Veckobrev 2010.02.24 Utfärdare Jan Johansson jan.johansson@kristdemokraterna.

se
Den stränga vintern Att det är en ovanligt sträng vinter kan väl ingen undgå att se. Här nere i Blekinge får man träffa grannarna mer än vanligt, för alla är ute och skottar snö. Det är inte utan att man påminns om den gamla vitsen om att det verkar som om man vore i Skottland: Massor av människor på gatan och alla skottar. Men det är dock inte vi villaägare som drabbas mest. Det är givetvis alla de som måste vara ute på vägar och järnvägar, de har det verkligt svårt. Fast än svårare har nog personal som har till uppgift att göra det möjligt för samhällsfunktionerna att fungera. Jag har en viss förståelse för de svårigheter som de har att kämpa mot. Men visst gör SL (Storstockholms Lokaltrafik) det enkelt för sig när de uppmanar alla som närmalt reser med dem att stanna hemma. Vädret har nu fått ut våra soldater och hemvärnsgubbar på järnvägar och gator för att skotta snö för glatta livet. Fast en dag som i dag har det varit en hoppfull dag och har onekligen gett hopp en vår även 2010. Den dåliga moralen I dagarna har det kommit nya rapporter om fusk, en i dag tyvärr inte ovanlig företeelse. Har man inte rätt till en sak eller ett bidrag så ändrar man något så att man anser sig ha rätt. Bara i vårt lilla län har bidragsfusket uppgått till 5,7 miljoner kronor och i hela landet blir det miljardbelopp. En intressant uppgift är att de flesta fuskarna blir avslöjade av anonyma tipsare. För några dagar sedan rapporterade CSN att den myndigheten förlorar miljarder på skenbosättningar, dvs. de som fått studielån undviker att betala tillbaka sina lån genom att uppge sig bo i Sverige men med så låg inkomst att de inte behöver betala tillbaka något. Det rätta kan vara att de i stället bor i utlandet och har inkomst där. Det är beklagligt att det i många fall fungerar så i dagens samhälle. På så sätt drabbas ju ”hederliga” medborgare extra, för den offentliga sektorn kostar enorma summor och de måste nu tas ut med högre belopp än nödvändigt genom det omfattande fuskandet. Hot stoff Att Mjällby AIF är på träningsläger i utlandet är tydligen något som måste hårdbevakas, i varje fall av våra båda tidningars sportreferenter. På många sidor kan vi läsa om hur spelarna upplever detta och att det är varmare på Cypern än i Blekinge nu är ”hot stoff” i våra båda länstidningar. OS i Vancouver Det går glädjande bra för de svenska olympierna i Kanada. Själv ser jag endast längdåkningen på skidor samt skidskytte. Men det har ju gett de enda gulden än så länge. TV-tiderna för oss svenskar är inte de allra bästa, men för att se skidåkningen (som ju oftast går ganska tidigt i Kanada) så har jag trots det försakat ett antal sömntimmar.

I skrivande stund återstår stafetterna samt de längsta sträckorna (30 km för damer och 50 km för herrar) innan man kan återgå till det normala livet. En positiv rubrik? Många klagar på att tidningar och TV bara kommer med negativa nyheter. I dagens Sydöstran kunde man på sid. 3 se rubriken: ”Minst en fjärdedel får gå tillbaka till kassan”. Den passar bra in på föregående mening, men kanske man kunde skrivit ”Nästan 75 % har hopp om att slippa vara utförsäkrade och kan återgå till arbete, helt eller delvis”.

Miljö Eftersom dagen delvis har ägnats åt ett barnbarn på sportlovsbesök får jag stjäla lite material. Dessa tänkvärda rader ur en annons från Naturskyddsföreningen: • Vi gör av med hisnande 160000 liter råolja i sekunden här i världen • Nio miljoner svenskar förbrukar mer energi än Indonesiens tvåhundra miljoner • I Stilla havet flyter det just nu omkring ungefär 100 000 000 ton sopor, mest bestående av plast • Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker två gånger i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från 233 000 bilar under ett helt år • För varje kilo odlad fisk går det åt 2 kg vildfångad fisk till att göra fiskfoder Veckans citat Jag är en fantastisk hushållerska. Varje gång jag lämnar en man behåller jag hans hus ZsaZsa Gabor

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful