You are on page 1of 11

Advances in Storage Area Networks

14SCN14

MCQs

1. What is the most basic level of storage


a. SAN
b. DAS
c. NAS
d. ISCSI
Answer:b
2. A NAS solution is most appropriate for what type of data environment
a. Secured Access
b. Shared access
c. Remote access
d. Parallel access
Answer:b
3. I/O requests to disk storage on a SAN are called
a. File I/Os
b. SAN I/Os
c. Block I/Os
d. Disk I/Os
Answer:c
4. Which topology is best suited for medium sized enterprise.
a. NAS
b. SAN
c. DAS
Answer:a
5. Which storage technology requires downtime to add new hard disk capacity
a. DAS
b. SAN
c. NAS
d. None of the above

Puneeth Kumar T P, Dept. of ISE, AIT, Bengaluru-107

Advances in Storage Area Networks


14SCN14

MCQs

Answer:a
6. Identify a network file protocol in the below mentioned set.
a. FC
b. CIFS
c. SCSI
d. NAS
Answer:b

7. Which two RAID types use parity for data protection?


a. RAID 1
b. RAID 4
c. RAID 1+ 0
d. RAID 5
Answer:b, d
8. Which one of these is characteristic of RAID 5?
a. Distributed parity
b. No Parity
c. All parity in a single disk
d. Double Parity
Answer:a
9. What is the unique characteristic of RAID 6 (Choose one)?
a. Distributed Parity
b. Striping
c. Two independent distributed parity
d. Mirroring
Answer:c
10. Which of the following raid levels provides maximum usable disk space?
a. RAID 1
Puneeth Kumar T P, Dept. of ISE, AIT, Bengaluru-107

Advances in Storage Area Networks


14SCN14

MCQs

b. RAID 0
c. RAID 5
d. RAID 6
Answer:b
11. An array of disks is more likely to fail compared to a single disk. How is it that
RAID arrays still manage to provide more data protection compared to a single
disk?
a. Using either mirroring or striping
b. Using either mirroring or parity
c. Using better quality disks
d. Using dedicated hardware
Answer:b
12. Which of the following provides byte level striping?
a. RAID 6
b. RAID 4
c. RAID 2
d. RAID 5
Answer:d
13. A tape library does not contain
a. Tape Drive
b. Bar Code Reader
c. Robotic Arm
d. RAID Array
Answer:d

14. For long term storage (archival) of data which of the following storage devices
is generally used
a. Hard Disk
b. CD Rom
c. Floppy Disk
Puneeth Kumar T P, Dept. of ISE, AIT, Bengaluru-107

Advances in Storage Area Networks


14SCN14

MCQs

d. Tape Cartridges
Answer:d
15. Which of the following Company manufactures Tape Library?
a. Quantum
b. Brocade
c. NetApps
d. Cisco
Answer:a
16. Which of the following Company manufactures RAID devices?
a. Qlogic
b. LSI
c. Falconstor
d. Quantum
Answer:b

16.Which of the following is not a non volatile storage device?


a. Memory Stick
b. Hard Disk
c. Random Access Memory
d. NVRAM
Answer:c

17. Which of the following is sequential access storage device?


a. Hard Disk
Puneeth Kumar T P, Dept. of ISE, AIT, Bengaluru-107

Advances in Storage Area Networks


14SCN14

MCQs

b. CD-ROM
c. Tape Cartridge
d. Main Memory
Answer:c
18. Pick odd one out
a. Mirroring
b. Striping
c. Error-correction
d. fault tolerance
Answer:d
19. Pick the false statement about RAID 0
a. Provides no redundancy
b. Provides data striping
c. improves performance
d. Provides fault tolerance
Answer:d

20.What is the maximum number of loop ports that can participate in an


arbitrated?
a. 128
b. 127
c. 256
d. 0
Answer: b
21. Which FC layer is responsible for exchange/frame and sequence
management?
a. Layer 0
b. Layer 1
c. Layer 2
Puneeth Kumar T P, Dept. of ISE, AIT, Bengaluru-107

Advances in Storage Area Networks


14SCN14

MCQs

d. Layer 4 (ULP)
Answer: c

23. What is the significance E-Port?


a. Creates an arbitrated loop
b. Extends the fabric by connecting to other fabrics
c. Represents un-initialized state of a port
d. Represents port with disconnected FC link
Answer:b

24. Which of the following enforces access control in SAN/FC switches?


a. Zoning
b. Trunking
c. Flow control
d. Class of service
Answer:a

25. Which of the below is component of SAN


a. Ethernet switch
b. Fibre Switch
c. Ethernet Card
d. None of the above
Answer:b

26. What components on SAN can be virtualized


a. Disk
b. Tape Drive
Puneeth Kumar T P, Dept. of ISE, AIT, Bengaluru-107

Advances in Storage Area Networks


14SCN14

MCQs

c. Tape Library
d. All the above
Answer:d

27. A SAN network can have


a. 1 FC switch
b. 2 FC switch
c. There can be many FC switches
d. No FC switch
Answer:c

28. What is a Logical Unit?


a. subset of Target device
b. subset of Initiator
c. Subset of Device Server
d. Component of Interface
Answer:a
29. What is SCSI?
a. Small Computer Simple Interface
b. System Computer Select Interface
c. Small Computer System Interface
d. Small Computer System Interconnect
Answer:c

30. Length of Logical Unit number is


a. 8 bit
b. 16 bit
Puneeth Kumar T P, Dept. of ISE, AIT, Bengaluru-107

Advances in Storage Area Networks


14SCN14

MCQs

c. 32 bit
d. 64 bit
Answer:d

31. What is the maximum number of loop ports that can participate in an
arbitrated?
a. 128
b. 127
c. 256
d. 0
Answer:b

32. In FC, which of the following are analogous to IP address in data networks?
a. Node WWN
b. Port WWN
c. Fabric address
d. Well known addresses
Answer:c
33. Who determines the WWN of FC end point
a. Vendor
b. Fabric controller
c. Node/Loop ports participating in the FC connection
d. None of the above
Answer:a
34. Which of the following is the use of trunking?
a. High bandwidth creation between switches
Puneeth Kumar T P, Dept. of ISE, AIT, Bengaluru-107

Advances in Storage Area Networks


14SCN14

MCQs

b. Flow control
c. In order delivery
d. Timing service
Answer:a
35. CIFS runs over the following protocols:
a. TCP/IP
b. FTP
c. SNMP
d. DNS
Answer:a
36. CIFS doesnt support the following
a. Oplocks
b. Batch command
c. Unicode support
d. Stateless
Answer:d
37. CIFS is used in the following OS
a. Windows
b. Unix
c. Netware
d. All the above
Answer:d
38. RPC is used for
a. transporting data over the network
b. executing program on different computer
c. reporting process control
d. None of the above
Puneeth Kumar T P, Dept. of ISE, AIT, Bengaluru-107

Advances in Storage Area Networks


14SCN14

MCQs

Answer:b
39. This is the pooling of physical storage from multiple network storage devices
into what appears to be a single storage device that is managed from a central
console.
a. Server Provisioning
b. Data mining
c. Disk/Tape virtualization
d. None of the above
Answer:c

40. Without this practice, backing up data is virtually useless.


a. Data Archival
b. Data Retrieval
c. Data quality assurance
d. Data Recovery
Answer:b

41. Journaling is preferred for


a. Faster file system recovery
b. Faster write operation
c. Storing logs
d. Storing metadata
Answer:a

42. Fileystem is created using command


a. Mkfs
b. Format
Puneeth Kumar T P, Dept. of ISE, AIT, Bengaluru-107

10

Advances in Storage Area Networks


14SCN14

MCQs

c. Fsck
d. defrag
Answer:a

Puneeth Kumar T P, Dept. of ISE, AIT, Bengaluru-107

11