sâmbătă 27 februarie 2010 12:41

CASTELUL REGINEI MARIA DE LA BALCIC

Balcic (sau Balchik în limba bulgară), este un orăşel situat pe ţărmul Mării Negre, în Bulgaria, la circa 60 de km de Vama Veche. Între anii 1913 – 1940 a aparţinut României, în urma celui de al doilea război balcanic (iunie - august 1913). În 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobândit de Bulgaria.

În Balcic se află celebrul Castel (“Cuibul linistit”), reşedinţa preferată a Reginei Maria a României, înconjurat de o la fel de celebră grădină botanică unicat în Europa centrală şi de est, în special datorită colecţiei de cactuşi.

"Cuibul Liniştit" este de fapt o vilă cu pereţi albi şi acoperişuri de ţiglă roşie străjuite de un minaret. Este construit de-a lungul a trei terase şi combină elemente ale stilului maur, stilului mediteraneean cu cel al caselor bulgăreşti. Este foarte aproape de mare, fiind despărţit de aceasta doar de faleză.

Poarta mare cu două canaturi a Castelului, care seamănă cu un turn de control, este intrarea principală în complexul Castelului dinspre uscat.

Parcul a fost transformat în timp într-o adevărată grădină botanică. Acum conţine peste 3.000 de specii de plante, unele dintre ele rare, precum şi o colecţie de aproximativ 250 de cactuşi, una dintre cele mai importante din Europa. În 1955, grădina a intrat sub tutela Universităţii din Sofia, pentru studiul botanicii.

Grădina are o zonă care imită celebrul labirint cretan, unde materiale de construcţie au fost aduse chiar din Insula Creta.

O altă zonă a parcului foarte frumoasă este “Grădina lui Allah”, cu alei pavate cu piatra adusă din Maroc.

“Grădina lui Allah” face legătura între Fântâna de

argint şi Vila Săgeata albastră. Grădina nu trebuie ratată deoarece adăposteşte o colecţie unică de cactuşi în aer liber, de fapt cea mai mare colecţie din Sud-Estul Europei.

Sunt cactuşi plantaţi acum 80 de ani, transformaţi in copaci. Cu puţin noroc îi puteţi descoperi în perioada de înflorire (luna august).

În această grădină mai pot fi văzute vase antice, bănci din piatră şi chiparoşi zvelţi.

Se află în apropiere de cascadă. Poate fi uşor observată deoarece moara a fost păstrată, în timp ce lângă ea a fost construită vila, un adevărat loc de odihnă pentru oaspeţii Reginei.

Vila "Moara"

Este podul care trece peste cascadă şi uneşte cele două maluri ale canalului. Legenda spune că, dacă această punte este trecută cu ochii închişi, în timp ce vă puneţi o dorinţă, aceasta se va împlini în foarte scurt timp!

"Puntea suspinelor"

Cascada artificială e printre cele mai spectaculoase obiective din grădina de la Balcic. Pe malul cascadei se află uzina electrică a palatului, transformată în magazin de suveniruri. Aici se poate vedea şi un dispozitiv de extragere a uleiului din trandafiri.

– este un fotoliu din marmură, având în dreptul său o măsuţă din piatră. Era un loc preferat al Reginei, multe dintre fotografiile Reginei fiind făcute în acest loc. Piatra din care a fost cioplit tronul este acum lucioasă de la mâinile tuturor celor care au vrut să stea pe acest tron, fie şi numai pentru câteva clipe.

“Tronul Reginei Maria”

“Templul apei” (The Temple of the Water)
O construcţie cu arcade pictate pe interior, în cărămiziu şi albastru puternic, susţinute de coloane imense şi având în interior bazine în care altădată se afla apă.

demonstrează frumuseţea acestei plante, umbra uşoară şi jocul gingaş al razelor de soare cu frunzele frumoase şi boabele de struguri.

“Aleea vinului”

de suflet al Reginei. A ţinut să fie o capelă ortodoxă, din respect deosebit pentru credinţa poporului său. Undeva pe peretele de piatră, se află unica inscripţie în limba româna păstrată pe întreg domeniul. Este o placă de marmură albă, pe care stă scris, cu litere aproape şterse, faptul că domeniul a fost construit de Regina Maria.

“Capela Stella Maris” (Steaua Mării) -  un loc

Din timpul vieţii, Regina Maria şi-a exprimat dorinţa ca inima sa să fie îngropată aici. Ceea ce s-a şi întâmplat. Inima Mariei a odihnit la Balcic până în anul când această zonă a ţării a fost cedată Bulgariei. Caseta cu inima Reginei a fost mutată la Bran, celălalt loc de suflet al suveranei.

“Mormântul Reginei Maria” (Queen Marie’s Grave)
Este un colţ retras, aflat puţin mai sus de Castel. Mormântul este săpat în stancă, fiind de fapt un cavou, umbrit de un copac şi dominat de o cruce, pe care se poate vedea o scurtă inscripţie, reprezentând povestea vieţii Reginei. Regina Maria nu se află însă înmormântată aici, ci în biserica Mănăstirii Curtea de Argeş.

proiectată şi plantată între 1933 şi 1936. Este, ca fiecare dintre grădinile botanice de la Balcic, străbătută de un pârâu.

“Grădina Ghetsemani” a fost

În ea se găsesc specii diverse de flori, lalele negre, crini şi o uriaşă magnolie.

Născută în Marea Britanie, la Kent (deci pe o insulă), regina Maria mărturisea că Balcicul a fost întoarcerea la mare, la prima dragoste.

După moartea arhitectului grădinilor de la Balcic, regina i-a aşezat o piatră funerară pe care stă scris: "Lui Jules Jannin, care a făcut ca visul meu să devină realitate în această grădină".

După moartea lui Jules Jannin, opera a fost continuată de elveţianul Carol Gutman, în cinstea căruia a fost ridicată o vilă care îi poartă numele.

Vizitând fermecătorul castel de la Balcic şi gradina botanică din jurul său, care coboară în terase până pe plajă, înţelegi de ce regina l-a îndrăgit atât de mult.

Domeniul de la Balcic nu e dominat de un castel, sau de vreo construcţie somptuoasă, care să uimească prin grandoare. Nu megalomania a stat la baza alcătuirii acestei reşedinţe, ci dragostea pentru frumos. S-a ales aşadar o scară a umanului armonizat cu natura.

BIBLIOGRAFIE:
• www.wikipedia • fotografii personale

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful