You are on page 1of 43

GENERAL STUDIES TEST SERIES 2015

DO NOT OPEN THIS TEST BOOKLET UNTIL YOU ARE ASKED TO DO SO


TEST BOOKLET SERIES

Test Code:
DG-1500

TEST BOOKLET
General Studies
(Paper-I)

Time Allowed : Two Hours

Maximum Marks : 200

INSTRUCTIONS
1.
IMMEDIATELY AFTER THE COMMENCEMENT OF THE EXAMINATION, YOU SHOULD CHECK THAT
THIS TEST BOOKLET DOES NOT HAVE ANY UNPRINTED OR TORN OR MISSING PAGES OR ITEMS,
ETC., IF SO, GET IT REPLACED BY A COMPLETE TEST BOOKLET.
2.
ENCODE CLEARLY THE TEST BOOKLET SERIES CODE A, B, C OR D AS THE CASE MAY BE IN THE
APPROPRIATE PLACE IN THE ANSWER SHEET.

3. You have to enter your Roll Number on the Test Booklet
in the Box provided alongside this line. DO NOT write
anything else on the Test Booklet.

4. This Test Booklet contains 100 items (questions). Each
question is printed both in Hindi and English. Each item comprises four responses (answers). You will
select the respose which you want to mark on the Answer Sheet. In case you feel that there is more than
one correct response, mark the response which you consider the best. In any case, choose ONLY ONE
response for each item.

5. You have to mark all your responses ONLY on the separate Answer Sheet provided. See directions in the
Answer sheet.

6. All items carry equal marks.

7. Before you proceed to mark in the Answer Sheet the response to various items in the Test Booklet, you have
to fill in some particulars in the Answer Sheet as per instructions sent to you with your admission certificate.

8. After you have completed filling in all your responses on the Answer Sheet and examination has concluded,
you should hand over to the Invigilator only the Answer Sheet. You are permitted to take away with you the
Test Booklet.

9. Sheets for rough work are appended in the Test Booklet at the end.
10.
Penalty for wrong answers:

THERE WILL BE PENALTY FOR WRONG ANSWERS MARKED BY A CANDIDATE IN THE OBJECTIVE
TYPE QUESTION PAPERS.

(i) There are four alternatives for the answer to every question. For each question for which a wrong
answer has been given by the candidate, One-Third of the marks assigned to that question will be
deducted as penalty.
(ii) If a candidate gives more than one answer, it will be treated as a wrong answer even if one of the
given answers happens to be correct and there will be same penalty as above to that question.
(iii) If a question is left blank, i.e., no answer is given by the candidate, there will be no penalty for that
question.

DO NOT OPEN THIS TEST BOOKLET UNTIL YOU ARE ASKED TO DO SO
;ku

nsa % vuqns'kksa dk fgUnh :ikUrj bl iqfLrdk ds fiNys i`"B ij Nik gSA

1. Lucknow Pact sorted out the disputes between


Congress and Muslim League. What were the
reasons behind coming close of Muslim League to
Congress in this Lucknow session?

1. Denying by Britain to help Turkey in Balkan
war.

2. Tilt of Muslim youth towards nationalistic


politics.

3. Fear among young Muslims due to oppressive


policies of the government during first World
War.

Code:

(a) Only 1 and 2

(b) Only 3

(d) 1, 2 and 3

(c) Only 1 and 3

2. In Nagpur session, C.R. Das put the proposal of Non


Co-operation Movement. Which of the following(s)
was/were included in the list of this proposal?

1. People to resign from the government jobs.

2. Disobedience of law in which not paying tax


was also included.

3. Avoiding the issues like Hindu-Muslim unity


and removing untouchability.

Code:

(a) Only 1 and 2

(b) Only 3

(d) 1, 2 and 3

(c) Only 1 and 3

3. New concepts that emerged during decade of 1920,


the most improtant of them was spread of socialistic
thoughts. Jawaharlal Nehru and Subhash Chandra
Bose were it's most inspiring symbols in Congress.
Consider the following statements in this context:

1. They focused on co-ordination of nationalistic
and anti imperialistic thoughts with social
justice however they could not criticise the
Zamindari system outrightly.

2. These were against both the Swaraji section


and No change section of Congress.

Which of the above statement(s) is/are correct?



(a) Only 1
(b) Only 2

(c) 1 and 2 both

(d) Neither 1 nor 2

4. In the later period of 19th century a new tendency


was observed in Indian agriculture which is called
the commercialisation of agriculture. It was a result
of colonial economic policies. What were the
reasons behind the rise of this new tendency?

1. Rising of monetary economy.

2. Emergence of unified national market.

3. Development of Railways and other
communication means.

4. Increase in British capital investment.
Find out the correct answer with the help of codes
given below:

(a) Only 1 and 3
(b) Only 1, 3 and 4

(c) Only 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
5. The process of co-processing of wastes in cement
furnaces has emerged as the best favourable option
for environment because:

(a) Besides preserving biofuel and raw material
it also reduces carbon pollutants.

(b) It is a cost effective, good and eco friendly
technology.

(c) It connects wastes with the objectives of green
economy.

(d) None of the above.
6. Consider the following pairs:

1. Sea cow (Dugong) : Gulf of Kutch.

2. Barking Dear
: Sundar Ban Biosphere
Niche.

3. Siduvani Hills
: Gulf of Mannar Biosphere
Niche.
Which of the above pair(s) is/are correctly matched?

(a) Only 1 and 2
(b) Only 2 and 3

(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
7. Consider the following pairs:
Elephant Conservation Area : Related State
1. Nilambur Elephant Reserve : Kerala
2. Rayala Elephant Reserve
: Andhra Pradesh
3. Sonitpur Elephant Reserve : Odisha
4. Sambalpur Elephant Reserve : Madhya Pradesh
Which of the above pair(s) is/are correctly matched?

(a) Only 1, 2 and 3 (b) Only 3 and 4

(c) Only 1 and 2
(d) 1, 2, 3 and 4

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

1- dkaxzsl ,oa eqfLye yhx ds e; ds erHksnksa dks y[kumQ


le>kSrs us ikV fn;kA bl y[kumQ vfkos'ku esa eqfLye
yhx ds Hkkjrh; jk"Vh; dkaxzsl ds lehi vkus ds D;k
dkj.k Fks\

1- ckYdu ;q esa fczVsu dk rqdhZ dks lgk;rk nsus ls
budkj djukA

2- eqfLye ;qokvksa dk jk"Voknh jktuhfr dh vksj c<+rk
#>kuA

3- izFke fo'o;q ds nkSjku ljdkj dh neudkjh uhfr;ksa
ls ;qok eqlyekuksa esa Hk; dk okrkoj.kA
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 3

(c) dsoy 1 vkSj 3 (d) 1] 2 vkSj 3
2. lh-vkj- nkl us ukxiqj vfkos'ku esa vlg;ksx vkUnksyu
ls lac izLrko j[kkA fuEufyf[kr esa ls dkSu bl izLrko
dh fo"k;&oLrq esa 'kkfey Fkk@Fks\

1- turk }kjk ljdkjh ukSdfj;ksa ls bLrhiQk nsukA

2- dkuwu dh voKk ftlesa dj vnk;xh u djuk Hkh
'kkfey FkkA

3- fgUnw&eqfLye ,drk ,oa NqvkNwr dks feVkus lacakh
eqn~nksa ls ijgst djukA
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 3

(c) dsoy 1 vkSj 3 (d) 1] 2 vkSj 3
3- 1920 ds n'kd esa ftu u;h 'kfDr;ksa dk vH;qn; gqvk]
muesa loZizeq[k Fkh lektoknh fopkjksa dk izlkjA tokgj
yky usg: ,oa lqHkk"k panz cksl dkaxzsl esa blds loZizeq[k
izsj.kk izrhd FksA bl lanHkZ esa fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj
dhft,%

1- bUgksaus jk"Voknh ,oa lkezkT;okn fojkskh fopkjkkjk
ds lkekftd U;k; ls leUo; dh vko';drk ij
kksj fn;k ysfdu ;s tehankjh izFkk dh iz[kj vkykspuk
ugha dj ldsA

2- ;s Lojktoknh ,oa dkaxzsl ds ifjorZu fojkskh [kses]
nksuksa ds vkykspd FksA
mi;qZDr dFkuksa esa dkSu&lk@ls lgh gS@gSa\

(a) dsoy 1 (b) dsoy 2

(c) 1 vkSj 2 nksuksa
(d) u rks 1 vkSj u gh 2

4- vkSifuosf'kd vkfFkZd uhfr;ksa ds ifj.kkeLo:i 19oha


'krkCnh ds mkjkZ esa Hkkjrh; f"k esa ,d uohu izo`fk
n`f"Vxr gqbZ] ftls f"k dk okf.kT;hdj.k ls lacksfkr djrs
gSaA bl uwru izo`fk ds mn; ds D;k dkj.k Fks\

1- eqnzk vFkZO;oLFkk dk mn;A

2- ,dhr jk"Vh; cktkj dk mn;A

3- jsyos o vU; lapkj lkkuksa dk fodklA

4- fczfV'k iwath fuos'k esa o`fA
uhps fn, x, dwV dh lgk;rk ls lgh mkj pqus%

(a) dsoy 1 vkSj 3 (b) dsoy 1] 3 vkSj 4

(c) dsoy 2 vkSj 4 (d) 1] 2] 3 vkSj 4
5- lhesaV HkfV~V;ksa esa vif'k"Vksa dk lg&izlaLdj.k djus dh
izf;k i;kZoj.k ds fy, lokZfkd vuqdwy fodYi ds
:i esa mHkj dj lkeus vk;h gS D;ksafd&

(a) ;g tSo bku vkSj dPps eky dk laj{k.k djus ds
vykok dkcZu iznw"kdksa dks Hkh de djrh gSA
(b) ;g ykxr izHkkoh] dq'ky] i;kZoj.k fgrS"kh rduhdgSA

(c) ;g vif'k"Vksa dks gfjr vFkZO;oLFkk ds ms';ksa ls
tksM+rh gSA

(d) mi;qZDr esa ls dksbZ ughaA
6- fuEufyf[kr ;qXeksa ij fopkj dhft,%

1- leqnzh xk; (Mqvkax) % dPN dh [kkM+h

2- HkkSadus okys e`x
% lqanjou tho eaMy fup;

3- flnqokuh igkfM+;k % eUukj dh [kkM+h tSo eaMy


fup;
mi;qZDr ;qXeksa esa ls dkSu&lk@ls lgh lqesfyr gS@gSa\

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 2 vkSj 3

(c) dsoy 3
(d) 1] 2 vkSj 3
7- fuEukafdr ;qXeksa ij fopkj dhft,%
gkFkh vkjf{kr {ks=k lacafkr jkT;

1- uhykEcqj gkFkh fjkoZ % dsjy

2- jk;yk gkFkh fjkoZ
% vkakz ns'k

3- lksf.kriqj gkFkh fjkoZ % vksfM'kk

4- lacyiqj gkFkh fjkoZ % e;ns'k
mi;qZDr ;qXeksa esa ls dkSu&lk@ls lgh lqesfyr gS@gSa\

(a) dsoy 1] 2 vkSj 3 (b) dsoy 3 vkSj 4

(c) dsoy 1 vkSj 2 (d) 1] 2] 3 vkSj 4

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


3
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

8. Which statement(s) is/are correct for an environmental


pollutant Hydrogen Sulphide?

1. Main sources of Hydrogen Sulphide are
depleting vegetation and living beings in
marine habitat.

2. Sulphur streams, volcano eruption, coal pit
and sewer also release hydrogen sulphide.

3. It is one major environmental pollutant for the
cause of cancer in human beings.
Code:

(a) Only 1 and 2
(b) Only 2 and 3

(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
9. 'Price Elasticity of Demand' for a goods can be
defined as:

(a) Change in demand due to change in its price
per unit.

(b) Percentage in demand for the goods divided
by percentage change in its price.

(c) Change in expenditure due to change in price
of the goods.

(d) None of the above.
10. Components included in Food Security Act, 2013
are

1. Providing 35 kgs of foodgrains per household
per month for Antyodaya households.

2. Provides that every pregnant and lactating
mother is entitled to get a free meal once a
time through anganwadi centre (during
pregnancy and upto six months after child
birth).

3. Clear criteria for the identification of
households eligible for PDS entitlements.
Code:

(a) Only 1 and 3
(b) Only 1

(c) Only 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
11. Which of the following is a direct tax?

(a) Excise Duty

(b) CEN VAT

(c) Minimum Alternate Tax

(d) Luxury Tax

12. What is the effect of 'Deficit Financing' on economy?



(a) Boom
(b) Recession

(c) Deflation
(d) Inflation
13. Thickness of Troposphere is the most at the equator
because:

(a) Due to slow wind stream convection occurs
here upto high altitude.

(b) Due to fast wind stream convection occurs
here upto high altitude.

(c) Due to slow wind stream convection can not
occur here upto high altitude.

(d) Due to fast wind stream convection can not
occur here upto high altitude.
14. Which of the following statements are correct
regarding the Ganga river system?

1. Yamuna is the most west and the longest
tributary of Ganga.

2. Son is a major southern tributary which joins
it.

3. Among the rivers joining to left bank, Gomati
is a major river originated in plain region.

4. Mahananda, which is a major tributary of
Ganga, flows through West Bengal only.
Code:

(a) Only 1 and 2
(b) Only 2, 3 and 4

(c) Only 1, 2 and 3 (d) 1, 2, 3 and 4
15. Consider the following statements in the context of
Eastern and Western Himalayas:

1. Western Himalayas is wide and is divided into
ranges.

2. One range of Eastern Himalayas is in the form
of Great Himalayas.

3. Nanga Parbat and Nanda Devi are major peaks
of Western Himalayas whereas Kanchenjunga
and Namcha Barwa are in Eastern Himalayas.

4. Western Himalayas gets more average annual
rainfall in comparison to Eastern Himalayas.
Which of the above statements are correct?

(a) Only 1 and 2
(b) Only 2 and 3

(c) Only 1, 2 and 3 (d) 1, 2, 3 and 4

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

8- i;kZoj.kh; iznw"kd ^gkbMkstu lYiQkbM* ds laca/ esa


dkSu&lk@ls dFku lgh gS@gSa\

1- gkbMkstu lYiQkbM ds eq[; ksr tyh; vkoklksa esa
{k;eku ouLifr vkSj izk.kh inkFkZ gSaA

2- lYiQj ds >jus] Tokykeq[kh mn~xkj] dks;yk [knku
vkSj lhoj Hkh gkbMkstu lYiQkbM mRlftZr djrs
gSaA

3- ;g ekuoksa esa dSalj mRiUu djus okyk ,d izeq[k
i;kZoj.kh; iznw"kd gSA
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 2 vkSj 3

(c) dsoy 3
(d) 1] 2 vkSj 3
9- ,d oLrq ds fy, ^ekax dh dher yksp* ifjHkkf"kr dh
tk ldrh gS%

(a) izfr bdkbZ dher eas gq, ifjorZu ds dkj.k ekax esa
gq, ifjorZu ds :i esaA
(b) oLrq ds fy, ekax esa izfr'kr ifjorZu dks oLrq dh
dher esa izfr'kr ifjorZu ls Hkkx nsdjA

(c) oLrq dh dher esa gq, ifjorZu ds dkj.k O;; eas
gq, ifjorZu ds :i esaA

(d) mi;qZDr esa ls dksbZ ughaA
10- [kk| lqj{kk dkuwu 2013 ds ?kVdksa esa 'kkfey gSa&

1. vaR;ksn; ifjokjksa ds fy,] 35 fdyks vukt izfr
ifjokj izfr ekg iznku djukA

2. gj xHkZorh ,oa Lruiku djkus okyh efgyk,
(xHkkZoLFkk rFkk cPps ds tUe ds Ng eghus ckn
rd) vkaxuckM+h dsUnz ds ek;e ls ,d ckj eqr
Hkkstu izkIr djus dh vfkdkjh gaSA

3. lkoZtfud forj.k iz.kkyh ds ek;e ls izkIr [kk|kUu
ds fy, ik=k ifjokjksa dh igpku ds fy, Li"V
ekinaMA
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 3 (b) dsoy 1

(c) dsoy 1 vkSj 2 (d) 1, 2 vkSj 3
11- fuEu djksa esa ls dkSu izR;{k dj gS\

(a) mRikn 'kqYd
(b) dsUnzh; oSV

(c) U;wure oSdfYid dj

(d) foykflrk dj

12- ^?kkVs dh fok O;oLFkk* dk vFkZO;oLFkk ij D;k izHkko


iM+rk gS\

(a) rsth (b) eanh

(c) viLiQhfr
(d) eqnzk LiQhfr
13- {kksHkeaMy dh eksVkbZ fo"kqor o`k ij lcls vf/d gksrh
gS D;ksafd%

(a) ;gk ean ok;q izokg ds dkj.k vf/d pkbZ rd
laogu gksrk gSA
(b) ;gk rst ok;q izokg ds dkj.k vf/d pkbZ rd
laogu gksrk gSA

(c) ;gk ean ok;q izokg ds dkj.k vf/d pkbZ rd
laogu ugha gks ikrk gSA

(d) ;gk rst ok;q izokg ds dkj.k vf/d pkbZ rd
laogu ugha gks ikrk gSA
14- xaxk unh ra=k ds lacak esa fuEufyf[kr esa ls dkSu ls dFku
lgh gSa\

1- ;equk xaxk dh lcls if'peh o lcls yEch lgk;d
unh gSA

2- lksu blds nkfgus fdukjs ij feyus okyh izeq[k
lgk;d unh gSA

3- ck, rV ls feyus okyh izeq[k ufn;ksa esa xkserh eSnkuh
{ks=k ls mn~xfer izeq[k unh gSA

4- egkuank] tks xaxk dh izeq[k lgk;d unh gS] dsoy
if'pe caxky esa izokfgr gksrh gSA
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 2] 3 vkSj 4

(c) dsoy 1] 2 vkSj 3 (d) 1] 2] 3 vkSj 4
15- iwohZ o if'peh fgeky; ds lUnHkZ esa fuEufyf[kr dFkuksa
ij fopkj dhft,%

1- if'peh fgeky; pkSM+k gS o Jsf.k;ksa esa foHkDr gSA

2- iwohZ fgeky; dh ,d Js.kh egku fgeky; ds :i
esa gSA

3- uaxk ioZr o uank nsoh if'peh fgeky; dh izeq[k
pksfV;k gSa tcfd iwohZ fgeky; esa daputaxk o
ukepk cjok gaSA

4- if'peh fgeky; esa iwohZ fgeky; dh rqyuk esa
vkSlr okf"kZd o"kkZ vfkd gSA
mi;qZDr esa ls dkSu ls dFku lgh gaS\

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 2 vkSj 3

(c) dsoy 1] 2 vkSj 3 (d) 1] 2] 3 vkSj 4

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


5
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

16. Which of the following statements are incorrect?



1. Alluvial soil contains more potash and less
phosphorus.

2. Sandalwood trees are found in tropical
evergreen forests.

3. Brahmaputra river forms a deep gorge near
Namcha Barwa.

4. Kerala and Tamil Nadu get rainfall from
retreating monsoon.
Code:

(a) Only 1 and 2
(b) Only 1 and 3

(c) Only 2 and 4
(d) Only 1, 2 and 4
17. Which of the following statement(s) is/are incorrect?

1. Indian Federation is not the result of any
agreement among states.

2. In India, States have right to be separated as
different states have been formed on that basis.

3. Exclusive Economic Zones are the parts of
states and Union Territories of India unless
these are listed separately in schedule 1 and 4
of the Constitution.

4. Legislative, Executive and Judiciary powers
between Centre and States have been clearly
divided in the Indian Constitution.
Code:

(a) Only 1 and 3
(b) Only 2 and 4

(c) Only 1 and 4
(d) Only 2 and 3
18. Which of the following statement is correct?

(a) In Presidential form of government, President
is the actual head of the Executive.

(b) In Parliamentary form of government,
President does not represent the country.

(c) All provisions mentioned in the Indian
Constitution can be enforced through the court.

(d) Indian Constitution is a written Constitution
and it is rigid like Americas in the context of
amendment.
19. Consider the following statements:

1. Preamble of Indian Constitution is the
integrated organ of the Constitution.

2. Preamble of Indian Constitution is not


justiciable and on its basis judicial interpretation can not be done.

3. Preamble of the Constitution can't be amended.
Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2 and 3

(c) Only 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
20. Which of the following statement is correct?

(a) Being member of Commonwealth is against
India's sovereignty.

(b) In India Right to religious independency is
limited to citizens only.

(c) Sovereignty conferred by the Constitution is
vested in Indian Parliament.

(d) In Keshwanand Bharati vs Kerala state (1973)
case it was said that Preamble is the part of the
Constitution.
21. Which of the following is a viral disease?

(a) Blight of Rice

(b) Mosaic of Tobacco

(c) Tundu disease of wheat

(d) Marsh in peas
22. Which of the following pair is correctly matched?

(a) Scoliodon
Electric Ray

(b) Torpedo
Dog Fish

(c) Hippo Campus Sea Horse

(d) Mangur
Cuttle fish
23. Which of the following is important to form Nucleic
Acid?

(a) Protein
(b) Carbohydrate

(c) Fats
(d) Vitamins
24. Which of the following pair(s) is/are correctly
matched?
Magazine
: Editor
1. Sambad Kaumudi
: Raja Rammohan Roy
2. Som Prakash
: Surendra Nath Banerjee
3. Tuhfatul- Muwahhidin : Syed Ahmad Khan
Code:

(a) Only 1
(b) Only 2 and 3

(c) Only 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

16- fuEufyf[kr dFkuksa esa ls dkSu ls dFku lgh ugha gSa\



1- tyks<+ feV~Vh esa iksVk'k dh ek=kk vfkd vkSj
iQkLiQksjl dh ek=kk de ikbZ tkrh gSA

2- m".k dfVcakh; lnkcgkj ouksa esa pUnu ds o`{k ik,
tkrs gSaA

3- cziq=k unh ukepk cjok ds fudV ,d xgjs
egk[kM~M dk fuekZ.k djrh gSA

4- dsjy rFkk rfeyukMq jkT;ksa esa ykSVrs gq, ekulwu ls
o"kkZ gksrh gSA
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 1 vkSj 3

(c) dsoy 2 vkSj 4 (d) dsoy 1] 2 vkSj 4
17- fuEufyf[kr esa ls dkSu&lk@ls dFku lgh ugha gS@gSa\

1- Hkkjrh; la?k jkT;ksa ds chp fdlh djkj dk ifj.kke
ugha gSA

2- Hkkjr esa jkT;ksa dks foyx gksus dk vfkdkj gS ftlds
vkkkj ij fofHkUu jkT;ksa dk xBu fd;k x;k gSA

3- ^vuU; vkfFkZd {ks=k* Hkkjr ds jkT;ksa vFkok
la?k&'kkflr {ks=kksa ds gh Hkkx gksrs gSa tc rd fd
mUgsa i`Fkd~ :i ls lafo/ku dh vuqlwph 1 vkSj 4
esa lwphc u fd;k tk,A

4- Hkkjrh; lafokku esa dsU vkSj jkT;ksa ds chp fokk;h]
dk;Zikfydk vkSj U;kf;d 'kfDr;ksa dk Li"V foHkktu
fd;k x;k gSA
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 3 (b) dsoy 2 vkSj 4

(c) dsoy 1 vkSj 4 (d) dsoy 2 vkSj 3
18- fuEufyf[kr esa ls dkSu&lk dFku lgh gS\

(a) v;{kkRed 'kklu iz.kkyh esa jk"Vifr dk;Zikfydk
dk okLrfod izkku gksrk gSA
(b) lalnh; 'kklu iz.kkyh esa jk"Vifr ns'k dk izfrfufkRo
ugha djrk gSA

(c) Hkkjrh; lafokku esa lfEefyr lHkh micakksa dks
U;k;ky; ds ek;e ls izo`k djk;k tk ldrk gSA

(d) Hkkjrh; lafokku ,d fyf[kr lafokku gS rFkk la'kks/u
ds ekeyksa esa ;g vesfjdk dh rjg dBksj gSA
19- fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj dhft,&

1- Hkkjrh; lafo/ku dh msf'kdk lafokku dk vfHkUu
vax gSA

2- Hkkjrh; lafo/ku dh msf'kdk U;k; ;ksX; ugha gS


rFkk blds vkkkj ij U;kf;d fuoZpu ugha fd;k
tk ldrkA

3- lafokku dh msf'kdk esa la'kksku ugha fd;k tk
ldrk gSA
mi;qZDr esa ls dkSu&lk@ls dFku lgh gS@gSa\

(a) dsoy 1 (b) dsoy 2 vkSj 3

(c) dsoy 1 vkSj 3 (d) 1] 2 vkSj 3
20- fuEufyf[kr esa ls dkSu&lk dFku lgh gS\

(a) jk"Vdqy dk lnL; gksuk Hkkjr dh lEizHkqrk ds
izfrdwy gSA
(b) Hkkjr esa /kfeZd Lora=krk dk vf/dkj dsoy ukxfjdksa
rd lhfer gSA

(c) lafokku }kjk iznk lEizHkqrk Hkkjrh; laln esa fufgr
gSA

(d) ds'kokuUn Hkkjrh cuke dsjy jkT; (1973) okn esa
dgk x;k fd msf'kdk lafokku dk Hkkx gSA
21. fuEufyf[kr esa ls dkSu fo"kk.kqtfur jksx gS\

(a) kku dk vaxekjh jksx
(b) rEckdw dk ekstSd jksx

(c) xsgw dk VwUMw jksx

(d) eVj dk ek'kZ jksx
22. fuEufyf[kr esa ls dkSu&lk ;qXe lgh lqesfyr gS\

(a) Ldksfy;ksMksu & bysfDVd js
(b) VkjihMks
& MkWx fiQ'k

(c) fgIiksdSEil
& leqnzh ?kksM+k

(d) ekaxqj
& dVy fiQ'k
23- U;wfDyd vEy ds fuekZ.k ds fy, fuEufyf[kr esa ls dkSu
egoiw.kZ gS\

(a) izksVhu (b) dkcksZgkbMsV

(c) olk
(d) foVkfeu
24. fuEufyf[kr ;qXeksa esa ls dkSu&lk@ls lgh lqesfyr gS@gSa\
if=kdk
% lEiknd

1- laokn dkSeqnh
% jktk jkeeksgu jk;

2- lkse izdk'k
% lqjsUnz ukFk cuthZ

3- rqgiQr&my&eqokfgn~nhu % lS;n vgen [kk
dwV%
(a)
dsoy 1 (b)
dsoy 2 vkSj 3
(c)
dsoy 1 vkSj 2 (d)
1] 2 vkSj 3

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


7
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

25. Consider the following activities:



1. Foundation of Indian Statistical Survey.

2. Foundation of Agriculture and Commerce
department.

3. Initiating a new system of distribution of
revenue between Centre and states.
Which Governor General/Viceroys tenure is related
to the above activities?

(a) Lord John Lawrence

(b) Lord Mayo

(c) Lord Northbrook

(d) Lord Dalhousie
26. Arrange the following incidents in chronological
order:

1. White Mutiny

2. Bahawi Movement

3. Annexation of Sindh

4. Treaty of Lahore
Code:

(a) 1, 2, 3, 4
(b) 3, 4, 1, 2

(c) 2, 1, 4, 3
(d) 4, 3, 2, 1
27. Which statement(s) is/are correct in the context of
Jain Sect?

1. Jainism states four noble truths for liberation
from the fruit of Karm (deed).

2. Most of Jain texts are written in Apbhransha
language but the language of speech was
Prakrit.

3. Jain philosophy is very closer to Hindu
Sankhya Philosophy.
Code:

(a) Only 1 and 2
(b) Only 3

(c) Only 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
28. In the context of Indian cultural history the term
Panchratrik indicates which of the following?

(a) Followers of Narayana Vishnu.

(b) Five heroes of Bhagavat Sect i.e Sankarshan,
Pradyumn, Samb, Vasudev and Anirudh.

(c) A branch of Vajrayana tantric sect.

(d) A style of temple building.

29. Attack from Rulers of Hakhamani dynasty was


first foreign attack on India. How this attack affected
India?

1. Expansion of Kharosthi script.

2. Expansion of Aramaic script.

3. Development of Kshatrap System.

4. Development of system of edict depiction.
Find out the right answer with the help of codes
given below.

(a) Only 1 and 4
(b) Only 1, 3 and 4

(c) Only 1, 2 and 3 (d) 1, 2, 3 and 4
30. Which of the following statement(s) is/are correct
in the context of Drip Irrigation?

1. This irrigation method is useful for irrigation
of barren and sand soil and gardens.

2. Technological knowledge, clean water and
much capital is needed to use this irrigation
method.

3. In this method water is sprinkled through
sprinkler.
Code:

(a) Only 2
(b) Only 1 and 3

(c) Only 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
31. Which of the following lakes are Lagoon?

1. Pulicat
2. Wular

3. Lonar
4. Chilka
Code:

(a) Only 1 and 2
(b) Only 1 and 3

(c) Only 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
32. Which of the following statements are correct in the
context of Savanna Climate?

1. There is a long dry summer season in Savanna
climate.

2. Savanna Grasslands transform into Steppe
grassland towards north in Northern
hemisphere and towards south in Southern
hemisphere.

3. This climate gets heavy rainfall round the year.
Code:

(a) Only 1 and 2
(b) Only 1 and 3

(c) Only 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

25- fuEufyf[kr ?kVukvksa ij fopkj dhft,%



1- Hkkjrh; lkaf[;dh losZ{k.k dh LFkkiukA

2- f"k ,oa okf.kT; foHkkx dh LFkkiukA

3- dsUnz ,oa jkT;ksa ds e; jktLo ds cVokjs dh ubZ
iz.kkyh dk 'kqHkkjEHkA
mi;qZDr ?kVukvksa dk lacak fdl xouZj tujy@ok;ljk;
ds dk;Zdky ls gS\

(a) ykWMZ tku ykjsal
(b) ykWMZ es;ks

(c) ykWMZ ukFkZczqd

(d) ykWMZ MygkSth
26- fuEufyf[kr ?kVukvksa dks lgh dkyekuqlkj ltkb,%

1- 'osr fonzksg

2- cgkoh vkanksyu

3- flak dk foy;

4- ykgkSj dh lafk
dwV%

(a) 1] 2] 3] 4 (b) 3] 4] 1] 2

(c) 2] 1] 4] 3
(d) 4] 3] 2] 1
27- tSu /eZ ds laca/ esa dkSu&lk@ls dFku lgh gS@gSa\

1- tSu keZ esa deZiQy ls NqVdkjk ikus ds fy, pkj
vk;Z lR; crk, x, gSaA

2- vfkdka'k tSu xzaFk viHkza'k Hkk"kk esa fy[ks x, gSa]
ysfdu cksypky dh Hkk"kk izkr FkhA

3- tSu n'kZu fgUnw lka[; n'kZu ds dkiQh fudV gSA
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 3

(c) dsoy 1 vkSj 3 (d) 1] 2 vkSj 3
28- Hkkjr ds lkaLfrd bfrgkl ds lanHkZ esa ikapjkf=kd 'kCn
fuEufyf[kr esa ls fdls fun"V djrk gS\

(a) ukjk;.k fo".kq ds mikldA
(b) Hkkxor lEiznk; ds ikp uk;d ;Fkk lad"kZ.k] iz|qEu]
lkEc] oklqnso rFkk vfu#A

(c) otz;ku rkaf=kd lEiznk; dh ,d 'kk[kkA

(d) eafnj fuekZ.k dh ,d 'kSyhA

29- Hkkjr ij izFke fons'kh vke.k bZjku ds ^g[keuh oa'k*


ds jktkvksa us fd;k FkkA bl vke.k dk Hkkjr ij D;k
izHkko iM+k\

1- [kjks"Bh fyfi dk izlkjA

2- vjesbZd fyfi dk izlkjA

3- {k=ki iz.kkyh dk fodklA

4- vfHkys[k mRdh.kZ djus dh izFkk dk fodklA
uhps fn, x, dwV dh lgk;rk ls lgh mkj dk p;u djs&a

(a) dsoy 1 vkSj 4 (b) dsoy 1] 3 vkSj 4

(c) dsoy 1] 2 vkSj 3 (d) 1] 2] 3 vkSj 4
30- fMi flapkbZ ds lUnHkZ esa fuEufyf[kr esa ls dkSu&lk@ls
dFku lgh gS@gSa\

1- flapkbZ dh ;g fofk mQlj ,oa jsrhyh e`nk o ckxksa
dh flapkbZ ds fy, mi;ksxh gSA

2- bl flapkbZ fofk dks viukus ds fy, rduhdh Kku]
LoPN ty rFkk vfkd iwt
a h dh vko';drk gksrh gSA

3- bl fofk ds }kjk iQOokjs ds :i esa ikuh dk fNM+dko
fd;k tkrk gSA
dwV%

(a) dsoy 2 (b) dsoy 1 vkSj 3

(c) dsoy 1 vkSj 2 (d) 1] 2 vkSj 3
31- fuEufyf[kr esa ls dkSu&lh >hysa ySxwu ;k vuwi >hysa gSa\

1- iqyhdV
2- oqyj

3- yksukj
4- fpYdk
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 1 vkSj 3

(c) dsoy 1 vkSj 4 (d) 1] 2] 3 vkSj 4
32. lokuk tyok;q ds lacak esa fuEufyf[kr esa dkSu ls dFku
lgh gSa\

1- lokuk tyok;q esa 'kq"d xehZ dk yEck ekSle gksrk gSA

2- lokuk ?kkl ds eSnku mkjh xksykZ esa mkj dh vksj
o nf{k.kh xksykZ esa nf{k.k dh vksj tkrs gq, LVsih
?kkl dk :i ys ysrs gaSA

3- bl tyok;q esa o"kZ Hkj vfkd o"kkZ gksrh gSA
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 1 vkSj 3

(c) dsoy 2 vkSj 3 (d) 1] 2 vkSj 3

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


9
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

33. Consider the following statements:



1. Jharkhand has monopoly on Muga silk
production.

2. Central Tasar Research Training Institute is


located in Ranchi.

3. Silk was first used in India in the world.

Which of the above statements are incorrect?



(a) Only 1 and 2
(b) Only 2 and 3

(c) Only 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

34. Which of the following are endangered species?



1. Small Sarang
2. Ganga Dolphin

3. Chiru

4. Gharial

Code:

(a) Only 2 and 3

(b) Only 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

(c) Only 1 and 2

35. Which of the following statement(s) is/are correct?



1. Hangul Project was initiated in 1970.

2. Hangul is a deer of Europian Reindeer species.

3. This deer is remaining only in Dachigam


National Park located in Jammu & Kashmir.

Code:

(a) Only 1 and 2

(b) Only 2

(d) 1, 2 and 3

(c) Only 3

36. Which of the following factors are responsible for


climate change?

1. Sun spot

2. Changing in axial tilting of Earth

3. Volcanic activity

4. Global Warming

Code:

(a) Only 1 and 4

(b) Only 1, 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

(c) Only 1, 2 and 3

37. What are Sundew and Bladderworts?



(a) Saprophytes

(b) Partial parasites

(c) Insectivorous plants

(d) A type of virus

38. Which of the following is not electromagnetic?


(a)
a rays
(b) b rays
(c)
g rays
(d) Cathode rays
39. From which of the following, algin is obtained which
is used in type writers and to prepare nonflammable
films?

(a) Fungi

(b) Algae

(c) Lichen

(d) None of these.
40. Which of the following constitutional organ in India
has right to invalidate those laws and orders which
are against the basic theme of the Constitution?

(a) Council of Ministers led by Prime Minister

(b) Parliament of India

(c) Central Ministry of Law

(d) None of these
41. Which of the following features are present in the
Indian Constitution?

1. Absolute Federalism

2. Supremacy of Constitution

3. Sovereign State

4. Welfare State
Code:

(a) Only 1, 2 and 3

(b) Only 2, 3 and 4

(c) Only 1 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4
42. Which of the following statement is correct?

(a) Indian Constituent Assembly was set up on
the basis of recommendations by Government
of India Act 1935.

(b) H.C. Mukherjee was appointed as the Vice
Chairman of Constituent Assembly.

(c) Jawaharlal Nehru was appointed as the
Chairman of Rules Committee, Steering
Committee and Adhoc Committee.

(d) All of the above.

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

10

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

33- fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj dhft,%



1- ewxa k js'ke ds mRiknu esa >kj[k.M dk ,dkfkdkj gSA

2- dsUnzh; Vlj vuqlakku izf'k{k.k laLFkku jkph esa fLFkr
gSA

3- fo'o esa js'ke dk izpyu loZizFke Hkkjr esa gqvkA
mi;qZDr esa ls dkSu ls dFku lgh ugha gSa\

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 2 vkSj 3

(c) dsoy 1 vkSj 3 (d) 1] 2 vkSj 3
34- fuEufyf[kr esa ls dkSu ladVkiUu tUrq gSa\

1- NksVk lkjax
2- xaxk MkWfYiQu

3- fp:
4- ?kfM+;ky
dwV%

(a) dsoy 2 vkSj 3 (b) dsoy 1] 3 vkSj 4

(c) dsoy 1 vkSj 2 (d) 1] 2] 3 vkSj 4
35- fuEufyf[kr dFkuksa esa ls dkSu&lk@ls dFku lgh gS@gSa\

1- gkaxqy ifj;kstuk 1970 esa izkjEHk dh xbZ FkhA

2- gkaxqy ;wjksfi;u jsafM;j iztkfr dk fgj.k gSA

3- Hkkjr esa ;g fgj.k vc dsoy tEew&d'ehj fLFkr
nkphxke jk"Vh; m|ku esa gh 'ks"k gSaA
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 2

(c) dsoy 3
(d) 1] 2 vkSj 3
36- fuEufyf[kr esa ls dkSu&ls dkjd tyok;q ifjorZu ds fy,
mkjnk;h ekus tkrs gSa\

1- lkSj dyad

2- i`Foh ds v{kh; >qdko esa ifjorZu

3- Tokykeq[kh f;k

4- oSf'od rkiu
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 4 (b) dsoy 1] 2 vkSj 4

(c) dsoy 1] 2 vkSj 3 (d) 1] 2] 3 vkSj 4
37- luM~;w rFkk CySMjoVZ D;k gSa\
(a) e`rksithoh
(b)
vkaf'kd ijthoh
(c)
dhVHk{kh ikSkk

(d) ,d izdkj ds fo"kk.kq

38. fuEufyf[kr esa ls dkSu fo|qr pqEcdh; ugha gS\



(a) a fdj.ksa (b)
b fdj.ksa
(c)
g fdj.ksa (d)
dSFkksM fdj.ksa

39- fuEufyf[kr esa ls fdlls ,fYxu uked inkFkZ izkIr gksrk


gS ftldk mi;ksx VkbijkbVjksa ,oa vToyu'khy fIkQYeksa ds
fuekZ.k esa gksrk gS\

(a) dod
(b) 'kSoky

(c) ykbdsu

(d) buesa ls dksbZ ughaA
40- Hkkjr esa fuEufyf[kr esa ls fdl laaoSkkfud vax dks ;g
vfkdkj izkIr gS fd og mu fofk;ksa vkSj vkns'kksa dks
voSk ?kksf"kr dj ldrk gS tks lafokku dh ewy Hkkouk
ds fo# gks\

(a) izkkuea=kh ds usr`Ro esa eaf=kifj"kn~
(b) Hkkjrh; laln

(c) dsanzh; fof/ ea=kky;

(d) buesa ls dksbZ ugha
41- fuEufyf[kr esa ls dkSu&ls y{k.k Hkkjrh; lafokku esa
fo|eku gSa\

1- vkR;kafrd la?kkRedrk

2- lafokku dh loksZPprk

3- izHkqRo laiUu jkT;

4- dY;k.kdkjh jkT;
dwV%

(a) dsoy 1] 2 vkSj 3
(b) dsoy 2] 3 vkSj 4

(c) dsoy 1 vkSj 4

(d) 1] 2] 3 vkSj 4
42- fuEufyf[kr esa ls dkSu&lk dFku lgh gS\

(a) Hkkjrh; lafokku lHkk dh LFkkiuk 1935 ds Hkkjr
'kklu vfkfu;e dh fliQkfj'k ds vkkkj ij dh
xbZ FkhA
(b) ,p-lh- eq[kthZ lafokku lHkk ds mik;{k fu;qDr
gq, FksA

(c) tokgjyky usg: fu;e lfefr] lapkyu lfefr vkSj
rnFkZ lfefr ds v;{k fu;qDr gq, FksA

(d) mi;qZDr lHkhA

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


11
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

43. Which statement(s) is/are incorrect with respect to


Chisti Silsila?

1. Early Chistis kept distance from royal luxuries
but at the time of Gesudaraj, Chistis maintained
co-operation with the state.

2. Chisti Chain assumed music as the major
means to love God but orthodox Islam had
prohibited it.
Code:

(a) Only 1
(b) Only 2

(c) 1 and 2 both
(d) Neither 1 nor 2
44. Consider the following statements in the context of
Indian temple sculpture:

1. Stupika formed on the top of the temple
shikhara in Nagara sculpture style whereas
Amalaka structure formed on the top of the
temple shikhara in Dravid sculpture style.

2. In Nagar style shikhara was linear whereas in
Dravid style shikhara was pyramidal shaped.

3. Features of Dravid style temples are its
Gopuram but there are no Parkota.
Which of the above statement(s) is/are correct.

(a) Only 1 and 2
(b) Only 1 and 3

(c) Only 2
(d) 1, 2 and 3
45. Paithani Technology relates to which of the
following?

(a) A method of making mudware.

(b) A method of folk dance.

(c) A method of textile manufacturing.

(d) A method of weapon making.
46. Which of the following is/are incorrect regarding
Biodigestors.

1. It is an anaerobic tank which decomposes
organic materials biologically.

2. It is less effective than septic tanks.

3. It has foul smell.
Code:

(a) Only 1
(b) Only 3

(c) Only 2 and 3
(d) None of these.

47. Improper growth of cities has led to increased


breeding sites for mosquitos. Which of the following
can be used as natural mosquito repellant?

1. Neem oil
2. Tulsi

3. Peppermint
4. Eucalyptus
Code:

(a) Only 1 and 2
(b) Only 1, 2 and 3

(c) Only 1, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
48. Which of the following viral diseases are caused by
mosquito as a vector?

1. Malaria
2. Dengue

3. Chikangunia
4. Yellow fever

5. Japenese Encephalitis
Code:

(a) Only 1, 2 and 3 (b) Only 1, 2 and 4

(c) Only 2 and 4
(d) Only 2, 3, 4 and 5
49. Which of the following statement(s) is/are correct?

1. On a curve, Bullet trains have more curvature
as compared to normal train.

2. Bullet trains have higher speed than that of
normal train.
Code:

(a) Only 1
(b) Only 2

(c) 1 and 2 Both
(d) Neither 1 nor 2
50. On what account among the followings, DNA &
RNA differ?

1. Transmission of genetic information.

2. Helical geometry.

3. Sugar and Nitrogen bases.

4. Mode of multiplication.
Code:

(a) Only 1 and 2
(b) Only 3 and 4

(c) Only 1, 2 and 3 (d) Only 2, 3 and 4
51. Jiram Valley which was recently in news is located
in?

(a) Jharkhand

(b) Chhattisgarh

(c) Andhra Pradesh

(d) Uttarakhand

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

12

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

43- fp'rh flyflyk ds laca/ esa dkSu&lk@ls dFku lgh ugha


gS@gSa\

1- izkjfEHkd fpf'r;ksa us jktdh; 'kku 'kkSdr ls vius
dks nwj j[kk ysfdu xslwnjkt ds le; fpf'r;ksa dk
jkT; ds lkFk lg;ksx LFkkfir gqvkA

2- fp'rh flyflyk laxhr dks bZ'oj izse dk egoiw.kZ
lkku le>rk Fkk ysfdu lukruiaFkh bLyke esa
bldh ikcanh FkhA
dwV%

(a) dsoy 1 (b) dsoy 2

(c) 1 vkSj 2 nksuksa
(d) u rks 1 vkSj u gh 2
44- Hkkjrh; eafnj LFkkiR; ds lanHkZ esa fuEukafdr dFkuksa ij
fopkj dhft,%

1- ukxj LFkkiR; 'kSyh esa eafnj f'k[kj ds 'kh"kZ ij
Lrwfidk cuh gksrh Fkh tcfd nzfoM+ LFkkiR; 'kSyh
esa eafnj f'k[kj ds 'kh"kZ ij vkeyd dh lajpuk
cuh gksrh FkhA

2- ukxj 'kSyh esa f'k[kj js[kh; gksrs Fks tcfd nzfoM+
'kSyh esa f'k[kj fijkfeM ds vkdkj ds gksrs FksA

3- nzfoM+ 'kSyh ds eafnjksa dh fof'k"Vrk mlds xksiqje
gSa ysfdu buesa ijdksVk dk vHkko fn[krk gSA
mi;qZDr dFkuksa esa dkSu&lk@ls lgh gS@gSa\

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 1 vkSj 3

(c) dsoy 2
(d) 1] 2 vkSj 3
45- iSBuh rduhd dk lacak fuEufyf[kr esa ls fdlls gS\

(a) e`nHkkaM fuekZ.k dh ,d fokkA
(b) yksd u`R; dh ,d fokkA

(c) oL=k fuekZ.k dh ,d fokkA

(d) 'kL=k fuekZ.k dh ,d fokkA
46- ck;ks MkbtsLVj ds lanHkZ esa fuEufyf[kr esa ls dkSu&lk@ls
dFku lgh ugha gS@gS\a

1- ;g ,d vok;oh; Vadh gksrh gS tks dkcZfud inkFkks
dk tSfod vi?kVu djrh gSA

2- ;g lsfIVd Vadh ls de izHkkoh gSA

3- blesa nqx k gksrh gSA
dwV%

(a) dsoy 1 (b) dsoy 3

(c) dsoy 2 vkSj 3 (d) buesa ls dksbZ ughaA

47- uxjksa dh csrjrhc o`f ds dkj.k ePNjksa ds iztuu LFkyksa


esa o`f gqbZ gSA fuEufyf[kr esa ls dkSu izkfrd ePNj
fujkskd ds :i esa iz;Dq r fd, tk ldrs gS\a

1- uhe dk rsy
2- rqylh

3- iqnhuk
4- ;wdfs yIVl
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 1] 2 vkSj 3

(c) dsoy 1] 3 vkSj 4 (d) 1] 2] 3 vkSj 4
48- fuEufyf[kr esa ls dkSu&lh fo"kk.kqtfur chekfj;ksa dk okgd
ePNj gksrs gS\a

1- eysfj;k
2- Msxa w

3- fpduxqfu;k
4- ihr Toj

5- tkikuh bulsiQs ykbfVl
dwV%

(a) dsoy 1] 2 vkSj 3 (b) dsoy 1] 2 vkSj 4

(c) dsoy 2 vkSj 4 (d) dsoy 2] 3] 4 vkSj 5
49- fuEufyf[kr esa ls dkSu&lk@ls dFku lgh gS@gS\a

1- eqMk+ o ij] cqyVs Vus ksa dk >qdko lkekU; Vsu ls vfkd
gksrk gSA

2- cqyVs Vsu ksa dh xfr lkekU; Vsu ksa ls vfkd gksrh gSA
dwV%

(a) dsoy 1 (b) dsoy 2

(c) 1 vkSj 2 nksuksa
(d) u rks 1 vkSj u gh 2
50- fuEufyf[kr esa fdu vkkkjksa ij Mh-,u-,- vkSj vkj-,u-,- esa
fHkUurk gksrh gS\

1- vkuqofa 'kd lwpuk dk ikjs"k.kA

2- dqMa fyr T;kfefrA

3- 'kdZjk vkSj ukbVkt
s u {kkjA

4- xqf.kr gksus dh voLFkkA
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 3 vkSj 4

(c) dsoy 1] 2 vkSj 3 (d) dsoy 2] 3 vkSj 4
51. thje ?kkVh tks gky gh esa lekpkjksa esa Fkh] dgk fLFkr gS\
(a)
>kj[k.M
(b)
Nkhlx<+
(c)
vkUkz izns'k
(d)
mkjk[k.M

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


13
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

52. Strait of Messina is located between?



(a) Sardinia and Corsica island.

(b) Italy and Balkan peninsula.

(c) Balkan peninsula and Anatolia Peninsula.

(d) Sicily and Italy Peninsula.
53. Which of the following statements are incorrect in
the context of western coastal plains of India?

1. This plain is spread from Rajasthan in North
to Kerala coast in South.

2. This plain is narrow in north and south and
broad in the middle.

3. Rivers flowing in this coastal plain are
comparatively long.

4. Due to raised coast, natural conditions for ports
are favourable.
Code:

(a) Only 1 and 3
(b) Only 2 and 3

(c) Only 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
54. Which of the following statement(s) is/are incorrect
in the context of reasons for emergence of tide?

1. Tide emerges in the ocean due to gravitational
force of Moon and Sun.

2. Gravitational force on the Earth towards the
Moon is more in comparison to centrifugal
force so this force contributes in emergence
of tide towards the moon.

3. Gravitational force of the Sun is more than
gravitational force of the Moon. Hence
gravitational force of the Sun contributes more
for emergence of tide.
Code:

(a) Only 1
(b) Only 2

(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
55. Which of the following relates to 9th Constitutional
amendment?

(a) Handing over the Berubari union area to
Pakistan.

(b) Reorganisation of States.

(c) Obtaining citizenship through registration.

(d) None of these.

56. Which of the following schedules explains about


the Rajya Sabha representation of different States
and Union territories?

(a) Second
(b) Sixth

(c) Fourth
(d) Ninth
57. Which of the following components are present in
the State?

1. Government of India and Parliament.

2. Government of States and Legislatures.

3. All local authorities.

4. Other authorities.
Code:

(a) Only 1, 3 and 4 (b) Only 1 and 2

(c) Only 1, 2 and 3 (d) 1, 2, 3 and 4
58. Consider the following statements:

1. Theory of Natural Justice is inherent in Art.
14.

2. Rule of Law has been declared as the basic
structure of the Constitution in Minerva Mills
vs Union of India case.

3. Each vote has equal value in democracy.
Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) Only 1 and 3
(b) Only 2

(c) Only 1
(d) 1, 2 and 3
59. The full name of newly constituted NITI Aayog is:

(a) National Institution for Transforming India.

(b) National Institution for Technological
Innovation.

(c) National Intelligence Training Institute.

(d) None of these.
60. Disguised Unemployment means:

(a) Unemployment due to change in technology.

(b) Low productivity of labour.

(c) Large number of unemployed people.

(d) Marginal productivity of labour is zero.
61. Each buyer and seller in the market is a price-taker.
It is a feature of which of the following?

(a) Monopolistic Competition

(b) Perfect Competition

(c) Oligopoly

(d) Duopololy

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

14

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

52. esfluk tylfUk fdlds e; fLFkr gS\


(a)
lkfMZfu;k o dksflZdk }hiA
(b)
bVyh o ckYdu izk;}hiA
(c)
ckYdu izk;}hi o vukrksfy;k izk;}hiA
(d)
fllyh o bVyh izk;}hiA
53- Hkkjr ds if'pe rVh; eSnku ds lanHkZ esa fuEufyf[kr esa
ls dkSu&ls dFku xyr gSa\

1- ;g eSnku mkj esa jktLFkku ls nf{k.k esa dsjy rV
rd foLr`r gSA

2- ;g eSnku mkj rFkk nf{k.k esa ladh.kZ rFkk e; esa
pkSM+k gSA

3- bl rVh; eSnku esa cgus okyh ufn;k vis{kkr
yEch gSaA

4- mHkjk rV gksus ds dkj.k canjxkgksa ds fy, izkfrd
ifjfLFkfr;k vuqdwy gSaA
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 3 (b) dsoy 2 vkSj 3

(c) dsoy 3 vkSj 4 (d) 1] 2] 3 vkSj 4
54- Tokj&HkkVk dh mRifk ds dkj.kksa ds lacak esa fuEufyf[kr
esa dkSu&lk@ls dFku lgh ugha gS@gSa\

1- pUnzek vkSj lw;Z dh xq#Rokd"kZ.k 'kfDr ds dkj.k
leqnz esa Tokj&HkkVk mRiUu gksrk gSA

2- pUnzek ds lEeq[k i`Foh ds Hkkx ij xq#Rokd"kZ.k
cy vidsUnzh; cy dh vis{kk vfkd gksrk gS
blfy, ;g cy pUnzek ds lEeq[k Tokj&HkkVk mRiUu
djrk gSA

3- lw;Z dh xq#Rokd"kZ.k 'kfDr pUnzek dh xq#Rokd"kZ.k
'kfDr ls vfkd gS blfy, Tokj&HkkVk mRiUu djus
esa lw;Z dh xq#Rokd"kZ.k 'kfDr dk vfkd ;ksxnku
gSA
dwV%

(a) dsoy 1 (b) dsoy 2

(c) dsoy 3
(d) 1] 2 vkSj 3
55- 9osa lafokku la'kksku dk laca k fuEufyf[kr esa ls fdlls
gS\

(a) cs:ckM+h la?k {ks=k dks ikfdLrku dks lkSaiukA
(b) jkT;ksa dk iquxZBuA

(c) iathdj.k }kjk ukxfjdrk izkIr djukA

(d) buesa ls dksbZ ughaA

56- fofHkUu jkT;ksa rFkk la?kh; {ks=kksa ds jkT;lHkk esa izfrfufkRo


dk fooj.k fuEufyf[kr esa ls fdl vuqlwph esa fn;k x;k
gS\

(a) f}rh; (b) NBh
(c) pkSFkh
(d) ukSoha
57- fuEufyf[kr esa ls dkSu&ls ?kVd ^jkT;* esa 'kkfey gSa\

1- Hkkjr dh ljdkj ,oa lalnA

2- jkT;ksa dh ljdkjsa ,oa fokkueaMyA

3- lHkh LFkkuh; izkfkdkjhA

4- vU; izkfkdkjhA
dwV%

(a) dsoy 1] 3 vkSj 4 (b) dsoy 1 vkSj 2

(c) dsoy 1] 2 vkSj 3 (d) 1] 2] 3 vkSj 4
58- fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj dhft,&
1. vuqPNsn 14 esa uSlfxZd U;k; dk flkUr vUrfuZfgr
gSA

2. feuokZ feYl cuke Hkkjr la?k ds okn esa fofk ds
'kklu dks lafokku dk vkkkjHkwr <kpk ?kksf"kr fd;k
x;k gSA
3. yksdra=k esa izR;sd er dk ewY; leku gksrk gSA
mi;qZDr esa ls dkSu&lk@ls dFku lgh gS@gSa\

(a) dsoy 1 vkSj 3 (b)
dsoy 2
(c)
dsoy 1 (d)
1] 2 vkSj 3
59. uo xfBr ^uhfr* vk;ksx dk iwjk uke gS%
(a) jk"Vh; Hkkjr ifjorZu laLFkkuA

(b) jk"Vh; rduhfd uoksRFkku laLFkkuA

(c) jk"Vh; vklwpuk izf'k{k.k laLFkkuA

(d) buesa ls dksbZ ughaA
60. ^izPNUu csjkstxkjh* dk vFkZ gS%

(a) rduhdh esa ifjorZu ls iuih csjkstxkjhA

(b) Je dh mRikndrk dk de gksukA

(c) cM+h rknkn esa yksxksa dk csjkstxkj jgukA

(d) Je dh lhekar mRikndrk 'kwU; gSA
61. cktkj esa izR;sd [kjhnkj vkSj fosrk dher Lohdkjd
gSA ;g fuEu eas ls fdldk y{k.k gS\

(a) ,dkfkdkjh izfr;ksfxrk
(b) iw.kZ izfrLikkZ
(c)
vYikfkdkj

(d) f}&vfkdkj

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


15
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

62. The consumer's surplus can be defined as:



(a) Surplus utility derived from an extra unit of
consumption.

(b) The difference between actual price and
potential price.

(c) Total utility from consumption.

(d) None of the above.
63. Churning poor are those:

(a) Who regularly move in and out of poverty.

(b) Who are always poor.

(c) Who are rich most of the time but at sometimes
they have to face bad luck.

(d) All of the above.
64. Indian Rhino vision 2020 is related to:

(a) Conservation of Elephants.

(b) Conservation of Tigers.

(c) Conservation of all wild animals.

(d) None of these.
65. Consider the following statements in the context of
Biosphere Reserve:

1. Any unnecessary human activity is restricted
in Buffer Zone.

2. Research, Environmental education, Training,
Tourism etc. are permitted in Core Area.

3. Transition area is spread in the surroundings
of core area. Developmental activities can
occur in this area.
Which of the above statement(s) is/are incorrect?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Only 3

(d) 1, 2 and 3
66. Where are Sitanadi and Mukandrahill Tiger Reserves
located respectively?

(a) Jharkhand and Rajasthan

(b) Jharkhand and Maharashtra

(c) Chhattisgarh and Rajasthan

(d) Rajasthan and Odisha

67. Consider the following statements in the context of


Environmental Information System (ENVIS):

1. It was established in sixth five year plan.

2. It was established for environmental
information collection, storage and determining
policies.
Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) 1 and 2 both

(d) Neither 1 nor 2
68. Aichi Targets are related to?

(a) Climate change.

(b) Pollution.

(c) Biodiversity Conservation.

(d) Ozone depletion.
69. Which of the following statement(s) is/are incorrect
in the context of Gopal Krishna Gokhale?

1. He served as the head of Indian Public Service
Commission.

2. His political teacher was Mahadev Gobind
Ranade whereas Mahatma Gandhi assumed
him as his political teacher.
Code:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) 1 and 2 both

(d) Neither 1 nor 2
70. Consider the following statements in the context of
Wavell Plan:

1. Through this, Executive Council of Viceroy
was to be reorganised which would work as
an interim national government.

2. Equal number of Muslims and caste Hindus
in executive.

3. The portfolio of external affairs which included
tribal issues was to be transferred to Indians.
Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) Only 1 and 3
(b) Only 2

(c) Only 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

16

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

62- ^miHkksDrk vfk'ks"k* dks bl izdkj ifjHkkf"kr fd;k tk


ldrk gS%

(a) ,d vfrfjDr bdkbZ ds miHkksx ls izkIr vfk'ks"k
mi;ksfxrkA
(b) okLrfod dher ,oa laHkkfor dher ds chp dk
varjA
(c) miHkksx ls izkIr dqy mi;ksfxrkA

(d) mi;qZDr esa ls dksbZ ughaA
63- ph; fukZu os gSa%

(a) tks fujarj fukZu vkSj xSj&fukZu gksrs jgrs gSaA
(b) tks lnSo fukZu jgrs gSaA

(c) tks vfkdka'k le; kuh jgrs gSa ij ;nk&dnk mudk
HkkX; lkFk ugha nsrkA

(d) mi;qZDr lHkhA
64. bf.M;u jkbuks foku 2020 lacafkr gS%
(a)
gkfFk;ksa ds laj{k.k lsA
(b)
ck?kksa ds laj{k.k lsA
(c)
lHkh oU; thoksa ds laj{k.k lsA
(d)
buesa ls dksbZ ughaA
65- ck;ksLisQ;j fjkoZ ds lacak esa fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj
dhft,%

1- ciQj tksu esa fdlh Hkh vuko';d ekuoh; xfrfofk
dh NwV ugha gSA

2- ksM {ks=k esa 'kksk dk;Z] i;kZoj.k f'k{kk] izf'k{k.k]
i;ZVu vkfn dh vuqefr gSA

3- lae.k eaMy ksM {ks=k ds pkjksa vksj foLr`r {ks=k
gSA bl {ks=k esa fodklkRed xfrfofk;k laiUu gks
ldrh gSaA
mi;qZDr esa ls dkSu&lk@ls dFku lgh ugha gS@gSa\

(a) dsoy 1
(b) dsoy 2

(c) dsoy 3

(d) 1] 2 vkSj 3
66- lhrkunh o eqdUq nzkfgy Vkbxj fjkoZ e'k% dgk fLFkr gS\a

(a) >kj[kaM o jktLFkku
(b) >kj[kaM o egkjk"V

(c) Nkhlx<+ o jktLFkku

(d) jktLFkku o vksfM'kk

67- i;kZoj.kh; lwpuk iz.kkyh (ENVIS) ds lUnHkZ esa


fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj dhft,%

1- bldk xBu NBh iapo"khZ; ;kstuk esa fd;k x;k FkkA

2- bldk xBu i;kZoj.kh; lwpuk lap;u] HkaMkj.k rFkk
uhfr;ksa ds fukkZj.k ds lacak esa fd;k x;k FkkA
mi;qZDr esa ls dkSu&lk@ls dFku lgh gS@gSa\

(a) dsoy 1
(b) dsoy 2

(c) 1 vkSj 2 nksuksa

(d) u rks 1 vkSj u gh 2
68- vkbZph y{; lacafkr gS\

(a) tyok;q ifjorZu lsA
(b) iznw"k.k lsA

(c) tSo fofokrk laj{k.k lsA

(d) vkstksu {kj.k lsA
69- xksiky ".k xks[kys ds lanHkZ esa fuEukafdr dFkuksa esa ls
dkSu&lk@ls lgh ugha gS@gSa\

1- bUgksaus Hkkjrh; yksd lsok vk;ksx ds v;{k ds in
ij dk;Z fd;kA

2- egknso xksfoUn jkukMs buds jktuhfrd xq# Fks tcfd
egkRek xkakh bUgas viuk jktuhfrd xq# ekurs FksA
dwV%

(a) dsoy 1
(b) dsoy 2

(c) 1 vkSj 2 nksuksa

(d) u rks 1 vkSj u gh 2
70. ososy ;kstuk ds lanHkZ esa fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj
dhft,%

1- blesa ok;ljk; dh dk;Zdkfj.kh ifj"kn~ dks iquxZfBr
djuk Fkk tks ,d varfje jk"Vh; ljdkj ds leku
dk;Z djrhA

2- dk;Zdkfj.kh esa eqlyeku lnL;ksa dh la[;k lo.kZ
fgUnqvksa ds leku gksrhA

3- fons'kh ekeys ftlesa tutkrh; ekeys Hkh lfEefyr
gksa] Hkkjrh;ksa dks lkSais tkus FksA
mi;qZDr dFkuksa esa dkSu&lk@ls lgh gS@gSa\

(a)
dsoy 1 vkSj 3 (b)
dsoy 2
(c)
dsoy 1 vkSj 2 (d)
1] 2 vkSj 3

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


17
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

71. Consider the following statements:



1. In Belgaum session, Congress decided to stop
protest against entry in Legislative Councils
following Gandhi ji's initiative and volunteers
were permitted to contest the election and
casting vote.

2. In special session of Congress held in Delhi,
it was announced that Swaraji Leaders will
continue to work in Legislative houses under
the leadership of Congress as integral part of
Congress.
Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2

(c) 1 and 2 both
(d) Neither 1 nor 2
72. Which statement(s) is/are incorrect in the context of
Second World War?

1. Second World War presented the situations of
scarcity and famine before Indian people.

2. This was the period of stagnation for Indian
capitalists because they had to face many
warcaused governmental restrictions.
Code:

(a) Only 1
(b) Only 2

(c) 1 and 2 both
(d) Neither 1 nor 2
73. Consider the following statements in the context of
AITUC (All India Trade Union Congress):

1. During the Kakinada session of Indian
National Congress establishment of AITUC
was welcomed by passing a resolution
unanimously.

2. During the initial years of its foundation
AITUC was influenced by social and
democratic thoughts of Labour Party of
Britain.

3. Though Mahatma Gandhi had co-operated in
establishing Ahmedabad Textile Labour
Association yet his views were different to that
of AITUC.
Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) Only 2
(b) Only 1 and 3

(c) Only 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

74. Consider the following statements in the context of


Indian Council Act 1909.

1. Through this, members of the Legislative
Councils were permitted to discuss the
economic proposals, put the amendment
proposals on them and to vote for some
subjects.

2. There was a provision to nominate one Indian
member to the executive council of Governor
General.

3. Muslims were given right to send more
representatives in central and provincial
legislative councils in proportion to their
population by providing them special
concession but eligibility of income remained
same for both Muslims and Hindus.
Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) Only 1 and 2
(b) Only 3

(c) Only 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
75. Consider the following statements in the context of
Indigo Movement:

1. Peasants stopped to pay revenue protesting the
forced indigo cultivation.

2. Servants of Indigo producers were socially
boycotted.

3. The intellectual class of Bengal did not support
this movement.
Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) Only 1 and 2
(b) Only 3

(c) Only 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
76. To which of the following Barbados Programme of
Action is related to?

(a) Collaboration for reducing green house gas
emission in developing nations.

(b) Prohibiting trafficking of wildlives in
developing nations and developing global
monitoring mechanism in this regard.

(c) Emphasizing on development of social natural
capital in Caribbean regions.

(d) Emphasizing on sustainable development in
smaller island developing countries.

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

18

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

71- fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj dhft,%



1- dkaxzsl us csyxko vfkos'ku esa xkakh th dh igy
ij fokku ifj"knksa esa izos'k dk fojksk can djus dk
fu'p; fd;k rFkk dk;ZdkkZvksa dks pquko yM+us vkSj
ernku djus dh btktr nh xbZA

2- fnYyh esa dkaxzsl ds fo'ks"k vfkos'ku esa ?kks"k.kk dh
x;h fd Lojkth usrk dkaxzsl ds vfHkUu vax ds :i
esa dkaxzsl ds usr`Ro esa fokkueaMy esa viuk dke
djrs jgsaxsA
mi;qZDr esa ls dkSu&lk@ls dFku lgh gS@gSa\

(a) dsoy 1 (b) dsoy 2

(c) 1 vkSj 2 nksuksa
(d) u rks 1 vkSj u gh 2
72- f}rh; fo'o;q ds lanHkZ easa dkSu&lk@ls dFku lgh ugha
gS@gSa\

1- f}rh; fo'o;q us Hkkjrh; turk ds fy, vHkko
rFkk vdky dh fLFkfr;k mRiUu dj nhA

2- ;g dky Hkkjrh; iwathokn ds fy, Bgjko dk nkSj
Fkk D;ksafd bUgsa dbZ izdkj ds ;qtfur ljdkjh
cafn'kksa dk lkeuk djuk iM+kA
dwV%

(a) dsoy 1 (b) dsoy 2

(c) 1 vkSj 2 nksuksa
(d) u gh 1 vkSj u gh 2
73- ^,Vd (vkWy bafM;k VsM ;wfu;u dkaxzsl)* ds lanHkZ esa
fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj dhft,%

1- Hkkjrh; jk"Vh; dkaxzsl ds dkdhukMk vfkos'ku esa
loZlEefr ls ,d izLrko ikfjr dj ,Vd dh LFkkiuk
dk Lokxr fd;k x;kA

2- viuh LFkkiuk ds izkjfEHkd o"kks esa ^,Vd* fczVsu
ds Jfed ny ds lkekftd ,oa yksdrkaf=kd fopkjksa
ls izHkkfor FkkA

3- ;|fi egkRek xkakh us vgenkckn VsDlVkby yscj
,lksfl,'ku dh LFkkiuk esa egoiw.kZ lg;ksx fn;k
Fkk] rFkkfi ^,Vd* ds fopkjksa ls muds erHksn FksA
mi;qZDr dFkuksa esa dkSu&lk@ls lgh gS@gSa\

(a) dsoy 2 (b) dsoy 1 vkSj 3

(c) dsoy 2 vkSj 3 (d) 1] 2 vkSj 3

74- Hkkjr ifj"kn~ vfkfu;e 1909 ds lanHkZ esa fuEufyf[kr


dFkuksa ij fopkj dhft,%

1- blesa O;oLFkkfidk lHkk ds lnL;ksa dks vkfFkZd
izLrkoksa ij cgl djus] muds fo"k;ksa esa la'kksku
izLrko j[kus] dqN fo"k;ksa ij ernku djus vkfn dk
vfkdkj fn;k x;kA

2- xouZj tujy dh dk;Zdkfj.kh esa ,d Hkkjrh; lnL;
dks fu;qDr djus dh O;oLFkk dh xbZA

3- eqlyekuksa dks fo'ks"k fj;k;r nsrs gq, mUgsa dsUnzh;
rFkk izkarh; fokku ifj"knksa esa tula[;k ds vuqikr
esa vfkd izfrfufk Hkstus dk vfkdkj fn;k x;k
fdUrq eqfLye ,oa fgUnw nksuksa ds fy, vk; dh
;ksX;rk leku j[kh xbZA
mi;qZDr esa ls dkSu&lk@ls dFku lgh gS@gaS\

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 3

(c) dsoy 2 vkSj 3 (d) 1] 2 vkSj 3
75- ^uhy vkUnksyu* ds lanHkZ esa fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj
dhft,%

1- fdlkuksa us tcju uhy dh [ksrh djkus ds fojksk esa
yxku pqdkuk can dj fn;kA

2- uhy mRikndksa ds ukSdjksa dk lkekftd cfg"dkj
fd;k x;kA

3- caxky ds cqfthoh oxZ us bl vkUnksyu dk leFkZu
ugha fd;kA
mi;qZDr dFkuksa esa dkSu&lk@ls lgh gS@gSa\

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 3

(c) dsoy 1 vkSj 3 (d) 1] 2 vkSj 3
76- ckjckMksl izksxzke vkWiQ ,D'ku fuEukafdr esa ls fdlls
lacafkr gS\

(a) fodkl'khy jk"Vksa esa xzhu gkml xSl mRltZu esa
dVkSrh gsrq vkilh lg;ksxA
(b) fodkl'khy jk"Vksa esa oU;thoksa dh rLdjh dks jksdus
vkSj bl lacak esa oSf'od fuxjkuh ra=k fodflr
djukA

(c) dSjfs c;kbZ {ks=kksa esa lkekftd&izkfrd iwt
a h ds fodkl
ij cyA

(d) y?kq }hih; fodkl'khy ns'kksa esa kkj.kh; fodkl dks
lqfuf'pr djus ij cyA

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


19
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

77. Which of the following statement is incorrect in the


context of estuarine ecology?

(a) That part of water which is semi locked on sea
coast and is directly connected to open sea is
called estuary.

(b) Reservoir behind the barrier beach is not an


appropriate example of estuary.

(c) Estuary can be considered as transition region


or ecotone between fresh water and marine
habitats.

(d) This is greatly affected by tidal activity.

78. Which of the following are included under Biogeographic regions of India?

1. Burma Monsoon Forest.

2. Maldives and Chagos island.

3. Laccadive island.

4. Western Ghat and Gulf of Kutch.

Code:

(a) Only 2 and 3

(b) Only 1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

(c) Only 3 and 4

79. Which of the following are involved in protein


synthesis.

(a) DNA, RNA, Mitochondria.

(b) DNA, RNA, Ribosome.

(c) DNA and RNA

(d) DNA and Ribosome.

80. What are the different uses of Radioactivity?



1. Energy production.

2. X-Ray.

3. Estimation of age of fossils.

4. Sterilisation of medical instruments.

5. Food processing.

6. MRI.

Code:

(a) Only 3, 4 and 5

(b) Only 1, 2 and 6

(c) Only 1,2, 3, 4 and 5

(d) Only 1, 2, 3, 4 and 6

81. Total Internal Reflection is used in:



1. Endoscopy
2. Telecommunication

3. Submarines
4. Binoculars

5. Telescopes
Code:

(a) Only 3 and 5

(b) Only 1 and 2

(c) Only 1, 2, 3 and 4

(d) 1, 2, 3, 4 and 5
82. There is always a cost of having a little more of
one good in terms of the amount of the other good
that has to be forgone. This is known as:

(a) Economic cost (b) Opportunity cost

(c) Production cost (d) Both (a) and (b).
83. Fiat Money is:

(a) Money with no intrinsic value.

(b) Money whose intrinsic value is equal to its
face value.

(c) Plastic money.

(d) None of the above.
84. Which of the following acts as an "automatic
stabiliser"?

(a) Fixed Income Tax

(b) Indirect Tax

(c) Lump-sum taxes

(d) Proportional income tax
85. Consider the following statements in the context of
peninsular rivers?

1. Peninsular drainage system is new in
comparison to Himalayan rivers.

2. Peninsular rivers generally form meander.

3. These rivers are at maturity stage.

4. Most peninsular rivers depend upon rainfall.
Which of the above statements are incorrect?

(a) Only 1 and 2

(b) Only 1 and 3

(c) Only 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

20

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

77- Tokjuneq[kh ikfjfLFkfrdh ds lanHkZ esa fuEukafdr esa ls


dkSu&lk dFku xyr gS\

(a) leqrV ij ty dk og Hkkx tks vZ&vkc gksrk
gS rFkk ftldk [kqys lkxjksa ls eqDr lacak gksrk gS]
mls Tokjuneq[k dgrs gSaA
(b) jksfkdk iqfyu ds ihNs ds tyk'k; dks Tokjuneq[k
dk mi;qDr mnkgj.k ugha ekuk tk ldrk gSA

(c) Tokjuneq[k dks rkts ty vkSj leqh vkoklksa ds
chp dk lae.k {ks=k ;k bdksVksu le>k tk ldrk gSA

(d) ;g Tokjh; f;k ls vR;fkd izHkkfor gksrk gSA
78- fuEufyf[kr esa ls dkSu Hkkjr ds tSo HkkSxksfyd {ks=kksa esa
'kkfey gSa\

1- cekZ ekulwu ouA

2- ekynho vkSj pkxksl }hiA

3- ydknho }hiA

4- if'peh ?kkV o dPN dh [kkM+hA
dwV%

(a) dsoy 2 vkSj 3 (b) dsoy 1] 2 vkSj 3

(c) dsoy 3 vkSj 4 (d) 1] 2] 3 vkSj 4
79- izkVs hu la'ys"k.k esa fuEufyf[kr esa ls fdudh Hkwfedk gksrh
gS\

(a) Mh-,u-,] vkj-,u-, vkSj ekbVksdkWfUM;kA
(b) Mh-,u-,] vkj-,u-,- vkSj jkbckslkseA

(c) Mh-,u-, vkSj vkj-,u-,A

(d) Mh-,u-, vkSj jkbckslkseA
80- jsfM;kslf;rk ds fofHkUu mi;ksx D;k gS\a

1- mQtkZ mRiknuA

2- ,Dl&fdj.kA

3- thok'eksa dh vk;q dk vkdyuA

4- fpfdRlh; midj.kksa dk jksxk.kqjkskuA

5- [kk| izlLa dj.kA

6- ,e-vkj-vkbZ dwV%

(a) dsoy 3] 4 vkSj 5
(b) dsoy 1] 2 vkSj 6

(c) dsoy 1] 2] 3] 4 vkSj 5

(d) dsoy 1] 2] 3] 4 vkSj 6

81- iw.kZ vkarfjd ijkorZu dk mi;ksx gksrk gS%



1- bUMksLdkWih es a
2- nwj lapkj esa

3- iuMqfCc;ksa es a
4- ckbuksD;wyj esa

5- nwjchuksa esa
dwV%

(a) dsoy 3 vkSj 5
(b) dsoy 1 vkSj 2

(c) dsoy 1] 2] 3 vkSj 4

(d) 1] 2] 3] 4 vkSj 5
82- ^;fn ge fdlh oLrq dh vfkd ek=kk izkIr djuk pkgrs
gSa] rks vU; oLrqvksa dh de ek=kk izkIr dh tk ldsxhA*
vFkkZr ,d oLrq dh vfkd ek=kk izkIr djus ds fy, nwljh
oLrq dh dqN ek=kk dks NksM+uk iM+rk gSA bls dgrs gSa%

(a) vkfFkZd ykxr (b) volj ykxr

(c) mRiknu ykxr
(d) (a) rFkk (b) nksukas
83- fiQ,V euh gS%

(a) eqnzk ftldk okLrfod ewY; ugha gSA
(b) eqnkz ftldk okLrfod ewY; vkSj vafdr ewY; leku gSA

(c) IykfLVd eqnzkA

(d) mi;qZDr esa ls dksbZ ughaA
84- fuEufyf[kr esa ls dkSu ^Lopkfyr LVscykbtj* ds :i esa
dk;Z djrk gS\

(a) fukkZfjr vk; dj
(b) vizR;{k dj

(c) ,deq'r dj

(d) vkuqikfrd vk; dj
85- izk;}hih; iBkj dh ufn;ksa ds lacak esa fuEufyf[kr dFkuksa
ij fopkj dhft,&

1- izk;}hih; viokg ra=k fgeky; dh ufn;ksa dh rqyuk
esa uohu gSA

2- izk;}hih; ufn;k lkekU;r% foliZ cukrh gSaA

3- ;s ufn;k izkS<+koLFkk esa gaSA

4- izk;}hih; iBkj dh vf/dka'k ufn;k o"kkZ ij fuHkZj gSAa
mi;qZDr esa ls dkSu ls dFku lgh ugha gaS\

(a) dsoy 1 vkSj 2
(b) dsoy 1 vkSj 3

(c) dsoy 2 vkSj 4

(d) 1] 2] 3 vkSj 4

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


21
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

86. Consider the following statements:



1. Gorge is a broad deep valley whose both sides
are steep.

2. Canyons are generally formed due to
sedimental rocks found in horizontal layer.

3. Pothole is a deposited landform formed by
river.

4. Formation of V shaped valley is common at
places where hard rocks are found.
Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) Only 1, 2 and 3 (b) Only 2

(c) Only 1, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
87. Which of the following factors affect Climate of
India?

1. Tropic of Cancer.

2. Distribution of water and land.

3. The Himalayas.

4. Altitude from the sea level.
Code:

(a) Only 1 and 3
(b) Only 2 and 3

(c) Only 1, 2 and 3 (d) 1, 2, 3 and 4
88. Yakohama Strategy is related with:

(a) Ozone conservation

(b) Protection from earthquake

(c) Climate change

(d) Natural Disaster
89. Which of the following features are related to
Footloose Industry?

1. Footloose Industries do not depend upon any
specific raw material.

2. Footloose Industry produces in low quantity
hence requires less number of workers.

3. Generally these industries do not create
pollution.

4. Major factor for their establishment is road
grid.
Code:

(a) Only 1 and 2
(b) Only 1, 2 and 3

(c) Only 1, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4

90. Match List I with List II

List I List II
A. Laokhawa Wild
Life Sanctuary
B. Van vihar National Park
C. Sabarimala National Park
D. Hemis National Park
Code:

1. Madhya Pradesh
2. Jammu & Kashmir
3. Kerala
4. Assam

(a) 3

(b) 3

(c) 4

(d) 4

91. Consider the following statements:



1. Pitch is one important characteristic of sound.

2. Pitch depends upon frequency.

3. Pitch of sound directly relates to intensity of


sound.

Which of the above statements are correct?


(a) Only 1 and 2

(b) Only 2 and 3

(c) Only 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

92. Which of the following statements is/are correct?



1. In India, Worship places like Mosque, Church,
Temple etc. can be acquired by State.

2. Religion has been defined in the Indian


Constitution in art. 25 to 28.

3. In Indian Constitution, providing the classical


education of a Saint's life, his preaches,
philosophy and culture is assumed as the part
of religious education.

Code:

(a) Only 1

(b) Only 1 and 2

(c) Only 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

22

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

86- fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj dhft,%



1- xkWtZ ,d foLr`r xgjh ?kkVh gS ftlds nksuksa fdukjs
rhoz <ky ds gksrs gSaA

2- dSfu;u dk fuekZ.k izk;% volknh pV~Vkuksa ds {kSfrt
laLrj.k esa ik, tkus ls gksrk gSA

3- ty xfrZdk unh }kjk fufeZr fu{ksfir LFkykfr gSA

4- V vkdkj dh ?kkVh dk fuekZ.k ogk vfkd gksrk gS
tgk pV~Vkusa vfkd dBksj gksrh gSaA
mi;qZDr esa ls dkSu&lk@ls dFku lgh gS@gSa\

(a) dsoy 1] 2 vkSj 3 (b) dsoy 2

(c) dsoy 1] 3 vkSj 4 (d) 1] 2] 3 vkSj 4
87- Hkkjr dh tyok;q dks izHkkfor djus okys dkjd fuEufyf[kr
esa ls dkSu gSa\

1- ddZ js[kk

2- ty vkSj LFky dk forj.k

3- fgeky; ioZr

4- leqnz ry ls mQpkbZ
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 3 (b) dsoy 2 vkSj 3

(c) dsoy 1] 2 vkSj 3 (d) 1] 2] 3 vkSj 4
88- ;kdksgkek j.kuhfr lacafkr gS%

(a) vkstksu laj{k.k ls
(b) Hkwdai ds cpko ls

(c) tyok;q ifjorZu ls

(d) izkfrd vkink ls
89- fuEufyf[kr esa ls dkSu&lh fo'ks"krk, iqQVywt m|ksx ls
lEc gSa\

1- iqQVywt m|ksx fdlh fof'k"V dPps eky ij fuHkZj
ugha jgrs gSaA

2- iqQVywt m|ksx esa mRiknu de ek=kk esa gksrk gS vr%
Jfedksa dh de vko';drk gksrh gSA

3- lkekU;r% ;s m|ksx iznw"k.k ugha iSQykrs gSaA

4- budh LFkkiuk esa egoiw.kZ dkjd lM+dksa dk tky
gSA
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 1] 2 vkSj 3

(c) dsoy 1] 3 vkSj 4 (d) 1] 2] 3 vkSj 4

90- lwph I dks lwph II ls lqesfyr dhft,%

lwph I
A. ykvks[kkok oU; tho vH;kj.;
B. ou fogkj jk"Vh; ikdZ
C. lcjhekyk jk"Vh; ikdZ
D. gsfel jk"Vh; ikdZ
dwV%

lwph II
1- e;izns'k
2- tEew&d'ehj
3- dsjy
4- vle

(a) 3

(b) 3

(c) 4

(d) 4

91- fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj dhft,&



1- rkjRo ofu dk ,d izeq[k y{k.k gSA

2- rkjRo vko`fk ij fuHkZj djrk gSA

3- ofu ds rkjRo dk ofu dh rhozrk ls lhkk lacak
gksrk gSA
mi;qZDr esa ls dkSu ls dFku lgh gSa\

(a) dsoy 1 vkSj 2
(b) dsoy 2 vkSj 3

(c) dsoy 1 vkSj 3

(d) 1, 2 vkSj 3
92- fuEufyf[kr esa ls dkSu&lk@ls dFku lgh gS@gSa\
1. Hkkjr esa efLtn] ppZ] eafnj vkfn mikluk LFkyksa
dk jkT; }kjk vtZu fd;k tk ldrk gSA

2. Hkkjrh; lafokku esa keZ dks vuqPNsn 25 ls 28 ds
chp ifjHkkf"kr fd;k x;k gSA
3. Hkkjrh; lafo/ku esa fdlh lar ds thou mlds
mins'k] n'kZu vkSj laLfr ds 'kkL=kh; v;;u dh
O;oLFkk djuk kkfeZd f'k{kk dk vax ekuk x;k gSA
dwV%

(a) dsoy 1
(b)
dsoy 1 vkSj 2
(c)
dsoy 2 vkSj 3
(d)
1] 2 vkSj 3

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


23
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

93. Consider the following statements in the context of


Komagata Maru incident in 1914.

1. Following her immigrant rules, the government
of Canada permitted those 35 Indians to enter
Canada in November 1913 who had not
directly reached there from India.

2. This immigrant rule of Canadian government


was called Komagata Maru.

Which of the above statement(s) is/are correct?



(a) Only 1
(b) Only 2

(c) 1 and 2 both

(d) Neither 1 nor 2

94. Which of the following statement(s) is/are incorrect


in the context of Mauryan economic system?

1. Sopara and Tamralipti were the major ports on
eastern coast.

2. Aahat silver coins with Garuda print were the


accepted coins in Maurya empire.

3. Pranay was a kind of trade tax.

Choose the correct answer with the help of codes


given below.

(a) Only 2 and 3
(b) Only 2

(c) Only 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

95. Which of the following are folk drama?



1. Swang
2. Macha

3. Karyala

4. Theyyam

Code:

(a) Only 1 and 3

(b) Only 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

(c) Only 1, 3 and 4

96. Which is/are correct in the context of Tamil book


Silappadhikaram?

1. This is called the national epic of Tamil people.

2. This text describes about Kannagi worship.

3. Love affairs of Prince Udayan are described


in it.

Find out the correct answer with the help of codes


given below:

(a) Only 1 and 2
(b) Only 2 and 3

(c) Only 3

(d) 1, 2 and 3

97. Consider the following statements in the context of


Bonnet macaque monkey species:

1. This is found in peninsular India specially in
Andhra Pradesh, Goa, Gujarat, Karnataka,
Kerala, Maharashtra and Tamil Nadu.

2. Found in huge numbers in Palani hills IUCN
has put this monkey species in the vulnerable
category of red list.
Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) Only 1
(b) Only 2

(c) 1 and 2 both
(d) Neither 1 nor 2
98. The 'Kudumba shree' Programme is:

1. A woman oriented community based poverty
eradication programme.

2. A programme to encourage savings among
poor women.

3. A programme to provide monetary assistance
to the women to meet the cost of delivery.
Which of the above statement(s) is/are correct?

(a) Only 1 and 2
(b) Only 3

(c) Only 1
(d) 1, 2 and 3
99. In Indian domestic waste, the quantity of organic
matter is more than inorganic matter. In this scenerio
which of the following is the best suitable solid
waste disposal technique?

(a) Incineration
(b) Composting

(c) Land fills
(d) None of the above.
100. Energy security has emerged as a great challenge in
Indian cities. What factors is/are responsible for the
stagnation in Green Building market?

1. Non-availability of credit for Green Buildings
from Banks.

2. Lack of consumer awareness.

3. Huge cost in long run.

4. Due to heavy initial investment, real-estate
developers are reluctant to invest.

5. No standard/reference building codes for
Green buildings.
Code:

(a) Only 1, 2 and 4 (b) Only 1, 2 and 5

(c) Only 1, 3 and 4 (d) 1, 2, 3, 4 and 5

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

24

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

93- 1914 esa ?kfVr ^dkekxkVkek: izdj.k* ds lanHkZ esa


fuEufyf[kr dFkuksa ij fopkj dhft,%

1- dukMk ljdkj us vius vizoklh dkuwu ds rgr
uoEcj 1913 esa ,sls 35 Hkkjrh;ksa dks dukMk esa
izos'k dh bkktr nh Fkh tks Hkkjr ls lhks ;gk ugha
vk, FksA

2- dukMk ljdkj ds bl viz o klh dkuw u dks
^dkekxkVkek:* dh laKk nh xbZ FkhA
mi;qZDr dFkuksa esa dkSu&lk@ls lgh gS@gSa\

(a) dsoy 1 (b) dsoy 2

(c) 1 vkSj 2 nksuksa
(d) u rks 1 vkSj u gh 2
94- ekS;Zdkyhu vkfFkZd O;oLFkk ds lanHkZ esa fuEukafdr dFkuksa
esa D;k lgh ugha gS@gSa\

1- lksikjk rFkk rkezfyfIr iwohZ rV ij fLFkr egoiw.kZ
canjxkg FksA

2- x#M+ dh Nki okyh vkgr jtr eqnzk, ekS;Z lkezkT;
dh ekU; eqnzk, FkhaA

3- iz.k; ,d izdkj dk O;kikj dj FkkA
uhps fn, dwVksa dh lgk;rk ls lgh mkj pqusa&

(a) dsoy 2 vkSj 3 (b) dsoy 2

(c) dsoy 1 vkSj 3 (d) 1] 2 vkSj 3
95- fuEufyf[kr esa dkSu yksdukV~; gSa\

1- Lokax
2- ekpk

3- dj;kyk
4- Fks;e
dwV%

(a) dsoy 1 vkSj 3 (b) dsoy 2 vkSj 4

(c) dsoy 1] 3 vkSj 4 (d) 1] 2] 3 vkSj 4
96- rfey xzaFk f'kyIikfndje ds lanHkZ esa D;k lgh gS@gSa\

1- ;g rfey turk dk jk"Vh; dkO; dgykrk gSA

2- bl xzaFk esa ^dUuxh iwtk* dk o.kZu gSA

3- blesa jktdqekj mn;u ds iz.k; lacakksa dh ppkZ gSA
uhps fn, x, dwV dh lgk;rk ls lgh mkj dk p;u
djsa%

(a) dsoy 1 vkSj 2 (b) dsoy 2 vkSj 3

(c) dsoy 3
(d) 1] 2 vkSj 3

97- ^cksusV edkd* iztkfr ds canjksa ds lanHkZ esa fuEukafdr


dFkuksa ij fopkj dhft,%

1- ;g izk;}hih; Hkkjr fo'ks"kdj vkakz izns'k] xksok]
xqtjkr] dukZVd] dsjy] egkjk"V vkSj rfeyukMq esa
ik;k tkrk gSA

2- ikyuh igkfM+;ksa esa cgqrk;r esa ik;s tkus okys bl
iztkfr ds canjksa dks vkbZ-;w-lh-,u us jsM fyLV esa
^lqHks|* Js.kh ds varxZr j[kk gSA
mi;qZDr esa ls dkSu&lk@ls dFku lR; gS@gSa\

(a) dsoy 1 (b) dsoy 2

(c) 1 vkSj 2 nksuksa
(d) u rks 1 vkSj u gh 2
98- ^dqMwEcJh* dk;Ze gS%

1- efgyk mUeq[k leqnk; vkkkfjr xjhch mUewyu dk;ZeA

2- xjhc efgykvksa ds chp cpr dks izksRlkfgr djus
ds fy, dk;ZeA

3- efgykvksa dks izlo ds [kpZ ds fy, nh tkus okyh
vkfFkZd lgk;rk dk;ZeA
mi;qZDr dFkuksa esa ls dkSu&lk@ls dFku lgh gS@gSa\

(a) dsoy 1 ,oa 2 (b) dsoy 3

(c) dsoy 1
(d) 1, 2 ,oa 3
99- Hkkjrh; ?kjsyw vif'k"V ds ifjiz{s ; esa dkcZfud inkFkZ :ih
dpjs dh ek=kk vdkcZfud inkFkZ :ih dpjs dh ek=kk ls
vfkd gksrh gSA bl ifjn`'; esa fuEufyf[kr esa ls dkSu
loksZ ke mi;ksxh Bksl vif'k"V fuiVku rduhd gS\

(a) HkLehdj.k (b) dEiksfLVax

(c) dwM+k Hkjko
(d) mi;qZDr esa ls dksbZ ughaA
100- mQtkZ lqj{kk Hkkjrh; uxjksa esa ,d ize[q k pqukSrh ds :i esa
mHkjh gSA gfjr Hkou ckkkj ds le{k dkSu&lk@ls mkjnk;h
dkjd vojksk mRiUu dj jgk@jgs gS@gS\a

1- gfjr Hkouksa ds fy, cSd
a ksa ls .k dh vuqiyCkrkA

2- miHkksDrk tkx:drk esa dehA

3- yEcs le; ds vkyksd esa vfkd [kphZykA

4- vR;fkd vkjafHkd fuos'k ds dkj.k fj;y ,LVsV
MsoyilZ fuos'k ds izfr vfuPNqd gSAa

5- gfjr Hkouksa ds fy, fdlh ekud@lanHkZ Hkou lafgrk
dk u gksukA
dwV%

(a) dsoy 1] 2 vkSj 4 (b) dsoy 1] 2 vkSj 5

(c) dsoy 1] 3 vkSj 4 (d) 1] 2] 3] 4 vkSj 5

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


25
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

GENERAL STUDIES TEST SERIES 2015


tc rd vkidks ;g ijh{k.k iqfLrdk [kksyus dks u dgk tk, rc rd u [kksysa

Test Code:
DG-1500

ijh{k.k iqfLrdk

ijh{k.k iqfLrdk vuqe

lkekU; v;;u
(iz'ui=k& I)

le; % nks ?k.Vs

iw.kkd % 200

vuqns'k
1- ijh{kk izkjEHk gksus ds rqjUr ckn] vki bl ijh{k.k iqfLrdk dh iM+rky vo'; dj ysa fd blesa dksbZ fcuk Nik] iQVk ;k
NwVk gqvk i`"B vFkok iz'u vkfn u gksA ;fn ,slk gks rks bls lgh ijh{k.k iqfLrdk ls cny yhft,A
2- mkj&i=kd esa lgh LFkku ij ijh{k.k iqfLrdk vuqe A, B, C ;k D ;FkkfLFkfr Li"V :i ls dwVc dhft,A
3- bl iafDr ds lkFk esa fn, x, dks"Bd esa vkidks viuk vuqekad fy[kuk
gSA ijh{k.k iqfLrdk ij vkSj oqQN u fy[ksaA
4- bl ijh{k.k iqfLrdk esa 100 iz'uka'k (iz'u) fn, x, gSaA izR;sd iz'uka'k
fgUnh vkSj vaxzskh esa Nik gSA izR;sd iz'uka'k esa pkj izR;qkj (mkj) fn, x, gSaA buesa ls ,d izR;qkj dks pqu ysa ftls vki mkj&i=kd
ij vafdr djuk pkgrs gSaA ;fn vkidks ,slk yxs fd ,d ls vfkd izR;qkj lgh gSa rks ml izR;qkj dks vafdr djsa tks vkidks
loksZke yxsA izR;sd iz'uka'k ds fy, dsoy ,d gh izR;qkj pquuk gSA
5- vkidks vius lHkh izR;qkj vyx ls fn, x, mkj&i=kd ij gh vafdr djus gSaA mkj&i=kd esa fn, x, funsZ'k ns[k ysaA
6- lHkh iz'uksa ds vad leku gSaA
7- blls igys fd vki ijh{k.k iqfLrdk ds fofHkUu iz'uka'kksa ds izR;qkj mkj i=kd ij vafdr djuk 'kq: djsa] vkidks izos'k izek.k&i=k
ds lkFk izsf"kr vuqns'kksa ds vuqlkj dqN fooj.k mkj&i=kd esa nsus gSaA
8- vki vius lHkh izR;qkjksa dks mkj&i=kd esa Hkjus ds ckn rFkk ijh{kk ds lekiu ij dsoy mkj&i=kd v/h{kd dks lkSai nsaA vkidks
vius lkFk ijh{k.k iqfLrdk ys tkus dh vuqefr gSA
9- dPps dke ds fy, dqN i=kd ijh{k.k iqfLrdk ds var esa layXu gSaA
10- xyr mkjksa ds fy, naM%
oLrqfu"B iz'u&i=kksa esa mEehnokj }kjk fn, x, xyr mkjksa ds fy, naM fn;k tk,xkA
(i) izR;sd iz'u ds fy, pkj oSdfYid mkj gSaA mEehnokj }kjk izR;sd iz'u ds fy, fn, x, ,d xyr mkj ds fy, iz'u gsrq fu;r
fd, x, vadksa dk ,d&frgkbZ n.M ds :i esa dkVk tk,xkA
(ii) ;fn dksbZ mEehnokj ,d ls vfkd mkj nsrk gS] rks bls xyr mkj ekuk tk,xk] pkgs fn, x, mkjksa esa ls ,d mkj lgh gks] ml
iz'u ds fy, mi;qZDrkuqlkj gh naM fn;k tk,xkA
(iii) ;fn mEehnokj }kjk dksbZ iz'u gy ugha fd;k tkrk gS] vFkkZr~ mEehnokj }kjk mkj ugha fn;k tkrk gS] rks ml iz'u ds fy, dksbZ
n.M ugha fn;k tk,xkA
tc rd vkidks ;g ijh{k.k iqfLrdk [kksyus dks u dgk tk, rc rd u [kksysa

Note: English version of the instructions is printed on the front cover of this Booklet.

GENERAL STUDIES TEST SERIES 2015


TEST BOOKLET SERIES

Test Code:
DG-1500

TEST BOOKLET
General Studies
(Paper-I)
Answers & Explanations
ANSWERS

Q.No.

Answers

Q.No.

Answers

Q.No.

Answers

Q.No.

Answers

1.

(d)

26.

(b)

51.

(b)

76.

(d)

2.

(a)

27.

(b)

52.

(d)

77.

(b)

3.

(b)

28.

(a)

53.

(d)

78.

(b)

4.

(d)

29.

(d)

54.

(c)

79.

(b)

5.

(a)

30.

(c)

55.

(a)

80.

(c)

6.

(a)

31.

(c)

56.

(c)

81.

(c)

7.

(c)

32.

(a)

57.

(d)

82.

(d)

8.

(a)

33.

(c)

58.

(a)

83.

(a)

9.

(b)

34.

(d)

59.

(a)

84.

(d)

10.

(c)

35.

(d)

60.

(d)

85.

(a)

11.

(c)

36.

(d)

61.

(b)

86.

(b)

12.

(d)

37.

(c)

62.

(b)

87.

(d)

13.

(b)

38.

(c)

63.

(a)

88.

(d)

14.

(c)

39.

(b)

64.

(d)

89.

(d)

15.

(c)

40.

(d)

65.

(d)

90.

(c)

16.

(c)

41.

(b)

66.

(c)

91.

(a)

17.

(b)

42.

(b)

67.

(c)

92.

(a)

18.

(a)

43.

(d)

68.

(c)

93.

(d)

19.

(a)

44.

(c)

69.

(d)

94.

(d)

20.

(d)

45.

(c)

70.

(c)

95.

(d)

21.

(b)

46.

(c)

71.

(d)

96.

(a)

22.

(c)

47.

(c)

72.

(b)

97.

(a)

23.

(b)

48.

(d)

73.

(a)

98.

(a)

24.

(a)

49.

(b)

74.

(a)

99.

(b)

25.

(b)

50.

(b)

75.

(a)

100.

(a)

Overall Summary of the Paper [DG-1500(D)]


iz'uksa dk [kaMokj fooj.k (Areawise division of the questions)
-la1.

Hkwxksy ,oa i;kZoj.k

[k.M

iz'uksa dh la[;k
36 (17 + 19)

(Geography & Environment)


2.
3.
4.
5.
6.

Hkkjrh; vFkZO;oLFkk (Indian Economy)


Hkkjrh; bfrgkl] dyk ,oa laLfr (Indian History, Art & Culture)
lkekU; foKku (General Science)
Hkkjrh; jktO;oLFkk (Indian Polity)
dqy (Total)

13
24
15
12
100

egoiw.kZ fcanq (Important Points)


zzflfoy

lsok (izk-) ijh{kk easa foxr rhu&pkj o"kks ls iwNs tkus okys iz'uksa dh izfr fefJr jgh gS vFkkZr~ vo/kj.kkRed
iz'uksa ds lkFk&lkFk dqN rF;kRed iz'u Hkh iwNs x, gSaA

From past 3-4 years the questions asked in Civil Services (Pre) Exam. are of mixed nature i.e. along with
conceptual some factual questions have also been asked.

zzfoxr

dqN o"kks easa fofHkUu [k.Mksa ls iwN tkus okys iz'uksa dh la[;k esa mrkj&p<+ko Hkh ns[kk x;k gSA vr% ;g iwoZ/kj.kk
cuk ysuk xyr gksxk fd veqd fo"k;&fo'ks"k ij gh cy fn;k tk,A rkRi;Z ;g gS fd lHkh fo"k;ksa ij lekuqikfrd ;ku
nsuk csgrj fodYi gSA

In past few years the number of questions in different sections have been volatile in nature. So, it would be

wrong to emphasis on a particular subject. The better option is to proportionately concentrate on all the subjects.

zzfoxr

dqN o"kks esa lelkef;d eqksa ij vk/kfjr iz'uksa dh la[;k esa rqyukRed :i ls dkiQh deh vk;h gSA

In past few years number of questions based on Current Issues have comparatively decreased.
zzfdlh Hkh xaHkhj fo|kFkhZ ds fy, bl iz'u&i=k dk 55&60 rd gy dj nsuk mldh csgrj rS;kjh dk izrhd ekuk tk
ldrk gSA
Solving 55-60% of this question paper can be assumed as his/her better preparation for any sincere student.

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

1. Exp: (d) All the given reasons are correct. Other


reasons except these were:
zzMuslims who had supported partition of Bengal felt
a great disappointment.
zzRefusing by British Government to establish a
university in Aligarh and providing it govenrmental
aid.

1- O;k[;k% (d) fn, x, rhuksa dkj.k lgh gSaA buds vykok


vU; dkj.k fuEufyf[kr Fks&

2. Exp: (a) Statements 1 and 2 are correct. This


proposal carried with it promoting Hindu-Muslim
unity; removing untouchability; returning titles and
citations; boycotting government schools, colleges,
courts, foreign cloths and disobeying the law in
which not paying of taxes was stated, were included.

2- O;k[;k% (a) dFku 1 vkSj 2 lgh gSaA bl izLrko esa


fganw&eqfLye ,drk dks c<+kok nsus_ NqvkNwr dks feVkus_
mikfk;k ,oa iz'kfLr;ksa dks ykSVkus_ ljdkjh Ldwyksa] dkWystksa]
vnkyrksa] fons'kh diM+ksa dk cfg"dkj rFkk dkuwu dh voKk
ftlesa dj vnk;xh u djus dh ckr Fkh vkfn 'kkfey jgsA

3. Exp: (b) Young nationalists like Jawahar Lal Nehru


and Subhash Chandra Bose who were impressed by
socialism criticised both Zamindari system and
Capitalistic philosophy. Hence statement 1 is wrong.
These nationalists, with 'Complete Independence'
slogan, were in favour of openly expressing the anti
imperialistic expression. Statement 2 is correct.
4. Exp: (d) All four reasons are correct for the
commercialisation of agriculture. Commercialisation
of agriculture was an economic compulsion for
peasants because they were compelled to obtain debt
at high rate from the money lenders to pay the high
land revenue and they had to sell their crop at low
cost. They expected a high income from the
commercial crop.
5. Exp: (a) Keeping in view the problems related to
waste disposal, Central Pollution Control Board has
initiated the concept of co-processing of wastes in
cement Kilns.
6. Exp: (a) Siruvani Hills are situated in Nilgiri Bio
Sphere Niche. This Niche is consisted of Wyanaad
Wildlife Sanctuary, Nagarhole, Bandipur,
Mudumalai, whole part of Nilambur that has a forest
cover, upper Nilgiri plateau, Silent Valley and
Siruvani Hills.
7. Exp: (c) Sambalpur Elephant Reserve is in Odisha
not in Madhya Pradesh. Sonitpur Elephant Reserve
is situated in eastern hilly forests of Assam and
Arunachal Pradesh.

zzcaxky

foHkktu jn~n gksus ls mu eqlyekuksa esa mith ?kksj fujk'kk]


ftUgksaus bldk leFkZu fd;k FkkA
zzvyhx<+ esa fo'ofo|ky; dh LFkkiuk ,oa mls ljdkjh lgk;rk
nsus ls fczfV'k ljdkj }kjk budkj djukA

3- O;k[;k% (b) lektokn ls izHkkfor ;qok jk"Voknh ;Fkk


tokgjyky usg: rFkk lqHkk"k panz cksl us tehankjh izFkk
rFkk iwathoknh n'kZu dh vkykspuk dhA vr% dFku 1 xyr
gSA ;s jk"Voknh iw.kZ&LojkT; ds ukjs ds lkFk lkezkT;okn
fojkskh Loj dh eq[kj vfHkO;fDr ds i{kkj FksA dFku 2
lgh gSA
4- O;k[;k% (d) f"k ds okf.kT;hdj.k ds fy, pkjksa dkj.k
lgh gSAa f"k dk okf.kT;hdj.k "kdksa ds fy, ,d vkfFkZd
foo'krk Fkh D;ksafd mQps Hkw&jktLo dks pqdkus gsrq mUgsa
mQps C;kt ij lkgwdkjksa ls .k ysuk iM+rk Fkk vkSj mlds
fy, viuh iQly dks de dher ij cspuh iM+rh FkhA
okf.kfT;d iQly ls mUgsa vfkd vk; dh vk'kk FkhA
5- O;k[;k% (a) vif'k"V fuLrkj.k ls tqM+h leL;kvksa dks ;ku

esa j[krs gq, dsUh; iznw"k.k fu;a=k.k cksMZ us lhesaV HkfV~V;ksa


esa vif'k"Vksa ds lg&izlaLdj.k dh ladYiuk izkjaHk dh gSA

6- O;k[;k% (a) fl#okuh igkfM+;k uhyfxfj tho eaMy fup;

esa fLFkr gaSA bl fup; esa ok;ukM oU; tho vkjf{kr {ks=k]
ukxjgksy] ckanhiqj] eqnqeykbZ] fuyacwj dk lkjk ou ls <dk
Hkkx] ijh uhyfxjh iBkj] lkbysaV oSyh vkSj flnqokuh
igkfM+;k 'kkfey gSaA

7- O;k[;k% (c) lacyiqj gkFkh fjkoZ vksfM'kk esa fLFkr gS] u


fd e;ns'k esaA lksf.kriqj gkFkh vkjf{kr {ks=k vle vkSj
v#.kkpy izns'k ds iwohZ igkM+h ouksa esa fLFkr gSA

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


3
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

8. Exp: (a) Hydrogen sulphide at low concentration


increases the headache, vomiting, coma and
imbalances of respiratory system.
9. Exp: (b) Percentage change in demand for the goods
divided by the percentage change in its price.
Price elasticity of demand is a measure of the
responsiveness of the demand because of change in
goods' price.
10. Exp: (c) As per the Food Security Act 2013, Priority
based households are entitled to 5 kg of food grains
per person per month and the Antyodaya households
to 35 kg per household per month.
Some other provisions: For children in the age
group of 6 months to 6 years; totally free meals
through Anganwadi as per their age.
For children aged 6-14 years, one free mid-day meal
every day (except on school holidays) in all govt.
and govt. aided schools upto class 8.
Every pregnant and lactating mother is entitled to
free meal at the local Anganwadi (during pregnancy
and six months after child birth) as well as maternity
assistance of Rs. 6000 in instalments.
Though, the Act does not specify criteria for the
identification of households eligible for PDS
entitlements, the identification of eligible households
is left to state governments (subject to the scheme's
guidelines).
11. Exp: (c) Minimum Alternate Tax (MAT)
Direct Taxes are the taxes that are borne by the
person on whom they are levied.
MAT was introduced in Income Tax to realise tax
from the companies that earn profits as per their
account books and pay dividends to their Shareholders
but do not pay taxes because under the Income Tax
Act they compute their income as very low and show
it accordingly.
Under MAT if income tax calculated under the
provisions of IT Act is less than 18.5% of the Book
Profit, then such book profit shall be treated as total
income of the company and tax payable on the total
income shall be 18.5% on the book profit.

8- O;k[;k% (a) fuEu lkark ij gkbMkstu lYiQkbM fljnnZ]


oeu] dksek o 'olu ra=k ds vlary
q uksa dks c<+kok nsrk gSA
9- O;k[;k% (b) oLrq ds fy, ekax esa izfr'kr ifjorZu dks
oLrq dh dher esa izfr'kr ifjorZu ls Hkkx nsukA
^ekax dh dher yksp* oLrq dh dher esa ifjorZu ds
dkj.k bldh ekax dh vuqf;kRedrk dh eki gSA
10- O;k[;k% (c) [kkn~; lqj{kk vfkfu;e 2013 ds vuqlkj
izkFkfedrk okys ifjokjksa dks 5 fdyks vukt izfr O;fDr
izfr ekg rFkk vaR;ksn; ifjokjksa gsrq 35 fdyks vukt izfr
ekg fn, tkus ds izkokku gSaA
dqN vU; izko/ku% 6 ekg ls ysdj 6 lky rd ds cPPkksa
ds fy, mez ds eqrkfcd vkaxuckM+h ls iw.kZr% eqr HkkstuA
6 lky ls ysdj 14 lky rd ds cPpksa dks lHkh ljdkjh
rFkk ljdkjh lgk;rk izkIr fo|ky;ksa esa d{kk 8 rd izfrfnu
,d ckj eqr e;k Hkkstu fn;s tkus dk izkokku (fo|ky;
esa NqV~Vh ds fnuksa dks NksM+dj)A
gj xHkZorh ,oa Lruiku djkus okyh efgyk, (xHkkZoLFkk
rFkk cPPks ds tUe ds Ng eghus ckn rd) vkaxuckM+h
dsUnz ds }kjk ,d ckj eqr Hkkstu dh vfkdkjh gSAa lkFk gh
fdLrksa esa 6000 #i;s dh ekr`Ro lgk;rk dh Hkh gdnkj gSAa
gkykfd ^ihMh,l* ds gdnkj ifjokjksa dh igpku ds fy,
dkuwu esa dksbZ ekinaM r; ugha fd, x, gSaA ik=k ifjokjksa
dh igpku dk dk;Z (;kstuk ds ekxZ funsZ'ku esa jgrs gq,)
jkT;ksa ij NksM+ fn;k x;k gSA
11- O;k[;k% (c) U;wure oSdfYid dj (MAT)
izR;{k dj og dj gS ftls mlh O;fDr ds }kjk ogu fd;k
tkuk gS ftl ij ewyr% yxk;k x;k gksA
U;wure oSdfYid dj dks vk;dj vfkfu;e esa blfy,
yk;k x;k rkfd mu daifu;ksa ls Hkh dj olwyk tk lds
tks vius ys[kk iqLrd ds vuqlkj ykHk dekrh gSa rFkk
vius 'ks;j kkjdksa dks ykHkka'k Hkh iznku djrh gSa ijarq ;s
dj ugha iznku djrha D;ksafd vk;dj vfkfu;e ds varxZr
vfHkdfyr vk; vR;ar de djds n'kkZrh gSaA
vr% MAT ds varxZr ;fn vk; dj vfkfu;e ds izkokkuksa
ds vuqlkj vfHkdfyr vk; ys[kk iqfLrdk ds ykHk ds
18-5 izfr'kr ls de gS rks ys[kk iqLrd dh vk; dks
daiuh dh dqy vk; ekuk tk,xk vkSj mDr dqy vk; ij
ns; dj bldh ys[kk iqLrd ds ykHk dk 18-5 gksxkA

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

12. Exp: (d) Inflation

12- O;k[;k% (d) eqnzkLiQhfr

Deficit finance can be done by borrowings or by


printing notes. When R.B.I supports the Govt. by
printing new money this is reffered as monetary
deficit or deficit financing. Since it directly increases
money supply so leads to inflation.

.k ysdj ;k eqnzk Nkidj ?kkVs dk fokh;u fd;k tk


ldrk gSA tc vkjchvkbZ ubZ eqnzk Nkidj ljdkj dh
lgk;rk djrh gS rc bls ekSfnzd ?kkVk ;k ?kkVs dh fok
O;oLFkk dgrs gSaA pwfd ;g izR;{kr% eqnzk vkiwfrZ esa o`f
djrk gS] bl dkj.k eqnzkLiQhfr vkrh gSA

13- (b)
14. Exp: (c) Drainage area of Mahananda is Bihar, West
Bengal and Bangladesh.
15. Exp: (c) Eastern Himalayas gets more average
annual rainfall in comparison to Western Himalayas.

13- (b)
14- O;k[;k% (c) egkuank dk izokg {ks=k fcgkj] if'pe caxky
rFkk ckaXykns'k gSA

15- O;k[;k% (c) iwohZ fgeky; esa vkSlr okf"kZd o"kkZ if'peh
fgeky; dh rqyuk esa vfkd gksrh gSA
16. Exp: (c) Sandalwood trees are found in tropical
deciduous forests. Only Tamil Nadu state in India 16- O;k[;k% (c) m".k dfVcakh; i.kZikrh ouksa esa pUnu ds
gets rainfall from retreating monsoon.
o`{k ik, tkrs gSaA Hkkjr esa dsoy rfeyukMq jkT; esa ykSVrs
gq, ekulwu ls o"kkZ gksrh gSA
17. Exp: (b) States do not have right to be separated
whereas a new state can be formed by dividing them.
Hence statement 2 is wrong. Legislative and
Executive powers between Centre and States have
been divided in Indian Constitution but not the
judiciary powers. Infact, Indian Constitution
provides an independent judiciary under which
Supreme Court, High Courts and Lower Courts are
placed. Hence statement 4 is also wrong.

17- O;k[;k% (b) jkT;ksa dks foyx gksus dk vfkdkj ugha gS


cfYd budk foHkktu djds u, jkT; dk xBu fd;k tk
ldrk gSA vr% dFku 2 xyr gSA Hkkjrh; lafokku esa
dsU vkSj jkT;ksa ds chp fokk;h ,oa dk;Zikfydk 'kfDr;ksa
dk foHkktu fd;k x;k gS u fd U;kf;d 'kfDr;k foHkkftr
gSaA oLrqr% Hkkjrh; lafokku us Lora=k U;k;ikfydk dh
O;oLFkk dh gS ftlds vUrxZr loksZPp U;k;ky;] mPp
U;k;ky; rFkk vkhuLFk U;k;ky; vkrs gSaA vr% dFku 4
18. Exp: (a) In Parliamentary form of government,
Hkh xyr gSA
President represents the Country. Hence statement
(b) is wrong. All provisions mentioned in the
Constitution can not be enforced through the court,
Hence statement (c) is also wrong. Indian Constitution
is a written constitution but it is a mixture of
flexibility and rigidity. Hence statement (d) is also
wrong.

18- O;k[;k% (a) lalnh; 'kklu iz.kkyh esa jk"Vifr ns'k dk


izfrfufkRo djrk gSA vr% dFku (b) xyr gSA lafokku
esa lfEefyr lHkh micakksa dks U;k;ky; ds ek;e ls izo`k
ugha djk;k tk ldrk gSA vr% dFku (c) Hkh xyr gSA
Hkkjrh; lafo/ku ,d fyf[kr lafo/ku gS ysfdu ;g
lquE;rk vkSj dBksjrk dk feJ.k gSA vr% dFku (d) Hkh
19. Exp: (a) Judicial Interpretation can be done on the
xyr gSA
basis of preamble hence statement (2) is wrong.
Preamble can be amended. Hence statement (3) is
wrong.

19- O;k[;k% (a) msf'kdk ds vk/kj ij U;kf;d fuoZpu fd;k


tk ldrk gSA vr% dFku 2 xyr gSA msf'kdk esa la'kksku
20. Exp: (d) Membership of Commonwealth is not
fd;k tk ldrk gSA vr% dFku (3) xyr gSA
against Indias sovereignty because she is completely
its voluntary member. Hence statement (a) is wrong.
Right to freedom of Religion in India is not limited
to citizens only but all people enjoy it. Hence
statement (b) is also wrong. Sovereignty conferred

20- O;k[;k% (d) jk"Vdqy dh lnL;rk Hkkjr dh lEizHkqrk ds


izfrdwy ugha gS] D;ksafd og mldk iw.kZr% LoSfPNd lnL;
gSA vr% dFku (a) xyr gSA Hkkjr esa kkfeZd Lora=krk dk
vfkdkj dsoy ukxfjdksa rd lhfer ugha gS cfYd lHkh

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


5
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

by the Constitution is vested in People of India.


Hence statement (c) is also wrong. In Berubari case,
Supreme Court had stated that Preamble is not the
part of the Constitution. Later, in 1973, in
Keshwanand Bharati vs Kerala State case Preamble
was recognised as the part of the Constitution. Hence
statement (d) is correct.

O;fDr;ksa dks izkIr gSA vr% dFku (b) Hkh xyr gSA lafokku
}kjk iznk lEizHkqrk Hkkjr dh turk esa fufgr gSA vr%
dFku (c) Hkh xyr gSA cs#ckM+h okn esa mPpre U;k;ky;
us dgk Fkk fd msf'kdk lafokku dk vax ugha gSA ckn esa
1973 esa ds'kokuUn Hkkjrh cuke dsjy jkT; okn esa msf'kdk
dks lafokku dk Hkkx ekuk x;kA vr% dFku (d) lgh gSA
21- (b)

21- (b)
22. Exp: (c)

22- O;k[;k% (c)

Correct Pair
Scoliodon


Torpedo

Electric Ray

Mangur

Dog fish
Cat fish

gh ;qXe
l
Ldksfy;ksMksu & MkWx fiQ'k
VkWjihMks
& bysfDVd js
ekaxqj
& dSV fiQ'k

All these belong to sub class of pisces of chordata


phylum.

;s lHkh la?k dkMsZVk ds ,d mioxZ eRL; oxZ ds varxZr

23. (b)

23- (b)

24. Exp: (a) Raja Rammohan Roy published magazine


Tuhfat-ul-Muwahhidin in Persian language in 1804.
He started first weekly magazine named Sambad
Kaumudi in Bengali language in 1819. The
Magazine Som Prakash was published by Ishwar
Chandra Vidyasagar. Surendra Nath Banerjee
published the magazine Bengali.

vkrs gSaA

24- O;k[;k% (a) jktk jkeeksgu jk; us 1804 bZ- esa iQkjlh
Hkk"kk esa ^rqgiQr&my&eqokfgn~nhu* uked if=kdk izdkf'kr
dhA mUgksaus 1819 bZ- esa caxkyh Hkk"kk esa izFke lkIrkfgd
if=kdk laokn dkSeqnh dk 'kqHkkjEHk fd;k FkkA lkse izdk'k
if=kdk dk izdk'ku bZ'oj pUnz fo|klkxj }kjk fd;k x;kA
lqjsUnzukFk cuthZ us ^caxkyh* uked if=kdk dks izdkf'kr
djok;k FkkA
25. Exp: (b) All mentioned activities were related to the
tenure of Lord Mayo (1869-72).
25- O;k[;k% (b) nh xbZ lHkh ?kVuk, ykWMZ es;ks (1869&72)
ds dk;Zdky ls lEc FkhaA
26. Exp: (b) White Mutiny occurred in 1859 during the
tenure of Viceroy Lord Canning. Bahawi Movement
occurred during the tenure of Viceroy Lord Algin
first in 1862-63. Sindh was annexed in 1843 during
the tenure of Governor General Lord Ellenborough.
Treaty of Lahore was signed in 1846 after the First
Anglo Sikh war (1845) during the tenure of Lord
Harding first.

26- O;k[;k% (b) 'osr fonzksg 1859 esa ok;ljk; ykWMZ dSfuax
ds dk;Zdky esa gqvkA cgkoh vkUnksyu 1862&63 esa
ok;ljk; ykMZ ,fYxu izFke ds dk;Zdky esa gqvkA

flak dk foy; 1843 esa xouZj tujy ykWMZ ,yucjks ds


dk;Zdky esa gqvkA ykgkSj dh lafk 1846 esa izFke vkaXy
fl[k ;q (1845) ds mijkar ykWMZ gkfMx izFke ds le;
gqbZA
27. Exp: (b) Three gems are believed to be necessary
for liberation from karmafal (fruit of deeds). These 27- O;k[;k% (b) tSu keZ esa deZiQy ls NqVdkjk ikus ds fy,
three gems are: Right Perception (Samyak darshana),
f=kjRu vko';d ekuk x;k gSA ;s f=kjRu gSa& lE;d~ n'kZu]
Right Knowledge (Samyak Jnana) and Right
lE;d Kku rFkk lE;d vkpj.kA pkj vk;Z lR; dk lacak
Conduct (Samyak Aacharan). Four noble truths are
641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09
Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

related with Buddhism. Jain texts are written in


Ardhmagadhi language. However, some texts are
also written in Apbhransha. The language of speech
was Prakrit. Hence statement 1 and 2 are wrong.
Statement 3 is correct.

ckS keZ ls gSA tSu xzaFk vZekxkh Hkk"kk esa fy[ks x, gSaA
gkykfd] dqN xzaFkksa dh jpuk viHkza'k esa Hkh gqbZ gSA cksypky
dh Hkk"kk izkr FkhA vr% dFku 1 vkSj 2 xyr gSaA dFku
3 lgh gSA

28. Exp: (a) Vasudev Krishna has been assumed as


incarnation of Vishnu in Bhagavat sect. Later he was
assumed Narayana. The followers of Narayana were
called Panchratrik. Panchratra is an important belief
of Vaishnavism. It was developed in 3rd BC. The
dominant heroes of this vyuha (array) were
Sankarshan, Pradyumna, Samb, Vasudev and
Anirudh.

28- O;k[;k% (a) Hkkxor keZ esa oklqnso ".k dks oSfnd nsork
fo".kq dk vorkj ekuk x;k gSA ckn esa budk lehdj.k
ukjk;.k ls fd;k x;kA ukjk;.k ds mikld ikpjkf=kd
dgyk,A ikpjk=k oS".ko keZ dk ,d izkku er gSA bldk
fodkl rhljh lnh bZ-iw- esa gqvk FkkA bl O;wg ds izkku
uk;d lad"kZ.k] iz|qEu] lkEc] oklqnso rFkk vfu# FksA

Panchratra consists of five elements like Paramtatva,


Mukti, Yukti, Yoga and Vishaya. Hence statement
(a) is correct answer.

ikpjk=k esa ijerRo] eqfDr] ;qfDr] ;ksx vkSj fo"k; ;s ikp


ro 'kkfey fd, tkrs gaSA vr% dFku (a) lgh mkj gSA

29- O;k[;k% (d) Hkkjr ij bZjkuh vke.k ds fuEu izHkko iM+s%


29. Exp: (d) Impact of Iranian attack on India are given
1- if'pekskj Hkkjr esa nk;ha ls ck;ha fy[kh tkus okyh
below:
[kjks"Bh fyfi dk izlkjA

1. Expansion of Kharosthi script written from

2- bZjkfu;ksa dh vjekbZd fyfi dk izpkj&izlkjA
right to left, in North West India.

3- vfHkys[k mRdh.kZ djus dh izFkk dk fodklA

2. Expansion of Aramaic script of Iranians.

4- bZjkfu;ksa dh {k=ki iz.kkyh dk 'kd&dq"kk.k ;qx esa

3. Development of edict engraving system.
i;kZIr fodklA

4. Sufficient development of Iranian kshatrap
system in Shaka-Kushana era.

5- leqnzh ekxZ dh [kkst ls fons'kh O;kikj dks izksRlkguA

5. Promotion of foreign trade with the discovery


of sea route.

30- O;k[;k% (c) fMi flapkbZ dk fodkl bkjk;y esa gqvk Fkk
rFkk flapkbZ dh bl fofk esa ty ikSks ds tM+ {ks=k esa
30. Exp: (c) Drip Irrigation was developed in Israel and
cwan&cwan djds igqpk;k tkrk gSA
in this irrigation method water is dripped to root
zone of the plant.
31- O;k[;k% (c) oqyj >hy ,d xks[kqj >hy gS ftl ij
31. Exp: (c) Wular lake is an oxbow lake and it shows
foorZfud f;k dk izHkko gS ogha yksukj egkjk"V esa fLFkr
tectonic impacts whereas Lonar in Maharashtra is a
,d sVj >hy gSA
crater lake.

32. Exp: (a) Savanna Climate receives low rainfall. It


expands between 15 N to 15 S.

32- O;k[;k% (a) lokuk tyok;q esa o"kkZ dh ek=kk de gksrh


gSA bldk foLrkj 15 N ls 15 S rd ik;k tkrk gSA

33. Exp: (c) Assam has monopoly in the context of Muga


silk whereas silk was first introduced in China in the
world.

33- O;k[;k% (c) ewaxk js'ke ds lUnHkZ esa vle jkT; dk


,dkfkdkj gS ogha fo'o esa js'ke dk izFke izpyu phu
esa gqvk FkkA

34- (d)
35- (d)

34- (d)
35- (d)
641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9
7
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

36- (d)

36- (d)

37- (c)

37- (c)

38- (c)

38- (c)

39- (b)

39- (b)

40. Exp: (d) As per ideal of federal system in India, the


Supreme Court has been provided the right of final
interpretation of the Constitution and invalidating
those laws and orders that are against the basic spirit
of the Constitution.

40- O;k[;k% (d) Hkkjr esa la?kkRed iz.kkyh ds vkn'kZ ds vuq:i


loksZPp U;k;ky; dks lafokku dh vafre O;k[;k djus
rFkk mu fofk;ksa vkSj vkns'kksa dks voSk ?kksf"kr djus dk
vfkdkj fn;k x;k gS tks lafokku dh ewy Hkkouk ds
fo# gksA
41. Exp: (b) India is not an example of absolute
federalism but co-ordination of both federal and 41- O;k[;k% (b) Hkkjr vkR;kafrd la?kkRedrk ugha cfYd
unitary features.
la?kkRedrk vkSj ,dkRedrk ds leUo; dk mnkgj.k gSA
42. Exp: (b) Indian Constituent Assembly was
constituted on the basis of recommendation by
Cabinet Mission. Hence statement (a) is wrong. Dr.
Rajendra Prasad was appointed as the Chairman of
Rules Committee, Steering Committee and Adhoc
Committee. Hence statement (c) is also wrong.
Satement (b) is correct.

42- O;k[;k% (b) Hkkjrh; lafokku lHkk dh LFkkiuk dSfcusV


fe'ku dh fliQkfj'k ds vkkkj ij dh xbZ FkhA vr% dFku
(a) xyr gSA fu;e lfefr] lapkyu lfefr vkSj rn~FkZ
lfefr ds v;{k ds :i esa MkW- jktsU izlkn dh fu;qfDr
gqbZ FkhA vr% dFku (c) Hkh xyr gSA dFku (b) lgh gSA

43. Exp: (d) Both statements are correct. During the


time of Gesudaraj Chisti sufis served the soceity by
establishing relation with ruling class.

43- O;k[;k% (d) nksuksa dFku lgh gSaA xslwnjkt ds le; nf{k.k
Hkkjr ds fp'rh lwfiQ;ksa us 'kkld oxZ ds lkFk lacak
LFkkfir djrs gq, lekt lsok dhA

44. Exp: (c) Features of Nagara style temple sculpture:


Structure of Amalaka on the top of Shikhara.
Shikhara were linear type.
Adhisthan was a platform structure.
Squared Garbhgriha.
Features of Dravid style temple sculpture
Structure of Stupika on the top.
Shikhara were pyramidal.
Rectangular Garbhgriha.
Adhisthan not a necessary element.
Giant Gopuram (Gateway)
Surrounded by Parkota (wall)
Hence statements 1 and 3 are wrong. statement 2 is
correct.

44- O;k[;k% (c) ukxj eafnj LFkkiR; 'kSyh dh fo'ks"krk,A


f'k[kj ds 'kh"kZ ij vkeyd dh lajpukA
f'k[kj js[kh; gksrs FksA
vfk"Bku] tks pcwrjsuqek lajpuk gksrh FkhA
oxkZdkj xHkZx`gA
nzfoM+ eafnj LFkkiR; 'kSyh dh fo'ks"krk,%
f'k[kj ij Lrwfidk dh lajpukA
f'k[kj fijkfeMuqek gksrs FksA
vk;rkdkj xHkZx`gA
vfk"Bku vko';d ro ughaA
fo'kky xksiqje (izos'k }kj)A
ijdksVk (nhokj) ls f?kjk gksukA
vr% dFku 1 vkSj 3 xyr gaSA dFku 2 lgh gSA

45. Exp: (c) This is a textile manufacturing technology


in Paithan of Aurangabad in Maharashtra in which
brocaded silk sarees are manufactured. Gold, silver
and copper are used in brocade work.

45- O;k[;k% (c) ;g egkjk"V ds vkSjaxkckn ds iSBu esa oL=k


fuekZ.k dh rduhd gS ftlesa tjh;qDr flYd dh lkfM+;k
cuk;h tkrh gSaA tjh ds dke esa lksuk] paknh vkSj rakcs dk
mi;ksx fd;k tkrk gSA

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

46- Exp: (c) Biodigestors are anaerobic tanks which 46- O;k[;k% (c) ck;ksMkbtsLVj ,sls ok;oh; Vadh gksrs gSa tks
digest/decompose organic materials under the action
thok.kq dh f;k ds tfj, dkcZfud inkFkks dk vi?kVu
of bacteria. It is used to treat human waste in an
djrs gSaA bldk mi;ksx ekuo vif'k"V dk ifjfLFkfrdh;
ecological way. it can be used as a good fertilizer
rjhds ls mipkj djus esa fd;k tkrk gSA bldk mi;ksx
for the soil. It doesnt create leakage problem and
e`nk ds fy, vPNs moZjd ds :i esa fd;k tk ldrk gSA
doesnt require to be cleared or emptied. Hence, it
blesa fjlko dh dksbZ leL;k ugha gksrh vkSj u gh bls
is more effective than the septic tank and doesnt
lkiQ djus ;k [kkyh djus dh vko';drk gksrh gSA vr%
produce foul smelling gas rather it produces
;g lsfIVd Vadh dh vis{kk vf/d izHkkoh gksrk gS vkSj
odourless gas.
u gh blesa nqx/;qDr xSl mRiUu ugha gksrh gS (blesa xa/
47- Exp: (c) Due to the release of CO2 by living
ghu xSl mRiUu gksrh gS)A
organisms, mosquitoes are able to find them and get
attracted to them. Most mosquito repellents work
on the principle that they make the living organisms
less attractive to the mosquitoes. All of the artificial
mosquito repellents have one or other harmful
effects. Thus, there is need to promote natural
mosquito repellents, which includes: E
ucalyptus,
Neem, Peppermint, Citronella, Garlic etc.

47- O;k[;k% (c) ltho izkf.k;ksa }kjk CO2 ds mRltZu ds dkj.k


ePNj budk irk yxk ysrs gSa vkSj buds laidZ esa vk tkrs
gSaA vf/dka'k ePNj fujks/d bl flkar ij dk;Z djrs gSa
fd ;s ltho izkf.k;ksa dks ePNjksa ds izfr de laidZ;qDr
cukrs gSaA lHkh f=ke ePNj fujks/dksa esa dqNsd gkfudkjd
izHkko gksrs gSaA vr% izkfrd ePNj fujks/dkssa ds mi;ksx
dks izksRlkfgr djus dh vko';drk gksrh gS ftlesa 'kkfey
gSa ;wdsfyIVl] uhe] iqnhuk] lkbVksusyk] yglqu vkfnA
48- Exp: (d) Vectors are living organisms that can
transmit infectious diseases between humans or from 48- O;k[;k% (d) okgd ,sls ltho gksrs gSa tks ekuoksa ds chp
animals to human. In medicine, vectors are
;k tkuojksa ls ekuoksa ds chp laked jksxksa dk ogu dj
organisms that don't cause disease themselves.
ldrs gSaA fpfdRlk {ks=k esa okgd ,sls tho gksrs gSa tks
Mosquitoes are one of the most common vectors
Lo;a jksx dk dkj.k ugha gksrs gSaA ePNj lokZf/d lkekU;
causing many diseases.
okgdksa esa ls ,d gS tks vusd jksxksa ds dkj.k gksrs gSaA
Dengue, Chikangunia, Yellow fever and Japanese
Encephalitis are the viral diseases transferred by
mosquitoes.

Msaxw] fpduxqfu;k] ihr Toj vkSj tkikuh bulsisQykbfVl


fo"kk.kq tfur jksx gSa ftudk izlkj ePNj djrs gSaA eysfj;k
izksVkstksvk tfur jksx gS ftldk izlkj eknk ,uksisQfyt
Malaria is a protozoan disease (plasmodium)
(ePNj) djrs gSaA
transmitted by female anopheles (mosquito).
49- Exp: (b) Bullet trains are high speed trains using 49- O;k[;k% (b) cqysV Vsu rst xfr okyh Vsusa gksrh gSa ftuesa
fof'k"V jkWfyax LVkWd vkSj lefiZr VSd dk mi;ksx gksrk
special rolling stock and dedicated tracks. They
gSA budk ifjpkyu lkekU;r% LVSaMMZ xst ij gksrk gSA
normally operate on standard gauge. Curvature is
ork] f=kT;k (r) ds O;qRekuqikrh gksrk gSA
inversely proportional to radius i.e.
Curvature

ork

1
f=kT;k ( r )

Also, as speed of a vehicle increases, the radius also


increases at the turning to prevent the vehicle from
toppling.

iqu% okgu dh xfr c<+us ij eqM+ko ij f=kT;k Hkh c<+rh


gS rkfd okgu dks fxjus ls cpk;k tk ldsA

So for high-speeded bullet trains, radius of turning


is large, so curvature is less.

vr% rhoz xfr ds cqyVs Vus ksa esa eqMk+ o dh f=kT;k vf/d gksrh
gSA vr% >qdko (ork) de gksrh gSA

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


9
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

50- Exp: (b) DNA and RNA both are nucleic acids. DNA 50- O;k[;k% (b) Mh,u, vkSj vkj,u, nksuksa U;wfDyd vEy gSaA
is involved in the development and functioning of
Mh,u, lthoksa ds fodkl ,oa izf;kRedrk esa layXu
living organisms as the entire genetic information
gksrk gS D;ksafd laiw.kZ vkuqoaf'kd lwpuk buesa dwVc gksrh
is incoded in them. RNA are mainly involved in
gSA vkj,u, eq[;r% izksVhu la'ys"k.k esa layXu gksrs gSa vkSj
protein synthesis and sometimes in the transmission
dHkh&dHkh ;s vkuqoaf'kd lwpukvksa ds ikjs"k.k esa layXu
of genetic information also.
gksrs gSaA Mh,u, esa B izdkj dh dqaMfyr T;kfefr gksrh gS
DNA has a helical geometry of B form and RNA
vkSj vk,u, esa A izdkj dh dqaMfyr T;kfefr gksrh gSA
has a helical geometry of A form. DNA is a double
Mh,u, ,d f}xqf.kr v.kq gksrs gSa tcfd vkj,u, ,dy
stranded molecule whereas RNA is single stranded.
dqaMfyr v.kq gksrs gSaA
DNA is composed of Deoxyribose sugar; phosphate;
Mh,u, fMvkWDlh jkbcksl 'kdZjk_ iQkWLisQV_ pkj ukbVkstu
four nitrogen bases: Adenine, Guanine, cytosine and
{kkj% ,fMfuu] xqvkfuu] lkbVksflu vkSj Fkk;feu ls cus
Thymine.
gksrs gSaA
RNA is composed of Ribose Sugar; phosphate; four
nitrogen bases; Adenine, Guanine, Cytosine and vkj,u, jkbcksl 'kdZjk] iQkLisQV_ pkj ukbVkstu {kkj%
,fMuu] xqvkfuu] lkbVksflu vkSj ;wjkfly ls cus gksrs gSaA
Uracil. DNA are self multiplicated and RNA are
Mh,u, Loxqf.kr gksrs gSa tcfd vkj,u, vko';d gksus
formed form DNA when required.
ij Mh,u, ls fufeZr gksrs gSaA
51. Exp: (b) Jiram Valley is in Chhatisgarh where naxals
murdered C.R.P.F soldiers and Congress party 51- O;k[;k% (b) thje ?kkVh Nkhlx<+ esa gS tgk uDlyokfn;ksa
leaders.
us lhvkjih,iQ ds tokuksa o dkaxzsl ikVhZ ds usrkvksa dh
gR;k dh FkhA
52- (d)
53. Exp: (d) This plain is spread from Gujarat in North 52- (d)
to Kerala in South. This coastal plain is broad in 53- O;k[;k% (d) ;g eSnku mkj esa xqtjkr ls nf{k.k esa dsjy
north and south and narrow in middle. Rivers
rd foLr`r gSA ;g rVh; eSnku mkj rFkk nf{k.k esa foLr`r
flowing in this coastal plain are comparatively small.
rFkk e; esa ladh.kZ gSA bl rVh; eSnku esa cgus okyh
Moreover, as western coast is zig zagged hence
ufn;k NksVh gSAa blds vykok if'peh rV vfkd dVk&iQVk
natural conditions for the development of ports are
gksus ds dkj.k ;gk ikuksa ,oa canjxkgksa ds fodkl ds fy,
favourable.
izkfrd ifjfLFkfr;k vuqdwy gSaA
54. Exp: (c) According to theory of tides given by
Newton, the planet which is closer, will have more 54- O;k[;k% (c) U;wVu ds Tokj&HkkVk ds lacak esa fn, x,
flkUr ds vuqlkj tks xzg ftruk vfkd lehi gksxk og
gravitational force. In comparison to Sun, Moon is
mruk gh xq#Rokd"kZ.k 'kfDr mRiUu djsxkA pUnzek lw;Z ds
nearer to the Earth, hence it generates more
gravitational force.
lkis{k vfkd utnhd gS] vr% og vfkd xq#Rokd"kZ.k
'kfDr mRiUu djrk gSA
55. Exp: (a) In Berubari case, the question before the
Supreme Court was, whether under art 3, Parliament's 55- O;k[;k% (a) cs#ckM+h ekeys esa loksZPp U;k;ky; ds le{k
power of changing the areas and boundaries of the
;g iz'u vk;k fd vuqPNsn&3 ds vUrxZr jkT;ksa ds {ks=kksa
states also includes the power of handing over any
vkSj lhekvksa esa ifjorZu dh laln dh 'kfDr esa D;k fdlh
state or its part to any foreign state? The court stated
jkT; ;k mlds Hkw&Hkkx dks fdlh fons'kh jkT; dks lkSaius
that Parliament can't do so by a normal law. Hence
dh 'kfDr fufgr gS\ U;k;ky; us dgk fd laln lkkkj.k
9th constitutional amendment was passed by the
fofk }kjk ,slk ugha dj ldrhA vr% blds fy, laln esa
Parliament for this and Berubari union area was
9ok lafokku la'kksku ikfjr fd;k x;k rFkk cs:ckM+h la?k
handed over to Pakistan. Hence statement (a) is
{ks=k ikfdLrku dks lkSia fn;k x;kA vr% dFku (a) lgh gSA
correct.
641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09
Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

10

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

56. (c)
57. (d)
58. (a)
59. Exp: (a) National Institution for Transforming India.
60. Exp: (d) When more people are engaged in a work
than actually required it is called hidden
unemployment. In this situation if a part of worker
is withdrawn and even then total production remains
unchanged, it shows that marginal productivity of
labour is zero.
61. Exp: (b) Perfect Competition
A perfect competitive market has two defining
features:
1. The market consists of buyers and sellers. All firms
in the market produce a certain homogenous product.
2. Each buyer and seller in the market is a price taker.
62. Exp: (b) The difference between actual price and
potential price.
Consumer surplus is the difference between the total
amount that consumers are willing to pay for a goods
or service (potential price) and the total amount they
actually pay.
63. Exp: (a) Churning poor is a poor who regularly move
in and out of poverty line.

56- (c)
57- (d)
58- (a)
59- O;k[;k% (a) jk"Vh; Hkkjr ifjorZu laLFkku
60- O;k[;k% (d) tc fdlh dk;Z esa yxs gq, yksxksa dh la[;k
vko';drk ls vfkd gksrh gS rc bls izPNUUk (Nqih gqbZ)
csjkstxkjh dgrs gSaA ,slh fLFkfr esa ;fn dqN yksxksa dks blesa
ls gVk fn;k tk, rc Hkh dqy mRiknu ij dksbZ izHkko ugha iM+rk
gS tks ;g n'kkZrk gS fd Je dh lhekar mRikndrk 'kwU; gSA
61 O;k[;k% (b) iw.kZ izfrLikkZ
,d iw.kZ izfrLikkZRed cktkj esa nks ikfjHkkf"kd y{k.k gksrs
gSa%
1- cktkj [kjhnkjksa rFkk fosrkvksa ls curk gSA cktkj esa lHkh
iQes ,d fof'k"V le:i oLrq dk mRiknu djrh gSaA
2- cktkj esa izR;sd [kjhnnkj vkSj fosrk dher Lohdkjd gSA
62- O;k[;k% (b) okLrfod dher ,oa laHkkfor dher ds chp
dk varjA
miHkksDrk vfk'ks"k miHkksDrk }kjk fdlh oLrq ;k lsok
ds fy, Hkqxrku ds fy, rS;kj jkf'k rFkk okLrfod Hkqxrku
dh tkus okyh jkf'k ds chp dk varj gSA
63- O;k[;k% (a) ph; fukZu os gSa tks fujarj fukZu vkSj xSj
fukZu oxks ds chp >wyrs jgrs gSAa

Poverty line
Income
Churning Poor
64. Exp: (d) Indian Rhino vision 2020 is in progress for
conservation of one horned rhino under which
attempts are being made to increase the number of
rhinos in Assam.
65. Exp: (d) Any human activity is restricted in Core
Area and research, tourism and other activities can
occur in Buffer Zone. Transition area is spread in
the surrounding of Buffer Zone.


64- O;k[;k% (d) ,d lhax okys xSaMksa ds laj{k.k ds fy, bafM;u
jkbuks foku 2020 pyk;k tk jgk gS ftlds varxZr vle
esa xSaMksa dh la[;k esa o`f ds iz;kl py jgs gSaA
65- O;k[;k% (d) ksM {ks=k esa fdlh Hkh ekuoh; xfrfofk dh
NwV ugha gS rFkk ciQj {ks=k esa 'kksk dk;Z] i;ZVu o vU;
xfrfofk;ksa dh NwV gksrh gSA lae.k {ks=k ciQj {ks=k ds
pkjksa vksj foLr`r {ks=k gSA

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


11
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

66- (c)

66- (c)

67- (c)

67- (c)

68- (c)

68- (c)
69. Exp: (d) Both statements 1 and 2 are correct in the
context of Gopal Krishna Gokhale. He remained
head of the Indian Public Service Commission till
1912-15.
70. Exp: (c) Statements 1 and 2 both are correct. External
affairs which excluded tribal and border issues was
to be transferred to Indians. To form their own
constitution by Indians after the war was also stated
in it.
71. Exp: (d) Statement 1 relates to special Congress
Session held in Delhi in September 1923 and not to
Belgaum Session. Statement 2 relates to Belgaum
Session and not to Delhi Session.
72. Exp: (b) Though Second World War produced the
situations of scarcity and famine before Indian
people yet this period was much beneficial for the
Indian businessmen. Import was almost zero.
Specially because of foreign needs and war,
purchasing of the government was increased. Hence,
Indian capitalism gained opportunity to develop and
becoming rich. Due to heavy benefit, big business
houses started partnership based stock companies,
banks, life insurance companies. The most important
characterstic was that many Indo-British companies
i.e. joint venture companies were started.
73. Exp: (a) Statement 1 is related with Gaya session
(1922) which was chaired by C.R. Das. Statement
2 is correct. There was great influence of Gandhian
philosophy like non- violence, trusteeship and class
brotherhood on AITUC. Hence it had not any dispute
with moral and theoretical thoughts of Gandhi ji.
Hence statement 3 is wrong.
74. Exp: (a) Statements 1 and 2 are correct. The first
Indian member appointed for the Governor Generals
executive council was Satyendra Sinha. This act
fixed less income as eligibility criteria for Muslim
voters in comparison to Hindus.

69- O;k[;k% (d) xksiky ".k xks[kys ds lanHkZ esa dFku 1


vkSj 2 nksuksa lgh gSaA 1912&15 rd ;s Hkkjrh; yksd lsok
vk;ksx ds v;{k jgsA
70- O;k[;k% (c) dFku 1 vkSj 2 nksuksa lgh gSaA fons'kh ekeys
ftlesa tutkrh; rFkk lhekorhZ ekeys lfEefyr ugha gksrs]
dks Hkkjrh;ksa dks lkSaik tkuk FkkA blesa ;q ds mijakr
Hkkjrh;ksa dks viuk lafokku cukus dh ckr dh x;h FkhA
71- O;k[;k% (d) dFku 1 dk lacak flrEcj 1923 ds fnYyh
ds fo'ks"k dkaxzsl vfkos'ku ls gS u fd csyxko vfkos'ku
lsA dFku 2 dk lacak csyxko vfkos'ku ls gS u fd
fnYyh vfkos'ku lsA
72- O;k[;k% (b) f}rh; fo'o;q us Hkkjrh; turk ds fy,
vHkko rFkk vdky dh fLFkfr;k mRiUu dj nha] ijUrq
Hkkjrh; O;kikfj;ksa ds fy, ;g vR;fkd ykHk dk ;qx FkkA
vk;kr yxHkx lekIr gks pqdk FkkA ljdkj dh [kjhn cgqr
c<+ pqdh Fkh] fo'ks"kdj fons'kh vko';drk ,oa ;q ds
dkj.kA vr% blls Hkkjrh; iwathokn dks fodflr rFkk
le` gksus dk volj feykA vR;Ur ykHk ds dkj.k
cM+s&cM+s O;kikfjd ?kjkuksa us dbZ lk>k LVkWd dEifu;k]
cSad] thou chek dEifu;k vkjEHk dhaA loZizeq[k fo'ks"krk
;g Fkh fd dbZ Hkkjrh;&fczfV'k dEifu;k vFkkZr la;qDr
dEifu;k izkjEHk dh x;haA
73- O;k[;k% (a) dFku 1 x;k vfkos'ku (1922) ls lacafkr
gS ftldh v;{krk lh-vkj- nkl us dh FkhA dFku 2 lgh
gSA ,Vd ij vfgalk] izU;klokn (Trusteeship) ,oa oxZ
lg;ksx tSls xkakhoknh n'kZu ds flkUrksa dk xgjk izHkko
FkkA vr% bldk xkakh th ds uSfrd ,oa lSkfUrd fopkjksa
ls dksbZ erHksn ugha FkkA vr% dFku 3 xyr gSA

74- O;k[;k% (a) dFku 1 rFkk 2 lgh gSAa xouZj tujy dh dk;Zdkfj.kh
ifj"kn ds igys Hkkjrh; lnL; lR;sUnz flUgk dks fu;qDr
fd;k x;kA bl vfkfu;e esa eqfLye ernkrkvksa ds fy,
vk; dh ;ksX;rk dks fgUnqvksa dh rqyuk esa de j[kk x;k FkkA
75. Exp: (a) Statement 1 and 2 are correct. Indigo 75- O;k[;k% (a) dFku 1 rFkk 2 lgh gSaA uhy mRikndksa us
producers used the means like physical exploitation,
fdlkuksa ls cykr uhy dk mRiknu djkus gsrq 'kkjhfjd
641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09
Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

12

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

false cases and other wrong ways to force peasants


for indigo production. The government machinery
also supported the European producers. Hence,
peasants organised thens themselves to find ways of
legal protest. Digambar Biswas and Bishnu Biswas
were leading them. The intellectuals of Bengal
during this time also played an active role in it. Haris
chandra Mukherjee, the editor of Hindu Patriot
actively participated in this movement.
76. Exp: (d) Barbados Programme of Action was
adopted in UN global conference in April, 1999 for
sustainable development of small island developing
states. This Programme of Action required positive
action in climate change, increase of sea water level,
natural and environmental disaster, energy resources,
tourism, bio-diversity, marine resources,
transportation and communication for sake of small
island developing states. Barbados Programme of
Action came in news after declaring 2014 as
International year of small island developing states
by United Nations.
77. Exp: (b) Examples of Estuary
Mouth of river
Coastal bay
Tidal creeks
Reservoir behind barrier beaches.
78. Exp: (b) There are total 10 biogeographic regions
in India and Western Ghat and Gulf of Kutch are not
included in it. These 10 bigeographic regions are:
Himalayan High lands
Thar desert
Malabar rain forest
Deccan thorny forest
Coromandel Mahanadian
Bengalian Monsoon forest
Burma Monsoon Forest
Leccadive island
Maldives and Chagos island
Andaman and Nicobar island

'kks"k.k] >wBs eqdnes o vU; vuqfpr lkkuksa dk lgkjk


fy;kA ljdkjh e'khujh Hkh ;wjksih; mRikndksa dk lkFk nsrh
FkhA vr% fdlkuksa us laxfBr gksdj dkuwuh fojksk dk jkLrk
viuk;kA blds usrk fnxEcj fo'okl vkSj fo".kq fo'okl
FksA caxky ds bl le; ds cqfthfo;ksa us Hkh blesa lf;
Hkwfedk fuHkkbZA fgUnw iSfV;kV ds lEiknd gjh'kpUnz eq[kthZ
us bl vkUnksyu esa lf; Hkkxhnkjh dhA
76- O;k[;k% (d) vizSy] 1999 esa y?kq }hih; fodkl'khy ns'kksa
ds lrr~ fodkl ij ;w,u oSf'od lEesyu esa ^ckjckMksl
izksxzke vkWiQ ,D'ku* vaxhdkj fd;k x;kA bl izksxzke vkWiQ
,D'ku esa tyok;q ifjorZu] leqh ty Lrj esa o`f] izkfrd
o i;kZoj.kh; vkink] tkZ lalkkuksa] i;ZVu] tSo&fofokrk]
leqh lalkkuksa] ifjogu o lapkj ds ifjizs{; esa y?kq }hih;
fodkl'khy ns'kksa ds i{k esa ldkjkRed dk;Zokgh djus dk
fuosnu fd;k x;kA o"kZ 2014 dks la;qDr jk"V la?k }kjk
y?kq }hih; fodkl'khy ns'kksa ds varjkZ"Vh; o"kZ ds :i esa
?kksf"kr fd;s tkus ds ckn ^ckjckMksl izksxzke vkWiQ ,D'ku*
Hkh ppkZ esa vk x;k FkkA
77- O;k[;k% (b) Tokjuneq[k ds mnkgj.k gSa&
unh dk eqgkuk
rVh; [kkM+h
Tokjh; dPN@nyny
jksfkdk iqfyu ds ihNs fLFkr tyk'k;A
78- O;k[;k% (b) Hkkjr esa dqy 10 tSo HkkSxksfyd {ks=k gSa ftuesa
if'peh ?kkV o dPN dh [kkM+h 'kkfey ugha gSA ;s 10
tSo HkkSxksfyd {ks=k gSa&
fgeky;h mPp Hkwfe
Fkkj e#LFky
ekykckj o"kkZ ou
MsDdu daVd ou
dksjkseaMy egkunh;u
caxkyh; o"kkZ ou
cekZ ekulwu ou
ydknho }hi
ekynho vkSj pkxksl }hi
vaMeku vkSj fudksckj }hi

79- Exp: (b) Proteins are long chains of amino acids. 79- O;k[;k% (b) izksVhu vehuks vEyksa dh yach k`a[kyk, gksrh
Enzymes, Hormones, antibodies. etc. all proteins
gSaA ltho ds lkekU; f;kdyki ds fy, ,Utkbe] gkeksZu]
641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9
13
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

are very crucial for normal functioning of living


organisms. Gene carry information for the protein
synthesis. Two important steps involved in protein
synthesis are transcription and translation.
During transcription, the code written on DNA is
copied to messenger RNA (mRNA).
The ribosomes assemble amino acids into proteins.

80- Exp: (c) Radioactivity is spontaneous nuclear decay


from the nucleus due to nuclear instability.

Radioactivity finds application in energy production


by nuclear fission, x-ray, carbon dating in estimation
of fossil age, sterlisation of medical instruments and
food, in detecting diseases when used as tracers, etc.
Magnetic Resonance imaging (MRI) uses a magnetic
field and electromagnetic wave to create detailed
images of the organs and tissues within the body.

81- (c)
82. (d) Sometimes Opportunity Cost is also called
Economic Cost in Economics.
83. Exp: (a)
84. Exp: (d)
85. Exp: (a) Peninsular drainage system is older than
Himalayan river system. Peninsular rivers follow a
definite route hence do not form meander. Most
rivers of this system are based on rainfall.

,aVhckWMh bR;kfn lHkh izksVhu vko';d gSaA thu izksVhu


la'ys"k.k ds fy, lwpuk dk ogu djrs gSaA izksVhu la'ys"k.k
ds fy, nks egoiw.kZ pj.k VkalfI'ku vkSj Vkalys'ku gSaA
VkalfI'ku ds nkSjku Mh,u, ij fyf[kr dwV dh izfrfyfi
eSlsatj vkj,u, (mRNA) dks izkIr gksrh gSA
jkbckslkse vehuks vEyksa dks izksVhu esa laxzghr djrs gSaA
80- O;k[;k% (c) jsfM;kslf;rk ukfHkdh; vfLFkjrk ds dkj.k
ukfHkd ls Lor% LiwQrZ ukfHkdh; fo[kaMu gSA
ukfHkdh; fo[kaMu ls tkZ mRiknu] ,Dl&js] thok'e ;qx
ds vkdyu gsrq dkcZu MsfVax] fpfdRlh; midj.kksa vkSj
Hkkstu ds jksxk.kqjks/u] jksxksa dk irk yxkus esa Vslj ds :i
esa iz;Dq r gksuk bR;kfn esa jsfM;kslf;rk dk bLrseky gksrk gSA
eSXusfVd jstksusUl besftax (,evkjvkbZ) esa pqacdh; {ks=k
vkSj fo|qr pqacdh; rjaxksa dk iz;ksx fd;k tkrk gS ftlls
vaxksa vkSj 'kjhj ds vanj ds rdksa dk foLr`r izfrfcac
rS;kj fd;k tkrk gSA
81- (c)
82- O;k[;k% (d)
vFkZ'kkL=k esa dHkh&dHkh volj ykxr dks vkfFkZd ykxr
Hkh dgrs gSaA
83. O;k[;k% (a)
84. (d)

85- O;k[;k% (a) izk;}hih; viokg ra=k fgeky; ra=k dh ufn;ksa


dh vis{kk iqjkuk gSA izk;}hih; ufn;k lqfuf'pr ekxZ dk
vuqlj.k djrh gSa vr% foliZ ugha cukrh gSaA ;gk dh
vfkdka'k ufn;k o"kkZ ij vkkkfjr gSaA
86. Exp: (b) Gorge is a deep narrow valley whose both
86- O;k[;k% (b) xkWtZ ,d xgjh ldjh ?kkVh gS ftlds nksuksa
sides are steep. A pothole is a landform formed with
fdukjs rhoz <ky ds gksrs gaSA ty xfrZdk unh ds vijnu
the erosion by river and V shaped valleys are
ls fufeZr LFkykfr gS rFkk V vkdkj dh ?kkVh dk fodkl
developed at places where rocks are not hard.
ogk gksrk gS tgk pV~Vkusa dBksj ugha gksrh gSaA
87. (d)

88. Exp: (d) A meeting was held in Yakohama city in


1994 for minimizing the natural disaster. To
minimise the damage from natural disasters
Yakohama Strategy was adopted in it.
89. Exp: (d)

87. (d)

88- O;k[;k% (d) izkfrd vkink ds U;wuhdj.k ds fy, 1994


esa ;kdksgkek uxj esa cSBd gqbZA blesa izkfrd vkink ls
gksus okyh {kfr dks de djus ds fy, ;kdksgkek j.kuhfr
viukbZ xbZA
89. (d)

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

14

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

90. Exp: (c)

90. (c)

91. Exp: (a) Pitch of sound does not relate to intensity


of sound. For example, roaring of lion is a sharp
sound but its pitch is very low. Where as buzzing of
mosquito is a slow sound but its pitch is higher than
lion's roar.

91- O;k[;k% (a) ofu ds rkjRo dk lacak ofu dh rhozrk


ls ugha gksrk gSA mnkgj.k ds fy,] 'ksj dh ngkM+ ,d rhoz
ofu gS ijarq bldk rkjRo cgqr de gksrk gS tcfd ePNj
dh HkuHkukgV kheh ofu gS ysfdu bldk rkjRo 'ksj dh
ngkM+ ls vfkd gksrk gSA

92. Exp: (a) Religion is not defined in the Constitution.


Hence statement 2 is wrong. According to Supreme
Court, academic study of a great saint's life, his
teachings, philosophy and culture does not come
under religious instruction whereas the activity of
promoting tenets of a community or a group, rituals,
observances, ceremonies and method of worship
come under religious instruction. Hence statement
3 is also wrong.
93. Exp: (d) Canadian government inacted such a law
according to which only those Indians could go to
Canada who had come Canada directly from India.
Due to this, entry of Indians in Canada was almost
restricted because there was no any such naval
facility during that time through which one could
reach Canada from this waterway.
In November 1913, Supreme Court of Canada
permitted such 35 indians to enter Canada who had
not done continuous journey. Hence statement (1)
is wrong. Encouraged with the decision of the court,
Indian citizen Gurdip Singh working in Singapore
decided to reach Vancouver with Indians living in
South and East Asia by chartering a ship named
Komagata Maru. Hence statement 2 is also wrong.
94. Exp: (d) Tamralipti on eastern coast and Bhrigukachha
and Sopara on western coast were the major ports
during Mauryan Period. Aahat silver coins of
Mauryan period have prints of mountain, peacock
and halfmoon upon them but not of Garuda. Pranay
tax was a kind of emergency tax and not a trade tax.
95. Exp: (d) All are folk dramas.
Swang: This prevails in Uttar Pradesh, Madhya
Pradesh and Rajasthan.
Macha: This is a traditional drama style of
Madhya Pradesh.

92- O;k[;k% (a) lafokku esa keZ dks ifjHkkf"kr ugha fd;k x;k
gSA vr% dFku 2 xyr gSA mPpre U;k;ky; ds vuqlkj]
fdlh izfl lar ds thou] mlds mins'k] n'kZu vkSj
laLfr dk 'kkL=kh; v;;u djus dh O;oLFkk djuk
kkfeZd f'k{kk ugha gS cfYd fdlh laiznk; ;k oxZ ds
flkar] deZdkaM] iwtkikB mRlo ;k mikluk dh ifr
dks c<+kok nsus ds fy, fd;k x;k R; kkfeZd f'k{kk ds
vUrxZr vkrk gSA vr% dFku (3) Hkh xyr gSA
93- O;k[;k% (d) dukMk ljdkj us ,d ,slk vizoklh dkuwu
cuk;k Fkk] ftlds rgr dsoy ogh Hkkjrh; dukMk tk
ldrk Fkk tks Hkkjr ls lhks dukMk vk;k gksA blls Hkkjrh;ksa
dk dukMk esa izos'k yxHkx izfrcafkr lk gks x;k D;ksafd
mu fnuksa dksbZ ,slh ukSifjogu O;oLFkk ugha Fkh tks bl
rjg ds tyekxZ ls fdlh dks dukMk igqpkrhA
uoEcj 1913 esa dukMk dh lqizhe dksVZ us ,sls 35 Hkkjrh;ksa
dks dukMk esa izos'k dh btktr ns nh] tks yxkrkj ;k=kk
djds ugha vk, FksA vr% dFku 1 xyr gSA
vnkyr ds iSQlys ls mRlkfgr gksdj flaxkiqj esa dke dj
jgs Hkkjrh; ukxfjd xqjnhi flag us dkekxkVkek: uked
tgkt dks fdjk, ij ysdj nf{k.k ,oa iwoZ ,f'k;k esa jg
jgs Hkkjrh;ksa ds lkFk oSadwoj tkus dk iSQlyk fd;kA vr%
dFku 2 Hkh xyr gSA
94- O;k[;k% (d) ekS;Zdky esa iwohZ rV ij rkezfyfIr vkSj
if'peh rV ij Hk`xqdPN rFkk lksikjk vR;Ur egoiw.kZ
canjxkg FksA ekS;Zdkyhu vkgr jtr eqnzkvksa ij ioZr] e;wj
rFkk vZpUnz dh Nki Fkh u fd x#M+ dhA ^iz.k; dj*
,d vkikrdkyhu dj Fkk u fd O;kikj djA
95- O;k[;k% (d) lHkh yksdukV~; gSaA
Lokax% ;g mkj izns'k] e; izns'k rFkk jktLFkku esa
izpfyr gSA
ekpk% ;g e; izns'k dh ikjEifjd ukV~; 'kSyh gSA

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


15
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

Karyala:

This is a folk dance of Himachal

;g fgekpy izns'k dk yksdukV~; gSA


Pradesh.
Fks;e% ;g dsjy dk kkfeZd iwtk ij vkkkfjr
jaxeap gSA
Theyyam: This is a stage show based on rituals
of worship in Kerala.
96- O;k[;k% (a) dFku 1 vkSj 2 lgh gSaA jktdqekj mn;u
,oa ekkoh ls mRiUu ef.kes[kyS ds iz.k; lacakksa dh ppkZ
96. Exp: (a) Statements 1 and 2 are correct. The story
ef.kes[kyS xzaFk esa dh x;h gSA blesa ef.keS[kys var esa
of love affairs between Prince Udayan and
ckSkeZ Lohdkj dj ysrh gSA ^f'kYIifndkje* xzaFk ds
Manimekhalai who were born from Madhavi is
jpf;rk bykaxks vkfnxy FksA ;g xzaFk laxedkyhu
detailed in Manimekhalai text. In this, Manimekhalai
ekr`lkkRed lekt ds fir`lkkRed lekt esa :ikUrj.k
adopts Buddhism at last. The author of
dks ladsfrr djrk gSA
Silappadikaram text is Ilango Adigal. This text
indicates the transformation of matriarchal society
of Sangam era to partriarchal society.
97. Exp: (a) IUCN has put Bonnet Macaque monkey
species under Least Concern category.
98. Exp: (a) Kudumba Shree is a woman-oriented
community based poverty reduction programme
being implemented in Kerala. In 1995, a thrift and
credit society was started as a small saving bank for
poor women with the objective to encourage savings.

99- Exp: (b) Garbage being organic materials contain

left out food products, vegetables, flowers and other


bio degradable materials. So it contains water/
moisture content whereas other type i.e. rubbish is
generally dry inorganic waste.

Incineration involves the combustion of organic


wastes converting them into ash, flue gas and heat.
It can be used to produce electric power.
Composting is the process of recycling decomposed
organic material into rich soil known as compost.
This compost is a very good manure.
As Indian domestic waste has more of garbage
having organic material which has greater water/
moisture content, makes it economically inviable to
incinerate. More amount of heat energy is required
to burn it and simultaneously it produces more
smoke. Hence composting is preferable.

dj;kyk%

97- O;k[;k% (a) vkbZ-;w-lh-,u }kjk cksusV edkd iztkfr ds

canjksa dks ^U;wure fparktud* (Least Concern) dh Js.kh


esa j[kk x;k gSA

98- O;k[;k% (a) ^dqMEw cJh* ,d efgyk mUeq[k leqnk; vkkkfjr


xjhch mUewyu dk;Ze gS ftls dsjy esa f;kfUor fd;k
tk jgk gSA bl dk;Ze ds rgr 1995 esa xjhc efgykvksa
esa cpr dks izksRlkfgr djus ds mn~ns'; ls ,d cpr vkSj
.k lfefr dks ,d NksVs cpr cSad d :i esa izkjaHk
fd;k x;k FkkA
99- O;k[;k% (b) tSfod inkFkks ds :i esa dpjs esa vif'k"V
HkksT; inkFkZ] lfCt;k] iq"i vkSj vU; tSo vi?kV~; inkFkZ
gksrs gSaA vr% blesa ty@ueh;qDr inkFkZ gksrs gSa tcfd dpjs
dk nwljk izdkj 'kq"d vdkcZfud vif'k"V gksrk gSA
HkLehdj.k ds rgr dkcZfud vif'k"Vksa dk ngu fd;k
tkrk gS ftlesa bUgsa jk[k] yw xSl vkSj "ek esa ifjorZu
fd;k tkrk gSA fo|qr mRiknu esa bldk mi;ksx fd;k tk
ldrk gSA
dEiksfLVax og izf;k gS ftlds rgr vi?kfVr tSfod
inkFkZ dk iqupZ.k djds bls xq.kokkiw.kZ e`nk ds :i esa
cnyk tkrk gS ftls dEiksLV dgrs gSaA ;g dEiksLV ,d
mke [kkn gksrk gSA
pwfd vf/dka'k Hkkjrh; ?kjsyw dpjs esa tSfod inkFkZ ;qDr
dpjk gksrk gS ftlesa ty@ueh;qDr inkFkZ dh ek=kk vf/d
gksrh gS vkSj tks bls HkLehr djus ds n`f"Vdks.k ls vkfFkZd
:i ls vuqi;qDr cukrk gSA blesa tykus ds fy, vf/d
"eh; tkZ dh vko';drk gksrh gS vkSj lkFk gh vf/d
/qvk fudyrk gSA vr% dEiksfLVax dks izkFkfedrk nh tkrh gSA

641, First Floor, Mukherjee Nagar, Delhi-09


Cont.: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59

16

E-mail: drishtiacademy@gmail.com, Website: www.drishtiias.com, Facebook : https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

Landfills are unviable due to land acquisition issues,


water, air and soil pollution. The large number of
landfill arrangements in India is causing serious
health issues to the nearby residents. For e.g. seepage
of carcinogenic materials can cause cancer.

ty] ok;q vkSj e`nk iznw"k.k rFkk Hkwfe vf/xzg.k eqksa ds


dkj.k dwM+k Hkjko vuqi;qDr gSA Hkkjr esa cM+h ek=kk esa
dwM+k&Hkjko O;oLFkk ds dkj.k fudV ds fuokfl;ksa dks
xaHkhj LokLF; ladVksa ls xqtjuk iM+rk gSA mnkgj.k ds fy,
dkflZukstsfud inkFkks ds fjlko ls dSalj gks ldrk gSA

100- Exp: (a) Green buildings are structure which use 100- O;k[;k% (a) gfjr Hkou ,slh lajpuk, gksrh gSa tks Hkou
ds thou i;r fVdkiu ds esutj i;kZoj.kh; mkjnk;h
processes that are environmentally responsible and
vkSj lalk/u izHkkoh izf;kvksa dk mi;ksx djrh gSaA cSad
resource efficient throughout the buildings life
Hkouksa dh nh?kkZof/d de dher dh x.kuk fd, fcuk
cycle. Banks calculate the asset value of the
ikjaifjd lwpuk ds vk/kj ij Hkou ds ifjlaifk ewY; dh
buildings based on traditional information without
x.kuk djrs gSaA
incorporating the long-run low cost of the buildings.
C;wjks vkWiQ ,uthZ ,fiQf'k,alh (ch-bZ-bZ-) ds }kjk bafxr
Energy conversation building codes (ECBC), energy
lanHkZ ekud gSa& ,uthZ duo'ksl
Z u fcfYMax dksM (ECBC),
performance India (EPI) etc. are recommended by
,uthZ ijiQkWesl busMDl (EPI) vkfnA
Bureau of energy efficiency (BEE) as reference or
standards.

641, Fke ry] MkW- eq[kthZ uxj] fnYyh&9


17
iQksu: 011-47532596, (+91) 8130392354-56-57-58-59
bZ&esy: drishtiacademy@gmail.com, osc: www.drishtiias.com, isQlcqd: https://www.facebook.com/drishtithevisionfoundation

Copyright Drishti The Vision Foundation

Related Interests