PROJEK KHIDMAT SOSIAL MORB 212

CABUT DAN TANAM

KUMPULAN : 12 SEKSYEN : 02/04 SEMESTER : II, 2009/2010 PENSYARAH : PN. HAIZAN BTE. MOHD TAHA AHLI KUMPULAN : ALVIN SUURAJ GEORGE ARRENVALAGAN A/L KANESAN HARVINDER SINGH KAAJENTHIRAN A/L SEPULOH MANIAM KALAAI SELVAN A/L MUTHIAH MADUHARAN A/L SANKARAN NAVAAMSINI A/P BOOPALAN PAUL DAVID ABISHEGHAM PRAGARAJ A/L JAGANATHAN THANARAJ UGENDRAVARMAN A/L P/INTHIRAN ZARRIN ME081817 EE081546 EE081563 EE081580 EE081603 ME081850 EE081617 EE081621 ME081966 EP081634

BAB

PERKARA

MUKASURAT

1. 2. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

PENGHARGAAN PENGENALAN METODOLOGI LATAR BELAKANG TEMPAT CARTA ORGANISASI LAPORAN AKTIVITI PENYATA KEWANGAN MINIT-MINIT MESYUARAT KESIMPULAN

2 3 5 7 9 10 15 16 31

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

1

PENGHARGAAN
Salam sejahtera, Bersyukur kehadrat Illahi kerana dengan limpah kurniaNya dapat juga kami menyiapkan projek yang telah diusahakan selama ini. Projek yang ini amat penting buat kami memandangkan perkara ini merupakan sebahagian daripada penilaian subjek.

Ribuan terima kasih saya ucapkan kepada individu penting yang banyak membantu saya sepanjang saya menyiapkan projek folio ini. Pertama sekali kepada Pensyarah MORB212, Puan Haizan bt.Mohd Taha kerana beliau telah banyak memberikan bimbingan dan semangat kepada semua pelajar serta memberikan tunjuk ajar kepada kami sepanjang kami menyiapkan folio ini.

Seterusya, kami berterima kasih kepada Sri Satya Sai Baba Centre, SS3 yang merupakan pusat projek kami. Kami juga memberikan penghargaan kepada En.Pratab, pengarah projek tersebut. Beliau telah menjadi dorongan dan tunjuk ajar sepanjang masa kami melakukan projek tersebut.

Kami tidak lupa juga kepada rakan-rakan seperjuangan yang sama-sama berhempas pulas dalam menyempurnakan projek masing-masing. Bantuan kalian dari segi informasi terkini mengenai projek folio amat kami hargai. Budi kalian yang sanggup meluangkan masa untuk memberikan kami maklumat tidak akan kami lupakan.

Akhir sekali terima kasih kepada pihak-pihak yang telah membantu saya secara langsung atau tidak langsung sepanjang projek saya dijalankan dan dibentangkan.

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

2

PENGENALAN
Hutan memberi khidmat yang tidak ternilai kepada manusia. Hutan tropika meliputi kawasan seluas dua ribu juta hektar, iaitu kira-kira empat belas peratus daripada permukaan bumi. Hutan paya bakau pula merangkumi empat ratus tiga puluh enam juta hektar daripada permukaan bumi. Namun, kini hampir setengah daripada keluasan hutan itu dimusnahkan dan manusia pula mula lupa akan kepentingan hutan terhadap alam sekitar.

Sejak kebelakangan ini manusia mengambil mudah tentang peranan mereka sebagai “penjaga” alam sekitar. Disebabkan hal ini, kami pelajar MORB 212 Section 02 daripada kumpulan 12 dengan sebulat suara bersetuju untuk melakukan aktiviti penanaman pokok di kawasan paya bakau ini. Kami mendapat banyak cadangan lain daripada ahli-ahli kumpulan kami seperti melawat SPCA, melawat rumah anak yatim dan orang tua dan mengadakan kempen kesihatan dan motivasi di sekolah, tetapi akhirnya memilih projek ini kerana kami sedar akan kepentingan hutan kepada bumi ini.

Objektif program ini ialah untuk memupuk kesedaran dalam setiap jiwa tentang pentingnya menjaga hutan kita. Kepentingan hutan dan tumbuhan hijau tidak dititik beratkan kerana tumbuhan hijau ada di mana sahaja. Oleh itu, manusia tidak mengendahkannya dengan alasan hutan sentiasa tersebar luas di bumi ini. Ini tidak bermakna hutan tidak perlu dipelihara. Pokok ditebang setiap hari untuk kegunaan harian kita. Pokok yang ditebang harus diganti bagi meneruskan kitaran hidup. Manusia harus sedar bahawas hutan juga merupakan benda hidup dan kita saling bergantungan antara satu sama lain. Cuba anda bayangkan bumi ini tanpa tumbuhan hijau?

Kami memilih projek ini untuk mencuba sesuatu yang baru. Selain itu, kami juga memilih projek ini kerana berpendapat bahawa projek ini sangat unik. Hal ini adalah kerana projek sebegini kurang diminati oleh kumpulan lain dan memberi ruang kepada kami untuk mengunakan projek ini dengan sepenuhnya. Projek ini juga telah mengajar kami tentang bagaimana untuk bekerja dalam sebuah kumpulan dan cara untuk mengatasi masalah-masalah
MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL 3

kecil yang kami tempuhi sepanjang proses tersebut. Projek ini juga telah merapakan jurang persefahaman antara satu sama lain.

Secara ringkasnya, projek ini bermula dengan mengambil tunas pokok dan menanam tunas-tunas tersebut di dalam beg plastik. Apabila tunas-tunas tersebut cukup besar untuk hidup sendiri, tunas-tunas tersebut dipindahkan ke kawasan yang sesuai. Projek ini dijalankan secara sukarela oleh Sri Sathya Sai Baba Centre SS3. Kerajaan telah memberikan tanah paya bakau yang terbiar yang boleh memuatkan hampir seratus ribu batang pokok di Kuala Selangor bagi projrk ini. Tunas-tunas kami diambil daripada salah satu hutan di Tanjung Malim yang sesuai untuk hidup di kawasan paya bakau tersebut. Tunas-tunas tersebut dipotong mengikut cara tertentu dan dibawa balik ke SS3 untuk ditanam di dalam plastik hitam.

Hutan memberi banyak kepentingan kepada bumi ini. Salah satu kepentingan hutan ialah hutan berfungsi sebagai habitat pelbagai jenis flora dan fauna. Apabila hutan dipelihara, kita dapat mengelakkan kepupusan flora dan fauna bagi kepentingan generasi akan datang. Hutan juga berfungsi sebagai pembekal oksigen dan penyerap karbon dioksida. Karbon dioksida yang berlebihan dalam udara menghalang pembebasan haba dari permukaan bumi dan dikenali sebagai kesan rumah hijau. Hutan juga mengelakkan hakisan tanah kerana cengkaman akarnya. Malaysia merupakan negara yang sangat mementingkan bidang pelancongan. Apabila hutan dilindungi, pelancong asing akan mengunjungi negara kita kerana kebanyakkan negara khususnya negara-negara barat tidak mempunyai hutan yang luas untuk diterokai. Hal ini secara langsung meningkatkan taraf ekonomi negara.

Secara keseluruhanya, hutan memberi banyak kepentingan kepada bumi ini. Melalui projek ini kami telah lebih mengenali tentang kepentingan alam sekitar. Selain itu, kami sedar bahawa bukan sahaja manusia memerlukan bantuan kita, tetapi alam sekeliling juga memerlukannya. Kami berharap projek ini akan memupuk kesedaran kepada kumpulan lain juga. Memandangkan banyak peranan hutan terhadap keseimbangan alam sekitar, adalah tanggungjawab penting setiap insan bumi ini untuk mengekalkan keadaan semula jadinya supaya dapat dinikmati generasi akan datang.

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

4

METODOLOGI
Sebelum membuat sebarang keputusan, kami telah mengadakan beberapa mesyuarat di mana kami telah berbincang tentang projek khidmat masyarakat. Setelah beberapa mesyuarat, kami mengambil keputusan untuk menolong dalam projek penanaman pokok sebagai projek khidmat masyarakat..

Pada hari pertama, kami bangun awal dan telah bertolak pada pukul 4 pagi untuk sampai ke destinasi kami, iatu di Subang Jaya, di mana kami diberi taklimat dan serba sedikit tentang projek penanaman pokok ini. Kami, seramai dua belas orang telah bertolak dengan 2 motosikal dan juga 2 kereta. Tiba sahaja di destinasi, kami makan di sebuah restoran untuk sarapan pagi.

Setelah, sedikit perbincangan dengan ahli- ahli lain, kami memulakan projek dengan mengisi tanah di dalam beg- beg plastik. Cara kami membuatnya ialah dengan megasingkan tanah( yang digunakan untuk tanam pokok) dengan batu- batu besar, supaya pokok yang ditanam dapat tumbuh tanpa sebarang pengangguan. Selepas itu kami telah mencampurkan tanah dengan pasir tanah sebelum mengisi dalam beg plastik sebagai persediaan untuk menanam pokok. Setelah beberapa jam berkerja lumus menyiapkan beg- beg tersebut. Kami pulang kembali ke Uniten pada pukul lima.

Pada hari kedua projek, sekali lagi kami bangun awal dan bertolak kira kira pukul 6 dari Uniten dan telah berkumpul di Subang Jaya. Kali ini kami dibawa ke hutan untuk mencari keratan- keratan batang untuk menanam pokok. Kami bertolak dari Subang Jaya dengan menaikki van yang telah disediakan untuk kami. Mengikuti kami ialah dua orang dewasa yang merupakan orang penting dalam projek penanaman pokok ini. Sampai sahaja di Subang, kami bersarapan di restoran. Kemudian kami telah berkumpul dan diberi sedikit taklimat. Setelah beberapa jam, kami akhirnya sampai ke destinasi kami di situ dengan menggunakan pemotong kami mula memotong keratan- keratan yang sudah matang. Ahli- ahli lain telah mengumpul dan mengangkat keratan- keratan tersebut untuk dipotong kepada keratan- keratan yang pendek. Kami memotong serong pada akhir batang untuk proses penanaman. Selepas itu keratan- keratan
MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL 5

tersebut dimasukkan ke dalam satu besen yang diisi dengan bahan kimia untuk keratan- keratan tidak layu dan mati. Bahan kimia tersebut ialah POLYECHRONOMITE. Bahan kimia ini berfungsi sebagai ‘pampers’ kepada keratan pokok kerana ia akan memberi kelembapan kepada keratan tersebut. Selepas itu, keratan tersebut diikat dan kami pulang ke Subang. Setelah makan makanan tengah hari, kami kembali mengisi beg- beg dengan tanah dan juga menanam pokok yang telah dipotong ke dalam beg- beg yang disediakan. Pada pukul 4 lebih kami telah bertolak dan sampai ke Uniten pada pukul 5.

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

6

LATAR BELAKANG
Lokasi kajian bertempat di Kawasan Perhutanan Tanjung Malim, Perak. Kawasan Perhutanan ini berhampiran dengan kawasan Felda Sungai Tenggi, Perak. Terdapat beberapa kawasan perkampungan berhampiran seperti Kampung Soeharto, Kampung Sg.Tengi dengan lokasi kajian.

Pada mulanya, kawasan perhutanan ini merupakan hutan terbiar. Pelbagai jenis hidupan hutan semakin pupus. Oleh itu, pihak perhutanan Tanjung Malim mengambil langkah untuk mengawasi hutan ini. Kawasan Perhutanan ini mempunyai keluasan sebanyak 300 hektar dan terdiri daripada 100,000 pokok. Hutan ini diliputi dengan pelbagai jenis pokok hutan. Pokokpokok tersebut terdiri daripada pokok balak, pokok cengal, pokok bakau dan sebagainya. Pokok yang diambil untuk tujuan kajian ialah pokok bakau iaitu Macaranga Pruinosa dalam nama saintifiknya.

Jabatan Perhutanan Neger Selangor telah member beberapa hektar tanah kepada badanbadan sukarelawan seperti Sri Sathya Sai Baba Centre, GEC, Toyota dan sebagainya untuk memajukan tanah sebagai hutan simpanan. Kami dibawa Sri Sathya Sai Baba Centre telah diberikan taklimat dan informasi sebelum memulakan projek.

Terdapat juga pihak sukarelawan yang mengambil langkah positif untuk mengawal dan menjaga kawasan perhutanan ini. Salah satu badan yang mengambil tugasan ini secara sukarelawan ialah Sri Satya Sai Baba Centre,SS3. Pengangkutan untuk ke kawasan perhutanan ini disediakan oleh badan sukarelawan tersebut. Jarak lokasi tersebut dari Uniten ialah kira-kira 120km. Perjalanan ke lokasi tersebut mengambil masa lebih daripada sejam dari Uniten.

Pokok bakau iaitu Macaranga Pruinosa ini merupakan antara pokok yang semakin pupus di kawasan tersebut. Oleh itu, pokok tersebut dijadikan keutamaan untuk dipelihara dan dijaga. Anak pokok yang berumur 1-2 tahun dipilih untuk ditanam dalam poli bag (plastic hitam). Hal ini kerana anak pokok yang berumur 1-2 tahun mempunyai batang pokok yang keras dan boleh hidup ketika pemindahan pokok tersebut ke tempat lain.
MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL 7

Keratan batang pokok yang ditanam dalam poli bag (plastik hitam) akan ditanam balik di dalam hutan tersebut selepas tunas-tunas baru tumbuh. Ini merupakan salah satu cara yang terbaik untuk mengekalkan ekosistem alam semulajadi.

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

8

CARTA ORGANISASI
PENASIHAT: PN HAIZAN BT TAHA

KETUA KUMPULAN : MADUHARAN

PENOLONG KETUA: ZARRIN

SETIAUSAHA: ARRENVALAGAN AJK PENOLONG SETIAUSAHA: KALAAI SELVAN

BENDAHARI: NAVAAMSINI

PENOLONG BENDAHARI: PAUL DAVID ABISHEGAM

PERHUBUNGAN: ALVIN SURAAJ GEORGE UGENDRAVARMAN

PENGURUS PROGRAM: KAAJENTHIRAN

PENCETAKAN: THANARAJ

PENGANGKUTAN: HARVINDER SINGH PRAGARAJ

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

9

LAPORAN AKTIVITI
Aktiviti kami ini dibahagikan kepada dua bahagian iaitu bahagian pertama dan bahagian kedua. Aktiviti di bahagian pertama ialah mengisi tanah kedalam polibeg dan mencabut pokok pada 15/08/09. Manakala aktiviti di bahagian kedua ialah mengambil keratan pokok dari Hutan Simpanan Tanjung Malim pada 29/08/09.

Laporan Bahagian Pertama
6.00 a.m. – Semua 12 ahli telah berkumpul di hadapan Bangunan IKAL berdekatan dengan ‘bus stop’ ATM. Sebanyak 2 buah kereta dan 2 buah motorsikal telah disediakan untuk membawa para ahli ke destinasi yang dituju iaitu SS3,Petaling Jaya. Sebuah mesyuarat telah diadakan untuk memberitahu ahli tentang aktiviti yang akan dilakukan di sana.Kami turut berdoa kepada Tuhan agar kami tidak menghadapi sebarang masalah dalam perjalanan kami. 6.30 a.m. – Kami memulakan perjalanan kami ke SS3, Petaling Jaya. Kami diminta untuk berhenti di sebuah perhentian bas yang terletak berhampiran simpang ke Petaling Jaya. 8.30 a.m. – Setelah kami berkumpul di perhentian bas tersebut, kami dijemput oleh Pn. Shamini. Beliau kemudiannya membawa kami ke sebuah restoran makanan untuk bersarapan pagi. Kami menggunakan peluang keemasan ini untuk mendapatkan informasi yang lebih mendalam mengenai projek ini. 9.30 a.m. – Setelah makan, kami dibawa ke Sri Sathya Sai Baba, SS3, Petaling Jaya. Kemudian, kami diberitahu bahawa perjalanan kami ke kawasan Hutan Simpanan Tanjung Malim terpaksa dibatalkan kerana pengankutan yang mereka sediakan menghadapi masalah yang tidak dijangka. Kami dicadangkan untuk membuat persiapan untuk menanam pokok seperti mengisi beg- beg plastik hitam dengan tanah agar kami tidak akan membazirkan masa kami begitu sahaja. Kami juga diminta pertolongan untuk mencabut pokok- pokok
MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL 10

berhampiran jalan agar mereka dapat menanam tanaman herbal seperti “gin seng”. Mereka ingin membina sebuah taman herba di sekitar kawasan tersebut.Kami dibahagikan kepada 2 kumpulan untuk memudahkankan tugas kami. 10.00 a.m. – Kumpulan pertama diamanahkan untuk mencabut pokok- pokok tersebut. Kumpulan kedua pula diamanahkan untuk mengisikan beg- beg plastik hitam dengan tanah. Terdapat 18 batang pokok untuk dicabut. 1.00 p.m Kumpulan pertama telah berjaya mencabut kesemua 18 batang pokok. Kumpulan kedua pula telah mengisi tanah untuk lebih kurang 400 beg plastik. Kami berhenti sementara waktu untuk makan. 2.00 p.m. – Setelah makan, kami kembali untuk meneruskan tugas kami. Kini, Kumpulan A menolong Kumpulan B untuk mengisi tanah ke dalam beg- beg plastik. 4.30 p.m. – Kami berjaya menyediakan sebanyak 1000 beg plastic hitam berisikan tanah. Setelah menyiapkan tugas, kami membersihkan tempat tersebut. 5.00 p.m . – Kami bertolak dari Sri Sathya Sai Baba, SS3, Petaling Jaya ke UNITEN.

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

11

Laporan Bahagian Kedua
6.30 am - Semua 12 ahli telah berkumpul di hadapan Bangunan IKAL berdekatan dengan ‘bus stop’ ATM. Sebanyak 2 buah kereta dan 2 buah motorsikal telah disediakan untuk membawa para ahli ke destinasi yang dituju iaitu SS3,Petaling Jaya. Sebuah mesyuarat telah diadakan untuk memberitahu ahli tentang aktiviti yang akan dilakukan di sana. 6.55 am
7.40 am -

- Semua ahli mula bergerak dengan kereta dan motorsikal ke destinasi.
Kami telah sampai di SS3,Petaling Jaya. Kami telah ke sebuah kedai untuk makan pagi.

8.10am

-

Kami telah berkumpul di hadapan Sri Satya Sai Baba Centre. Seperti yang dijanjikan , kami telah disediakan sebuah van untuk membawa kami ke Tanjung Malim.

8.20am

-

Van telah mula bergerak ke Tanjung Malim. Sepanjang perjalanan kami telah dibentangkan tentang projek penanaman pokok supaya kami dapat gambaran tentang projek ini. Para ahli juga telah menanya beberapa soalan kepada sukarelawan tentang projek ini.

9.55 am

-

Kami telah sampai di tol Batang Berjuntai. Kami masih belum sampai di destinasi iaitu hutan di Tanjung Malim. Kami diberitahu masih ada berpuluh kilometer untuk sampai ke hutan. Kami telah melalu banyak perkampungan sepanjang perjalanan. Antara perkampungan yang dilalui ialah Sungai Tengi, Kampung Soeharto dan sebagainya. Sepanjang perjalanan kami hanya dapat melihat hutan di kedua-dua belah jalan.

10.25 am

-

Kami telah sampai di Kawasan Hutan Simpanan Tanjung Malim. Kami telah diberi penerangan tentang Hutan Simpanan Tanjung Malim.

10.35 am

-

Kami telah membahagikan ahli-ahli kami kepada 3 buah kumpulan. Kumpulan pertama terdiri daripada 5 orang ahli yang diberi tugas untuk memotong batang anak pokok. Kumulan kedua pula terdiri daripada 3 orang ahli yang diberi tugas untuk mengangkut batang-batang pokok ke seberang jalan. Manakala

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

12

kumpulan ketiga pula dikehendaki untuk memotong batang pokok untuk penanaman dalam polibeg. 10.45 am Setelah tugas telah dibahagikan, kami mula membuat tugas kami dalam keadaan cuaca tengahari yang panas. Kumpulan Pertama telah memulakan tugas mereka untuk memotong batang pokok. Batang pokok yang dihendak dipotong haruslah tidak terlalu muda iaitu berwarna hijau. Batang pokok yang hendak dipotong harus berwarna coklat. Para ahli kumpulan tersebut mengalami masalah untuk pokok yang tebal. Kumpulan kedua telah membuat persiapan untuk menyimpan batang-batang pokok di dalam sebuah baldi yang dipenuhi dengan gel-gel. Nama kimia gel tersebut adalah POLYECHRONOMOMITE yang bersifat untuk member keadaan yang lembap kepada batang pokok yang baru dipotong. Gel tersebut berfungsi untuk memberi kelembapan kepada batang pokok seperti proses osmosis. Ahli kumpulan ini juga telah mengangkut batang pokok yang yang dipotong ke seberang jalan untuk diberi kepada kumpulan ketiga. Kumplan ketiga pula bertanggungjawab untuk membuang daun-daun pada batang pokok yang dipotong dan mengerat batang kepada berapa batang kecil. Pengeratan juga mempunyai kaedah tertentu iaitu memotong serong pada bahagian bawah keratin batang supaya memberi permukaan yang luas kepada batang utuk menyerap air. Manakala bahagian atas pula harus dipotong tegak. 11.50 am Kami hampir menyediakan hampir seribu keratan dan kami telah menyimpan semua keratan dalam baldi yang dipenuhkan dengan gel sebelum ini. Dan semua ini disimpan dalam van. 12.00 pm Setelah mengambil gambar kumpulan, kami telah bersedia untuk pulang ke tapak penanaman ke dalam polibeg di SS3,Petaling Jaya. 1.30 pm Kami telah sampai ke Tapak Penanaman dan diberi masa untuk makan tengah hari di sebuah kedai berdekatan.
MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL 13

memotong batang

2.00 pm

-

Setelah makan, kami kembali ke tapak penanaman. Di sini, kami dibahagikan kepada 3 buah kumpulan. Kumpulan pertama terdiri daripada 3 orang ahli telah diberi tugas untuk memenuhkan polibeg dengan tanah yang dibawa dari Hutan Simpanan Tanjung Malim. Ini kerana , ia dapat memberi keadaan lempab seperti yang dahulu kepada keratan. Kumpulan kedua pula bertanggungjawab untuk menanam keratan ke dalam polibeg yang berisi tanah. Ahli kumpulan ini harus berhati-hati semasa menanam pokok, kerana bahagian keratan yang dipotong serong sahaja harus ditanam dalam tanah. Jikalau tidak, ia mungkin menyebabkan keratan itu tidak membesar. Kumpulan ketiga pula bertanggungjawab untuk menyusun polibeg secara teratur supaya menyenangkan proses penyiraman air kepada batang pokok.

4.10 pm

-

Kami telah menanam hampir seribu keratan dalam polibeg. Para ahli kumpulan kenampakan sangat letih.

5.15 pm

- Kami telah pulang ke UNITEN secara selamat.

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

14

PENYATA KEWANGAN PROJEK KHIMAT SOSIAL KUMPULAN 12 Debit
Amoun
7.40 1.60 0.00 1.60 0.00 12 88.80

Kredit
Bil Jumlah Perkara Amoun Bil Jumlah

Perkara

Sumbangan dari ahli kumpulan

Pembayaraan tol 1.1. Pergi 1.1.1 Kereta x 2 1.1.2 Motorsikal x 2 1.2 Balik 1.2.1 Kereta x 2 1.2.2 Motorsikal x 2

4 4 4 4

6.40 0.00 6.40 0.00

Perbelanjaan petrol 1.2. Pergi 2.1.1 Kereta x 2 2.1.2 Motorsikal x 2 2.2 Balik 2.2.1 Kereta x 2 2.2.2 Motorsikal x 2 Perbelanjaan Percetakan 88.80

6.00 2.50 6.00 2.50 8.00

4 4 4 4

24.00 10.00 24.00 10.00 8.00 88.80

Disahkan Oleh,

Disediakan Oleh,

…………………………………. (MADUHARAN A/L SANKARAN) PENGERUSI
15

……………………………… (NAVAAMSHINI A/P BOOPALAN) BENDAHARI

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

MINIT MESYUARAT (1) MORB 212
SECTION KUMPULAN TARIKH MASA KEHADIRAN (12/12) : : : : : 02/04 12 17/07/2009 1500 – 1600 Alvin Suuraj George Arrenvalagan Harvinder Singh Kaajenthiran Kalaai Selvan Maduharan Navaamsini Paul David Abishegham Pragaraj Thanaraj Ugendravarman Zarrin Tindakan/Cadangan Makluman

BIL Perkara 1 1.1 Pengesahan Minit Mesyuarat Mesyuarat diadakan bagi memilh carta organisasi kumpulan. 2 2.1 Ucapan Pengerusi Pegerusi mengucapkan terima kasih atas kehadiran ahli dan meminta semua ahli untuk melaksanakn tugas masing-masing dengan sempurna. 3 3.1 Perkara Berbangkit - Maduharan telah meminta semua ahli untuk memilih jawatan yang disukai untuk megelakan perselisihan faham sesame ahli. -Semua ahli telah memberi pendapat tentang jawatan yang ingin dipilh dan juga telah mencadangkan beberapa nama untuk jawatan seperti pengerusi, setiausaha, bendahari dan sebagainya. -Semua ahli telah bersetuju dengan ahli jawatan kuasa kumpulan. -Semua ahli diminta untuk mencadangkan tempat untuk membuat projek pada mesyuarat akan datang. 3.1Laporan AJK

Pengerusi

Semua Ahli

3

Setiausaha Ahli Jawatankuasa baru telah dipersetujui oleh semua ahli.

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

16

4

4.1 Lain-lain Hal Makluman -Mesyuarat ditangguhkan pada pukul 3.00 p.m. dan akan disambungkan pada tarikh 24 Julai 2009 selepas kuliah moral.

Laporan disediakan oleh :

Disahkan oleh :

……………………………... (ARRENVALAGAN A/L KANESAN) SETIAUSAHA

.….……………………....… (MADHUHARAN A/L SANKARAN) PENGERUSI

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

17

MINIT MESYUARAT (2) MORB 212
SECTION KUMPULAN TARIKH MASA KEHADIRAN (12/12) : : : : : 02/04 12 24/07/2009 1200 – 1300 Alvin Suuraj George Arrenvalagan Harvinder Singh Kaajenthiran Kalaai Selvan Maduharan Navaamsini Paul David Abishegham Pragaraj Thanaraj Ugendravarman Zarrin Tindakan/Cadangan Makluman

BIL Perkara 1 1.1 Pengesahan Minit Mesyuarat Mesyuarat diadakan bagi memberi cadangan untuk membuat projek. 2 2.1 Ucapan Pengerusi Pegerusi mengucapkan terima kasih atas kehadiran ahli dan meminta semua ahli untuk melaksanakn tugas masing-masing dengan sempurna. 3 3.1 Perkara Berbangkit - Isu menanam pokok dicadangkan oleh Maduharan. Isu ini masih dalam perbincangan. - Isu melawat asrama dan rumah anak – anak yatim dicadangkan oleh Paul. Isu ini dibatalkan. - Isu melawat Pusat Serenti dan Penjara dicadangkan oleh Ugen. Isu ini terpaksa dibatalkan atas aspek keselamatan yang timbul. - Isu melawat Kampung Asli dicadangkan oleh Paul. Isu ini dibatalkan kerana golongan ini telah mendapat sokongan daripada pihak kerajaan. - Isu membersihkan FRIM dicadangkan oleh Kalaai Selvan. Isu ini turut dibatalkan.

Pengerusi

Semua Ahli

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

18

- Isu mengadakan tuisyen secara percuma dicadangkan oleh Ugen namun dibantah oleh Kalaai Selvan. - Isu SPC dicadangkan oleh Zarrine dan masih dalam perbincangan. - Isu untuk melawat ke beberapa tempat bagi mempelajari aspek kebudayaan dicadangkan oleh Ugen tetapi telah dibantah. - Isu menanam teh di Cameron Highland dicadangkan ole Paul. Isu ini telah dibatalkan. - Isu mengadakan ceramah motivasi di salah sebuah sekolah dicadangkan oleh Thana Raj. Isu ini masih dalam perbincangan. - Isu mengadakan khidmat perubatan secara percuma di salah satu kawasan perkampungan dicadangkan oleh Zarrine. Khidmat ini diadakan dengan bantuan daripada pihak hospital kerajaan. Isu ini masih dalam perbincangan.

3

3.1Laporan AJK Setiausaha Perbincangan tentang tempat projek masih belum diselesaikan.

4

4.1 Lain-lain Hal Makluman -Tiada hal-hal lain.

Laporan disediakan oleh :

Disahkan oleh :

……………………………... (ARRENVALAGAN A/L KANESAN) SETIAUSAHA

.….……………………....… (MADHUHARAN A/L SANKARAN) PENGERUSI

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

19

MINIT MESYUARAT (3) MORB 212
SECTION KUMPULAN TARIKH MASA KEHADIRAN (12/12) : : : : : 02/04 12 31/07/2009 1500 – 1600 Alvin Suuraj George Arrenvalagan Harvinder Singh Kaajenthiran Kalaai Selvan Maduharan Navaamsini Paul David Abishegham Pragaraj Thanaraj Ugendravarman Zarrin Tindakan/Cadangan Makluman

BIL Perkara 1 1.2 Pengesahan Minit Mesyuarat Mesyuarat diadakan bagi membuat pilihan tetap daripada 3 buah tempat yang dicadangkan dalam mesyuarat yang lepas. 2 2.1 Ucapan Pengerusi Pegerusi mengucapkan terima kasih atas kehadiran ahli dan meminta semua ahli untuk membuat pilihan bagi Kerja Khidmat Sosial. 3 Kerja Khidmat Sosial disenaraipendekkan dalam perjumpaan lepas, iaitu :- Penanaman Pokok dicadangkan oleh Maduharan - Ceramah Motivasi di Sekolah dicadangkan oleh Ugendravaraman - Khidmat Perubatan Secara Percuma dicadangkan oleh Zarrin 3 3.1 Perkara Berbangkit - Maduharan telah memberi penjelasan tentang projek penanaman pokok di sekitar Kuala Selangor. Projek ini adalah dibawah sebuah organisasi swasta yang mengumpul benih pokok dari hutan dan menanam di Kuala Selangor. Targetnya adalah sebanyak 95000 pokok. Sebagai sumbangan, Maduharan mencadangkan untuk menanam sebanyak 1000 pokok. - Ugendravaraman telah membentangkan tentang idea ceramah motivasi di sebuah sekolah di Seremban, Negeri Sembilan. Dia telah menghubungi salah seorang guru di sekolah tersebut untuk memohon izin untuk MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

Pengerusi

Semua Ahli

20

mengadakan ceramah tersebut. - Zarrin pula telah menjelaskan tentang projek khidmat peubatan secara percuma. Contoh aktiviti yang dilakukan dalam projek ini ialah membuat pemeriksaan darah tinggi, mengukur berat badan dan ketinggian dan membantu doktor. - Idea Zarrin telah dibantah oleh Paul dengan sebab projek tersebut hanya melibatkan ahli secara tidak langsung kerana kami hanya diperlukan untuk membantu doktor dan jururawat. -Idea Ugendravaraman dibantah oleh Kaajenthiran kerana ia mengambil masa yang lama untuk mendapatkan persetujuan pihak sekolah, menyediakan modul ceramah dan sebagainya. Dia telah disokong oleh Harvinder Singh dan Kalaai Selvan. -Navaamshini pula menyatakan projek yang dicadangkan oleh Ugen dan Zarrin mengambil beberapa minggu dimana projek perlu dilaksanakan sebelum minggu ke-7. -Zarrin pula bimbang terhadap masalah sosial dalam kalangan pelajar sekolah kerana ia melibatkan pelajar lelaki dan perempuan dan disokong oleh Alvin Suraaj. Dan mungkin pihak sekolah akan menolak permohonan kami kerana tidak mempunyai sebarang pengalaman menjalankan motivasi atau ceramah. Selain itu, keselamatan pelajar juga menjadi halangan pada projek ini. -Pragaraj pula menyatakan bahawan projek khidmat perubatan sosial adalah satu aktiviti yang sering dilakukan oleh pelajar dan mencadangkan projek penanaman pokok kerana kita mampu menceriakan alam disamping melindungi alam sekitar seperti yang dipelajari dalam moral. Dia telah disokong oleh Arrenvalagan. -Arrenvalagan pula menyatakan kita perlu mendapatkan alat-alat medical seperti pengukur berat badan,ketinggian, darah tinggi dan sebagainya. Kalaai pula menambah bahawa kita akan menghadapi masalah untuk mendapatkan alat-alat tersebut kerana kita tidak mempuyai sebarang perhubungan dengan mana-mana hospital atau pakar perubatan untuk mendapatkan alat-alat tersebut. Dan kemungkinan besar permohonan kita akan ditolak kerana kita tidak mempuyai pengalaman untuk membuat pemeriksaan perubatan. -Akhirnya Thanaraj meminta semua ahli untuk membuat pilihan.Dan semua ahli telah bersetuju dengan Projek Penanaman Pokok. -Maduharan diminta memberi penjelasan yang detail dalam mesyuarat yang akan datang.

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

21

3

3.1Laporan AJK Setiausaha Projek Penanaman Pokok telah dipilih dan dipersetujui oleh semua ahli dalan kumpulan dan maklumat lanjut tentang projek ini akan dibentangkan oleh Maduharan pada mesyuarat akan dating.

4

4.1 Lain-lain Hal Makluman -Mesyuarat terpaksa ditunda kerana terdapat ahli yang mempunyai kelas. -Mesyuarat ditangguhkan pada pukul 3.00 p.m. dan akan disambungkan pada tarikh 07 Julai 2009 selepas kuliah moral.

Laporan disediakan oleh :

Disahkan oleh :

……………………………... (ARRENVALAGAN A/L KANESAN) SETIAUSAHA

.….……………………....… (MADHUHARAN A/L SANKARAN) PENGERUSI

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

22

MINIT MESYUARAT (4) MORB 212
SECTION KUMPULAN TARIKH MASA KEHADIRAN (12/12) : : : : : 02/04 12 06/08/2009 1200 – 1300 Alvin Suuraj George Arrenvalagan Harvinder Singh Kaajenthiran Kalaai Selvan Maduharan Navaamsini Paul David Abishegham Pragaraj Thanaraj Ugendravarman Zarrin Tindakan/Cadangan Makluman

BIL Perkara 1 1.3 Pengesahan Minit Mesyuarat Mesyuarat diadakan bagi menjelaskan dengan lebih lanjut tentang Projek Penanaman Pokok di sekitar Kuala Selangor dan menetapkan tarik untuk melaksanakan projek. 2.1 Ucapan Pengerusi Pegerusi mengucapkan terima kasih atas kehadiran ahli dan meminta semua ahli untuk melaksanakn tugas masing-masing dengan sempurna. 3 3.1 Perkara Berbangkit - Maduharan telah memberi penjelasan tentang projek penanaman pokok di sekitar Kuala Selangor. Projek ini adalah dibawah sebuah organisasi swasta yang mengumpul benih pokok dari hutan dan menanam di Kuala Selangor. Menurut seorang anggota daripada organisasi tersebut, kerajaan telah memberikan mereka tanah seluas beberapa hektar untuk ditanamkan pokok. -Tujuan penanaman pokok adalah untuk melindungi alam sekitar dan mengekalkan keseimbangan ekosistem. Maklumlah bahawa pada zaman, hutan dihapuskan demi pembangunan dan hutan semakin kurang. Terdapat banyak kesan akibat tersebut. Contohnya kesan rumah hijau dan sebagainya. Dengan menanam pokok kita dapat mengekalkan keseimbangan alam sekitar dan hutan juga menjadi habitat hidupan. Ia juga menjadi kawasan tadahan air. Oleh itu, projek ini adalah satu projek MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

2

Pengerusi

Semua Ahli

23

yang bolen member manfaat kepada masyarakat dan alam sekitar. -Maduharan juga telah menyatakan bahawa target organisasi adalah menanam sebanyak 95000 pokok dan sumbangan kami adalah sebayak 1000 pokok. -Untuk menjalankan projek tersebut kami perlu ke hutan untuk mengumpul anak-anak pokok yang kecil .Kemudian anak-anak pokok tersebut akan ditanam dalam sebuah beg plastic hitam yang digunakan dalam bidang pertanian dan pokok tersebut akan diawasi perkembagan.Selepas pokok tersebut menujukkan perkembagan yang positif ia akan ditanam di tanah yang diberi tersebut. -Semua ahli berpuas-hati dengan penjelasan yang telah diberikan. -Kemudian semua ahli telah diminta member tarikh untuk melaksanakan projek dan projek harus dilaksanakan sebelum minggu ke-7. Dan kami hanya mempunyai 3 lagi minggu. -Ugendravaraman telah mencadangkan 15/08/09 sebagai tarikh projek dan semua ahli telah bersetuju. Dan kami terpaksa mengorbankan cuti semester ini untuk melakukan projek tersebut. -Tugas mula dibahagikan kepada semua ahli. Biro Pengangkutan -Sebanyak tiga buah kereta telah disediakan untuk membawa ahli dari kampus ke kawasan penanaman pokok. Biro Program -Kaajenthiran telah meminta semua ahli untuk berkumpul di kelompok masing-masing pada pukul 5.30 pagi pada hari tersebut kerana kami perlu berada di kawasan tersebut pada 7.30pagi. -Dia meminta semua ahli untuk memakai pakaian sukan dan kasut. Semua ahli juga dinasihati untuk membawa air, cap dan sebagainya.

3

3.1Laporan AJK Setiausaha Projek Penanaman Pokok akan diadakan pada 15hb Ogos 2009. Semua ahli harus berkumpul pada pukul 5.30pagi di setiap kelompok masing-masing. Dan sebuah mesyuarat akan diadakan sebelum bertolak ke destinasi.

4

4.1 Lain-lain Hal Makluman

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

24

-Mesyuarat terpaksa ditunda kerana Universiti telah ditutup untuk keselamatan wabak AH1N1.

Laporan disediakan oleh :

Disahkan oleh :

……………………………... (ARRENVALAGAN A/L KANESAN) SETIAUSAHA

.….……………………....… (MADHUHARAN A/L SANKARAN) PENGERUSI

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

25

MINIT MESYUARAT (5) MORB 212
SECTION KUMPULAN TARIKH MASA KEHADIRAN (12/12) : : : : : 02/04 12 21/08/2009 1200 – 1300 Alvin Suuraj George Arrenvalagan Harvinder Singh Kaajenthiran Kalaai Selvan Maduharan Navaamsini Paul David Abishegham Pragaraj Thanaraj Ugendravarman Zarrin Tindakan/Cadangan Makluman

BIL Perkara 1 1.4 Pengesahan Minit Mesyuarat Mesyuarat diadakan bagi menjelaskan dengan lebih lanjut bahagian kedua projek. 2.1 Ucapan Pengerusi Pegerusi mengucapkan terima kasih atas kehadiran ahli dan meminta semua ahli untuk melaksanakn tugas masing-masing dengan sempurna. 3 3.1 Perkara Berbangkit - Maduharan telah memberi penjelasan tentang projek penanaman pokok di sekitar Kuala Selangor. Projek ini adalah dibawah sebuah organisasi swasta yang mengumpul benih pokok dari hutan dan menanam di Kuala Selangor. Menurut seorang anggota daripada organisasi tersebut, kerajaan telah memberikan mereka tanah seluas beberapa hektar untuk ditanamkan pokok. -Kali in adalah kali kedua, kami hendak ke tapak penanaman pokok kerana kami menghadapi masalah pengangkutan pada hari pertama kerana pihak penganjur tidak dapat menyediakan pengangkutan kepada kami untuk meuju ke Tanjung Malim. -Beberapa ahli telah menimbulkan persoalan kenapa mereka perlu ke tapak tersebut dua kali dan penjelasan telah diberikan oleh Pengerusi.

2

Pengerusi

Semua Ahli

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

26

-Semua ahli telah bersetuju untuk menghadiri aktiviti bahagian kedua dimana kami akan dibawa ke Hutan Simpanan Tanjung Malim,Perak. Di situ, kami dikehendaki untuk mengerat batang pokok yang matang untuk ditanamkan. Biro Pengangkutan -Sebanyak tiga buah kereta telah disediakan untuk membawa ahli dari kampus ke kawasan penanaman pokok. Biro Program -Kaajenthiran telah meminta semua ahli untuk berkumpul di kelompok masing-masing pada pukul 5.30 pagi pada hari tersebut kerana kami perlu berada di kawasan tersebut pada 7.30pagi. -Dia meminta semua ahli untuk memakai pakaian sukan dan kasut. Semua ahli juga dinasihati untuk membawa air, cap dan sebagainya.

3

3.1Laporan AJK Setiausaha Projek Penanaman Pokok bahagian II akan diadakan pada 29hb Ogos 2009. Semua ahli harus berkumpul pada pukul 6.30pagi di setiap kelompok masing-masing. Dan sebuah mesyuarat akan diadakan sebelum bertolak ke destinasi.

4

4.1 Lain-lain Hal Makluman Tiada hal-hal lain

Laporan disediakan oleh :

Disahkan oleh :

……………………………... (ARRENVALAGAN A/L KANESAN) SETIAUSAHA

.….……………………....… (MADHUHARAN A/L SANKARAN) PENGERUSI

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

27

MINIT MESYUARAT (6) MORB 212
SECTION KUMPULAN TARIKH MASA KEHADIRAN (12/12) : : : : : 02/04 12 13/09/2009 1930 – 2130 Alvin Suuraj George Arrenvalagan Harvinder Singh Kaajenthiran Kalaai Selvan Maduharan Navaamsini Paul David Abishegham Pragaraj Thanaraj Ugendravarman Zarrin Tindakan/Cadangan Makluman

BIL Perkara 1 1.5 Pengesahan Minit Mesyuarat Mesyuarat kali ini diadakan untuk membahagikan tugas membuat laporan kepada semu ahli dan membentangkan design t-shirt yang disediakan untuk dipakai pada hari persembahan[PRESENTATION]. 2 2.1 Ucapan Pengerusi Pegerusi mengucapkan terima kasih atas kehadiran ahli dan meminta semua ahli untuk melaksanakn tugas masing-masing dengan sempurna. 3 3.1 Perkara Berbangkit - Paul David dan Maduharan telah membentangkan tentang design t-shirt yang hendak dipakai pada hari presentation. - Semua ahli telah member pendapat mereka dan beberapa perubahan telah dibuat ke atas design tersebut dan mendapat persetujuan semua ahli. - Setiausaha telah memaklumkan tentang Format laporan Keja kHidmat Sosial MORB212. - Pengerusi meminta semua ahli untuk bekerjasama untuk membuat laporan supaya tidak akan mengambil masa yang banyak. Semua ahli berjanji akan bekerjasama dalam membuat laporan. MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

Pengerusi

Semua Ahli

28

- Berikut adalh tugas/ bahagian yang diberi kepada semua ahli :i)Laporan Pengenalan/ Objektif Pendahuluan Metodologi Latar Belakang Laporan Aktiviti Penyata Kewangan Minit Mesyuarat Kesimpulan ii)Presentation Powerpoint Photos/Videos iii) Speakers -Maduharan -Paul David -Ugendravarman - Kaajenthiran - Thanaraj/Harvinder – Maduharan - Paul David - Zarrin - Pragaraj - Arren/Kalaai Selvan - Navaamshini/Paul - Arren/Kalaai Selvan - Alvin Suraaj George

- Semua ahli telah diberikan tugas dengan sama tanpa berat sebelah dan tarikh akhir untuk menghantar bahagian mereka adalah 21/09/09 iaitu pada hari raya kedua. - Paul David telah mencadangkan supaya menubuhkan sebuah group di dalam yahoo untuk mempermudahkan komunikasi dalam kumpulan dan untuk menghantar bahagian-bahagian yang diberi. Dengan itu, semua ahli dapat mengetahui perkembagan laporan kami. 3 3.1Laporan AJK Setiausaha Design t-shirt diubahsuai megikut pilihan semua ahli. Kerja membuat laporan telah dibahagikan sesama ahli kumpulan. Penubuhan yahoo groups untuk memprmudahakan komunikasi sesama ahli dan mengethui perkembagan laporan. 4.1 Lain-lain Hal Makluman -Tiada lain-lain hal.

4

Laporan disediakan oleh :

Disahkan oleh :

……………………………... (ARRENVALAGAN A/L KANESAN) SETIAUSAHA MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

.….……………………....… (MADHUHARAN A/L SANKARAN) PENGERUSI 29

KESIMPULAN
Kumpulan kami iaitu kumpulan 12 terdiri daripada 12 orang telah menyempurnakan projek MORB 212 dengan berjaya dan sempurna.Walaupun kumpulan kami menghadapi pelbagai rintangan dan dugaan untuk menyiapkan projek moral ini, dengan hati yang tabah dan berani, kami membuat persediaan yang cukup mantap dan sistematik untuk menjayakan projek ini. Kumpulan kami juga telah menerima banyak bantuan daripada banyak pihak. Antara pihakpihak yang terlibat adalah pensyarah kami iaitu Pn Haizan, ibu bapa, pihak Sri Satya Sai Baba Centre dan juga rakan seperjuangan kami.Setiap ahli di dalam kumpulan 12 telah menyumbangkan idea dan juga telah memberi cadangan dan sokongan kepada kumpulan 12 untuk menghasilkan projek yang berkualiti,kreatif dan menarik perhatian.

Dengan menyiapkan projek MORB 212 ini, kumpulan kami telah mempelajari banyak perkara yang telah meluaskan pengetahuan dan pemikiran kami. Antara perkara yang kami pelajari menerusi projek ini adalah kepentingan fauna atau tumbuh-tumbuhan dalam kehidupan kita. Kami juga telah sedar bahawa tumbuh-tumbuhan ini memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan kita. Kami juga difahamkan bahawa projek cabut dan tanam yang dilaksanakan oleh kumpulan kami dapat membendung atau mengurangkan bencana alam yang akan datang pada masa hadapan. Selain itu, kami juga telah mengetahui cara-cara dan prosedur yang cekap,sistematik dan berkesan untuk menanam pokok. Kami telah mempelajari banyak teknik dan kemahiran untuk mencabut, menanam, menjaga serta menyuburkan tanam-tanaman.

Kumpulan kami bukan sahaja telah memantapkan pengetahuan kami tetapi telah mempelajari banyak nilai moral yang dapat menolong kami pada masa hadapan.Antara nilai moral yang kami pelajari ialah menyayangi dan menghargai alam sekitar,Kami telah menyedari bahawa alam sekeliling harus dipelihara dan dipulihara untuk mengekalkan keseimbangan ekosistem. Selain itu, kami juga memahami bahawa kualiti kehidupan manusia dan alam sekeliling dapat dipelihara jika hubungan antara manusia dengan alam sekeliling adalah hubungan yang harmonis. Kami juga telah faham bahawa kita haruslah peka terhadap isu-isu alam sekitar dan berusaha menyelesaikan persoalan yang berkaitan dengan alam sekitar.
MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL 30

Kerajinan,hemah tinggi,toleransi,rasional,berdikari dan bertanggungjawab juga merupakan antara nilai-nilai moral yang kami pelajari menerusi projek kami.

Secara kesimpulannya, walaupun setiap ahli dalam kumpulan kami terdiri daripada agama,jantina dan kursus yang berbeza, kami telah berkerjasama dan bertolak-ansur serta telah memberikan peluang kepada ahli untuk memberikan cadangan serta pendapat mereka dalam menjayakan projek MORB 212 ini. Kumpulan kami juga mendapati bahawa projek merupakan suatu pengalaman yang menarik yang tidak boleh dilupakan sampai bila-bila masa.Kami juga berharap pihak universiti dapat menganjurkan projek ini secara besar-besaran supaya semua pelajar dapat menimba pengalaman dan pengajaran seperti yang dialami oleh kumpulan kami. Pada amnya, kami telah mencapai objektif moral kami iaitu memelihara dan memulihara hutan. Projek kami tidak akan berhenti di sini sahaja malah akan disambungkan dengan kerja sukarelawan untuk memeihara tumbuhan alam semulajadi.

MORB212-PROJEK KHIDMAT SOSIAL

31

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful