You are on page 1of 15

REPUBLIKA E KOSOVS

REPUBLIKA KOSOVO
REPUBLIC OF KOSOVA
QEVERIA E KOSOVS - VLADA KOSOVA - GOVERNMENT OF KOSOVA
MINISTRIA E ARSIMIT E
SHKENCS DHE E TEKNOLOGJIS

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA
NAUKE I TEHNOLOGIJE

MINISTRY OF EDUCATION
SCIENCE & TECHNOLOGY

TESTI I MATURS
GJIMNAZI
SHKENCA NATYRORE
Emri dhe mbiemri i nxnsit ................................................................
Shkolla..............................................................................

MATEMATIK
FIZIK
KIMI
BIOLOGJI

Prishtin, qershor 2015

GJIMNAZI NATYROR

Udhzime:
Koha: Keni180 minuta q tu prgjigjeni 80 krkesave (pyetjeve). Koha numrohet prej
momentit kur do t filloni ti zgjidhni krkesat.

Si t veproni?
1. Plotsojini me kujdes, sipas udhzimeve, t gjitha kodet (n rreth), pr: komunn, shkolln, paralelen,
numrin e ditarit. Nse kto t dhna nuk i plotsoni sakt, nuk do t mund t nxirret rezultati i testit tuaj.
2. Para se t filloni tu prgjigjeni pyetjeve, qetsohuni plotsisht, sepse kjo do tju ndihmoj.
3. Lexojini me kujdes krkesat dhe pastaj shnojeni vetm prgjigjen e sakt, nga 4 mundsit e dhna,
pr t ciln besoni se sht e sakt.
4. Fleta e prgjigjeve duhet t plotsohet vetm me laps t thjesht - laps HB.
5. Mbusheni kodin (n rreth) e prgjigjes s sakt me laps t thjesht, pa e shkarravitur jasht. Shih
shembullin e mposhtm.

Numri 1 (nj) paraqet numrin e


pyetjes n fletn e prgjigjeve
-

Prgjigjja e sakt, n Fletn e


prgjigjeve, duhet plotsuar n kt
mnyr me laps t thjesht HB

6. Kini kujdes q prgjigjen e sakt t nj pyetjeje t mos ia vendosni


pyetjes tjetr t radhs.
7. N Fletn e prgjigjeve nuk bn t shkruani tjetr gj, prve prgjigjeve pr t cilat jeni t bindur se
jan t sakta.
8. Prgjigjet e sakta plotsohen njkohsisht n Test dhe n Fletn e prgjigjeve.
9. do lloj llogaritjeje mund ta bni n faqen e fundit t testit, ndrsa n fletn e prgjigjeve nuk bn t
shkruani tjetr gj, prve prgjigjeve, pr t cilat jeni t bindur se jan t sakta.
10. Mos humbni koh me pyetjet q nuk i dini, sepse koha mund t mos ju mjaftoj pr pyetjet e tjera.
11. Prdoreni deri n fund kohn e testimit, n mnyr q tu prgjigjeni t gjitha pyetjeve.

GJIMNAZI NATYROR

MATEMATIK
1. Cili sht ekuacioni i drejtzs d , e dhn n figur?
A.
B.
C.
D.

2. Nj nxns n Testin e Maturs Shtetrore ka arritur kt numr t prgjigjeve t sakta: Gjuh


amtare (37 nga 50), Gjuh angleze (33 nga 40), Matematik (20 nga 30).
pikve i ka arritur ai nxns n Testin e Maturs Shtetrore?
A. 55%
B. 65%
C. 75%
D. 85%

Sa % t

3. Cila sht zgjidhja e ekuacionit log 2 (2 log x (2 x 3)) 1 ?


A.
B.
C.
D.

0
1
2
3

4. Funksionet f dhe g jan dhn n mnyr tabelare, pr t cilat kompozimi sht prkufizuar me
( f g )( x) g ( f ( x)) .

Sa sht ( f g )(3) ?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

5. N nj zyr pune, temperatura kontrollohet me nj termostat elektronik. Temperatura ndryshon

sipas funksionit y 19 6 sin ( x 11) , ku y sht temperatura n dhe x sht numri i


12

orve pas mesnats. Sa sht temperatura n zyre, n ora 9:00 t mngjesit?


A. 14
B. 16
C. 18
D. 20

GJIMNAZI NATYROR

6. Cili sht ekuacioni i rrethit t paraqitur n figurn?


A.
B.
C.
D.

( x + 2 )2 + ( y 1 )2 = 25
( x - 2 )2 + ( y + 1 )2 = 25
( x - 7 )2 + ( y - 1 )2 = 25
( x - 3 )2 + ( y - 7 )2 = 25

7. Sa sht lim
x 9

x 3
?
x 9

A. 0
B.
1
C.
6
1
D.
9

8. Nj puntor n ditn e par mblodhi 40 kg dredhza, ndrsa pr do dit tjetr ai mblodhi nga 5
kg m shum se n ditn paraprake. Pr do kilogram dredhzash t mbledhura paguhej me nga
0.2 . Sa euro i fitoi puntori pr 10 dit pune?
A. 127
B. 125
C. 135
D. 137
9. sht dhn tabela:
f x
g ' x
f ' x
g x
x
1
2
-1
2
1
1/2
3
3
2
Sa sht h' (2) nse h x f x g x ?

1
2
3

1
1
1

1
2
1
B.
2
1
C.
3
1
D.
3

A.

10. Cila sht domena (bashksia e vlerave) e funksionit f ( x)

x4
?
1 x

A.
B.
C.
D.

GJIMNAZI NATYROR

FIZIK
11. Si quhet rrymimi i fluidit n rast se vijat e rrymimit jan paralel mes veti?
A.
B.
C.
D.

Jostacionar
Laminar
Stacionar
Turbulent

12. Nj makin lviz npr trajektore me rreze ( r ) si


n figur. N cilin nga drejtimet e horizontit sht
vektori i shpejtsis lineare ( v )?
A. Veri
B. Jug
C. Lindje
D. Perendim

13. Pr ciln nga madhsit fizike N (Njutni) sht njsi matse?


A.
B.
C.
D.

Energjin
Shtypjen
Peshn
Masn

14. Nj tel i drejt lviz duke rritur shpejtsin


normal me vijat e fushs magnetike si n figur.
ka ndodh me tensionin n skajet e pruesit?
A. Nuk ndryshon
B. Bhet zero
C. Zvoglohet
D. Rritet

15. Sa do t jet energjia potenciale e ngarkess me mas m= 5kg nse ajo ngritet n lartsin
h=2m dhe nse g 10
A.
B.
C.
D.

m
?
s2

1000J
100J
10J
1J

16. Me far shpejtsie prhapet vala longitudinale me gjatsi valore 2m dhe frekuenc
100Hz ?

m
s
m
B. v 0.02
s
m
C. v 0.2
s
m
D. v 50
s

A. v 200

GJIMNAZI NATYROR

17. N figurn e mposhtme jan paraqitur dy val q prhapen n mjedis t njjt, me


shpejtsi t barabarta, n drejtim t njjt por me kahje t kundrta. Cila dukuri do t
paraqitet kur valt gjenden ndrmjet pikave C dhe D ?
A.
B.
C.
D.

Difraksioni
Polarizimi
Efekti i Doplerit
Interferenca e valve

18. N enn e mbyllur m vllim V0 gjenden N0 molekula t nj gazi ideal me rast


prqndrimi i molekulave do t jet n0. Sa do t jet prqndrimi molekulave t gazit t
njjt me numr t njjt N0 nse vllimi i ens dyfishohet?
A. n 2n0
B. n 2n0
n
C. n 0
2
n
D. n 0
2

19. far pune kryhet n enn e mbushur me gaz n shtypje konstante, nse rritet vllimi i
ens nga V1 n V2 = mV1?
A. A = (m-1) pV1
B. A = mp V1
C. A = (m+1) pV1
D. A= (1-m) pV1

20. Nse shufra e njjt metalike me gjatsi dhe


temperatur fillestare t njjt i nnshtrohet veprimit
t nxehtsis pr katr her asaj do ti ndryshoj
temperatura. (shih.tabeln). N cilin nga rastet ndodh
ndryshimi maksimal i gjatsis s shufrs?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

21. N pjesn nnujore t anijes n thellsin h= 5m sht krijuar nj hapje me siprfaqe


S 0, 01m2 . Sa duhet t jet forca minimale e veprimit n hapje q t mos lejohet futja e
kg
ujit n anije, nse densiteti i ujit merret 1000 3 , ndrsa nxitimi i gravitetit
m
m
g 10 2 ?
s
A. 5N
B. 50N
C. 500N
D. 5000N

GJIMNAZI NATYROR

22. Cila nga kto thjerra prdoret


te syzet kur kemi dioptri
pozitive (shih.fig.) ?
A. I
B. II
C. III
D. IV

23. N cilin nga rastet kemi burim t fushs magnetike?


A.
B.
C.
D.

Kur nj grimc neutrale lviz n vij t drejt


Kur nj grimc neutrale lviz n trajektore rrethore
Kur nj grimc e elektrizuar nuk lviz
Kur nj grimc e elektrizuar lviz

24. Nse nj rreze drite kalon nga ajri n qelq


0
nn kndin e rnies 0 , ather cili nga
pohimet vijuese sht i sakt?

A. Drejtimi i prhapjes s rrezeve t drits ndryshon, ndrsa shpejtsia e rrezeve t drits


mbetet e njjt
B. Shpejtsia e rrezeve t drits zvoglohet, ndrsa drejtimi i rrezeve t drits mbetet i njjt
C. Shpejtsia e rrezeve t drit mbetet e njjt, ndrsa drejtimi i rrezeve t drits ndryshon
D. Drejtimi i prhapjes s rrezeve t drits mbetet i njjt, ndrsa shpejtsia e rrezeve t
drits n qelq rritet

25. Cila nga formulat e shnuara paraqet shpejtsin e nj vale?


A. v
B. v

T
T

C. v T
D. v 2 T

26. N figur jan paraqitur dy val A dhe B t cilat prhapen n t njjtin mjedis. Cila nga
karakteristikat sht e
njjt pr t dy valt ?
A. Perioda
B. Amplituda
C. Frekuenca
D. Gjatsia valore

GJIMNAZI NATYROR

27. N figur sht paraqitur nj pirun akustik i cili kryen dridhje n ajr. Rratht e vegjl
paraqesin molekulat e ajrit q e bartin valn e zrit.

Cili nga rastet e mposhtme paraqet drejtimin e lvizjes s molekulave t ajrit?

A.
B.
C.
D.

1
2
3
4

28. Cila nga formulat e shnuara paraqet ligjin e Omit pr qarkun n figur?
A. I
B. I
C. I
D. I

1 2
R

1 2
2R

1 2
2R

1 2
R

29. N nj en t mbyllur gjenden dy

gazra
oksigjeni dhe hidrogjeni. Nse shtypjet parciale t tyre jan 50 kPa prkatsisht 40 kPa,
ather sa do t jet shtypja e prgjithshme e ksaj przierje ?
A.
B.
C.
D.

10 kPa
-10 kPa
90 kPa
-90 kPa

30. Dy sfera metalike A dhe B jan t elektrizuara me sasi t elektricitetit si n figur. Nse
kto dy sfera takohen me njra tjetrn dhe pastaj ato ndahen nga njra tjetra sa do t jet
sasia e elektricitetit n sfern A?

A.
B.
C.
D.

3 10 6 C
3 10 6 C
6 10 6 C
6 10 6 C

GJIMNAZI NATYROR

KIMI
31. Cili grup n sistemin periodik t gjitha elementet i ka gazra?
A.
B.
C.
D.

Grupi 15
Grupi 16
Grupi 17
Grupi 18

32. Numri i komponimeve organike n jetn e prditshme sht shum i madh:


A.
B.
C.
D.

sepse atomet e karbonit lidhen n mes veti n disa mnyra


sepse atomet e karbonit lidhen me t gjitha elementet kimike
sepse ekzistojn katr modifikime alotropike t atomit t karbonit
sepse karboni formon komponime me lidhje jonike dhe lidhje kovalente

33. Cili oksid kur tretet n uj letrn e kaltr t lakmusit e shndrron n t kuqe ?
A.
B.
C.
D.

CO
SO3
Na2O
CaO

34. Gjat procesit t fotosintezs energjia diellore shndrrohet n energji


kimike dhe zhvillohet reaksioni kimik:
6 CO2 + 6 H2O C6H12O6 + 6 O2

H=+2816 kJ/mo

Sa gram glukoz (C6H12O6) do t prftohen nse gjat ktij reaksioni


jan absorbuar 5632 kJ ? Nse: Ar(C)=12.0, Ar(H)=1.0, Ar(O)=16.0
A. 360 g
B. 180 g
C. 90 g
D. 45 g

35. Cili sheqer identikohet me reagjent t Fehlingut?


A.
B.
C.
D.

Eritruloza
Ribuloza
Riboza
Sorboza

36. Sa sht numri oksidues i oksigjenit n jonin bikarbonat HCO3-?


A.
B.
C.
D.

-1
-2
-3
-4

37. Cili sht emri i ktij komponimi i cili sht i paraqitur me formuln strukturore?
A.
B.
C.
D.

Glicina
Alanina
Leucina
Serina

GJIMNAZI NATYROR

38. far rrjete kristalore ka kloruri i natriumit?


A.
B.
C.
D.

Rrjet kristalore metalike


Rrjet kristalore kovalente
Rrjet kristalore molekulare
Rrjet kristalore jonike

39. Cili nga reaksionet e mposhtme paraqet reaksion t formimit t precipitatit (fundrrins)?
A.
B.
C.
D.

AgCl + 2NH3 = [Ag(NH3)]2Cl


AgNO3 + NaCl = AgCl + NaNO3
Cr(OH)3 + 3HCl = CrCl3 + 3H2O
Cr(OH)3 + 3NaOH = Na3[Cr(OH)6]

40. Sa protone dhe sa elektrone ndodhen n jonin e azotit


A.
B.
C.
D.

7 protone dhe 10 elektrone


7 protone dhe 4 elektrone
14 protone dhe 10 elektrone
14 protone dhe 7 elektrone

41. Nikotina sht ndr alkaloidet kryesore e cila gjendet n gjethet dhe rrnjt e duhanit, dhe
n mjeksi shrben si stimuluese e frymmarrjes, ndrsa n sasi t mdha shkakton
paralizn e frymmarrjes dhe vdekjen. Cila sht formula strukturore e nikotins?

A.
B.
C.
D.

I
II
III
IV

42. Cili lloj i izomeris paraqitet n komponimet vijuese ?


A.
B.
C.
D.

Izomeria e grupeve funksionore


Izomeria konformacionale
Izomeria pozicionale
Izomeria optike

43. N cilin balon ka numr m t madh t molekulave?

A.
B.
C.
D.

N balonin I
N balonin II
N balonin III
N balonin IV

44. Cila nga kto kripra hidrolizon si baz?


A.
B.
C.
D.

NaCl
KBr
KCN
NH4Cl

10

GJIMNAZI NATYROR

45. ka ndodh gjat prftimit t alkooleve nga aldehidet?


A.
B.
C.
D.

Reduktohet atomi i karbonit i grups karbonile


Oksidohet atomi i karbonit i grups karbonile
Oksidohet atomi i karbonit q sht afr grups karbonile
Reduktohet atomi i karbonit q sht m sa largu nga grupa karbonile

46. Cili element i grupit t 14-t e ka temperaturn e shkrirjes m t ult?


A.
B.
C.
D.

Karboni (C)
Silici (Si)
Kallaji (Sn)
Germaniumi (Ge)

47. Kevlari sht polimer i cili ka fortsi t madhe dhe prdoret edhe n rrobat antiplumb. Pr
nga prbrja kimike far komponimi sht kevlari ?
A. Polisaharid
B. Poliamid
C. Polietilen
D. Poliizopren

48. Joni i magnezit (12Mg2+) n krahasim me atomin e magnezit (12Mg) prmban:


A.
B.
C.
D.

2 protone m shum
2 elektrone m shum
2 protone m pak
2 elektrone m pak

49. Cila nga substancat kimike n shembullin vijues paraqet mjetin reduktues ?
A.
B.
C.
D.

CuO(s) + H2(g) Cu(s) + H2O(g)


H2 sepse oksidohet deri n H+
Cu2+ sepse reduktohet deri n Cu0
Cu2+ sepse oksidohet deri n Cu0
H2 sepse reduktohet deri n H+

50. Kalciumi i takon t njjtit grup t elementeve t sistemit periodik sikurse magnezi. Cili nga
pohimet vijuese i prgjigjet kalciumit?
A. Formon oksid acidik CaO
B. Reagon vrullshm me ujin dhe liron hidrogjenin
C. Formon oksid bazik Ca2O3
D. I takon grupit t metaleve alkaline

51. Cili nga kto komponime ka veti m t dobta bazike?


A.
B.
C.
D.

Komponimi A
Komponimi B
Komponimi C
Komponimi D

11

GJIMNAZI NATYROR

52. Statuja e liris n New York sht e ndrtuar nga bakri, i cili sht m i qndrueshm ndaj
korrozionit. Pas nj kohe bakri sht oksiduar dhe statuja ka marr ngjyr t gjelbr si
rezultat i formimit t komponimit kimik t:
A. Cu(OH)2
B. Cu2(OH)2CO3
C. CuCO3
D. CuSO4

53. Cila sht formula strukturore e acidit acetilsalicilik ose aspirins ?

A.
B.
C.
D.

1
2
3
4

54. Nse n 200 cm3 tretsir t NaNO3 me prqndrim n mas =160 g/dm3
jan shtuar 600 cm3 uj, sa do t jet prqendrimi i tretsirs s fituar ?
A.
B.
C.
D.

=53.3 g/dm3
=40 g/dm3
=480 g/dm3
=640 g/dm3

55. Cili nga elementet e periods 2 t sistemit periodik ka energji t afinitetit m t madhe?

A.
B.
C.
D.

Litiumi
Neoni
Oksigjeni
Bori

12

GJIMNAZI NATYROR

BIOLOGJI
56. Si quhen qelizat q marrin pjes n kmbimin e gazrave n organizm?
A.
B.
C.
D.

Osteocite
Eritrocite
Miocite
Leukocite

57. Cili organ ndrlidhet sakt me funksionin e tij q e kryen?


A.
B.
C.
D.

Mezonefrosi
Mlia
Tiroidea
Truri i mesm

Kmbimi i gazrave
Insulina
Hormoni T3
Drejtpeshimi

58. Cikli pentozik fillon me glukoz-6-fosfat dhe prfundon me:


A.
B.
C.
D.

glukoz- 3-fosfat
glukoz- 4-fosfat
glukoz- 5-fosfat
glukoz- 6-fosfat

59. N cilin nga kto biome jeton bizoni si bimngrns?


A.
B.
C.
D.

Stepe
Shkrettira
Pyje tropikale
Pyje gjethegjera

60. Pr ciln gjndr bhet


fjal nse kemi kto t
dhna?
A. Mlia
B. Epifiza
C. Hipofiza
D. Pankreasi

61. Nse vie deri te kryqzimi i grurit me krcell t gjat TT me grurin me krcell t shkurtr
tt, far prqindje t krcellit t shkurtr do t ken pasardhsit e gjenerats F 2?
A. 25%
B. 33%
C. 50%
D. 75%

62. Skeleti i kurrizit i takon:


A.
B.
C.
D.

skeletit lkuror
skeletit boshtor
skeletit t brezeve
skeletit t gjymtyrve

63. Cilat organele qelizore i sintetizojn proteinat?


A.
B.
C.
D.

Plastidet
Lizozomet
Ribozomet
Centrozomet
13

GJIMNAZI NATYROR

64. Si quhet kromozomi kur njri krah i tij sht m i madh ndrsa tjetri
krah sht shum m i vogl?
A. Akrocentrik
B. Submetacentrik
C. Metacentrik
D. Teleocentrik

65. Te cili nga indet e poshtshnuara shfaqen probleme n funksionimin normal t tij, nse
dmtohet miozina?
A. Indi i ashtit
B. Indi i nervit
C. Indi i gjakut
D. Indi i muskulit

66. Cilit grup sistematik t organizmave shtazor i takon lakuriqi?


A.
B.
C.
D.

Gjitarve
Ujtoksorve
Zvarranikve
Shpendve

67. Daltonizmi ose verbimi pr ngjyra, shkaktohet nga mutacioni recesiv i gjenit q ndodhet
n:
A.
B.
C.
D.

kromozomin 6
kromozomin X
kromozomin 13
kromozomin 21

68. Cils familje i takon dllinja e zez e paraqitur n figur?


A.
B.
C.
D.

Familjes kryqore
Familjes tisore
Familjes selviore
Familjes pishore

69. Nga cila fletz embrionale te njeriu zhvillohen gjndrat pshtymore, mlia dhe
pankreasi ?
A. Ektoderma
B. Endoderma
C. Epiderma
D. Mezoderma
70. Cilat nga kto qeliza jan me specializim t lart gjat tr jets?
A. Qelizat nervore
B. Eritrocitet
C. Qelizat sekretore
D. Leukocitet

71. Prmes cilit proces bhet kalimi i dioksidit t karbonit nga gjaku n alveole?
A.
B.
C.
D.

Osmozs
Difuzionit
Transportit pasiv
Transportit aktiv

14

GJIMNAZI NATYROR

72. Cilat shtaz prve lkurs kan edhe nj mbshtjells t trupit q quhet mant?
A. Sfungjert
B. Shpendt
C. Butakt
D. Grykort
73. Si quhet marrdhnia e gaforres (A) me balenn (B), pozitive pr organizmin A dhe
neutrale pr organizmin B?
A. Komensalizm
B. Protokooperim
C. Mutualizm
D. Neutralizm
74. N figur sht paraqitur ndrtimi i sistemit veshkor
te njeriu. Cili organ sht i dhn me numrin 5 ?
A. Uretra
B. Ureteri
C. Veshka
D. Fshikza
75. Cilat nga kto grupe t shtazve e kan sistemin e
hapur t qarkullimit t gjakut?
A. Skrrajat unazore
B. Zvarranikt
C. Insektet
D. Sisort
76. N ciln struktur t syrit gjenden shkopinjt dhe konet?
A. Sklerotide
B. Koroide
C. Iris
D. Retin
77. Cilat komponime fitohen si produkte prfundimtare gjat procesit t fotosintezs?
A. Glukoza dhe dioksidi i karbonit
B. Dioksidi i karbonit dhe uji
C. Glukoza dhe oksigjeni
D. Uji dhe oksigjeni
78. Cili sht funksioni themelor i fshikzs s ajrit te peshqit ?
A. Hidrostatik
B. Hidrodinamik
C. Akustik
D. Balistik
79. far dellzimi kan gjethet te bimt monokotiledone ?
A. Rrjetore
B. Paralele
C. Dikotomike
D. Spirale

80. Cili nga kto biome sht i pasur me drunj t ahut?


A.
B.
C.
D.

Tundra
Savanat
Pyjet halore
Pyjet gjethegjera

15

GJIMNAZI NATYROR