You are on page 1of 6

1.

PRODUCTIA SI DISTRUCTIA DE ERITROCITE
(diagnostic de laborator)
PRODUCTIA DE ERITROCITE

Eritropoeza = procesul de proliferare si diferentiere a precursorilor

1)
2)
3)
-

eritrocitari si trecerea in circulatie a eritrocitelor apte
pentru functia de transport a O2.
= este reglata de interventia unor mecanisme care implica
factori
de
creştere
ce
influenteaza
diferenţierea
progenitorilor eritroizi
= menţine constant numarul de eritrocite circulante prin
ajustarea ratei de producţie a eritrocitelor.
sangele = format din elemente celulare suspendate in plasma
masa eritrocitara = 99%
masa leucotrombocitara = 1%
eritron = totalitatea masei eritrociatare, de la celula stem pluripotenta
pana la eritrocitul imbatranit si eliminarea lui din circulatie:
elemente imature (fixe) care formeaza eritropoeza
eritrocite circulante si eritrocitele din sinusurile sanguine, care au rol de
transport al O2 = viata eritrocitului
retragerea din circulatie a eritrocitelor = hemoliza si recuperarea
materialelor din care sunt alcatuite.
Celula stem pluripotenta (1-5% din MO) sub comanda eritrokinelor se
poate transforma in orice celula precursor al liniilor celulare din seria
eritrocitara, granulocitara, fibroblastica – fibrocit.

Factori ce influenteaza eritropoeza
1. Scaderea P02 in tesuturi (rinichi) este principalul factor de stimulare
a sintezei si eliberări de eritropoetina, mecanism ce explica
poliglobulia de altitudine.
Eritropoetina – se gaseste in plasma si se elimina prin urina
- sintetizata 90% la nivelul rinichiului sub forma de
proeritropoetina
- rol:
1. stimuleaza proliferarea CFUE (eritroid colony forming
unit),
1

mare consumator de vit B12). stimuleaza diferentierea precursorilor eritrocitari. c)Diabaza = trecerea reticulocitelor prin miscari active din maduva in sange. scurteaza timpul de maturare si de tranzit medular al precursorilor eritocitari. 4. unde dupa 1-2 zile se transforma in eritrocit matur. Procesul de maturare presupune:  reducerea dimensiunilor nucleului si a celulei  cresterea cantitatii de cromatina nucleara condensata  cresterea raportului dintre volumul citoplasmatic si volumul nucleului  cresterea cantitatii de hemoglobina (Hb) – cu un aspect roz si scaderea ARN ribozomal – colorat albastru. cu deformari petaloide ale conturului celular si expulzarea nucleului prin una din excrescente.2. 2 . o carenţa crescută de vitamina B12 apare in parazitoze (Diphylobotrium latum . creste masa de eritrocite circulante. Factori nutriţionali: carentele alimentare in proteine se pot asocia si cu carenţe vitaminice in special cele legate de acid folic si vitamina B12. macrofagele fagociteaza nucleii liberi. citoplasma matura cu nucleu avand functionalitate redusa sau inexistenta). b)Expulzia nucleului = fenomenul prin care eritroblastul oxifil se elibereaza de nucleu prin miscari ample. mereu exista un sincronism de maturare nucleocitoplasmatica. stimuleaza diabaza. Functii medulare a)Multiplicarea si maturarea precursorilor eritroizi .maturarea nucleului se desfasoara simultan cu cea a citoplasmei (citoplasma tanara cu nucleu tanar. CELULA STEM MULTIPOTENTA PROERITROBLAST ERITROBLAST BAZOFIL ERITROBLAST POLICROMATOFIL ERITROBLAST OXIFIL RETICULOCIT ERITROCIT 2. 3. asincronismul aparand in stari patologice si poate aparea si in anemii grave. 5. rezultand aspectul policromatofil al celulei.

bazi. citoplasma mai abundenta. granule care se pun in evidenta cu ajutorul coloratiei PERLS (albastru de Berlin) si se gasesc in cantitate normala sau crescuta in eritroblasti si macrofage 3 . cu halou in jurul nucleului comparativ mieloblastul are nucleolii mai evidentisi mai numerosi. coloratii speciale: a) sideroblastii medulari × sunt eritroblasti medulari de diferite varste care contin granule de Fe neheminic. cu pozitie excentrica cromatina este violet-purpurie. Normoblastul bazofil are 12-18 μm in MO. iar pe frotiul din MO se pot observa prelungiri citoplasmatice ce unesc doi eritroblasti de aceeasi varsta raportul nucleocitoplasmatic: 3/4 nucleul este lipsit de nucleoli. cu o cromatina mai condensata. cap de serie. uneori cu o bucla citoplasmatica nucleul este rotund. mai putin albastra cu halou mai discret.                - Proeritroblastul celula tanara. rotunda sau usor ovoidala are aspectul unui eritrocit cu nucleu prezent raportul nucleocitoplasmatic: 1/4 In cazuri patologice nucleul poate avea forme bizare (cocarda. trefla). violetnegricioasa citoplasma intens bazofila (este cea mai albastra celula de pe frotiu). putin conturati citoplasma este ingusta. Normoblastul oxifil are 8-10 μm. intens bazofila la periferie. forma ramane rotunda raportul nucleocitoplasmatic: 1/2 nucleul excentric are cromatina mai condensata. in „spite de roata” citoplasma este bazofila la periferie. aspect intalnit in bolile Biermer. siderozomi. cu aspect „perlat” are 1-2 nucleoli. bine delimitat. fina. structura nucleara dantelata. Diagnostic de laborator. se aseamana cu mieloblastul este o celula mare 18-25 μm are contur rotund. voluminos 8/10.si oxicromatina dispuse in retea fin impletita. Normoblastul policromatofil are 10-12 μm.

policromatofile. reticulocitele stagneaza mai putin in MO si persista mai mult in sangele periferic = o anemie instalata brusc determina o descarcare masiva de reticulocite din maduva = cresterea numarului de reticulocite semnifica o hiperactivitate medulara eficienta si are loc in:  Anemii hemolitice cu maduva hiperplazica  Hemoragii  Tratamentul eficace din anemiile carentiale (feripriva. -frotiu colorat cu albastru briliant crezyl :  numar crescut de reticulocite (celule rotunde discret policromatofile de 4 . ca urmare se formeaza un pigment biliar timpuriu care poate fi identificat in stercobilinogenul fecal. Aceasta pierdere potentiala de eritrocite ca urmare a distructiei eritrocitare intramedulare = eritropoeza ineficienta. = in anemiile hemolitice si cele hiposideremice.5-2% din numarul eritrocitelor in sangele periferic = eritrocite imature care circula 1-3 zile = se numesc „reticulocite” din cauza retelei reticulofilamentare care se observa in interiorul lor in coloratia supravitala albastru briliant de cresyl.b) × siderocitele = eritrocite cu granule de Fe nelegat de hemoglobina × sideroblastii au granule de Fe sub forma de granule fine de culoare verde inchis (1-4 granule). megaloblastica–dupa tratament cu B12.1-2% 20-30%) -frotiu de sange periferic si de MO colorat MGG:  reticulocitele apar ca celule rotunde. cand criza reticulocitara este spectaculoasa:0. Aceasta devine importanta in transformarea megaloblastica a MO. reticulocitele = 0. Un procent redus de eritroblasti 1-2% parcurg anormal etapele de proliferare si maturare si ei vor fi recunoscuţi si fagocitati de macrofagele medulare. cu diametrul mai mare decat al ertrocitelor mature  elemental major al eritropoezei normoblastice este prezenta unei cantitati moderate de cromatina nucleara condensata in eritroblastii policromatofili.

in fiecare secunda sunt indepartate din circulaţie ~2. C3b sunt recunoscute de către macrofage prin intermediul Ac membranei sau ai complementului si vor fi fagocitate de către acestea. unde macrofagele se gasesc in numar mare). IgG3.eritrocitele imbatranite sau deteriorate: cu defecte intracelulare nucleare (corpii Howell-Jolly). . dupa saturarea circuitului hepato-entero-hepatic. de eritrocite. o mica parte din Ubg reabsorbit portal scapa reeliminarii hepatice si ajunge in sange – urina. in interior prezintă precipitate bazofile cu aspect granular sau filamentar formate din ARN-ribosomal) -frotiu din MO col MGG : hiperplazie eritroida. . splina si MO (in zone de staza sau circulatie incetinita – sinusurile hepatice. medulare.aspect bleu-cenusiu cu diametru mai mare decât hematiile adulte. Acesti compuşi sunt in parte reabsorbiti. cu defecte de forma sau celule imbracate cu IgG1.precursorii hemului sunt eliminaţi ca atare. ficatul fiind cel cu rol principal. dupa care se transforma in sferocite. . cu Hb denaturata intraeritrocitar (corpii Heinz). Ubg fecal si Ubg urinar. dar o cantitate mica ajunge sa fie excretata prin urina . unde este conjugata cu glucuronid si excretata prin bila in intestine *in intestine bilirubina este convertita la stercobilinogen excretat in materiile fecale.5 mil. acolo unde reacţii oxidative conduc la formarea de stercobilina. splenice. DISTRUCTIA DE ERITROCITE .urobilinogen (Ubg) *20% din Ubg se reabsoarbe portal . granulatii de Fe. cresc BD. eritrocitele supravieţuiesc in circulaţie 120 zile.in mod normal rolul splinei in eliminarea eritrocitelor imbatranite sau deteriorate este secundar. 5 . iar Hb e descompusa sub acţiunea hemoxigenazei microzomale in: Fe .trasportat prin intermediul transferinei către eritroblastii medulari unde va fi refolosit lanţurile de globina vor fi hidrolizate la AA reutilizati in sinteza proteica in organism protoporfirina – care este trasformata in bilirubina : *este transportata spre ficat.ficat – bila. apoi sunt indepartate din circulaţie de către sistemul monocito-macrofagic din ficat.

. 6 .o fracţiune a protoporfirinei este convertita la CO. excretat la nivelul plamanilor (productia de CO endogen se coreleaza direct cu distructia de eritrocite).