You are on page 1of 18

Copyright@PaGalGuy.

com
5/23/2015
Page 1

Page 1
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

QQAD, Practice test 2: CAT 2007 (Solutions)

Instructions:
1) The duration of this test is 50 minutes and the test is meant to be
taken in one-go without any break(s).
2) This test has 2 sections, A and B with 12 and 20 questions
respectively. Each question in section A and B carries 5 marks and 2
marks respectively and has 5 options. However, for section A the 6 th
unmentioned choice (f) is none of the foregoing. Mark (f) in the
answer sheet for section A if you believe that the answer is not
among the choices. For wrong answers, penalty per question for
section A and B is -1 and -1/2 mark respectively.
3) Use of slide rule, log tables and calculators is not permitted.
4) Use the blank space in the question paper for the rough work.

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
Page 2

Page 2
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

Keys to Practice Test 2


1) D
2) F
3) F
4) C
5) B
6) D
7) E
8C
9) D
10)A
11)B
12)B
13)A
14)C
15)D
16)E
17)A
18 A
19)A
20)B
21)D
22)B
23)E
24)D
25)D
26)A
27)A
28 B
29)E
30)D
31)A
32)D

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
Page 3

Page 3
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

Part A
1) Through a point on the hypotenuse of a right triangle, lines are drawn parallel to the legs of
the triangle so that the triangle is divided into a square and two smaller right triangles. The area of
one of the two small right triangles is
times the area of the square. The ratio of the area of the
other small right triangle to the area of the square is

Solution:
Area of square = x^2, let area of the triangle AED be m*(x^2).
1/2*y*x =m*(x^2) => y= 2*m*x.
let the base of the other triangle be k then slope will be same,
hence x/k=y/x
=>x/k=(2*m*x)/x or, k= x/(2*m)
hence area of the other triangle is (1/2)*x*x/(2*m) = (x^2)/4m
The ratio of the area of the other small right triangle to the area of the
square is
[(x^2)/4m]/x^2 = 1/4m
Hence, option(d) is the right answer

2) Call a 7-digit telephone number


MEMORABLE if the prefix sequence
is exactly the same as either of the sequences
or
(possibly both).
Assuming that each can be any of the ten decimal digits 0,1,2,...9, the number of different
memorable telephone numbers is

(A) 19810
(E) 20100

(B) 19910

(C) 20000

(D) 20010

Solution:
There are 10000 ways to write the last 4 digits and among these there are
9990 whose all the digits are not same. For each of these there are 2 ways to
adjoin three digits d1d2d3 to obtain a memorable number. There are ten

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
Page 4

Page 4
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

memorable numbers for which the last 4 digits are the same. Thus, in all
19990 numbers.
Hence, option(d) is the right answer

3) Consider the triangular array of numbers with 0,1,2,3, ... along the sides and interior numbers
obtained by adding the two adjacent numbers in the previous row. Rows 1 through 6 are shown.

Let
denote the sum of the numbers in row
divided by 100?

(A) 12

(b) 30

(c) 50

. What is the remainder when

(d) 54

is

(e) 62

Solution:
f(100) = 2^1+2^2+2^3+.......................+2^99 = 2*(2^99-1)/(2-1) =
2*(2^99-1)
2^100 = 1 mod (25) by fermats theorem => 2^100 2 leaves remainder of
24 on division by 25. Also 2^100 2 leaves remainder 2 on division by 4.
Since 25 and 4 are co-prime, remainder of 2^100 2 on division by 100 is
74.
Hence, option(f) is the right answer

4)

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
Page 5

Page 5
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

Solution:
Roll the side of the cylinder out, the strip becomes a parallelogram with base
3 and height 80.
Hence, option(c) is the right answer
5)

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
Page 6

Page 6
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

Solution:
Area of shaded region = (8/13)* area of unshaded region.
=> let the acute angle be 'x'.
now (2*x/2*(1^2)) + ( 2*((pi-x)/2)*(2^2 - 1^2)) + (2*x/2*(3^2 - 2^2)) =
8/13*[ {2*((pi-x)/2)*(1^2)} + {2*x/2*(2^2 - 1^2)} + {2*((pi-x)/2)*(3^2 2^2)}
solving this we get, x = pi/7
Hence, option (b) is the right answer

6) Let
denote the greatest integer not exceeding . Let
equations
If

is not an integer, then

and

satisfy the simultaneous

is

Solution:
y = 2[x]+3 and y = 3[x-2]+5
equating both we get; 2[x]+3 = 3[x-2]+5
This is only satisfied if x lies between 4 and 5, and at that time y = 11.
Hence, x+y is between 15 and 16.
Hence, option(d) is the right answer

7) In a narrow alley of width a ladder of length is placed with its foot at point between
the walls. Resting against one wall at
, the distance above the ground makes a
angle
with the ground. Resting against the other wall at
, a distance above the ground, the ladder
makes a
angle with the ground. The width is equal to

Solution:
tan(75 degree) = tan (45 degree + 30 degree) = (tan45 + tan 30)/(1tan45*tan30)
= [1+1/v3] / [ 1-1/v3] = 2+v3.
now, w = k+[h/(2+v3)] = k+(2-v3)*h
also a =[2*v2*h]/[v3+1]

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
k = a/v2 = 2h/(v3+1) = (v3-1)h

Page 7

Page 7
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

hence w = k+(2-v3)*h = (v3-1)h + (2-v3)*h = h


Hence, option (E) is the right answer

8) The negation of the proposition "For all pairs of real numbers


is: There are real numbers
such that

, if

, then

"

Solution:
The negation of if A then B is A and not B.
Hence, option (C) is the right answer

9) Given a circle of radius 2, there are many line segments of length 2 that are tangent to the
circle at their midpoints. The area of the region consisting of all such line segments is

Solution:
The area enclosed will be a ring between the circles with radii 2 and ((2)^2
+ (2/2)^2)^1/2 = v5
Hence, option (D) is the right answer

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
Page 8
10) Consider the sequence defined recursively by

Page 8
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

(any positive integer), and

For which of the following values of

(A) 16

(b) 18

(c) 15

(d) 14

must

(e) 17

u1 = a; u2 = (-1)/(a+1); u3 = (-1-1/a); u4 = a.
Hence the pattern u1 = u4 =u7 = u10 = u13 = u16 = u19= ...............= a
Hence, option (C) is the right answer

11) Let be the set of points


in the coordinate plane, where each of and
, , or . How many distinct lines pass through at least two members of ?

may be

Solution:
Total number of points = 9. These 9 points are arranged three in a row. i.e. 3
rows of 3 points each.
Total number of straight lines segment= 9C2 = 36
We have to subtract two straight line segment corresponding to each such
combination in which three points are in a row i.e. three horizontal, three
vertical lines and two diagonals = total 8 such lines hence subtract 16 from
the above calculated total number of lines to get the distinct straight line.
= 36 - 16 = 20.
Hence, option (B) is the right answer

12) An urn contains marbles of four colors: red, white, blue, and green. When
four marbles are drawn without replacement, the following events are equally
likely:
(I) the selection of four red marbles;
(II) the selection of one white and three red marbles;
(III) the selection of one white, one blue, and two red marbles; and
(IV the selection of one marble of each color.
What is the smallest number of marbles satisfying the given condition?

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
Page 9

Page 9
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

Solution:
Rc4=W*Rc3=W*B*Rc2=R*W*B*G
where R=no. of red balls, W=no. of white balls, B=no. of blue balls, G=no. of
green balls
therefore, R=3B+2, R=2G+1, R=4W+3
for W=1 will not satisfy(B=5/3 which is not an integer)
for W=2 we get smallest no. of marbles(R=11,B=3,G=5)
Hence, option (B) is the right answer

Part B

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
Page 10

Page 10
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

13) A right circular cone of volume


, a right circular cylinder of volume
, and a sphere of
volume all have the same radius, and the common height of the cone and the cylinder is equal
to the diameter of the sphere. Then

Solution:
A = (2/3)*pi*(r^3); M = 2*pi*(r^3); C = (4/3)*pi*(r^3).
=> A-M+C =0
Hence, option (A) is the right answer
14) Three cards, each with a positive integer written on it, are lying face-down on a table.
Twinkle, Raveena, and Akshay are told that
(a) the numbers are all different,
(b) they sum to 13, and
(c) they are in increasing order, left to right
First, Twinkle looks at the number on the leftmost card and says, "I don't have enough
information to determine the other two numbers." Then Akshay looks at the number on the
rightmost card and says, "I don't have enough information to determine the other two numbers."
Finally, Raveena looks at the number on the middle card and says, "I don't have enough
information to determine the other two numbers." Assume that each person knows that the other
two reason perfectly and hears their comments. What number is on the middle card?

(A) 2
(B) 3
determined

(C) 4

(D) 5

(E) can not be

Solution:
Options are: (1, 2, 10); (1, 3, 9); (1, 4, 8); (1, 5, 7);
(2, 3, 8); (2, 4, 7); (2, 5, 6);
and (3, 4, 6);
Now eliminate, 3 in card seen by Twinkle, Otherise she'll definiely know
other digits.
Now, eliminate 6, 9, 10 in the card seen by Akshay. Otherwise he'll definiely
know other digits.
Now, eliminate 3, 5 in the card seen by Raveena. Otherwise she'll definiely
know other digits. So, the card seen by Raveena must be 4.
Hence, option (C) is the right answer

10

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
Page 11

15) The midpoints of the sides of a regular hexagon

smaller hexagon. What fraction of the area of


hexagon?

Page 11
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

are joined to form a


is enclosed by the smaller

Solution:
In regular hexagon joining the centre to the vertex, 6 equilateral triangles
we can get with sides = hexagon sides(a, say).
Interior angle = 120 deg. The next hexagon sides to be equal to x(say) =
a*sqrt(3)/2. So, we get the ratio = 3/4.
Hence, option (D) is the right answer

16) When the mean, median, and mode of the list


are arranged in increasing
order, they form a non-constant arithmetic progression. What is the sum of all possible real values
of ?

Solution:
When we add another no. it is the median if it is 3,else any other no. 4 will
be the median
Case1) x=3
Median=3,Mode=2,Mean=28/7=4
Median=Mean-1
Mode=Median-1
Therefore, it is an arithmetic progression
Case2) x is not equal to 3
Median=4,Mode=2,using AP formula mean=6.
Therefore (25+x)/7=6
therefore x=17
Hence, sum of all possible real values of x is 17 + 3= 20
Hence, option (D) is the right answer

11

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
Page 12

Page 12
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

17) A sum of money gets doubled in little over 4 years at X% SI. Had the rate been Y% the sum
would have been thrice in little less than 7 years. Then the least possible value of (Y-X), given
that it is an integer will be

(A) 4

(B) 5

(C) 2

(D) 6

(E) 3

Solution:
S > S*4*(X)/100 and 2S < S*7*(Y)/100
Hence, option (A) is the right answer
18) If x and y are integers then the equation 5x+19y = 64 has:

(A) a solution for 250 < x < 260

and y > -100


(C) no solution for x < 300 and y < 0
-56
(E) Exactly two of the foregoing

(B) no solution for x > 250


(D) a solution for -59 < y <

Solution:
19y = (64 5x); x = 9 satisfies this. Thus, x = 19K + 9 must be a solution.
When K = 13, x = 256
Hence, option (A) is the right answer
19) Let

and

be distinct elements in the set


What is the minimum possible value of

(A) 34

(B) 50

(C) 30

(D) 40

(E) 32

Solution:
(-2-5+4+6)^2 + (-7-3+13+2)^2 = 9+25 =34.
Hence, option (A) is the right answer

12

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
Page 13

Page 13
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

20) The sum of the lengths of the twelve edges (all integral numbers) of a rectangular box is
, and the distance from one corner of the box to the farthest corner is
. The total
surface area of the box is

Solution:
4*(l+b+h) = 140 => (l+b+h) = 35 also l^2+b^2+h^2 = 21^2
Total surface area = 2*(lb+bh+lh) = (35^2) - (21^2) = 784.
Hence, option (B) is the right answer

21)

Solution:
Let AB = a. <EBA = 15 and cos(15) = (v3+1)/2v2.
Hence, option (D) is the right answer
22) A positive integer

integer
(A) 0

such that

has 60 divisors and


divides ?

(B) 1

(C) 2

has 80 divisors. What is the greatest

(D) 3

(E) 4

Solution:
N must have a divisor as 49 and not 343.
Hence, option (D) is the right answer

13

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015

Page 14
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
Page 14
5/23/2015
23) For each real number , let
be the minimum of the numbers
,
,
and
. Then the maximum value of
is

Solution:
plot the graph of f(x)= 4x+1; f(x) = x+2; f(x) = -2x+4
f(x) = x+2; f(x) = -2x+4 intersect at (2/3,8/3) and f(x)= 4x+1; f(x) = x+2
intersect at (1/3,7/3) hence max f(x) is at 8/3.
Hence, option (E) is the right answer

Directions: (24-25) is based on the information below


A, B, and C are three persons on a circular track. They start moving
simultaneously with constant speeds such that after some time T, A,
B, C are at initial positions of B, C and A respectively (none of them
having completed a full revolution during the time).
24) If A, B and C can complete a full rotation of a circular track in 4, 6 and 12 minutes
respectively, then T (in seconds) is

(A) 60

(B) 75

(C) 90

(D) 120

(E) 150

Solution:
Let n1, n2, n3 be the number of revolutions made per second =>
(n1+n2+n3)T = 1 => (1/4+1/6+1/12)*T/60 = 1 => T = 120 seconds
Hence, option (D) is the right answer
25) If A, B and C come again to their initial positions simultaneously next time after 1 hour;
then T can not be equal to

(a) 10 minutes
(b) 12 minutes
(c) 15 minutes
minutes
(e) exactly two of the foregoing

(d) 18

Solution:

14

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
Page 15

Page 15
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

They again come to their initial position after 60 minutes => they must
make an integral number of revolutions in 60 minutes. => (m+n+p)T = 60
Hence, option (D) is the right answer

Directions (26-27) is based on the information below


A group of students are asked to take atleast one subjects from
Physics, Chemistry, and Mathematics for their courses.
26) The number of students taking exclusively one subject is 50 while the number of students
taking exclusively two subjects is 30. The number of students taking physics, chemistry, and
mathematics is 45, 44, and 48 respectively. The number of students taking all subjects is

(A) 9

(B) 10

(C) 11

(D) 13

(E) 15

Solution:
Let the number of students taking all the three subjects be x;
then 3*x + 50 + 2*30 = 137 => 3x = 27
x =9
Hence, option (A) is the right answer
27) The number of students taking physics, chemistry and mathematics is 42, 45 and 49
respectively while the number of students taking physics or chemistry is 65, that taking chemistry
or mathematics is 70 and that taking physics or mathematics is 72. What is the number of students
not taking all 3 subjects?

(A) 71
(B) 77
determined

(C) 58

(D) 66

(E) can not be

Solution:
A+B A&B = 65; B+C B&C = 70; C+A C&A = 72
2(A+B+C) (A&B + B&C + C&A) = 207
Thus, AUBUC - (A&B + B&C + C&A) = 71
Hence, option (A) is the right answer
28) If the base

representation of a perfect square is

, where

, then

equals

Solution:

15

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
Page 16

Page 16
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

ab3c = 512a + 64b + 24 + c. Any odd perfect square is of the form 8n+1.
Thus, c cant be 3.
Any even perfect square is of the form 16k or 16k+4. Thus, c cant be 0 or 4.
Looking for c = 1 we find 729 and 3481 indeed satisfy this.
Hence, option (A) is the right answer
29) How many non-congruent right triangles are there such that the perimeter in

the area in

and

are numerically equal?

Solution:
Let a, b be the non-hypotenuse sides of the triangle => ab/2 = a + b + (a^2
+ b^2)^1/2
(ab/2 a b)^2 = a^2 + b^2 => (ab)^2 = 4ab(a+b) - 8ab => ab =
4(a+b2)
There are infinitely many non-congruent right angles triangles.
Hence, option (E) is the right answer

Directions: (30-31) is based on the information below


A shopkeeper sells 3 eggs per rupee. He noted that if he sells 4 eggs
per rupee, his rate of sales get double i.e. during the same amount of
time his sale in later case would be of twice the amount of the sale in
former case. If he further increases an egg a rupee, his rate of sales
gets double. Let x, y, z be the number of hours during which he sells
3, 4 and 5 eggs per rupee respectively.
30) If his profit in all the three cases remain same, then which among the following holds true?

(A) 2/y = 1/x + 2/z


(B) 2/y = 2/x + 1/z
(C) 4/y = 1/x +
4/z
(D) 4/y = 4/x + 1/z
(E) 4/y = 1/x + 1/y

16

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
Page 17

Page 17
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

Solution:
Let the shopkeeper bought n eggs per rupee and let he sold eggs worth Rs k
per hour when he offered 3 eggs per rupee. Then, the profits when eggs are
sold 3/rupee, 4/rupee, 5/rupee are 3xk(1/3-1/n), 4y(2k)(1/4-1/n), 5z(4k)(1/51/n) respectively.
3xk(1/3-1/n) = 4y(2k)(1/4-1/n) = 5z(4k)(1/5-1/n)
Hence, option (D) is the right answer
31) During the same amount of time, his profits when he sells the egg at 3 or 4 per rupee will be
same if he buys per rupee

(A) 5 eggs
eggs

(B) 6 eggs

(C) 12 eggs

(D) 15 eggs

(E) 18

Solution:
3xk(1/3-1/n) = 4y(2k)(1/4-1/n) and x = y => n = 5
Hence, option (A) is the right answer
32)

Solution:
CF = CB as length of tangents from same point on a circle will be same.
=> CF = 2.
Let EA = EF = x, in rt. angled triangle CED;
ED^2+CD^2 = EC^2
or (2-x)^2+2^2= (2+x)^2
=>x=1/2.

17

Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015
CE=2+1/2=5/2

Page 18

Page 18
Copyright@PaGalGuy.com
5/23/2015Created by
5/23/2015

Hence, option (B) is the right answer

18