You are on page 1of 7

The schmitt trigger may be used to?

[A] change voltage to corresponding frequency


[B] Change frequency to voltage
[C] Square slowly varying input
[D] None of above
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: C. Square slowly varying input
2.Which of the following is minimum error code?
[A] Octal code
[B] Grey code
[C] Binary code
[D] Excess 3 code
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: B. Grey code
3.Popular application flip-flop are ?
[A] Counters
[B] Shift registers
[C] Transfer registers
[D] All of above
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: D. All of above
4.SR Flip flop can be converted to T-type flip-flop if ?
[A] S is connected to Q
[B] R is connected to Q
[C] Both S and R are shortend
[D] S and R are connected to Q and Q' respectively
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: D. S and R are connected to Q and Q' respectively

5.Register is a ?
[A] Set of capacitor used to register input instructions in a digital computer
[B] Set of paper tapes and cards put in a file
[C] Temporary storage unit within the CPU having dedicated or general purpose use
[D] Part of the auxiliary memory
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: C. Temporary storage unit within the CPU having dedicated or general purpose use
6.For which of the following flip-flop the output clearly defined for all combinations of two inputs?
[A] Q type flip-flop
[B] R S type flip-flop
[C] J K flip-flop
[D] T flip-flop
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: C. J K flip-flop
7.A simple flip-flop
[A] is 2 bit memory
[B] is 1 bit memory
[C] is a four state device
[D] has nothing to do with memory
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: B. is 1 bit memory
8.An SR flip flop cannot accept the following input entry
[A] Both input zero
[B] zero at R and one at S
[C] zero at S and one at R
[D] Both inputs one
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: D. Both inputs one

9.The main difference between JK and RS flip-flop is that?


[A] JK flip-flop does not need a clock pulse
[B] there is feedback in JK flip-flop
[C] JK flip-flop accepts both inputs as 1
[D] JK flip-flop is acronym of junction cathode multivibrator
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: C. JK flip-flop accepts both inputs as 1
10.Radix of binary number system is _____?
[A] 0
[B] 1
[C] 2
[D] A & B
0 0
Answer: C. 2
Explanation: Radix or Base of Binary Number System is 2.

11.Any number with an exponent of zero is equal to:


[A] zero
[B] one
[C] that number
[D] ten
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: B. one
12.Any number with an exponent of zero is equal to:
[A] one
[B] zero
[C] that number
[D] ten
Answer 0 Discussions

0 0
Answer: A. one
13.What is a digital-to-analog converter?
[A] It allows the use of cheaper analog techniques, which are always simpler.
[B] It takes the digital information from an audio CD and converts it to a usable form.
[C] It converts direct current to alternating current.
[D] It stores digital data on a hard drive.
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: B. It takes the digital information from an audio CD and converts it to a usable form.
Explanation: A DAC converts an abstract finite-precision number (usually a fixed-point binary number) into a
concrete physical quantity (e.g., a voltage or a pressure).
14.The output of an AND gate is LOW ________.
[A] when any input is LOW
[B] all the time
[C] when all inputs are HIGH
[D] when any input is HIGH
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: A. when any input is LOW
15.The output of an OR gate is LOW when ________.
[A] all inputs are LOW
[B] any input is LOW
[C] any input is HIGH
[D] all inputs are HIGH
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: A. all inputs are LOW
16.When used with an IC, what does the term "QUAD" indicate?
[A] 4 circuits
[B] 2 circuits
[C] 8 circuits

[D] 6 circuits
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: A. 4 circuits
17.How many pins does the 4049 IC have?
[A] 20
[B] 16
[C] 14
[D] 18
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: B. 16
18.The Boolean expression for a 3-input AND gate is ________.
[A] X = AB
[B] X = ABC
[C] X = A + B + C
[D] X = AB + C
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: B. X = ABC
19.What is the Boolean expression for a three-input AND gate?
[A] X = A + B + C
[B] X = A B C
[C] A ?? B ?? C
[D] A $ B $ C
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: B. X = A B C
20.
What is the Boolean expression for a three-input AND gate?
[A] X = A + B + C
[B] X = A B C

[C] A B C
[D] A $ B $ C
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: B. X = A B C

21.Which of the following expressions is in the sum-of-products (SOP) form?


[A] AB + CD
[B] AB(CD)
[C] (A + B)(C + D)
[D] (A)B(CD)
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: A. AB + CD
22.The systematic reduction of logic circuits is accomplished by:
[A] symbolic reduction
[B] using Boolean algebra
[C] TTL logic
[D] using a truth table
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: B. using Boolean algebra
23.In the decimal numbering system, what is the MSD?
[A] The middle digit of a stream of numbers
[B] The digit to the right of the decimal point
[C] The last digit on the right
[D] The digit with the most weight
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: A. The middle digit of a stream of numbers
24.Which of the following statements does NOT describe an advantage of digital technology?
[A] The values may vary over a continuous range.

[B] The circuits are less affected by noise.


[C] The operation can be programmed.
[D] Information storage is easy.
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: A. The values may vary over a continuous range.
25.The generic array logic (GAL) device is ________.
[A] one-time programmable
[B] reprogrammable
[C] a CMOS device
[D] reprogrammable and a CMOS device
Answer 0 Discussions
0 0
Answer: B. reprogrammable