Als u verder kijkt dan het vanzelfsprekende...

Van en naar het werk met de Vanpool
Dé vervoersoplossing voor bedrijven en individuen Een open geest is het beste kompas.

Wat is een Vanpool?
Een Vanpool is een groep van maximaal 9 personen die dagelijks samen van en naar het werk reist in een comfortabele, ruime personenbus van Vipre. Vanpoolen is conceptueel gelijk aan Carpoolen, maar door gebruik te maken van grotere voertuigen zijn de voordelen aanzienlijk groter. Doorgaans bestuurt en onderhoudt één van de deelnemers de auto terwijl de passagiers een maandelijkse bijdrage betalen. Vanpoolen kan opgestart worden door zowel een individu als een organisatie. Vanpoolen is relatief nieuw in Nederland. In de Verenigde Staten is het echter een alom geaccepteerd vervoermiddel, naast het reguliere vervoer zoals de auto, de bus, de trein en de metro. Dagelijks maken daar honderdduizenden forenzen gebruik van dit vervoersalternatief. Door te besparen op brandstof- en parkeerkosten, verlaagt Vanpoolen de kosten van woon-werkverkeer aanzienlijk. Zowel voor individuen als voor bedrijven. Vanpoolen heeft inmiddels bewezen een goedkope, comfortabele en duurzame manier van reizen te zijn. Het is een eenvoudige, betrouwbare, flexibele en milieubewuste vervoersoplossing.

• Vipre’s Matching Service koppelt de deelnemers op basis van vertrek– en eindpunt. • Eén deelnemer zet zich vrijwillig in als bestuurder. • Vanpool heeft op het betreffende traject toegang tot busbanen • De deelnemers maken gebruik van de ‘Thuiskom garantie’ als de Vanpool op de één of andere manier niet beschikbaar is. • De deelnemers participeren voor een wat langere periode

Gegarandeerde zitplaats: U reist met een vaste groep reizigers en beschikt over een gegarandeerde zitplaats.

Vanpoolen: iets voor uw organisatie?
Als organisatie spreekt het Vanpool concept u aan, maar weet u nog niet of het bij uw bedrijf past? Hierbij de grootste voordelen op een rijtje: Kostenbesparing: Vaak kunnen Vanpools gerealiseerd worden binnen het bestaande reiskostenbudget. Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor subsidie en fiscale voordelen. Reductie parkeerruimte: Eén Vanpool vervangt maximaal negen auto’s op uw parkeerplaats. Verhoging productiviteit: Uw personeel komt uitgerust en op tijd op het werk. Verbetering sociaal imago: Uw bedrijf draagt bij aan het welzijn van mens en milieu. Recruitmenttool: Bereikbaarheid als secundaire arbeidsvoorwaarde. Veiligheid: Samen reizen maakt (vrouwelijke) werknemers minder kwetsbaar.

Vanpoolen: iets voor U?
Als individu spreekt het Vanpool concept u aan, maar weet u nog niet of het bij u past? Hierbij de voordelen eens even op een rijtje: Kostenbesparing: Vergeleken met solo autogebruik kan de besparing oplopen tot meer dan 60% . Privé optimalisatie: De privé auto is voor andere doeleinden beschikbaar. Gezondheidsbevorderend: Doordat u als passagier rijdt in een Vanpool gaat de file stress aan u voorbij. U komt uitgerust op uw werk én thuis. Milieubewust: U draagt bij aan een beter milieu; de uitstoot van schadelijke gassen wordt aanzienlijk verminderd. Filereductie: U draagt bij aan het terugdringen van de files; één Vanpool vervangt maximaal negen auto’s op de weg. Quality time: Tijdens de reis heeft u tijd voor andere zaken. U kunt werken, lezen, slapen of genieten van het uitzicht. Efficiënt: Vanpoolen is altijd maatwerk, overstappen is onnodig.

Het Vanpoolprogramma: vervoer op maat
Het invullen van een Vanpoolprogramma is flexibel. Elke afzonderlijke Vanpool stelt zijn eigen basisregels samen. Maatwerk dus. In de praktijk blijken de volgende factoren voorwaardescheppend te zijn voor succes: • Deelnemers wonen doorgaans op minstens 30 minuten afstand van hun werkplek, beschikken over een regelmatig werkschema en wonen vlakbij of aan een route van 7 of meer potentiële Vanpoolers.

Hoe begin ik een Vanpool in 10 eenvoudige stappen:
Het opstarten van een Vanpool is eenvoudig. Samen met Vipre doorloopt u de volgende 10 stappen. Dit geldt zowel voor bedrijven als individuen.

“Het is niet noodzakelijk om te veranderen. Overleven is niet verplicht”

W. Edward Deming

...kunt u door het voorspelbare heenzien...

1. Bel ons gratis op 0800-0235 236. 2. Bepaal samen met ons de basisroute, de dienstregeling en de geschatte kosten voor de passagiers. 3. Promoot de Vanpoolroute en schrijf passagiers in. 4. Selecteer het gewenste Vanpool type. 5. Stel samen met Vipre de basisregels op en schrijf iedereen, indien gewenst, in voor de “Thuiskom garantie”. 6. Implementeer de basisregels en stel de kosten samen vast met Vipre. 7. Organiseer een bijeenkomst voor (potentiële) passagiers. 8. Selecteer de bestuurders en vervangende bestuurders. 9. Bepaal een startdatum. 10. Stap in de Vanpool en….ga! Vipre assisteert uiteraard bij de te ondernemen stappen. Zo helpen we bijvoorbeeld bij het vinden van passagiers, verzorgen een veiligheidstraining en bieden 24 uur per dag ondersteuning via het Customer Service nummer 0800-0235 236.

mogelijke subsidie etc. Over het algemeen kan gesteld worden dat Vanpoolen 60% goedkoper is dan solo autogebruik. Hoeveel mensen zijn er nodig om een Vanpool te vormen? Voor groepen van 5 tot 9 personen kan een Vanpool een oplossing zijn. Als u minder dan 5 deelnemers heeft kan een ‘traditionele’ Carpool in een personenauto wellicht een oplossing bieden. Ook dit kan Vipre voor u organiseren. Kunnen er meerdere bestuurders in een Vanpool rijden? Bestuurders die door Vipre zijn goedgekeurd mogen een Vanpool besturen. Per Vanpool kunnen dat meerdere bestuurders zijn. Moet ik een speciaal rijbewijs hebben om een Vanpool te mogen besturen? Nee, in Nederland mag iedereen met Rijbewijs B een Vanpool besturen. Bestuurders van een Vanpool krijgen wel eerst een veiligheidstraining van Vipre. Wat gebeurt er als ik als passagier moet overwerken? Indien overeengekomen kan gebruik gemaakt worden van de service ‘Thuiskom garantie’. Waar word ik als passagier opgehaald? Afhankelijk van de onderling gemaakte afspraken worden de haltes

bepaald. In de praktijk is het het meest efficiënt als alle passagiers verzamelen op een plek, bijvoorbeeld een carpoolplaats. Wat is er inbegrepen in de prijs van een Vanpool? Vipre verzorgt alle service rondom de Vanpool. Alle kosten, zoals benzine, verzekeringen, reparaties en hulp onderweg zijn inbegrepen in de maandelijkse bijdrage. Daarnaast assisteert Vipre in het vinden van passagiers en verzorgt indien nodig de subsidie Mag een Vanpool op de busbaan rijden? In alle gevallen zal Vipre hierover in onderhandeling gaan met de lokale autoriteiten. In veel gevallen krijgt Vipre toestemming om op busbanen te rijden. Wie is eigenaar van de Vanpool? Vipre is eigenaar van de Vanpool. Als ik me aanmeld voor Vanpoolen, hoelang zit ik er dan aan vast? Vanpoolen kunt u altijd een maand vrijblijvend proberen, daarna wordt er, in overleg met u een maatwerk contract afgesloten.

Veel gestelde vragen
Wat kost Vanpoolen op maandbasis? De maandlasten van Vanpoolen verschillen per Vanpool. De kosten zijn onder andere afhankelijk van het af te leggen traject, het aantal deelnemers, het aantal dagen dat er gebruik gemaakt wordt van de Vanpool,

...en begint de helderheid.

“Elke dag rij ik met veel plezier mee in een van de Vanpools van Vipre. Het scheelt me tijd, ik kan nog even rustig mijn krant lezen of kijk rustig naar buiten. De Vanpool is een rustpunt in mijn dag”. Op maandbasis kost Vanpoolen me € 90,00.
Herbert Van Daelen, Vanpool passagier. Herbert rijdt dagelijks het traject van Hellevoetsluis naar de Maasvlakte , 40 km enkele reis, 5 dagen per week, 220 dagen per jaar. Zijn Vanpool rijdt op basis van openbaar vervoer en heeft 8 passagiers.

Vipre
Vipre is wereldleider in het ontwikkelen en implementeren van maatregelen op het gebied van mobiliteit. Al meer dan 50 jaar zijn we succesvol bezig met het oplossen van vervoersproblemen van werknemers van grote multinationals, overheidsorganisaties, bedrijventerreinen en speciale locaties als ziekenhuizen, vliegvelden en winkelcentra. Op het gebied van Vanpools heeft Vipre de naam hoog te houden als grootste en meest ervaren Vanpool facilitator ter wereld. Wereldwijd rijden er meer dan 4100, aan Vipre gelieerde, Vanpools rond. In elk afzonderlijk geval zorgt Vipre ervoor dat elke klant een maximale service krijgt. Dag en nacht. Dat is de reden dat die tienduizenden klanten elke dag weer voor Vipre kiezen. Tot de klanten van Vipre behoren onder andere: • Shell • ECT • Rijkswaterstaat • SdU • RDW • Oracle

Vanpool programma nu een groot succes. Helemaal sinds het in 2002 werd toegestaan om gebruik te maken van de busbanen. De reistijd per enkele reis werd met 15 minuten verkort! • Het bedrijf erkent dat hun Vanpool systeem één van de best mogelijk oplossingen is voor zowel het bedrijf als haar werknemers. • Het gebruik van de busbanen gecombineerd met de verbeterde fiscale voordelen zijn waardevolle elementen. • De oliemaatschappij is er in geslaagd om de hoeveelheid ritten op het eigen terrein terug te dringen wat de veiligheid, op de 80 kilometer wegdek binnen de poorten, heeft verhoogd. • Het bedrijf heeft het aantal benodigde parkeerplaatsen weten terug te dringen. • Het bedrijf draagt in grote mate bij aan de toegankelijkheid en het milieu in het Rotterdams havengebied en verbetert al doende haar corporate imago.

• Verkeeradvies • Fokker

Carpoolen en Buspoolen
Als Vanpoolen niet geschikt is voor u, dan kunnen buspoolen en carpoolen dat misschien wel zijn. Beiden zijn op dezelfde manier in te richten voor uw specifieke wensen en Vipre doet dat graag voor u. Neemt u hiervoor contact op met 0800-0235 236.

Vanpool praktijkvoorbeeld
Al jaren werkt Vipre samen met Nederlands grootste oliemaatschappij. Ondanks de moeizame start, is het

Vipre BV Postbus 2586 3000 CN Rotterdam

Email: infonl@vipre.com Internet: www.vipre.com Telefoon: 0800-0235 236