You are on page 1of 6

WORD ANALOGY

1.

FISH : SHOAL
A. audience : theatre

2.

B. elephant : flock

C. whales : herd

D. shark : school

B. shred : woman

C. blades : grass

D. chip : glass

B. four : quarter

C. two : binary

D. five : half

B. moron : savant

C. foreigner : immigrant

D. pedagogue : teacher

C. laborer :factory

D. athlete : Olympics

GRAIN : SALT
A. shard : pottery

3. TEN : DECIMAL
A. seven : septet
4. CORPORAL : SPIRITUAL
A. mesa : plateau
5. LAWER : COURT
A. businessman :market

B.chemist : laboratory

6. AFTER : BEFORE
A. first : second

B. present ; past

C. contemporary : historic

B. bushel : corn

C. weight :scale

D. successor : predecessor

7. DISTANCE : MILE
A. liquid : liter

D.fame : television

8. ARMY : LOGISTICS
A. business strategy

B.soldiers : students C. war : logic

D. team : individual

9. DIVA : OPERA
A. producer : theatre

B. director : drama

C. conductor : bus

D. thespian : play

B. film : flame

C. fib :lie

D. fake :ordinary

B.mitigate: penitence

C. overlook :aberration

D.mistake: judgement

B. fibre : plastic

C. coin : money

D. chemistry : elements

B. paint :crayon

C. roughness : smoothness

D. pit : dot

B. germs : infested

C. sneeze :cold

D. cough : sneeze

B. recovery : fluid

C. iron : heavy

D. Stan : gaudy

B. peanuts : pears

C. plant : fruit

D. eloquent : orator

B. dog : tail

C. trap : cheese

D. hide : seek

B. recreation : cavalescence

C. exercise : strength

D. light : kerosene

B. mint : flower

C. vanilla : bean

D. caramel ; butter

B. atom : split

C. food : heat

D. money : squander

B. stem : root

C. knob : door

D. shoe ; foot

B. disease : filth

C. pint :quarter

D. minute : second

B. disease : filth

C. heat : climate

D. weather : climate

10. HOPE ; ASPIRE


A. expect : ambitious
11. CONDONE : OFFENCE
A. punish; criminal
12. PROTOPLASM : CELL
A. chain : link
13. CORRUGATED : STRIPED
A. box :zebra
14. DESTRUCTION : DEATH
A. wash : dirt
15. OXYGEN : GASEOUS
A. feather : light
16. AGILE : ACROBAT
A. grease : mechanic
17. CAT : MOUSE
A. bird : worn
18. POWER : BATTERY
A. vitamins : metabolism
19. MACAROON : ALMOND
A. bread : dough
20. ENERGY : DISSIPATE
A. battery : recharge
21. EYE : FACE
A. ring : finger
22. ROD : FOOT
A. pound : ounce
23. KNOWLEDGE : WISDOM
A. glue : paste

24. BIRD : BEAK


A. button : shirt

B. Pluto : Venus

C. house : chimney

D. bird :cage

B. 1:0

C. decimal : fraction

D. whole number : fraction

B. frost : lake

C. pastry : bakery

D. slicing : cake

25. INTEGER : DECIMAL


A. 100:10
26. ICING :CAKE
A. veneer : table
27. CHALK : BLACK BOARD
A. door : handle

B. table : chair

C. ink : paper

D. dog : tail

28. THROW : BALL


A. shoot : trigger

B. pat : dog

C. child : infant

D. bend : break

B. shout :call

C. child : infant

D. bend : break

B. poverty ; sickness

C. doctor : arthritis

D. resting :fatigue

B. inventory : merchandise

C. word : promise

D. security : price

B.passage: plagiarism

C. remarks : insult

D. radiation : bomb

B. glove : box

C. train : travel

D. sleep : bed

B. ascend : clif

C. throw : balloon

D. file : finger

B. aunt : child

C. human : child

D. father : grandfather

B. dinner : supper

C. breed : starchy

D. drug : pain

B. quinine : malaria

C. cause : sickness

D. malnutrition : belibery

B. snow : rain

C. humidity : pressure

D. temperature : weather

B. secretary : stenographer

C. orders : accountant

D. records : archivist

B. table : floor

C. radio : sound

D. cover : book

B. cabin : ship

C. radio : sound

D. cover : book

B. knife : laceration

C. roof : building

D. wheels : chair

B. drink : soda

C. bomb : explosion

D. solid : liquid

B. contentious : scorn

C. gullible : convince

D. hurt : retaliate

29. YELL : UTTER


A. scream : defend
30. DIETING : OVERWEIGHT
A. overheating : gluttony
31. HOUSE : MORTAGE
A. car : lien
32. MONEY : EMBEZZLEMENT
A.bank : cashier
33. FOIL : FENCE
A. pencil : pen
34. CLIMB : TREE
A. row : canoe
35. LION : CUB
A. mother : aunt
36. DIET : WEIGHT
A. food : fat
37. STREPTOCOCCI : PNEUMONIA
A. boat : trip
38. HYGROMETER : BAROMETER
A. water : mercury
E. forecast : rain
39. CORRESPONDENCE : CLERK
A. office : manager
40. FRAME : PICTURE
A. cup : saucer
41. ROOM : HOUSE
A. refrigerator : kitchen
42. BACTERIA : ILLNESS
A. medicine : bacteria
43. PLASTER : MORTAR BOARD
A. brush : paint
44. NAVE : CHEAT
A. sensible : succeed
E. simple : win
45. EGOTIABLE : CHEQUE
A. frozen : asset
E. flowing : river

B. inventory : merchandise

C. bank : money

D. trade : tarif

46. PROJECTILE : TRAJECTORY


A. satellite : orbit

B. bullet : weapon

C. project : tragedy

D. rejection : renunciation

B. spade : pickaxe

C. farm : house

D. house : lawn

B. ball : pitcher

C. sky : eye

D. boils : body

B. training : economy

C. success : victory

D. losses : carelessness

B. book : text

C. wood : grain

D. linen : flax

B. calf : herd

C. tentacle : octopusD. flower : tulip

B. fire : ashes

C. television : dial

D. locusts : holocaust

B. plum : peach

C. happiness : birth

D. fear : hate

47. SHOVEL : HOE


A. eraser : chalk
48. BLISTER : SKIN
A. sore : toe
49. ERRORS : INEXPERIENCE
A. skill : mistakes
50. CLOTH : TEXTURE
A. wool : silk
51. CHILD : FAMILY
A. bird : nest
52. EXPLOSION : DEBRIS
A. train : car
53. SORROW : DEATH
A. laugh : cry
54. TEPID : HOT
A. pat : slap

B. winter : summer C. topple : tumble

D. bing : bang

55. FORECAST : HAPPENING


A. prophesy : miracle

B. analyze : problemC. foretell : disaster

D. exculpate : criminal

E. elucidate : explanation
56. OCTAVO : BINDING
A. pica : printing

B. music : octave

C. day : work

D. pamphlet : book

B. judge : convict

C. constitution : amendment

D. church : excommunicate

B. climb : hill

C. wind : clock

D. switch : motor

B. cat :chat

C. boy : brother

D. climb : cry

B. contest : resist

C. blame : praise

D. doctor : lawyer

B. tiger : carnivorous

C. bird : vulpine

D. chair : furniture

B. Rome : Italy

C. colonialism : India

D. modern : American

B. bacteria : microscope

C. organ : dissection D. frog : shark

B. rust : steel

C. caution : daring

D. publicity : television

B. actor : script

C. ink : pen

D. beetle : insect

B. caterpillar : butterfly

C. husband : wife

D. frog : fish

B. prosperity : adversity

C. vehemence : serenity

D. troublesome : comfortable

E. ruler : artist
57. GOVERNMENT : EXILE
A. police : arrest
58. PEDAL : BICYCLE
A. run : race
59. GOSSIP : EXAGERRATION
A. smoke : fire
60. WAR : DEFENCE
A. arm : leg
61. CAT :FELINE
A. horse : equine
E. sit : recline
62. CLASSIC : GREECE
A. empire :France
63. ORGANISM : STIMULUS
A. horse : spur
64. RUSTICITY : URBANITY
A. silk : wool
65. CLOTHES : CLOSET
A. feet : rug
66. TADPOLE : FROG
A. gander : goose
67. ADVERSITY : HAPPINESS
A. fear : misfortune

68. MARACAS : DANCER


A. xylophone : player

B. metronome : pianist

C. tambourine : gypsy

D. sample :salesman

B. garment : weave

C. car : drive

D. wool : shear

B. cause : purpose

C. passion : emotion D. finance : wall street

B. switch on : light

C. legislate : government

E. wrench : plumber
69. FEATHERS : PLUCK
A. goose : duck
70. MODESTY : ARROGANCE
A. debility : strength
71.BLOW : HORN
A. cat : bowl

D. create : solution

72. UNITED STATES : NORTH AMERICA


A. Europe : France

B. New York : United states

C. England : Europe D. North America : Europe

B. August : summer

C. summer : June

D. March : spring

B. bronze : medal

C. scarf : dress

D. window : house

B. tranquililze : emotion

C. perfume : smell

D. candy : overweight

B. intrude : enter

C. interfere : assist

D. telephone : telegraph

B. dearth : surplus

C. seeing : believing D. heart : soul

B. socket : bulb

C. picture : frame

D. pendulum : clock

B. thunder : lightning

C. water : H2O

D. sky : universe

B. sword : warrior

C. ink : pen

D. books : school : bag

B. sword : soldier

C. diploma : knowledge

D. book : knowledge

B. hero : win

C. bee : sting

D. pimple : irritate

73. DECEMBER : WINTER


A. April : showers
74. NECKLACE : ADORNMENT
A. medal : decoration
E. pearl : diamond
75. LILQUOR : ALCHOHOLISM
A. pill : dope
76. INTERRUT : SPEAK
A. shout : yell
77. ENCOURAGE : RESTRICT
A. gain : success
78. SETTING : STONE
A. pen : holder
79. CLOUDS : RAIN
A. wind : hurricane
80. GUN : HOLSTER
A. shoe : soldier
E. cannon : plunder
81. MACE : MAJESTY
A. king : crown
E. house : security
82. VIXEN : SCOLD
A. wound : scar
83. DEBATE : SOLILOQUY
A. crowd : mob

B. Hamlet : Macbeth C. Lincoln : Douglas

D. group : hermit

84. THREAT : INSECURITY


A. challenge : fight

B. reason : anger

C. thunder : lighting

D. speed : acceleration

B. warmth : frost

C. plump : fat

D. royal : regal

B. ichthyologist : marine life

C. theology : minister

D. Bible : psalms

B. chief : boss

C. machinist : ear

D. auditor : accuracy

85. LARGE : ENORMOUS


A. cat : tiger
86. ARCHAEOLOGIST : ANTIQUITY
A. flower : horticulture
E. gold : silver
87. COURT : JUSTICE
A. doctor : sickness
E. policeman : government
88. SCHOOL : DISCIPLINE

A. pupil : dean

B. report card : marks

C. society : conformity

D. underworld : gangsterism

B. constellation : sun

C. sputnik : satellite

D. neutron : proton

B. dictionary : word

C. toe : foot

D. medicine : doctor

B. humidity : sunshine

C. warmth : day

D. fear : right

B. adult : child

C. black : white

D. infant : child

B. professor : erudition

C. platoo : pedant

D. scholmatter : ABCs

B. water : sink

C. hunger : strangle

D. laughter : appease

B. wood : carpet

C. rung : ladder

D. house : porch

B. food : calories

C. disobedience : punishment D. laugh : cry

B. throw : ball

C. fall : step

D. trim : hedge

B. pessimist : dismay

C. stupidity : failure

D. compound : mixture

B. farm : castle

C. entrepreneur : capitalism

D. Laisses faire : tarif

89. ATOM : ELECTRON


A. sun : earth
90. FINGER : HAND
A. leg : toe
91. COOLNESS : NIGHT
A. black : yellow
92.GIRL : WOMAN
A. student : teacher
93. PEDAGOGUE : LEARNING
A. teaching : books
E. books : knowledge
94. THIRST : PARCH
A. fever : flush
95. STEP : STAIRWAY
A. staircase : banister
96. FALL : PAIN
A. flying : walking
97. CUT : HAIR
A. pool : swim
98. FAMINE : HUNGER
A. conflagration : burning
99. LORD : FEUDALISM
A. child :parent
E. conservative : radical
100. STRICT : DISCIPLINE
A. bat : ball
E. seat : rest

B. carrot : incentive C. hit : hurt

D. book : learning

Answers:
1. B

2. D

C 15. A

3.D

4. B

5.C

6. B

7. A

8. A

9. D

10. C

11. C

12. C

13. D

14.

16.D 17.A

18.D

19. D

20. D

21. C

22. C

23. D

24. C

25. D

26. A

27. C

28.

D 29.B

30. D 31.A 32.B 33. B

34.B

35. C

36. D

37. D

38. C

39. D

40. D

41.B

42.B

43. D 44.C

45. E

46. AS

47.B

48. D

49. D

50. C

51. B

52.B

53. C

54. A

55.C

56.A

57. D 58. C

59. A

60.B

61.A

62,D

63.A

64. C

65.C

66.B

67.C

68.A

69.D

70.A

71.B 72.C

73.D

74.A

75.D

76.B

77.B

78.B

79.B

80.D

81.C

82.C

83.D

84.A

85.C 86.B

87.D

88.D

89.B

90.C

91.C

92.D

93.B

94.A

95.B

96.C

97.D

98.A

99.C 100.B

Related Interests