(PROTOKOL DAN ETIKET SOSIAL) Tajuk: • Penyediaan Aturcara • Teks Pengacaraan

TEKS PENGACARAAN
Majlis Hari Anugerah Masa Cue 7:45 pagi Para jemputan dan pelajar mengambil tempat di dalam dewan. Apabila Pengerusi Persatuan Bekas Pelajar S.M.K.K tiba di hadapan pejabat, juruacara mengumumkan : Muka surat : 1 Ann

Mengumumkan ketibaan Yang Berbahagia, Pengerusi Persatuan Bekas Pelajar SMKK Encik Wong Lee Wah dan isteri ke majlis Hari Anugerah Gemilang ke- 25 tahun 2004.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue 8.00 pagi Pengerusi Persatuan Bekas Pelajar SMKK dengan diiringi Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar memeriksa kawad perbarisan Unit Perbarisan dan Perarakan.

Muka surat : 2 Ann Pasukan Pengakap diketuai oleh Chow Yee Kin ( 4 sc. B ) dengan jumlah anggota 13 orang, Pasukan Bulan Sabit Merah diketuai Loh Siah Lee (4 Sc.B ), Pasukan Pandu Puteri diketuai oleh Nor Farizatul Asyikin ( 2A ) , Pasukan Puteri Islam yang diketuai oleh Zarina Abdul Aziz ( 4A ) , Pasukan Kadet Remaja diketuai oleh Nor Afidah Shahriman ( 4B ), Pasukan Pusat Sumber yang diketuai oleh Leong Chiew Thao ( 4 Sc.B ) , Pasukan Pengawas yang diketuai oleh Chai Lee Ching ( 4 sc. B ) . Pasukan Kompang yang mengiringi ketibaan Yang Berbahagia Pengerusi Persatuan Bekas Pelajar SMKK ini diketuai oleh Annisa Saharudin ( 4A ) dengan ahli seramai 17 orang . Pasukan kompang ini dipimpin oleh Cik M. Aniza bt.

Mislan. Majlis Hari Anugerah Masa Cue 8:10 pagi Setelah Pengerusi Persatuan Bekas Pelajar SMKK memeriksa perbarisan, Tuan Pengetua dan Guru-guru Kanan mengiringi Yang Berbahagia Encik Wong Lee Wah dan isteri masuk ke Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar. Muka surat : 3 Ann Majlis menjemput Yang Berusaha Tuan Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar Encik Ibrahim bin Hamid dan guru-guru kanan mengiringi Yang Berbahagia Pengerusi Persatuan Bekas Pelajar SMKK Encik Wong Lee Wah dan isteri masuk ke Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar. Dengan segala hormatnya di dipersilakan

Majlis Hari Anugerah Muka surat : 4 Masa Cue Ann 8:10 pagi Setelah Pengerusi Persatuan Bekas Assalamualaikum dan selamat sejahtera serta selamat Pelajar SMKK dan jemputan khas datang diucapkan kepada Yang Berbahagia, Pengerusi mengambil tempat duduk masing- Bekas Persatuan Pelajar SMKK Encik Wong Lee Wah masing, juruacara memulakan , Yang Berusaha , Pengetua Sekolah Menengah majlis dengan ucapan pembukaan. Kebangsaan Kampar, Encik Ibrahim bin Hamid, Yang Berusaha Pengerusi PIBG Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar, Encik Mat Nasir bin Baharum , Pengetua-pengetua dan Guru besar-guru besar sekolah-sekolah daerah Kampar, guru-guru kanan Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar, para guru, ibu-ibu, bapa-bapa dan para pelajar sekalian.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue Selepas tamat ucapan pembukaan.

Muka surat : 5 Ann Dengan penuh kesyukuran, bersama-samalah kita lafazkan kesyukuran ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnia-Nya , dapat kita mengadakan majlis Hari Anugerah Gemilang kali ke 25 ini.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue 8:15 pagi Juruacara mempersilakan Al-fadhil Ustaz Mohd Zaki bin Hj. Salleh untuk membaca doa.

Muka surat : 6 Ann Majlis dimulakan dengan menjemput Al-fadhil Ustaz Mohd Zaki bin Hj. Salleh untuk membaca doa. Dengan segala hormatnya dipersilakan.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue Setelah selesai bacaan iftitah, juruacara mengucapkan terima kasih.

Muka surat : 7 Ann Majlis mengucapkan terima kasih.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue 8:20 pagi Selesai sahaja bacaan doa, kumpulan koir mengambil tempat di dewan.

Muka surat : 8 Ann Ribuan terima kasih diucapkan kepada Al-fadhil Ustaz Mohd. Zaki bin Hj. Salleh kerana mengetuai bacaan doa itu tadi.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue Kumpulan Koir mengambil tempat di dewan dan menyampaikan lagu.

Muka surat : 9 Ann Majlis kita pada pagi ini akan diserikan dengan persembahan koir Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar yang terdiri daripada pelajar tingkatan 3 dan 4. Mereka akan menyampaikan lagu “Negaraku”. Hadirin hadirat sekalian diminta berdiri semasa lagu ini dinyanyikan. Dipersilakan. ( BERHENTI SEBENTAR ) Lagu kedua yang akan disampaikan oleh kumpulan koir ini berjudul “ Perak No. 1 ”. Dipersilakan. ( BERHENTI SEBENTAR ) Lagu terakhir ialah “ Lagu Sekolah ”. Dipersilakan.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue Selesai persembahan kior.

Muka surat : 10 Ann Majlis mengucapkan terima kasih. Kumpulan koir ini dipimpin oleh Puan Teh Sian Yong. Majlis mengucapkan terima kasih.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue 8:40 pagi Ucapan Tuan Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar , Kampar.

Muka surat : 11 Ann Majlis mempersilakan Yang Berusaha , En. Ibrahim bin Hamid , Pengetua Sek. Men Keb . Kampar untuk menyampaikan kata aluannya. Dipersilakan.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue Setelah Tuan Pengetua selesai menyampaikan ucapannya , juruacara mengucapkan ribuan terima kasih.

Muka surat : 12 Ann Majlis merakamkan ucapan ribuan terima kasih.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue 9:00 pagi Ucapan perasmian Yang Berbahagia Pengerusi Persatuan Bekas Pelajar SMKK

Muka surat : 13 Ann Untuk meneruskan lagi acara, majlis dengan penuh hormat dan takzim mempersilakan Yang Berusaha Tuan Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar, Encik Ibrahim bin Hamid untuk mengiringi Yang Berbahagia , Encik Wong Lee Wah , Pengerusi Persatuan Bekas Pelajar SMKK, untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan upacara Hari Anugerah Gemilang ke-25. Dengan penuh hormat dan takzimnya dipersilakan.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue Tuan Pengetua mengiringi Yang Berbahagia untuk memalu gong tanda perasmian.

Muka surat : 14 Ann Majlis merakamkan ucapan jutaan terima kasih di atas kesudian Yang Berbahagia Encik Wong Lee Wah.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue 9:15 pagi Persembahan pelajar.

Muka surat : 15 Ann Kini rasmilah sudah Hari Anugerah Gemilang SMKK kali ke-25. Para hadirin dan hadirat sekalian akan dihiburkan dengan persembahan oleh para pelajar SMKK. Bagi memulakan acara, sebuah dikir barat akan disampaikan oleh para pelajar tingkatan 5. Dipersilakan. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih. Para pelajar tingkatan 1 akan muncul selepas ini untuk mempersembahkan sebuah tarian India yang berjudul “Maali”. Tarian ini mengisahkan percintaan pasangan teruna dan dara yang memadu kasih di sebuah taman. Pelajar-pelajar ini dipimpin oleh Cik M.Aniza bt. Mislan. Dipersilakan.

Majlis mengucapkan terima kasih. Setelah kita dihiburkan dengan persembahan daripada pelajar tingkatan 1, kini kita akan menonton pula sebuah sketsa pendek berdasarkan sajak nukilan sasterawan negara, Usman Awang. Kumpulan ini dibimbing oleh Cik Sujana bt. Aslim. Dipersilakan Majlis merakamkan jutaan terima kasih.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue 9:40 pagi Upacara penyampaian hadiah.

Muka surat : 16 Ann Hadirin-hadirat sekalian, SMKK bukan sahaja berjaya melahirkan pelajarnya dalam bidang sukan sehingga menjadi sebutan ramai di Daerah Kinta, malahan kecemerlangan ini diteruskan dalam bidang akademik dan ada antaranya yang berjaya melanjutkan pelajaran ke menara gading , pusat pengajian tinggi swasta dan tidak kurang juga yang melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh. Pada hari ini mereka akan dianugerahkan sijil berserta sedikit imbuhan tanda penghargaan daripada pihak sekolah. Dipersilakan Yang Berusaha Tuan Pengetua SMKK mengiringi Yg Berbahagia Pengerusi Persatuan Bekas Pelajar SMKK, Encik Wong Lee Wah ke pentas penganugerahan untuk menyempurnakan

majlis ini. Dipersilakan. Majlis Hari Anugerah Muka surat : 17 Masa Cue Ann Tuan Pengetua mengiringi Yang Saat yang dinanti penuh debaran akhirnya menjelma Berbahagia Pengerusi Persatuan jua. Berikut diumumkan nama penerima imbuhan Bekas Pelajar SMKK Encik Wong skim Tabung Gemilang. Lee Wah ke tempat penganugerahan sijil.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue Muzik iringan dimainkan.

Muka surat : 18 Ann

Majlis Hari Anugerah Masa Cue Setelah penerima terakhir imbuhan khas menerima sijil, muzik latar diberhentikan. Seterusnya juruacara mengumumkan:

Muka surat : 19 Ann Penganugerahan hadiah kepada pelajar terbaik setiap tingkatan 2003

Majlis Hari Anugerah Muka surat : 20 Masa Cue Ann Sebaik sahaja selesai penerima Syabas dan tahniah diucapkan kepada semua penerima hadiah terakhir menerima anugerah hadiah dan anugerah. daripada Y.B, juruacara berpantun: ( BERHENTI SEBENTAR ) Menjadi adat orang Melayu, orang berbudi kita berbahasa. Sebagai tanda mengenang jasa dan rasa besar hati serta ucapan terima kasih, majlis mempersilakan Yang Berusaha Tuan Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar untuk menyampaikan cenderamata kepada Y.B Encik Wong Lee Wah. Dipersilakan.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue 10:45 pagi Persembahan Pelajar.

Muka surat : 21 Ann Para hadirin sekalian yang dihormati, majlis pada pagi ini diteruskan dengan persembahan daripada pelajar. Persembahan seterusnya merupakan nyanyian daripada pelajar tingkatan 5A yang menjuarai pertandingan nyanyian Minggu Bahasa Inggeris. Mereka akan menyampaikan lagu “ Hotel California ”. Dipersilakan. ( BERHENTI SEBENTAR ) Majlis diteruskan dengan nyanyian nasyid persembahan daripada pelajar Tingkatan 2 di bawah pimpinan Saudari Faridah bt Anuar. Mereka akan menyampaikan nasyid yang berjudul “Nabi Anak Yatim”. Dipersilakan. (BERHENTI SEBENTAR) Seterusnya majlis ini akan diserikan dengan

persembahan daripada para pelajar tingkatan empat dan lima yang akan menghidangkan tarian Melayu berdasarkan lagu “ Cindai ”. Dipersilakan. ( BERHENTI SEBENTAR ) Majlis mengucapkan terima kasih. Bagi meneruskan acara, majlis menjemput pelajar tingkatan 4Sc.B untuk mendendangkan sebuah lagu Mandarin yang berjudul “ Wait For Ever ”. Dipersilakan. Majlis merakamkan ribuan terima kasih.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue 11:00 pagi Selesai persembahan juruacara mengumumkan

Muka surat : 22 pelajar, Ann Hadirin –hadirit yang dihormati sekalian, setiap pertemuan pasti akan disudahi dengan perpisahan. Kini, majlis kita telah sampai ke penghujungnya. Majlis merakamkan jutaan terima kasih kepada Yang Berbahagia Pengerusi Persatuan Bekas Pelajar SMKK Encik Wong Lee Wah dan semua yang terlibat dalam menjayakan majlis yang penuh gilang –gemilang serta berwarna-warni pada hari ini. Kalau ada jarum yang patah Banyak kain tidak berjahit Kalau ada silap dan salah Jangan jadikan kenangan pahit Hadirin –hadirat sekalian, dengan itu maka tamatlah

Majlis Hari Anugerah Gemilang bagi tahun ini. Sebelum bersurai dengan segala hormatnya hadirin – hadirat sekalian dipersilakan ke bilik Wawasan untuk menjamu selera dengan hidangan yang tak sepertinya. Dipersilakan.

Majlis Hari Anugerah Masa Cue 11:30 pagi Selepas menjamu selera.

Muka surat : 23 Ann (senyap)

Disediakan oleh

Disemak oleh

Diluluskan oleh

Pembaca/Pengacara

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful