INVESTICIONI PROJEKAT

“LJEKOVITO BILJE - KANTARION”

Predmetni nastavnik:

Studenti:

Doc. dr Milica Lakić

Jasmina Suvić
Danijela Lazić
Vedrana Stančić 188/13.
Aleksandar Sakan

Banja Luka , maj 2014. godine

1. UVOD
Kantarion (kantarijon, bogorodična trava, gospino zelje, sentjanzovka, sentjanzevka ili lat.
Hypericum perforatum) је višegodišnja zeljasta biljka iz istoimene porodice (Hypericaceae).

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka sa razgranatim korenom. Stabljika je uspravna, gola,
visine od 20 do 100 cm. Cvetovi su žuti, dok je plod bradavičasta čaura. Cveta od maja do
septembra. Kantarion se koristi kao antidepresiv, sedativ, antibiotik, koristi se spolja i iznutra.
Aktivna supstanca je hiperflorin. Ekstrakt kantariona povisuje koncentraciju neurotransmitera
serotonina i noradrenalina na sinapsama. Kantarionovo ulje (Oleum hyperici) je naširoko
poznato i koristi se za ublažavanje i lečenje opekotina. Dobija se prelivanjem (maceracijom)
svežih cvetova kantariona maslinovim uljem.
Antidepresivno dejstvo je poznavao već u srednjem vijeku Paracelzus, a školska medicina ga
je 70-tih godina prošlog veka potvrdila.
Kantarion je poznat po svojim antibakterijskim i antiviralnim dejstvima, a zahvaljujući
protivupalnom dejstvu koristi se kod rana i opekotina. Takođe se upotrebljava kod čira na
želucu i dvanaestopalačnom crevu, za poremećaje varenja, stimulaciju lučenja želudačnih
sokova i olakšanja varenja. Etarsko ulje kantariona sprečava grčeve, olakšava nadimanje i
želudačne tegobe. Koristi se za smanjenje bola kod gastritisa i za zarastanje čira na želucu i na
dvanaestopalačnom crevu.
Poslednjih godina kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo u borbi protiv depresije, a
postoje i brojna naučna istraživanja koja potvrđuju ovakvu upotrebu. Primenjuje se kod blagih
i umerenih depresija. U poređenju sa antidepresivima kantarion je jednako efikasan, a
pokazuje i manje neželjenih dejstava. Kantarion se koristi kod depresije, strahova, poremećaja
raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulsivnog poremećaja i sezonskih depresija
(javljaju se u toku zimskih meseci zbog nedostatka sunčeve svetlosti). Kaže se da kantarion
koji cveta u sred leta skuplja sunčeve zrake da bi ih ljudima dao za vreme tamnih meseci.

Prema tome je biljka i dobila latinsko ime – perforatum. izduženi te dugi 3 do 4 cm. Dobro podnosi niske zimske temperature.1. budući da se radi o kulturi kojoj ne pogoduju previše vlažna tla. Sjemenke sazrijevaju u kolovozu i rujnu. vitiligo. Tlo Uzgoj je moguć na većini tipova tla pa i na siromašnim brdsko – planinskim terenima. posekotine. hemoroide. otoka. kod reume. Morfološke osobine kantariona Stabljika kantariona je čvrsta i može dosegnuti visinu od 100 cm. veličine 2 do 3 cm. gihta i stanja povreda. Ipak. Korijen je razgranat. rane. Kantarion se primenjuje za terapiju naglih promena raspoloženja kod žena u menopauzi. Plod je čahura u kojoj su smještene tvrde smeđe sjemenke. ubode. podliva.Siže 2. gledajući prema svjetlu. Cvjetovi su žuti. Pogoduju mu osunčani položaji. najbolji se rezultati postižu uzgojem na dubljim i rastresitijim tipovima tla. ubode insekata.3.2.Pokazuje antivirotsko dejstvo. jer imaju široko antibakterijsko dejstvo. budući da se na taj način osiguravaju dobri rezultati drugog otkosa. čireve. pa se vrše ispitivanja o njegovoj primeni kod virusnih oboljenja HIV-a i hepatitisa C. Na utjecaj korova kantarion je osobito osjetljiv te kod njihovog kontroliranja treba voditi osobitu brigu. Navodnjavanje je važno po obavljanju prvog otkosa. upalnih procesa na koži. Voda Pripaziti s količinom vlage u tlu. izgledaju kao perforacije. Žlijezde na listovima izgledaju kao sitne točke te. Kantarion je najpopularniji za povrede kože. 2. Cvjetanje traje od srpnja do kolovoza. . a najviše mu sunčeve topline i svjetlosti treba u vrijeme vegetativnog rasta i cvjetanja. Tehnologija uzgoja kantariona Plodored Kantarion je višegodišnja biljka za koju najbolji predusjev čine one kulture koje imaju herbicidno djelovanje (ostavljaju zemljiše bez korova). Tradicionalno ulje kantariona se primenjuje za smanjenje bolova. Agroekološki uvjeti uzgoja kantariona Temperatura Kantarion nema velike zahtjeve za uvjetima u okolišu. 2. za zarastanje rana. 2. Listovi su jajasti. kao i kod noćnog mokrenja. Spolja se primenjuje ulje kantariona ili pripravci na bazi ulja kantariona kod povreda. budući da se na taj način omogućuje pravilniji razvoj korijena. opekotina. Vaginalete kantariona se primenjuju kao dezinficijens.

godine Vrsta djelatnosti 01120 Uzgoj povrća. 2014.r.Priprema tla Prije sjetve potrebno je temeljito obaviti obradu zemljišta. početkom i krajem vegetacije. Preporučeni je međuredni razmak 50 do 70 cm. Mineralna se NPK gnojiva primjenjuju neposredno prije sjetve u količini od 300 do 400 kg/ha. U komercijalnoj se proizvodni češće koristi razmnožavanje sjemenom putem direktne sjetve na zemljište ili proizvodnjom rasadnica. Direktna se sjetva sjemena u zemljište obavlja krajem jeseni ili rano u proljeće.000 do 50. budući da je kantarion višegodišnja kultura.z. Prihrana se obavlja u dva navrata.ukrasnog bilja i sadnog materijala 24420 Proizvodnja farmaceutskih pripravaka . Sadnja se mladih biljaka preporuča obaviti u jesen. Sjetva/sadnja kantariona Kantarion se može razmnožavati generativno sjemenom ili vegetativno dijeljenjem starijih reznica.5 g sjemena od čega se dobije 300 do 400 sadnica. Preko ljeta mlade je biljke u lijehama potrebno zalijevati. obično s dušičnim gnojivom i sa 150 do 200 kg/ha KAN-a.cvijeća. a među biljkama u redu 30 do 40 cm. Za sjetvu 1 m2 rasade potrebno je 0. Braće Jugovića 74 Telefon. INVESTITOR Naziv preduzeća »Dar prirode« s. Proizvodnja rasadnica započinje sjetvom u lijehe u srpnju. kako bi se do proljeća dobro ukorijenila. Međuredni bi razmak trebao iznositi 50 do 70 cm. Ishrana Kantarionu pogoduju plodnija tla te se preporuča uporaba stajnjaka u količini od 30 do 50 kg/ha. Uporaba se mineralnih gnojiva preporuča i u kasnu jesen te rano proljeće. Banjaluka Adresa BANJALUKA. Optimalan sklop na 1 ha površine iznosi 35. 03. fax 065/252-480 Datum osnivanja 23. 3.000 biljaka. Preporuča se obradu obaviti što dublje.

000. kao i za ostali repromaterijal koji je potreban za proces proizvodnje kantariona.00 4.2.Djelatnost na koju se odnosi investicioni program Proizvodnja. uzgoj i trgovina ljekovitog bilja 3. u naselju Čelinac. Projekat Naziv: Osnivanje preduzeća čija je osnocna djelatnost proizvodnja i uzgoj ljekovitog bilja.Predračunska vrijednost investicije Sađenje kantariona izvršit će se na površini od 2000 m2. UKUPNO 5.000.00 2.00 2. Ukupno oprema Zemljište 10000 m² Građevinski objekat 150 m² 2.00 4.00 155. Sušara Pomoćna oprema 1. 3.000. Ukupno objekti Automobil 3.00 140. Cilj investiranja: Cilj invstiranja je ulaganje u proizvodnju i prodaju svježih i sušenih plodova za dalju prodaju.000.000.000.000.00 7.00 20.00 2.00 120.000.00 .000.000. Ukupno obrtna sredstva 5. Ukupno postrojenja Obrtna sredstva-za repromaterijal Sjeme za sadnju 4.000.1.000 4.000. Lokacija: Čelinac Karakter investicije: Tražena kreditna sredstva se planiraju utrošiti u sušaru i manji automobil.

200.1.00 3.4. Izvori finansiranja Sopstveno učešće: 122.4.00 UKUPNO: 134.000. Kupci: ABC MEHIĆ DOO ANĐELIĆ DOO AGROMAP NETWORK BELLADONNA SLATINA BILJNA APOTEKA MATIJ A EFEKTI ULAGANJA Ukupni prihodi: Ukupni rashodi: Neto dobit: Neto sadašnja vrijednost: Period povraćaja investicije: Broj novozaposlenih radnika: ZAKLJUČAK Grad: Bosanska Krupa Trebinje Žepče Laktaši Mostar Država: Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina .4.3.2.00 Kredit: 12.Prodaja Prodaja će se vršiti velikom broju kupaca na domaćem tržištu.3.Nabavka Nabavka opreme i materijala će se izvršiti na domaćem tržištu. Najveći kupac će biti ABC MEHIĆ DOO iz Bosanske Krupe. Tržište 3.200. Lista dobavljača: Dobavljač Centrum-trade Banjaluka Vrsta sirovine Materijal Uslovi plaćanja 30 dana 3.

ali i proizvodne organizacije sa kojima je obavljen razgovor tvrde da se u BiH trguje sa samo oko 20. Oko 85% od ovih biljaka se izvozi. godine Poreski broj 4403320650005 Vrsta djelatnosti (opisno i šifra) Broj i struktura zaposlenih Prodaja audio i video opreme Poslovni prostor (u vlasništvu ili iznajmljen) Iznajmljen D.Tržište prodaje i konkurencije Ne postoje precizni statistički podaci niti za proizvodnju niti za izvoz ljekovitog bilja iz BiH.Proizvodnja biljaka. ANALIZA TRŽIŠTA 1.1.o.o. Analiza tržišta prodaje i konkurencije i 2. Republika Srpska 0038751436177 Kontakt telefoni. od ukupnog broja najvaţnijih biljaka koje sakupljaju. a uglavnom se isporučuju osušene i upakovane rinfuzno .8. kako finansijsku tako i društvenu. 1 5. Stručnjaci iz ove oblasti. Proizvodnja i uzgoj ljekovitog bilja doprinosi zdravlju ljudi koje je u zadnjim decenijama sve više ugroženo zbog sve većih zagađenja i narušavanja prirodnog ciklusa biološke ravnoteže. Analize tržišta nabavke 5. e-mail: Kontakt osobe (ime i funkcija) Pravni status Direktor: Danijela Lazić Datum osnivanja 1. 78000 Banjaluka.2011. naručito ljekovitih biljaka ima svoju opravdanost. 4 PREZENTACIJA INVESTITORA Naziv preduzeća »Kapetanović sistemi« doo Banja Luka Adresa Slobodana Kusturića 11.

a prenesena je i u Sjevernu i Južnu Ameriku te Australiju i Novi Zeland. gljive. Pokušali bi uticati na medije da što više promovišu kantarion kao ljekovitu biljku i njenu konzumaciju. Kantarion je jedna od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka.u platnene ili papirnate vreće. Ne bi ulagali u promociju jer se fokusiramo na velike kupce i prema njima bi pripremili posebnu strategiju i pregovaračku taktiku. a ozbiljni su prerađivači kantariona i potrebne su im velike količine svježeg ploda. Uprkos činjenici da je većina ljekovitog i aromatičnog bilja koja se sakuplja u BiH namijenjena za izvoz. 6.). najviše u evropske zemlje. To su firme:      ABC MAHIĆ doo Bosanska Krupa (Bosna i Hercegovina) ANĐELIĆ doo Trebinje (Republika Srpska) AgroMAP NETWORK Žepče (Republika Srpska) BELLADONNA SLATINA.7. itd. Jedini vid promocije na koji bi posvetili posebnu pažnju je publicitet. Kao potencijalne kupce izdvajamo kompanije iz regiona koje nisu puno udaljene od Laktaša. ili kartonske kutije. a najviše pet kompanija napravimo goodišnje ugovore o otkupu u kojima bi ranije bili dogovoreni cijena i uslovi plaćanja. Međunarodno tržište ima velike zahtjeve za značajnim količinama raznog ljekovitog i aromatičnog bilja (ljekovite trave. . a odloženo plaćanje bi odobrili jedino uz bankovnu garanciju i to najduže na 60 dana. na istoku do Altaja i Kine. Laktaši (Republika Srpska) BILJNA APOTEKA MATIJA Mostar (Bosna i Hercegovina) Ovo su samo neki od potencijalnih kupaca. Insistirali bi na avansnom plaćanju. Naš plan je da sa najmanje tri. vrlo često domaća proizvodnja ne može zadovoljiti zahtjeve stranog tržišta u pogledu količine i kvaliteta/kontrole kvaliteta sirovina ljekovitog i aromatičnog bilja ili bilo kojih drugih proizvoda od ljekovitog i aromatičnog bilja. Plodovi kantariona bi bili upakovani po 20 kg u gajbe – letvarice koje bi kupac bio dužan da vrati. ponude na godišnjoj bazi i potpisivanje godišnjih ugovora. na jugu do Sjeverne Afrike. VRIJEDNOST PRIZVODNJE I TEHNIČKO TEHNOLOŠKA ANALIZA Predračun za podizanje 1 ha zasada kantariona Troškovi u 1. Za marketing strategiju izabrali smo direktan kontakt navedenih prerađivača. S obzirom da broj kupaca ne bi bio velik nije potrebno angažovati prodajnu službu već bi prodajno-komercijalne poslove obavljala jedna osoba i ista ne bi morala biti u radnom odnosu čitavu godinu. godini Jedinica 1 ha Cijena u KM Troškovi u . Nalazimo je na sjeveru do srednje Skandinavije. OBIM. Unaprijed bi odredili minimalne i maksimalne cijene i količine koje im želimo prodati i pokušali postići najbolje uslove. ASORTIMAN. ostali šumski plodovi.

0 Zaoravanje stanjaka Radni dan 0.3 1.0 SVEGA 5.00 SVEGA 3700.00 200.4 180.00 SVEGA 600.5 180.00 Stajnjak t 30 40.00 Ukupni troškovi 972. Materijal Sjeme kg 20 100.0 1.0 0.00 Troškovi u KM/ha 400.00 Voda za zalijevanje l 500.00 2.00 Troškovi u 2. Materijal Stajnjak t Voda za zalijevanje l 1ha Cijena u KM 10 40. Rad traktora Oranje na 25 cm Tanjiranje Rasturanje stanjaka Zaoravanje stanjaka Međuredna obrada Košenje zasada Ostali radovi Radni dan Radni dan Radni dan Radni dan Radni dan Radni dan Radni dan 0.5 1.00 4672. godini Jedinica mjere 1.00 2000.00 1200.6 0.0 SVEGA 5.00 . Rad traktora Rasturanje stanjaka Radni dan 1.00 990.0 Međuredna obrada Radni dan 1.0 1.mjere KM/ha 1.5 Košenje zasada Radni dan 2.0 Ostali radovi Radni dan 1.00 2.

5 180.00 KM Gajenje kantariona Zemljište – može se gajiti na gotovo svim tipovima zemljišta izuzev vlažnih i zabarenih. plodna zemljišta sa povoljnim fizičko-hemijskim karakteristikama na kojima kantarion daje najbolje prinose. Materijal Stajnjak t Voda za zalijevanje l 10 40.0 Zaoravanje stanjaka Radni dan 0. godini Jedinica mjere 1ha Cijena u KM Troškovi u KM/ha 1.00 KM 9 748.40 6400. Pošto ima izražene zahtjeve za toplotom.00 Proizvodnja u 2.40 3200. godini 8 000 kg sirove herbe 0. Dobit A-B Cijena u KM Ukupno u KM 17 600.00 KM 7 852.00 Ukupno troškovi 1590.40 8000. Ukupni troškovi 1+2+3 C. Rad traktora Rasturanje stanjaka Radni dan 1.00 Proizvodnja u 3.0 SVEGA 5. godini 20 000 kg sirove herbe 0. godini 16 000 kg sirove herbe 0. tako da se uspješno gaji i na siromašnim brdsko-planinskim zemljištima.00 Vrijednost proizvodnje Vrijednost proizvodnje Količina u kg Proizvodnja u 1. treba preferirati .00 990.00 Troškovi u 3.5 Košenje zasada Radni dan 2. prilikom zasnivanja zasada treba tražiti duboka.00 2.00 SVEGA 600. Ipak.0 Međuredna obrada Radni dan 1.00 400.0 Ostali radovi Radni dan 1.00 A.Ukupni troškovi 1590. Nema velike zahtjeve za hranivima. Vrijednost proizvodnje u 3 godine B.00 200.

Prihranjuje se dva puta u toku vegetacije sa 100-150 kg/ha KAN. Stajnjak treba unijeti u zemljište tokom pripreme zemljišta u količini 30-50t/ha. Okopavanje i međuredno kultiviranje se primjenjuje više puta u toku vegetacije u zavisnosti od zakorovljenosti zemljišta. po potrebi prihranjivati.40 cm. sadi kantarion Plodored . Ako postoje mogućnosti. Ipak. Zemljište treba da bude pripremljeno za jesenju sadnju. Takođe. "bolesti uvenuća". Rasad se presađuje u jesen. a u redu 30-40 cm. S obzirom da se kod kantariona kosi samo vršni dio biljke neophodno je ostatak stabljika pokositi i ukloniti sa parcele. Drugi otkos ima slabiji kvalitet od prvoga. Nakon što se pokosi vršnih 25 cm. Razmnožavanje – razmnožava se sjemenom i to preko proizvodnje rasada. čišćenje zasada od ostataka nadzemnih dijelova i navodnjavanje. Sjeme se ravnomjerno rasporedi po fino usitnjenom zemljištu i blago pritisne da bi ostvarilo što bolji kontakt sa vlagom. kantarion treba navodnjavati nakon prvog otkosa i u tom slučaju osiguravamo i drugu žetvu. kad na pojedinim cvjetovima počnu opadati krunični listići nakon oplodnje. a na većim mašinama. Razmak između redova treba da bude 50-70 cm. treba voditi računa nakon kojih se vrsta sadi. treba voditi računa da se ne sadi nakon vrsta koje oboljevaju od tzv. Berba – kosi se dva puta godišnje. Krajem vegetacije se unosi i 150-200 kg/ha NPK đubriva. redovno daje dvije žetve. u prvoj godini gajenja se dobije samo jedan otkos u avgustu. brzo se regeneriše i razvija nove cvjetonosne stabljike. Hladne leje treba u toku ljeta plijeviti. tako da u početnoj fazi porasta zasad treba održavati čist. Obrada zemljišta . Značajnija pojava korova u prvoj godini može predstavljati smetnju za uspješno zasnivanje zasada. naročito što se tiče sadržaja hipericina. U drugoj. .a. Sjetva sjemena u hladne leje se obavljau toku jula. Najbolji su predusjevi vrste koje ostavljaju zemljište bez korova. a drugi u avgustu. Takođe je bitno da je parcela na kojoj se izložena cirkulaciji vazduha zbog smanjenja uslova za razvoj bolesti.ostaje na istoj parceli više godina. Ovako proizveden rasad se do jeseni dovoljno razvije da već prve godine po sadnji donosi zadovoljavajući prinos cvasti. Bere se u fazi punog cvjetanja. Sjeme se ne pokriva pošto klija na svjetlosti. Kosi se vršni dio stabljike sa cvjetovima dužine do 25 cm. U brdsko-planinskim rejonima.Rasad je najbolje proizvesti u hladnim lejama. ne uvodi se u klasični plodored. U prvoj godini gajenja prvi otkos dospijeva krajem juna ili početkom jula. tj. Sušenje se . tako da obradu zemljišta treba obaviti što dublje. Drugi otkos dospijeva za berbu 40-50 dana nakon prvog. Đubrenje – povoljno reaguje na đubrenje. Ovako posijano sjeme niče za dvije do tri sedmice. Za 1 m² leje potrebno je oko 0. prisojne terene. i narednim godinama. Na uticaj korova su naročito osjetljive mlade biljke. Na manjim parcelama se bere ručno.5 g sjemena od kojih se dobije 300-400 sadnica. Debljina sloja za sušenje ne smije da bude veća od 10 cm. Leje treba zasjeniti radi zaštite od prejakog sunca i isparavanja. okopavanje. Za jedan hektar potrebno je 45. zalivati i. oranje je na dubini 30 .osunčane. prihranjivanje. Mineralna NPK đubriva se unose u zemljište neposredno prije sadnje u zavisnosti od plodnosti zemljišta. Njega – Mjere njege podrazumijevaju međuredno kultiviranje.000 komada rasada.Kao višegodišnja vrsta. a zatim tanjiranje i fina priprema zemljišta. Manje količine mogu da se suše prirodnim putem na tamnom i promajnom mjestu.

12 20. Pored ovih poslova oni će sami da se bavi i proizvodnjom i uzgojom Kantariona tako da nije potrebna neka druga radna snaga. 2. 12.12 16. Za nadzor zadužen je Aleksandar Sakan. Osušeni kantarion mora da zadrži prirodan izgled i karakterističan miris. Zaš 1.00 SSS Mjesečno 1050. a upravljanje i kontrolu proizvodnje vrši u saradnji sa investitorom. ZAPOSLENOST I KVALIFIKACIONA STRUKTURA Većinski vlasnik preduzeća Danijela Lazić. odrvenjelih dijelova stabljike.099.23 72.74 Školska sprema VSS SSS Uk.9 5 Obračun plata 1. 12% 400.00 Obračun plata za 2.23 22. godina projekta Kategorija radnika Broj radnika VSS SSS Ukupno bruto Bruto plata 1 1 Broj mjeseci 1044.obično obavlja u sušarama na temperaturi od 50 ºC. Dop.5 % 193.18 PIO 18.18 Ukupno isplate 12 12 Porezi i dop.18 722.000 kg/ha suve herbe kantariona. ako je zasad zasnovan u jesen. 8.000 do 5.9 5 309.62 9.44 75. U drugoj godini prinos je od 4.537.00 1044. odgovorna je za poslovanje preduzeća.000 kg/ha suve herbe.7 7 630.7 2 500. Prinos – U prvoj godini gajenja.0 0 1674. a za administrativne poslove Jasmina Šuvić.77 630.30 200.7 7 630.8 6 Broj izvršilaca 1 1 2 125.562. 1% 10. r/b 1. Za upravljanje finansijama zadužena je Vedrana Stančić.45 6.58 VSS 650. Osnovic a poreza Porez 10% Bruto plata 344.99 25. diplomirani ekonomista.24 7.37 Dj. Od 4 kg sirove herbe dobije se 1 kg suvog kantariona.dipl. godinu projekta Kategorija radnika Broj radnika Bruto plata Broj mjeseci Ukupno isplate .94 7499.7 7 207. Nepoželjno je prisustvo grubih. može se dobiti do 2. poljoprivrednik Nadzor.00 50 222.22 1044.poljoprivredni tehničar UKUPNO Zanimanj e Neto plata Bruto plata Zdrav.22 1674. Naziv radnog mjesta Menadžer.28 Neto plate 12.5% 15.9 5 552.600.67 Nezap .2 8 116.

18 12 7. Najniža tačka sa nadmorskom visinom od 196 metara na ušću je rijeke Jošavke u Vrbanju.28 12. rude i minerali: krečnjak (Stara Dubrava).600. Turjanice i Švrakave. magnezit (Šnjegotina velika) i mangan (Uzlomac). Vlašića i Čemernice.099. u najvećem dijelu općine po površini.24 SSS 1 630. nadmorska visina kreće se od 300 do 600 metara. uz uticaj kontinentalne sa područja Panonske nizije i planinske klime sa masiva Manjače.00 Obračun plata za 3.537. godinu projekta Kategorija radnika Broj radnika Bruto plata Broj mjeseci Ukupno isplate VSS 1 1044.099.562.12 Ukupno bruto 20.12 Ukupno bruto Porezi i dop. Neto plate 20.562.77 12 12.24 SSS 1 630. Prirodna bogatstva čine šume. Prosječna godišnja temperatura kreće se oko 11 stepeni Celzijusa. . Teritorij općine ispresijecan je tokovima rijeke Vrbanje.94 Porezi i dop.537.18 12 7.94 7499.77 12 12.00 9. 7499. Klima je umjereno-kontinentalna. poljoprivredno zemljište.VSS 1 1044. a ka sjeveru. Jošavke.28 Neto plate 12.600. LOKACIJA I EKOLOŠKI ASPEKTI PROJEKTA Lokacija: Južni i jugozapadni dio općine prostire se na nadmorskoj visini do 800 metara. Ukrine.

000.Proizvodnja kantariona je ekološka proizvodnja.000.00 2. za sušaru za sušenje ubranih biljaka.00 140.00 10.00 5.00 2. Nabavka ove opreme je od ključnog značaje za poslovanje ovog preduzeća.00 4. Ulaganja Vrsta osnovnih sredstava Sušara Nominalna vrijednost 5. Pored opreme planira se nabaviti pomoćna oprema kao i jedan manji automobil.000.Ekoliški aspekti: Višegodišnji zasad ove kulture nema negativnih ekoloških aspekata iz razloga što se prilikom sijanja i održavanja ove biljne kulture neće koristiti hemijska sredstva.00 2.00 20. Ukupno postrojenja 4.000.000.000.000.00 Sjeme za sijanje 2.00 20.00 Zemljište 10000 m² Građevinski objekat 150 m² 2.00 4.000.00 120. ULAGANJE I STRUKTURA ULAGANJA Tražena sredstva ovim programom planiraju se za opremu.000.00 . Struktura investicije Izvori finansiranja »Vlastiti izvor« Investicioni program 5.000.00 Obrtna sredstva-repromaterijal 2.000.00 4.000. Ukupno obrtna sredstva 4.000. Ukupno objekti Automobil 120.000.Prilikom sadnje koristiće se isključivo organsko đubriv.00 1.000. Kantarion ne zahtjeva prskanje.000. jer je otporan na prirodne bolesti i štetočine.00 7.1. pa samim tim neće naškoditi prirodnoj sredini.000. Ukupno oprema 7.00 Pomoćna oprema 2.000.000. UKUPNO 155. 10.00 Sušara Ukupno 5.000.00 140.00 3.000.000.00 4.000.

000.00 Ukupno: 5.000.000.00 Ukupno: 13.000. Ulaganja u nabavku osnovne opreme Izvori finansiranja Struktura investicije Ukupno Vlastita sredstva Sušara Investicioni program 5.00 Repromaterijal 2.00 140.00 10.zanatski radovi Izvori finansiranja Struktura investicije Vlastita sredstva Zemljište 10000 m² Ukupno Investicioni program 120.3.000.00 Građevinski objekat 100 m² 20.00 5.000.000.000.00 10.00 4.00 2.000.00 10.000.000.00 Repromaterijal: 2.00 . Objekti i građevinsko.00 Sjeme za sijanje 2.000.000.4.00 2.000. Pomoćna i ostala oprema Izvori finansiranja Struktura investicije Ukupno Vlastita sredstva Investicioni program Automobil 4.00 10.00 Pomoćna oprema Ukupno: 2.000.2.000.00 Ukupno: 140.000.Automobil (Kedy) 4.000.000.000.00 2.00 Pomoćna oprema 2.

000.00 2.00 148.000. Rad traktora Oranje na 25 cm Radni dan 0.0 Zaoravanje stanjaka -II- 0.000.000.00 4.00 2. Ukupno postrojenja Obrtna sredstva-repromaterijal Sjeme za sijanje 4.00 12.00 7.0 . Troškovi osnovnih sredstava A) Objekat Ulaganje u objekat.000.000.000.200. i u kupovinu sušare ćemo uložiti 5000KM.00 7.000.000.00 4.00 4.6 Tanjiranje -II- 0.00 7.000. a šta sopstvenim izvorima.11.00 4. Struktura investicije Izvori finansiranja Ukupno Vlastiti izvori Sušara Pomoćna oprema 1. Troškovi poslovanja 12.00 5.000.00 2. 2. Ukupno obrtna sredstva UKUPNO 140. Ukupno objekti Automobil 3.00 120.000.5 Međuredna obrada -II- 1. što će se uložiti u sušaru.000.000.00 120.000.00 2.000.000.000.000.00 2.00 20.00 2.000.000.3 Rasturanje stanjaka -II- 1. B) Ulaganja u nabavku i instaliranje osnovne opreme Ulaganja u osnovnu opremu: ulaganje u pripremu zemljišta 972 KM i ulaganje u kupovinu sjemena 2000KM. STRUKTURA FINANSIRANJA Ovom analizom utvrđuje se šta se investira sredstvima investicionog programa.00 2.00 4.000 KM. Ukupno oprema Zemljište 2000 m² Građevinski objekat 150 m² Investicioni program 5.00 20.00 140. odnosno opremanje objekta iznosit će 5.00 155.000.000.1.

600.00 2.00 D) Račun premije osiguranja Prinos u kg 1 http://www.000 Ukupno 5.00 4. 1 Godin a n=5 2014 2015 2016 2017 2018 Nabavna vrijednost Na 4.00 1.00 2.00 800.000.0 SVEGA 5.000.400.600.hr/Stope-amortizacije~1 Stopa Iznos .00 800.000.0 Ostali radovi -II- 1..4 180.000.00 800.00 800. sprice.itd) i sve skupa iznosi 4000KM.Košenje zasada -II- 1.Koristili smo se linearnom metodom amortizacije.200.000.00 800.000.00 Stopa amortizacije (%a) 20 20 20 20 20 100% Iznos Sadašnja Otpisana amortizacij vrijednost vrijednos e otpisanog sredstva t A SV OV 800.00 *20/100=800 Stopa amortizacije za automobil iznosi 20%.00 100/5=20 % 4. motike.orkis.00 800..00 4.000.200.00 4. D) Obračun amortizacije Nabavna vrijednost Godišnja stopa amortizacije (%a) Godišnji iznos amortizacije (A) 4. gajbe za sortiranje.00 4.00 Sušara 5.00 3.000.00 1.00 C) Pomoćna i ostala oprema Pomoćna i ostala opreman sastoji se od alata (tačke.00 4.00 4.00 3.00 972.400.972.000.

40 KM/kg sviježeg kantarijona. projekta V god.15 F) Troškovi ambalaže AMBALAŽA Gajbe za pakovanje10kg/kom Cijena/kom u KM Iznos u KM I godina projekta 60 0.000.000. projekta 13.00 214.214.000.00 kg ploda po hektaru. .000. projekta III god.00 1% 160KM E) Finansijski rashodi Finansijski rashodi iznose: Kredit Kamata UKUPNO 7.00 kg/Ha.U prvoj godini po sadnji dvogodišnjih sadnica prinosi kantarijona su jako mali 8.000.000.3 0 60 200 0. bitno je pravilno održavanje i navodnjavanje u periodu cvijetanja i velikih suša.3 0 36 V godina projekta 200 0.3 0 60 120 0.00 kg po hektaru.00 kg/Ha.00 II god. jer kantarijon ne zahtjeva veliko ulaganja i posebno održavanje.3 0 60 G)Troškovi osnovnog materijala MATERIJAL Rasada I godina projekta 2.FORMIRANJE UKUPNOG PRIHODA Kao što smo već prethodno napomenuli očekivani obim proizvodnje je 84 tone plodova svježeg kantarijona u toku 5 godina projekta. U sledećoj sezoni se povećavaju na 16.15 7. Maloprodajna cijena na tržištu iznosi 0.3 0 18 II godina projekta III godina projekta IV godina Projekta 200 0.00 UKUPNO: 2. na osnovu čega se može vidjeti da se prinos udvostručava u prve tri godine.Velika je mogućnost da prihodi po sadnici budu još veći.U trećoj godini 20. Naša prodaja isključivo će se zasnivati na veleprodaji svježih plodova za korištenje i dalju preradu.000. projekta IV god.000.16. a u četvrtoj i petoj ostaju 20.

40 0.40 0.00 155.000.600.600.00 KM.000.00 2. ARONIJA Prinos na 1 Ha u kg Ukupan prihod po godinama projekta I godina II god.00 4.000.000.00 0.000.000.000.00 120.000.40 0.40 3.00 20.00 6. IV god.00 16.000.00 8.00 UKUPNO 155.000.00 UKUPNO kg UKUPNO KM 84.00 2.200.00 7.EKONOMSKO-FINANSIJSKA ANALIZA 14. III god. projekta 33.00 5.00 16.1 Bilans stanja I Sredstva A Osnovna sredstva Građevinski objekat I zemljište -građ.00 20.00 Cijena po kg Prihod u KM V god.000.00 40.zemljište 2 B Oprema Sušara Obrtna sredstva Automobil Repromaterijal Sjeme Pomoćna oprema UKUPNO Vrijednost II A Izvori Sopstveno učešće B Krediti Vrijednost 148.000.000.000.00 40.00 14.000.000.000.Ukupna vrijednost prinosa iznosi 33.00 2.40 0.000. projekta projekta projekta projekta 8.00 .400.00 16. objekat .000.000.

139.00 3.139.00 160.00 21.00 8.00 21.092.4 Troškovi premije osiguranja 160.00 36.00 80.00 80.301. Investiciona ulaganja Materijalni i nematerijalni troškovi 4.00 800.14.8 -5652.400.00 2009. Bruto zarade 20.00 8.00 80.00 6.44 21.84 80.94 2.00 6.00 .099.94 16.139.287.000.00 21.9 -5.00 80.90 513.50 1313.00 16.90 -22.200.000.00 1.018.0 -13.00 21.200.00 16.099.139.90 513.94 160.00 800.94 20.292. Poslovni rashodi 1.00 23.2.00 29.018.099.20 1469.00 -5.765. Rashodi finansiranja 214.095.14 5.9 r/b Struktura A Ukupni prihodi B Ukupni rashodi 1.200.000. Amortizacija 800.853. Ukupan prihod 2.2 Bilans uspjeha I godina II godina III godina IV godina V godina 3.000.453.0 0 16.139.00 -20.00 800.000.5 -14.00 800.15 C Bruto dobit D Porez na bruto dobit 10% E Neto dobit F Akumulacija/neto dobit 14.099. Materijalni i nematerijalni troškovi 1.00 36.00 6.0 0 20.94 16.94 20.94 20.00 1.00 -14.099.8 4 2.000.00 160.00 80.400.00 2.00 21.84 20.000.00 16.000.139.400.000.853.00 8.3 Ekonomski tok r/ b Struktura I PRILIVI 1.3.653.94 20.000.00 160. I godina II godina III godina IV godina V godina 3. Ostatak vrijednosti proizvodnje II ODLIVI 3.9 -5652.695.2 -16164.1.

000.000.283.00 14.14 5.00 8.00 16. Troškovi premije osiguranja 160.94 160.00 6.653.84 2.099.400.50 1313.94 160.00 21.90 513.94 7.099.00 80.5 Pokazatelji U okviru ovog pogavlja obrađuju se:  statički pokazatelji i  dinamički pkazatelji programa.84 20.00 36.8 -4.853. 158.000. Troškovi premije osiguranja 7.365.000.400.000. Ostatak vrijednosti proizvodnje II 4.90 513.00 14.44 -13. 2.653.94 160.00 160.200.5.1 .200. 2.84 -4.853.099.9 4 20.000.84 -4.099.099.000.099.000.00 8.2 .501.00 80.765.853.84 I godina II godina III godina IV godina V godina 6. Rentabilnost rada Kao odnos neto dobiti i broja radnika pokazuje koliko svaki radnik doprinosi stvaranju neto .00 16.853.00 160.000.018. 2.94 20. Porez na dobit 20.90 9.90 513. ODLIVI Investiciona ulaganja Materijalni i nematerijalni troškovi 29.00 80.00 16.90 513.5. Porez na dobit 2009.099. III Anuiteti NETO PRIMICI 214. Bruto zarade 20.099.84 5. 14.86 -15.94 20. PRILIVI Ukupan prihod Izvori finansiranja 3. Bruto zarade 6.653.94 20.00 160.099.00 3.94 20.00 20.1 Statički pokazatelji Ocjena je urađena na osnovu podataka za petu godinu projekta.00 6.00 160.698.00 Sopstveno učešće 148.94 160.00 2009.853.00 Kreditna sredstva 7.84 20.44 21.94 -15.365 -13.20 1469.4 Finansijski tok r/b Struktura I 1.00 16.84 -4.00 III NETO PRIMICI 20.099.853.90 -29.20 1469.00 8.50 1313.00 160.00 20.00 128.

16.2 Dinamički pokazatelji Dinamička ocjena obuhvata:     Metod neto sadašnje vrijednosti.000/ 20.5.214.2.primici x 100 . Na jednog radnika otpada -2826.000 /2=77.853=0. -5652. projekta. na ime osnovnih i obrtnih sredstava.) Na jednog radnika otpada 77. Koeficijent pokrića iz ukupnog duga Kao odnos (1) bruto dobitka i (2) rate i kamate koje su prevedene na uporedivu osnovu pokazuje da li i koliko je bruto dobit sposobna da "pokrije" obaveze programa prema njegovim kreditorima za odnosnu godinu. Metod interne stope rentabilnosti i Period povrata finansijskih ulaganja. Na 1 KM rashoda ovim projektom ostvari se0.10% Diskontovani neto priliv . Ekonomičnost proizvodnje Kao odnos ukupnih prihoda i ukupnih rashoda. projekta).500 KM (I/broj radnika -V god. Relativna efikasnost projekta. ostvari određenu akumulaciju.139/7.71. projekta). projekta).500KM. projekta).155.000 x 100=30.1 Neto sadašnja vrijednost Godina Neto priliv Diskontni faktor 5.9/2=-2826.45 (neto dobit/broj radnika-V god.45KM dobiti. Odnos akumulacije i investicije u osnovna sredstva iznosi -30. odnosno. pokazuje da li i koliko dobro preduzeće zadovoljava osnovni ekonomski postulat da sa što manje ulaganja ostvari što veće rezultate.33% (neto primici/ukup. 14. -4.7KM (ukupan priliv/ukupan odliv -V god.5.V god. Koeficijent pokrića ukupnog duga iznosi -0.33%. odnosno koliko dobiti otpada na jednog radnika. Akumulativnost Kao odnos akumulacije i investicija u osnovna i obrtna sredstva pokazuje sposobnost programa da uz opterećenje troškovima. pokazuje koliko se ostvari prihoda na svaku marku rashoda.70KM prihoda.853. -5.00=(bruto dobit/rate + kamate . Investicije prema broju radnika Kao odnos ukupnih investicija i broja radnika pokazuje koliko svaki radnik "troši" kreditnih i sopstvenih sredstava.84/16. 14.V god.dobiti.

283.84 -4.400.07-155. Prodaja na domaćem 2014 3.00 2018 16.049.34 -28713.160935651 1.283.2.2. PRIMICI UKUPAN PRIHOD 1.000.2 Relativna efikasnost projekta r/b ELEMENTI VRIJEDNOST 93950.00 6. 84 KUMULATIV II 0.000.30 RAZLIKA -29.00 16.051 1.000.708 -4.84 -4.05 -67.44 -4.40 -11.44 -13.000.220143369 1.365. 853.4 Period povraćaja investicija GODIN A I II III IV V VII KUMULATIV I -29.89 -13.44 -18224.283.200.104601 1.70 0 0 0 0 0.853.785.89 -60014.60 1 2 3 NSV ulaganja SV projekta Relativna efikasnost projekta NSV/SV Relativna efikasnost pr.853.00 16.90 -15 365.54 -14.46 -61049.00 16.078.5.08 -3.000.400.00 8. GOTOVINSKI TOK (CASH FLOW) NAZIV I OPIS BILANSNE POZICIJE I.200.722.853.855 -2 4851.78 -42.365.5.00 16.000. 84 -4853.07 NSV= V – I NSV = -61.I II III IV V UKUPNO : -29.512.282370681 -27.30 -9.44 -13.00 2016 8.400.93 155.000. u odnosu na broj 4 zaposlenih 14.84 T= 1 godina + ( -29283/4851*356)=7 godina 2 mjeseca 15. 84 -4853.00 8.707.54 -9.000.561.00 6.00 3.00 13370.84 1.44 -4.00 0.84 -4853.910.000.00 .00 -44649.000.200.853.00 2017 16.65 -3.000=93950.978.862.84 -4.00 3.93 14.00 2015 6.90 -15 365.

94 -4135.9 -12. cijena kilograma sušenog kantariona je 0. Ovakva vrsta proizvodnje nije za velike projekte. ZAKLJUČAK Proizvodnja kantariona je ustvari veoma sigurna i zahvalna. Što ćemo pokazatiu sljedećoj tabeli. Izvoz na konvertibilno tržište OSTATAK VRIJEDNOSTI PROGRAMA IZVORI FINANSIRANJA 27.00 80.94 20.94 II. skoro pa da ih i nema.018. RIZICI Što se tiče proizvodnje kantariona. jer nakon branja i sušenja kantariona.94 416. Ali na osnovu obrada podataka iz ovog projekta zaključili smo da proizvodnja kantariona ustvari nije ekonomski opravdana.099.94 20. INVESTICIJA 2.533.00 -24. prodajna cijena sirovine je jako niska. tako da se godišnjom prodajom sirovine ne mogu pokrite plate stalnih zaposlenih (koji u ovom slučaju imaju 2).9 -4. Predračun za podizanje 1 ha zasada kantariona Troškovi u 1. jako je čvrsta biljka i u slučaju lomljenja brzo se „regenerira“. kantarion postaje jako lagan.00 36.000.333.099. Materijalni i ostali troškovi 5.135.94 20.099.00 80.00 80.00 2. Kreditne obaveze (kamata) 20.9 NETO PRIMICI (I-II) 16. kao što smo već naveli rizici su jako mali.94 - - 20.135.94 20.94 -13.135. Ali ovakva prizvodnja bi bila jako isplativa kada bi se pokrenula kao samostalna prozvodnja jednog privrednika. skoro pa isto reaguje i na sušui na vlagu.94 20. IZDACI 1.00 20.tržištu 2. Kantarion nije zahtjevna biljka.135. tako da ni tu se ne vide rizici. Potražnja za sušenim kantarionom nikad ne opada. godini . 17.94 20.099.099.135. rizici su mali.735.135. Bruto zarade 6.40 kf.94 - 5.

00 2000.0 1.6 0.0 1.00 5 20 10 30.00 150. pljevljenje Kupljenje sirovine sa njive SVEGA Ukupni troškovi /1+2+3/ Troškovi u 3.00 600.0 0.00 Radni dan Radni dan Radni dan Radni dan Radni dan 1.0 1.00 30.00 990.00 400.4 180.00 2640.00 3700.0 1. Rad radnika Rasturanje stanjaka Sijanje Utovar/Istovar Okopavanje. Rad radnika Rasturanje stanjaka Okopavanje.00 2010.0 0.00 40.5 180.00 972.00 600.5 1.0 5.pljevljenje Kupljenje sirovine sa njive SVEGA Ukupno troškovi /1+2+3/ 1 ha Cijena u KM Troškovi u KM/ha kg t l 20 30 100.00 30.00 300. Materijal Stanjak Voda za zalijevanje SVEGA 2. godini Jedinica mjere 1.00 300.00 1200.Jedinica mjere 1.00 600.00 360.5 2.00 Radni dan Radni dan Radni dan .00 6682 Radni dan Radni dan Radni dan Radni dan Radni dan Troškovi u 2.00 500.00 30.00 Radni dan Radni dan Radni dan Radni dan 0.00 1050. godini 1ha Cijena u KM Troškovi u KM/ha t l 10 40.00 30.00 200.00 12 20 5 20 10 30. Materijal Sjeme Stajnjak Voda za zalijevanje SVEGA 2. Rad traktora Oranje na 25 cm Tanjiranje Rasturanje stanjaka Zaoravanje stanjaka Međuredna obrada Košenje zasada Ostali radovi SVEGA 3.00 30.0 5.3 1.00 30.00 600. Rad traktora Rasturanje stanjaka Zaoravanje stanjaka Košenje zasada Međuredna obrada Ostali radovi SVEGA 3.00 150.

00 Radni dan Radni dan Radni dan Vrijednost proizvodnje Količina u kg Proizvodnja u 1. pljevljenje Kupljenje sirovine sa njive SVEGA Ukupni troškovi /1+2+3/ Vrijednost proizvodnje 1ha Cijena u KM Troškovi u KM/ha t l 10 40.00 30.5 180. Vrijednost proizvodnje u 3 godine B.00 200.00 KM . godini Proizvodnja u 3.00 600.00 300.0 1. Rad radnika Rasturanje stanjaka Okopavanje.00 400. godini 8 000 kg sirove herbe 16 000 kg sirove herbe 20 000 kg sirove herbe Cijena u KM A. Rad traktora Rasturanje stanjaka Zaoravanje stanjaka Košenje zasada Međuredna obrada Ostali radovi SVEGA 3.00 600.0 5.00 150.00 17 600.40 0.00 8000.00 2640. Materijal Stanjak Voda za zalijevanje SVEGA 2. Ukupni troškovi 1+2+3 C.40 3200.40 0.00 6400.00 KM 15 212. Dobit A-B Ekonomski efekat se postiže u 3 godini.00 Radni dan Radni dan Radni dan Radni dan Radni dan 1. a eksploaltacija traje 8 godina.00 KM 2 388. Ukupno u KM 0.00 990.5 2. godini Proizvodnja u 2.00 1050.0 0.00 30.Jedinica mjere 1.00 5 20 10 30.0 1.