HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

SEPTEMBER 2014 / SEMESTER 9

HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN

NO MATRIKULASI

:

781117065006001

NO. KAD PENGENALAN

:

781117065006

NO. TELEFON

:

019-4355002

E-MEL

:

emyridz@gmail.com

PUSAT PEMBELAJARAN

:

PERAK LEARNING CENTER

NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001

HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN

Syukur kita ke hadrat Allah S.W.T kerana dengan limpah dan izinNya dapat kita sama-sama
berkumpul pada pagi ini di dalam Majlis Program 3K “Sekolahku Syurgaku” sempena
mempromosikan sekolah selamat dan bersih, anjuran Kelab Keselamatan Jalan Raya SK
Taman Megah Ria Tahun 2014 . Saya juga merakamkan ucapan terima kasih kepada pihak
sekolah kerana sudi menjemput saya untuk merasmikan majlis yang amat bermakna pada
warga

sekolah

serta

komuniti

setempat.

Tuan puan,guru-guru, para hadirin dan anak-anak sekalian,
Media massa sering kali membuat liputan tentang keselamatan dan kebersihan
sekolah yang dilihat agak longgar dan kurang diberi perhatian. Aspek fizikal, sosial, emosi
dan teknikal digambarkan seolah-olah kurang selamat,kurang bersih dan kurang
menyakinkan orang ramai terutamanya ibubapa. Namun secara realitinya bukanlah semua
sekolah berkeadaan begitu kerana saya percaya masih banyak lagi sekolah di negara ini
berkeadaan selamat dan berfungsi secara efektif.
Sekolah merupakan institusi untuk anak-anak kita belajar dan menimba ilmu. Oleh
sebab itu, tempat kita menimba ilmu ini mestilah berada dalam keadaan yang selamat,bersih
dan selesa. Hal ini penting agar sekolah dapat melahirkan pelajar yang cemerlang dalam
bidang akademik dan ko kurikukum. Sebenarnya, terdapat pelbagai cara yang dapat kita
lakukan untuk menjadikan sekolah sebagai tempat yang bersih dan selamat. Antara programprogram yang dijalankan disekolah ialah Program 3K dan terkini ialah Program Bersepadu
Sekolah Sihat(PBSS).

Ibubapa,guru-guru dan murid-murid yang dimuliakan,
Biarlah saya terangkan serba sedikit maklumat mengenai program 3K.Menurut
rujukan saya dalam Kementerian Pendidikan Malaysia,program ini dimulakan pada tahun
1991, bertujuan memastikan semula sekolah mempunyai sistem yang mantap bagi menangani
sebarang isi berkaitan dengan keselamatan, kesihatan serta keceriaan sekolah. Selepas 13
tahun perlaksanaannya, mulai tahun 2004, program ini tampil dengan konsep baru yang
menggabungkan tiga program berasingan menjadi satu program sahaja yang dikenali sebagai

NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001

hadirin dan anak-anak sekalian. anak-anak serta hadirin sekalian. malah turut merapatkan hubungan sesama pihak sekolah dan juga dengan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta masyarakat setempat. Program inisiatif 3K ini diletakkan di bawah tanggungjawab Bahagian Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia. Dalam konteks sekarang di mana sebahagian besar waktu kanak-kanak itu berada di sekolah. Pengetahuan dan kemahiran mengenai aspek-aspek 3K ini amatlah wajar ditekankan kepada golongan sasaran ini memandangkan generasi muda harus dididik dan diterapkan mengenai kepentingan penjagaan kebersihan dan kesihatan dari seawal usia di bangku sekolah . Tuan puan. menyemai asas Kesihatan. Inisiatif yang berdasarkan pendekatan menyeluruh bagi menangani faktor-faktor yang mempengaruhi kesihatan fizikal. Sebagai contoh seperti aktiviti gotong-royong membersihkan NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 . Secara impaknya didapati Program 3K yang dilaksanakan di sekolah bukan sahaja telah berjaya menambahkan keindahan dan keceriaan sekolahnya. Kebersihan dan Keselamatan. Program Kesihatan dan Kebersihan serta Program Keceriaan dan Keindahan Sekolah.guru-guru. maka Program 3K dilihat merupakan satu faktor penting yang mempengaruhi keupayaan untuk belajar. Ibubapa. Penyusunan semula program 3K dilakukan untuk mengelakkan pertindihan objektif bagi dua program yang dilaksanakan sebelumnya iaitu Program 3K dan Program Peningkatan Keselamatan Sekolah. Mereka adalah pewaris yang akan menjadi bangsa yang akan menghayati elemen-elemen tersebut di masa hadapan. Kesihatan dan Kecerian Sekolah atau Insiatif 3K meliputi Program Sekolah Selamat. kanak-kanak adalah golongan yang paling tepat bagi membentuk. maka peringkat umur muda. Kebersihan dan Keindahan Alam Sekitar Sekolah (3K) memberi peluang kepada mana-mana sekolah yang terpilih merasai hakikat bahawa keceriaan itu sememangnya ada dalam pendidikan.HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN Insiatif Meningkatkan Keselamatan. mental. Program Peningkatan Keselamatan. sosial dan alam sekitar di kalangan muridmurid adalah selaras dengan ajaran atau tuntutan Agama sebagaimana Hadith Nabi salallahu 'alaihi wasallam riwayat Muslim terjemahannya "Kebersihan itu sebahagian daripada iman" dan sebuah lagi Hadith Nabi yang terjemahannya "Sesungguhnya Allah itu cantik dan ia menyukai keindahan" serta kata-kata hikmah "Otak yang bijak atau pintar terletak pada badan yang sihat".guru-guru.

ceria. sikap dan amalan membina sahsiah warga sekolah yang murni perlu dibentuk secara optimum oleh pihak sekolah.Ianya diwujudkan sejajar dengan hasrat dan wawasan negara untuk melahirkan rakyat yang sihat. sudah pasti para guru dan pelajar akan menjadi lebih selesa.guru-guru serta anak-anak sekalian. program yang terancang dan bersepadu ini juga bertujuan untuk memupuk pengetahuan. Disamping membina persekitaran sosial sekolah yang menggalakkan amalan cara hidup sihat. NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 . Program ini juga berkait rapat dengan program 3K antaranya bertujuan untuk memelihara dan meningkatkan persekitaran sekolah yang bersih. sikap dan bertanggungjawab ke arah amalan penjagaan kesihatan diri. Kementerian Pelajaran juga telah memperkenalkan Program Bersepadu Sekolah Sihat (PBSS).HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN kawasan sekolah perlu dihidupkan kembali bagi menyemai semangat cintakan sekolah dan sekaligus menanamkan tanggungjawab menjaga kebersihan sekolah dalam diri anak-anak sekalian. Amalan ini perlu agar dapat membawa kesejahteraan keseluruhan individu dari aspek mental. Tuan puan.hadirin dan anak-anak sekalian. keluarga dan masyarakat. pihak berkuasa Kementerian Pelajaran dan ahli komuniti termasuk pertubuhan kerajaan dan bukan kerajaan. pelajar. Adalah besar harapan saya untuk memastikan sekolah berada dalam keadaan lebih bersih dan selamat. Usaha-usaha secara bersepadu perlu dilaksanakan bukan sahaja oleh guru besar sebagai pengurus sekolah tetapi juga seluruh warga sekolah termasuk guru. dan PIBG. Secara amnya jika ketiga-tiga elemen 3K ini diterapkan ke dalam suasana persekitaran sekolah. ibu bapa. Tuan puan.Manakala Jawatankuasa keselamatan sekolah yang dianggotai oleh ibubapa juga boleh diwujudkan bagi memastikan semua pihak memainkan peranan dalam keselamatan anak-anak kita disekolah. produktif dan berkualiti. emosi dan sosial. Oleh yang demikian. selamat dan berkeyakinan dalam menjalankan aktiviti pengajaran dan pembelajaran. selamat dan sihat. fizikal.

apron dan kasut yang bersih dan sesuai Pengendali makanan bersih dan berkuku pendek Amalan Pengendali Makanan Mencuci tangan sebelum mengendali makanan / selepas ke tandas Menanggalkan apron apabila ke tandas Tidak batuk / bersin ke arah makanan Tidak menyentuh makanan sedia dimakan dengan tangan Bahan Mentah Segar. kucing dan haiwan peliharaan yang lain 12 Lain-lain NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 Ya Tidak ** Markah Demerit 2 3 3 4 2 3 1 5 5 5 5 5 5 5 2 2 5 2 2 2 1 4 4 1 2 2 2 3 2 4 2 1 Ulasan/Tindakan . Makanan Makanan masak atau dimakan terus diasing daripada bahan mentah. mudah dicuci. penutup kepala. berkualiti dan selamat Bahan mentah disediakan di tempat yang bersih. teratur dan bersih 8 9 10 11 Peralatan / Perkakas Peralatan / perkakas sentiasa bersih.HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN LIMA BORANG MAKLUM BALAS BORANG 1 LAPORAN HARIAN PEMERIKSAAN KENDIRI KANTIN SEKOLAH Tarikh : …………………… Hari : ………………………………. Lipas & Tikus ) dan berfungsi dengan baik Tiada anjing. kalis air dan sempurna Gunakan peralatan berasingan untuk bahan mentah dan makanan sedia dimakan Papan dan pisau pemotong bersih Meja penyediaan bersih Kain lap yang digunakan bersih dan khusus Pinggan mangkuk dan lain-lain pekakas dicuci di tempat yang tinggi( melebihi 1 meter dari lantai ) Tandas dan Sinki Mencuci Tangan Tandas dibersihkan dengan sempurna Kemudahan mencuci tangan bersih dan berfungsi serta mempunyai sabun cecair dan tisu tangan Tong Sampah Tong sampah mempunyai beg plastik dan bertutup Kawalan Serangga dan Haiwan Lain Ada kawalan makluk perosak (Lalat. *Status BIL 1 2 3 4 5 6 7 PERKARA Pengendali Makanan Semua pengendali makanan sihat dan tiada luka terdedah Memakai pakaian. Makanan yang dimasak disimpan / dihidang di dalam keadaan bertutup Makanan masak tidak disimpan pada suhu bilik melebihi 4 jam Baki makanan tidak dibawa ke hidangan seterusnya Makanan dari pembekal luar bersih dan selamat Bekalan Air Bersih dan mencukupi Bekas simpanan bersih dan tertutup Pengendali dan penyimpan ais adalah bersih dan selamat Penstoran Bersih dan tersusun / teratur serta bebas dari bahan kimia / racun Peti Sejuk Suhu 'Chiller' ( 0°C hingga 4°C ) Suhu 'Freezer' ( < -18°C ) Makanan disimpan dalam bekas tertutup. tinggi dan kalis air.

dinding dan siling hendaklah sentiasa bersih 2 Kepala paip dan pemegang pintu hendaklah sentiasa bersih 1 Perlimbahan dan perparitan sentiasa diselenggara 1 JUMLAH DEMERIT JUMLAH MARKAH Nota : 100–( ) *** * Sila tandakan ( X ) pada ruangan tarikh penilaian markah mengikut status kepatuhan.89 Memuaskan 70 .79 Berisiko <70 Bahaya NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 .HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN Lantai. ** Markah dimerit sekiranya satus TIDAK ditanda (X) *** Jumlah markah dimerit Markah Status Keselamatan Makanan 90 -100 Baik 80 .

......... NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 CARTA KELAS PAPAN KENYATAAN HIASAN KELAS JUMLAH MARKAH ...Memuaskan 3 -Sederhana 4....Sangat Baik DARJAH LANTAI BAKUL SAMPAH TINGKAP PAPAN PUTIH SUSUNAN PERABOT 1 PLUTO 1 BUMI 1 MARIKH 2 PLUTO 2 BUMI 2 MARIKH 3 PLUTO 3 BUMI 3 MARIKH 4 PLUTO 4 BUMI 4 MARIKH 5 PLUTO 5 BUMI 6 PLUTO 6 BUMI Guru bertugas : .......... Tarikh:………… Kelas Terbersih : ..............Baik 5................................HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN BORANG 2 BORANG PENILAIAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN KELAS Indikator: 1 -Tidak memuaskan 2 ...

.. PPM : *Tandakan (/) pada yang berkenaan.. Kebersihan dan kekemasan sentiasa diberi perhatian.... Guru : _______ Bil. 3 Tempat makan sesuai 4 Singki mencukupi dan sesuai 5 Bekalan air 6 Bekalan elektrik 7 Tandas murid sesuai 8 Tempat memberus gigi KEMUDAHAN DALAM BILIK DARJAH 9 Meja dan kerusi guru 10 Meja dan kerusi murid 11 Rak 12 Almari 13 Lampu 14 Kipas KEMUDAHAN ALAT PERMAINAN LUAR 15 Kotak permainan air dan alatannya 16 Kotak dan permainan pasir dan alatannya 17 Jongkang jongket 18 Buaian 19 Rangka memanjat NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 1 2 ULASAN ... b. Kebersihan dan kekemasan diberi perhatian...sesuai 2.... 2 Dapur / Bilik Penyediaan Makanan a... 1.. Keluasan sesuai b. BORANG 3 Nama Sekolah Bil.. Peralatan mencukupi. Pengudaraan dan pencahayaan diberi perhatian..HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN Kelas terkotor : . c...tidak sesuai BIL PERKARA KEMUDAHAN ASAS 1 Bilik darjah a..... Murid ________ BORANG SENARAI SEMAK KEMUDAHAN DAN PRASARANA PRASEKOLAH : ___________________________ Tarikh : __________ : ________ Bil....

Rekod keluar masuk dari kawasan sekolah 2 semasa Pengajaran & Pembelajaran. KEBERSIHAN 1 2 BI L Tong sampah bertutup di kawasan sekolah Tiada sampah sarap di lantai kelas dan di atas tanah kawasan sekolah b) TANDAS 1 Tandas tidak terlalu berbau busuk 2 Ada rekod pembersihan tandas 3 Sistem Flush berfungsi NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 0 1 2 3 4 . tatacara penggunaan. Tempat bahaya diletakkan papan tanda amaran 12 (Awas Pokok Berduri) 2. KESELAMATAN BI L a) UMUM Kawal selia pengurusan sekolah 1 sewaktu murid datang dan balik dari sekolah.HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN 20 Gelongsor 21 Terowong 22 Papan imbangan 23 Pondok KESELAMATAN 36 Alat pemadam api 37 Peti pertolongan cemas 38 Bilik/ruang sakit 39 Pintu kecemasan 40 Pelan laluan kecemasan BORANG 4 BORANG PENILAIAN 3K 1. penyelenggaraan peralatan di bilik-bilik khas. penyelenggaraan dan pelaporan fizikal bangunan. 5 Pemantauan. Rekod pemantauan. dibukukan Sistem Salah Laku Disiplin Murid (SSDM). Pintu keluar masuk sekolah sentiasa 11 dalam keadaan bertutup dan terkawal. disimpan di dalam fail. Dikemaskini dan dicetak. 4 Rekod pemantauan. penyelenggaraan dan pelaporan pendawaian dan peralatan elektrik. 9 Nombor telefon kecemasan dipamerkan 7 10 Pengawal keselamatan mempunyai pakaian seragam khas. 6 Ada Peti Aduan di sekolah 3 8 Rekod salah laku murid dan Laporan kes untuk rujukan ada.

tikus) 3 Sinki di kantin bersih 4 Pinggan mangkuk dicuci melebihi 1 meter dari aras lantai 5 Pekerja kantin memakai apron. KESIHATAN 1 2 BI L Kad kesihatan murid diurus dengan baik Bilik sakit bersih dan ceria 1 b) KANTIN Semua pekerja di kantin telah menerima suntikan 2 Tiada LILATI (lipas. menutup kepala 6 Tong sampah bertutup 1 Landskap sekolah yang menarik 2 Inovasi Disediakan Oleh : NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 .HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN 4 Sinki sentiasa bersih 5 Tiada air bertakung 6 Dinding bebas dari sebarang contengan 7 Diletakkan pewangi 9 Ada penyangkut pakaian di dalam tandas 10 Tiada sebarang kebocoran 3.lalat.

Kemudahan asas di surau adalah mencukupi NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 . Kantin 5. Tahap kebersihan surau memuaskan 11. meja dan papan putih adalah mencukupi untuk keperluan pembelajaran. 2. 4. Peralatan dan keperluan amali mencukupi dan beroperasi sepenuhnya 3. Kualiti makanan adalah memuaskan Kemudahan Asas 8.HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN BORANG 5 BORANG KAJISELIDIK KEMUDAHAN DAN PERKHIDMATAN 1-sangat tidak setuju 2-tidak setuju 3-tidak pasti 4-setuju 5-sangat setuju SKALA CATATAN 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 Bilik darjah / Dewan / Makmal / Bengkel 1. Tahap kebersihan kantin memuaskan 7. Kemudahan tandas adalah mencukupi. Peraturan keselamatan penggunaan peralatan dipamerkan. 9. selesa dan selamat. Peralatan kerusi. Kemudahan asas di kantin adalah mencukupi 6. Tahap kebersihan tandas memuaskan dan selamat Surau 10. Persekitaran di dalam Bilik darjah / Dewan / Makmal / Bengkel adalah bersih.

5 1.3 Pelaksanaan Polisi Kesihatan Sekolah (8 markah) 1.2 Penetapan Polisi Kesihatan Sekolah (6 markah) 1. data kesihatan dan agensi yang berkaitan) 1.3 Ada bukti (contoh: minit mesyuarat.3.3.10.HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN ANALISIS DAPATAN DAN LAPORAN PEMANTAUAN & PENILAIAN BORANG PENILAIAN UNTUK PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT (PBSS) (Berdasarkan Tahap Usaha Dan Pencapaian Sekolah Dalam Menggalakkan Kesihatan Di Sekolah) Nama Sekolah : SK TAMAN SAUJANA Kod Sekolah : ABA1066 Daerah : IPOH Gred Sekolah :A Tarikh Penilaian : 22.5 1 1 Markah 5/6 1.5 1.2 Keahlian yang mencukupi 1.5 1.2.2. BUTIRAN Pengurusan PBSS (26 markah) 1.1.3.1 Mempamerkan polisi 1.2 Mempamerkan polisi di tempat yang strategik 1.1.1 Ada polisi 2 1.5 1.2.3 Ada pelan tindakan 1.1. laporan dan lain.2014 BIL 1.2 2 6/6 lain) 1.1 Ada jawatankuasa 1.5 1.3.4 Ada dokumentasi mengenai aktiviti yang dijalankan 2 2 2 2 1 2 2 1 6/8 NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 .2 Cara penetapan (menggunakan pemerhatian maklum 2 2 2 balas komuniti.1.3 Mesyuarat sekurang-kurangnya dua kali setahun 1.1 Penubuhan Jawatankuasa (6 markah) 1.4 Fail yang lengkap Markah Markah Jumah Penuh diberi 1.

2 Telah menjalankan rawatan pergigian 1 2. Kebersihan dan Keindahan Alam Sekitar Sekolah (3K) (4 markah) 2.5 Program Keselamatan.1 Ada jawatankuasa 2.3. berat dan ujian 1 1 penglihatan seperti dalam Buku RKM 1 2.2.5.1 Laporan lengkap PBSS 1 dalam Fail PBSS 3 3 3/3 2 Pelaksanaan PBSS yang Ditetapkan oleh Jawatankuasa PBSS Kebangsaan (24 markah) 2.2.1.3.3.4.1.1 Ada jawatankuasa 2.4 Laporan pemeriksaan pergigian dihantar ke sekolah 1 1 1 1 0.1 Telah melengkapkan Buku RKM 1 1 2.1Rancangan Makanan Tambahan Sekolah Rendah(3markah) 2.3.4 Pemantauan dan penilaian pelaksanaan aktiviti (3 markah) 1.4 Ada laporan/dokumen 1 1 1 1 1 1 1 1 4/4 2.4Perkhidmatan Pergigian Sekolah (4 markah) 2.2 Guru telah melengkapkan ukuran tinggi.2 Pemilihan mengikut kriteria 2.5.5.4 Laporan pemeriksaan kesihatan dihantar ke sekolah 1 1 0.2.HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN 1.3 Ada laporan/dokumen 1 1 1 1 1 1 3/3 2.1.3 Telah menjalankan tunjuk cara memberus gigi 1 2.4.5 dalam tempoh sebulan 3/4 2.1 Sekolah telah melengkapkan Buku Rekod Kesihatan 1 0.5 Murid (RKM 1) 2.1 Ada jawatankuasa 2.1 Pengesahan oleh Pengetua atau Guru Besar 3 3 3/3 1.5 dalam tempoh sebulan 3.2 Pemilihan mengikut kriteria 2.4.3 Perkhidmatan Kesihatan Sekolah (4 markah) 2.4.3 Jadual kedatangan murid 2.5 Pelaporan (3 markah) 1.3 Pemeriksaan murid oleh Pasukan Kesihatan Sekolah 1 2.5/4 2.2 Program Susu Sekolah Rendah (4 markah) 2.4.2.2 Ada aktiviti ke arah Program 3K NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 1 1 1 1 .

3 Sistem kawalan 0.2.1.5 3.1.5 0.3 Ada aktiviti pencegahan merokok 2.4 Bilik-bilik lain 0.5 3.5 0.HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN 2.2 Jadual tugasan berkala 3.1.2.3 0.2 Papan tanda mengikut spesifikasi 2.2 Tempat memasak dan tempat membasuh 0.5 2.5 0.3 0.5 0.1. dan susun atur perabot yang kemas 3.4.3 0.6.4 Penjagaan kebersihan (sabun.5 0.2 Berfungsi 0.4 Ada dokumentasi 1 1 1 1 1 1 0 1 3/4 3 Persekitaran Fizikal Sekolah (14 markah) Kantin (4 markah) 3.2 0.1.2. pengelap tangan dan lain.2.5 0.4 Pencahayaan dan pengudaraan yang baik NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 0.2.5 2.5 3.4.8 Bahan jualan 0.4 0.3 Bilik Khas (2 markah) 3.7 Tempat membuang tuala wanita 3.2 Makmal dan bengkel 3.5 0.3 Hiasan luaran dan dalaman 3.4 0.5 0 kesihatan pengendali kantin 3.5 0.4.1 Kebersihan 0.4 0.3 Pusat Sumber 3.2.4 Pelupusan sisa makanan 0.5 0.5.5 Pakaian pengendali kantin dan sijil pengesahan 0.5 0.5 0.5 0.2.1.4.5 0.6 Tong sampah 3.5 0.5 3.5 .2 Tandas (4 markah) 3.6.3 Menyertai Program 3K 2.5 3.5 3.6/2 3.6/4 3.6.3.4 1.1 Pejabat dan bilik guru 3.7/4 3.2.5 0.4 Ada dokumentasi 1 1 1 1 4/4 2.1 Bersih.5 0 0.1 Kebersihan kantin 0.2 lain) 3.5 0.6 Hiasan luaran dan dalaman 3.3 0.5 0.5 3.5 0.1.3.3.0.2 0.4 0.7 Kemudahan membasuh tangan 3.3 Pengurusan stor 0.3.1 Ada papan tanda 2.5 Hiasan luaran dan dalaman 3.4 0.1.6.6 Sekolah Kawasan Larangan Merokok (4 markah) 2.2 0.5 0.5 0.4 Bilik Darjah (2 markah) 3.5.8 Jadual penyelenggaraan 0.

2 Rekod penggunaan 1 1 1 1 2/2 5 Penglibatan Komuniti Dalam PBSS 5.HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN 1.2.1 Kreativiti dan inovasi 1 1 1/1 4.5 0.3.4 0.1.1 Dalam Jawatankuasa PBSS 5.1 Kedudukan tong-tong sampah yang strategik 3.5/2 3.5 0.1.1 Dalam Jawatankuasa PBSS 5.1Tanggapan Awal (3 markah) 4.1 Dalam Jawatankuasa PBSS 5.2 Menggunakan karung plastik sampah 3.4 Kreativiti dan inovasi 1 1 1 1 1 1 1 1 4/4 4.3 Tidak berbahaya 4.2.1 Penglibatan PIBG (2 markah) 5.5.2.3 Penglibatan Agensi Swasta (2 markah) 5.1.5.2Landskap Dan Kegunaan Kawasan Alam Sekitar Sekolah (4 markah) 4.2.3Penggunaan Kawasan (1 markah) 4.3 1.2.2 Hiasan pintu masuk ke sekolah 4.1 Susun atur (mempunyai maksud) 4.2 Dalam aktiviti sekolah NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 1 1 0 1 .5 0.3 0.5 0.4 0.5 1/2 5.3.4 Sistem Pelupusan Sisa Pepejal (2 markah) 3.7/3 4.5.3 Suasana persekitaran sekolah yang terkawal 1 1 1 0.1 Kebersihan persekitaran luar sekolah 4.4.2 Berkonsepkan pendidikan 4.2 Dalam aktiviti sekolah 1 1 1 1 2/2 5.3.1 Ada bilik/tempat yang sesuai untuk kaunseling 4.1.7 1 1 2.1.2 Penglibatan Kementerian Agensi Pendidikan Kerajaan Dan Selain Daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (2 markah) 5.2 Dalam aktiviti sekolah 1 1 0.4/2 4 Persekitaran Sosial (Iklim dan Budaya Sekolah) (10 markah) 4.2.4.5.5 0.4 Sistem pelupusan yang sempurna 0.3 Penjagaan dan kawalan tempat pembuangan sampah 3.4 Program Bimbingan dan Kaunseling (2 markah) 4.

4 0 0.5 0.1.1 1 – 4 6.2.1.4 Penglibatan Pertubuhan Bukan Kerajaan/Badan (2 markah) 5.4 0.5 1.1.4 Kuiz Kesihatan/Hari Kesihatan (2 markah) 6.1 Berada di tempat yang strategik 7.5 0.1 Bilangan Ceramah Mengenai Kemahiran Kesihatan Diri (3 markah) 6.4.2 Ada katil/tempat rehat 7.2.2 Lengkap 7.1.2 Peti Pertolongan Cemas (2 markah) 7.4.1 Bilik Sakit/Ruang Sakit (2 markah) 7.HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN 1/2 5.8/2 7.1 Ada (dengan bukti) 2 1 2/4 6 Kemahiran Kesihatan Diri (10 markah) 6.1.1.5 Penglibatan Individu Dalam Aktiviti Sekolah (2 markah) 5.5 1.3 Ada kipas/pengudaraan yang baik 7.2 2 atau lebih 1 1 0.5 0.2 5 – 9 6.2 Jumlah Kelab/Persatuan yang Menggalakkan Kemahiran Kesihatan Diri (3 markah) 6.5 0.2.5 1 1 2.3 10 atau lebih 1 1 1 0.4.3.5 0.2.5.5 0.5 1/2 6.5/3 6.5 0.4 0.3.2.1.1 1 6.3 10 atau lebih 1 1 1 0.2 5 – 9 6.3 Ada rekod 7.5 0.3 .4 Buku daftar 0.1 Bersih 7.5 0.4 Diselenggarakan dengan baik NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 0.5 0.2.1 Kuiz Kesihatan 6.1 Ada (dengan bukti) 2 1 5.5 0.5/3 6.2.3 Bilangan Pameran Kesihatan Secara Formal (2 markah) 6.5 0.4 0.2 Hari Kesihatan/Minggu Kesihatan/Kem Kesihatan 1 1 1 0 1/2 7 Kemudahan Kesihatan Di Sekolah 7.1 1 – 4 6.

HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN 1..4 Ada kemudahan air JUMLAH 0..3 Pencahayaan dan pengudaraan yang baik 7...5 0......3 Bilik Pemeriksaan Kesihatan/Pergigian (2 markah) 7.5 0.6/6 78. Jawatan : Jawatan kuasa PBSS......5% ....... Analisa Borang Penilaian PBSS BI BUTIRAN Jumah Markah L 1.5 0..1/2 7. 2 Pengurusan PBSS (26 markah) Pelaksanaan PBSS yang Ditetapkan oleh Jawatankuasa 3 4 5 6 7 PBSS Kebangsaan (24 markah) Persekitaran Fizikal Sekolah (14 markah) Persekitaran Sosial (Iklim dan Budaya Sekolah) (10 markah) Penglibatan Komuniti Dalam PBSS(10markah) Kemahiran Kesihatan Diri (10 markah) Kemudahan Kesihatan Di Sekolah(6 markah) JUMLAH NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 23/26 20.....3......5/24 9..............2 Ada bilik khas/bilik disediakan bila perlu 7...5 1........4 0..3 0.7/10 6/10 6/10 4.5 0..5 0.. Nama : Asmah binti Kader..3...8/14 9...1 Bersih 7.6 % 100 Tandatangan Penilai :.7/2 79...3....3.......

Amalan dan penjagaan kebersihan perlu dititikberatkan untuk mencapai markah yang lebih baik.9%) . Program-program kesihatan juga perlu dirangka untuk memastikan murid-murid sekolah ini diberi perhatian yang serius dalam amalan kesihatan.6 %. Pihak sekolah juga disarankan menyediakan ruang untuk kemudahan kesihatan yang lebih efisien dan mesra pengguna. pemantau telah memberikan markah keseluruhan sebanyak 79. Berdasarkan markah yang diperolehi pihak sekolah dinasihatkan mengambil tindakan atau membuat sesuatu dalam meningkatkan atau melonjakkan lagi markah tersebut dengan membaiki bahagian-bahagian yang tidak mencapai markah maksimum. NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 . Pihak sekolah juga digalakkan untuk melibatkan ibubapa dan komuniti setempat seperti merancakkan lagi program sarana ibubapa bagi menjayakan program PBSS sekolah berikutan markah penilaian yang diperolehi amat kurang. Mengikut penganugerahan PBSS markah tersebut dalam kategori Anugerah Perak (70% – 89.HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN 18% 16% 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% 1 1 2 3 4 5 6 7 2 3 4 Pengurusan PBSS Pelaksanaan PBSS Persekitaran Fizikal Sekolah Persekitaran Sosial Penglibatan Komuniti Dalam PBSS Kemahiran Kesihatan Diri Kemudahan Kesihatan di Sekolah 5 6 7 16% 16% 13% 18% 11% 11% 14% Berdasarkan analisa pemantauan dan penilaian diatas .

Sesebuah sekolah yang ‘ceria’ dari pelbagai segi bukan sahaja sedap di pandang mata atau dibanggakan oleh warga masyarakat sekitarnya.Amalan ini sepatutnya telah disemai dan dipupuk sejak bermulanya menjejakkan kaki ke dalam kawasan sekolah. 50 orang guru dan 5 orang staf sokongan. Berdasarkan pemantauan dan penilaian PBSS amalan kebersihan dalam kalangan murid masih ditahap kurang memuaskan. Sekolah ini mampu menampung 900 orang murid . malah yang lebih penting ia juga mampu melahirkan pelajar yang sihat dan selamat semasa berada di dalam sekolah . kebersihan dan keindahan (3K).guru dalam pengurusan dan pelaksanaan PBSS. Tanpa mengira dalaman mahu pun luaran. program yang dilaksanakan di sekolah ialah program kesihatan. Taklimat serta mesyuarat dilaksanakan bagi memenuhi keperluan progam bersepadu ini. Bagi memastikan amalan ini dilaksanakan secara berterusan. NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 . program PBSS dilihat mampu menyerlahkan keceriaan sesebuah sekolah yang menyertainya menerusi penekanan kepada meningkatkan enam aspek utama program tersebut.Ini bersesuaian dengan motto sekolah “Sayangi Sekolah Kita” Hasil dapatan daripada penilaian dan pemantau PBSS di sekolah mendapat kekuatan yang dapat dilihat adalah kerjasan di antara pihak pentadbir serta guru. Sekolah ini ditadbir oleh Encik Jamai’e bin Harun. Kekuatan kedua yang dapat dikenalpasti adalah program. Sebagai contoh. pihak pentadbir sekolah telah membentuk ahli jawatankuasa Program Bersepadu Sekolah Sihat(PBSS). Guru Besar juga memberikan komitmen serta sokongan bagi menceriakan serta memastikan kawasan sekolah selamat untuk murid. Masih banyak juga perkara yang perlu ditambahbaik setelah dijalankan pemantauan kali kedua PBSS . Guru Besar yang baru berkhidmat disekolah ini selama 2tahun.program yang disusun serta diatur oleh pihak sekolah dapat dijalankan dengan baik. Pada keseluruhannya terdapat banyak peningkatan dari pemantauan dan penilaian kali pertama.Ipoh Perak.HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN Laporan Pemantauan dan penilaian Program Bersepadu Sekolah Sihat (PBSS) Sekolah Kebangsaan Taman Saujana terletak di Meru.murid menuntut ilmu.

tandas. mampu memastikan kebersihan dan keceriaan kelas di tahap yang baik. Pihak sekolah juga disarankan melakukan pemeriksaan dari semasa ke semasa ke atas alat-alat dan kelengkapan sekolah seperti kerusi meja. guru-guru. didapati pelaksanaan Program Bersepadu Sekolah Sihat(PBSS) dan Program 3K ini mampu dijalankan dengan sistem pengurusan sekolah yang efisien dan melibatkan kerjasama dari semua pihak. pihak pentadbir. stor sukan. guru. perpustakaan. Salah satu halangan tehadap melaksanakan sesuatu projek keceriaan dan pembersihan biasanya timbul daripada masalah kewangan. termasuk struktur bangunan sekolah itu sendiri supaya kerosakan dan keadaan yang membahayakan dapat dikesan awal untuk dilakukan baikpulih. pelajar pula boleh menjalankan kutipan derma melalui program-program tertentu. Sama ada pentadbir. makmal sains. Dalam mengamalkan keselamatan diri dan persekitaran di sekolah semua pihak perlu menggalas tanggungjawab bersama-sama. NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 .HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN Namun begitu. Pihak sekolah juga perlu memastikan segala kemudahan yang disediakan berada sentiasa dalam keadaan baik dan selamat. pendawaian elektrik. guru-guru pula membantu para pelajar menjalankan program-program amal. semua pihak patut bekerjasama termasuklah. sudah pasti motivasi dan prestasi pelajar dapat ditingkatkan ke tahap yang optimum seterusnya mewujudkan budaya sekolah yang positif. pertandingan keceriaan kelas. Terdapat juga halangan-halangan tertentu dalam merealisasikan hasrat ke arah sekolah sihat. Dalam hal ini. padang sekolah. Sekiranya iklim dan persekitaran sekolah dalam keadaan yang bersih dan ceria. Pihak sekolah juga sewajarnya mewujudkan prosedur keselamatan di setiap kawasan sekolah yang penting seperti di kantin. Galakkan mereka mematuhi segala arahan langkahlangkah keselamatan setiap masa hingga menjadi amalan harian mereka. membersihkan kawasan sekolah 5 minit sebelum kelas bermula. dapur. makmal komputer. kakitangan sekolah serta murid tahu apa yang perlu mereka lakukan sewaktu berada di kawasan sekolah. tidak semua aktiviti yang dirancang akan berlangsung dengan sempurna. mengadakan gotong-royong secara berkala. Selain itu. Secara kesimpulannya. alat-alat pertukangan. staf-staf sekolah. dewan dan sebagainya bagi memastikan agar tempat-tempat itu sentiasa berada dalam keadaan baik dan terkawal. para pelajar dan pihak Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) perlu berusaha mencari penaja.

myhealth.com/2009/03/3-k-kebersihan-keceriaandan.gov.gov.bn/index.moe.html http://www.my/v/program-3k http://www.sabah.my/sklyskdt/program%203k.blogspot.php? ch=bm_bersama_timbsut&pg=bm_timbsut_lain&ac=238&lang=en http://www.htm http://sjknamkiew.HBHE3203 KEBERSIHAN & KESELAMATAN PERSEKITARAN RUJUKAN http://religious-affairs.edu.ptpbs.my/index.gov.php/bayikanakkanak/umum/perkhidmatan-kesihatan-sekolah http://laksamanaceria.edu.php/hem/3k/11-hem NORHAZRIMELIANA BINTI ABDUL RAHIM 781117065006001 .my/index.

Related Interests