You are on page 1of 2

This set of Microprocessor Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on

Machine Language Instruction Formats .


1. Operation code field is present in :
a) programming language instruction
b) assembly language instruction
c) machine language instruction
d) none of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation:Machine language instruction format has one or more fields. The firs
t one is the operation code field.
2. A machine language instruction format consists of
a) Operand field
b) Operation code field
c) Operation code field & operand field
d) none of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: Machine language instruction format has both the fields.
3. The length of the one-byte instruction is
a) 2 bytes
b) 1 byte
c) 3 bytes
d) 4 bytes
View Answer
Answer: b
Explanation: This format is only one byte long.
4. The instruction format register to register has a length of
a) 2 bytes
b) 1 byte
c) 3 bytes
d) 4 bytes
View Answer
Answer: a
Explanation: this format is 2 byte long.
5. The R/M field in a machine instruction format specifies
a) another register
b) another memory location
c) other operand
d) all of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: The LSBs(least significant bits) from 0 to 3 represent R/M field th
at specifies another register or memory location i.e. the other operand.
6. In a machine instruction format, S-bit is the
a) status bit
b) sign bit
c) sign extension bit
d) none of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: The S-bit known as sign extension bit is used along with W-bit to s
how the type of operation.

7. The bit which is used by the REP instruction is


a) W-bit
b) S-bit
c) V-bit
d) Z-bit
View Answer
Answer: d
Explanation: The Z-bit is used by the REP instruction to control the loop.
8. If W-bit value is 1? then the operand is of
a) 8 bits
b) 4 bits
c) 16 bits
d) 2 bits
View Answer
Answer: c
Explanation: If W-bit is 1? then the operand is of 16-bits, and if it is 0? then t
he operand is of 8-bits.
9. The instructions which after execution transfer control to the next instructi
on in the sequence are called
a) Sequential control flow instructions
b) control transfer instructions
c) Sequential control flow & control transfer instructions
d) none of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: The sequential control flow instructions follow sequence order in t
heir execution.
10. The instructions that transfer the control to some predefined address or the
address specified in the instruction are called as
a) sequential control flow instructions
b) control transfer instructions
c) sequential control flow & control transfer instructions
d) none of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: the control transfer instructions transfer control to the specified
address.
11. The instruction JUMP belongs to
a) sequential control flow instructions
b) control transfer instructions
c) branch instructions
d) control transfer & branch instructions
View Answer
Answer: d
Explanation: the JUMP instruction transfers the control to the address located i
n the instruction.