Kertas Kerja Ceramah Ma’al Hijrah Sekolah Menengah Imtiaz Dungun Tarikh: 12 Januari 2010 Masa: 9.15 – 10.

45 malam Tempat: Dewan Terbuka Sekolah Menengah Imtiaz Dungun Anjuran: Sahsiah Unggul Murid (SUMUR)

MUKADDIMAH Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang… Hijrah bermaksud perpindahan manakala dalam konteks Islam, Hijrah bermaksud perpindahan orang Islam Mekah ke Madinah. Ini bertujuan untuk memperkukuhkan kedudukan Islam bahkan ia merupakan suatu strategi penyebaran Islam. Semangat Hijrah perlu disuburkan dalam seluruh umat Islam agar senantiasa menghargai pengorbanan generasi terdahulu dengan meneruskan perjuangan Rasulullah ini. Dalam konteks pelajar semangat berhijrah juga perlu untuk berpindah dari yang kurang baik kepada yang lebih baik. Peristiwa penting ini perlu sentiasa kita ulang supaya kita samasama mendapat manfaatnya, InsyaAllah. Sehubungan itu, kami pihak Sahsiah Unggul Murid mengemukakan cadangan untuk mengadakan satu ceramah maal hijrah peringkat sekolah. Kami berharap pihak Tuan Pengetua SM Imtiaz Dungun akan meluluskan usaha murni ini, InsyaAllah.

OBJEKTIF

1. Menyuburkan semangat hijrah dalam diri pelajar 2. Melahirkan pelajar yang berpengatahuan luas tentang Islam dan sebagainya 3. Melahirkan warga Imtiaz yang sentiasa mengenang jasa-jasa Rasulullah, generasi sebelum ini dan tokoh-tokoh Islam 4. Kea rah merealisasikan impian sekolah dalam melahirkan pelajar ULUL ALBAB.

MAKLUMAT PROGRAM

TARIKH MASA TEMPAT SASARAN ANJURAN TAJUK PENCERAMAH

: 12 Januari 2010 : 9.15– 10.45 MALAM : Dewan Terbuka, SM Imtiaz Dungun : Semua pelajar Imtiaz Dungun : SUMUR : Ceramah : Ustaz Mohd Borhanuddin Zakaria

Bil.

Perkara

Harga seunit (RM) 1.00 130.00

Kuamtiti

Harga (RM)

1. 2.

Air mineral Cenderahati penceramah ( wang dan buah-buahan) Jumlah

2 1

2.00 130.00

BAJET

-

132.00

PENUTUP Sirah itu amatlah penting dalam kehidupan seharian sebagai umat Islam. Ia berperanan dalam mendidik dan mentarbiah serta menjadi contoh kepada umat Islam bahkan ia memberi iktibar. Peristiwa hijrah dan banyak lagi peristiwa penting lain sememangnya perlu diketahui kisahnya lebihlebih lagi pelajar kita adalah huffazul Quran dan belajar agama.

Lantaran itu, kami memohon dan berharap agar Tuan Pengetua dapat meluluskan kertas kerja ini, InsyaAllah. Semoga Allah merahmati sekolah kita. Waallahu’lam

Disediakkan oleh, ……………………………………….. (AHMAD JIHADUDDIN BIN RIPIN)

Pengarah SUMUR 2010, SM Imtiaz Dungun. Disokong oleh, ……………………………… (AHMAD SUKRI BIN OMAR) Pen. Kanan Hal Ehwal Pelajar, SM Imtiaz Dungun. Diluluskan oleh, …………………………….. (JAAFAR BIN ABDULLAH) Pengetua, SM Imtiaz Dungun.