CATAN

Tahun : Tahun 2 Bidang :Menggambar Tajuk : Burung Bahan/Alatan : Kertas lukisan, warna air, pensel, LANGKAH  Langkah 1- Melakar gambar burung pada kertas lukisan dengan menggunakan pensel.  Langkah 2- Menggunakan warna air dan berus untuk mewarna lukisan burung untuk menghasilkan catan.  Langkah 3- Mewarna dengan berhati-hati.  Langkah 4- Memastikan penggunaan warna yang menarik  Langkah 5- Mengeringkan hasil catan.

1

LUKISAN

Tahun : Tahun 2 Bidang :Menggambar Tajuk : Sawah Padi Bahan/Alatan : Kertas lukisan, pensel,warna pensel, warna krayon LANGKAH  Langkah 1- Murid melakar gambar sawah padi dengan menggunakan pensel  Langkah 2- Murid mewarna lukisan tersebut dengan menggunakan bahanbahan media kering iaitu warna pensel dan krayon.  Langkah 3- Memastikan teknik mewarna dengan menggunakan pensel warna dan krayon dengan betul.  Langkah 4- Mengemaskan warna pada lukisan

2

KOLAJ

Tahun : Tahun 2 Bidang :Menggambar Tajuk : Kapal Layar Bahan/Alatan: kertas lukisan, kertas warna (pelbagai warna), gam, gunting, glittering dust LANGKAH  Langkah 1- Melakar gambar kapal layar dengan menggunakan pensel pada kertas lukisan  Langkah 2- Menggunting kertas warna kepada cebisan kecil.  Langkah 3- Melekatkan cebisan kertas warna tersebut pada ruang lukisan mengikut kesesuaian warna.  Langkah 4-Melekatkan glittering dust untuk membentuk riak-riak air.  Langkah 5- Mengeringkan hasil kolaj. 3

MONTAJ

Tahun : Tahun 2 Bidang :Menggambar Tajuk: Jagalah Kebersihan Bahan/Alatan: Kertas lukisan, warna air,berus lukisan, gunting, gambar dari majalah, gam. LANGKAH  Langkah 1- Gunting gambar majalah mengikut kesesuaian .  Langkah 2- Padankan gambar tersebut untuk menghasilkan satu gambar yang memberi makna dan lekatkan dengan gam.  Langkah 3- Warnakan gambar latarbelakang .  Langkah 4- Keringkan hasil .

4

CETAKAN

Tahun : Tahun 6 Bidang :Menggambar Tajuk : Membuat Corak dengan Cetakkan Bahan/Alatan: Bahan Cetakan (kentang yang telah dilorek corak untuk dijadikan blok cetakkan), warna air, berus warna , kertas lukisan. LANGKAH  Langkah 1- Menyediakan bahan-bahan untuk cetakan iaitu dengan menggunakan kentang yang telah dilorek dengan bentuk corak dengan menggunakan pisau.  Langkah 2- Menggunakan warna air dan disapu pada kentang yang sudah dilorek tadi .  Langkah 3- Blok kentang tadi dicetak pada kertas lukisan mengikut kreativiti.

5

 Langkah 4-Mengeringkan hasil cetakan.

RESIS

Tahun : Tahun 5 Bidang :Menggambar Tajuk: Orkid Bahan/Alatan: warna krayon ,warna air, berus warna , kertas lukisan. LANGKAH  Langkah 1- Melakar gambar bunga orkid dengan menggunakan warna krayon  Langkah 2- Mewarna bahagian-bahagian tertentu dengan warna air.  Langkah 3- Warna tidak akan bercampur disebabkan kesan lilin daripada warna krayon.  Langkah 4- Kemaskan warnan pada lukisan  Langkah 5-Mengeringkan hasil warna.

6

GOSOKAN

Tahun : Tahun 3 Bidang :Menggambar Tajuk: Haiwan peliharaanku (Ikan Akuarium) Bahan/Alatan: pensel warna , kertas lukisan, jubin, pelbagai permukaan. LANGKAH  Langkah 1- Melakar gambar ikan didalam akuarium  Langkah 2- Dengan menggunakan pensel warna setiap lakaran diwarnakan pada permukaan jubin mengikut permukaan yang tertentu.  Langkah 3- Mengemaskan hasil warnaan.  Langkah 4- Pastikan kesesuaian warna dan warna tadi mengikut tekstur permukaan bahan yang telah digunakan.

7

STENSILAN

Tahun : Tahun 2 Bidang :Menggambar Tajuk : Membuat kertas pembalut hadiah Bahan/Alatan: kertas lukisan, warna krayon, gunting, kertas. LANGKAH  Langkah 1- Gunting kertas mengikut bentuk-bentuk yang dikehendaki.  Langkah 2- Warnakan dengan pelbagai warna setiap bucu bentuk tersebut dengan warna krayon untuk dijadikan stensil.  Langkah 3- Letakkan kertas berbentuk yang diwarnakan dngan krayon tadi pada kertas lukisan .  Langkah 4- Gosokkan warna krayon tersebut supaya membentuk corak mengikut kertas berbentuk itu tadi.

8

 Langkah 5- Selang selikan dengan warna-warna yang kontra untuk mendapat kesan yang menarik.

PERCIKAN

Tahun : Tahun 4 Bidang :Menggambar Tajuk: Membuat corak bebas dengan percikan dan stensil. Bahan/Alatan: kertas lukisan, gunting, kertas.warna air, berus lukisan, berus gigi ,sikat. LANGKAH  Langkah 1- Gunting kertas mengikut bentuk-bentuk yang dikehendaki.  Langkah 2- Susunkan kertas yang telah dibentuk tadi untuk dijadikan stensil.  Langkah 3- Sapukan warna pada berus gigi dan dengan menggunakan sikat percikkan warna pada kertas lukisan tadi.

9

 Langkah 4- Gunakan pelbagai warna untuk mendapat kesan yang menarik  Langkah 5- Alihkan kertas yang dijadikan stensil tadi. Keringkan hasil warna percikan tadi.

GURISAN

Tahun : Tahun 2 Bidang :Menggambar Tajuk: Membuat Gambar pemandangan Senja Bahan/Alatan: kertas lukisan, warna krayon, lidi sate. LANGKAH  Langkah 1- mewarna dengan menggunakan warn krayon yang cerah  Langkah 2- Warnakan dengan pelbagai lapisan warna krayon .  Langkah 3- Kemaskan warna krayon tadi

10

 Langkah 4- Dengan menggunakan lidi sate guriskan pemandangan pada kertas lukisan berwarna dengan krayon itu tadi.

CAPAN

Tahun : Tahun 4 Bidang :Menggambar Tajuk:: Membuat Gambar Dengan Capan Bahan: Bahan Capan (bawang, kentang, batang daun betik, bendi.), warna air, berus warna , kertas lukisan. LANGKAH  Langkah 1- Menyediakan bahan-bahan untuk capan diantaranya ialah bawang, kentang, batang daun betik, bendi.  Langkah 2- Menggunakan bahan-bahan capan untuk menggambar sebuah pemandangan dengan menggunakan warna air.

11

 Langkah 3- Teknik capan boleh dipelbagaikan dengan memotong bahan capan mengikut sudut tertentu untuk mendapatkan hasil yang kreatif  Langkah 4- Warna air disapu pada permukaan bahan capan dan bahan tersebut dicop pada kertas lukisan untuk menggambar pemandangan.  Langkah 5-Mengeringkan hasil capan

MOZEK

Tahun : Tahun 6 Bidang :Menggambar Tajuk:: Buah-buahan Bahan/Alatan: kertas lukisan, kertas warna (pelbagai warna) gunting, gam. LANGKAH  Langkah 1 - Lakarkan lukisan dengan pensel gambar buah-buahan .  Langkah 2-. Gunting kertas warna kepada bentuk-bentuk kecil.

12

 Langkah 3- Lekatkan kertas berbentuk kecil tadi pada gambar buah-buahan mengikut kesesuaian.  Langkah 4- Pastikan hasil lekatan tersebut tidak bertindih antara satu sama lain.

RUJUKAN

Pusat

Perkembangan

Kurikulum

Kementerian

Pendidikan

Malaysia(2002) .Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual : Selangor Darul Ehsan : Kementerian Pendidikan Malaysia.

Hazimi Malek (2005) Skill Seni Lukis Teknik dan Kaedah Penggunaan Krayon : Selangor Darul Ehsan : Ediplek Sdn. Bhd.

Hazimi Malek (1996) Seni Lukis Teknik dan Kaedah Penggunaan Pensel Warna : Selangor Darul Ehsan : Ediplek Sdn. Bhd.

Hazimi Malek (2003) Seni dan Kraf Cetakkan : Selangor Darul Ehsan : Ediplek Sdn. Bhd.

13

Gaelene Rowe (2000) Guiding Young Artist; Curicullum Ideas For Teachers: Melbourne:OXFORD University Press:

14

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful