You are on page 1of 11

Department of Posts: Government of India

AP Postal Circle
Postman/ Mail Guard Recruitment
No. of Questions : 100

Model Paper

Max.Marks : 100

Section - A
General Awareness
1

2
3
4

5
6.
7
8
9
10

The Himalayan mountain system belongs to which of the following?


A. Volcanic mountains
B. Residual mountains
C. Block mountains
D. Fold mountains
The largest production of mica in Asia is from
A. Indonesia B. Malaysia
C. Myanmar
D. India
The Battle of Plassey was fought in
A. 1757
B. 1782
C. 1748
D. 1764
Vikramaditya, a king of Ujjain, started the Vikrama samvat in 58 BC in
commemoration of his victory over
A. Indo-Greeks B.Sakas
C. Parthinas
D.Kushanas
The Kalinga was fought in
A. 321 BC
B. 301 BC
C. 261 BC
D. 241 BC
On July 12, 1982, the ARDC was merged into
A. RBI
B. NABARD
C. EXIM Bank D. None of the above
The Centre for Cellular and Molecular Biology is situated at
A. Patna
B. Jaipur
C. Hyderabad D. New Delhi
Mohiniattam dance from developed originally in which state?
A. Tamil Nadu B. Orissa
C. Kerala
D. Karnataka
Which day is observed as World No Smoking Day ?
A. 15th July B. 31st December C.1st January D.31st May
LPG consists of mainly
A. methane, ethane and hexane
B. ethane, hexane and nonane
C. methane, hexane and nonane
D.methane, butane and propane
SECTION-B
REASONING
Directions from 11-12: In each question below is given a statement followed
by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the
statement to be true, then consider the two conclusions together and decide
which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information
given in the statement.
Give answer:
(A) If only conclusion I follows
(B) If only conclusion II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follows and
(E) If both I and II follow.

:1 :

11. Statements: In a one day cricket match, the total runs made by a team were
200. Out of these 160 runs were made by spinners.
Conclusions: 80% of the team consists of spinners.
The opening batsmen were spinners.
12. Statement: Until our country achieves economic equality, political freedom
and democracy would be meaningless.
Conclusions: I. Political freedom and democracy go hand in hand.
II. Economic equality leads to real political freedom and
democracy.
13. What Should Come In The Place Of (?) In The Given Series? Ace, Fgh, ?, Pon
(A) Kkk
(B) Jki
(C) Hjh
(D) Ikl
14. medicine Is Related To patient In The Same Way As education Is Related
To
(A) Teacher
(B) School
(C) Student
(D) Tuition
15. If Bat Is Coded As 283, Cat Is Coded As 383 And Are Is Coded As 801,Then
The Code For Better Is
(A) 213310
(B) 213301
(C) 123301
(D) 012334
16. In A Certain Code contributor Is Written As rtnocirotub. How Is prohibition
Written In That Code?
(A) Noitibihorp (B) Ihorpbition (C) Itionbihotp (D) Ihorpbnoiti
17. If Water Is Called Black, Black Is Called Tree, Tree Is Called Blue, Blue Is Called
Rain, Rain Is Called Pink And Pink Is Called Fish In A Certain Language Then
What Is The Colour Of Sky Called In That Language?
(A) Blue
(B) Fish
(C) Rain
(D) Pink
18. Pointing To A Photograph Of A Girl, Rajan Said she Has No Sister Or Daughter
But Her Mother Is The Only Daughter Of My Mother. How Is The Girl In The
Photograph Related With Rajans Mother?
(A) Sister In Law
(B) Grand Daughter
(C) Daughter In Law
(D) None Of These
19. How Many 8s Are There In The Following Sequence Which Are Immediately
Preceded By 6 But Not Immediately Followed By 5?
6857854368198546829681368536
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
20. In A Class Of 60 Where Boys Are Twice That Of Girls, Ramya Ranked 17th
From The Top. If There Are 9 Boys Ahead Of Ramya, How Many Girls Are After
Her In The Rank?
(A) 26
(B) 12
(C) 10
(D) 33
21. A Man Walks 3 Km Northwards And Then Turns Left And Goes 2 Km. He
Again Turns Left And Goes 3 Km. He Turns Right And Walks Straight. In
Which Direction He Is Walking Now?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
22. Nageena Is Taller Than Pushpa But Not As Tall As Manish. Rama Is Taller
Than Namita But Not As Tall As Pushpa. Who Among Them Is The Tallest?
(A) Manish
(B) Pushpa
(C) Namita
(D) Nageena
23. Choose the alternative which is closely resembles the mirror image of the
given combination.

:2 :

24. Choose a figure which would most closely resemble the unfolded form of Figure
(Z).

A)1
B)2
C)3
D)4
25. Group the given figures into three classes using each figure only once.

A. 1,4,7 ; 2,5,8 ; 3,6,9


C. 1,3,4 ; 2,5,8 ; 6,7,9

B. 1,4,7 ; 2,5,9 ; 3,6,7


D.1,2,3 ; 4,5,6 ; 7,8,9

SECTION-C
QUANTITATIVE APTITUDE
26 The curved surface area of a cylindrical pillar is 264 m2 and its volume is 924
m3. Find the ratio of its diameter to its height.
A. 3 : 7
B. 7 : 3
C. 6 : 7
D. 7 : 6
27. The curved surface area of a cylindrical pillar is 264 m2 and its volume is 924
m3. Find the ratio of its diameter to its height.
A. 3 : 7
B. 7 : 3
C. 6 : 7
D. 7 : 6
28 A rectangular park 60 m long and 40 m wide has two concrete crossroads
running in the middle of the park and rest of the park has been used as a
lawn. If the area of the lawn is 2109 sq. m, then what is the width of the road?
A. 2.91 m
B. 3 m
C. 5.82 m
D. None of these
29 The length of a rectangle is halved, while its breadth is tripled. What is the
percentage change in area?
A.25% increase
B.50% increase
C. 50% decrease
D. 75% decrease

:3 :

30

31
32
33.

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

41.

42.

43.

A tank is 25 m long, 12 m wide and 6 m deep. The cost of plastering its walls
and bottom at 75 paise per sq. m, is:
A. Rs. 456
B. Rs. 458
C. Rs. 558
D. Rs. 568
If log10 (7) = a, then log10 (1/70) = is equal to:
A. - (1 + a)
B. (1 + a)-1
C. a/10
D. 1/10a
If log10(5) + log10 (5x + 1) = log10 (x + 5) + 1, then x is equal to:
A. 1
B. 3
C.5
D.10
Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at most
two heads?
A. 3 /4
B. 1/4
C. 3/8
D. 7/8
In a class, there are 15 boys and 10 girls. Three students are selected at
random. The probability that 1 girl and 2 boys are selected, is:
A. 21/46
B. 25/117
C. 1/50
D. 3/25
Two cards are drawn together from a pack of 52 cards. The probability that
one is a spade and one is a heart, is
A. 3/20
B. 29/34
C. 47/100
D. 13/102
There is 60% increase in an amount in 6 years at simple interest. What will be
the compound interest of Rs. 12,000 after 3 years at the same rate?
A. Rs. 2160
B. Rs. 3120
C. Rs. 3972
D. Rs. 6240
A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples.
Originally, he had:
A. 588 apples
B. 600 apples
C. 672 apples
D. 700 apples
A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned
through:
A. 145
B. 150
C. 155
D. 160
The difference between a two-digit number and the number obtained by
interchanging the positions of its digits is 36. What is the difference between
the two digits of that number?
A. 3
B. 4
C. 9
D. Cannot be determined
A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes
and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal.
What is the total number of notes that he has ?
A. 45
B. 60
C. 75
D. 90
A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 :
2 : 4 : 3. If C gets Rs. 1000 more than D, what is B's share?
A. Rs. 500
B. Rs. 1500
C. Rs. 2000
D. None of these
A boat running upstream takes 8 hours 48 minutes to cover a certain distance,
while it takes 4 hours to cover the same distance running downstream. What
is the ratio between the speed of the boat and speed of the water current
respectively?
A. 2 : 1
B. 3 : 2
C. 8 : 3
D. Cannot be determined
In a 500 m race, the ratio of the speeds of two contestants A and B is 3 : 4. A
has a start of 140 m. Then, A wins by:
A. 60 m
B. 40 m
C. 20 m
D. 10 m

:4 :

44. A man purchased a cow for Rs. 3000 and sold it the same day for Rs. 3600,
allowing the buyer a credit of 2 years. If the rate of interest be 10% per annum,
then the man has a gain of:
A. 0%
B. 5%
C. 7.5%
D. 10%
45. (17)3.5 x (17)? = 178
A.2.29
B. 2.75
C. 4.25
D. 4.5
46. Evaluate :
[(2.39)2 - (1.61)2] / [2.39 - 1.61]
A. 2
B. 4
C. 6
D. 8
47. It was Sunday on Jan 1, 2006. What was the day of the week Jan 1, 2010?
A. Sunday
B. Saturday
C. Friday
D. Wednesday
48. A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than
B and B Rs. 5000 more than C. Out of a total profit of Rs. 35,000, A receives:
A. Rs. 8400
B. Rs. 11,900 C. Rs. 13,600 D. Rs. 14,700
49. If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20
km more. The actual distance travelled by him is:
A. 50 km
B. 56 km
C. 70 km
D. 80 km
50. A fort had provision of food for 150 men for 45 days. After 10 days, 25 men left
the fort. The number of days for which the remaining food will last, is:
A. 29 1/5
B. 37 1/4
C. 42
D. 54
SECTION-D
ENGLISH
In the questions 51-60 some parts of the sentence have errors and some are
correct. Find out the part of the sentence which has error and darken the oval
corresponding to the appropriate letter(A,B,C). If the sentence has no error
darken the oval corresponding to (D).
51. In his book / Churchil describes / that historical first meeting with Roosevelt
(A)
(B)
(C)
/ No error
[C]
(D)
52. The dress that the / girl wore was / more attractive than the other girls
(A)
(B)
(C)
/ No error
[C]
(D)
53. In 1906, a earthquake / destroyed much / of San Francisco / No error [B]
(A)
(B)
(C)
(D)
54. Men are wanted / for the army,/and the navy, and the air force/No error [C]
(A)
(B)
(C)
(D)
55. The college library is / not only equipped with / very good books but also
(A)
(B)
(C)
with the latest journals. / No error
[C]
(D)
56. We arrived / to the village / at night / No error
[B]
(A)
(B)
(C)
(D)

:5 :

57. I have been / suffering since / the 10th of January. / No error


[B]
(A)
(B)
(C)
(D)
58. He gave me a / hundred rupees note / as a gift on my birthday./No error [B]
(A)
(B)
(C)
(D)
59. It was him / who came running / into the class room / No error [A]
(A)
(B)
(C)
(D)
60. The capital of yemen / is situating 2190 meters / above the sea level
(A)
(B)
(C)
/ No error
[B]
(D)
[61-65] In the following questions choose the word most opposite to the word
given and mark the answer in your answer sheet
61 Virtue
[D]
(A)Fault
(B) anger
(C) ill temper (D) vice
62. Obscure
[A]
(A) Clear
(B) gloomy
(C) unpleasant (D) dark
63. Flexible
[D]
(A)Rigid
(B) tough
(C) blunt
(D) gentle
64. Timid
(A)
(A)strong
(B)doubtful
(C)trembling
(D)mousy
65. discourse
[D]
(A)debate
(B)friendly
(C)argument
(D)sensitive
Directions: In the questions from 66 to 75 you have two brief passages with
five questions following each passage. Read the passages properly and choose
the best answer to the question out of the four alternatives.
Passage I (Q. Nos. 66-70)
Opera refers to a dramatic art form, originating in Europe, in which the
emotional content is conveyed to the audience as much through music, both
vocal and instrumental, as it is through the lyrics. By contrast, in musical
theatre an actors dramatic performance is primary, and the music plays a
lesser role. The drama in opera is presented using the primary, and the music
plays a lesser role. The drama in opera is presented using the primary, elements
of theatre such as scenery, costumes and acting. However, the words of the
opera, or libretto, are sung rather than spoken. The singers are accompanied
by a musical ensemble ranging from a small instrumental ensemble to a full
symphonic orchestra.
66. A libretto is
(A) The main character who is the liberator at the climax of the scene
(B) The words of the opera
(C) A musical composition which is played in a slow leisurely manner
(D) The sequence of well controlled, graceful movements performed as a
display of skill
67. The word conveyed also means
(A) Transmit
(B) Tote
(C) Keep
(D)Dissuade
68. It is pointed out in the passage that opera

:6 :

69.

70.

71.

72.

73.

74.

(A) Has developed under the influence of musical theatre


(B) Is a drama that is not dependent on music
(C) Is not a high-budget production
(D) Is originated in Europe
We can understand from the passage that
(A) Audiences or captivated more by the lyrics than by the music
(B) Orchestras in operas do not vary in size
(C) In opera lyrics are as important as the music
(D) Musical theatre relies, above all, on music
It is stated in the passage that
(A) Acting and costumes are secondary to music in musical theatre
(B) Many people find musical theatre more captivating than opera
(C) Music in musical theatre is not as important as it is in opera
(D) An opera requires a huge orchestra as well as a large choir
Passage II (Q. Nos. 71-75)
Self-directed learning, in its broadest meaning, describes a process in which
individuals take the initiative with or without the help of others, in diagnosing
their learning needs formulating learning goals, identifying resources for
learning choosing and implementing learning strategies and evaluating
learning outcomes. Thus it is important to attain new knowledge easily and
skilfully for the rest of his or her life.
What is the need for self-directed learning? One reason is that there is
convincing evidence that people, who take the initiative in learning, learn
more things and learn better than people who sit at the feet of teachers
passively waiting to be taught. The second reason is that self-directed learning
is more in tune with our natural process of psychological development an
essential aspect of maturing is developing the ability to take increasing
responsibility of our own lives to become increasingly self-directed. The third
reason is that many of the new developments in education put a heavy
responsibility on the learners to take a good deal of initiative in their own
learning. To meet the challenges in todays instructive environment, selfdirected learning is most essential.
In self-directed learning, an individual
(A) Takes initiative with or without the help of others
(B) Is passive and waits for directions
(C) Is helpless and dependent
(D) Takes Initiative, without an objective
The synonym of the word diagnosing is
(A) searching
(B) Examining
(C) Identifying
(D) Complying
The modern environment according to the author is
(A) Restrictive
(B) Instructive
(C) Less developed
(D) Impracticable
There is need for self-directed learning because
(A) It is a modern method of learning
(B) It is less challenging
(C) It is a more cost-effective method

:7 :

(D) It helps people to learn more things and learn better


75. Which word best describes self-directed learning
(A) Active learning
(B) Passive learning
(C) Compulsory learning
(D) Repulsive learning

1
7
13
19
25
31
37
43
49
55
61
67
73

D
C
A
B
A
A
D
C
A
C
D
A
B

2
8
14
20
26
32
38
44
50
56
62
68
74

D
C
C
B
B
B
C
A
C
B
A
D
D

3
9
15
21
27
33
39
45
51
57
63
69
75

A
D
D
A
B
D
B
D
C
B
D
C
A

ANSWERS
4
B
10
D
16
C
22
A
28
B
34
A
40
D
46
B
52
C
58
B
64
A
70
C

5
11
17
23
29
35
41
47
53
59
65
71

D
D
B
D
B
D
C
C
B
A
B
A

6
12
18
24
30
36
42
48
54
60
66
72

B
B
C
B
C
C
C
D
C
B
B
B

:8 :

www.eenadupratibha.net

Section - E
General Telugu

t
e

: C vo- j --- Jh. Eo vo- \ .


76. g-- '- N?
A) , , , ,
B) , , , ,
C)
D)
77. _--\ Eo?
A) 4
B) 6
C) 8
D) 10
78. u--h C- Nu------ -u E NP-d u

A) -u
B) Pxd u
C) u u D) h u
79. 'K C --?
A) g-D-`-C
B) -C
C) ---C
D) %Cl C
80. '-O -Lx--C L L-TC u
A) su
B) - u C) g u
D) -g u
81. '---- Lp-- u-E Eo Jh-.
A) %h u-v
B) --v
C) u--v
D) --v
82. ' -*--C u --Eo L---hC?
A)
B) yh
C)
D) vp~
83. '- ---h -J-*C uE B
A)
B)
C) ---h
D) -J-*C
84. 'A--x v ---- -L--h E B C?
A) -L-a
B) ---
C) v
D) Ax
85. - = + C
A) y C
B) y C
C) y C
D) ay-C
86. 'u-----L x J\* Gh---- --oN C ---E
-C?
A) vp~
B)
C) y-h
D) n---u
87. E u
A) hJ u
B) t u
C) u u D) h u

n
.
a

h
b
i

t
a
r

p
u
d

a
n

e
e
.
w
w

t
e
n

.
a
h

b
i
t

a
r
p

u
d
a

n
e
e
.
ww

www.eenadupratibha.net

www.eenadupratibha.net

88. C u U U -E j --n N?
*d L-- --oC
A)
B) T-C
C) p
D)
89. C uE U U ~-Eo -E*, Nh vu-Eo Jh-.
- J* x--.
A) e Nh
B) CyB Nh
C) %B Nh
D) Kn Nh
90. C uE U U ~-Eo -E*, Nh vu-Eo Jh-.
- t-V l-.
A) v Nh
B) Kn Nh
C) e Nh
D) O Nh
91. C u-E B-Eo Jh-.
Vx --o vy u G- - C.
A)
B) vy u C) Vx
D) G-
92. ' oj -C u-E - v Jh.
A)
B) o
C)
D) C
93. C u-E B-Eo Jh.
Eo d -j -E @N-h.
A) d
B)
C) - D) @N-h
94. ', , p, J-- o u E --?
A) u u B) t u
C) h u D) Pxd u
95. C u-E U U B--E J- n Jh-.
yN N---E v- -d--N.
A) pd
B) -J{
C) -
D) -

t
e

n
.
a

h
b
i

t
a
r

p
u
d

a
n

e
e
.
w
w

t
e
n

.
a
h

b
i
t

a
r
p

u
d
a

n
e
e
.
ww

(96 100): C uEo CN, *a vo j - Jh-.


l--t- , -b-E N--a--. j
d -- -F-E v--N-\-- N--a. -b --
vl --L-- . J v.. -Gl- @N* .
v -- v--Jh- cX --Jg --L-. -b- v.. 6
-Gl- @N* . -- v--- l- v- N-* u
-. -b- '-b C--y, '-b E N vCl -*-

www.eenadupratibha.net

www.eenadupratibha.net

. lE - E N----- vu-A--.
X-y-- E----E d - v--o L---oC.
-b y- X-y-- v-l- . -b C--hy
E--*--- - -b---- - -a.
96. v b --L-
A) -
B) cX -Jg
C) -O-v -Jg
D) E-\
97. -b x NEhC?
A) -J, j
B) j, u
C) j,
D) t,
98. -b y- N?
A) X-y
B) j-
C) u y D) Xj y
99. '-b vCl C -b- -Gl C--?
A) 2 Gl
B) 3 Gl
C) 5 Gl
D) 6 Gl
100. -b --- vl - .... ?
A)
B) l
C) _
D) -

t
e

n
.
a

h
b
i

t
a
r

p
u
d

a
n

e
e
.
w
w

t
e
n

--

76-B;

77-D;

78-D;

79-A;

81-A;

82-C;

83-C;

84-B;

86-C;

87-B;

88-C;

89-B;

91-A;

92-D;

93-C;

96-B;

97-C;

98-A;

94-C;

99-A;

100-B.

.
a
h

b
i
t

ra

p
u

80-C;

85-C;

90-C;

95-B;

d
a

n
e
e
.
ww

Prepared by

Sreedhar's CCE, Hyderabad


Sure Sreenivasulu (Telugu)

www.eenadupratibha.net