You are on page 1of 20

Thethi

Në zemër të Alpeve Shqiptare
Zbuloni bukurine e natyres se virgjer
dhe perjetoni mikpritjen
e familjeve vendase

Njerez
natyre

Banorët dhe natyra e Thethit ju urojnë mirëseardhjen! Mirësevini në një nga zonat më të veçuara malore të Evropës! Këtu Alpet e Shqipërisë kanë majën e tyre më të lartë – Jezercën me 2. Parku Kombëtar përreth fshatit malor të Thethit ofron një faunë e florë të pasur në lloje të rralla.694 m – dhe shpalosin një panoramë alpine magjepsëse. mikpritja e banorëve me traditat e tyre qindravjeçare të fton për një vizitë në Theth. Kjo krahinë përtej të zakonshmes pret që ta zbuloni: shijoni natyrën dhe përjetoni mikpritjen e traditat e mrekullueshme të familjeve vendase! .

.

.

.

Klima e veriut të Shqipërisë karakterizohet nga vera e thatë e me diell si dhe nga dimri me reshje shiu e bore. përrenj e lumenj të rrëmbyer. Ekosistemi me florën e pasur me mbi 1650 lloje të ndryshme. . humnera. fusha të vogla bujqësore mes malesh si dhe lugina të krijuara nga akullnajat me atraksione të shumta si p. kaprolli dhe dhia e egër si dhe ujku e ariu. me pyje të dendura. Në këtë zonë jeton derri i egër. ujëvara.Malet e lëna në harresë Kjo natyrë e pashoqe të paraqitet me formacione të ashpra karstike në shkëmbinj gëlqerorë. disa ndër të cilat të rralla është jashtëzakonisht i larmishëm dhe interesant.sh.

.

Majat e larta që rrethojnë Thethin ofrojnë gjithashtu mundësi të shkëlqyera për alpinizëm: para pak kohësh u eksploruan disa shtigje të reja. Mynih) ofron informacione të hollësishme duke përfshirë dhe të dhënat GPS. Më tej kjo krahinë të sfidon me mundësitë e saj për çiklizëm malor. lundrimi me kajak. Një hartë e re për rajonet e Thethit dhe Kelmendit (Tamarë. tetë në Kelmend dhe dy Cross-Tracks rajonalë). për shembull në rrugë të ndryshme nga Shkodra dhe Razma drejt Thethit. Një guidë aktuale shtegtimi. eksplorimi i shpellave të shumta. Me porosi të Ministrisë Federale për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim Shoqëria Gjermane për Bashkëpunim Teknik (GTZ) mbështet zhvillimin e turizmit në Theth. Ajo është një thesar i vyer i cili pret të zbulohet e të studiohet! Ekzistojnë disa trajektore dhe shtigje për hiking me tabelat përkatëse. Alternativa të tjera për kalimin e kohës së lirë në aktivitet janë ekskursionet me kalë. për të bërë këtë fshat më tërheqës e për të mundësuar kontaktin me natyrën. studimi i zogjve dhe kafshëve si dhe mbledhja e boronicave dhe bimëve mjekësore. Vermosh) përmban informacione në lidhje me 18 shtigjet dhe rrugët e shtegtimit (tetë në Theth. të cilën mund ta gjeni në treg (Shtëpia Botuese Hueber. . ndërmjet të tjerash edhe duke identifikuar dhe markuar shtigjet për hiking dhe alpinizëm.Aktiv në natyrë Natyra fantastike dhe e paprekur përreth Thethit ofron potencial të madh.

Itinerare shtegtimi në zonën e Thethit Thethi në rajon .

.

produkt ven . ë is k ra e se përgatitjen ulla.Historia & traditat Mënyra e jetesës në këtë krahinë është ndikuar nga dimrat e gjatë e të egër. Pavarësisht nga këto faktorë lugina e Thethit ka qenë e banuar që prej 3000 vjetësh dhe ndër shekuj ishte kufiri ndarës mes ilirëve. mani o b m u k s. romakëve. bizantinëve dhe turqve. Tipik p ë n r u k je p i tërë i i djathë he i famshm d e të sh ë ë krahin kulac. i cili n ri m e e m leje htë. toka jopjellore dhe relievi i ashpër malor. zonës icionale të d a tr t te te mi Speciali më i shijshë u sh t te li ia c gic Një spe jë qingj ose n : u ik rl fë të kuzhinës ësh ër këtë hell. Shtëpitë tradicionale janë prej guri për t’u bërë ballë kushteve atmosferike. i bardhë de sobën e nxe i b m r u k je p të në vihet për t’u aditë të gja tr jë n a k it th bëhet Fshati i The ila mund të c e . a d en me nga rrushi v së e pandash je p të sh ë ri thana. Familja luan rol të rëndësishëm – zakonet e vjetra dhe festat u kanë rezistuar shekujve dhe vazhdojnë të mbahen gjallë edhe sot e kësaj dite në krahinën e Thethit. Rakia ës – me sigu n o z të re ro ë i këtë e jetës shoq sti ta shijon ra t e p je ju t’ edhe ju do das.

.

Shërbime turistike në Theth .

.

Mikpritja & jeta në familje Përjetoni traditën e gjatë të mikpritjes në familjet e Thethit dhe rreth tij! Vizita në një nga shtëpitë karakteristike ju ofron mundësinë të bëheni pjesë e stilit tradicional të jetesës në malësi së bashku me pjesëtarët e tjerë të familjes. pjesa me e madhe e banorëve largohen nga malësia sidomos në dimër për shkak të kushteve të vështira të jetesës. Kësaj broshure i është bashkëngjitur një hartë e zonës si dhe një listë e adresave të akomodimit – ato shërbejnë për t’ju krijuar një ide të përgjithshme dhe ju ndihmojnë në gjetjen e një akomodimi të përshtatshëm për periudhën e vizitës suaj në Theth. gjithashtu ofrohet edhe mundësia për kamping. Që nga viti 2005 GTZ mbështet zhvillimin e turizmit si një burim i ri të ardhurash për këtë komunitet. për t’iu përgjigjur kërkesave të vizitorëve vendas dhe të huaj. Janë të pakta ato familje të cilat jetojnë gjatë gjithë vitit në Theth. Edhe projektet e Global Environment Facility (GEF) (SG/GEF) kanë dhënë kontribut në rritjen e cilësisë së ofertave dhe infrastrukturës turistike në këtë zonë. . Në fazën e parë të programit u përmirësuan mundësitë e akomodimit në shtëpi private: u përcaktuan standarte cilësie. Në vitet e fundit num-ri i turistëve në këtë zonë është rritur pa ndërprerje.

.

.

com www. Kir.outdooralbania.com Për pyetje të përgjithshme rreth turizmit në Shqipëri ju lutemi të kontaktoni: Agjencia Kombëtare e Turizmit Addresa :Rr.3 km.europatravel-al.com samsel_travel@yahoo. 21 / 1 Tiranë. “Skenderbeg”.com Kjo broshurë u realizua me ndihmën e: CIP .Rruga për në Theth: Pikënisja për ekskursione drejt Thethit është qyteti i Shkodrës.Katalogimi GTZ Shqipëri Rr.travel-tirana. Nikaj-Shalë dhe Nderlysë. Shqipëri Tel: +355(04)273778 Fax: +355(04)273281 Email: info@albaniantourism.1010 Tiranë. Që aty për të vajtur në Theth mund të ndiqni dy rrugë të ndryshme: 1) Rruga më e shkurtër nëpërmjet Koplikut. qendra më e madhe e Veriut të Shqipërisë. 4 Al.albaniantourism. Bogës dhe Qafës Buni i Thorës (1. Stefan Krell. por e pakalueshme në dimër. Për të dyja rrugët rekomandohet udhëtimi me makinë fuoristradë.786 m) është rreth 68. ju lutemi t’u drejtoheni agjensive turistike të mëposhtme: www.highalbania.com www.it www. kjo rrugë ka një gjatësi prej gjithsej 128. Nr. por jo pjesa tjetër. Nëse keni pyetje të mëtejshme në lidhje me turizmin në Theth. koncepti & teksti: Stefan Krell Eksperte: Roza Rupa Foto: Roza Rupa.shkodratravel.destinationalbania. 2) Një rrugë e dytë e cila mund të kalohet gjatë gjithë vitit ndodhet më në jug dhe kalon në Prekaj. Shqipëri Redaktimi.com www.Abdi Toptani.com www. GTZ Harta: Geoconsult Përpunimi grafik: Studio grafike “Elsi Kongo”/0692077163 Shtypi: . nr. Deri në Bogë rruga është e shtruar.8 km.com www.

Botime të reja për Thethin ISBN 978-3-940686-19-0 ISBN 978-3-940686-18-3 Deutsche Gessellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ) GmbH Office Tirana Rr.21/1 Tirana.Albania .Skenderbej Nr.