You are on page 1of 3

Hydraulics

1. An impulse wheel must develop 2500 hp before nozzle loss under a total
head of 900 ft. The nozzle coefficient is 0.98, and the jet diameter is 5
inches. What is the efficiency?
Ans. 80.8 %
2. A 400-lbm/sec stream of water leaves a round-edged nozzle and strikes a
bucket whose angle is 120 degrees from the horizontal. The total head is 45
feet, and the 10-inch diameter turbine runner is turning at 500 rpm. What is
the energy transmitted to the blades per pound of water and what is the
power produced?
Ans. 31.44 ft-lbf/lbm, 22.87 hp
3. The runner in a turbine is 28 inches in diameter. The wheel develops 550 hp
when turning at 600 rpm under a head of 140 ft. What is the specific speed
of the turbine?
Ans. 28.9
4. A pump operating at 1850 rpm delivers 70 cu. ft/min. New conditions
increase the speed to 2500 rpm. What is the flow rate under these new
conditions, assuming no change in efficiency?
Ans. 94.6 cu. ft/min
5. A pump operating with a 1-ft diameter impeller works against a total head of
200 feet. What impeller diameter should be used if the total head increases
to 330 feet and the new pump mus rotate at the same speed with the same
efficiency?
Ans. 1.28 ft
6. A water flume is dammed by a rectangular gate 10 ft wide and 6 ft high. The
water is 5 ft high. There is no water on the down side of the flume. What is
the total force on the gate? How far below the upper edge of the gate does
the resultant act?
Ans. F = 7800 lbf, d = 4.33 ft
7. A 7 ft diameter disk lies in a 30 degrees plane in the horizontal and is covered
with water to a depth of 12 ft from its center. Find the magnitude, direction,
and location of the resultant force on the disk.
Ans. R = 28,813.8 lbf, 60 degrees from horizontal
H = 12.06 ft
8. A container supports 9.3 ft of water, 6.5 ft of oil (SG=0.71), and 5 ft of air at
26 psig and 70 degrees F. What is the absolute pressure at the bottom of the
container?
Ans. 46.737 psia

devilbat

Page 1

Hydraulics
9. Two flanges are held together by three bolts. The pipe section is 4 inches
inside diameter. If the pipe is pressurized to 900 psig, what is the force
exerted by the bolts?
Ans. 3769.8 lbf
10.A piece of lead is tied to 8 cubic inches of cork with a specific gravity of 0.25.
The combination floats submerged in the water. What is the weight of the
lead?
Ans. 0.2375 lbm
11.What is the density of a stone which weighs 19.9 lb in air and 12.4 lb in
water?
Ans. 165.8 lbm/cu. ft
12.The draft of a ship with 4700 sq. ft of water line cross section is 12 ft. What
cargo load is required to increase the draft 3 inches?
Ans. 75,200 lbm
13.A 16,000 cu. ft hydrogen balloons cargo and structure weigh in at 650 lbm.
What must be the initial sand weight to prevent lift off? Assume 14.7 psia and
55 deg F.
Ans. 497.84 lbm
14.What is the velocity head in feet of
a) 70 deg F water flowing in a 2 inches pipe at 15 fps?
3.49 ft
b) 70 deg F air flowing in a 2 inches pipe at 15 fps?

Ans.
Ans. 3.49 ft

15.What is the Reynolds number of air at 250 deg F and 14.7 psia flowing
through a 2 inches diameter pipe at 120 fps?
Ans. 7.362 x 104
16.What is the Reynolds number of 100 deg F of water flowing at 20 fps through
a 4 inches diameter pipe?
Ans. 9.02 x 105
17.A centrifugal pump is used to increase the oil (SAE-30, SG = 0.89) pressure in
some bearings from atmospheric to 100 psig. (a) What mass flow rate is
required to compensate for friction losses of 2 hp within the pump (eff = 0.8)?
(b) What is the overall efficiency if the electrical power to the motor is 12 hp?
Ans. (a) 7.74 kg/sec
(b) 0.667
18.800 gallons of fuel oil (SG = 0.85) per hour must be transferred from the
bottom of one tank to the top of another. The level in the source tank is 3
feet above the pump centerline, and the level in the discharge tank, is 100 ft
above the pump centerline. What is the required hydraulic power?
Ans. 0.202 kW
devilbat

Page 2

Hydraulics
19.A pump adds 330 ft of pressure head to a flow of water. The velocities in the
suction and discharge tank are 6.5 ft/sec and 16 ft/sec, respectively. What is
the mass flow rate if the hydraulic power is 67 hp?
Ans. 50.4 kg/sec
20.A water pump develops a total head of 200 feet. If the cost of electricity is $1
per kilowatt-hour, what is the cost for pumping 1000 gallons? Assume that all
electric power is converted into pumping power.
Ans. $0.654
21.A centrifugal pump operating at 1800 rpm develops a total head of 200 feet
at a flow rate of 320 cu. ft per minute. What is the specific speed?
Ans. 1671
22.A model pump with a 16-inch diameter impeller requires a 12 hp power input
when operating at a speed of 1500 rpm against a head of 25 ft. A
homologous pump 6.2 ft in diameter will operate at the same efficiency
against a 50 ft head. What speed and power input would be expected?
Ans. 447 rpm, 574 kW

devilbat

Page 3