4e opdracht vormtaal 3e blok: Openbaar vervoer Fotografeer op weg naar Rotterdam en Utrecht één interieur van een trein

, bus, tram, metro of een ander openbaar vervoersmiddel. Beschrijf de indeling van het voertuig. Geef een uitgebreide omschrijving van het gehele interieur. Zijn er onderdelen of materialen aan de interieurs toegevoegd die een logische indeling teniet doen? Let op indeling, maten, materiaalgebruik, apparatuur, nieuwe ideeën van comfort. Geef een vergelijking tussen de indeling van de treinen die je in Utrecht hebt gezien en de indeling van de treincoupés die je tegenwoordig tegenkomt. Plaats de afbeeldingen in een Powerpointpresentatie, plaats de tekst in een Word document en mail deze twee bestanden uiterlijk vrijdag 5 maart 24.00 uur door naar vormtaalhva@gmail.com. Vermeld in de bestandsnaam je naam, je klas en de opdracht: naam_klas_ openbaar vervoer.ppt. Inleverdatum: 5 maart Excursie op eigen gelegenheid naar Rotterdam en Utrecht. In Rotterdam wordt het NAI en het naastgelegen Sonneveldhuis bezocht, waar voornamelijk op de originele indeling van de badkamer en keuken moet worden gelet en de tentoonstelling over Jac. Jongert in het Boijmans van Beuningen. Ook de nabijgelegen Kunsthal heeft momenteel een interessante expositie over trapauto’s. In Utrecht wordt het Spoorwegmuseum bezocht waar de originele treininterieurs nog betreden kunnen worden. Excursies Tijdens dit blok is er één opdracht waarbij meerdere evenementen worden bezocht. Deze evenementen worden op eigen gelegenheid bezocht. Dit kan helaas alleen buiten de lestijd om. Aan het bezoek van deze evenementen zijn kosten verbonden voor de entree en de reis, deze kosten zijn voor eigen rekening.

Openbaar vervoer

trekschuit paard en wagen te voet

trekschuit

Simon Fokke 1760

De Amsterdamsche Omnibus Onderneming 1839

Personenvervoer Bergse Dorpsstraat, Hillegersberg 1890

Ransom E. Olds steam powered car 1890

Henry Ford Quadracycle 1896

Door een paard getrokken ‘treinwagon’ eind 18e eeuw

Stagecoach

Concord stagecoach 1869

Pullman car ca. 1900

Baume et Marpent K1A ruituig België 1934

Enthoven Associates Axel Enthoven 1976 IDEA (Industrial Design Enthoven Axel) 1989 Enthoven Associates 2001 x Yellow Window

Enthoven Associates Thalys / HST 2009

De harmonie van de kleuren, een subtiele mengeling van rood, purper en fuchsia, zorgt voor een kleurrijke sfeer, die zowel warm, tijdloos als aantrekkelijk is, en perfect overeenstemt met de elegantie, het raffinement en de levenskunst die Thalys in zijn service aan de klant wil laten zien. Het kleurenspel komt tot uitdrukking in de bar, die in 3 kleurenversies is uitgevoerd, om 3 verschillende sferen te creëren: een ‘lichte’ (oudroze), een ‘medium’ (bordeaux) en een derde ‘donkere’ (aubergine) kleurintensiteit. Deze diversiteit vinden we terug in de 26 Thalystreinstellen: 10 treinstellen zijn uitgevoerd met een bar Medium; 8 met een bar Light en de laatste 8 met een bar Dark.

Jukova / grab bar system 2007

Unique features •‘Ready packaged system’ •Connection system can be used both with standard tubes or with system specific aluminium tubes •Innovative through the use of casting and extrusion for maximum aesthetic value and hiding technical details •Possibility to integrate other shapes of tubes •Multi-functional as it offers the possibility to integrate items which are otherwise ‘loose’ items in the interior like buttons, straps, light, sound, safety items, signage,…) •Integrated LED-lights in the horizontal bar •Blind connections

Enthoven Associates & Peter Gerritsen & Jan Buffinga Savas / driver seat 2007

Alstom / LRV for Jerusalem 2008

Fainsa chair for public transport 2007

Unique features •Meets the a stringent new European fire safety standards •The frame composed of laser welded pressed steel parts •The seat can fit in every bus, tram or metro interior; •High degree of customization to fit the needs of operators.

Bombardier Flexity Outlook Brussel 2005

Bombardier Flexity Outlook Genova 2005

Bombardier M-6 Double deck train

Bombardier Randstad Rail metro 2008

Siemens LRV Avenio 2008

Alstom Citadis Rotterdam 2002

MIVB / STIB BOA metro Brussel 2006

Bombardier Flexity Shift Porto 2006

STER seat for public transport 2005

Compin 2005

Bombardier Flexity outlook Geneva 2004

VDL Bova Magiq 2005

De Lijn (concept) Antwerpen 2005

Enthoven Associates & Yellow Window Veolia Transport Le Mont St. Michel Bidirectional Shuttle & Hippo Shuttle 2010

Enthoven Associates & Yellow Window Tisséo renovation of the metro of Toulouse 2010

Daniel Eriksson & Martin Ranvinge Grona Taget (Green Train) project Sweden 2007 -

filmpje

4e opdracht vormtaal 3e blok: Openbaar vervoer Fotografeer op weg naar Rotterdam en Utrecht één interieur van een trein, bus, tram, metro of een ander openbaar vervoersmiddel. Beschrijf de indeling van het voertuig. Geef een uitgebreide omschrijving van het gehele interieur. Zijn er onderdelen of materialen aan de interieurs toegevoegd die een logische indeling teniet doen? Let op indeling, maten, materiaalgebruik, apparatuur, nieuwe ideeën van comfort. Geef een vergelijking tussen de indeling van de treinen die je in Utrecht hebt gezien en de indeling van de treincoupés die je tegenwoordig tegenkomt. Plaats de afbeeldingen in een Powerpointpresentatie, plaats de tekst in een Word document en mail deze twee bestanden uiterlijk vrijdag 5 maart 24.00 uur door naar vormtaalhva@gmail.com. Vermeld in de bestandsnaam je naam, je klas en de opdracht: naam_klas_ openbaar vervoer.ppt. Inleverdatum: 5 maart Excursie op eigen gelegenheid naar Rotterdam en Utrecht. In Rotterdam wordt het NAI en het naastgelegen Sonneveldhuis bezocht, waar voornamelijk op de originele indeling van de badkamer en keuken moet worden gelet en de tentoonstelling over Jac. Jongert in het Boijmans van Beuningen. Ook de nabijgelegen Kunsthal heeft momenteel een interessante expositie over trapauto’s. In Utrecht wordt het Spoorwegmuseum bezocht waar de originele treininterieurs nog betreden kunnen worden. Excursies Tijdens dit blok is er één opdracht waarbij meerdere evenementen worden bezocht. Deze evenementen worden op eigen gelegenheid bezocht. Dit kan helaas alleen buiten de lestijd om. Aan het bezoek van deze evenementen zijn kosten verbonden voor de entree en de reis, deze kosten zijn voor eigen rekening.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful