You are on page 1of 19

HOW TO PREPARE FOR APTITUDE

TESTS ?

by :
DR. T.K. JAIN
AFTERSCHO☺OL
centre for social entrepreneurship
sivakamu veterinary hospital road
bikaner 334001 rajasthan, india
FOR – PGPSE PARTICIPANTS
mobile : 91+9414430763

5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 1
What is BODMAS?
B= BRACKET
O = OF
D=DIVISION
M=MULTIPLY
A = ADDITION
S=SUBTRACT
apply these in this sequence only.
So 9+9/9-2*1of (2-3*1/3) = 9+1-2= 8
5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 2
Which is bigger :

12/13 14/16 16/19 23/29

let us compare 12/13 and 14/16, logically


12/13 should be bigger (gap between 13 and 12
is only 1). still : cross multiply : 12*16 and
13*14 , which is bigger? = 12*16 is bigger so
12/13 is bigger. Similarly we have to compare
all the values and find the biggest number.
5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 3
What will come next in the
series :
ANW, DKT, GFQ, ....?
The series is : A – D – G so next digit should
be : J (gap of + 2)
next series is : N-K-F so next : Y (increasing
gap -2,-4,-6)
next series : W-T-Q = N (gap of -2)
so answer : JYN answer
5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 4
A goes from X to Y at 10 am and will
reach at 12 and B goes from Y to X at 9
and will reach at 12. when will they cross
each other?

A travels for 2hours, B for 3 hours. Let us assume that the


distance is (2*3) = 6 KM. A travels @ 3 KM per hour and
B @ 2 km per hour. At 9 B starts, till 10 he covers 2 KM.
Now gap between A and B is 4 Km. Divide 4 by (2+3) =
4/5 = .8 , so they will meet at 10 + (.8 * 60) = 48 minutes.
So They wil meet at 10 + 48 min. Ans

5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 5
A puts an item at 10% discount, before
doing this he had actually increased the
marked price by 10%, what is the change
in his revenue?

Let us assume that the earlier marked price is


100. add 10% = 110, now A reduces it by 10%
(10% discount on marked price) so he gets
110-11 = 99
thus there is 1% reduction in his revenue
or (10% * 10% = 1%)

5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 6
A takes up 2 types of rice – one at 10 per
kg and another at 50 per kg, how should
he mix these to get a profit of 20% when
he sells them @ 30 per KG?

Sale price is 30, so cost should be 30*100/120 = 25


in order to get the ratio of mixture, let us deduct 25 from
10 and 50, we get : 15 and 25, now reverse these ratio :
25:15 or 5:3,
thus rice of the rate 10 should be 5/(5+3) = 5/8 and rice of
rate 50 should be 3/8 or their ratio should be 5:3 answer.

5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 7
A and B are partners and share profit in the capital ratio
of 3:2, however, A withdraws his half of the money after
5 months, and B doubles his money after 8 months, what
is the final profit sharing ratio?

For first six months, the capitals are in the ratio


of 3:2, but now there is some change.
A withdraws 1.5 and after 2 more months, B
adds 2 more.
Thus (3*6months + 1.5*6months) : (2*8
months + 4*4months)
27: 32 answer
5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 8
A:B = 2:3, C:D = 3:4, B:D = 3:2,
what is A:C?

In A:B and B:D, we have B common, so


A:B:D = 2:3:2
We know that C:D is 3:4, so keep the value of
D as 4, thus new ratio is :
A:B:C:D = 4:6:3:4
thus A:C = 4:3 answer
5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 9
A can complete a work in 20 days and B can
do the same work in 30 days. Both work
together for 1 day and get 500 as total amount,
how should this money be divided between A
and B?

A: B should be 30:20 (reverse of 20:30 – the


number of days taken by them in doing the
work).
Thus A should get : 300 and B 200 answer.

5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 10
A,B,C start a work together. A can do
it alone in 20, B in 30 and C in 40 days,
in how many days will they finish the
work?

A's one day work : 1/20, B's one day's work :


1/30 and C's one day's work : 1/40,
add them : 1/20 + 1/30 + 1/40
(6+4+3)/120 = 13/120 , now reverse it :
120/13 = 9.2 days or 10 days approx.

5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 11
There are 720 students in an examination, out of
them, 1/3rd fail in English, 1/4th fail in Mathematics,
1/8th fail in both the paper. How many dont fail in
any paper?

Out of 720, 240 fail in English, and 180 fail in


Mathematics and 90 fail in both the paper.
Thus the total number of students who have
failed in either paper : 240+180 – 90 = 330
thus the students who have not failed in any
paper is : 720 – 330 = 390 answer

5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 12
th th
Kapil is 4 from top and 106
from bottom. How many students
are there in total ?

There are three students before Kapil, 105


below him and he himself so : 3+105+1 = 109
or
4+106 – 1 = 109 answer

5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 13
A and B have salary in the ratio of 10:11, but their savings are
in the ratio : 3:7, but now their salaries increase by 100% each.
If earlier their total savings was Rs. 2100, what is their new
savings, if they dont change their expenditure and they spend
equal amounts?

Their total savings : 2100, so A saves 3/10 *2100 = 630 and B


saves : 7/10 * 2100 = 1470
difference of their savings is : 840, so A should earn 840 *10 =
8400 and spend (8400-630) = 7770 and B should earn 9240
and save (9240-1470) = 7770. thus their new incomes are :
16800 and 18480 and new savings are : (16800 – 7770) = 9030
and (18480-7770) = 10710 answer

5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 14
A and B run a race and A gives B a start
of 100 meters in 1000 meter race, still A
wins by 1 second or 1 meters. What is the
ratio of their speeds?

B takes 1 second to cover 1 meters, so his speed is 3600 meters


per KM or 3.6 km per hour. He has actually run 900 meters
only. He should take 900/3600*60 = 15 minutes
A has run 1000 meters in 14 minutes and 59 seconds. So his
speed is 40 KM per hour approx.
Thus the ratio of their speed is 40:36 or 10:9 answer

5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 15
What is 10% of 30% of 1500?

30% of 1500 = 450


now 10% of 450 = 45 so answer is 45

5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 16
Which is more 3^1/3 or 4^1/4?

Let us take the two powers : 1/3 and 1/4, let us


now get same powers. LCM of 3,4 is 12, so let
us multiply them by 4/4 and 3/3, we get : 4/12
and 3/12. we can now solve the numerator
powers : so answer is : 81^1/12 and 64^1/12
now we can see that 81^1/12 is bigger, so the
answer is 3^1/3 is bigger than 4^1/4
5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 17
Ravi sees a photo and says that “this is the
photo of younger son of the brother of the
grandson of the father of the brother of the
mother of my sister”, whose photo was it?

This is the photo of nephew of Ravi (son of


Ravi's cousin) answer In order to solve such
questions, start from last, and try to solve each
relationship in simple terms or prepare a tree
diagram from these statements. For example, :
brother of the mother of my sister = maternal
uncle – so similarly replace all these sentences.
5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 18
THANKS....
GIVE YOUR SUGGESTIONS AND JOIN
AFTERSCHOOOL NETWORK / START
AFTERSCHOOOL SOCIAL
ENTREPRENEURSHIP NETWORK IN
YOUR CITY
AFTERSCHOOOL@IN.COM
PGPSE – WORLD'S MOST
COMPREHENSIVE PROGRAMME IN
SOCIAL ENTREPRENEURSHIP
5 DECEMBER 09 www.afterschool.tk 19