ТУРИСТИЧКЕ РЕГИЈЕ ЛАТИНСКЕ АМЕРИКЕ

С обзиром на постојеће стање и развој туризма, Латинска Америка се увелико
разликује од Aнгло-америчког простора.
Латинска Америка је простор углавном слабије развијених земаља, па самим тим
имају мање средстава за улагање у туризам. Заједничка особина свих земаља овог
простора јесте недостатак приватних туристичких капацитета, већина хотела је у
власништви САД-а. Тај проблем се покушава решити национализацијом постојећих хотела,
и улагањем домаћег капитала у изградњу нових прихватних капацитета.
Најважнији атрактивни туристички фактори овог простора су природне
лепоте(флора и фауна, хидролошка основа), богата културна баштина Индијанских
староседелаца и гостољубивост становништва.
У свим деловима Латинске Америке туризам није једнако развијен, па се у
туристичком смислу издвајају следеће регије: Мексико у централној Америци, и регије
Јужна Америка.

ПРИМОРСКЕ ТУРИСТИЧКЕ РЕГИЈЕ

Средња Америка-туризам Мексика

Мексико има веома важан географски положај. Простире се на прелазу из Северне
Америке у уску превлаку Средње Америке. Од севера ка југу постепено се сужава,
граничи се са САД-ом на северу, на југоистоку са Гватемалом и Хондурасом. Са запада је
окружена Тихим океаном (5.500км) а на истоку Атлантским океаном (Мексички залив, око
2.500км)
Клима Мексика је тропска и суптропска са доста падавина у току године.

Mексико има дугу традицију домаћег туризма. Посебно место имала су купалишна
места у време празника и сезони одмора. На источној обали Мексика град Вера Круз био је
прво туристичко одредиште Мексиканаца, пре свега због добре саобраћајне повезаности.
Затим је уследио развој туризма и на западној обали, Пацифичкој где се истицао
Акапулко.
1

Међународни туризам развијао се спорије.је слабо разуђена. претежно ниска. Туризам је развијен само на полуострву Јукатану. препун историјским споменицима из Шпанског периода. Године. делимично лагунаста и местимично врло уска. у којима се налазе различите врсте морских биљака и животиња. Има велики избор плажа и многобројне карневале и фестивале. Овај пешчани спруд на источној обали полуострва Јукатан трансформише се изградњом смештајних капацитета. Мексико располаже како природним тако и антропогеним туристичким вредностима . У погледу приморског туризма Мексика издвајају се обала Мексичког залива и обала Пацифика. Маје су насељавале ове области од 2. храм ратника. значајни културни споменици. Поса Рика. описи жртвовања Маја и различити предмети које су они користили. Најлепша палата је Антрополошки музеј у коме се чувају маске.). У близини града се налази значајни археолошки локалитет Чичен Ица. Кише падају у периоду од јуна до октобра. Већина туриста су становници САД-а (3/4 укупног броја посетилаца). најзначајније су због својих математичких и астролошких система и изградње градова. Данас је туризам Мексика развијен и у сталном је порасту. Туризам има веома значајну улогу у привредном развоју Мексика. На Јукатану је некада цветала цивилизација Маја... што је сврстава на 8 место у свету по броју туриста. 2 . који је представљао главно седиште културе Маја. Њихова валоризација као и развијена материјална база утичу на све већи значај ове земље на светском туристичком тржишту. дискотека. када је почео развој туризма Мексика и жеља да се пронађе идеално место за туристе. пре н. Једно од најпознатијих и најзначајнијих летовалишта Мексика на источној обали је Канкун. угоститељских капацитета. Поред историјских Веракруз има и природна богатства. игралишта за голф. Према званичним подацима WTO мексико је 2001. Ова обала је најмање туристички привлачан простор због неповољне климе (пасати доносе влагу и кишу). године посетило око 20 милиона туриста.. први страни туристи забележени су почетком 20-ог века.000 год. док период од новембра до маја чини умерена сувља сезона. динамичан рељеф. Вера Круз-је лучки град. Чичен Ица-археолошки локалитет. Мерида.. Годишње се излучи од 960 до 3000 мм падавина..Такође постоје идеална места за роњење. Веракруз. где се налазе споменици културе Маја (пирамиде. Мерида-туристичке вредности овог града су пре свега у споменицима из доба Маја и колонијалне владавине. Развој ове дестинације познате као „Тропски рај“ започео је 1967. тениских терена. Поред Канкуна за развој туризма на обали Мексичког залива значајна су и следећа приморска места: Тампико. Обала Мексичког залива. Фактори развоја туризма су дуга обала.е..

3 . Конкуренција је Рио де Жанеиру по природној лепоти и један од најпосећенијих и најатрактивнијих градова Мексика. Туризам се нарочито развија 60-их година. ноћних клубова и ресторана поред мирних плажа. Акапулко-се налази на обали истоименог залива. Акапулко је познат по својим прелепим плажама.Чичен Ица Пацифички обални појас Клима Пацифичке обале Мексика је повољна. када Акапулко постаје међународно летовалиште за холивудску елиту и богате и славне из целог света. јер пасати на путу до пацифичког приморја изгубе сву влагу. уређење јавних места. Масатлан. Ла Паз. Најпознатија купалишна места су Акапулко. поред тога ова обала је изложена хладној Калифорнијској морској струји. данас монденско летовалиште Американаца. Пуерто Ваљарта итд. некада пацифичка трговачка лука Мексика. На овој обали се излучи мало падавина. са развојем ваздушног саобраћаја. Ово летовалиште има стабилан развој захваљујући великим улагањима у побољшање аутопутева. који има облик слова U и уоквирен је планинама. Мала количина падавина омогућила је развој купалишног туризма. затим Мансаниљо. изградње смештајних капацитета свих категорија.

Учешће регије у укупном иностраном туристичком промету континента износи 70%. Венецуела. Развој туризма је одређен природногеографским факторима. На континенту се издвајају две макротуристичке регије: Источна туристичка регија и западна туристичка регија. 4 . Учешће јужноамеричких земаља у светском туристичком промету је скромно. На Јужну Америку долази свега 2% укупног броја страних туриста и оствареног прихода у светском туризму. 1.Акапулко Туризам Jужне Америке Туризам Јужне Америке је слабије развијен у односу на Северну и Средњу Америку и ограничен на мање просторне целине.обухвата простор земаља које излазе на Атлантски океан.Источна туристичка регија. Она има највећи туристички значај јер се у њој налазе две туристички најразвијеније земље Јужне Америке-Бразил и Аргентина. атрактивношћу антропогених туристичких вредности и материјалном базом. Туризам се заснива на комбинацији купалишно-рекреативног и градског туризма. Суринам и Француска Гујана. Гвајана. Најбројнији страни гости су из САД-а и европских земаља. Овој туристичкој регији се придружују Уругвај.

Бразилија (престоница позната по планској градњи и модерној архитектури). представљају велику туристичку атракцију. Венецуела – Смештена је у појасу жарке тропске климе .000 врста риба па је веома развијен спортски риболов. Ту живи преко 2. Водопади Игуасу са слаповима висине 72м. Сао Паоло. оне су најчешће и главна туристичка дестинација многобројних туриста. упознавање необичне флоре и фауне. Туристички најпривлачнији градови су Буенос Аирес-престоница. Највећу посећеност бележе градови у ужем приобалном појасу. као и туристички атрактивна острва. Туристички су најпривлачнији градови Рио де Жанеиро (карневали. највећих тропских шума на свету. Клима је тропска. Плаже бразила су бројне и разноврсне. налази се на Гвајанској висији на реци Карона притоци Оринока руши се са висине од 1000 м. Пуеро ла Круз и Кумана. острво Маргарита (најважнији туристички центар) и неколико летвалишта на карипској обали. упознавање природних лепота-чувених амазонских шума. Посебну туристичку атракцију представља острво Маражо. бројни културно историјски споменици из колонијалног раздобља и модерна архитектура. највеће речно острво на свету. Енџелов водопад је највиши водопад на свету. Ту се доживљава сусрет Амазона са Атлантиком. фестивали самбе. једно од 12 природних чуда света и и туритичка атракција. Обилазак Амазоније обухвата крстарење Амазоном и његовим притокама.Масуо. Бразил-је највећа јужноамеричка земља и једна од највећих на свету. Бело Хоризонте. Бразилом доминирају прашуме Амазоније („плућа света“) на северу и брдовит терен на југу. па је туризам везан за климатски пријатније обале Карипског мора и подручја већих надморских висина.Бројни заливи са пешчаним плажама одредили су туристичку функцију ове регије. посебно у пределу Амазоније као и у националним парковима и природним резерватима. статуа Христа Спаситеља). За турам је значајан Каракас(главни град) и његову околину. Бразил остварује ¼ укупних туристичких ноћења Јужне Америке. У Бразилу је изузетно заступљен еко туризам. али на југу тежи умереној клими. Рио де Жанеиро Копакабана Аргентина-највећа препрека туризму Аргентине је велика удаљеност од главних светских емитивних подручја. 2. светски познате плаже Копакабана и Ипанемам. Западна туристичка регија 5 . Сантос.

међу којима се истиче Чимборасо висине 6. скоро свакодневна појава. Главна приморска летовалишта у Kолумбији налазе се на карипској обали. Изузеци су Гвајакилски залив и приморје средњег Чилеа са средоземном климом. а клима је сува континентална. пре свега. У њиховом северном делу диже се највиши врх јужноамеричког континента Аконкагва 7.Киту. који се по броју страних туриста(2 мил. Години)налази се на трећем месту у јужној Америци.9 мил.) Природне 6 . На развој туризма неповољно утиче географска удаљеност регије од светски значајних емитивних подручја.).ређају се лепа глацијална језера. За разлику од централних Анда где је глацијација била ограничена на највише врхове. Централни Анди протежу се од 5⁰ до 30⁰ јужне ширине. изузев Чилеа. Најпознатије туристчко летовалиште на мору је Виња дел Мар. лошије природне основе (стрма и слабо разуђена обала). Клима Пацифичке обале због њеног меридијанског пружања је веома разнолика. Ла Пазу. Поред приморских летовалишта и оствске групе Галапагос. Градски туризам је развијен у главним градовима. Овде се налази језеро Титикака. ниједне тектонске удолине или било каквог улегнућа.4 мил. на обе стране. а сва обала нарезана је фјордовима. поред обале Никарагве. У том свом делу они су најшири.035 м. јавља се низ живих угашених вулкана. слабе саобраћајне везе. Лими и Сантјагу. а и данас је снежни покривач редовна појава.372м. Екваторијални Анди се протежу од 12⁰ северне ширине и 5⁰ јужне ширине. али и због слабије економске развијености земаља тог простора. које би омогућило комуницирање између спољних пацифичких и унутрашњих континенталних утицаја или које би представљало лак пут за комуникације. мала туристичка места око залива Мороскиља и острва Сан Андрес и Провиденсија. Туристички најразвијенија земља западне туристичке регије је Чиле. Са друге стране. Јужни Анди одликују се врло влажном климом умереног појаса. све Андске државе су економски неразвијене. На њима влада екваторијална топла и влажна клима и тропски биљни покривач који се мења по висинским катовима. Чиле има развијен купалишно-рекреативни туризам. Анди имају највећи туристички значај. централне и јужне. пре свега фолклор и традиционални начин живота староседелаца. Туризам је један од најважнијих извора прихода у Еквадору. Уједно слабији и јачи земљотреси Чилеанцима јесу потпуно нормална. Хладна Хумболтова струја на већем делу западне о бале не погодује развоју купалишно-рекреативног туризма.због антропогених вредностибројних материјалних трагова цивилизације Инка (Мачу Пикчу. ПЛАНИНСКЕ ТУРИСТИЧКЕ РЕГИЈЕ. тако да вулкани нису реткост. Јужни Анди протежу се од 30⁰ до 55⁰ јужне ширине. Ту нема ниједне речне долине. овде је оствио дубоке трагове у рељефу. Ту је било све под ледом.) и Аргентине(3. У 2005.Ова регија обухвата тихоокеански приморски појас и Анде. На прелазу из Колумбију у Еквадор. после Бразила(5. Туристе привлаче и етносоцијални мотиви. То су Санта Марта са околином. али идући даље према југу њихова висина нагло опада. Подножјем јужних Анда. Куско и др.АНДИ Висок планински бедем Анда затвара јужноамерички континент дуж читаве његове пацифичке обале. Анди према генези припадају младим веначним планинама. По географском положају и климаттским карактеристикама Анди се деле на: екваторијалне. у унутрашњости се издваја термално лечилиштеБањос. где се завршавају на Огњеној земљи.

али држава не развија масовни туризам. који су захваљујући колонијалној архитектури (бројне катедрале). активни и угашени вулкани. Град Куско је археолошка престоница Јужне Америке. У језеру се налазе мања острва (острва Сунца-свето место Инка са остацима храма и других грађевина и острво Месеца са храмовима Инка). али је остао сакривен све до 1911. Данас Мачу Пикчу због самог положаја на ивици кањона реке Урубамба и монументалности мистериозних рушевина представља атрактивност прве врсте за сваког посетиоца. Некадашње царство Инка данас је туристички значајан простор. године. Мачу Пикчу је највероватније изграђен око 1300. године када га је открио амерички професор историчар Хајрам Бингам. Налази се на граници између Боливије и Перуа. проглашени за део светске баштине под заштитом УНЕСКО-а. одакле му се једино може прићи и то у сувом делу године. То је најнеприступачнији део централних Анда и готово да се не види са обале реке Урубамбе. на просечној висини од 2. Због тога свако ко се затекне у древном Куску треба да посети овај град који постаје осмо светско чудо. Рушевине „изгубљеног града“ како су га Шпанци звали природно су заштићени са три стране нагнуте над кањоном реке Урубамбе. То је био разлог због кога су Инке успеле да и за време шпанске колонизације одрже у тајности његово постојање. Мачу Пикчу је свети град Инка и последње уточиште Инка.812 м). Мачу Пикчу 7 . У средичњем делу Анда –пружало се царство Инка. ледници. Језеро Титикака је највише језеро на свету (3. Најпосећенија места су језеро Титикака и градови Потоси и Сукре. налази се на висини од 3. од границе Колумбије и Еквадора па све до средишта Чилеа.400 м на обалама реке Хватанај.700 м. Перу-Анди су одувек представљали средиште живота и насељености. музејима и другим садржајима. Остаци Мачу Пикчу налазе се 112 км северозападно од Куска у централним Андима. Куско је један од најзначајнијих туристичких центара Перуа. нарочито на простору јужних Анда и др. Домородачко индијанско становништво још увек овде живи. средиште им је био Куско. која тече 1000 м ниже.туристичке вредности су хетерогене: снежни врхови. У Боливији постоје велике могућности за развој туризма. бројна језера.