You are on page 1of 2

JAA ATPL Questions

Book 1 : Air Law


Conventions (12) :
01. Where was the 1952 convention that deals with danger caused by foreign aircraft to
third parties on the ground, held ?
a. Warsaw
b. Rome
c. Paris
d. Tokyo
Ans. B
02. What can the Commander of an aircraft do if he has reason to believe that a person has
or is about to commit an offence in the aeroplane that is against penal law ?
a. Deliver the person to the competent authority
b. Use force to place the person in custody
c. Land in any country and off-load the offender
d. Both a and b are correct
Ans. D
03. What does the second Freedom of the Air permit ?
a. To fly across the territory of another state without landing
b. To land for technical purpose (non commercial) in the territory of another state
c. To transport passengers, mail and cargo for valuable consideration from one
aerodrome in a state to another in the same state
d. To put down passengers mail and cargo in a state have taken them on in another state
Ans. B
04. Article 36 of the Chicago Convention is concerned with photographic apparatus in
aircraft. What rights does a state have with regard to article 36 ?
a. The state may prohibit or regulate the use of photographic equipment in aircraft over
its territory
b. The police can arrest persons using cameras in aircraft
c. The use of cameras is espionage and is therefore prohibited
d. All of the above
Ans. A
05. Where was the Convention on International Civil Aviation signed in 1944 ?
a. Montreal
b. Rome
c. Chicago
d. Geneva
Ans. C
06. If a person is injured by a part falling from of an aircraft flying over the state but
registered in another state, which convention covers this ?
a. Chicago
b. Tokyo
c. Paris
d. Rome
Ans. D
07. What privilege does the first Freedom of the Air grant ?

JAA ATPL Questions


Book 1 : Air Law
a. Technical (non-commercial) landing in the territory of another state
b. To take on passengers, mail and cargo in the territory of another state destined for the
territory of another state
c. To pick up passengers, mail or cargo in a state and deliver to another aerodrome in
that state
d. To fly across the territory of a state without landing n that state
Ans. D
08. Which Annex to the Chicago Convention covers dangerous goods carried in aircraft ?
a. Annex 15
b. Annex 16
c. Annex 17
d. Annex 18
Ans. D
09. Under the term of the Tokyo convention of 1963, what is a contracting state required
to do in the event of an act of unlawful seizure occurring within the territory of that
state ?
a. Nothing
b. The responsibility rests with the Commander not the contracting state
c. The state shall take all appropriate measures to restore control of the aircraft to its
lawful Commander, or to preserve his control of the aircraft
d. The responsibility of the state is limited to the safety of the passengers only
Ans. C
10. Concerning the Chicago Convention of 1944 ?
a. All states in the world attended
b. Only 52 nations were permitted to attend
c. Each state was required to recognize the other states attending
d. Each state has total sovereignty over the airspace above its territory
Ans. D
11. Which convention deals with the liability of a carrier to passengers and freight
consignees where the limit of compensation is limited to US$ 10,000 except in case of
gross negligence ?
a. Rome
b. Tokyo
c. Paris
d. Warsaw
Ans. D
12. What is Cabotage ?
a. Flying over territory waters
b. Crop spraying
c. Routes flown by a national carrier
d. Limitation of domestic scheduled air services to a national carrier
Ans. D