You are on page 1of 2

2010

WHO AMONG THE FOLLOWING SULTANS OF DELHI WANTED TO BECAME 2ND ALEXANDER
AND CONQUER THE WORLD ?
1 ALAUDDIN KHILJI
2. GUYASSUDIN BALBAN
3. MUHAMAD BIN TUGLAQ
4. NONE OF THEM

27 Important questions on Alauddin Khilji


SARITA SOREN

1.Which tribe Jalaluddin Khilji belonged to? Ans. Turk.


2. Which Khilji ruler was very lenient and kind hearted ? Ans. Jalaluddin Khilji.
3. Which Khilji ruler avoided hard punishment and gave sermon to the culprits? Ans. Alauddin
Khilji.
4. Which Khilji ruler defeated the Mongol troops led by Abdullah grand-son of Halaku? Ans.
Alaluddin Khilji.
5. Who were new Musalmans ? Ans Ulugh Khan, a descendant of Changez Khan and many of his
supporters embraced Islam, came to be known as new Musalmans.
6. Where did new Musalmans settle in India ? Ans. Near Delhi.
7. Who was the most famous ruler of Khilji dynasty ? Ans. Alauddin Khilji.
8. Who was Malik Kafur ? Ans. He was a Hindu slave. Alauddin Khilji bought him for one thousand
Dinars during the campaign against Gujarat.
9. Why Malik Kafur was known as "Hazar Dinari" ? Ans. Because he was bought for one thousand
Dinars.
10.Which title Alauddin Khilji assumed ? Ans. Sikander-e-Sani.
11. Who was the first Muslim ruler who tried to conquer Deccan ? Ans. Alauddin Khilji.
12.Whom Alauddin Khilji sent to conquer south India ? Ans. Malik Kafur.
13. Why Padmini, the most beautiful queen of Chittor performed "Jauhar" with other ladies? Ans.
After conquerring Chittor, Alauddin Khilji wished to have Rani Padmini in his Harem (palace).
14.Where was the capital of Alauddin Khilji? Ans. Siri near Dellju.
15. Which Khilji ruler kept the "Ulemas" aloof from interfering >n the affairs of the state? Ans.

Alauddin Khilji.
16. Winch Khilji ruler organised an efficient spy system? Ans. Alauddin Khilji.
17. Who was the first ruler organised an large standing army? Ans. Alauddin Khilji.
18. Which ruler introduced the system of branding the horses? Ans. Alauddin Khilji.
19. Which ruler severely maintained "fixed price system" ? Ans. Alauddin Khilji.
20. To supervise the market and to check weight and measure which special department was set up
by Alauddin Khilji? Ans. Shahnai-e-Mandi.
21. Who was the first Muslim ruler who paid salaries to his soldiers in cash ? Ans. Alauddin Khilji.
22.What was the main source of revenue during Khilji reign? Ans. Tax on land-people had to pay half
of the total produce of the land.
23.Who was the famous Persian poet in the court of Alauddin Khilji? Ans. Amir Khusro.
24. Who built Alai Darwaza and where ? Ans. Alauddin Khilji, near Qutub Minar at Delhi.
25.Who built Hauz-e-Khas, a big tank for royal bath at Delhi? Ans. Alauddin Khilji.
26. Who built the new town of Siri near Delhi ? Ans. Alauddin Khilji.
27. When did Khilji dynasty end ? Ans. In 1320 AD.

Related Interests