You are on page 1of 8

www.jagranjosh.

com

SAMPLE QUESTIONS FOR SBI PO EXAM 2013 :


DATA INTERPRETATION

Sample QuestionsFor SBI PO Exam 2013 :Data Interpretation

DataInterpretation&Analysis
Directions(Q. 1to5): Studythetablebelowtoanswer thesequestions.Thetable
gives thepercentagedistributionofpopulationoffivestatesA,B,C,Dand Eon
thebasisof poverty lineandalsoonthebasisofgender.
State

Percentage of populationbelowthe
poverty line

A
B
C
D
E

28%
27%
25%
21%
32%

ProportionofMalesandFemales
BelowPoverty AbovePoverty
Line
Line
M:F
M:F
3:4
4:5
5:4
7:5
3:2
2:3
1:2
5:3
5:3
9:8

1. If the male population above poverty line for state E is 3.6 million, then the
total populationoffemaleforthestateEbelow poverty lineis?
(a) 0.12million
(b) 0.012 million
(c) 1.2 million
(d) 3.2 million
(e) Noneof these
2. What will bethe population of males abovepoverty line in thestateD if it is
known that thepopulationofthestateis8million?
(a) 0.395 million
(b) 3.95million
(c) 6.32million
(d) 0.56million
(e) Noneof these

Sample QuestionsFor SBI PO Exam 2013 :Data Interpretation

3. What will be approximately the male population above poverty line for the
stateBif thefemalepopulation belowpoverty lineforstateBis 1.02 million?
(a) 3.62million
(b) 0.362 million
(c) 2.61million
(d) 0.261 million
(e) Noneof these
4. If the population of males below poverty line for state A is 1.56 million and
that for stateCis 2.55 million, then thetotal populations of states A and Care
in theratio?
(a) 12: 13
(b) 13: 12
(c) 17: 13
(d) 13 : 17
(e) Noneof these
5. If thepopulation of females abovepoverty linefor stateB is 2.92 million and
thatforstateDis 4.74 million, then thetotalpopulationofstatesBandDis
(a) 25 million
(b) 24 million
(c) 27 million
(d) 28 million
(e) Noneof these

Sample QuestionsFor SBI PO Exam 2013 :Data Interpretation

Directions(Q. 6 to10):Study thegraph belowtoanswerthesequestions.


The line graph gives the ratio of the amount of imports by a company to the
amountofexportsfrom thatcompanyovertheperiodfrom2005 to2011.

1.1

1.2

1.25

0.9
0.65

2005

0.7

2006

0.75

2007

2008

2009

2010

2011

6. If the imports in 2006 were Rs. 280 crores and the export in 2006 and 2007
wereRs.860crores, then theimportsin 2007 were?
(a) Rs.325crores
(b) Rs.345crores
(c) Rs.365crores
(d) Rs.385crores
(e) Noneof these
7. The exports were minimum proportionate to the imports of the company in
theyear?
(a) 2005
(b) 2006
(c) 2010
(d) 2011
(e) Noneof these

Sample QuestionsFor SBI PO Exam 2013 :Data Interpretation

8. What was thepercentageincreasein exports from 2008 to 2009, if imports in


2008 wereRs.360croresand importsin2009 wasRs.550crores?
(a) 10%
(b) 20%
(c) 25%
(d) 33%
(e) Noneof these
9. If the imports of the company in 2011 wereRs. 560 crores, the exports from
thecompany in 2011 were?
(a) Rs.400crores
(b) Rs.428crores
(c) Rs.438crores
(d) Rs.442crores
(e) Rs.448crores
10.Inhowmanyofthegivenyears weretheexportsmorethan theimports?
(a) Morethan three
(b) Three
(c) Two
(d) One
(e) Zero

Sample QuestionsFor SBI PO Exam 2013 :Data Interpretation

Directions(Q. 11 to 15): Study thetablebelow toanswerthesequestions.


TheExpenditureofaCompany(in 000rupees)perannumoverthegiven years
Years

ItemsofExpenditure
Salary Bonuses TravelExpenses Taxes Interest onLoans
2005 246
17
67
112
37
2006 264
23
78
125
45
2007 287
29
71
137
53
2008 301
33
82
129
49
2009 325
47
73
141
57

11.What istheaverageamountof bonusesperyear paid by thecompany?


(a) Rs.30,000
(b) Rs.2,98,000
(c) Rs.29,800
(d) Rs.3,00,000
(e) Noneof these
12.Thetotal amount of travel expenses during thegiven period is approximately
what percentage of the total amount of interest on loans during the given
period?
(a) 133%
(b) 145%
(c) 150%
(d) 154%
(e) 158%
13.Total expenditureon all theseitems in 2006 was approximately what percent
ofthetotalexpenditurein 2008?
(a) 93%
(b) 90%
(c) 87%
(d) 83%
(e) 79%
6

Sample QuestionsFor SBI PO Exam 2013 :Data Interpretation

14.Which typeofexpenditureisalwaysincreasingoverthegivenperiod?
(a) Salary
(b) TravelExpenses
(c) Taxes
(d) Intereston Loans
(e) Noneof these
15.What is the ratio between the total amount of travel expenses of 2006 and
2008 tothesalaryof 2009?
(a) 1:2
(b) 2:1
(c) 3:2
(d) 65: 32
(e) 32: 65

Sample QuestionsFor SBI PO Exam 2013 :Data Interpretation

Answers
1. (c)
2. (b)
3. (a)

4. (d)
5. (e)
6. (b)

7. (d)
8. (c)
9. (e)

10.(a)
11.(c)
12.(d)

13.(b)
14.(a)
15.(e)