You are on page 1of 4

CPSP QUESTIONS..

81. A patient has non-reactive HBs Ag, non reactive HBe Ag & reactive anti HBc Ab. This stages
of patient indication what?
Option (a) :Acute infection
Option (b) :Carrier
Option (c) :Transient resolving stage of hepatitis
Option (d) :Immunized
Option (e) :Chronic active disease
Ans: c
82. A Patient has enlaged parotid gland with pain in this region. Which nerve is carrying pain
fibers from the parotid gland?
Option (a) :Auricuolotemporal nerve
Option (b) :Glossopharyngeal nerve
Option (c) :Fascial Nerve
Option (d) :Temporal nerve
Option (e) :Greater auricular nurve
Ans: a
83. A Patient has anemia, hyper-segmented Neutrophils on peripheral blood examination &
neurological manifestations. Which type of anemia he is suffering from?
Option (a) :Folic acid deficiency anemia
Option (b) :Iron deficiency anemia
Option (c) :Pernicious anemia
Option (d) :Thalasemia
Option (e) :Autoimmune hemolytic anemia
Ans: c
84. A young child has increased BP in upper limbs while decreased BP in lower limbs. Pulse in
also week. What is the probable diagnosis?
Option (a) :Preductal coarctation of aorta
Option (b) pacman emoticon.S.D
Option (c) :Patent ductus arteriosus
Option (d) :Postductal coarctation of aorta
Option (e) :Transposition of great vessels

Ans: d
85. In case of typhoid fever of 06 days. Which investigation is of first choice?
Option (a) :Widal test
Option (b) :Blood culture
Option (c) :Typhi dot test
Option (d) :Bone marrow culture
Option (e) :Urine culture
Ans: b
86. In a patient with diabetes, which is the best antihypertensive drug
Option (a) :Captopril
Option (b) :Diuretic
Option (c) :Varapamil

Option (d) :Propranolol


Option (e) :Diltiazim
Ans: a
87. Urine Examination of a patient with diabetes demonstrates. Ketone-bodies. What is the
mechanism of formation of these ketone-bodies?
Option (a) :Insulin deficiency
Option (b) :Hyperglycemia
Option (c) :Defective fat metabolism
Option (d) :Hypoalbubinemia
Option (e) :Defective glucose metabolism
Ans: a
88. After giving blood transfusion, a patient develops hypersensitivity reaction. Which type of
hypersensitivity reaction is this?
Option (a) :Type I Hypersensitivity
Option (b) :Type II Hypersensitivity
Option (c) :Type III Hypersensitivity
Option (d) :Type IV Hypersensitivity
Option (e) :A.D.C.C
Ans: b
89. A Patient develps lesion in the Caudate nucleus. Which is most common clinical feature
Indicating this lesion?
Option (a) :Chorea
Option (b) :Intentional Tremor
Option (c) :Resting Tremor
Option (d) :Hemiplagia
Option (e) :Nystygmus
Ans: a
90. Heme Binds with
Option (a) :Albumin
Option (b) :Globulin
Option (c) :Hemopexin
Option (d) :Heptoglobin
Option (e) :Macroglobulin
Ans: d
91. Best pulmonary function test for the asthma is:
Option (a) :FEV - 1
Option (b) :Residual volume
Option (c) :Tidal volume
Option (d) :Vital capacity
Option (e) :Inspiratory capacity
Ans: a
92. A pregnant lady develops pain few hours after delivery. E.C.G. shows S1, Q3 and T3. What is
another investigation most appropriate for the diagnosis of this case?
Option (a) :RF

Option (b) :X-Ray


Option (c) :Gallium Scan
Option (d) :CPK
Option (e) :Ultrasound
Ans: c
93. In a patient diarrhea are corrected after the fasting. Which is most likely type of diarrhea?
Option (a) :Infectious
Option (b) :Psychogenic
Option (c) :Osmotic
Option (d) :Metabolic
Option (e) :Toxic
Ans: c
94. A diabetic Patient is advised fasting blood glucose level. At what value doctor is confusing &
needs further evaluation with glucose tolerance test?
Option (a) :04 m mol / 1
Option (b) :05 m mol / 1
Option (c) :07 m mol / 1
Option (d) :10 m mol / 1
Option (e) :15 m mol / 1
Ans: c
95. A patient has Aphasia & Facial nerve palsy on same side. Which artery is most likely
blocked?
Option (a) :Anterior cerebral artery
Option (b) :Posterior cerebral artery
Option (c) :Middle cerebral artery
Option (d) :Anterior division of middle cerebral artery
Option (e) :Posterior division of middle cerebral artery
Ans: c
96. A young female is having Goiter. She feels difficulty in breathing while lying down. Which type
of the goiter she is having?
Option (a) :Retrosternal goiter
Option (b) :Malignant goiter
Option (c) :Toxic goiter
Option (d) :Diffuse goiter
Option (e) :Simple goiter
Ans: a
97. Regarding L & D sugars
Option (a) grin emoticon sugar has - OH on right
Option (b) :L sugar has - OH on right
Option (c) grin emoticon sugar has - OH on left
Option (d) grin emoticon sugar has no - OH
Option (e) :L sugar has no OH

Ans: a
98. Councilman bodies are formed in the process of
Option (a) :Infection
Option (b) :Apoptosis
Option (c) :Trauma
Option (d) :Necrosis
Option (e) :Atrophy
Ans: b
99. A middle aged male presents with joint pain since one week. His serum Uric Acid level is 156
mg/dl. What is the best investigation for confirmation of the disases?
Option (a) :R.F
Option (b) :Synovial fluid for polarized light
Option (c) :Synovial fluid for Culture & Sensitivity
Option (d) :X-Ray of joint.
Option (e) :E.S.R
Ans: b
100. A patient comes to you in ill condition. His blood pH is 7.3 PCO2 is 44 mmHg & HCO3 is 17
meq/L. What diagnosis you are thinking of this patient?
Option (a) :Metabolic alkalosis
Option (b) :Metabolic acidosis
Option (c) :Respiratory acidosis
Option (d) :Compensatory acidosis
Option (e) :Compensatory alkalosis
Ans: b