Obiectivele terapiei Vojta

Considerata un important instrument medical, terapia Vojta este folosita
pentru evaluarea dezvoltarii copilului inca de la nastere si este o
caracteristica de diagnosticare fiabila. Pentru fizioterapeut, este o terapie
globala ce poate fi folosita din primele zile de viata, atat ca metoda de
preventie, cat si ca o cura propriu-zisa.

Acesta forma de terapie, bazata pe reflexul de
locomotie, urmareste atingerea urmatoarelor obiective:
- modificarea reflexului de activitate al copilului si orientarea dezvoltarii
neuromotorii spre caile fiziologice. Aceasta se intampla prin introducerea
unei activitati neurologice centrale diferite, care produce o constintizare
noua a aspectului fizic pentru pacient. Senzitivitatea musculara are un rol
foarte important in tot acest program;
- modificarea automatismelor spinale in leziuni ale maduvei spinarii;
- controlul respiratiei, in vederea cresterii capacitatii vitale;
- controlul reactiilor neuro-vegetative si sustinerea unei cresteri
echilibrate a sistemului locomotor;
- prevenirea degradarii ortopedice, des intalnita in cazurile patologice
severe.
Unicitatea terapiei Vojta rezida in definirea clara a continutului
kinesiologic al acestor strategii locomotorii. Acest lucru inseamna ca
pozitiile de lucru, poligonul de sprijin si miscarile ce caracterizeaza
dezvoltarea optima sunt clar definite. Diferenta dintre multiplele variante
individuale si componentele posturale fundamentale trebuie facuta
tocmai pentru a permite diagnosticarea sistematica a pacientului si
compararea cu posibilele noi ipostaze patologice.

Tiparele generale se refera la raspunsurile motorii care apar atunci cand se aplica terapia Vojta. Terapia Vojta poate sa fie de mare ajutor in tetrapareza spastica. Este activata musculatura scheletica din intregul corp. S-a descoperit ca anumite componente ale acestei activitati musculare globale provocate se gasesc in toate formele de locomotie umana. iar sistemul nervos este atins in toate punctele sale importante. El a studiat reactiile ce apar in intregul corp ca rezultat al unei numite stimulari periferice a pacientului aflat intr-o anumita pozitie. descoperite de Vojta in 1954. scleroza multipla si alte afectiuni neurologice.Dezvoltata in ani 1950-1970 de catre neurologul pediatru dr. pentru copiii cu probleme locomotorii. Vaclav Vojta. intr-o maniera coordonata. reprezinta baza locomotiei reflexe. dar poate fi folosita si mai tarziu. trapia Vojta (sau locomotia reflexa) este unul din programele de tratament fizioterapeutic considerate standard. in special in Europa. reabilitarea dupa accidentele vasculare cerebrale. Vojta a pus la punct terapia care ii poarta numele prin observatii empirice. In afara de musculatura scheletica sunt activati si muschii care controleaza expresia faciala. reabilitarea dupa leziuni cerebrale. Dr. Tiparele generale. miscarile . leziuni ale coloanei vertebrale. Datorita caracteristicilor creierului. terapia Vojta este cel mai eficienta in primul an de viata.

Tiparele generale formeaza baza reabilitarii motorii a bebelusilor. aceste lucruri sunt extrem de importante pentru ca il ajuta sa se integreze in mediul sau. Reactiile motorii astfel obtinute sunt parte din tiparele de miscare obisnuite ale omului: mersul. Locomotia reflexa poate fi folosita ca baza pentru alte terapii pentru a ajuta copilul sa indeplineasca sarcinile date de psiholog. pe care le detine orice om sanatos sunt mai mult sau mai putin impiedicate de o leziune centrala sau periferica a sistemului nervos. functiile vezicii urinare si ale colonului. etc. Scopurile terapeutice ale locomotiei reflexe sunt: facilitarea controlului automat al pozitiei corpului. Acest aflux de reactii motorii este determinat de presiunea aplicata pe anumite parti ale corpului (numite “zone”). facilitarea controlului activ al membrelor si stimularea activitatii musculare coordinate. Parintii joaca un rol important in implementarea terapiei caci numai ei petrec destul timp cu cel mic pentru a putea exersa de mai multe ori pe zi. Pentru un copil.globilor oclari. respiratia. educator. O sedinta de tratament dureaza intre 5 si 20 de minute. apucarea unui obiect. un pacient cu probleme locomotorii. . copiilor. capata si abilitatea de a comunica si a initia contactul cu o alta persoana. adolescentilor si adultilor. intinderea mainii. logoped. terapia Vojta trebuie folosita de mai multe ori pe zi. cu pacientul asezat in anumite pozitii nespecifice. Pentru a fi eficienta. Aceste abilitati naturale. Prin terapia Vojta. rostogolirea.

Afectiuni ce pot fi tratate prin terapia Vojta  3. terapeutul trebuie sa educe parintii si sa-i sustina. care a dezvoltat tehnici de diagnostic timpuriu si tratament pentru copiii ce sufereau de pareza cerebrala intre anii 1950 si 1970. care vor provoca intotdeauna aceleasi reactii in mod automat. Vaclav Vojta. tinand cont de progresele facute  1. In ce consta terapia Vojta? Terapia si tehnicile de diagnostic dezvoltate de Vojta sunt bazate pe locomotia reflexa. prin tehnici speciale. Principiul Vojta poarta numele medicului ceh prof. cateva luni sau cativa ani.Terapeutul aplica micutului presiunie in anumite zone ale corpului.Terapia poate sa dureze cateva saptamani. durata pauzelor sunt revazute si revizuite permanent de catre specialist. Programul de tratament. Terapia Vojta in Romania Terapia Vojta este o metoda de fizioterapie folosita pentru tratamentul afectiunilor sistemului nervos central si aparatului locomotor. dr. Terapia Vojta la sugari  4. In ce consta terapia Vojta?  2. Activarea coordonata si ritmica a intregii musculaturi scheletice si a sistemului nervos central duce la accesarea unor functii blocate . Terapia consta in aplicarea de stimuli externi. In tot acest timp. care duc la doua reactii reflexe: tararea si rostogolirea. durata sa.

dupa ce invata de la acesta cum sa execute corect metoda ce incurajeaza dezvoltarea corecta a micutului lor. Terapia Vojta la sugari . Sedintele de terapie pot fi zilnice. muschilor sau sistemului nervos.  displazia si luxatia soldului.in retelele nervoase dintre creier si maduva. dar sunt scurte si nu impun alte restrictii pentru copiii aflati sub tratament. vaccinari cu vaccinuri vii. boala oaselor de sticla si unele afectiuni cardiace. Afectiuni ce pot fi tratate prin terapia Vojta Afectiunile in tratamentul carora este folosita cel mai des terapia Vojta sunt:  pareza cerebrala. Terapia Vojta este folosita insa ca metoda de fizioterapie si pentru alte tulburari de miscare sau boli ale oaselor. iar parintii pot continua acasa munca terapeutului. Fizioterapia specializata dupa metoda Vojta nu este insa disponibila doar specialistilor.  scolioza coloanei vetebrale.Contraindicatiile includ imbolnaviri febrile acute si inflamatorii.

acest lucru nefiind un indiciu al durerii provocate. rezultatele cele mai bune pot fi obtinute inainte ca micutul sa dezvolte modele motrice inlocuitoare. Scopul terapiei este activarea si mentinerea modelelor de miscare fiziologice corecte. plansul este mai rar si sugarii se linistesc mai repede. dar totusi ramane redus la nivel national. spun sustinatorii acestei metode.In cazul sugarilor. Centrele de tratament si spitalele in care se practica aceasta terapie pot fi gasite in doar cateva orase din Romania.Micutii pot plange adesea in timpul terapiei. Dupa primele sedinte.Studiile comparative intre sugarii care au beneficiat de terapia Vojta si cei care au fost tratati cu alte terapii au demonstrat ca aceasta terapie nu provoaca efecte negative din punct de vedere psihologic. Terapia Vojta in Romania Numarul specialistilor romani acreditati de Societatea Internationala Vojta (IVG) este in crestere. ci un raspuns adecvat la tehnicile Vojta.Bucur .