You are on page 1of 5

QUIZ: TITLE IV.

CRIMES AGAINST PUBLIC INTEREST


NAME:

YEAR AND SECTION:

SCORE:
Encircle the letter of the best answer.
1. When is a coin considered false/counterfeited?
A. Imitation of a fake coin
B. Not authorized by the Government as legal tender, regardless of its intrinsic value
C. Forged regardless of its extrinsic value
D. Diminish by ingenious means the metal of the coin.
ANSWER: B
2. A testified under oath before the fiscal during the preliminary investigation of a rape case. When the case was filed in
court and there A testified, he gave a different testimony contradicting his testimony before the fiscal. As testimony
before the fiscal was proven to be false. Is A criminally liable?
A.
B.
C.
D.

Yes, A is criminally liable for false testimony under Art. 181.


Yes, A is criminally liable for perjury.
No, A is not criminally liable because he has two contradictory statements.
No, a preliminary investigation is not a judicial proceeding.

ANSWER: B
3.

If a stamp, brand, label or mark is made of SILVER, it is deemed to fail to indicate actual fineness of article when:
A.
B.
C.
D.

less by more than three one-thousandth than what is indicated in the brand or stamp.
less by more than one-half (1/2) karat than what is shown in the brand or stamp.
less by more than four one-thousandth than what is shown in the brand or stamp.
less by more than one-third (1/3) karat than what is indicated in the brand or stamp.

ANSWER: C
4. Manufacturing and possession of instruments and implements for falsification is a crime committed by means of:
A. Making dies, stamps and other instruments and implements
B. Introducing implements or instruments to be used for counterfeiting
C. Possession of stamps, dies, marks and other instruments or implements
D. Illegal possession of firearms
ANSWER: B
5. X is accused of slight physical injuries punishable by one month imprisonment. Y falsely testified against him. X is
convicted and sentenced to 25 days of imprisonment. Is Y guilty of false testimony?
A.
B.
C.
D.

Yes, Y falsely testified against X who is an accused in a criminal case.


Yes, if not for Ys false testimony, X would not be convicted.
No, penalty imposed on X is a light penalty.
No, X committed a light felony.

ANSWER: C
6. Which of the following is a private document?
A.
B.
C.
D.

Bank checks
Letters of credit
Cash disbursement vouchers
Quedans

ANSWER: C
7. Who among the officers are liable for issuing false certificates under under Art. 174?
A. Physician issuing valid medical certificate
B. Private person issuing false medical certificate
C. Public officer issuing certificate of merit
D. Surgeon issuing medical certificate
ANSWER: B
8. Damage or intent to cause damage is an element of which felony?
A. Falsification by altering dates by public officer
B. Falsification by imitating handwriting under Art.171
C. Use of falsified documents in judicial proceedings
D. Falsification by counterfeiting signature by ecclesiastic
ANSWER: C
9. When the signature of the President is forged, what crime is committed?
A. Falsification of public document
B. Forging the signature of the highest official of the Philippines
C. Forging the signature of the Chief Executive
D. Forging the stamp of the President
ANSWER: C
10. The following are punishable acts under Art. 188, but not:
A. Substitution of trademark or tradename of a manufacturer for the trademark or tradename of the real
manufacturer upon an article of commerce and selling the same;
B. Selling said articles not knowing the fraudulent use of said trademark or tradename;
C. Using or substituting service mark of some person in the sale or advertising of his service, and
D. Reproducing the trademark, tradename, or service mark of a person for another to enable the latter to
fraudulently use the same upon his goods and services.
ANSWER: B
11. What are the acts punished under article 172, RPC?
1) Falsification of public or official document by a public individual
2) Falsification of commercial document by a private individual
3) Falsification of private document by a public employee
4) Falsification of an official document by a public employee

A.
B.
C.
D.

1, 2 and 3
1, 2 and 4
1, 3 and 4
2, 3 and 4

ANSWER: A
12. The penalty for Unfair Competition under Rep. Act No. 8293 is:
A. imprisonment from two (2) years to five (5) years and a fine ranging from Fifty thousand pesos (P50, 000) to Two
hundred thousand pesos (P200, 000)
B. imprisonment from two (2) years, four (4) months to six (6) years and a fine ranging from Fifty thousand pesos
(P50, 000) to Two hundred thousand pesos (P200, 000)
C. imprisonment from two (2) years to five (5) years and a fine ranging from Fourty-five thousand pesos (P45, 000) to
Two hundred thousand pesos (P200, 000)
D. imprisonment from two (2) years to five (5) years and a fine ranging from Fifty thousand pesos (P50, 000) to One
hundred thousand pesos (P100, 000)
ANSWER: A
13. A knowingly and willfully induced B to swear falsely. B testified as told in a formal hearing in an administrative case
under circumstances rendering him guilty of perjury. Is A criminally liable?
A. A is not criminally liable because his act constitutes subornation of perjury which is not expressly penalized in
the Revised Penal Code
B. A is not criminally liable because he was not the one who gave false testimony in the administrative case
C. A is not criminally liable because the witness suborned testified in an administrative case only
D. A is criminally liable for perjury as principal by inducement with B as the principal by direct
participation
ANSWER: D

14. Who is criminally liable in Art. 162?


A. Principal
B. Accomplice
C. Accessory
D. Mutilators
ANSWER: C

15. In falsification by _________________________________, there must be a genuine document that is falsified; in


other paragraphs; falsification may be committed by simulating or fabricating a document.

A. altering true dates


B. making untruthful statements in a narration of facts
C. counterfeiting or imitating any handwriting, signature or rubric
D. making alteration or intercalation or including in a copy a different statement

ANSWER: D
16. An act punishable under Art. 166 or Forging Treasury or Bank Notes or other Documents :
A.
B.
C.
D.

Taking of treasury or bank notes or other documents payable to bearer


Importation of foreign obligations or notes
Uttering false or forged obligations or notes in connivance with the forgers or importers
Possession of post-dated treasury or bank notes
ANSWER: C

17. Forgery under Art 169 is committed by:


A. executing a treasury or bank note or any instrument payable to bearer or to order
B. erasing, substituting, counterfeiting, or altering by any means the figures, letters, words, or sign contained in the
instrument
C. illegally possessing and using false Treasury or Bank Notes
D. conniving with the forger or importer
ANSWER: B
18. That the defendant against whom the false testimony is given is either acquitted or convicted in a final judgment is
one of the elements of what form of false testimony:
A.
B.
C.
D.

Offering false testimony in evidence


False Testimony in Criminal Cases
False Testimony in Civil Cases
False Testimony in other cases

ANSWER: B.

Please write the letter of the best answer. Bonus question is worth 2 points.
19. ________