You are on page 1of 11

CONSUMUL DE DROGURI

Activivitatea sa desfasurat in cabinetul de consiliere psiho-pedagogica,la activitate au
participat 6 elevi in clasa a XI, si a XII.
Metoda folosita a fost focus-grupul,scopul intrunirii fiind acela de a dezbate un
subiect de interes comun,vizand implicarea tuturor membrilor,membrii exprimandu-si
opinii divese,chiar divergente,fapte experiente,legate de tema dezbatuta.
Utilitatea metodei folosite , consta in obtinerea de informatii de interes public privind
consumul de droguri,gradul de informare al participantilor,propiile opinii.
Utilizarea focus-grupului are o serie de avantaje:investigatia de tip focus-grup
reconstrueste o situatie de comunicare sociala care este mult mai ‚naturala’ , comparativ
cu interviul traditional. Oamenii comunica in mod natural in grupuri si se simnt cel mai
bine in procesele de comunicare de tip orizontal; ofera informatii,dar si precizeaza, aspect
mult mai important, motivatia, credintele profunde fat de diversele probleme dezbatute,
pe care le au subiectii din grup; analiza relatiilor si a jocurilor de putere care pot conduce
la formularea unor opinii; permit intelegerea unor mecanisme care produc, sustin sau
anihileaza anumite opinii sau atitudini.
Motivatia unor atitudini sau opinii poate fi astfel revelata nu doar de explicatiile
subiectilor,ci si de modul in care ei interactioneaza in cadrul discutiilor. Se pot urmari,de
exemplu,modurile in care subiectii radicalizeaza,sau dimpotriva, reletivizeaza anumite
argumente sau teze,se poate analiza modul in care se construeste modul in care ei
interactioneaza in cadrul discutiilor.
Metoda are si o serie de limite: relevanta statistica slaba si de incapactatea de a oferi
expresii sintetice cantitative ale fenomenelor; moderarea acestor interviuri este extrem de
complexa, iar rezultatele depind intr-o mult mai mare masura de activitatea
moderatorului, decat in cazul unor interviuri obisnuite; efectele care pot produce pe
parcursul desfasurarii investigatiei ,si anume:
1

Polarizarea- reprezinta exagerari ale opiniilor si atitudinilor exprimate ,ca

Intalnirea vizeaza atitudine fata de consumul de droguri si gradul de informare al participantilor cu privire la aceasta tema. dupa care formuleaza o definitie comuna :Drogurile sunt substante naturale sau sintetice folosite de consumatori pentru actiunea lor asupra psihicului (actiune psihotropa)-ca stimulente sau sedative ale actiunilor mentale.logoree.. cu moderatorul. necesare desfasurarii interviului.si cateva date despre el in legatura cu tema in discutie(sunt fumator).volatil si inflamabil. 5 Efecte nocive:betie.medicamente.buna dispozitie. si care are ca efect deteriorarea aprecierilor pe care le fac membrii unui grup in raportarea la o problema particulara.Droguri cu efect depresiv: Alcoolul este u lichid incolor. clasa si profilul la care invata. Participantii sunt rugati sa defineasca drogurile din punctul lor de vedere.gastrita. Drogurile se impart in in doua categorii:legale (tigari.encefalopatii.euforie.dupa care se enumera o serie de reguli ce trebuiesc respectate pe parcursul desfasurarii interviului. Urmeaza prezentarea temei si motivul pentru care subiectii au fost adusi la un loc. 4 Efecte cautate-relexare. 2 Efectul de turma. Prezentarea diverselor sortimente de droguri: 1.crize .pancreatina.opiu.se refera la un tip de presiune normativa exercitata de grup .).marijuana.dezinhibitie.agresivitate.si care are o baza. 3 Groupthink – reprezinta un tip mai complex de proces de grup care apare tot datorita unei presiuni nomative..tulburari de coordonare motrica. Dupa ce participantii au sosit in cabinet cu 15 minute inaintea desfasurarii interviului pentru a se familiariza cu atmosfera. coma.efect a persuasiunii grupului. Activitatea s desfasurat in cabinetul de psiho-pedagogie (cadrul intitutional) participantii avand acces la materialele falosite. ilegale (heroina.cocaina.cofeina). Dupa aceasta are loc o scurta prezentare a fiecarui participant.obtinut prin fermentarea fructelor sau cerealelor. gandire confuza. cu ceilalti participanti.

de placere. senzatii de bunastare fizica.nicotina este un alcaloid extras din frunzele plantei Nicotina Tabacum si este continuta in tigari. senzatii de bine. sentimentul puterii. 8 Efecte cautate-scaderea sensibilitatii emotionale la dureri. 12 Efecte cautate-euforie. modificarea simtului gustativ si favorizarea aparitiei infectiilor cavitatii bucale. hiperactivitate.. plasturi.stare de naucie. deprimarea sistemului nervos. depresii. 6 Efecte cautate-stimulare fizica si intelectuala. detasare de realitate. cresterea puterii de concentrare. cu gust amar si miros slab de benzina.utilizate in perioade mari de timp dau o puternica dependenta fizica si psihica. diminuarea oboselii. coma sauchiar moartea. Heroina se obtine prin tratarea morfineicu anhidrida acetica sau cu clorula de acetil.Droguri cu efect stiumulator: Cocaina-se obtine din frunzele de coca.. hiperestezie. somnolenta. calmare. convulsie. halucinatii vizuale. palpitatii.degradare morala.este de culoare alba. idei delirante.durere.bronsite cronice.vorbire greoaie disartrie. inlaturarea somnului. trabucuri.. stimulare psihica puternica. senzatie de bunastare.epileptce.. 2. tutun de pipa. inconstienta. relexare. 10 Efecte cautate-inducerea de somn artificial.ajungand in organism prin fumul de tutun sau prin absorbtie cutanata. vaga euforie si relaxare fizica.izolare sociala. coma sau chiar moartea . 13 Efecte nocive-angoasa. 9 Efecte nocive-tulburari de atentie. 7 Efecte nocive. . paranoia.cresterea tensiunii arteriele. inlaturarea senzatiei de foame. pericol de stop cardiac. tremuraturi. relaxare psihica si euforie reverie. paralizii respiratorii . Tutunul. 11 Efecte nocive-hipotensiune. cristalina. Barbiturice sau somnifere-sunt medicamente utilizate dupa indicatia medicului.

neajungandu-se astfel la divergente si dispute de idei si convingeri. tulburari ale somnului.euforie. psihoactiv. ca lasa ..au manifestat o usoara stare de nervozitate(un participant isi rodea unghiile). Participantii au dovedit cunoasterea acestor detalii si evident pericolul consumului de droguri. Ecstasy-sau MDNA sau XTC este un drog sintetic. cresterea fregventei cardiace. cefalee.evadare. au fost atenti la informatiile prezentate.tremuraturi. iritabilitate. 19 Efecte nocive-confuzie.vedere dubla. stare de visare si relaxare. 3. o usoara rezervare (la un participant). 17 Efecte nocice-scoderea capacitatii de concentrare. tremuraturi. imagini distorsionate. insomnii. anxietate. O tigara de marihuana este echivalentul a 5-7 pachete de tigari. tendinte de a borbi si a rade mult.. inbunatatirea dispozitiei. veselie. 14 Efecte cautate. precum si efectele cautate de la aceste substante. calmare. dar au manifestat prejudecati cu privire la persoanele de gen feminin care manifesta o dependenta cel putin fata de tutun.depresie. 18 Efecte cautate-energie. tahicardie. motivand ca le gasesc vulgare si mai putin educate. reprezinta diferite forne ale plantei Cannabis Sativa.Amfetaminele-sunt droguri sintetice folosite in diferite scopuri medicale. In discutie participantii sau completat. 15 Efecte nocive. contractii musculare. apatie. Au avut o atitudine degajata. halucinatii. 16 Efecte cautate-absenta inhibitiilor. injectarea ochilor. si-au exprimat pareri si idei comune. delir. iluzia ca este urmarit.cresterea tensiunii. cu proprietati asemanatoare amfetaminei si halucinogenelor. greta. panica. neliniste.stimulare rapida psihica si sexuala. Pe parcursul discutiei ei au manifestat un deosebit interes. incredere in sine. au fost spontani in afirmatii. usurinta ideatica.Droguri halucinogene: Marihuana-impreuna cu hasisul si uleiul de hasis. frica si paranoia. senzatii de forta. au comunicat aducand in discutie numeroase cazuri cunoscute de ei cu privire la tema dezbatuta.si cele nocive.

mai ales in cazurile in care partenerul de viata este nefumator. frustrarea.Care credeti ca sunt trasaturile de personalitate care predispun la cosumul de droguri? 1. Participantii au fost implicati activ in discutie. Moderatorul. a fost exlicit in prezentarea informatiilor. emotii. teninte de agresivitate. prietenos. Completarea a avut lac si prin exemplificarea gravitatii consecintelor drogurilor cu pesone celebre(O O) Intrbari selective din ghidul de interviu: 1. impulsivitate. A aprobat informatiile corecte venite din partea participantilor. .Ce semne cunoasteti dupa care se poate cunoaste o persoana care consuma droguri? 2. teribilismul. comportamente deviante. Trasaturile de personalitate care predispun la consumul de droguri ar fi: imaturitate. si a corectat si lamurit asupra informatiilor detinute gresit sau incomplet de catre participanti. 2. a vorbit pe un ton cald si cu mult calm. a incurajat discutia si a destins cu usurinta afmosfera. inadaptare. nu au avut trac. si sau aratat interesati de a discuta aceasta tema si cu alte ocazii.impresia de persoane slabe din punct de vedere al caracterului(tocmai datorita faptului ca sunt vicioase). -schimbari bruste si fregvente de dispozitie psihica.

. -libertatea prea mare lasata de parinti. -inhibarea sau exacerbarea dorintelor sexuale. -curiozitatea. -anturajul. -lipsa concentrarii. fiole. -prezenta unor substante sau obiecte:capsule. tablete. -urme de intepaturi pe corp. -sararie. apatie. 3. -pentru a parea mai interesanti. eteriorare psihica. -un caracter slab si usor influentabil. -pentru a atrage atentia. -irascibilitate. -probleme in familie.. -dezintegrarea vietii de familie. . -plictiseala. -cheltueli mari nejustificate. idei derilante.Care ar fi motivele penru care fumeza si recurg la alcool adolescentii? 4. -pierderi de memorie. -lipsa de coodonare motorie. prafuri. reducea drastia a veniturilor. stranut. -acese de tuse.Ce consecinte sociale poate avea consumul de droguri? 3. seringi. -pierderea legaturilor de prietenie. -aparitia unor prieteni noi. agresiviate’ -miros pecific. -halucinatii.-somnolenta. 4.

periculos. degradarea danturii. afectiuni ale ochilor . lipsa de incredere in sine.Care ar fi efectele fumatului si al consumului de alcool asupra persoanelor din jurul consumatorului? 6. imaturitate.Cei din jurul consumatoului il vor marginalizeaza.Ce efecte are tutunul asupra organismului? 5. lipsa capacitatii de adaptare la shimbari.apartenenta la familii dezorganizate in care exista tensiuni.misterios. sintome de greta. Aplicatie:Convingeri eronate ale adolescentilor: 20 Consumul de droguri te ajuta sa-ti faci multi prieteni. impotenta. afectae sistemului digestiv.Unele dintre motivele pentru car oamenii recurg ls groguri ar putea fi:dificultatile de comunicare.afectarea sarcinii.5. pentru a fi acceptati in grup. in propriile forte si capacitati. sentimetul de inutilitate si inferioritate. . caner la plamani. 21 Drogirile te ajuta sa reusesti in viata. 6.pentru a uita de dificultatile cotidiene. dorinta de a face ceva nou . apar conflicte care duc la agresivitate.toleranta redusa la frustrare. afectarea bugetului.creste nervozitatea. 22 Sa te droghezi inseamna sa fii in pas cu moda. destramarea familiei. . aprecierea nerealista a realizarii personale. vor avea si ei un miros neplacut al hainelor. scade bugetul . sunt predispusi la fumatul pasiv. toata lumea se drogheza.capacitatea redusa de a face fata stresului. lipsa respectului de sine.Fumatul ar putea avea urmatorela consecinte asupra organismului:boli pulmonare. 7. boli de inima(stop cardiac) miros neplacut. conflicte.Care sunt motivele pentru care oamenii recurg la droguri? 7.afectarea caii bucale. lipsa modeleloe credibile de identificare.

26 Poti renunta oricand la consumul de droguri. interesul pentru viata. 38 Adevarat –dar este de asemenea foarte nociva organismului. comunicare in rest se degradeaza si consumatorii sunt marginalizati. 25 Drogurile naturale nu au efect negative asupra sanatatii. 37 Fals –poti deveni depenent dupa o singura doza. i) Consumul de droguri te fac sa devii mai atractiv. 27 Drogurile te fac sa comunici mai usor. 24 Persoanele dependente au risc crescut pentru infectarea cu HIV. 39 Fals –este la fel de greu in ambele cazuri. incep sa vorbeasca singuri. trebuie ajutat de familie.23 Drogurile te pot ajuta sa depasesti. 36 Fals –consumatorii sunt respinsi pentru ca devin neglijenti in vestimentatie. gradul de dependenta de aceste . 30 Fals –majoritatea tinerilor nu se drogheza . 32 Adevarat –din cauza folosirii aceeasi siringei de catre mai multi consumatori. 33 Fals –toate drogrile au efecte negative asupra sanatatii. Raspussurile participantilor: 28 fals –prieteni le devin doar dilarii de droguri. supraveghiat de medic si observatia unui psiholog’ 35 Fals –doar in cazul drogurilor usoare. j) Nu poti eveni dependent dupa o singura doza. dar prietenii incep sa ii respinga si sa ii marginalizati. 34 Fals/Adevarat –singur. motiv pentru care prima doza le este o oferita gratis. dar in realitate duc la aparitia sau intetirea problemelor familiare. slujba. se izoleza in lumea lor. k) Marihuana nu duce la dependenta . consumatorul nu poare renunta. internat in centre de dezintoxicare. au un aspet fizic neplacut. important este sa vrei acest lucru. scola. l) Este mai usor sa renunti la consumul de de alcool decat la fumat. 29 fals -drogurile ‚te ajuta’sa pierzi multe lucruri:prieteni. 31 Fals –pe moment te ajuta. sa uiti anumite probleme de familie.

astfel incat nu se mai poate vorbi despre stoparea lui. Situatia actuala tinde sa prinda conturul unui fenomen scapat de sub control. Programul trebuie sa sa se finalizeze prin cresterea gradului de informare a . tratand-o cu seriozitate. dar cunosteau diferite cazuri si asta le-a dat ocazia sa exemplifice si sa analizeze mai bine tema.cat si parintii si profesorii le au vis-a-vis de cauzele debutului consumului si de metodele de prevenire ale fenomenului. Participantii nu au fost numai interesati de tema. gradul lor de informare si perspectiva din care privesc problema consumului de droguri. astfel numarul consumatorilor crescand de la un an la altul. Ei constata ca consumul de droguri sa instaurat in Romania la inceput print-un proces timid.substante fiind la fel de puternica. care ii priveste pe tinerii adolescenti in special. Au fost incantati sa participe la discutie si sau aratat interesati de a participa la alte discutii pe alte teme. Participantii considera necesara promovarea unui program de prevenire al consumului de droguri. Participantii considera ca problema drogurilor in romania nu are o amploare atat de mare ca in tarile occidentale. toti participantii sau aratat interesati sa participe la discutie si pe parcursul dezbaterii fiecare a luat cuvantul cel putin o data. sunt ca si inexistente. Comunicarea sa relizat spontan. de prevenire si informare a tinerilor privind riscurile cosumului de drog. Scopul progrramului de prevenire a consumului de droguri in licee sa fie acela de a dobandi cunostiinte despre cosumul de droguri si determinarea unor principii de viata solide. atat adolescentii. marea majoritate a tinerilor acuzand lipsa de materiale informative si de programare de prevenire a consumului in scoli si licee. se observa din atitudinilepe care. Din nefericire actiunile educative din tare noastra . Modul in care este perceputa problema consumului de substante psihoactive. Spre surprinderea mea am contastat ca nici un participant nu e fumator (doar un fost fumator) si ca ei condamna social si acest viciu. Scopul intalnirii a fost acela de a dezbate o tema de interes general.apoi din ce in ce mai puternic. sustinute. ci doar de incetinirea dezvoltarii lui. Sa avut in vedere si aducerea de informatii suplimentare in ceea ce priveste riscurile cosumului si efectele asupra organismului si asupra celor din jurul consumatorului.

acesta fiind marginalizat cat si viata familiei sale. familiei si societatii. Discutia se finalizeaza prin concluzionarea dezbaterii. care afecteza viata consumatorului. . cat si cadrelor didactice.adolescentilor cu privire la droguri si consumul lor. precum si constientizarea riscurilor la care se expune persoana care incepe sa consume droguri.de pe urma acestor programe ar aduce beneficii in primul rand adolescentilor. si anume nocivitatea substantelor toxice.

Moderatorul a incurajat discutia. ca tinerii ar fi in marea lor parte teribilisti. a adresat intrebari ajutatoare. din cauza prejudecatii. Interesul dovedit de acestia si seriozitatea de care au dat dovada m-au facut sa-mi dau seama ca as dori sa lucrez pe viitor intro institutie in care sa intru in contact cu tineri. . si in acelasi timp sa efectuat si o informare. in sensul bun al cuvantului. spre ai ajuta si a cauta impreuna cu ei solutii de rezolvare a diferitelor probleme cu care se confrunta. Si-au exprimat compasiunea fata de consumatori si interesul spre ai ajuta. cu privire la consumul de droguri. dezinteresati. discutiile contradictorii nu au existat. Lucrul care ma mirat. respectiv completare de informatii a tinerilor. precum si gradul lor de informare. Interesul lor si curiozitatea de care au dat dovada cu privire la tema dezbatuta. Ei propun chiar si solutii de stopare al femomenului. munca cu adolescentii fiind una deosebit de placuta si de obtimista. Experinta acumulata in urma acestei intilniri a fost una deosebit de placuta. cand doi dintre participanti au dat semne usoare de nervozitate=si-au ros unghiile. ei avant in cea mai mare parte acelasi punct de vedere asupra fenomenului. isi exprima punctele lor de vedere si sunt gata sa puna in practica cunostiintele lor. a exemplificat cu unele cazuri si ia aprobat in relatarile pe care acestia incercau sa le intreprinda. si mai putin seriosi in ceea ce priveste o astfel tema. condamna consumatorii.Observatii Pe parcursul acestei dezbateri am observat ca tinerii trateza cu interes acest gen de teme. si in acelasi timp sunt dispusi sa ii ajute in incercarea lor de a parasi viciul si dependenta. Tema dezbatuta si-a atins scopul. obtinandu-se date cu privire la perspectiva din care adolescentii privesc aceasta problema. Atmosfera a fost relexanta ( cu doua mici exceptii. sa implica activ. a fost acela ca fiecare din ei asteptau ca fiecare participant sa-si termine ideea.frecat mainile) dar pe parcursul discutiei au reusit sa se relaxeze. m-au mirat oarecum.