You are on page 1of 11

1. Storing the same data in more than one place is called ____.

a. data independence
c. redundancy
b. data integrity
d. security
ANS:

PTS: 1

REF: 2

2. A(n) ____ is a person, place, object, event, or idea for which you want to store and process
data.
a. attribute
c. entity
b. DBMS
d. DBA
ANS:

PTS: 1

REF: 4

3. A(n) ____ is a characteristic or property of an entity.


a. attribute
c. datapoint
b. constraint
d. record
ANS:

PTS: 1

REF: 4

4. A(n) ____ is the computer counterpart to an ordinary paper file you might keep in a file
cabinet or an accounting ledger.
a. spreadsheet
c. data file
b. database
d. attribute
ANS:

PTS: 1

REF:

5. The ____ of an entity become the columns in the database table.


a. E-R diagrams
c. data files
b. tuples
d. attributes
ANS:

PTS: 1

REF: 5

6. An association between entities is known as a(n) ____.


a. integrity constraint
c. database
b. relationship
d. data file
ANS:

PTS: 1

REF: 5

7. A visual way to represent a database is with a(n) ____.


a. spreadsheet
c. DBA
b. DBMS
d. entity-relationship diagram
ANS:

PTS: 1

REF: 9

8. Popular ____ include Access, Oracle, DB2, MySQL, and SQL Server.
a. E-R diagrams
c. DBMSs
b. DBAs
d. data files
ANS:

PTS: 1

REF: 10

9. During the ____ process, a database expert determines the structure of the required database.
a. data security
c. database design
b. database integrity
d. database selection
ANS:

PTS: 1

REF: 10

10. ____ are screen objects used to maintain, view, and print data from a database.
a. Forms
c. Data files
b. Fields
d. Entities
ANS:

PTS: 1

REF: 10

11. Which of the following statements is correct?


a. In a nondatabase, file-oriented environment, data is often partitioned into several
disjointed systems with each system having its own collection of files.
b. User data cannot be combined and shared among authorized users.
c. Database users should not have access to the same information.
d. The elimination of redundancy is always possible.
ANS:

PTS: 1

REF: 12-13

12. An integrity constraint is a rule that ____.


a. is kept in an external file
b. can unintentionally be accessed by unauthorized users
c. can be accessed only by authorized users
d. data must follow in the database
ANS:

PTS: 1

REF: 13

13. A database has ____ if the data in it satisfies all established integrity constraints.
a. redundancy
c. data independence

b. integrity
ANS:

d. database design
PTS: 1

REF: 13

14. ____ is the prevention of unauthorized access to the database.


a. Data independence
c. Redundancy
b. Integrity constraint
d. Security
ANS:

PTS: 1

REF: 13

15. A(n) ____ frees programmers who write database access programs from having to engage in
mundane data manipulation activities, such as adding new data and deleting existing data.
a. DBA
c. entity
b. E-R diagram
d. DBMS
ANS:

PTS: 1

REF: 13

16. A person who is in charge of a database within an organization is often called the database
____.
a. writer
c. designer
b. administrator
d. controller
ANS:

PTS: 1

REF: 13

17. A good ____ should provide an opportunity for users to incorporate integrity constraints when
they design the database.
a. database administrator
c. E-R diagram
b. DBA
d. DBMS
ANS:

PTS: 1

18. A DBMS lets you assign users to ____.


a. groups
b. classes
ANS:

PTS: 1

REF: 13
c. attributes
d. clusters
REF: 13

19. ____ is a property that lets you change the structure of the database without requiring you to
change the programs that access the database.
a. Data independence
c. Database design
b. Integrity constraint
d. Data dependence
ANS:

PTS: 1

REF: 14

20. One disadvantage of a database system is ____.


a. a larger file size
c. reduced integrity
b. data dependence
d. reduced productivity
ANS:

PTS: 1

REF: 14

1. When you use a name containing a space in Access SQL, you must ____.
a. enclose it in square brackets
c. precede it by an asterisk
b. enclose it in quotation marks
d. precede it by a question mark

ANS:

PTS: 1

REF: 73

2. Many versions of SQL require you to end a command with a ____.


a. comma (,)
c. colon (:)
b. period (.)
d. semicolon (;)
ANS:

PTS: 1

REF: 75

3. The basic form of an SQL retrieval command is ____.


a. SELECT-WHERE-FROM
c. SELECT-WHERE
b. CREATE-SELECT-FROM
d. SELECT-FROM-WHERE
ANS:

PTS: 1

REF: 75

4. When used after the word SELECT, the ____ symbol indicates that you want to include all
fields in the query results in the order in which you described them to the DBMS when you
created the table.
a. &
c. $
b. *
d. #
ANS:

PTS: 1

REF: 77

5. To use a wildcard, include the ____ operator in the WHERE clause.


a. AS
c. BETWEEN
b. UNION
d. LIKE
ANS:

PTS: 1

REF: 88

6. In MySQL, the ____ is used as a wildcard to represent any collection of characters.


a. asterisk (*)
c. percent sign (%)
b. underscore (_)
d. question mark (?)
ANS:

PTS: 1

REF: 88

7. In Access SQL, the ____ is used as a wildcard to represent any individual character.
a. asterisk (*)
c. percent sign (%)
b. underscore (_)
d. question mark (?)
ANS:

PTS: 1

REF: 89

8. The ____ function determines the largest value in a given column.


a. LGE
c. MAX
b. LARGE
d. MAXIMUM
ANS:

PTS: 1

REF: 92

9. When a subquery is used, ____ is(are) evaluated first.


a. the subquery query
b. the outer query
c. both a and b simultaneously
d. whichever query is selected to execute first by the user
ANS:

PTS: 1

REF: 95

10. The ____ clause can be used to create groups of records.


a. SELECT
c. SORT BY
b. ORDER BY
d. GROUP BY
ANS:

PTS: 1

11. When rows are grouped, ____.


a. the totals appear with the rows
b. the rows appear in order

REF: 96

c. no output is produced
d. one line of output is produced for each group
ANS:

PTS: 1

REF: 97

12. In order to make changes to existing data in a table, you would use the ____ command.
a. DELETE
c. SELECT
b. CHANGE
d. UPDATE
ANS:

PTS: 1

REF: 104

13. To add new data to a table, use the ____ command.


a. ADDTO
c. INSERT
b. DELETE
d. SELECT
ANS:

PTS: 1

REF: 104

14. You can save the results of a query as a table by including the ____ clause in the query.
a. INTO
c. UPDATE
b. INSERT
d. DELETE
ANS:

PTS: 1

REF: 105

Customer ( CustomerNum, CustomerName, Street, City, State, Zip, Balance, CreditLimit,


RepNum )
15. Based on the code above, list the number, name, credit limit, and balance for all customers
with credit limits that exceed their balances.
a. SELECT CustomerNum, CustomerName, CreditLimit, Balance FROM Customer ;
b. SELECT CustomerNum, CustomerName, CreditLimit, Balance FROM Customer
WHERE CreditLimit>Balance ;
c. SELECT CustomerNum, CustomerName, Balance FROM Customer WHERE
CreditLimit>Balance ;
d. SELECT CustomerNum, CustomerName FROM Customer WHERE
CreditLimit>Balance ;
ANS:

PTS: 1

REF: 81

16. Based on the code above, list the number, name, and balance of all customers with balances
greater than or equal to $1,000 and less than or equal to $5,000.
a. SELECT CustomerNum, CustomerName, Balance FROM Customer WHERE Balance
BETWEEN 1000 AND 5000 ;
b. SELECT CustomerNum, CustomerName, Balance FROM Customer WHERE Balance >
1000 ;
c. SELECT CustomerName, Balance FROM Customer WHERE Balance BETWEEN 1000
AND 5000 ;
d. SELECT CustomerNum, CustomerName FROM Customer WHERE Balance BETWEEN
1000 AND 5000 ;
ANS:

PTS: 1

REF: 85

17. Based on the code above, list the number, name, and available credit for all customers with
credit limits that exceed their balances.
a. SELECT CustomerNum, CustomerName AS AvailableCredit FROM Customer WHERE
CreditLimit>Balance ;
b. SELECT CustomerNum, CustomerName, CreditLimit AS AvailableCredit FROM
Customer WHERE CreditLimit>Balance ;
c. SELECT CustomerNum, CustomerName, Balance AS AvailableCredit FROM Customer
WHERE CreditLimit>Balance ;
d. SELECT CustomerNum, CustomerName, CreditLimit-Balance AS AvailableCredit
FROM Customer WHERE CreditLimit>Balance ;
ANS:

PTS: 1

REF: 86-87

18. Based on the code above, list the number, name, and complete address of every customer
located on a street that contains the letters Oxford.
a. SELECT CustomerNum, CustomerName, Street, City, State, Zip FROM Customer
WHERE Street LIKE ?Oxford ;
b. SELECT CustomerNum, CustomerName, Street, City, State, Zip FROM Customer
WHERE Street LIKE %Oxford% ;
c. SELECT CustomerNum, CustomerName, Street, City, State, Zip FROM Customer
WHERE Street LIKE @Oxford@ ;
d. SELECT CustomerNum, CustomerName, Street, City, State, Zip FROM Customer
WHERE Street LIKE Oxford ;
ANS:

PTS: 1

REF: 88

19. Based on the code above, list the number, name, street, and credit limit of all customers.
Order the customers by name within descending credit limit.
a. SELECT CustomerNum, CustomerName, Street, CreditLimit FROM Customer SORT
BY CreditLimit DESC, CustomerName ;
b. SELECT CustomerNum, CustomerName, Street, CreditLimit FROM Customer SORT
BY CreditLimit ASC, CustomerName ;
c. SELECT CustomerNum, CustomerName, Street, CreditLimit FROM Customer ORDER
BY CreditLimit DESC, CustomerName ;
d. SELECT CustomerNum, CustomerName, Street, CreditLimit FROM Customer ORDER
BY CreditLimit ASC, CustomerName ;
ANS:

PTS: 1

REF: 90-91

20. Based on the code above, for each sales rep, list the rep number, the number of customers
assigned to the rep, and the average balance of the reps customers. Group the records by rep
number and order the records by rep number.
a. SELECT RepNum, AVG(Balance) FROM Customer GROUP BY RepNum ORDER BY
RepNum ;
b. SELECT RepNum, COUNT(*), AVG(Balance) FROM Part GROUP BY RepNum
ORDER BY RepNum ;
c. SELECT RepNum, COUNT(*), AVG(Balance) FROM Customer GROUP BY RepNum
ORDER BY RepNum ;
d. SELECT RepNum, COUNT(*) FROM Customer GROUP BY RepNum ORDER BY
RepNum ;
ANS:

PTS: 1

REF: 96

Part (PartNum, Description, OnHand, Class, Warehouse, Price )

21. Based on the code above, list the descriptions of all parts that are located in Warehouse 3 and
for which there are more than 20 units on hand.
a. SELECT Description FROM Part WHERE Warehouse=3 AND OnHand>20 ;
b. SELECT Description FROM Part WHERE Warehouse=3 OR OnHand>20 ;
c. SELECT Description FROM Part WHERE Warehouse=3 ;
d. SELECT Description FROM Customer WHERE Warehouse=3 AND OnHand>20 ;
ANS:

PTS: 1

REF: 82

22. Based on the code above, list the descriptions of all parts that are located in Warehouse 3 or
for which there are more than 20 units on hand, or both.
a. SELECT Description FROM Customer WHERE Warehouse=3 AND OnHand>20 ;
b. SELECT Description FROM Part WHERE Warehouse=3 OR OnHand>20 ;
c. SELECT Description FROM Part WHERE Warehouse=3 ;
d. SELECT Description FROM Part WHERE OnHand>20 ;
ANS:

PTS: 1

REF: 83

23. Based on the code above, list the descriptions of all parts that are not in Warehouse 3.
a. SELECT Description FROM Customer WHERE NOT Warehouse=3 ;
b. SELECT Description FROM Part WHERE Warehouse=4 ;
c. SELECT Description FROM Part WHERE Warehouse>3 ;
d. SELECT Description FROM Part WHERE NOT Warehouse=3 ;
ANS:

PTS: 1

REF: 84

24. Based on the code above, find how many parts are in item class HW.
a. SELECT SUM(*) FROM Part WHERE Class=HW ;
b. SELECT COUNT(*) FROM Part WHERE Class=HW ;
c. SELECT COUNT FROM Part WHERE Class=HW ;
d. SELECT COUNT* FROM Part WHERE Class=HW ;
ANS:

PTS: 1

REF: 92-93

Student (StudentID, FirstName, LastName, Street, City, State, Zip)


25. Based on the code above, list the complete student table.
a. SELECT Student ;
b. SELECT & FROM Student ;
c. SELECT * FROM Student ;
d. SELECT LastName, FirstName, Street, City, State, Zip FROM Student
ANS:

PTS: 1

REF: 77

26. Based on the code above, list the name of every student whose Zip code is 10113.
a. SELECT FirstName, LastName WHERE Zip=10113 ;
b. SELECT FirstName, LastName FROM Student WHERE Zip=10113 ;
c. SELECT FirstName, LastName FROM Student WHERE Zip=10113
d. SELECT * FROM Student WHERE Zip=10113 ;
ANS:

PTS: 1

REF: 78

27. Based on the code above, find the name of the student whose ID is 1167.
a. SELECT FirstName, LastName FROM Course WHERE StudentID=1167 ;
b. SELECT FirstName, LastName FROM Part WHERE StudentID=1167 ;

c. SELECT FirstName, LastName FROM Student WHERE StudentID=1167 ;


d. SELECT FirstName, LastName FROM Customer WHERE StudentID=1167 ;
ANS:

PTS: 1

REF: 79-80

28. Based on the code above, change the Zip code of the student with ID 11433 to 14455.
a. UPDATE Student SET Zip=14455 ;
b. UPDATE Student SET Zip WHERE StudentID=11433 ;
c. UPDATE Student IN Zip=14455 WHERE StudentID=11433 ;
d. UPDATE Student SET Zip=14455 WHERE StudentID=11433 ;
ANS:

PTS: 1

REF: 104

OrderLine (OrderNum, PartNum, NumOrdered, QuotedPrice)


Part (PartNum, Description, OnHand, Class, Warehouse, Price )
29. Based on the code above, delete any row in the OrderLine table in which the part number is
BV06.
a. DELETE FROM OrderLine WHERE PartNum=BV06 ;
b. DELETE FROM OrderLine WHERE PartNum=BV06 ;
c. DELETE FROM OrderLine WHERE PartNum=BV06
d. DELETE FROM OrderLine WHERE PartNum=BV6 ;
ANS:

PTS: 1

REF: 105

1. Potential problems in the design of a relational database are known as ____.


a. select anomalies
c. modification anomalies
b. update anomalies
d. relational anomalies
ANS:

PTS: 1

REF: 155

2. The fact that column B is functionally dependent on column A can be written as ____.
a. A B
c. A B
b. B A
d. B A
ANS:

PTS: 1

REF: 157

3. If B (an attribute) is functionally dependent on A, we can also say that ____.


a. A functionally determines B
b. A functionally determines another attribute in the table
c. B functionally determines A
d. B does not determine any other attribute
ANS:

PTS: 1

REF: 157

4. The ____ is a column (or collection of columns) A such that all other columns are
functionally dependent on A and no subcollection of the columns in A has this property.
a. functional key
c. primary key
b. composite key
d. declared key
ANS:

PTS: 1

REF: 159

5. The definition for ____ also defines a candidate key.


a. functional key
c. primary key
b. natural key
d. surrogate key

ANS:

PTS: 1

REF: 161

6. A(n) ____ is a column or collection of columns on which all columns in the table are
functionally dependent.
a. index key
c. major key
b. candidate key
d. special key
ANS:

PTS: 1

REF: 161

7. An alternate key is a ____.


a. surrogate key
b. natural key
c. column that could be a primary key but was not chosen
d. row that could be a primary key but was not chosen
ANS:

PTS: 1

REF: 161

8. A table is in first normal form if it does not contain ____.


a. dependencies
c. a primary key
b. repeating groups
d. anomalies
ANS:

PTS: 1

REF: 161

9. A table that contains a repeating group is called a(n) ____.


a. dependent relation
c. nominal relation
b. unnormalized relation
d. non-nominal relation
ANS:

PTS: 1

REF: 161

10. If there is more than one possible choice for the primary key, and one of the possibilities is
chosen to be the primary key, the other choices are referred to as ____.
a. surrogate keys
c. intelligent keys
b. alternate keys
d. contributory keys
ANS:

PTS: 1

REF: 161

11. From all the ____ keys, one is chosen to be the primary key.
a. alternate
c. natural
b. candidate
d. normal
ANS:

PTS: 1

REF: 161

12. ____ contains a repeating group.


a. Orders (OrderNum, OrderDate, (PartNum, NumOrdered) )
b. Orders (OrderNum, OrderDate, PartNum, NumOrdered )
c. Orders (OrderNum, OrderDate)
d. Orders (OrderNum, PartNum, NumOrdered )
ANS:

PTS: 1

13. A column is a nonkey column if it is ____.


a. in first normal form
b. in second normal form
ANS:

PTS: 1

REF: 161-162
c. a part of the primary key
d. not a part of the primary key
REF: 163

14. Another name for a nonkey column is a ____.


a. nonkey attribute
c. nonkey row
b. key attribute
d. key table
ANS:

PTS: 1

REF: 163

15. Second normal form can be defined as a table that is in first normal form but that contains no
____.
a. partial dependencies
c. nonkey columns
b. alternate keys
d. interrelation constraints
ANS:

PTS: 1

REF: 164

16. Partial dependencies are dependencies on only a portion of the ____.


a. intelligent key
c. primary key
b. first column or attribute
d. index key
ANS:

PTS: 1

REF: 164

17. ____ normal form has an additional condition that the only determinants the table contains are
candidate keys.
a. First
c. Third
b. Second
d. Fourth
ANS:

PTS: 1

REF: 167

18. A table is in fourth normal form when it is in third normal form and there are no ____.
a. alternate dependencies
c. multivalued dependencies
b. partial dependencies
d. primary dependencies
ANS:

PTS: 1

REF: 175

19. To convert a table to fourth normal form, split the third normal form table into separate tables,
each containing the column that ____ the others.
a. determines
c. defines
b. multidetermines
d. identifies
ANS:

PTS: 1

REF: 175

20. The conversion of an unnormalized table to first normal form requires the removal of ____.
a. determinants
c. nonkey columns
b. interrelation constraints
d. repeating groups
ANS:

PTS: 1

REF: 177