You are on page 1of 19

1.

The president of China arrived in Pakistan for two day visit on _______ .
A.
18 April 2015
B.
19 April 2015
C.
20 April 2015
D.
21 April 2015

2.

The bill for 21st amendment in the constitution of Pakistan was passed from the national
assembly of Pakistan on __________.
A.
4 January 2015
B.
5 January 2015
C.
6 January 2015
D.
7 January 2015

3.

The provisions of the 21st amendment shall remain in force for a period of __________
year(s).
A.
1
B.
2
C.
3
D.
4

4.

The president of China on his visit to Pakistan signed development projects of worth
__________ billions.
A.
$40
B.
$46
C.
$50
D.
$54

5.

The proposed motorway from Gawadar to Kashghar is about __________ km.


A.
2600
B.
2800
C.
3000
D.
3200

6.

Turkish Justice and Development Party has been in power since __________ .
A.
2002
B.
2003
C.
2004
D.
2005

7.

Dr Ishrat-ul-Ibad has been Governor of Sindh since __________ .


A.
2002
B.
2003
C.
2003
D.
2004

8.

The 21st has amended the first schedule of the constitution and the article __________ .
A.
172
B.
173
C.
174
D.
175

9.

International Court of Arbitration sets minimum flow of __________ m 3/sec into the Neelum
River.

A.
B.
C.
D.

5
7
9
11

10. The Installed Capacity of NeelumJhelum Hydropower Plant is __________ MW.


A.
948
B.
955
C.
962
D.
969
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
1. C
2. C
3. B
4. B
5. C
6. A
7. A
8. D
9. C
10. D
11. Diamer-Bhasha Dam has been planned on the river _________ .
A.
Indus
B.
Jhelum
C.
Chenab
D.
Sutlej
12. Mirani Dam is located in __________ .
A.
Sindh
B.
Punjab
C.
KPK
D.
Baluchistan
13. Salt Mine, Khewra is located in _________ district.
A.
Jhelum
B.
DG Khan
C.
DI Khan
D.
Gujrat
14. Which river does NOT flow from Jammu and Kashmir?
A.
Indus
B.
Jhelum
C.
Chenab
D.
Ravi
15. Who serves as the acting president in the absence of president?
A.
Prime Minister
B.
Speaker National Assembly
C.
Chairman Senate
D.
Foreign Minister
16. Largest source of electricity in Pakistan is __________?

A.
B.
C.
D.

Hydal
Thermal
Coal Energy
Geo Energy

17. The national flower of Pakistan is __________?


A.
Rose
B.
Jasmine
C.
Sun flower
D.
Lily
18. The headquarter of Navy is located in __________?
A.
Karachi
B.
Lahore
C.
Islamabad
D.
Rawalpindi
19. The Head Office of Institute of Chartered Accountants of Pakistan (ICAP) is in __________?
A.
Karachi
B.
Lahore
C.
Islamabad
D.
Rawalpindi
20. Total number of seats in National Assembly of Pakistan are __________.
A.
306
B.
326
C.
332
D.
342

11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs (11 - 20)


A
D
A
D
C
B
B
C
A
D
The national animal of Pakistan is __________ .
A.
Tiger
B.
Lamb
C.
Markhor
D.
Horse

22. By population, Pakistan is world's _________ largest country.


A.
5th
B.
6th
C.
7th
D.
8th
23. "Faiz Mahal" is located in _________ district.

A.
B.
C.
D.

Khairpur
Bahawalpur
Rajanpur
Shikarpur

24. "Noor Mahal" is located in _________ district.


A.
Khairpur
B.
Bahawalpur
C.
Rajanpur
D.
Shikarpur
25. Chairman senate is __________ .
A.
Farooq H. Naiq
B.
Rana Bhagwan Das
C.
Sardar Ayaz Sadiq
D.
Raza Rabbani
26. The height of K2, the second highest mountain, is __________ feet.
A.
27651
B.
28000
C.
28251
D.
28651
27. Shalamar Garden, in Lahore, was built by __________ .
A.
Jahangir
B.
Shah Jahan
C.
Akbar
D.
Aurangzaib
28. Anjuman Himayat-e-Islam was founded in __________ .
A.
Punjab
B.
Sindh
C.
Bengal
D.
Kashmir
29. The first constitution of Pakistan was enforced in __________ .
A.
1948
B.
1952
C.
1954
D.
1956
30. The constitution of __________ named Pakistan as Islamic Republic of Pakistan.
A.
1948
B.
1956
C.
1962
D.
1973
ANSWERS: PAKISTAN CURRENT AFFAIRS MCQs
21. C
22. B
23. A
24. B
25. D
26. C

27.
28.
29.
30.
31.

B
A
D
B
The GSP Plus status to Pakistan has been granted till __________.
A.
2015
B.
2017
C.
2019
D.
2021

32. The first session of All India Muslim League was presided over by _________ .
A.
Sir Saleemullah
B.
Nawab Waqar-ul-Mulk
C.
Sir Aga Khan
D.
Sir Adamjee Pir Bhai
33. The first president of All India Muslim League were __________ .
A.
Sir Saleemullah
B.
Nawab Waqar-ul-Mulk
C.
Sir Aga Khan
D.
Sir Adamjee Pir Bhai
34. The GSP Plus status will allow Pakistan to export products without duties to __________
European States.
A.
25
B.
26
C.
27
D.
28
35. The largest source of electricity generation in Pakistan is __________ .
A.
Thermal
B.
Hydal
C.
Wind
D.
Solar
36. Pakistan has a coastline of about __________ kilometres.
A.
1046
B.
1100
C.
1146
D.
1184
37. The Jhimpir Wind Power Plant is located in __________ district.
A.
Karachi
B.
Badin
C.
Thatta
D.
Khuzdar
38. Pakistan's national tree is __________ .
A.
Neem
B.
Peepul
C.
Sheesham
D.
Deodar

39. Dar-ul-Uloom Deoband was founded by __________ .


A.
Maulana Mehmood-ul-Hassan
B.
Maulana Hussain Ahmed Madni
C.
Maulana Muhammad Qasim Nanautawi
D.
Maulana Rasheed Ahmed
40. Sindh Madrasah-tul-Islam, Karachi was founded by __________ .
A.
Aga Hassan Ali Afandi
B.
Sir Aga Khan
C.
Khalifa Hameeduddin
D.
Sir Syed Ahmed Khan
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
31. B
32. D
33. C
34. D
35. A
36. A
37. C
38. D
39. C
40. A
41. Muhammad bin Qasim entered Sindh in __________ A.D.
A.
612
B.
660
C.
712
D.
760
42. The objective resolution of Pakistan was passed on _________ .
A.
Mrach 12, 1948
B.
August 12, 1948
C.
Mrach 12, 1949
D.
August 12, 1949
43. _________ allowed East India Company to reside and build factories inSurat.
A.
Jahangir
B.
Humayun
C.
Akbar
D.
Shah Jahan
44. Muhammad Ali Bogra's formula was presented to the constituent assembly on __________ .
A.
March 7, 1952
B.
October 7, 1952
C.
March 7, 1953
D.
October 7, 1953
45. The constitution of 1973 was came into effect on __________ .
A.
March 12, 1973
B.
March 23, 1973
C.
August 14, 1973
D.
September 06, 1973

46. A total of __________ amendments to the constitution of 1973 have been passed by the
Parliament.
A.
19
B.
20
C.
21
D.
22
47. Faisal Mosque was built by a/an _________ architect.
A.
Saudi
B.
Turkish
C.
American
D.
French
48. The governor of Punjab is __________.
A.
Chaudhry Sarwar
B.
Salman Taseer
C.
Shehbaz Sharif
D.
Rafique Rajwana
49. Tarbela Dam is located in __________ District.
A.
Wazirabad
B.
Jhelum
C.
Mirpur
D.
Haripur
50. Mirani Dam is located in __________ District.
A.
Turbat
B.
Swabi
C.
Khuzdar
D.
Pashin
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
41. C
42. C
43. A
44. D
45. C
46. C
47. B
48. D
49. D
50. A
51. The Iran-Pakistan gas pipeline was officially inaugurated on _______.
A.
March 11, 2013
B.
March 13, 2013
C.
March 15, 2013
D.
March 17, 2013
52. The IranPakistan gas pipeline is also called __________.
A.
friendship pipeline
B.
future pipeline
C.
peace pipeline
D.
unity pipeline

53. Foreign Secretary of Pakistan is __________ .


A.
Jalil Abbas Jilani
B.
Tariq Fatimi
C.
Salman Bashir
D.
Aizaz Chaudhry
54. Number of Districts in Sindh province are __________ .
A.
21
B.
22
C.
23
D.
24
55. Who chose the name of Pakistan?
A.
Quaid-e-Azam
B.
Allama Iqbal
C.
Hafiz Jalandhri
D.
Chaudry Rehmat Ali
56. The national anthem of Pakistan is written by?
A.
Quaid-e-Azam
B.
Allama Iqbal
C.
Hafiz Jalandhri
D.
Chaudry Rehmat Ali
57. Who was convicted in Rawalpindi Conspiray Case?
A.
Faiz Ahmed Faiz
B.
Habib Jalib
C.
Shorash Kashmiri
D.
Hafiz Jalandhri
58. Pakistan purchased Gawader from __________ .
A.
Oman
B.
Iran
C.
Kuwait
D.
None of these
59. Natural Gas was discovered in Sui, Baluchistan in __________ .
A.
1948
B.
1950
C.
1952
D.
1954
60. The foundation stone of Diamer-Bhasha Dam was laid by __________ .
A.
Pervaiz Musharraf
B.
Yousuf Raza Gilani
C.
Shaukat Aziz
D.
Asif Zardari
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS OF PAKISTAN MCQs
51. A
52. C
53. D
54. D
55. D

56.
57.
58.
59.
60.
61.

C
A
A
C
B
Coal-based power project is approved at _________ .
A.
Khairpur
B.
Thatta
C.
Karachi
D.
Jamshoro

62. Contract to operate Gwadar Port was given to __________ .


A.
United States
B.
China
C.
Saudi Arabia
D.
Dubai
63. Iran to set up oil refinary in _________ .
A.
Gwadar
B.
DG Khan
C.
DI Khan
D.
Quetta
64. Before General Elections 2013, who was the caretaker Prime Minister of Pakistan?
A.
Mir Hazara Khan
B.
Najam Sethi
C.
Fakharuddin G. Ibrahim
D.
Rana Bhagwan Das
65. Who serves as the acting Prime Minister in the absence of Prime Minister?
A.
Federal Senior Minister
B.
Speaker National Assembly
C.
Chairman Senate
D.
Foreign Minister
66. General Elections 2013 were held on __________ .
A.
10 May 2013
B.
11 May 2013
C.
12 May 2013
D.
13 May 2013
67. Pakistani film __________ won best film award in United States.
A.
War
B.
Sargam
C.
Lamha
D.
None of these
68. Nawaz Sharif sworned in as Prime Minister of Pakistan on __________?
A.
02 June 2013
B.
05 June 2013
C.
07 June 2013
D.
09 June 2013

69. President Mamnoon Hussain took oath on __________ .


A.
05 September 2013
B.
07 September 2013
C.
09 September 2013
D.
11 September 2013
70. The newest district of Balochistan is __________ .
A.
Sheerani
B.
Jhal Magsi
C.
Washuk
D.
Lehri

61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.

ANSWERS: MCQS PAKISTAN AFFAIRS (61 - 70)


D
B
A
A
B
B
C
B
C
D
The first Pakistani woman to scale Mount Everest is _________ .
A.
Saba Khan
B.
Samina Baig
C.
Ayesha Ishaq
D.
Shiza Bilal

72. Gomal Zam Dam has been constructed in __________ .


A.
South Waziristan Agency
B.
North Waziristan Agency
C.
Khyber Agency
D.
Mohmand Agency
73. Gomal Zam Dam was inaugurated on 12 September 2013 by ________.
A.
Nawaz Sharif
B.
Asif Zardari
C.
Gen. (R) Ashfaq Pervez Kiyani
D.
Khawaja Muhammad Asif
74. The first private Hydel Power plant, constructed by Laraib Energy Limited is located at
___________ .
A.
Hub
B.
Mangla
C.
Gwadar
D.
Mianwali
75. Who is the chairman of NAB?
A.
Saeed Ahmed Sargana
B.
Chaudhry Qamar Zaman
C.
Chaudhry Rashid Ahmed
D.
Rao Tehsin

76. Who is the Attorney General of Pakistan?


A.
Irfan Qadir
B.
Munir A. Malik
C.
Justice (R) Anwar ul Haq
D.
Akram Sheikh
77. India has constructed "Baglihar Dam" in __________ district of Occupied Kashmir.
A.
Udhampur
B.
Poonch
C.
Jammu
D.
Doda
78. India is constructing "Kishanganga Dam" on the __________ River.
A.
Indus
B.
Ravi
C.
Jhelum
D.
Sutlej
79. The total number of Agencies in Federally Administrated Tribal Areas (FATA) are
__________ .
A.
5
B.
6
C.
7
D.
8
80. General Raheel Ashraf took oath as Army Chief on __________ .
A.
23 November 2013
B.
25 November 2013
C.
27 November 2013
D.
29 November 2013

71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.
81.

ANSWERS: MCQS PAKISTAN AFFAIRS (71 - 80)


B
A
D
B
B
B
D
C
C
D
Militants attacked Quaid's residency in _________ .
A.
Karachi
B.
Quetta
C.
Ziarat
D.
London

82. The deadly Earthquake striked Balochistan on __________ .


A.
22 September 2013
B.
24 September 2013
C.
26 September 2013

D.

28 September 2013

83. Who is the Chief Justice of Pakistan?


A.
Iftikhar Muhammad Chaudhry
B.
Chaudhry Aijaz Ahmed
C.
Justice Nasir-ul-Mulk
D.
Justice Tasadduq Jilani
84. The new Chief Justice of Pakistan sworned in on __________ .
A.
06 December 2013
B.
08 December 2013
C.
10 December 2013
D.
12 December 2013
85. Who is the leader of the opposition?
A.
Imran Khan
B.
Maulana Fazl-ur-Rehman
C.
Khursheed Shah
D.
Farooq Sattar
86. Who was the first Muslim Nobel Laureate?
A.
Dr Abdus Salam
B.
Anwar Sadaat
C.
Dr Muhammad Younus
D.
Shah Faisal
87. Who is the writer of Urdu Book "Pakistan Naguzeer tha"?
A.
S.M. Ikram
B.
I.H. Kureshi
C.
Professor Khalilullah
D.
Syed Hasan Riaz
88. Global Islamic Finance Awards (GIFA) 2013 was awarded to?
A.
Raja Nazrin Shah
B.
Abdullah Badawi
C.
Shaukat Aziz
D.
Ishaq Dar
89. Who is the acting governor of The State Bank of Pakistan?
A.
Ashraf Mahmood Wathra
B.
Salim Raza
C.
Ishrat Husain
D.
Shahid Hafeez Kardar
90. Who is the President of The National Bank of Pakistan?
A.
Yaseen Anwar
B.
Asif Hassan
C.
Ziaullah Khan
D.
Shahid Hafeez Kardar
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS Quizzes (81 - 90)
81. C
82. B

83.
84.
85.
86.
87.
88.
89.
90.
91.

D
D
C
B
D
C
A
B
Who is the Pakistani Ambassador to the United States?
A.
Riaz Mohammad Khan
B.
Jalil Abbas Jilani
C.
Sherry Rehman
D.
Salman Bashir

92. Who is the Federal Minister of Religious Affairs?


A.
Pir Muhammad Amin
B.
Sikandar Ismail
C.
Sardar Muhammad Yousaf
D.
Muhammad Farooq
93. India has constructed Baglihar Dam on the __________ river.
A.
Chenab
B.
Indus
C.
Sutlej
D.
Jhelum
94. The altitude of K2, the second highest mountain on the Earth is __________ feet .
A.
28251
B.
28451
C.
28651
D.
28851
95. The Nehru Report was published in __________ .
A.
April 1927
B.
August 1927
C.
April 1928
D.
August 1928
96. Rowlatt Act came into operation in __________ .
A.
1917
B.
1918
C.
1919
D.
1920
97. "All India Khilafat Committee" was formed on __________ .
A.
05 July 1919
B.
05 August 1919
C.
05 September 1919
D.
05 October 1919
98. The Khilafat in Turkey was abolished on __________ .
A.
03 March 1922
B.
03 March 1923

C.
D.

03 March 1924
03 March 1925

99. The Indian Councils Act (Minto-Morley Reforms) was enacted into law in __________ .
A.
1909
B.
1910
C.
1911
D.
1912
100. In March 1920, an Indian Khilafat Deputation visited England. The Deputation was headed
by?
A.
Sir Aga Khan
B.
Mohsin-ul-Mulk
C.
Maulana M.A. Johar
D.
Sir M. Shafi
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS (PAKISTAN) MCQS (91 - 100)
91. B
92. C
93. A
94. A
95. D
96. C
97. A
98. C
99. A
100. C
101. The current speaker of KPK Assembly is
A.
Asad Qaiser
B.
Ayaz Sadiq
C.
Wazir Baig
D.
Siraj Durani
102. The total area of Sindh province is
A.
120,914 Sq.km
B.
140,914 Sq.km
C.
130,914 Sq.km
D.
150,914 Sq.km
103. The Pakistan National Anthem's lyrics were written by
A.
Allama Iqbal
B.
Ahmed G Chagla
C.
Hafeez Jhalandri
D.
None of these
104. A Lahore based lawyer Salman Aslam Butt was appointed as the attorney general of
Pakistan making him to the_______attorney general to have been appointes since March
2008.
A.
fifth
B.
third
C.
fourth
D.
sixth

105. The KPK government bifurcated Kohistan district into upper and lower Kohistan raising the
number of districts in the province to
A.
35
B.
36
C.
25
D.
26
106. Northern areas districts are
A.
3
B.
4
C.
5
D.
7
107. In Pakistan by religion
A.
99% Muslims, 1% others
B.
95% Muslims, 5% others
C.
98% Muslims, 2% others
D.
97% Muslims, 3% others
108. In pakistan literacy rate is
A.
33%
B.
43%
C.
63%
D.
53%
109. On Jan 20, 2014 Ameer Bakhsh Bhutto resigned from his post was a adviser of
A.
President
B.
Prime Minister
C.
Speaker of Assembly
D.
None of these
110. Federal cabinet allowed import of electricity despite internal opposition from
A.
China
B.
Bangladesh
C.
India
D.
None of these
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
101. A
102. B
103. C
104. A
105. D
106. C
107. B
108. D
109. B
110. C
111. FATA consists of Areas/Agencies
A.
15
B.
11
C.
17
D.
13

112. Pakistan's Official Map was drawn by


A.
Sir James Doglas
B.
Ch. Rehmat Ali
C.
Mian Mahmood Alam Suhrawardy
D.
Quaid-e-Azam
113. On Jan 21, 2014 Saeed Ahmed assumed the charge of the office of Deputy Governor (DG),
State Bank of Pakistan for
A.
3 years
B.
2 years
C.
5 years
D.
1 year
114. The total area of Pakistan is
A.
796,558 Sq.km
B.
796,095 Sq.km
C.
796,065 Sq.km
D.
896,065 Sq.km
115. Who is the current president of Pakistan
A.
Dr. Nazir Saeed
B.
Mamnoon Hussain
C.
Asif Ali Zardari
D.
Muhammad Nawaz Sharif
116. The National Tree of Pakistan is
A.
Magnolia
B.
Oak
C.
Pine
D.
Deodar
117. Pakistan ana Saudi Arabia signed Hajj agreement 2014 at Hajj Ministry on
A.
Jan 22
B.
Feb 22
C.
March 22
D.
April 22
118. The Tochi Pass is in
A.
NWFP
B.
Kashmir
C.
FATA
D.
Punjab
119. The United States Educational Foundation in Pakistan (USEFP) opened a Fullbright Centre
at the
A.
Government College Lahore
B.
Forman Christian College
C.
Punjab University
D.
None of these
120. The total area of Punjab province is
A.
205,344 Sq.km
B.
305,344 Sq.km

C.
D.

244,544 Sq.km
285,347 Sq.km
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs

111. D
112. C
113. A
114. B
115. B
116. D
117. A
118. C
119. B
120. A
121. Which pass connects Pakistan and Afghanistan
A.
Khyber Pass
B.
Khunjerab Pass
C.
Tochi Pass
D.
Gomal Pass
122. The length of Jinnah Barrage is
A.
1122.68 m
B.
1152.45 m
C.
1175.95 m
D.
1120.67 m
123. Sukkur barrage is located on
A.
Chenab River
B.
Indus River
C.
Ravi River
D.
Sutlej River
124. The estimated population of Pakistan is
A.
169.7 million
B.
170 million
C.
179.2 million
D.
174.5 million
125. The tune of Pakistan's National Anthem is composed by
A.
Khawaja Khurshid Anwar
B.
Abdur Rab Nishtar
C.
Ahmed Ghulam Ali Chagla
D.
None of these
126. The GDP of Pakistan is
A.
6.8%
B.
7.8%
C.
4.8%
D.
5.8%
127. The total area of Balochistan is
A.
347,110 Sq.km
B.
347,190 Sq.km
C.
387,190 Sq.km

D.

347,120 Sq.km

128. Who is the current IG of Federal Police


A.
Sikandar Hayat
B.
Ahmed Khan
C.
Zeeshan Siagra
D.
Faisal Tahir
129. The current IG of Punjab Police is
A.
Mr. Khan Baig
B.
Haji Mohammad Habib ur Rehman
C.
Mr. Tariq Saleem
D.
Mushtaq Ahmed Sukhara
130. Makran Coastal Highway is _______ km long
A.
653
B.
650
C.
509
D.
609
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
121. A
122. B
123. B
124. C
125. C
126. D
127. B
128. A
129. D
130. A
131. The height of Tarbela Dam is
A.
133.75 m
B.
143.83 m
C.
141.53 m
D.
165.14 m
132. The Marala Headworks is located on
A.
Ravi River
B.
Indus River
C.
Jehlum River
D.
Chenab River
133. Prime Minister Nawaz Sharif and former President Asif Ali Zardari jointly performed the
ground breaking of a coal project in
A.
Islamkot
B.
Rahim Yar Khan
C.
Hyderabad
D.
Kanpur
134. Which one of these is a River of Sindh Province
A.
Indus
B.
Nari
C.
Hub

D.

Mula

135. Girls's access to basic education got an empetus with the opening of around ______ schools
in six districts of Sindh with a Japanese grant of Rs. 829 million
A.
30
B.
20
C.
40
D.
50
136. Who is the current IG of Balochistan Police
A.
Mr. Tariq Umar Khittab
B.
Mr. Mushtaq Ahmed Sukhera
C.
Rao Amin Hashim
D.
Mr. Hussain Karrar Khawaja
137. Who is the current Chief of Army Staff, Pkistan
A.
General Raheel Sharif
B.
General Ashfaq Parvez Kayani
C.
General Rizwan Shahzad
D.
General Ahmed Shafiq
138. Karachi Nuclear Plant was built with the help of
A.
Germany
B.
France
C.
China
D.
Canada
139. When the Indus Water Treaty was signed
A.
19th September 1962
B.
19th September 1963
C.
19th September 1960
D.
19th September 1965
140. What is the installed capacity of Chashma Nuclear Plant
A.
3.20 MW
B.
32.8 MW
C.
325 MW
D.
3.10 MW
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
131. B
132. D
133. A
134. C
135. A
136. B
137. A
138. D
139. C
140. C