#1

Afla cine te asculta
Inainte de orice trebuie sa stii cui te adresezi. E o petrecere formala sau informala? E o gala sau o intalnire de networking? Cine te asculta acolo este primul lucru pe care trebuie sa il aflii cand te pregatesti sa tii un discurs. O prezentare intr-o biserica este, evident, diferita fata de una la o petrecere sau la un concert, desi poate e acelasi mesaj. Adresarea ta, precum si felul cum te raportezi la audienta , este diferita.

#2
Regula de 5 minute!
E foarte important cat timp ai la dispozitie pentru ca in functie de timp trebuie sa alegi mesajul , sa structurezi discursul si sa elimini informatiile redundante sau irelevante. Se stie ca atentia maxima este de pana la 5 minute, de aceea e foarte important, stiind aceasta regula, sa captezi atentia audientei in acest interval. Eu prefer sa tin discursuri de 5 minute, astfel am atentia maxima si e mai simplu de pregatit.

#3
Alege mesajul relevant!
Multi oameni vorbesc mult, prost si de multe ori plictisesc. Incearca sa nu fii la fel, alege mesajul relevant pentru audienta. Daca esti la o petrecere aniversara e interesant sa spui ceva inedit si amuzant despre sarbatorit, insa nu incerca sa spui prea multe pentru ca sunt mari sanse sa spui prostii sau sa plictisesti. Alege cea mai relevanta poanta, povestire sau intamplare ca sa poti termina discursul cat esti pe val.

#4
Incepe ca un profesionist
Alaturi de regula de 5 minute, introducerea este foarte importanta cand pregatesti un discurs. Prima impresie este foarte importanta la un discurs. Daca prima impresie este neconvingatoare risti sa pierzi atentia audientei din primul minut. Incearca sa captezi atentia audientei tale din prima fraza cu ceva socant, amuzant, emotionant sau neobisnuit.

#5
Repeta bine discursul
Cel mai bun discurs este cel repetat. Discursul cel mai convingator este acela bine invatat. Chiar daca esti un talent oratoric nu poti fara sa-ti repeti discursul. Improvizatia cea mai reusita se repeta indelung la teatru si regula se aplica si la discursuri. Repeta discursul cu voce tare, de preferat in fata unui prieten sau a unei oglinzi, astfel poti primi feedback si te poti corecta.

danielbujorean.blogspot.com
danielbujorean – Twitter danielbujorean – Facebook danielbujorean – Scribd

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful