DRAMA KKBI BM: ASAR BELUM BERAKHIR Azan Asar berkumandang menandakan masuknya waktu Asar.

Seorang lelaki tua sedang baring sambil mengenangkan nasibnya. Orang tua : Sudah lama aku dengar, tapi apa boleh buat? Yatim & adiknya : di sini ada orang ya? Tumpang lalu ya, Assalamualaikum. Orang tua : eh nanti ! kamu hendak ke mana? Yatimah : kami hendak ke surau pak cik. Nak solat Asar. Nanti takut terlambat pula. Orang tua : ooo…(mengeluh) Yatim: pak cik dalam kesusahan ke? Marilah kita ke surau utk solat berjemaah. Orang tua: nanti…apa nama kamu? Yatim: saya yatim dan ini adik saya, yatimah. Orang tua: kamu tak ada orang tua, yatim? Yatim: ya, begitulah pak cik. Mudah-mudahan roh mereka dicucuri rahmat. Yatimah: pak cik ni kenapa? Ada masalah? Orang tua: pak cik baru sahaja kematian isteri. Orang yang paling pak cik sayang. Baru sahaja meninggal 3 hari yg lepas. Yatim: ooo…begitu.. Yatimah: saya ada dengar berita itu. Rupa2nya isteri pak cik ya. Banyak2lah berdoa. Orang tua: berdoa? Bagaimana? Yatim: astagfirullah al azim.. berdoalah slepas solat. Orang tua: sebenarnya, sudah lama……. Yatim: Ya Allah! Sampai begitu sekali ! pak cik harus mula dari sekarang . bersembahyang,

berdoa. Orang tua: bagaimana? Bagaimana Yatim? (nada mendesak) Yatim: mari kita ke surau pak cik. Orang tua: aku malu.. Yatim: marilah pak cik.. Orang tua: tunggulah orang habis berjemaah dulu. Yatim: (berfikir)..erm, baiklah.. Yatimah: pak cik ni tak ada anak? Orang tua: ada, tp…(mengeluh) Yatimah: tp kenapa pak cik? Orang tua: pak cik dianggap beban..hmm,kenapa kamu jadi begini nak? Yatim: takdir telah menentukan pak. Saya sebenarnya dilahirkan dapat melihat keindahan tp saya ditimpa kemalangan. Orang tua: begitu malang nasib kamu, nak. Yatimah: kedua orang tua kami terbunuh dalam kemalangan jalan raya. Kematian mereka sangat memilukan. Orang tua: pak cik faham keadaan kamu nak. Yatim: saya menangis tidak henti2 lalu penglihatan saya menjadi kabur dan terus x dpat melihat. Orang tua: oh tuhan..(menangis) betapa hebat penderitaan manusia. Yatim: pak cik menangis? Orang tua: ya, pak cik insaf dgn erti kehidupan ini. Dulu, pak cik org kaya tp pak cik tidak pernah mendekatkan diri pada hal-hal keagamaan. Pak cik suka berjoli, kaki botol. Yatimah: ya Allah! Adakah kekayaan digunakan di situ? Orang tua: dengarlah dulu, bila orang tua pak cik mati, semua harta terpaksa dijual.

Yatim: semua sekali? Orang tua: ya, semuanya. Yatim: na’uzubillah. Orang tua: bila semuanya habis, barulah pak cik sedar. Hutang keliling pinggang. Tetapi nasib baiklah isteri pak cik pandai berjimat. Arwah membeli sekeping tanah untuk dibuat tapak rumah. Yatim: erm, dulu pak cik ada mengeluarkan zakat? Orang tua: x pernah. Yatimah: astagfirullah al azim. Orang tua: ( termenung)..yatim, apakah cita2 kamu? Yatim: cita-cita saya x besar. Sekadar menjadi pendakwah, mengajar kanakkanak dan org dewasa yg senasib dgn saya. Orang tua: oh, begitu mulia sekali kamu, nak. Yatim: itulah yang saya lakukan sejak berumur 10 thn. Orang tua: pak cik kasihankan kamu, yatim. Kamu tidak sma seperti org lain. Yatim: saya bersyukur dan tetap bahagia dan tidak pernah kecewa. Saya anggap ini semua sebagai suratan takdir. Orang tua: kamu harus sayangkan diri kamu. Yatim: saya faham. Pak cik ada keluarga kenalah……. Orang tua: kena apa Yatim? Yatim: tugas menjaga ahli keluarga. Orang tua: bagaimana? Yatim: mengahadap Allah.

Orang tua: menghadap Allah? Yatim: ya, kerana kita kena membuat perhitungan sebelum Allah memberikan perhitungannya. Orang tua: perhitungan bagaimana? (HADIS) Orang tua: yatim, kau dengarkah? Aku belum…. Yatimah: pak cik harus mulakan dari sekarang. Jgn putus asa. Orang tua: bagaimana Yatim? Yatim: kita harus banyakkan usaha, amal dan sumbangan. Orang tua: tp bagaimana? Tolonglah aku sblm terlambat. Yatimah: sabarlah pak cik. Insyaallah, Allah itu maha penyayang, sentiasa peluang dan keampunan. Orang tua: aku takut mengahadapinya! Ajarlah aku, bimbinglah aku, Yatim. Yatim: jangan risau pak cik. Ini sedah menjadi tugas saya sebagai khalifah Allah. Orang tua: kau sungguh mulia, nak. Yati: eh, abang Yatim belum ke surau lagi? Yatim: ooo Yati..belum lagi dik. Sekejap lagi abang pergi. Yati: kami sudah selesai berjemaah. Baiklah, saya minta diri dulu datuk, abang. Assalamualaikum. Orang tua: kanak-kanak itu sungguh baik. Siapa orang tuanya? Yatimah: yati itu, anak orang kaya, pak cik. Bapanya disegani di kampung ini. Dia selalu membantu orang susah. Orang tua: pak cik berasa malu dan kecewa kerana betapa bijaknya orang tua Yati mendidiknya. Sedangkan anak pak cik sendiri….(menahan sebak)

Yatim: tak pelah pak cik. Mudah-mudahan nanti pintu hati mereka terbuka untuk kembali kepada bapa mereka. Yatimah: ya pak cik. Lagipun, pnti taubat itu sentiasa terbuka untuk sesiapa pon. Orang tua: aku tidak faham! (suara: bacakan surah al-as) Orang tua: Ya Allah, sesungguhnya selama ini aku berada di dalam kerugian yang nyata. Tapi masalahnya, apakah aku yang serba kotor ini boleh diterima Tuhan? Yatimah: itu bukan masalahnya. (tersenyum) Yatim: apa yang pak cik fikirkan tu? Orang tua: kamu tahu, kadang kala pak cik kagum dengan orang yang seperti kamu. Walaupun kurang satu pancaindera, kamu masih mempunyai kelebihan yang lain. Yatim: tidak ada apa yang perlu dihairankan. Orang tua: oleh itu, pak cik bercadang untuk membantu memulihkan penglihatan kamu. Yatim: tidak perlu, kerana saya sudah sangat selesa dengan keadaan saya yang sekarang. Saya khuatir jika sekiranya penglihatan saya pulih, kebolehan menghafal Al-Quran saya akan hilang. Orang tua: (ketawa perlahan/lembut) kamu lain dari yang lain, Yatim. Baiklah, pak cik menghormati keputusan kamu. Yati: (berlari-berlari ke arah mereka) datuk! Datuk! Ada orang mencari datuk. Orang tua: (kehairanan)siapa? Di mana? Yati: di surau. Cepatlah datuk. Yatim: marilah pak cik, nampaknya saat kepulangan dialah yang pak cik tunggu2 selama ini.

Orang tua: entah la Yatim. Ya Allah, berikanlah aku petunjuk. Yatim: baiklah, pak cik berjalan dulu, saya dibelakang. Adik Yati, boleh bawakan kami? Yati: boleh. Datuk, mari saya pimpin datuk. Yatimah: mari abang Yatim.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful