2

Bakom pennan
Det är redan mars och det andra numret av kelen är här! Många på redaktionen har precis som ni tampats med tentor och inlämningar, andra har kanske hängt på mediehuset i Falun som redaktionens reklamstudenter. Kelen brukar inte tacka nej till sväng om heller, så självklart har vi festat av oss på Kåre och Tenoren – och på nya rockklubben i Borlänge, Black city. Flertalet av folket på redaktionen, däribland mig själv, har blivit nominerade till att åka iväg som utbytesstudenter i höst och vår. Tycker även du att detta låter spännande är det bara att hålla ett öga på du.se/utlandsstudier – äventyr utlovas! Några exempel på vart några av oss kommer att åka är USA, Australien, Bali, Italien, Spanien, England och Tjeckien. Stort grattis till alla som blivit nominerande! Som ni kanske också kan räkna ut kommer fler människor att behövas till kelen, så tveka inte att höra av dig! Då jag själv också jobbar inom Sexmästeriet (de som bland annat anordnar kårkvällarna i Borlänge och Falun) vill jag också sprida att 6M (som Sexmästeriet förkortas) söker fler studenter som är intresserade av att hjälpa till. Själv tycker jag att jobb med 6M är rysligt kul då man möter så mycket nya härliga peeps, samt blir grym på drinkblandning och andra skills. Information om detta finner du på dalastudent.se! Sedan är det ju val med! Ta kåren i egna händer och bli bossen, eller något helt annat. Nomineringar skickas till valberedningen@dalastudent.se och ska innehålla namn och kontaktuppgifter. Mer info på dalastudent såklart. Sista dagen för nomineringar är den 11 april. Take care!

Ansvarig utgivare: Joacim Svensson, ordforande@dalastudent.se

Erica Eliasson tidning@dalastudent.se www.kelen.se

Omslag: Henrik Ståhl v.s Stålmannen – Linnéa Ljungqvist

Mars 2010
4 6 8 7
Personligt Kåren tipsar Smått och gott Vår unika högskola

10 11 12 14

Fråga Michelle Recensioner Kelen guidar Sport, svett och tårar

Vad betyder kelen?

Namnet kelen (uttalas schelän) är dalmål för kelig/mysig. För att sätta det i ett sammanhang så ska kelen vara “som en mysig vän till studenterna”. Dvs. tidningen ska vara som ett samlat forum där det skrivs om det mesta som rör oss studenter.

Henrik Stahl

4

Fran Falun till Tv-rutan
Henrik Ståhl är uppväxt i Dalarna – närmare bestämt i Falun. Han är hyllad av barn i alla åldrar och lystrar sen en tid tillbaka till namnet Stålhenrik! Han pryder detta nummer av Kelen iklädd “Ståhlmannendräkt”.
Ända sedan Henrik var liten har han haft en fascination för teater och att stå på scen. Beslutet att det var det han verkligen ville göra kom när han i 18-års ålder, som student på Lugnetgymnasiet i Falun, gjorde en slutproduktionsfilm. När han gått ut gymnasiet var målet fast inställt på en karriär inom teater och han försökte först och främst at komma in på scenskolan i Stockholm. Två gånger ansökte han dit men misslyckades båda gångerna. Fast besluten om att följa sin dröm valde han istället en annan väg, genom teaterskolan i Göteborg. Där han kom in direkt, och studerade i 4 år.

Framtiden
Förutom skådespeleriet har Henrik också drömt om att bli författare. Han har redan skrivit boken ”Livskartan” och detta är något han vill fördjupa sig i ännu mer. Han har även turnerat runt Sverige med sin egenskrivna enmansföreställning: ”Henrik - En tönt”. Men i sommar väntar en folkparksturné tillsammans med Sara Edwardsson.

Tips till studenterna
När jag ber honom som en avslutning att ge sitt bästa tips för studenterna på Högskolan Dalarna säger Henrik: ”Det är förbluffande vad man stänger sig för möjligheter bara för att man förväntar sig att livet ska vara på ett visst sätt. Våga vara öppen för alla alternativ! Då öppnas dörrar man inte trott existerade.” Dessa ord fick bli avslutningen på intervjun med dramatikern, skådespelaren och författaren Henrik Ståhl.
Ted Svensson

Bolibompa – en slump!
Efter teaterskolan halkade Henrik av en ren slump in på underhållning för barn. Allt startade med sommarbarnprogrammet Salve 1997. Sedan följde flera år på Bolibompa och nu senast har han kunnat ses på 2009-års julkalender Superhjältejul.

Stålhenrik – en barnteckning
I programmet Bolibompa föddes karaktären Stålhenrik som vi också fick följa i Superhjältejul. Karaktären StålHenrik kom efter att Henrik fått en teckning från ett barn med frågan : ”Vem är Stålhenrik? – Och då var jag ju tvungen att hitta på vem det var!” Visst finns det också gemensamma nämnare mellan rollfiguren Stålhenrik och Henrik Ståhl, men som han lite filosofiskt uttrycker det: ”Han är inte jag och jag är inte han”

Julkalendern – en ära med press
Uppdraget att göra julkalendern kom som en stor glädje men som också stor skräck. Nu efteråt är han lättad att den är över och den har också lett till ett par framtida projekt. Henrik gillar att bli färdig med saker och ting och efter julkalendern tyckte han att det var skönt att det var över så att han kunde gå vidare i karriären.

5

Café Kare

Varje måndag och torsdag mellan klockan 16.00-20.00 är det fika för billig peng på Kåre. Du har även möjlighet att spela diverse olika spel. På torsdagar kan extra spännande saker ske på Café Kåre, studentkårens olika föreningar och utskott står nämligen som ansvariga för temat och underhållningen hela våren!

After school

Karen tipsar

Onsdag är dagen mitt i veckan då det kan vara skönt att koppla av lite. Både Tenoren (16.00-00.00) och Kåre (18.00-22.30) bjuder in till After School varje onsdag, enklare matservering finns och även olika aktiviteter.

Fredagar pa Kare och Tenoren

Varje fredag slår våra kårhus upp portarna för kårkväll. På Tenoren är det 22.00-02.00 som gäller. Kårhuset i Falun, Kåre, öppnar först klockan 17.00 – 19.00, då är det buffé för den mycket överkomliga summan 35 SEK. Efter middagen stänger Kåre dörrarna tills 22.00 då kårkvällen börjar, även Kåre stänger 02.00. Gästleg för dina vänner som inte är studenter fixar du enkelt på dalastudent.se.

Hockey-bockey turnering

Lördagen den 13 mars anordnar HIFF en Hockey-bockey turnering. Turneringen spelas i ishallen på Lugnet i Falun mellan klockan 08.50 – 15.15. Det får max vara tio personer/lag, fem utespelare och spel kommer att ske med bandyboll. Kostnaden är 150 SEK/lag vid enbart HIFF-medlemmar och vid avvikande icke-medlemmar blir lagkostnaden istället 250 SEK.

Kultbio

Varje söndag anordnar föreningen KULT filmvisning i biosalongen, Mediehuset (Falun). Kult visar varierande, nya och gamla klassiska filmer klockan 20.00. Priset är 30 kronor per termin om du ännu inte betalat ditt medlemsskap, annars är det kostnadsfritt.

Skidresa till Romme

Den 17 mars kan du som student följa med till Romme Alpin som ligger strax utanför Borlänge. Bussar kommer att avgå från båda kårhusen 08.15 och du är tillbaka 16.30 då det bjuds på avkoppling eller partyhöjande möjligheter på kårhusen. Resan är anordnad av B.E.S.T, men alla är välkomna att följa med. Priset är 210 kronor och då ingår bussresan samt liftkort. Hör efter om det finns platser kvar på: skitrip@dalastudent.se Uppge namn, e-post, telefonnummer samt om du önskar åka från Borlänge eller Falun.

Tentafest pa Tenoren

Den 28 mars är det tentafest på Tenoren. Det är en vanlig kårkväll med öppet 22.00-02.00, skillnaden är att temat är ”Vit”, alla ska därför endast klä sig i vita kläder.

2 do
Go dancing at Galaxen!
On March 6th the Playtones, winners of the TV show “Dansbandskampen” will play in Borlänge. The event will take place at Stora Björn, Galaxen between 09.00pm - 01.00am.

World Cup Skiing

Svenska skidspelen (World cup skiing) in Falun The world elite will be competing in several kinds of skiing at the annual skiing contests that will be held by the ski stadium at Lugnet. The event takes place in Falun on March 18-20th.

Go Shopping

Music café in Enviken

Jonssons Fik & Butik in Enviken, is arranging a live gig with John Lindberg Trio on March 28th at 07.00 pm. A good event if you want to visit the area outside Falun.

Win gift checks by shopping in Borlänge By the end of the month, at the 25th of March, the stores in Borlänge will give their customers a chance to win gift checks to a value of 10 000 SEK all together. A good event to attend when being a student!
Lisa Jonsson

Skolhjälpmedel
Vilka hjälpmedel kan underlätta saker och ting för oss under vår högskoletid?
Alla vi som går på Högskola vet att det är mycket häften, kompendium och anteckningar att hålla reda på. Papper åker hit och dit och ordningen kanske inte alltid är den bästa. Huvudvärk kan också uppstå då vi kämpar med att förstå vad föreläsaren menar eller då vi helt enkelt har druckit andra vätskor än vatten dagen före. Här är dina bästa vänner:

Bärbara datorn
För dig som inte kan skriva för hand eller som gillar att twittra, blogga eller facebooka under föreläsningarna. + Du kan uppdatera din facebookstatus oftare + Ingen skrivkramp + Statuspryl - Batteriet kan ta slut - De flesta kan se vad du gör - Dyraste hjälpmedlet - Musarm Pris: 4000-12000 kr (obs vid köp kolla eventuell mecenatrabatt)

Anteckningsboken
För dig som gillar att skriva för hand och som föredrar gamla trofasta hjälpmedel. + Traditionellt + Man kan rita hjärtan i dem - Svårt att sudda bläck och andra oidentifierade fläckar - Kan medföra onödig skrivkramp Pris (ungefär): 29 kr

Kurslitteraturen
För alla studenter eftersom det ”måste” köpas. + Ett bra sömnpiller + Underlättar plugget + Kan staplas och användas som nattduksbord - Dyrt och förskräckligt lång leveranstid - Tungt att bära med Pris: Varierar (onödigt dyrt)

Kaffemuggen
För dig som har problem med att vakna till på morgonen. + Man blir pigg (och ibland glad) + Koncentrationsökning - Kan leda till oanade gaser och huvudvärk - Kan spillas ut på din klasskompis privata delar under föreläsning Pris på skolan: 15 kr

Isak Arvidsson

7

Var unika
Programmet för PR – Internationell kommunikation och medier

Kelen har undersökt några av de unika utbildningarna som finns på Högskolan Dalarna.
Mediekommunikationsprogrammet – Idrott Medier och PR
En utbildning som är unik för Högskolan Dalarna är Mediekommunikationsprogrammet – Idrott, Medier och PR. Utbildningen är framtagen för det behov och intresse som finns för att förstå, hantera och arbeta med idrott och media. Man får bland annat läsa om idrott och etik, medier och idrott och hur idrotten fungerar i samhället. Vi har pratat med Isabelle Eurenius som läser första året om hennes förväntnigar på framtiden och på själva programmet. “Det här var mitt förstahandsval och jag valde att gå här för att den har både idrott- och mediakurser, ämnen som jag är väldigt intresserad av. Jag visste faktiskt inte att utbildningen var den enda i Sverige när jag sökte! Men det känns ju kul att läsa något unikt.” Isabelle är uppväxt i Kramfors men flyttade till Umeå för att läsa på friidrottsgymnasiet där. Direkt efter studenten flyttade hon till Falun för att börja studera på Högskolan Dalarna. “Vi fokuserar mycket på ämnen som idrotten i samhället, medier och idrott och idrott och etik. Jag hoppas att få lära mig så mycket som möjligt om hur man arbetar inom idrotten och när utbildningen är klar kan man förhoppningsvis bli medieansvarig och/eller PR – ansvarig för olika föreningar eller förbund.”

Det här programmet är ganska nytt och inriktat på internationella studier inom PR och media. Utbildningen ger dig möjligheter att studera utomlands och sedan få hela världen som arbetsfält. Vi har pratat med Anna Vennberg som läser första året och har för avsikt att åka till USA under sina valbara terminer. “Ja, det bästa med utbildningen är den stora valmöjligheten under år två, då man kan välja sina kurser själv och läsa i olika länder. Man får chansen att inom vissa ramar både kunna bredda och nischa sin utbildning.”

Anna Vennberg - PR och Internationell Kommunikation Foto: Linda Carlsson

Anna kommer ifrån Storuman, och studerade Media med inrikting på foto och grafisk kommunikation på gymnasiet i Umeå. “Jag förstod att den här utbildningen var unik när jag sökte efter en utbildning som erbjuder ungefär samma sak i orter som ligger närmare hem, men inte hittade några.” Det bästa enligt Anna är som sagt de stora valmöjligheterna och chansen att få studera utomlands, och det enda som är lite tråkigt är att det är ganska tunga kurser första året. “Målet med att läsa det här programmet är såklart att lyckas få drömjobbet, men vi börjar med att få en bra bas i mediekommunikationsvetenskap och möjligheten att få studera utomlands. Sedan hoppas jag att jag får jobba med något inom det området som intresserar mig.”

8

högskola!
Audiovisuell produktion
Ett program som kombinerar ljud/musik och bild. Grundidén är att man parallellt lär sig två produktionsområden som annars finns i skilda utbildningar. Programmet är unikt på två sätt, dels genom att det inkluderar både ljud/musik och bild och dels genom blandningen av konstnärligt och kommersiellt. Programmet har skapats av Johan Söderberg en av männen bakom den framgånsrika dokumentärfilmen Videocracy.

Kreativ ljusdesign för scen och event
Kreativ Ljusdesign för Scen och Event är program som ska ge en bred grund för arbete med ljusproduktion inom musik- och eventbranschen. Programmet är ett samarbete mellan Högskolan Dalarna och BoomTown, musikhögskolan i Borlänge, där de flesta lektionerna också äger rum. Fredrik Johansson är en av eleverna som går på utbildningen just nu. “Anledningen till att jag valde just Kreativ Ljusdesign för Scen och Event är för att jag fick höra av en vän i förra årskursen att det var häftigt. Jag har varit intresserad av scenarbete sedan ung ålder och min mor satte mig på en scen första gången redan när jag var 4 år.” Fredrik jobbade som scentekniker i några år innan han började intressera sig för ljus, men sedan 2006 har han varit fast. Utbildningen syftar att ge en bred grund att stå på och det som enligt Fredrik är bra med just den här utbildningen är all utrustning de har tillgång till och den direkta kontakten de har med näringslivet. “Det som är synd är att vi har inte tillräckligt med utrustning. Vi är 20 personer i klassen och har bara ett ljuslabb, jag önskar vi hade fler rum.” Utbildningen är två år lång och när han har examinerats så vill Fredrik direkt ut på marknaden och arbeta som tekniker, designer och rigger på så många ställen som möjligt. “Drömmen är att få jobba med bla. Nine Inch Nails och OS-invigningen innan jag blir alldeles för gammal.”

Fredrik Johansson – Kreativ Ljusdesign Foto: Malin Ross

International Business Marketing
Programmet är helt på engelska med fokus på det internationella företagandet där marknadsföring är en stor del. Syftet med programmet är att förbereda studenter för att jobba i en lokal eller global marknad. IBM programmet erbjuder ett kandidatprogram som ger studenter möjligheten att börja jobba efter examen eller att fortsätta att studera på magisternivå.

Ljud- och musikproduktionsprogrammet Ljud-och musikproduktionsprogrammet är inte unikt
i sig, utan det som är unikt med just denna utbildning är att det är Sveriges största utbildning inom sitt område – dessutom ett av de största musikutbildningsprogrammen överhuvudtaget. Vidare har utbildningen en hög grad av integrering mellan teori och praktik samt mellan vetenskaplig och konstnärlig skolning. Ett helt nytt program som är aktuell till hösten är en påbyggnadsutbildning i formning och ytteknik, det är den första 2-åriga masterprogrammet på Högskolan Dalarna. Värt att nämna är att all undervisning är på engelska.

Sandra Vega, Malin Ross, Linda Carlsson

Hur får jag tag i billig kurslitteratur?
Det lättaste är att låna på biblioteket eller köpa begagnade böcker på till exempel kurslitteratur.se eller på lycknis.com. Ett annat tips är att dela kurslitteratur med en polare, billigt och bra. Sen finns det såklart en rad fuling-tips som man kan ta till, ett av dem är; Köp dyr och fin kurslitteratur på Akademibokhandeln och öppna aldrig boken helt (ställ boken på rygg när du läser), sedan lämnar du tillbaka boken efter 7 dagar och får pengarna tillbaka haha!

Vad är säkra perioder?
Säkra perioder är de perioder då det är fritt fram att göka utan skydd! Skämt åsido, det är under dessa perioder som kvinnan är minst fertil. Man har alltså inte oskyddat samlag minst en vecka innan ägglossning. Många använder detta som preventivmedel men det är ett väldigt osäkert sådant eftersom det kräver att kvinnan har stor koll på sin ägglossning. Detta görs genom att ta sin temp varje morgon och kontrollera sitt slidsekret. Det räcker inte att bara räkna dagar, eftersom ägglossningen och menscykeln varierar mycket från gång till gång.

Är jag försäkrad under min studietid?
Ja, studenter vid de statliga universiteten och högskolorna är försäkrade under skoltid och under färden till skolan. Denna försäkring täcker personskador genom olycksfall och i vissa fall sjukdomar. Man får ersättning för läkarvård, medciner, sjukgymnastik, sjukresor och andra eventuella utgifter. När det gäller andra försäkringar har du som medlem i Dalarnas studentkår ett bra avtal hos Dalarnas Försäkringsbolag. Det är med andra ord lugnt, ut och lek Herren på täppan mellan föreläsningarna! Always live on the edge!

Hur får man tillbaka sin tappade sexlust?
Sexlusten är inte konstant, den kan komma och gå i perioder. Det finns olika anledningar till varför man förlorar sexlusten, till exempel att man har har sex som man inte har njutit av på riktigt. Detta kan leda till att eftersom man inte har något bra sex att längta efter. Om man har en partner kan frånvaron av sexlusten bero på att sexet har blivit invant och utan överraskningar. Ett sätt att “bota” detta bedrövliga tillstånd (ja, det är bedrövligt, sex är ju gött!) är att börja med att vara nära varandra fysiskt, till exempel ligga nakna bredvid varandra utan att göra något sexuellt, man vill ju alltid göra det som är förbjudet. Man kan också ta saken i egna händer, bokstavligt talat. Onani är ett bra sätt att låta fantasin flöda och på så sätt skapa en kravlös sexlust. Detta är helt enkelt något som får övas upp.

Hur lägger jag upp mina studier som student, då det skiljer sig mycket från till exempel gymnasiet?
Tyvärr finns det på högskolan ingen jobbig lärare som springer efter dig och påminner dig om att du inte har lämnat in en hemtenta eller att du måste läsa ett antal sidor inför morgondagen. Ansvar är nyckelordet. Man får helt enkelt planera in studietid där du först förbereder; stryker under viktiga delar och skumläser innehållsförteckningar, helt enkelt skaffar dig en överblick. Under föreläsningarna handlar det mycket om att lära sig att lyssna och skriva samtidigt, och prioritera vilken information som är viktigast att ta in. Ett bra tips är att redan när du har kommit hem från en föreläsning sätta dig ner och läsa igenom anteckningarna och strukturera upp alltihopa medan informationen du tagit in fortfarande är relativt fräsch.

Motsvarar klitoris mannens ollon?
Ja, man kan säga att ollonet är en förlängning av klitoris då klitoris och ollonet är bildade av samma celler. Klitoris är däremot mycket känsligare än ett ollon, tänk på det ni som gillar att gnida järnet som om tjejen vore en trisslott! Under fosterstadiet bildas även penis och kvinnans inre blygdläpppar av samma celler.

10

tidning@dalastudent.se

Fraga Michelle

Film: The Road

Filmen utspelar sig i ett grått och förstört Amerika där bristen på mat är ett ständigt faktum. En man tillsammans med sin son försöker hålla sig vid liv i en värld som redan har gått under. Detta är en otroligt djup och kärleksfull film som får en att tänka - både på miljön och på den mänskliga moralen. Det finns inte mycket glädje i filmen utan man får mest bevittna hemska och ledsamma scener med nära-döden-upplevelser. Filmen är mycket sevärd , men bör ses vid rätt tillfälle då känslorna svämmar över.

kkkkk
Film: Snabba Cash
Lina Cedereke

kkk

Linda Carlsson

Musik: Maskinen - Boys I I Men

Maskinen är relativt ny konstellation som består av Frej Larsson från Slagsmålsklubben och Herbert Munkhammar (känd från Afasi & Filthy). De levererar en blandning av svensk hiphop, brasiliansk baile funk, electro och bisarra inslag av djungelvrål som i kombination med varandra kan få förfesten att spåra ur fullständigt, på ett bra sätt. Jag kan utan tvivel påstå att deras debutalbum ”Boys II men” bjuder på något som du inte kan likna med något du hört tidigare inom Sveriges dystra musikramar och att majoriteten av er, vilka ni än må vara, kommer att ha stora svårigheter att stå still när ni tar del av den. Maskinen varvar samhällskritiska kängor med oerhörtdansant nonsens och spränger alla oskrivna regler om hur en viss genre ska låta. Det är dessutom uppenbart att Maskinen är pionjärer för en helt ny sorts musik och att skivan har potential att väcka det allt för sömniga hiphop-Sverige. ”Boys II men” är sjukt ologisk, ibland snudd på förvirrande men trots allt förbannat bra. Älska det eller hata det. Det finns inga mellanting. Alla som inte dansar är ju trots allt…aaah just det!

Johan Nilsson

kkkk

Recensioner
11

Jens Lapidus hårdkokta debutroman ”Snabba Cash” har blivit film. Historien kretsar kring tre män i Stockholm vars vägar korsas i och med en stor kokainaffär. Filmen är visuellt tilltalande och en effektiv nagelbitare. Regissören Daniél Espinosa har lyckats med något så originellt som att skapa en svensk thriller som är både spännande och välspelad och inte alls lik de filmer i samma genre som vi är vana att se varje söndag i en av de större tv-kanalerna. Svensk film blir bara bättre och bättre och ”Snabba Cash” är inget undantag. Espinosa har på ett skickligt sätt skapat en trovärdig, välspelad och snygg film. Tempot är emellanåt lågt, vilket gör att handlingen känns något seg och utdragen, men trots det kan jag rekommendera ett besök till biografen och Stockholms undre värld.

Festivalsommaren 2010
Trött på vintern? Det vankas snart vår och det börjar bli hög tid att införskaffa era biljetter för sommarens festivaler!
Peace and Love – en
självklarhet för Högskolan Dalarnas studenter då festivalen hålls i Borlänge! Peace and Love tagit över tronen som Sveriges största festival och når nya höjder varje år. Men inte nog med detta, det kommer nämligen även ett gäng riktigt bra artister som underhåller alla kärlekskranka! Bokade artister hittills: Babyshambles, In Flames, Kent, Teddybears, Takida och många fler. Kommer Pete Doherty dyka upp måntro? För vidare info: arvikafestivalen.se

Kelen guidar

Bokade artister hittills: The Hives, Europe, Wolfmother, Kent, Hästpojken, The Ark, Melissa Horn, Amanda Jensen, Markus Krunegård samt många fler. Räkna med att de största akterna dessutom inte är släppta ännu! Kommer månne The Killers? Biljettpris: 1695 SEK och då ingår campingbiljett. För vidare info: peaceandlove.nu

Sonisphere Sweden – Ledsen Sweden rock och Metal town. För den hårdrocksfrälste festivalbesökaren finns inga andra alternativ när det gäller hårdrocksfestivaler!
Endagsfestivalen Sonisphere får alla andra att se ut som simpla garage-gig med sin lineup som är ett riktigt ögongodis för alla rockers. Vad sägs som band som Iron Maiden, Mötley Crüe, Alice Cooper, Slayer och Iggy and the stooges! För 925 kronor (exklusive stödkrage) får du en rockupplevelse aldrig skådad på svensk mark! All info hittar du på: se.sonispherefestival.net/ Givetvis finns mängder med festivaler som inte nämnts ovan, men här får ni i vilket fall ett smakprov på vilken fantastisk festivalsommar vi har att vänta!
Robin Westerlund

Hultsfred – festivalernas festival i Sverige! Lika mytomspunnen som skitig. Var nere i brygga och på gränsen till att läggas ner, men har nu ny styrelse och satsar för fullt inför årets festival som också blir 25-årsjubileum!
Bokade artister hittills: Kent, The Hives, Maskinen, Veronica Maggio, Familjen, Hästpojken. Många fler tillkommer givetvis. Hultsfred har en tradition att locka till sig riktiga världsartister, vad blir årets överraskning tro? Biljettpris: 1440:- + förköp. För vidare info spana in: rockparty.se

I väntan pa sommaren
Hemmagjord spabehandling
Var snäll mot studentplånboken och unna dig det lilla extra med en hemmagjord ansiktsmask. Funkar för både killar och tjejer! Djuprengörande ansiktsmask: * 1 avokado, * ½ msk vetekli * 1 tsk flingsalt Blanda ihop och applicera på rengjord hy. Låt verka i 20 minuter och skölj sedan noga. Detta har en peelande effekt vilket gör att den avlägsnar döda hudceller och låter nu fräsch hy ta plats! Perfekt för vintertrött hy.

Arvikafestivalen – Växer för varje
år! I deras reklam blir man informerad att det är hångel-garanti för 995 kronor. Detta är priset på biljetten inklusive camping och uppenbarligen utlovas även kärlek!

Natalia Das

Old Gold

Öltestet
Nöjesredaktionen har tröttnat på ”vanlig” öl och bestämde sig för en tur till bolaget för nya smakupplevelser.
Småland
Svensk öl och billigast i startfältet Alkoholhalt: 5,2% Pris: 18,90 SEK BETYG: 3,5/5 L: Hög alkoholhalt, prisvärd och helt okej N: Min favorit J: Passar snåla smålänningar

Svensk besk öl med snygg flaska Alkoholhalt: 4,7% Pris: 14,50 SEK BETYG: 1/5 J & R: ofattbart besk, ej svepvänlig N: snygg flaska men dålig smak

Whitstable Bay
Ljus ekologisk ale från England Alkoholhalt: 4,5% Pris: 22,40 SEK BETYG: 3/5 (pluspoäng för att den är ekologisk) L: För att vara ale är den helt OK J: Tydlig smak av metall N & R: Sträv och citrusaktig eftersmak

Red Stripe
Somrig öl från Jamaica Alkoholhalt: 4,7% Pris: 15 SEK BETYG: 2,5/5 J: Såg ut som hostmedicin men smakade värre N: Tjejig, söt öl R: Svepvänlig men dyr L: Perfekt sommar öl

Brewdog Punk
Svensk ljus lager med kaxig uppsyn Alkoholhalt: 6% Pris: 18,9 SEK BETYG: 1.5/5 N: Besk och rostig smak, kaxig flaska R: Som att dricka kolsyrad grape J: Frisk smak L: Fruktansvärd, sämsta hittills

Liberty ale Franziskaner Hefe-Weissbier
Ljus och syrlig veteöl från Tyskland Alkoholhalt: 5% Pris: 19kr Att sätta ett enhetligt betyg här var omöjligt, tjejernas och killarnas smaklökar drog åt helt olika hål och resultatet blir två olika poäng. BETYG: Killarna: 0/5 Tjejerna: 4,5/5 N: Smakar bannanasplit L: Helt klart godast och coolast J: Ser ut som avlopp, smakar avlopp R: Smakar INTE bra En Amerikans ale med snygg etikett Alkoholhalt: 5,9% Pris: 19,50kr BETYG: 2/5 L: Nej tack, ingen hit R: Som punkölen men mindra besk, alltså ej svepvänlig N: Amerikanare ska inte ge sig in i ölindustrin

And the winner is.. Småland!
Trots oenigheter och spontana brottningsmatcher kröntes en värdig vinnare: Småland är en billig öl med genuin ölkaraktär - precis vad en student behöver för att svalka sig en smula i den akademiska djungeln.

Lina Cedereke, Johan Nilsson, Robin Westerlund, Natalia Das

Sport, svett och tarar
Vasaloppet - en folkfest!
Den 7:e mars går startskottet för det klassiska Vasaloppet och ett välkänt Dala-ansikte kommer finnas med i startfältet i form av förra årets vinnare, Daniel Tynell.
Daniel Tynell är en av världens bästa längdskidåkare när det kommer till långa lopp. Han kommer från Grycksbo som ligger tolv kilometer nordväst om Falun. Nu ser han fram emot Vasaloppet. “Vasaloppet är en ren folkfest, det största loppet du kan vara med i som längdskidåkare. När du börjar träna inför en säsong har du alltid siktet inställt på att komma i så bra form som möjligt till Vasaloppet, det är det absoluta huvudmålet.” Namn: Daniel Tynell Ålder: 34 år Bor: Borlänge Skidklubb: Grycksbo IF sedan 2005 Vasaloppssegrar: År 2002, 2006 och 2009 Utbildning: Miljöteknik på Högskolan Dalarna

Stort stöd från hembygden
Daniel är oerhört tacksam över den uppbackning som hans hembygd Grycksbo ger honom under Vasaloppet. “De 30-35 personerna som servar mig med olika saker är enormt värdefulla.” Kanske kan dessa hjälpa Daniel till ännu en seger som gör det till två i rad och den fjärde totalt.

Förberedelse är viktigt
Att förbereda sig inför ett Vasalopp med träning och allt annat som hör till är otroligt viktigt enligt Daniel. “Det går ju inte direkt att ställa sig på startlinjen otränad. Det är därför som jag på sommaren varierar löpning med cykling (både landsväg och mountainbike) och rullskidor (både klassisk- och fristil). Nu när Vasaloppet lurar runt hörnet så tränar jag två pass om dagen, 2,5 h vardera.”

Fredrik Nilsson

Känner sig inte jagad
Frågan är om han känner sig jagad av sina konkurrenter som exempelvis Oskar Svärd i sin position som regerande mästare, men så är inte fallet, för Daniel menar att det man inte kan påverka själv ska man inte bry sig om. “Jag försöker enbart fokusera på det jag själv kan påverka och de förutsättningar som styr möjligheterna till en optimal prestation. All energi skall läggas på saker som gör att jag kan åka skidor fortare! Inte på hur fort konkurrenterna kan åka! Sedan skall konsekvensen av att jag fokuserar på rätt saker, att jag passerar mållinjen först!”

14

Sportaret 2010 i startgroparna
Nytt år och nya förutsättningar - mycket talar för att 2010 kommer att bli ett fantastiskt idrottsår!
Med både Vinter-OS i Vancouver, Fotbolls VM i Sydafrika, slutspelet i Elitserien och en ny Allsvensk säsong i kalendern kan det inte bli annat än fantastiskt. Hockeysäsongen är i slutskedet och nu väntar vi ett hårt och tufft slutspel där Färjestad som har bytt ut stora delar av förra årets guldtrupp är regerande svenska mästare. Frågan är om dom ska försvara Le Mat-pokalen? Mycket talar för att detta inte kommer att ske då lag som HV71 och Linköping ser oerhört starka ut och gjort det mycket bra i grundserien. Eller kan det kanske bli ett skräll-lag som Djurgården med ett ungt och spännande lag eller Brynäs med giganten Jacob Markström i kassen? En ny säsong väntar i Allsvenskan där det är AIK som ska försvara titeln, något som kommer att bli mycket svårt då laget har tappat spelare som Iván Òbolo och Daniel Örlund. Största favorit just nu till guldet måste vara Göteborg som har en ung trupp som har utvecklats ännu mer sen förra säsongen och man har även fått behålla stora delar av förra årets trupp som då föll på mållinjen. Med dessa händelser ser jag inget som kommer att stoppa detta år för att bli ett grymt intressant sportår!

Det är Sydafrika som i år står värd för världens största fotbollsturnering. Vem som kommer att segra är väldigt svårt att spekulera i. Ska Spanien som är vann EM kunna vinna en till titel? Eller blir det Argentina med världens just nu bästa spelare Leo Messi i laget? Eller blir det Tyskland som vanligt kommer med ett starkt och disciplinerat lag? Eller Italienarna med sitt ”tråkiga” ”vinna med 1-0” spel? Eller England som alltid utnämner sig själva till världsmästare redan innan, men ändå oftast förlorar? Eller vem vet, kanske Brasilien med sitt sambalag som ännu inte imponerat i år? Vem blir turneringen spelare då? Mycket talar för att Leo Messi kommer bli VM-kung, eller blir det Wayne Rooney som har haft en magisk säsong i Manchester United, eller blir det Spaniens Fernando Torres som skjuter hem guldet?

Erik Månsson

Manadens träningstips - Friskis och svettis
Beach 2010 nalkas - iväg och rör på fläsket vänner!
Detta nummers träningstips är Friskis och Svettis som du finner i centrala Falun. Där hittar du allt från klassiska skivstänger och styrkemaskiner till spinningcyklar, gympahall och löparband. Bara att välja och vraka alltså. Vill man bara biffa på gymmet betalar man bara för ett gymkort, och vill man bara vara med på gympapassen betalar man bara för det. Smart och smidigt. Friskis och Svettis är helt klart ett budgetalternativ i träningsdjungeln. För ett helt år i gymmet betalar du max 2000 SEK. En viss studentrabatt ges alltid och ibland så har dem studenterbjudanden, ofta i samband med terminsstart. Get started på: friskis2.norkay.se

Robin Westerlund

Kelenredaktionen
Chefredaktör: Erica Eliasson Webbansvarig: Paul Jacks Ansvarig utgivare: Joacim Svensson Korrektur: Robin Westerlund Internationella avdelningen Ansvarig: Lisa Jonsson Marknads- och annonsavdelningen Ansvarig: Tobias Frejfors Övriga på avdelningen: Jonas Karlsson, Maria Ågerup, Maria Briland, Kim Lilja och Ted Svensson Nyhetsredaktionen Redaktör: Isak Arvidsson Övriga på redaktionen: Ted Svensson, Ida Svensson, Michelle von Duvnjak, Linda Carlsson, Sandra Vega, Malin Ross och Maria Luth Nöjesredaktionen Redaktör: Lina Cedereke Övriga på redaktionen: Robin Westerlund, Natalia Das och Johan Nilsson Sportredaktionen Redaktör: Erik Månsson Övriga på redaktionen: Fredrik Nilsson Grafiska avdelningen Ansvarig: Linnéa Ljungqvist Övriga på avdelningen: Isak Arvidsson, Paul Jacks och Joakim Agerberg