KERTAS KERJA

TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN
KELAB EKONOMI
2014
TARIKH

16-18 April 2014
TEMPAT

SEKITAR BANDARAYA KUALA LUMPUR
ANJURAN

KELAB EKONOMI
FAKULTI EKONOMI DAN PENGURUSAN
UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA
SESI 2013/2014
TEMA

“Tangan Dihulur, Budi Ditabur, Kasih Disemai”

TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN
16-18 April 2014
KERTAS KERJA
TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN
(SEKITAR KUALA LUMPUR)
KELAB EKONOMI
PERSATUAN MAHASISWA
FAKULTI EKONOMI DAN PERNGURUSAN
(PMFEP) SESI 2013/2014

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
Selawat Dan Salam Buat Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW

1.0 TUJUAN

Tujuan kertas kerja ini adalah untuk memohon pertimbangan dan kelulusan serta bantuan
kewangan dari Pusat Perkembangan Pelajar dan Fakulti untuk mengadakan Program Tautan
Kasih Bersama Gelandangan Kelab Ekonomi 2014.

2.0 PENGENALAN

Persatuan Mahasiswa Fakulti Ekonomi dan Pengurusan (PMFEP) merupakan persatuan
induk yang tidak asing lagi di Fakulti Ekonomi dan Pengurusan (FEP).
Salah satu kelab yang terdapat dalam PMFEP ini adalah Kelab Ekonomi. Kelab
ekonomi berhasrat untuk melaksanakan Tautan Kasih Bersama Gelandangan Kelab Ekonomi
2014 dengan bertemakan “Tangan Dihulur, Budi Ditabur, Kasih Disemai”. Program ini
bertujuan untuk melihat sejauh mana peranan mahasiswa terutamanya mahasiswa dari Fakulti
Ekonomi dan Pengurusan dalam mengkaji dan menjaga kebajikan sosial dan masyarakat.
Selain itu, program ini memainkan peranan yang penting untuk meningkatkan kesejahteraan
masyarakat melalui bantuan yang disediakan, pembangunan sosial yang professional dan
perkongsian tanggungjawab yang strategik. Seterusnya, pelaksaanan program ini bertujuan
“Tangan Dihulur, Budi Ditabur, Kasih Disemai”

Kasih Disemai’. Program ini mempunyai misinya tersendiri di mana mahasiswa Fakulti Ekonomi dan Pengurusan dapat melihat secara kasar dan ilmiah bagaimana masalah gelandangan ini berterusan dan seolah-olah mencacatkan pandangan negara Malaysia sebagai salah satu negara maju di Asia Tenggara di samping memupuk semangat kemasyarakatan dan kerjasama dalam kalangan peserta khususnya mahasiswa Fakulti Ekonomi dan Pengurusan. Kasih Disemai” .2 Membudayakan sikap prihatin dan ambil cakna mahasiswa/i Fakulti Ekonomi dan Pengurusan terhadap masyarakat-masyarakat majmuk di Malaysia di samping mencari solusi dan alternatif untuk bekerjasama dengan pihak-pihak berwajib untuk menyelesaikan masalah golongan gelandangan ini. Budi Ditabur. Budi Ditabur. Diharapkan program ini akan dapat memberikan manfaat berguna kepada semua pihak. Dengan itu.TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 untuk melahirkan ahli-ahli dan pelapis kelab yang jelas matlamat dan tujuannya dan lancar gerak kerjanya hasil daripada kesepakatan bersama. segala kerjasama dan sokongan semua pihak sama ada yang akan terlibat secara langsung atau tidak langsung amat diharapkan. Sesungguhnya hasrat murni dalam merealisasikan matlamat program ini hanya Allah S. 3. 4. 4.0 MISI Dengan tema ‘Tangan Dihulur. khidmat sosial terutama dalam aspek kajian masalah. berminda mahasiswa yang berfikiran kritis dan berkebolehan dalam menyelesaikan sesuatu permasalahan untuk kemajuan diri.1 Melahirkan mahasiswa/i yang berwajah ketrampilan dari segi jati diri.W. masyarakat dan negara.T sahaja yang mampu membalasnya. “Tangan Dihulur.0 MATLAMAT 4.

3 Memberikan peluang kepada para mahasiswa Fakulti Ekonomi dan Pengurusan untuk membentuk pembangunan insaniah dalam diri dan mewujudkan rasa simpati dan empati dalam diri mahasiswa supaya memikirkan penyelesaian masalah yang dihadapi oleh ummah. 5.1 Meneliti bagaimana untuk memberikan pengalaman sebenar kepada peserta untuk mendekati masyarakat yang terbiar ini dan memastikan aktiviti yang positif dijalankan dalam membentuk peserta yang berilmu.0 TEMA “Tangan Dihulur. 6.4 Menjalinkan hubungan-hubungan kerjasama dengan badan-badan NGO serta menilai apakah tidakan yang sewajarnya diambil bagi mengatasi golongan-golongan gelandangan ini. Budi Ditabur. Kasih Disemai” 7.0 ANJURAN Kelab Ekonomi Fakulti Ekonomi dan Pengurusan (FEP) Universiti Kebangsaan Malaysia “Tangan Dihulur.2 Mendekati masyarakat gelandangan bagi mengetahui punca sebenar berlakunya keadaan sedemikian buat mereka bagi menghindarkan persepsi negatif dalam minda masyarakat.0 OBJEKTIF 5.TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 5. Kasih Disemai” . 5. mapan dan bertaqwa sebagai persediaan membentuk generasi pelapis dalam masyarakat. Budi Ditabur. berketrampilan. 5.

9.5 Polis Diraja Malaysia 10. Kasih Disemai” . Budi Ditabur.4 Dewan Bandaraya Kuala Lumpur 10.0 PENGANGKUTAN Pengangkutan : Sebuah bas UKM “Tangan Dihulur.TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 8.6 NGO 11.2 Perbadanan Zakat Selangor 10.3 Jabatan Kebajikan Masyarakat Selangor 10.0 TEMPAT PROGRAM Tempat program yang dicadangkan: Sekitar Kuala Lumpur 10.0 TARIKH DAN MASA Program ini dicadangkan untuk diadakan pada: Tarikh : 16-18 April 2014 Masa : Seperti yang dinyatakan pada lampiran tentatif program.0 PENGLIBATAN Anggaran jumlah peserta yang terlibat dalam program ini: 10.1 40 orang peserta-peserta program Tautan Kasih Bersama Gelandangan 10.

Kasih Disemai” . Dua hari pertama akan diadakan pameran di foyer FEP bagi memberikan pendedahan awal kepada mahasiswa/i berkaitan gelandangan serta memberi ruang kepada individu atau kumpulan yang ingin memberikan sumbangan untuk membantu “Tangan Dihulur.0 PERINCIAN PROGRAM PENGENDALIAN PROGRAM Program ini melibatkan seramai 40 orang peserta yang terdiri daripada mahasiswa/i FEP serta AJK Kelab Ekonomi sendiri untuk membantu golongan gelandangan serta memupuk sikap prihatin dalam diri peserta terhadap golongan yang hidup susah.2 Blog rasmi PMFEP 14.3 Digital Board UKM 14. Program ini akan dijalankan selama tiga hari.4 e-Pelajar 14.0 PUBLISITI 14.1 Banner dan poster 14. Budi Ditabur.0 CADANGAN TENTATIF PROGRAM Rujuk Lampiran B 14.TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 12.0 STRUKTUR ORGANISASI Rujuk Lampiran A 13.5 Laman facebook PMFEP 15.

Program ini dilakukan untuk memastikan kawasan yang sering dijadikan tempat berteduh oleh golongan ini dalam keadaan bersih dan tidak mencacatkan pandangan Kuala Lumpur sebagai destinasi tarikan pelancong di Malaysia. pelajar dapat mengetahui serba sedikit mengenai punca golongan ini menjadi gelandangan dan bersyukur terhadap rezeki yang diberikan oleh Allah S. Walaupun aktiviti ini diadakan pada waktu petang. Manakala hari ketiga merupakan kemuncak Program Tautan Kasih Bersama Gelandangan dimana peserta akan dibawa ke sekitar Kuala Lumpur untuk melihat sendiri kehidupan gelandangan. Peserta-peserta akan berpecah ke lokasi-lokasi terpilih di sekitar Kuala Lumpur dan kumpulan-kumpulan ini akan dipantau oleh pihak NGO serta polis bagi menjamin keselamatan dan kelancaran program. Budi Ditabur. Melalui program ini. Perkara yang paling penting. Ia juga dapat mengeratkan lagi silaturrahim di antara peserta dan AJK Kelab Ekonomi dan juga antara peserta dengan pihak DBKL sendiri. Hal ini di sebabkan para gelandangan hanya akan balik ke tempat tidur mereka selepas waktu petang kerana ada sesetengah daripada mereka yang bekerja tetapi tidak mempunyai duit yang mencukupi untuk menyewa bilik atau rumah. “Tangan Dihulur.royong bersama DBKL di sekitar kawasan-kawasan gelandangan. program ini dapat membuka mata masyarakat bahawa mahsiswa/i terutama pelajar UKM juga mengambil berat tentang golongan gelandangan ini bukan sahaja kerajaan serta NGO. para peserta dapat mendekatkan diri mereka bersama golongan gelandangan dan menyelami sendiri kesusahan yang dialami oleh golongan ini. Kami akan mengadakan 2 program pada hari berkenaan iaitu Program Gotong-royong Bersama DBKL dan juga Program Beramah Mesra Bersama Gelandangan. segala penat lelah dan pengorbanan tidak kiralah dari segi masa dan tenaga akan hilang sebaik sahaja melihat persekitaran yang bersih dan cantik. Program kami yang seterusnya ialah beramah mesra bersama gelandangan di mana para peserta akan mengagihkan makanan dan minuman beserta barang-barang keperluan kepada golongan ini. para peserta akan diberi taklimat keselamatan dan panduan mengenai pantang larang dalam mendekati golongan gelandangan ini oleh pihak NGO yang berkaitan. Perkara ini amat penting supaya peserta lebih sensitif dalam keadaan tersebut dan supaya golongan ini tidak terkejut dengan kehadiran peserta dalam jumlah yang ramai. Program pada hari berkenaan akan dimulakan dengan sesi gotong. Kasih Disemai” .W. Selain itu.T. selama ini. Sebelum menjalankan aktiviti. Kami akan bergerak ke ibu kota dengan menaiki bas UKM.TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 golongan tersebut. Program ini akan berakhir pada waktu malam.

Selangor Darul Ehsan. penerangan. 17. 43600 UKM Bangi.TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 Diharapkan para peserta mendapat pengalaman dan informasi sepanjang program ini dijalankan dan mengaplikasikan maklumat yang diperoleh dalam kehidupan seharian serta terus berusaha menjadi masyarakat yang berguna kepada bangsa dan negara yang bakal memerintah Negara pada masa hadapan. Universiti Kebangsaan Malaysia. Pejabat Urusan Persatuan Mahasiswa Fakulti Ekonomi dan Pengurusan. Paras 4. TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN. Fakulti Ekonomi Dan Pengurusan. 16.0 PEJABAT URUSAN Sebarang maklumat lanjut. Budi Ditabur. Tel : +603-8921 5460 No. (u/p: Fatin Az-Zahrah Binti Halim Noor 019-3291207) No. Kasih Disemai” . sila hubungi: Urusetia.0 CADANGAN BELANJAWAN Rujuk Lampiran C. pertanyaan dan urusan surat-menyurat. PERSATUAN MAHASISWA FAKULTI EKONOMI DAN PENGURUSAN. KELAB EKONOMI. Fax : +603-8925 1821 “Tangan Dihulur.

kerjasama dan kekuatan jati diri setiap pelajar yang terlibat untuk menuntut ilmu di Universiti Kebangsaan Malaysia serta terus berjuang sehingga tamat pengajian dengan keputusan yang cemerlang.com. warga kerja Tautan Kasih Bersama Gelandangan berharap agar kertas kerja ini mendapat kelulusan dan bantuan kewangan daripada pihak fakulti serta pihak universiti. Sehubungan itu.com Facebook :pmfep0910@yahoo.my 18. Budi Ditabur.TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 Email : pmfep0910@yahoo.blogspot.com.my Blog Rasmi : http://mypmfep. Segala pertimbangan dan kerjasama daripada pihak fakulti kami dahului dengan jutaan terima kasih “Tangan Dihulur. kami di pihak penganjur juga berharap dengan terlaksananya program ini.0 PENUTUP Program Tautan Kasih Bersama Gelandangan yang dianjurkan ini adalah lahir dari hasrat murni untuk menyeimbangkan kekuatan mental serta kekuatan jati diri yang di dasari dengan ikatan persefahaman yang mantap antara mahasiswa/i. Kasih Disemai” . Selain itu. impak yang positif akan dapat diperolehi dari segi semangat. Semoga program ini akan berjalan dengan lancar dan menepati objektifnya.

TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 “Tangan Dihulur. Budi Ditabur. Kasih Disemai” .

Dr. UKM Penyelaras Encik Musa Zainal Abidin othman Timbalan Pendaftar JPPEL. Kasih Disemai” . Budi Ditabur. Karim Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni). Ir.TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 LAMPIRAN A STRUKTUR ORGANISASI TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 2014 PERSATUAN MAHASISWA FAKULTI EKONOMI DAN PENGURUSAN Penaung Y. Othman A.Bhg. Dr. UKM Penasihat Persatuan Professor Dr.IshakYussof Timbalan Dekan (Hal Ehwal Pelajar. Zyadi Md. Md. UKM Penasihat Program Prof. Prof. Tahir Pensyarah Pusat Pengajian Ekonomi “Tangan Dihulur. Dato’ Dr Noor Azlan Ghazali Naib Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia Pengerusi Prof. Madya. Akademik & Antarabangsa) Fakulti Ekonomi dan Perniagaan.

Budi Ditabur. Kasih Disemai” .TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 Ketua Pengarah Fatin Az-Zahrah Binti Halim Noor Ekonomi / Tahun 1 019-3291207 A143194 Timbalan Ketua Pengarah Nur Ain Binti Mohd Hassan Ekonomi Ekonometrik / Tahun 2 013-3288311 A139880 Setiausaha 1 Syamim Maisarah Binti Gazali Ekonomi / Tahun 1 017-9634356 A143123 Setiausaha 2 Danie Eirieswanty Binti Kamal Basa Ekonomi / Tahun12 0138792611 A143101 Bendahari Sri Nur Izzati Binti Hamdan Ekonomi / Tahun12 017-2413320 A143314 “Tangan Dihulur.

TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 Timbalan Bendahari Zafirah Binti Husin Ekonomi Monetari / Tahun 2 017-5778459 A139628 Unit Program : Ismail Bin Mahusain Pentadbiran perniagaan / Tahun 1 014-5182293 A143264 Nurul Darliana Binti Darwis Ekonomi / Tahun 1 0145687679 A143200 Nur Atikah Binti Azman Ekonomi / Tahun 1 013-9254645 A143322 Unit Protokol : Nursyawallina Binti Mohamad Hindier Ekonomi / Tahun 1 013-3788257 A143165 Nurul Atiqah Binti Ghazali Ekonomi / Tahun 1 014-5219205 A143137 “Tangan Dihulur. Kasih Disemai” . Budi Ditabur.

Budi Ditabur. Kasih Disemai” .TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 Nor Athirah Binti Hj Ismail Ekonomi / Tahun 1 011-23858594 A143129 Unit Penyediaan Tempat & Peralatan : Mohamad Hafizudin Bin Rawi Ekonomi / Tahun 1 014-5059439 A143394 Mohd Taufik Bin Abd Jamil Ekonomi / Tahun 1 0129945304 A143111 Unit Publisiti : Ahmad Akmal Bin Burhan Ekonomi / Tahun 1 0175176982 A146923 Akmal Bin Mohd Diah Ekonomi / Tahun 1 0189891766 A143241 Unit Cenderamata : Norosnani Binti Mat Yunos Ekonomi / Tahun 1 014-8005169 A143176 “Tangan Dihulur.

Budi Ditabur. Kasih Disemai” .TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 Nurul Atiqah Binti Mohd Daud Ekonomi / Tahun 1 017-7055293 A143181 Unit Tugas-tugas Khas : Najihah bt Abd Jaafar Ekonomi Islam / Tahun 2 0137853188 A139817 Nurul Atikah Binti Shahardin Ekonomi/ Tahun 1 01119742790 A143117 Unit Pemasaran : Muhammad Faiz Kamarulzaman Ekonomi Monetari dan Fiskal / Tahun 2 019-5195023 A139945 Mohamad Taufik Bin Misnon Perakaunan / Tahun 2 0127724905 A140001 “Tangan Dihulur.

TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 Nurfarihan Binti Zaid Ekonomi / Tahun 1 0127325403 A143359 Unit Jamuan : Nurashikin Binti Mohd Azmi Ekonomi Industri dan Antarabangsa / Tahun 2 0134253143 A139629 Siti Suraya Binti Mohd Razali 0148203063 A139923 Amy Nabila Binti Zainal Ekonomi / Tahun 2 0134492 A139939 Izzati Shaharina Binti Ismail Ekonomi / Tahun 1 A143235 Solehah Binti Mohamed Noor Ekonomi / Tahun 1 0127434463 “Tangan Dihulur. Budi Ditabur. Kasih Disemai” .

Kasih Disemai” . Budi Ditabur.TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 A143140 Unit Penyelarasan dan Penyeliaan : Noratikah Binti Poniran Ekonomi / Tahun 2 0127580343 A139773 Nurul Hidayah Binti Khairuddin Ekonomi / Tahun 2 0145008194 A139827 Unit Penerbitan : Nurul Syahida Binti Abdul Rahim Ekonomi Industri dan Antarabangsa / Tahun 2 0134750491 A139692 Unit Pengangkutan: Najah Izzati Binti Abdul Majid Ekonomi / Tahun 2 0135069572 A139919 Nur Syuhadah Mohd Surati Ekonomi / Tahun 3 0136401021 A136787 “Tangan Dihulur.

Nor 03:25 petang Ucapan daripada Pengerusi PERTIWI Soup Kitchen. FEP . Prof Dr. Puan Munirah Abdul Hamid 03:40 petang Sesi soal jawab antara pelajar bersama Pengerusi PERTIWI Soup Kitchen. Puan Munirah Abdul Hamid 04:00 petang Kesimpulan dan penutup 04:15 petang Bersurai dan jamuan makan “Tangan Dihulur. Fatin Az-Zahrah Binti Halim Noor 03:10 petang Ucapan perasmian oleh Dekan Fakulti Ekonomi dan Pengurusan UKM.TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 LAMPIRAN B CADANGAN TENTATIF PROGRAM TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN FAKULTI EKONOMI DAN PENGURUSAN TARIKH DAN MASA 16 April 2014 PERKARA 09:00 pagi Pameran 05:00 petang Tamat pameran TEMPAT Foyer FEP 17 April 2014 02:30 petang Majlis Bermula 02:45 petang Ketibaan VIP 02:50 petang Ucapan aluan pengerusi majlis dan bacaan doa 03:00 petang Ucapan daripada Ketua Pengarah Program. Budi Ditabur. Kasih Disemai” DK 1 . Nor Ghani Md.

Kasih Disemai” Sekitar Kuala Lumpur . Budi Ditabur.TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 18 April 2014 03:00 petang Sesi di pendaftaran di fakultiKumpulan dibahagikan Bertolak dari UKM 03:30 petang 05:00 petang 06:15 petang Tiba di Kuala Lumpur -solat asar -makan Program gotong-royong bersama DBKL Rehat dan solat maghrib 07:30 malam 08:30 malam Taklimat ringkas bersama NGO Solat isyak 09:00 malam 09:30 malam Program Beramah Mesra Bersama Gelandangan Bertolak pulang ke UKM 11:30 malam “Tangan Dihulur.

Program Beramah Mesra Bersama Gelandagan : (pengurusan) - 3. PERKARA Program Gotong-Royong Bersama DBKL : (teknikal) - 2.TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN 16-18 April 2014 LAMPIRAN C CADANGAN BELANJAWAN TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN FAKULTI EKONOMI DAN PENGURUSAN ANGGARAN PENDAPATAN BIL PERKARA RM 1. 4. SUMBANGAN FAKULTI 2500 2. Budi Ditabur. Peralatan Makanan dan minuman ( RM10 x 300 orang ) RM 150 150 3000 3000 Jamuan 520 - Makanan (RM10 x 40 orang) 400 - Air mineral (RM15 x 8 kotak ) 120 Cenderamata - NGO “Tangan Dihulur.250 ANGGARAN PERBELANJAAN BIL 1. Kasih Disemai” 400 200 . DANA LUAR 1250 ANGGARAN PENDAPATAN KESELURUHAN 5. SUMBANGAN JPPEL 1500 3.

7. 6. 9. Kasih Disemai” 217 5. perasmian booth ( RM12 x 9 unit) 108 Wang untuk tujuan kontingensi (pengurusan) JUMLAH PERBELANJAAN KESELURUHAN “Tangan Dihulur.TAUTAN KASIH BERSAMA GELANDANGAN - 5. Budi Ditabur. Peserta ( RM5 x 40 orang ) 16-18 April 2014 200 Publisiti 400 - Poster ( RM3 x 50 unit ) 150 - Banner (RM 250 x 1 unit ) 250 Protokol 50 - 50 Surat-menyurat Tugas-tugas Khas (teknikal) 330 - Print dan fotostat bahan cetak 80 - Rencam 250 Peralatan pameran (teknikal) 183 - Kertas A4 15 - Kertas hiasan 12 - Alat tulis 20 - Kain ( RM7 x 4meter) 28 - Kain sarung .250 . 8.

Related Interests