(a

)

Bengkel Amalan Bengkel Mesin 1. kerja menanda (sediakan laporan anda dengan lakaran dan langkah untuk kerja ini).

Alat-alat menanda yang digunakan seperti pembaris besi, penggarit, sesiku L,

Langkah-langkah Menanda

Langkah 1 Menentukan dan melukis garisan tapak

Langkah 2 Menentukan semua pusat lubang dan lengkuk

Langkah 3 Lukiskan semua lubang dan lengkuk

Langkah 4 Melukis garisan yang condong/bersudut

Langkah 5 Lukiskan garisan-garisan lain

Langkah 6 Kerja menanda sudah dihasilkan.

2.

Kerja penyambungan dan pemotongan (sediakan laporan anda dengan lakaran dan gambar foto) Merivet ialah satu cara untuk mencantum kepingan keluli/logam. Rivet

biasanya diperbuat daripada keluli lembut, loyang atau aluminium. Alat-alat yang digunakan untuk merivet ialah set rivet dan tukul bongkol bulat. a) Pastikan jarak D ialah 1 kali diameter kepala rivet sebelum mula membentuk

b) Rapatkan kepingan logam dengan menggunakan set rivet. Mula membentuk rivet dengan ketuk bahagian tengah

c) Bulatkan bibirnya dengan ketuk pada bahagian tepi

Gambar menunjukkan kerja penyambungan menggunakan ribet. Proses memotong termasuk mengikir, menggergaji dan memahat. Alat-alat utama yang akan digunakan dalam kerja memotong ialah kikir, pahat dan gergaji besi.

kerja pemotongan menggunakan gergaji besi Cara Menggergaji (i) Pemasangan bilah gergaji mestilah menuju ke arah hadapan pemotongan. (ii) Benda kerja hendaklah dicantum dengan cara yang betul

3.

Kerja pemesinan seperti mesin gerudi, mesin pelarik dan sebagainya (sediakan laporan anda dengan gambar foto dan langkah kerja).

Mesin pencanai meja dipasang pada atas meja, digunakan untuk mencanai mata alat mesin larik, pahat, mata gerudi dan sebagainya. Ia dipasang dengan roda pencanai yang halus dan kasar.

Mesin pelarik ialah sejenis mesin menghasilkan benda kerja dengan mencengkam dan memutar benda kerja. Kaedah melarik selari, mata alat akan digerak selari dengan paksi benda kerja. Proses ini bertujuan untuk menghasilkan ukuran diameter yang dikehendaki.

Gerudi Jejari Digunakan untuk menggerudi lubang yang berdiameter besar pada benda kerja yang bersaiz besar; boleh menanggung gegaran dan getaran semasa kerja menggerudi dijalankan; bahagian lengan boleh dilaraskan pada sudut yang dikehendaki.

(b) Bengkel KFL 1. Kerja kimpalan arka. (langkah kerja dan gambar foto)

Alat-alat tangan seperti berus dawai, tukul penyepit serta alat perlindungan dan keselamatan diri.

1. 2.

Pakai pakaian keselamatan yang lengkap seperti pelindung badan, pelindung muka, sarung tangan kulit dan kasut keselamatan. Potong plat keluli lembut berukuran dengan menggunakan mesin gergaji berkuasa. Kikir plat tersebut untuk membuang gerigis dan mendapatkan tepian bersegi tepat. Bersihkan permukaan logam.

Gambar menunjukkan Mesin gergaji berkuasa. 3. Mendiri siap mesin kimpalan arka arus ulang alik. 4. Pastikan semua pemasangan kabel pada mesin kimpalan dipasang dengan ketat. 5. ”ON” mesin kimpalan dan laraskan arus ulang alik pada julat 90 ampere hingga 130 ampere.

Gambar menunjukkan cara melaras arus ulang alik.

6. Letakkan benda kerja di atas meja kerja pada kedudukan rata. 7. Mulakan arka dengan teknik menggores atau mengetuk. 8. Kimpal dari kiri ke kanan dengan menggerakkan elektrod menggunakan teknik seretan. Kimpal dengan sudut dan kelajuan yang seragam sepanjang larian.

9. Kimpal kumai sepanjang 40mm. Berhenti, buang sanga dan bersihkan kumai.

Gambar menunjukkan contoh kimpalan arka yang telah siap. 2. Kerja kimpalan gas. (langkah kerja dan gambar foto)

Gambar menunjukkan alat-alat perlindungan diri semasa mengimpal gas. 1. Pakai pakaian perlindungan khas iaitu apron pelindung, gogal, sarung tangan dan kasut keselamatan. 2. Pilih saiz muncung sumpitan no. 2 untuk mengimpal logam berketebalan 1.5mm. Bersihkan kepingan logam dengan berus dawai.

3. Laraskan tekanan gas oksigen dan asetilena antara 2 hingga 3 psi pada pengatur.

4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful