You are on page 1of 34

V I V I A N S PA R K S T E LG A R S KY

TABLE OF CONTENTS
SINGLE FAMILY RESIDENCE
5
SONOS OFFICE
10
ELLARYS GREENS
17
BEDFORD BRANCH LIBRARY
21
BUY THE BAG STORE
25

FA M I LY R E S I D E N C E
The family residence is a mediation between
the classic open loft style living and the
needs of a family. The space progresses
from very open and light to dense and
private. Using the language of the open
and closed cabinets, the private and public
areas become apparent and the need for
traditional doors and walls are eliminated.
The length of the space is punctuated by
beams and columns that define the living
space and give a respite from the long
furniture pieces. The kitchen becomes a
central gathering space serving as both
kitchen and dining area. No space is
disconnected from the kitchen and the
warmth and security it provides radiates
through the home without interruption.

All of the familys furniture and services


are built-into long linear cabinets creating
separations without creating walls that
break the space. For instance on the left
is a sleeping area for the young child in
the same unit as her bathroom and a
large storage space. Three spaces that
would normally be boxed in by walls are
now contained in a free standing unit that
optimizes space but still creates private
areas.

ATION
ATION

SONOS OFFICE
The goal of the SONOS office was to foster
and promote relationships that may not
occur otherwise. This a an important catalyst
in a large office because often people can
find themselves isolated in their own work.
Varying
densities provide different work
FURNITURE
FURNITURE
LIGHTING
zones
without walling any one worker away
from his creative peers. When there are more
opportunities to interact, especially with
people from other departments. These new
opportunities could lead to people finding
creative unexpected solutions because
they have the opportunity to interact with
someone that they normally wouldnt have.
This space is a catalyst for new ideas and
new relationships and should give SONOS
HVAC
the edge that they need to be competitive in
this new market.

FURNITURE
FURNITURE

CONCEPT

AXONOMETRIC
AXONOMETRIC

PROGRAM

DENSITIES
DENSITIESARE
ARE GROUPED
GROUPED INTO
INTO LARGER
LARGER
AREAS
AREAS AND
AND THE
THE VALUES
VALUES FROM
FROM THE
THE
PREVIOUS
MAP
ARE
AVERAGED
PREVIOUS MAP ARE AVERAGEDTO
TOFIND
FIND
THE
NEW
NUMERIC
DENSITY
VALUE
OF
THE
THE NEW NUMERIC DENSITY VALUE OF THE
AREA.
AREA.

AXONOMETRIC
AXONOMETRIC

EACH
EACHDENSITY
DENSITYISISGIVEN
GIVENAANUMERIC
NUMERICVALUE
VALUE
AND
ANDCOLOR
COLORCOATED
COATEDBASED
BASEDON
ONTHE
THECOLOR
COLOR
AVERAGE.
AVERAGE.

DENSITY
DENSITYLEVEL
LEVEL22

COLOR
COLOR AVERAGE
AVERAGE OF
OF EACH
EACH SECTION
SECTION
CREATED
CREATEDBY
BYTHE
THEDENSITY
DENSITYMAP
MAPTHE
THEMORE
MORE
SATURATED
THE
COLOR
THE
GREATER
SATURATED THE COLOR THE GREATERTHE
THE
DENSITY.
DENSITY.

DENSITY
DENSITYLEVEL
LEVEL44

MAP
MAPOF
OFALL
ALLEXISTING
EXISTINGPERCEIVED
PERCEIVEDDENSITIES
DENSITIES
ININTHE
THELEVER
LEVERHOUSE
HOUSEINCLUDING
INCLUDINGNATURAL
NATURAL
AND
ANDARTIFICIAL
ARTIFICIALLIGHTING,
LIGHTING,HVAC,
HVAC,STRUCTURE,
STRUCTURE,
CIRCULATION,
CIRCULATION,AND
ANDPROGRAM.
PROGRAM.

LEVER
LEVERHOUSE
HOUSEFLOOR
FLOORPLAN
PLAN
DENSITY
LEVEL
2 2
DENSITY
LEVEL

DENSITY
LEVEL
4 4
DENSITY
LEVEL

DENSITY
LEVEL
6 6
DENSITY
LEVEL

DENSITY
DENSITYLEVEL
LEVEL77

DENSITY
DENSITYLEVEL
LEVEL88

WORKS
WORK

I mapped the space according to he density


of services provided by the existing space
could and the effect the density of the space
that was created could have on an office
setting. By studying the patterns of density I
was able to understand the overall function
of the space. These maps created divisions
of space that are, being based on density of
services, well suited to describing the density
of workers and people in each zone.

RGER
THE
FIND
F THE

INVESTIGATION

ALUE
OLOR

DENSIT
AREAS
PREVIO
THE NE
AREA.

DENSITY LEVEL 2

CTION
MORE
R THE

EACH D
AND CO
AVERA

COLOR
CREAT
SATUR
DENSIT

SITIES
TURAL
TURE,

MAP OF
IN THE
AND AR
CIRCUL

LEVER

DENSITY LEVEL 7
CONCEPT

The space is based on division by


density, sound quality and transmission
were important. In the space there are
three ceiling conditions, the first is an
anechoic panel system, the second is
a directed speaker, and the third is a
smooth finished ceiling.

AA

3RD FLOOR PLAN 3/16 = 1-0

FOURTH FLOOR

The anechoic panels create a very


quiet condition in the overall office
space so that workers can complete
everyday actions without disrupting
others. The directed speakers create
a crucible space where people
can come together in a different
condition.

THIRD FLOOR

BB

3RD FLOOR PLAN 3/16 = 1-0

CC

The three sound conditions create different


situations for interaction and work. Without
separations in between the individual
workers and the whole of the office people
are free to move throughout the space
finding new connections. This office will
create new conditions for work and produce
new relationships, and solutions that could
not have occurred in an office with traditional
separations and hierarchies.
3RD FLOOR PLAN
3RD3/16
FLOOR
= 1-0
PLAN 3/16 = 1-0

AA

3RD FLOOR PLAN 3/16 = 1-0

SECTION CC 3/16
SECTION
= 1-0CC 3/16 = 1-0

SECTION BB 3/16
SECTION
= 1-0BB 3/16 = 1-0

04

SONOSSONOS
OFFICEOFFICE
/ LEVER/HOUSE
LEVER HOUSE
VIVIAN TELGARSKY
VIVIAN
/ PRATT
TELGARSKY
INT 302
/ PRATT
04
INT 302 04

MAIN HVAC DUCT

ANECHOIC WEDGES
WRAPPED IN WOVEN JUTE

SECTION AA 3/16 = 1-0


DIFFUSER

DIRECTIONAL SPEAKER

ELLARYS GREENS
The diverging grids of New York City provided
the inspiration for the design of Ellarys Green
a healthy fast food restaurant located in the
South Village. The void, or in-between space
of the neighborhood was very similar to the
void space in a restaurant, which is also the
circulation area. Circulation is crucial because
of the fact that it is the void created by the
programming of the service area and that of
the dining area. By studying the circulation
in other restaurants and of the surrounding
neighborhood I was able to crate a dining
area that was efficient in its service and seating
while understanding and interacting with the
surrounding neighborhood.

on- Based on extrapolation of

Geometric Space Division-Based on idea of in be-

CIRCULATION

The south village lies at the intersection of two


diverging city grids. These grids create a third
space that is an in-between space that not
only informed the space planning in my design
but also the notion of boundary as the space
between origin and destination. The void space
in a restaurant is usually dictated by the spaces
around it is an after thought but in this situation
it becomes
The South Village lies at the intersection of two
diverging city grids. In-between these two grids the South
Village creates a third space, one that has yet to be fully
developed and remains a space in-between an origin and a
destination. This not only informed the space planning in
my design but also the notion of boundary as the space in
between origin and destination. The experience of crossing
the in-between is a boundary. The threshold creates a
barrier between program that is not merely a wall.

SERVICE

In my analysis of other fast food restaurants I found that


after service circulation was the second most foundational
element in a successful restaurant. Unlike more formal
dining establishments dining is tertiary. Since there are no
servers or guides to take the diner through the restaurant
the circulation must be clear and easy for the customer to
navigate. Being able to get in and out quickly is one of the
draws of a restaurant like Ellarys so circulation was a priority
in my design particularly in the entrance area.
The South Village lies at the intersection of two
diverging city grids. In-between these two grids the South
Village creates a third space, one that has yet to be fully
developed and remains a space in-between an origin and a
destination. This not only informed the space planning in
my design but also the notion of boundary as the space in
between origin and destination. The experience of crossing
the in-between is a boundary. The threshold creates a
barrier between program that is not merely a wall.

The final design incorporates the ideas of the diverging city grids to create an environment that creates ease of circulation, and the maximum
amount of seating in such a small narrow space. The diagonals from the grid allow the seating to become longer and accommodate more
people as the customer moves towards the back of the restaurant. In the entrance area the threshold between service programming and dining

The south village lies at the intersection of two


diverging city grids. These grids create a third
space that is an in-between space that not
only informed the space planning in my design
but also the notion of boundary as the space
between origin and destination.

BEDFORD BRANCH LIBRARY


My goal for this project was to create a
space that was a place to work and to
interact with the books, I wanted the space
to have gravitas. The final design consists
of the large center structure that holds the
books, houses the librarians desk and a
private study room. All seating and table
surfaces coming out of the main structure
were created by a folding action from the
main surface. All tables and benches in
the study areas are supported by folds at
certain points in the table this allows for
certain areas to be isolated and provide a
more private working surface. The lighting in
the space also helps the users understand
programing, as the spaces become more
work oriented the light fixtures get lower so
the lighting is more specific and intense in
areas where people are working and more
general in public areas.

3
A2

2
A2

1
A2

1
A1

PLAN

SCALE: 1/4=1-0

3
A2

1
A2

SOUTHERN INTERIOR ELEVATION

1
A2
1
A2

SOUTHERN INTERIOR ELEVATION

2
A2

NORTHERN INTERIOR ELEVATION

2
A2
2
A2

NORTHERN INTERIOR ELEVATION

3
A2

TRANSVERSE SECTION

3
A2
3
A2

TRANSVERSE SECTION

SCALE: 1/4=1-0

SCALE: 1/4=1-0

SOUTHERN INTERIOR ELEVATION


SCALE: 1/4=1-0

SCALE: 1/4=1-0

SCALE: 1/4=1-0

NORTHERN INTERIOR ELEVATION


SCALE: 1/4=1-0

SCALE: 1/4=1-0

SCALE: 1/4=1-0

TRANSVERSE SECTION
SCALE: 1/4=1-0

BUY THE BAG STORE


Buy the Bag is a non-traditional clothing
store, that sells donated clothing by the
bagful with all proceeds benefiting the
Housing Works Charity. We were tasked
with designing a new three story store for
Buy the Bag. The design was based on
the need for a system that could move as
much clothing on to the floor and to the
consumer as possible in an efficient well
designed way. The chute system was created
to both transport the clothes and create
an experience that would make the user
want to explore the space and the clothing.
While the chute system is the highlight of
the experience I wanted to use it not only as
an object but to create space.

The store operates from the top down and


houses two different programs, the store and
the first floor cafe, that are reliant on each other.
The overall experience is a complete update
for Buy the Bag and will hopefully increase
traffic, revenue, and interest in the organization.

The ground floor, where one would exit the


store is a multi purpose space that operates as
an independent cafe during the day, as well
as an exhibit on the history of Housing Works
and the work that they do. The space is easily
converted into an event space. The cafe could
also generate more interest for the store above
and create extra income for the organization.

VA R I A N T PAV I L I O N
This pavilion was inspired by paintings by
Joesf Albers from the exhibit Painting on
Paper: Joesf Albers in America. Albers
paintings create an implied depth through
proportional use of color and tone. I used
these strategies as a guide to create rules
for creating a pavilion space that could
accommodate conversations between two,
three, and five people . I created rules about
proportion of light and white surface that
dictated how each space for a different
amount of people in the pavilion was
defined. The resulting planes and shelters
created a dynamic space that created a
unique experience at every use.

To create the rules on the exact size of the


spaces I did several studies on how people
interact. These studies determined the
PRIMARY ACTION: WHISPERING
SECONDARY ACTION
HAVING
CONVERSATION
minimum
size
ofAthe
spaces as well as their
general shape and size. These studies were
essential to creating the rules that would
govern the creation of my pavilion.

MINIMUM AMOUNT OF OCCUPIED SPACE


48

20

52

29 CFT
MIDDLING AMOUNT OF OCCUPIED SPACE
48

55
20

30 1/2 CFT
MAXIMUM AMOUNT OF OCCUPIED SPACE

MINIMUM AMOUNT OF OCCUPIED SPACE


48

20

52

53

20
52

29 CFT
32 CFT

MIDDLING AMOUNT OF OCCUPIED SPACE


48

(ALTERNATE CONFIGURATION)
54

55
20

20

83

30 1/2 CFT
e52 CFT

MAXIMUM AMOUNT OF OCCUPIED SPACE


53

20
52

32 CFT
(ALTERNATE CONFIGURATION)
54

20

83

e52 CFT

202 577 5570

vtelgarsky@gmail.com

vtelgarsky.prosite.com