You are on page 1of 23

60 Math questions, with answers and detailed solutions, similar to the questions in the

ACT math test. The answers are at the bottom of the page.
1. 4 x 10-5 =
A) - 40,000
B) - 200
C) 0.0004
D) 0.00004
E) 0.20

2. Which of the follwoing is equivalent to (x)(x)(x)(x3), for all x?


A) 4x
B) 6x
C) x6
D) 4x6
E) 4x4

3. There are 15 balls in a box: 8 balls are green, 4 are blue and 3 are white. Then 1
green and 1 blue balls are taken from the box and put away. What is the
probability that a blue ball is selected at random from the box?
A) 3/13
B) 4/15
C) 3/15
D) 4/13
E) 2/13

4. The length of a rectangle is 3 times its width. If the width of the rectangle is 5
inches, what is the rectangle's area, in square inches?
A) 15
B) 20
C) 30
D) 75
E) 40

5. For all x >2, (2x2 + 2x - 12) / (x - 2) simplifies to


A) 2(x - 2)
B) x + 3
C) 2(x + 3)(x - 2)

D) x - 2
E) 2(x + 3)

6. If the hypotenuse of a right triangle is 10 inches long and one of its legs is 5
inches long, how long is the other leg?
A) 5
B) 53
C) 55
D) 75
E) 10 - 5

7. In the standard (x,y) coordinate plane, the graph of (x + 3) 2 + (y + 5)2 = 16 is a


circle. What is the circumference of the circle, expressed in coordinate units?
A) 4
B) 5
C) 3
D) 8
E) 25

8. How many solutions are there to the equation x 2 - 7 = 0?


A) 1
B) 2
C) 4
D) 7
E) 14

9. A circle with center (4,-5) is tangent to the y-axis in the standard (x,y) coordinate
plane. What is the radius of this circle?
A) 4
B) 5
C) (41)
D) 16
E) 25

10. Angle A is an acute angle and sin(A) = 11/14. What is the value of cos(A)?
A) 3/14
B) 3 / 14
C) 53 / 14
D) (3/14)
E) 5/14

11. What are the values of a and b, if any, where - a|b + 4| > 0?
A) a > 0 and b -4
B) a > 0 and b 4
C) a < 0 and b -4
D) a < 0 and b -4
E) a < 0 and b -4

12. In a shipment of televisions, 1/50 of the televisions are defective. What is the
ratio of defective to nondefective televisions?
A) 1/200
B) 1/50
C) 1/49
D) 49/1
E) 50/1

13. Which of the following is divisible (with no remainder) by 4?


A) 214133
B) 510056
C) 322569
D) 952217
E) 214395

14. A particle travels 1 x 106 meters per second in a straight line for 5 x 10 -6 seconds.
How many meters has it traveled?
A) 2 x 1011
B) 5 x 1012
C) 5 x 10-12
D) 5
E) 5 x 10-36

15. The length of sides AB and AC in the triangle below are equal. What is the
measure of angle A?

.
A) 70o
B) 55o
C) 40o
D) 110o
E) 20o

16. In the figure below ABC is an equilateral triangle. AH is perpendicular to BC and


has a length of 23 inches. What is the area, in square inches, of triangle ABC.

.
A) 12
B) 23
C) 43
D) 83
E) cannot be determined from the given information

17. If 8y = 3x - 11, then x =


A) (88/3) y
B) (8/3) y + 11
C) (8/3) y - 11
D) (8y - 11)/3
E) (8y + 11)/3

18. Which of the statements describes the solution set for -2(x + 8) = -2x + 20?
A) x = - 2 only
B) x = 0 only
C) x = 20 only
D) There are no solution for this equation.
E) All real numbers are solutions of this equation.

19. When graphed in the (x,y) coordinate plane, at what point do the lines 2x + 3y =
5 and x = -2 intersect?
A) (-2,0)
B) (-2,5)
C) (0,5/3)
D) (0,5)
E) (-2,3)

20. The area of a trapezoid is 0.5 h (b1 + b2), where h is the altitude, and b1 and b2
are the lengths of the parallel bases. If a trapezoid has an alitude of 15 inches,
an area of 105 square inches, and one of the bases 22 inches, what is the
perimeter, in inches, of the trapezoid?
A) 8
B) 45
C) 60
D) 30
E) This trapezoid does not exist.

21. If you drove at average speed of 66 miles per hour, what distance, in miles, did
you drive in 99 minutes?
A) 1.5
B) 0.7
C) 65.34

D) 108.9
E) 150

22. If x and y are any real numbers such that 0 < x < 2 < y , which of these must be
true?
A) x < (xy)/2 < y
B) 0 < xy < 2x
C) x < xy < 2
D) 0 < xy < 2
E) xy < y

23. In the right triangle ABC below, what is the cosine of angle A?

.
A) 3/4
B) 4/3
C) 5/4
D) 3/5
E) 4/5

24. The graph of y = 2/(x - 3) is shown below

.
Among the following, which is the best possible graphical representation of y =
-2/|x - 3|

25. What is the slope of the line


4x = -3y + 8
A) 4
B) -3/4
C) -4/3
D) 2
E) 8

26. In the figure below, B is on AD, BAC and ACB measure 26 and 131
respectively. What is the measure of CBD?

.
A) 26
B) 157
C) 23
D) 154
E) 49

27. Which of the following is equal to 45


A) 15
B) 53
C) 95
D) 35
E) 3

28. What is the smallest value of x that satisfies the equation


x(x + 4) = -3
A) -1
B) 0
C) 1
D) 3
E) -3

29. A group of 7 friends are having lunch together. Each person eats at least 3/4 of a
pizza. What is the smallest number of whole pizzas needed for lunch?
A) 7
B) 5
C) 6
D) 28
E) 21

30. All axes in the graphs below have the same scales. Which one of the graphs
shows the graph of y = -2x + 2?

31. The measures of angles A, B and C of a triangle are in the ratio 3:4:5. What is
the measure, in degrees, of the largest angle?
A) 75
B) 15
C) 12
D) 90
E) 60

32. There are n students in a school. If r% among the students are 12 years or
younger, which of the following expressions represents the number of students
who are older than 12?
A) nr/100
B) n(1 - r)
C) 100(1 - r)n
D) n(1 - r) / 100
E) n(100 - r) / 100

33. If x + 4y = 5 and 5x + 6y = 7, then 3x + 5y = ?


A) 12
B) 6
C) 4
D) 2
E) 1

34. Which integer is nearest to 2100 / 7?


A) 3
B) 30
C) 43
D) 150
E) 17

35. For all real numbers x, the minimum value of 1 + 2cos(4x) is


A) 0

B) 1
C) -1
D) -2
E) -4

36. What is the largest possible product for 2 odd integers whose sum is equal to
32?
A) 34
B) 64
C) 255
D) 256
E) 1024

37. If (a + b)2 = 25 and (a - b)2 = 45, then a2 + b2 = ?


A) 35
B) 70
C) 625
D) 2025
E) 4900

38. If a = 3, then 2 / (1/7 + 1/a) = ?


A) 5
B) 21/10
C) 20
D) 10
E) 21/5

39. A company makes a profit equal to 25% of its sales. The profit is shared equally
among the 4 owners of the company. If the company generates sales of
$5,000,000, how much money does each one of the owners get?
A) 12,500
B) 312,500
C) 500,000

D) 1,250,000
E) 12,500,000

40. If the expression x3 + 2hx - 2 is equal to 6 when x = -2, what is the value of h?
A) 0
B) -2
C) -4
D) 4
E) 6

41. If -3/(a - 3) = 3/(a + 2), then a = ?


A) -3
B) -2
C) 1/2
D) 2
E) 3

42. For what negative value of k, the system of equations below has no solutions?
2x + ky = 5
kx + (k + 4)y = 7
A) -2
B) -5
C) -4
D) -7
E) -1

43. The two legs of a right triangle measure 6 and 8 inches respectively. What is the
area of the circle that contains all 3 vertices of the triangle?
A) 24Pi
B) 25Pi
C) 36Pi

D) 64Pi
E) 48Pi

44. X and Y are acute angles such that tanY = cotX. What is the sum, in degrees, of
the measures of the angles X and Y?
A) 90
B) 45
C) 60
D) 30
E) 120

45. The measures of the sides of the right triangle below are in inches. What is the
value of x?

.
A) 1/3
B) 2
C) 3
D) 6/3
E) 2/3

46. Which of the graphs below is the solution set of -3x 12

47. Which of the lines below is not parallel to the line 6x - 2y = 10?
A) 3x - y = 7
B) -6x + 2y = 20
C) 3x + y = 7
D) 6x - 2y = 5
E) x - y/3 = 9

48. For what value of k the equation below has nosolution?


2x + 3 = x - 2kx - 5
A) 1
B) 2
C) -1
D) 0.5
E) -0.5
49. |5 - 2| - |6 - 9| = ?

A) 6
B) 0
C) -8
D) 22
E) -6

50. What is the average of 7/8 and 3/4?


A) 13/8
B) 5/6
C) 5/3
D) 5/12
E) 13/16

51. A solution is made of water and pure acid. If 75% of the solution is water, how
many litters of pure acid are in 20 litters of this solution?
A) 10
B) 15
C) 25
D) 5
E) 20

52. The total surface area of all six sides of the rectangular box below is equal to 128
square inches. What is x in inches?

.
A) 6
B) 4
C) 16
D) 8
E) 12

53. The diagonal of a square has a measure of 12 inches. What is the perimeter, in
inches, of this square.
A) 62
B) 72
C) 242
D) 144
E) 48

54. The lengths in the rectangle below are in inches. What is the shaded area in
square inches?

.
A) 70
B) 34
C) 21
D) 8
E) 38

55. In the right triangle ABC, C is a right angle and the measure of angle B is 60. If
BC is 20 inches long, then how long is AC?

.
A) 203
B) 20

C) 3
D) 40
E) 20/3

56. In the figure below ABC is a right triangle. ABDE is a square of area 200 square
inches and BCGF is a square of 100 square inches. What is the length, in inches,
of AC?

.
A) 103
B) 102
C) 300
D) 10
E) 15

57. If x = 2.0001, which of the following expressions has the largest value?
A) 2 / (x + 2)
B) 2 / (x - 2)
C) (x + 2) / 2
D) 2 / x
E) x / 2

58. In the rectangle below, the measure of the length AD is 3 times the measure of
the width AB. What is the slope of the line segment BD?

.
A) 3
B) 1/3
C) -1/3
D) -3
E) -1/4

59. What is the product of the two real solutions of the equation
2x = 3 - x2

A) 3
B) 2
C) -2
D) 6
E) -3

60. Which of the following equations corresponds the data in the table?
x

-20

-1/8

-10

-1/3

1/2

2/9

20

1/12

A) y = 1 / ( x + 2)
B) y = 2 / ( x + 4)
C) y = (x - 1) / ( x + 2)
D) y = 2 / ( x - 2)
E) y = 1 / ( 2x + 2)

Answers to the Above Questions


1. D
2. C
3. A
4. D
5. E
6. B
7. D
8. B
9. A
10. C
11. D
12. C
13. B
14. D
15. C
16. C

17. E
18. D
19. E
20. E
21. D
22. A
23. D
24. C
25. C
26. B
27. D
28. E
29. C
30. D
31. A
32. E
33. B
34. E
35. C
36. C
37. A
38. E
39. B

40. C
41. C
42. A
43. B
44. A
45. A
46. C
47. C
48. E
49. B
50. E
51. D
52. A
53. C
54. E
55. A
56. A
57. B
58. C
59. E
60. B