Industriesector kan een ‘ijzersterke’ pijler voor Almeerse economie zijn

De industriesector leek jarenlang in de vergetelheid te zijn geraakt. Landelijk leveren industrie en aanverwante diensten toch bijna 50 procent van de werkgelegenheid. Zowel bij het Rijk alsook in de regio Amsterdam neemt de aandacht voor de industrie weer toe. In Almere zorgt deze sector voor 11 procent van de werkgelegenheid. Opvallend is dat, terwijl in Nederland de werkgelegenheid in deze sector afneemt, Almere een jaarlijkse groei kent van gemiddeld ruim 6 procent.
Een uitgave van de gemeente Almere

maart 2005

Economie in Perspectief is een uitgave van de gemeente Almere in samenwerking met de stichting Almere Kennisstad. Dit katern verschijnt driemaal per jaar in het magazine Almere Perspectief en wordt daarnaast los verspreid.

7

Industrie
Na de oorlog ontstond in en rond de regio Amsterdam groei van werkgelegenheid door onder andere de Hoogovens, raffinaderijen en vliegtuigbouw. Later zwakte deze ontwikkeling af als gevolg van hoge arbeidskosten, oliecrisis en vraaguitval. Het productieproces verlegde zich naar andere landen en in ons land resteert de hoogwaardige industrie (assemblage, ICT). In de Industriebrief van 2004 geeft het kabinet aan dat de industriële sector cruciaal is voor de economie. Bedrijven moeten de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Een relatief nieuw gebied als Almere, met gunstige ligging en goede bereikbaarheid, kan daarin een essentiële rol spelen. De sector ontwikkelt zich in Almere gestaag, dit in tegenstelling tot zowel de landelijke en regionale ontwikkeling, waarbij de industriële werkgelegenheid afneemt. De laatste jaren is in Almere het aantal arbeidsplaatsen in de metaalindustrie flink toegenomen. Het aandeel van de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie steeg van 30% in 1990 naar 52% in 2003.

Colofon
Tweede jaargang nr. 1 maart 2005 Oplage: 10.750 exemplaren Ondernemersloket Almere
Stadhuisplein 1 1315 HR Almere telefoon (036) 548 48 00 e-mail business@almere.nl www.almere.nl/ondernemen

ART. INHOUD
1 Brasserie De Kemphaan Bedrijvencentrum Element Mitsubishi Noordvleugelconferentie Hulshoff Archiefbeheer Digital Life Industrie

Lars Priessen, prijswinnende chefkok bij Brasserie De Kemphaan
Het aantal nieuwe eetgelegenheden in Almere is nog altijd beperkt, maar de laatste jaren is toch een behoorlijke stijging merkbaar. In Almere Haven kwam een pannenkoekenschip, restaurant Bakboord kreeg een vermelding in ‘Lekker 2005’ en bij het Weerwater kwam een populair wokrestaurant.

2 3 4 5 6 7

Moderne sector
Kortom, de industrie in Almere is een groeiende, moderne sector, met hoge mate van innovatie. Uit provinciaal onderzoek naar innovatie bij bedrijven, blijkt dat de Almeerse industriesector hierbij bovengemiddeld scoort. Extra gunstig is dat de sector zich vooral op de export richt. De groei van deze industrie kan ook de basis vormen

voor werkgelegenheid in andere sectoren zoals ICT, logistiek, diensten en handel. Bekende, internationale vestigingen als Mitsubishi,Yanmar en LG Electronics zetten Almere op de kaart, qua uitstraling en imago. Het is zaak om de industriële bedrijven van elders te wijzen op gunstig gelegen bedrijfslocaties in Almere. In de Gooien Vechtstreek kampt men juist met een tekort aan vestigingslocaties, en ook elders in den lande is er ruimtetekort. Naast acquisitie heeft de gemeente ook aandacht voor de reeds gevestigde bedrijven in de sector. De innovatiekracht van de industrie wordt versterkt door projecten van Almere Kennisstad, en door samenwerking met het Instituut voor Information Engineering, ROC, Syntens en de Kamer van Koophandel. Daarnaast werken het hoger onderwijs en Almere Kennisstad aan de vestiging van nieuwe opleidingsrichtingen en aan de kennisinfrastructuur. Met deze acties werkt Almere hard aan de vergroting van haar aantrekkingskracht op bedrijvigheid elders in de regio. Een uitgebreide versie van dit artikel vindt u op www.almere.nl/ondernemen onder het kopje ‘Documentatie.’

Stichting Almere Kennisstad
Randstad 22-159 1316 BM Almere telefoon (036) 523 80 50 e-mail info@almerekennisstad.nl www.almerekennisstad.nl

De Brasserie op het landgoed De Kemphaan trok topkok Lars Priessen aan.

Eindredactie en correspondentie:
Gemeente Almere, dienst Stedelijke Ontwikkeling afdeling Economische Zaken, team Projecten Postbus 200, 1300 AE Almere e-mail: redactie.ez@almere.nl

1

“Almere is rijp voor een preuvenement”
De winnaar van de kookwedstrijd “Smakelijk Flevoland” toont zich ook enthousiast over de groei van de Almeerse horeca. “Er zijn inmiddels genoeg restaurants die kwalitatief flink wat te bieden hebben. De tijd is eigenlijk wel rijp voor een soort preuvenement, zoals ook in Maastricht wordt gehouden. Daarbij laten lokale restaurants hun kunnen proeven door een groot publiek.” Bij Brasserie de Kemphaan serveren ze een viergangen lunchmenu en een vijfgangen dinermenu op basis van dagverse producten van kwalitatief hoog niveau dat dagelijks van samenstelling wisselt. Brasserie De Kemphaan werkt bijna uitsluitend met biologische producten. Priessen probeert zijn gasten weer de liefde voor seizoensgroenten bij te brengen. In de kassen op het landgoed De Kemphaan haalt hij daarom iedere ochtend zijn verse, biologisch geteelde, groenten en kruiden. “Dat proef je er duidelijk aan af. Ik heb deze morgen sla geplukt. In onze brasserie leggen wij de gasten uit dat ze louter biologische producten krijgen. Binnenkort gaan we hier ook biologisch bier brouwen. We proberen het plaatje zo natuurlijk mogelijk te houden.” Of Brasserie De Kemphaan met Priessen ooit een Michelinster in de wacht sleept laat de topkok in het midden. “We gaan er niet bewust naar op zoek. Als het komt, dan komt het…”

Hebt u vragen?

(036) 548 48 00

Ontwerp en opmaak:
Fuser, Almere

Wilt u reageren?

Teksten:
Gemeente Almere De Graaf Communicatie IWP, Almere

redactie.ez@almere.nl

Fotografie en illustraties:
Gemeente Almere IWP, Almere Prospero Communicatie, Almere Schiphol Group

Meer informatie?

www.almere.nl/ondernemen

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Startende ondernemers in ‘hun’ Element
Het nieuwe bedrijvencentrum ‘Element Almere’, voor onder andere startende ondernemers aan de Markerkant in Almere Stad, is in alle opzichten een opmerkelijk initiatief. Niet alleen de ligging is aantrekkelijk, aan een rustieke singel, met ruime toegangswegen en ook nog eens met parkeergelegenheid op het eigen terrein. Ook de innovatieve ICT-infrastructuur in het gebouw het Element is voor startende ondernemers zondermeer uniek.

Sijbrand de Vries, manager van ‘meest ondernemende bedrijf’ Mitsubishi MEE
De prijs, behorende bij de titel ‘meest ondernemende bedrijf in Almere 2004’ staat trots op de receptiebalie van Mitsubishi MEE aan de Damsluisweg op bedrijventerrein De Vaart. Sijbrand de Vries is senior manager Administration Department bij Mitsubishi Heavy Industries Equipment Europe BV of kortweg: MEE. De Vries moet heel vaak uitleggen dat zijn bedrijf geen auto’s maakt , en ook geen vorkheftrucks. “Dat zijn andere onderdelen van Mitsubishi. Wij houden ons met drie verschillende dingen bezig: het produceren van diesel- en gasmotoren, de verkoop en service van machines voor de golfkartonindustrie en de productie van turbochargers. Laatstgenoemd product zorgt ervoor dat een motor zuiniger loopt terwijl er toch meer vermogen wordt geleverd.”

2

Bedrijvencentrum Element Almere
“Een gebouw voor startende ondernemers heeft altijd een fulltime bemande centrale receptie”, zegt beheerder Arthur van Breukelen. “Meestal is dat een forse kostenpost. In het Element is die receptie ook aanwezig. Maar dan virtueel. De bezoeker wordt door een receptioniste op een groot tv-scherm verwelkomd. Tegen haar kan gewoon gesproken worden. De virtuele receptioniste handelt de ontvangst verder keurig af. Het zal de bezoeker aan niets ontbreken.” Het virtuele systeem wordt op afstand bediend en werkt met camera’s. “Die camera’s zorgen ook voor een hoge graad van beveiliging”, licht Van Breukelen toe. Ook de ICT-infrastructuur is hoogwaardig. “Starters krijgen hier de beschikking over IP-telefonie, supersnel 10 MB-internet, netwerkverbindingen, kopieer- en printfaciliteiten”.

3

“Onze groei is eigenlijk belachelijk”
Met name deze divisie stuwt MEE op in de vaart der volkeren. De Vries: “We zijn in 1991 gestart met de productie van turbochargers. Daarvoor werd dat altijd in Japan gedaan. Maar de autoproducenten willen de leverancier dichter bij huis hebben. Twee jaar geleden kregen wij hier in Almere de opdracht om de turbochargers te maken voor Peugeot en Citroën”. Deze grote automerken zorgden ervoor dat MEE een nieuwe productiehal moest bouwen op De Vaart. Deze ‘vierde hal’ werd vorig jaar opgeleverd en is nu alweer aan een verbouwing toe. “Want inmiddels zijn ook merken als Volkswagen en BMW erbij gekomen. Dit jaar zullen we 900.000 turbo’s produceren en binnen een paar jaar groeien we door naar 1,5 miljoen. Dat vraagt om aanpassingen. Gezien de slechte economische tijd is onze groei eigenlijk belachelijk, maar wel begrijpelijk: hier in Almere maken we echt de beste turbochargers van de wereld.” Deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat MEE met glans aan de criteria voldeed om de titel van ‘meest ondernemende bedrijf in Almere’ in de wacht te slepen. De Vries is blij met de verkregen prijs.”Ja, dat doet ons wel wat. We merken ook dat die titel mensen aanspreekt. Wij werken in onze fabriekshal bijvoorbeeld veel met Engelsen. Noodgedwongen, want Nederlanders reageren nauwelijks op onze vacatures. De laatste vacature, waarin we melding maakten van de

“Virtuele receptie ontvangt bezoek”
Het gebouw biedt ruimte aan circa 40 ondernemers die een ruimte kunnen huren vanaf 25 vierkante meter. “Juist geschikt voor ondernemers die nu nog vanuit huis werken, maar toe zijn aan betaalbare uitbreiding.”

Sijbrand de Vries: “Hier in Almere maken we echt de beste turbochargers van de wereld.”
prijs, levert plotseling twee reacties op. Dat lijkt weinig, maar is sensationeel als je bedenkt dat zes jaar langs vacatures plaatsen nog nooit één serieuze reactie heeft opgeleverd. Er zit zelfs een Almeerder bij!” De Vries betreurt het dat in Nederland steeds minder jongeren voor de LTS of de MTS kiezen. ,,Die Engelse inhuurkrachten vertrekken na een half jaartje weer. Onze intentie is om intern een opleiding op te gaan zetten. Dat we echt werknemers aan ons bedrijf binden.” Op het terrein aan de Damsluisweg is nog ruimte voor uitbreiding naar een vijfde hal. MEE wil die ruimte echter nog een poosje vrijhouden. “Het is aanlokkelijk om nu de vijfde hal te bouwen”, zegt De Vries. “Maar we houden ons hoofd erbij. Wij zijn overigens een van de weinige bedrijven in Flevoland waarbij de vergunning mede gebaseerd is op ons ISO 14001 certificaat. Dat is zo’n beetje de zwaarste ISO-norm voor een milieubewuste wijze van ondernemen. Dankzij dit certificaat zijn in de milieuvergunning ruime kaders vastgelegd. Binnen deze kaders hebben wij zelf de mogelijkheid veranderingen door te voeren, zonder hier direct weer een vergunning aan te hoeven vragen. Wij brengen de inspectie jaarlijks rapport uit van onze wijzigingen en dan pas volgt de controle. Dat voorkomt een hoop ambtelijk gedoe vooraf. Naast onze verkregen prijs van ‘meest ondernemende bedrijf in Almere’, zijn we ook op dit ISO-certificaat bijzonder trots.”

“Subsidie op de huur geeft starters dat extra steuntje”
Element. De eerste jaren is de huur laag. Geleidelijk groeit het maandbedrag tot marktconform. Starters hebben zo een perfecte gelegenheid rustig hun bedrijf op te bouwen in een technisch hoogwaardige omgeving zonder meteen op hoge kosten te worden gejaagd.

Initiatief gemeente en Rabo
De gemeente Almere heeft een prominente rol gespeeld in de ontwikkeling van bedrijvencentrum Element. Het pand was oorspronkelijk van Roche Diagnostics. Dat groeide echter uit haar jasje en koos voor een nieuw pand elders in Almere. “De gemeente nam samen met Rabo Vastgoed het pand over”, vertelt Arthur van Breukelen. “Deze partners zagen dat het gebouw bij uitstek geschikt was om flexibel onder te verdelen in kleinere bedrijfsruimten. Tel daarbij op de locatie en de inrichting van het gebouw en er ontstond een wel heel innovatief bedrijfsverzamelgebouw voor starters.”

Subsidie
De gemeente Almere speelt met de ontwikkeling van het startersgebouw in op de grote behoefte die startende ondernemers in Almere hebben aan bedrijfsruimte. In 2003 waren er maar liefst 800 starters in Almere. Dat aantal groeit ieder jaar gestaag. Inmiddels hebben enkele tientallen ondernemers belangstelling getoond voor een unit. Niet alleen het gebouw zelf is voor hen aantrekkelijk. Ook de subsidie die beschikbaar wordt gesteld aan de nieuwe ondernemers is een extra stimulans zich te vestigen in het

Verhuur via: NewElement Vastgoed Beheer Dhr. A. van Breukelen tel. 030 - 7508888 email info@newelement.nl www.elementalmere.nl

Vierde Noordvleugelconferentie geslaagd
Op vrijdag 4 februari vond de Vierde Noordvleugelconferentie plaats. Zo’n tachtig bestuurders van meer dan 30 gemeenten en provincies uit het Noorden van de Randstad hadden zich verzameld in Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Na drie conferenties over ruimtelijke ordening en bereikbaarheid stond de conferentie ditmaal in het teken van economische samenwerking. Twee doelstellingen stonden daarbij centraal: het verbeteren van de economische concurrentiepositie van de Noordvleugel én het verbeteren van de woon-werkbalans.

4

Regio erkent belang van groei Almeerse economie en werkgelegenheid
tiedocument ging dan ook niet verder dan het uitspreken van een aantal voornemens. Dat was voor de voorzitter van de conferentie, de Amsterdamse wethouder Stadig, niet genoeg. Hij lanceerde in de Kerstvakantie - samen met Henry Meijdam, de voormalige gedeputeerde van Noord-Holland - een aantal voorstellen om de samenwerking concreet te maken. Een samenhangend pakket van afspraken over Schiphol, een bestuurlijke overleggroep die de regie over kantoor- en bedrijfslocaties ter hand neemt en een intensivering van het gezamenlijk promotie- en acquisitiebeleid.

Uitkomsten
Het pamflet van Stadig en Meijdam leidde tot behoorlijke onrust in de regio. Na intensief vooroverleg konden er in de conferentie uiteindelijk toch met algemene stemmen besluiten worden genomen. Veel van de voorstellen van Stadig en Meijdam bleven overeind, weliswaar in afgezwakte vorm, maar toch. De belangrijkste uitkomst voor Almere is dat de regio erkent dat bij een verdere groei van Almere ook een groei van de werkgelegenheid hoort! En dat kan Almere niet zonder actieve inbreng van de partners in de regio. Bij een bevolkingsgroei naar 400 duizend inwoners zou het gaan om een uitbreiding van de werkgelegenheid met circa 100 duizend banen!

Aan kracht winnen
De omgeving Schiphol en Amsterdam heeft veel meer banen dan inwoners, terwijl dat in Almere juist andersom is. Dit leidt tot allerlei problemen met bereikbaarheid. Een belangrijke andere reden om de economische samenwerking te versterken, is de concurrentiepositie van de noordelijke Randstad. Dit gebied, nog steeds de economische motor van Nederland, kan zich steeds moeilijker meten met andere gebieden in Europa. Door de samenwerking binnen de regio te versterken (en onnodige concurrentie te voorkomen) kan de totale regio aan kracht winnen.

Goede voornemens
Toch blijkt het in de praktijk niet mee te vallen afspraken te maken over economische samenwerking. Het voordeel voor de éne gemeente is al snel een nadeel voor de ander. Het conferen-

Deelnemers aan de Noordvleugelconferentie zijn Flevoland, Noord-Holland, ROA, Almere, Muiden, Weesp, Hilversum, Diemen, Ouder-Amstel, Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer, Haarlemmermeer, HaarlemmerliedeSpaarnwoude, Amsterdam, de deelraden AmsterdamNoord, Osdorp en Zuidoost, Waterland, Purmerend, Edam-Volendam, Zeevang, Beemster, Wormerland, Landsmeer, Oostzaan, Zaanstad, Beverwijk, Velsen en Haarlem.

gezamenlijk het initiatief nemen voor een plan om versneld de hele Noordvleugel aan te sluiten op glasvezel. Het is nu aan de meest betrokken bestuurders om de voorstellen verder uit te werken en echt betekenis te geven.

“Uitstijgen boven eigenbelang”
“We kunnen de concurrentiepositie van de Noordvleugel alleen maar versterken door samen te werken. Ik heb het gevoel dat we er als regio steeds meer in slagen uit te stijgen boven ons eigenbelang. We moeten waken voor al te hoge verwachtingen. Als overheid zijn je instrumenten om economische ontwikkelingen te sturen beperkt. We zullen er dus heel hard aan moeten trekken om de uitgangspunten van de Noordvleugelconferentie om te zetten in concrete resultaten!” Douwe Halbesma, wethouder Almere.

Platform
Op de conferentie is afgesproken dat er op korte termijn een platform komt voor de ontwikkeling van kantoorlocaties, bedrijventerreinen en grootschalige detailhandel. Nu al is afgesproken dat er alleen wordt bijgebouwd op een beperkt aantal locaties, waaronder Almere Poort(zie foto). Verder wordt gekeken of bepaalde activiteiten van Schiphol uitgeplaatst kunnen worden naar Luchthaven Lelystad. De Noordvleugel gaat gezamenlijk meer inspanningen richten op het binnenhalen van Aziatische bedrijven. Eén van de doelgroepen is de snelgroeiende Chinese markt. In september organiseert de stichting Amsterdam Partners een gezamenlijke handelsmissie naar Taiwan, waar ook Almere aan deelneemt. Verder is afgesproken dat de gemeenten Almere en Amsterdam

Bestuurders over de Noordvleugelconferentie

heeft besloten om binnen een maand een platform op te zetten voor de ontwikkeling van grootschalige kantorenlocaties en bedrijventerreinen. Met elkaar brengen we op deze manier het marktaanbod en de vraagkant in kaart. Ik hou een goed gevoel over aan deze conferentie.” Arthur van Dijk, wethouder Haarlemmermeer

“Media Park als zenuwcentrum”
“Ik ben zeer verheugd dat de partners in de Noordvleugel het Media Park in Hilversum erkennen als het middelpunt voor kennis en innovatie op het gebied van multimedia. Bundeling van alle onderdelen in deze sector binnen de hele regio, met het Media Park als zenuwcentrum, geeft de Noordvleugel de vereiste kracht om de internationale concurrentie aan te kunnen.” Niek Kreugel, wethouder Hilversum.

“Goed gevoel”
“De 4e Noordvleugelconferentie getuigt van een prima staaltje van samenwerking tussen de verschillende overheden. Zo ben ik zeer tevreden dat men op voorstel van Haarlemmermeer

Hulshoff Archiefbeheer
Archiefbeheer is een stoffig gebeuren. Dat is een hardnekkig vooroordeel. Wie een kijkje neemt in het immense, bijna futuristische pand van Hulshoff Archiefbeheer aan de Beemsterweg 8 in Almere Stad, is binnen een minuut dat vooroordeel kwijt. Archiefbeheer is high tech en stof kom je er al helemaal niet tegen.

Digital Life: unieke kansen voor bedrijven in Almere
Ben Kröse wijst naar de mobiele telefoon die de verslaggever voor zich op tafel heeft liggen. ,,Er zijn instanties die jouw telefoontje kunnen traceren en zo achterhalen dat je op dit moment in ‘t Alnovum zit. Dat vindt bijna niemand erg.” Kröse is lector bij het Instituut voor Information Engineering (IIE). Hij heeft als taak onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Digital Life te stimuleren en vorm te geven binnen het HBO. Dit gaat mede door middel van een ‘kenniskring’. Hierbij zijn enkele docenten vrijgeroosterd van onderwijs om samen met de lector en studenten onderzoek uit te voeren.

5

“Archiefbeheer is het tegendeel van stoffig; het is high tech”
onze hallen ieder archief moeiteloos lokaliseren.” Het codesysteem is de ruggengraat van Hulshoff Archiefbeheer. “Onze klanten hebben zeven dagen per week een 24-uurs service op hun archief. Als ze een stuk opvragen, leveren we dat binnen één dag. Als er een beroep gedaan wordt op het spoed-systeem, dan hebben ze hun stukken in vrijwel heel Nederland binnen twee uur in huis.” we zes verdiepingen. Totaal is hier een archieflengte van ongeveer achttien kilometer aanwezig. Op deze verdieping liggen 490.000 archiefstukken. En ook hier weten we weer van ieder papiertje waar het zich bevindt. Honderd procent zeker.” Hulshoff zorgt overigens ook voor digitalisering van archieven.

6

Wonen en welzijn
,,Wij onderzoeken de rol die ICT kan spelen voor ons wonen en welzijn” legt Kröse uit. Hij wijst naar de elektronische agenda van de verslaggever. ,,Jouw telefoon en jouw agenda zijn nu nog twee verschillende apparaten. Je hebt ze ook al in één apparaat. De techniek maakt dat mogelijk.” De ontwikkeling van de ICT-techniek gaat onvoorstelbaar snel. Veel Nederlanders internetten via breedband, apparaten worden steeds intelligenter, sensoren als bijvoorbeeld camera’s, microfoons, identificatiechips worden kleiner en kunnen door hun lage prijs in groten getale worden toegepast. Kröse: “Al die factoren zorgen voor hele grote veranderingen in de maatschappij. Ons lectoraat onderzoekt nu hoe we die nieuwe technologie kunnen gebruiken in onze leefomgeving. Er zijn in het verleden al veel technische toepassingen bedacht die nooit een succes werden. ,,Een apparaat dat automatisch het licht aan en uit doet”, geeft Kröse als voorbeeld. “Of de koffiemachine vanuit het bed aanzetten.” Kennelijk is dat commercieel niet interessant. ten die betrekking hebben op de entertainmentindustrie. Maar er zijn ook veel toepassingen mogelijk op het gebied van communicatie en comfort. In Almere hebben studenten met de kenniskring Digital Life al een paar projecten gedaan. Bij een bedrijf dat systemen levert voor de zorg werd een alarmeringssysteem ingevoerd en studenten werkten ook aan een ‘smart desk’ voor een bedrijf dat werkt met flexplekken. Als de werknemer zijn kaart in de ‘reader’ stopt past de computer de werkplek aan op diens favoriete instellingen: bureauhoogte, lichtsterkte en hoogte van het beeldscherm. Volgens Kröse is Almere een ideale stad om projecten op het gebied van Digital Life op te zetten. “Veel huishoudens zitten hier op breedband. Dat leent zich uitstekend voor toepassingen die betrekking hebben op communicatie. Bovendien is er expertise bij het IIE en wordt er met verschillende partijen gewerkt aan een competence center Digital Home. Essentieel en onderscheidend onderdeel van de opleiding van het IIE zijn de bedrijven en instellingen die door het formuleren en begeleiden van projecten als ‘comaker’ een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de student. Deze comakerships stellen de studenten in de gelegenheid in de beroepspraktijk aan de slag te gaan met actuele en relevante projectopdrachten. De thema’s van de onderwijsmodulen sluiten aan bij de thema’s van de comakerships. Almeerse bedrijven die geïnteresseerd zijn in innoverende producten op het gebied van Digital Life, nodig ik van harte uit om zich aan te melden voor een comakership. Meer informatie: http://digital-life.iie.nu/

Vertrouwd
“Klopt”, zegt directeur Gerry Hulshoff. “Als er in onze archiefopslag al een papiertje rondslingert wordt dat door de ‘detectie-ogen’ meteen opgemerkt en kunnen de verrijdbare stellingen pas weer worden bediend als het papier is verwijderd. En stof is in dit pand al helemaal uit den boze.” Bij Hulshoff Archiefbeheer staan enige honderdduizenden dozen met archiefmateriaal opgeslagen. Bedrijven uit heel Nederland hebben hun archieven aan Hulshoff toevertrouwd. “Onze klanten gaan van verzekeringsmaatschappijen tot overheidsinstellingen”, vertelt Hulshoff. Hij wijst op de dozen die in tientallen meters hoogte opgetast zijn in stalen stellingen. “Iedere doos heeft een code. Die code is direct oproepbaar. Daardoor kunnen we in Voor een leek lijkt het opzoeken van een archiefstuk een heidense klus. Binnen het systeem van Hulshoff gaat het moeiteloos. ,,Een archiefstuk gaat in het traject van Almere naar de klant en terug zeven keer door de barcodescanner. Daardoor gaat er nooit iets mis”, legt Gerry Hulshoff uit. “Overal waar wordt gewerkt, worden fouten gemaakt. Maar in ons bedrijf kunnen die fouten niet gemaakt worden omdat het codesysteem 100% waterdicht is.” Hulshoff heeft alle diensten in eigen beheer. “De koeriers zijn bij ons in dienst. Al het personeel werkt voor ons bedrijf. Dat is absoluut noodzakelijk omdat we met vertrouwelijke stukken werken. Veiligheid, integriteit en dus kwaliteit staan voorop. Ons personeel is volledig gescreend. Dat betekent dat het archief bij ons in vertrouwde handen is.” Gerry Hulshoff wandelt door de hallen, passeert tal van deuren die elektronisch beveiligd zijn en toont op de eerste verdieping het archief met de losse archiefstukken. “Van dit soort hebben

“Binnen ons systeem worden gewoon nooit fouten gemaakt”
Trots
De gemeente Almere is er trots op dat het een bedrijf als Hulshoff binnen de stadsgrenzen heeft. Het is per slot van rekening het grootste zelfstandige archiefbeheer-bedrijf in Nederland. Gerry Hulshoff is op zijn beurt zeer tevreden over de gemeente Almere. “Toen we ons hier vestigden, kregen we alle medewerking. En dat is in de loop der jaren zo gebleven. Er zijn hier geen extreme regelingen en als er iets is, dan is de gemeente echt de eerste die aanbiedt een oplossing te zoeken.” Zo was Hulshoff onlangs gastheer in het gemeentelijke project ‘Buren ontmoeten buren.’ “Er waren wat akkefietjes hier op het bedrijventerrein. De gemeente heeft toen georganiseerd dat alle bedrijven uit de buurt bij elkaar kwamen om meteen gezamenlijk de problemen en ook de tips te inventariseren. Wat ik heel prettig vond is dat de wethouder zelf zich daarbij kwam informeren.”

Studenten doen projecten op het gebied van Digital Life
Via projecten op het gebied van Digital Life kijken studenten welke behoeften wél kunnen worden ingevuld door ICT-toepassingen. Daarna is het aan ondernemers om die diensten aan de markt aan te bieden.” Natuurlijk zien ondernemers vooral brood in produc-

“In die honderdduizenden dozen vinden we moeiteloos elk papiertje terug”

Ben Kröse: “Almeerse bedrijven die geïnteresseerd zijn in innoverende producten op het gebied van Digital Life, nodig ik van harte uit om zich aan te melden voor een comakership.”