ASSERTIVITAT

Saps què és?

Història 1: La Marta i el Joan
Generalitat Valenciana- Conselleria de Cultura

A la Marta li agradaria anar a berenar aquesta tarda amb el Joan, un amic seu, però no s'atreveix a demanar-li. A més, necessita que el Joan l'imprimeixi un treball perquè no li queda tinta en la seva impressora, però quan ha intentat dir-li aquest matí a classe, no s'ha atrevit. Ha pensat que era millor buscar una altra solució, perquè li donava vergonya demanar-li aquest favor. De la mateixa manera, la Marta és incapaç de dir-li a ningú com se sent, què li molesta o què necessita. Moltes vegades se sent malament, perquè sempre espera que sigui l'altra persona la que intueixi el que ella necessita, i això, amb molta freqüència, no és així.

Història 2: La Laia i el Carles
Generalitat Valenciana- Conselleria de Cultura

La Laia acaba d'exigir al seu millor amic que la porti aquesta tarda a berenar. El seu amic ha d'acompanyar-la, encara que ja havia quedat amb una altra persona. La Laia l’ha manipulat dient-li que com ell és el seu millor amic, necessàriament ha de quedar amb ella. A la Laia també se li ha acabat la tinta de la impressora, i sense preguntar-li a Carles si li venia bé que li imprimeixi el treball, li ha portat el CD amb el document per a imprimir.

Història 3: La Maria i el Josep
A la Maria li ve de gust anar a berenar aquesta tarda i li ha preguntat al Josep si a ell també li agradaria. Ella respecta al seu amic i podria entendre que el Josep hagués fet altres plans, o que no li vingués de gust aquest pla en concret. Ha d'entregar el treball demà i ha parlat amb el Josep per a preguntar-li si li importaria imprimir-li el treball perquè s'ha quedat sense tinta.

Reflexionem per parelles
- Quina és la millor actitud, la de la Marta, la de la Laia o la de la Maria? - Per què? - Què vol dir "assertivitat"? Busca-ho en internet. - Relaciona: - Marta - Laia - Maria - Estil agressiu - Estil passiu - Estil assertiu

Reflexionem per parelles
Psicojove

-Un dia vas a dinar a un restaurant i quan et porten el got, veus que està brut, amb marques de pintallavis. Què faries?: a) No dir res i fer servir el got, encara que a disgust. b) Montar "un pollo" al cambrer i cridar dient que no tornaràs mai a aquest restaurant. c) Demanar si us plau al cambrer que et canvii el got. - Quina de les actituds seria l'assertiva, la passiva i l'agressiva?

Reflexionem per parelles
Quines d'aquestes actituds són assertives? 1) Dir frases indirectes, poc clares (potser, no sé, de vegades...) 2) Dir frases en primera persona (jo penso, jo sento, m'agradaria...) 3) Dir frases en segona persona (ets un..., què et penses, deixa de...) 4) Parlar amb veu alta, amb una mirada fixa i desafiant, amb una postura rígida i agressiva. 5) Parlar amb veu baixa, sense mirar directament als ulls, amb una postura arronsada. 6) Parlar amb veu segura, clara, mirant els ulls i amb el cos relaxat i segur.

AVANTATGES DE SER ASSERTIU

- Satisfacció personal: estàs bé amb tu mateix/a. - Augmenta l'autoestima: et sents segur de tu mateix/a. - Acceptació dels demés i respecte pels altres. - Saber a enfrentar-se als conflictes. - Saber defendre els teus drets.

INCONVENIENTS D'UNA RESPOSTA PASSIVA
- No defenses els teus propis drets. - Els altres s'aprofiten o abusen de tu. - Tens sentiments de frustració i d'inferioritat.

INCONVENIENTS D'UNA RESPOSTA AGRESSIVA
- Es creen conflictes interpersonals. - Rebuig pels altres. - Sentiments de culpabilitat per reaccions desproporcionades.

PRACTICA L'ASSERTIVITAT
En parelles trieu una d'aquestes siguacions, penseu com hauríeu d'actuar i escriviu-ho en forma de diàleg:

a) Algú us demana que li deixeu una cosa (per exemple un llibre, un CD, diners, roba...) i no voleu fer-ho. b) Un professor o professora us crida l'atenció a classe de manera injusta. c) Algú us demana un favor que no voleu fer, per exemple acompanyar-lo a un lloc. d) Una persona us vol portar en cotxe i sabeu que ha begut alcohol.

CONCLUSIÓ:
Psicojove

UN COMPORTAMENT ASSERTIU VOL DIR ACTUAR DE MANERA CLARA, CUIDANT ELS TEUS INTERESSOS DE MANERA HONESTA I OBERTA, EXERCINT ELS TEUS DRETS SENSE TREPITJAR ELS ALTRES.   L’ASSERTIVITAT ÉS ALLÒ QUE ESTÀ ENTRE LA PASSIVITAT (ADAPTAR-SE AL QUE ELS DEMÉS VOLEN O FAN SENSE PRENDRE EN CONSIDERACIÓ EL QUE JO VULL) I L’AGRESSIVITAT (IMPOSAR-ME SENSE TENIR PRESENTS LES NECESSITATS O ELS DRETS DELS DEMÉS).   L’ASSERTIVITAT ÉS NO TENIR POR A DIR EL QUE SENTIM I A EXPRESSAR-HO ADEQUADAMENT.   L’ASSERTIVITAT S’ACONSEGUEIX AMB LA PRÀCTICA.
 

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful