HOOGEZAND/SAPPEMEER e.o.

Kassenbouw ’t Noorden (Erica) Dalsem (Emmen) Prins (Dokkum) Toeleveringsbedrijven Brinkman (Nieuw-Amsterdam) Tuinbouw Combinatie Noord (T.C.N.) (Klazienaveen; locatie Sappemeer) Intervema (Eelde) De Jong en Zn/Nic Sosef (Klazienaveen) Meet- en regeltechniek Cogas (Emmeloord) Electro Wessels (Erica) Banken Rabobank (Hoogezand) ABN·AMRO (Hoogezand) Accountants Alfa Accountants en Adviseurs (Groningen) Gibo Groep (Emmen) Noordelijke Accountants Unie (N.A.U.) (Hoogezand) Afzet Sierteelt: - Bloemenveiling FloraHolland (Eelde) - Collectief vervoer naar VBA (Aalsmeer) en Bloemenveiling Flora Holland (Naaldwijk, Rijnsburg en Bleiswijk) Groenten: - Rechtstreeks via o.a. The Greenery en V.D.N. Boomkwekerij: - Cash en Carry (Groengroep Eelde) Onderzoekscentrum Proeftuin Boomteelt (Noordbroek) Voorlichting L.T.O. Groeiservice D.L.V. Glastuinbouw D.L.V. Boomteelt N.L.T.O. (Drachten) Diverse adviesbureaus Tuinbouw Ondernemersdag NoordNederland (Eelde) Onderwijs A.O.C. Terra (Groningen en Eelde)

Hoogezand/ Sappemeer e.o. De feiten en cijfers
Hoogezand-Sappemeer is de tweede stad van de provincie Groningen (ruim 33.000 inwoners), die iedereen wat te bieden heeft. Naast een uitgebreid aanbod van winkels zijn er vele recreatieve voorzieningen en gezellige uitgaansgelegenheden. De snelgroeiende buurgemeenten Menterwolde en Slochteren zijn overwegend agrarische gemeenten, waarvan de kernen (o.a. Zuidbroek) goed in de dagelijkse levensbehoeften kunnen voorzien. Afstanden Vanaf de nieuwe tuinbouwlocatie is het centrum van Sappemeer op fietsafstand (2 km). De afstand tot de stad Groningen en de Bloemenveiling Flora Holland in Eelde bedraagt slechts 15 km. Bereikbaarheid Het glastuinbouwgebied is economisch gelegen nabij de A7 (Groningen/ Duitsland/Scandinavië) en ook via het spoor is het goed te bereiken, met stations in Hoogezand, Sappemeer en Zuidbroek. Tenslotte is er via het water een goede verbinding met Delfzijl/Eemshaven. Onderwijs In Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Zuidbroek zijn alle vormen van lager en voortgezet onderwijs aanwezig. Voor MBO, HBO en Universitair onderwijs is de stad Groningen de aangewezen plaats. Verder is in het nabij gelegen Eelde een tuinbouwschool. Cultuur, sport en recreatie Culturele voorzieningen zijn volop aanwezig, maar de stad Groningen is natuurlijk hét culturele hart van het Noorden, met het Groninger Museum, de Stadsschouwburg, Martiniplaza, enzovoort. Ook de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren heeft jaarlijks een breed aanbod van beurzen. Op sportgebied zijn de gemeenten goed voorzien, er is van alles te doen en voor natuurliefhebbers is het goed toeven in de bossen, op de heide en aan het water (o.a. Zuidlaardermeer).

Hoogezand/ Sappemeer e.o. zakelijk bekeken
������������������� ��������������

Areaal glastuinbouw (01-10-2004) Aantal (glas)tuinbouwbedrijven Tuinbouwgebied Areaal boomkwekerij Aard van de bedrijven o.a.

50 ha. (netto) 35 Sappemeer 95 ha. chrysanten, anjers, rozen, radijs, paprika’s, potplanten en boomkwekerij per direct 13 ha. (in voorbereiding 60 ha.) Vanaf € 10,00 per m2 (excl. BTW) Voorzien van infrastructuur en nutsvoorzieningen tot aan de kavel. zandgrond met veen (dalgrond)/podsolgrond ook grote, niet bouwrijpe kavels

�� �� �� �� �� �� �� �� �� �� �� � � � � � � � � � �

Areaal beschikbaar voor glastuinbouw Grondprijs
���� ���� ���� ���� ��� ���� ���� ���� ����� ���� ���� ����

Maandgemiddelde etmaaltemperatuur (0C)
������������������� ��������������

����� ����� ����� ����� ����� ����� ����� ����� ����� ����� ����� ����� ����� ����� ����� ���� ����
���� ���� ���� ���� ��� ���� ���� ���� ����� ���� ���� ����

Samenstelling grond

Bijzonderheden

Maandsom van de globale straling (Joules/cm2)
�������������������
��� ��� ��� ��� ��� ��� ��� �� �� �� �� �

Jaargemiddelde etmaaltemperatuur* Globale straling* Zonneschijnduur*

8,60 C 352.300 Joules/cm2 per jaar 1.446 uur per jaar

��������������

����

����

����

����

���

����

����

���� ����� ����

����

����

Maandsom van de zonneschijnduur (uren)

Voorlichting Hoogezand/ Sappemeer e.o.: De heren Klaas Smit en Hans Holtkamp, Telefoon: (0598) 37 37 37 Fax: (0598) 37 38 66 www.sagnn.nl www.verkassen.nl

(*Bron: KNMI - Klimatologische Dienst)
Dit is een uitgave van de Stichting Acquisitie Glastuinbouw Noord-Nederland. (wijzigingen voorbehouden)