You are on page 1of 197

ih

MCQ IN HISTORY- 5
Indian History General Knowledge Questions and Answers
Indian History For UPSC IAS Test
Indian History Quiz Multiple choice questions
1. The Post-Gupta social structure in North India was marked by the
(A) Growing importance of women
(B) Lessening of untouchability
(C) Proliferation of castes
(D) Revival of slavery
Ans. (C)
2. The Jaunpuri or the Sharqi style of architecture developed during the reign of
(A) Mubarak Shah Sharqi
(B) Shamsuddin Ibrahim Shah Sharqi
(C) Mahmud Shah Sharqi
(D) Hussain Shah Sharqi
Ans. (B)
3. Uposatha was practiced
(A) By widows of the Brahmnical religion through periodic fasting
(B) By Buddhist monks in an assembly
(C) By the Kapalikas as symbolic renunciation of pleasure in external objects
(D) By the Tantrilcs as part of their worship of shakti
Ans. (B)
4. The Polygars were
(A) House-traders from Afghanistan during the Mughal period
(B) A famous caste of Bankers of Marwars
(C) Chiefs subordinate to the nayakas the Vijaynagar kingdoms
(D) Agents of the European companies for purchase of silk and Muslin in Bengal
Ans. (C)
5. Among the four dynasties listed below which ones minted coins made of lead?
1. Mauryas
2. Satavahanas
3. Western Kshatrapas
4. Guptas
(A) 1, 2
(B) 1, 2, 4
(C) 2, 3, 4
(D) 3, 4
Ans. (C)
6. The office of the Wakil-us saltanate was held during the first four years of
Akbars reign by
(A) Tardi Beg
(B) Bairam Khan
(C) Munim Khan
(D) Shamsuddin Atka
Ans. (B)
7. The theory of Sulh-i-Kul was propounded by
(A) Nizamuddin Aulia
(B) Akbar
(C) Zainu Abidin
Page 1

ih
(D) Shaikh Nasiruddin chiragh
Ans. (B)
8. The greatest painter of birds at Jahangirs Court was
(A) Khwaja Abdus Samad
(B) Syed Au Tabrizi
(C) Basawan
(D) Mansur
Ans. (D)
9. According to the periplus sea voyages to India were taken in the mouth of Epiphi
or
(A) October
(B) Ju1y
(C) June
(D) December
Ans. (D)
10. Coconut cultivation in India was known from the period of the
(A) Mauryas
(B) Satavahanas and Kshatrapas
(C) Guptas
(D) Pahallava and Western ranges
Ans. (D)
11. Which of the following terms mentioned in early sources denoted land measure?
1. Nivartana
2. Kulyavapa
3. Dronavapa
4. Rathya
Choose the correct answer from the codes given below
(A) 1, 2
(B) 2, 3
(C) 1, 2, 3
(D) 3, 4
Ans. (C)
12. Who among the following is credited with the authorship Maju-al-Bahrain?
(A) Akbar
(B) Dara Shikoh
(C) Jahangir
(D) Humayun
Ans. (B)
13. Akbars buildings at Fatehpur Sikri are famous for
(A) Synthesis of trabeate and accurate styles
(B) Construction of the first bulbous dome in India
(C) The use of marble on an extensive scale
(D) Frequent employment of pietra dura
Ans. (A)
14. Which of the following were considered untouchable in early India?
1. Charamakara
2. Svarnakara
3. Paraiyar
4. Rathakara
Page 2

ih
Select the correct answer given below
(A) 1, 2
(B) 1, 3
(C) 1, 4
(D) 3, 4
Ans. (C)
15. Ibrahim Khan Gardi was an important military officers of
(A) Haider Ali
(B) Ahamadshah Durrani
(C) Peshwa Balaji Baji Rao
(D) Raja Suraj Mal
Ans. (C)
16. Which one of the following was known as Manigramam?
(A) The quarters for jewellers
(B) The principal seat of the worship of Yaska manibhadra
(C) An association of traders
(D) Villages granted tax free to brahmanas in the Chola kingdom
Ans. (C)
7. Which one of the following pairs are not correctly matched?
(A) Jaunpur: Atala Mosque
(B) Maiwa: Jahaz Mahal
(C) Ajmer: Quwwat-ul-Islam
(D) A Gulburga: Jama Masjid
Ans. (C)
18. Official stamping of weights and measures and their periodical inspection are
prescribed by
(A) Manu
(B) Narada
(C) Brihaspati
(D) Parasara
Ans. (A)
19. Which one of the following pairs of persons and events is correctly matched?
(A) Bukka I: Conquest of Madurai
(B) Rama Ray: Battle of Raichur
(C) Krishnadeva Battle of Rakkas Ray Tangadi
(D) Tirumala Ray: Transfer of capital to Vallore
Ans. (A)
20. Which one of the following denoted a series of coins?
(A) Gajasataka
(B) Gadhiya
(C) Hiranaydama
(D) Katisama
Ans. (B)
21. Which one of the following was a Portuguese coin that was in circulation in the
western coastal areas of the Vijynagar kingdom?
(A) Dinar
(B) Guzado
(C) Florin
(D) Ducat
Page 3

ih
Ans. (B)
22. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Kshauma : Textile
(B) Pada : Coin denomination
(C) Adhaka : Architectural fragment
(D) Drona : Measure of rainfall
Ans. (D)
23. Sir dia Sar na dia is associated with
(A) Guru Teg Bahadur
(B) Guru Govind Singh
(C) Guru Harkishan
(D) Guru Arjundeva
Ans. (A)
24. Which of the following terms were used to refer to rural land holders in Eastern
India during the Gupta period?
(1) Agraharin
(2) Kutumbin
(3) Mahaltara
(4) Bhogika
(A) 1, 2
(B) 3, 4
(C) 1, 4
(D) 2, 3
Ans. (D)
25. The valangai (right hand) and idangai (left hand) divison of South Indian
Society is first noticed in the
(A) Sangam period
(B) Pahallava period
(C) Chola period
(D) Nayka period
Ans. (B)
.................................................................----------------------------------------------....................................
History Sample Paper
1. The first battle of the American War of Independence took place in the year
(a) 1776, 4 July
(b) 1778, 14 August
(c) 1776, 28 July
(d) 1789, 14 July
Ans. (a)
2. The main effect of the American War of Independence was
(a) establishment of a republic
(b) democracy
(c) socialism
(d) capitalism
Ans. (a)
3. The French society was divided into
(a) one group
(b) two groups
Page 4

ih
(c)Three groups
(d) four groups
Ans. (c)
4. The French Queen, Marie Antonitte, was termed as
(a) empty headed
(b) hot headed
(c) high headed
(d) dumb headed
Ans. (a)
5. The French King Louis XVI ruled according to
(a) socialistic ideas
(b) divine right theory
(c) orthodox method
(d) oligarchy rules
Ans. (b)
6. 18th century has been correctly called the
(a) age of rationalism
(b) age of reason
(c) age of positive thinking
(d) age of experimentation
Ans. (b)
7. The French royal prisonthe (Bastille) was attacked in
(a) 12 July, 1789
(b) 13 July, 1789
(c) 14 July, 1789
(d) 16 July, 1790
Ans. (c)
8. Austria, Russia and Prussia formed an alliance called
(a) the revolutionary alliance
(b) triple alliance
(c) holy alliance
(d) triple entente
Ans. (c)
9. Louis XVI and Marie Antonitte were executed alongwith their children in
(a) l793
(b) 1794
(c) 1795
(d) 1799
Ans. (a)
10. The most important effect of the French Revolution was the birth of the
(a) republic in France
(b) socialism
(c) democracy
(d) capitalism
Ans. (a)
11. Napoleon introduced a new set of laws called
(a) Napoleonic code
(b) French laws
(c) Europeon laws
Page 5

ih
(d) Prussian laws
Ans. (a)
12. Bismarck was called the man who gave Germany the policy of
(a) blood & iron
(b) holy wars
(c) holy alliance
(d) triple alliance
Ans. (a)
13. Sardinia was the strongest state of
(a) Germany
(b) France
(c) Italy
(d) Holland
Ans. (c)
14. Italy was unified with the occupation of the city of Rome in
(a) 1868
(b) 1869
(c) 1870
(d) 1872
Ans. (c)
15. Karl Marx was the first man to introduce
(a) scientific socialism
(b) marxian socialism
(c) democracy
(d) capitalism
Ans. (a)
16. The church was very corrupt and supported
(a) the monarchy
(b) socialism
(c) revolutionaries
(d) kingship
Ans. (a)
17. The great French socialist Babeuf was executed in the year
(a) 1797
(b) 1798
(c) 1799
(d) 1796
Ans. (a)
18. The communist manifesto appeared in the year
(a) 1849
(b) 1848
(c) 1850
(d) 1852
Ans. (b)
19. Prussia was the strongest state of Germany before the unification was dominated
by the
(a) monarchs
(b) landlords (Junkers)
(c) lords
Page 6

ih
(d) industrialists
Ans. (b)
20. An address to the working class was drafted by
(a) Karl Peters
(b) Babeuf
(c) Karl Marx
(d) Stalin
Ans. (c)
21. The first international introduced
(a) socialism
(b) communalism
(c) democracy
(d) dictatorship
Ans. (a)
22. The Paris Commune fought for
(a) workers rights
(b) landlords rights
(c) industrialists rights
(d) people rights
Ans. (a)
23. The Paris Commune took place in the year
(a) 28 March, 1871
(b) 28 March, 1872
(c) 28 March, 1873
(d) 28 March, 1874
Ans. (a)
24. The second international was the 100 years celebration of the
(a) American War of Independence
(b) French Revolution
(c) Italian Unification
(d) German Unification
Ans. (b)
25. The Second International declared 1st May as
(a) workers day
(b) liberation day
(c) socialist day
(d) capitalist day
Ans. (a)
.............................................................--------------------------------.......................................................
Online Test Exam Indian History Fully Solved Objective Questions
Indian History General Knowledge Questions and Answers
1. Consider the following statements:
1. Satavahana rulers persecuted the Buddhists.
2. Pushyamitra Sunga patronised the Buddhists.
3. Shashanka cut off the Bodhi tree at Bodha Gaya.
Which of these statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3
Page 7

ih
(c) 1 and 3
(d) 3 only
Answer. (d)
2. Who among the following was called as Father of Indian Renaissance?
(a) B. G. Tilak
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Raja Ram Mohan Roy
Answer. (d)
3. Which of the following statements is incorrect
regarding pre-historic art ?
(a) Paleolithic and Mesolithic people practised painting.
(b) Pre-historic art appears at several places, but Bhimbetka
is the most striking site with 500 painted rock shelters.
(c) Many birds, animals and human beings are painted.
(d) The paintings depict the religious beliefs of the people.
ANSWER. (d)
4. The only ruler of India who ruled over territories in Central Asia beyond the
Pamirs was:
(a) Kanishka
(b) Ashoka
(c) Samudragupta
(d) Harsha
Answer. (a)
5. With which period do we associate the Megaliths ?
(a) Neolithic
(b) Chalcolithic
(c) Mesolithic
(d) Pleistocene
ANSWER. (a)
6. Which was the first newspaper to be published in India?
(a) Bombay Samachar
(b) Bengal Gazette
(c) Bengal Chronicle
(d) The Hindu
Answer. (b)
7. Vikrama era started from:
(a) 57 B.C.
(b) 78 A.D.
(c) 57 A.D.
(d) 78 B.C.
Answer. (a)
8. Consider the following statements :
1. Lime mortar was never used at
Mohenjo-daro in the construction of
dwellings.
2. At Dholavira, stone was never used in the
Construction of dwellings.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
Page 8

ih
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
ANSWER. (d)
9. The King Kanishka held a great Buddhist Council under whose presidentship?
(a) Asvaghosha
(b) Sanghraksha
(c) Nagasena
(d) Vasumitra
Answer. (d)
10. Under which one of the following system of assessment, the British Government
collected
revenue directly from the farmers?
(a) Zamindari
(c) Annawari
(b) Ryotwari
(d) Desaiwari
Answer. (b)
11. Who of the following deciphered the Brahmi script?
(a) William Jones
(b) James Princep
(c) John Marshall
(d) EJH Mackay
Answer. (b)
12. With reference to the Revolt of 1857, who of the following laid siege to Jhansi
in March
1858?
(a) Major General Wyndham
(b) Major General Havelock
(c) Sir Colin Campbell
(d) Sir Hugh Rose
Answer. (d)
13. From the scattered skeletal remains of the Harappans found at different sites,
the most appropriate conclusion to be drawn would be that there was :
(a) Mass execution
(b) Casual burial of human bodies
(c) Some kind of military assault
(d) Great epidemic
ANSWER. (d)
14. Which one of the following was not an Indus Valley Civilization site?
(a) Lothal
(b) Patliputra
(c) Rangpur
(d) Suktagendor
ANSWER. (b)
15. Which one of the following statements about Mohenjo-daro is correct ?
(a) The houses were made of cut and polished stone
(b) Axes, chisels, knives and fish-hook were all made of iron
Page 9

ih
(c) The floor of the Great was made of burnt brick
(d) Gold ornaments were unknown to the inhabitants
ANSWER. (c)
16. The achievements of Samudragupta are described in the:
(a) Hathigumpha inscription
(b) Allahabad pillar inscription
(c) Girnar inscription
(d) Sarnath inscription
Answer. (b)
17. Which of the following statements is false with regard to the social conditions
in the
Gupta period?
(a) Public and personal morality had reached a very low point
(b) The caste system was liberalised
(c) The living standard of the common people was simple but the town life was
glamorous
and sophisticated
(d) The system of devadasis was in vogue during this period
Answer. (a)
18. The first writer to use Urdu as the medium of poetic expression was:
(a) Amir Khusrau
(b) Mirza Ghalib
(c) Bahadur Shah Zafar
(d) Faiz
Answer. (a)
19. Who is known as the Grand Old Man of India?
(a) Khan Abdul Ghaffar Khan
(b) C. Rajgopalachari
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Dadabhai Naoroj
Answer. (d)
20. Upanishads, also known as the Vedantas, are in number.
(a) 96
(b) 105
(c) 108
(d) 112
ANSWER. (c)
.....................................---------------------------------..............
..................................................
MCQ history objective test for JPSC and other exams
Very useful solved objective Indian history questions
1.
After the Mauryas the most important kingdom in the Deccan and Central India
was
that of the:
(a) Vakatakas
(b) Cholas
(c) Satavahanas
(d) Pallavas
Answer. (c)
Page 10

ih
2. Pushyamitra Shunga:
(a) Defended the Magadhan empire against the Bactrian Greeks
(b) Is said to have performed Asvamedha sacrifice
(c) Was persecutor of Buddhism according to the Divyavadana
(d) Did all the above
Answer. (c)
3. The first to establish trade contacts with the Roman empire were:
(a) Indo Greeks
(b) Kushanas
(c) Tamils
(d) Sakas
Answer. (c)
4. Sakas were finally overthrown by:
(a) Kanishka
(b) Chandragupta Vikramaditya
(c) Devapala
(d) Gautamiputra Satakarni
Answer. (d)
5. With which of the following periods do we
associate the microlith implements?
(a) Paleolithic
(b) Mesolithic
(c) Neolithic
(d) Chalcolithic
ANSWER. (b)
6. Which one of the following kings controlled the famous silk-route of Central
Asia?
(a) Harsha
(b) Chandragupta-II
(c) Ashoka
(d) Kanishka
Answer. (d)
7. Which of the following statements regarding the Indus
Valley Civilization is not true ?
(a) The excavations at Harappa are attributed to R.B. Daya Ram Sahni
(b) The Assembly Hall was discovered at Mohenjo-daro
(c) The open courtyard was the basic feature of house planning
(d) The Indus Valley people were not acquainted with the art of spinning and
weaving
ANSWER. (d)
8. Saka era was founded by:
(a) Ashoka
(b) Harsha
(c) Kanishka
(d) Vikramaditya
Answer. (c)
9. The main cause of the tribal wars among the early Aryan settlers, the most famous
of
Which is mentioned in Rigveda as Battle of Ten Kings, was:
Page 11

ih
(a) Cattle and land disputes
(b) Foreign invasions
(c) Showing supremacy
(d) Intrigues of the leaders
ANSWER. (a)
10. Jainism was divided into two sects known as:
(a) Kapalika and Kalamukha
(b) Mahayana and Hinayana
(c) Ajivika and Nyaya Vaisesika
(d) Svetambara and Digambara
ANSWER. (d)
11. The first major inscription in classical Sanskrit is that of:
(a) Chandragupta Vikramaditya
(b) Kanishka I
(c) Rudradaman
(d) Samudragupta
Answer. (c)
12. The Fourth Buddhist Council was held by:
(a) Ashoka
(b) Kanishka
(c) Chandragupta
(d) Harashavardhana
ANSWER. (b)
13. With reference to Delhi Sultanate who of the following created the Diwani-Amir Koh
(Department of agriculture)?
(a) Alauddin Khalji
(b) Firu Shah Tughluq
(c) Muhammad bin Tugluq
(d) Shamsu d-din lltutmish
Answer. (c)
14. Which one of the following places was famous as a seat of Mahayana learning?
(a) Nalanda
(b) Taxila
(c) Varanasi
(d) Sarnath
ANSWER. (a)
15. Indias earliest contact with Islam came through:
(a) Arab invasion of Sind in 7th century
(b) Turkish invasions in 11th century
(c) Sufi saints
(d) Arab merchants on Malabar coast
Answer. (d)
16. Which of the following religions got spread in different parts of Asia?
(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Hinduism
(d) None of these
ANSWER. (a)
Page 12

ih
17. Porus was defeated by Alexander at the Battle of .
(a) Buxar
(b) Heart
(c) Kabul
(d) Hydaspes
ANSWER. (d)
18. Between which of the following was the ancient town of Takshasila located?
(a) Indus and Jehelum
(b) Jhelum and Chenab
(c) Chenab and Ravi
(d) Ravi and Beas
ANSWER. (a)
19. Chronologically arrange the accomplishments of Muhammad-bin-Tughlaq
1. Quarachil Expedition
2. Token currency
3. Transfer of capital
4. Revenue reforms
(a) 3, 2, 1, 4
(b) 1, 4, 3, 2
(c) 4, 2, 3, 1
(d) 3, 1, 4, 2
Answer. (a)
20. The name by which Ashoka is generally referred to in his inscriptions is:
(a) Priyadarsi
(b) Dharmadeva
(c) Chakravarti
(d) Dhamiakirti
ANSWER. (a)
.....................................................----------------------------------------------...............................................
Free Online History MCQ Practice Paper
1. The first ruler of India who defeafed Muhammad of Ghor was
(A) Mularaja II of Gujarat
(B) Prathviraj Chauhan of Delhi
(C) Jayachandra of Kannauj
(D) Parmaldeva of Bundelkhanda
Ans. (C)
2. Cholas were known from the time of
(A) Parantaka
(B) Vijayalaya
(C) Raja-Raja
(D) Rajendra
Ans. (B)
3. The first Danish Settlement of trade at Tranquebar was established in the year
(A) 1620
(B) 1630
(C) 1660
(D) 1616
Ans. (A)
Page 13

ih
4. Who built the Brihadeshwara temple at Gangai kondacholapuram
(A) Raja-Raja Chola
(B) Rajendra Chola
(C) Vijayalaya
Ans. (A)
5. A modern arsenal was established in 1765 with French assistance at
(A) Bidnur
(B) Sera
(C) Sunda
(D) Dindigul
Ans. (D)
6. During the reign of which ruler was Sri Lanka lost to the Cholas
(A) Rajendra I
(B) Rajendra II
(C) Kullotunga
(D) Rajendra III
Ans. (A)
7. Who built the Buddha Vihar at Nagapattanam?
(A) Srivijay
(B) Gayabahu of Sri Lanka
(C) Prasenjit
(D) Illango Adigal
Ans. (A)
8. What is the correct chronological sequence of the following rulers of Bengal?
1. Suja-ud-din
2. Murshid Quli Khan
3. Sarfaraz Khan
4. Ali Vardi Khan
Codes:
(A) 2,1,3,4
(B) 1,2,4,3
(C) 2,1,4,3
(D) 1,2,3,4
Ans. (A)
9. Which of the following represents the town inhabited by merchants and traders in
Chola period?
(A) Ur
(B) Sabha
(C) Nagaram
(D) Nadu
Ans. (C)
10. The first Rashtrakuta-ruler who successfully invaded North India was
(A) Govinda II
(B) Dhruva
(C) Govinda Ill
(D) Krishna II
Ans. (B)
11. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the Lists
Page 14

ih
List-I List-II
(a) Fazl-I-Husain
1. Bombay
(b) Shahid Suhrawardy 2. U.P.
(c) Thrahim Rahimtullah 3. Punjab
(d) Adbul Ban
4. Bengal
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4
2 3 1
(B) 3
1
2 4
(C) 3 4 1
2
(D) 4 3 2 1
Ans. (D)
12. The gold coins of Muhammad Ghori usually bear
(A) Goddess Lakshmi on the obverse and his name in Nagari characters on the reverse
(B) Kalima on one side and his name on the other in Arabic characters
(C) His name on the obverse and name of mint and year of minting on the reverse
(D) Zodiac signs on the obverse and his name in persian characters on the reverse
Ans. (A)
13. In ancient and early medieval India the uncultivated and untaxed land was
called
(A) Sita
(B) Kharvataka
(C) Khilakshetra
(D) Sitadhyakshya
Ans. (C)
14. Which one of the following sets of powers constituted the anti-British front in
1780?
(A) Nizam, Mysore, Berar and Marwar
(B) Nizam, Berar, the Rohilas and the Marathas
(C) The Marathas, Mysore, Berar and Nizam
(D) Mysore, the Marathas, the Rohilas and Berar
Ans. (C)
15. Consider the following events
1. Cornwallis Code
2. Norths Regulating Act
3. Pitts India Act
The correct chronological sequence of these events is
(A) 3, 2, 1
(B) 2, 3, 1
(C) 1, 2, 3
(D) 2, 1, 3
Ans. (B)
16. Which of the following were terms used in early India for denoting measurement
of land?
(1) Pala (2) Nala
(3) Kulyavapa (4) Nivartana
(A) l,2 and 3
(B) l,2 and 4
(C) l,3 and 4
Page 15

ih
(D) 2,3 and 4
Ans. (C)
17. Which of the following pairs of dynasties and cognomens used by them is/are
correctly matched?
1. Cholas
: Rajkesari and Parakesari
2. Pandyas
: Satyavakya and Nitimarga
3. Western Gangas
: Marvarman and Chadaiyavarman
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) l and 3
(D) 2 and 3
Ans. (C)
18. Who among the fol1owg rulers of the 18th century introduced new systems of
calendar, coinage and weights and measures,
organised disciplined standing army, removed illegal ceases, built up modem
arsenal and promoted sericulture and trade?
(A) Ranjit Singh
(B) Mir Quasim
(C) Saadat Khan
(D) Tipu Sultan
Ans. (D)
19. Which one of the following were included in the antyaja category of people
mentioned in the Dharamshastras?
(A) Yavanas
(B) Shabaras
(C) Sudras
(D) Chandals
Ans. (D)
20. The Cholas, the Pandyas, the Kealaputras and the Satyaputras are mentioned as
his neighbouring powers by Ashoka in
(A) Rock Edict II
(B) Rock Edict XIII
(C) Pillar Edict VII
(D) Minor Rock Edicts
Ans. (A)
21. The Chola administrative system the Sabha was
(A) The village court of justice
(B) An assembly of adult men in agraharas
(C) A Committee of People from all castes
(D) A Committee of nattars
Ans. (B)
22. The first English factors India was established at
(A) Bombay
(B) Hooghly
(C) Surat
(D) Calcutta
Ans. (C)
23. William Bentinks far reaching social reforms were meant to remove evils of
society, which of the following was not included in
Page 16

ih
these reforms
(A) Sati System
(B) Human Sacrifice
(B) Thagi
(D) Widow remarriage
Ans. (D)
24. Dahala in the early medieval period was the territory of the
(A) Paramaras
(B) Chandelas
(C) Kalachuris
(D) Bhanjas
Ans. (C)
25. Who among the following were the pioneers in opening oceanic trade with India?
(A) Dutch
(B) English
(C) Portuguese
(D) French
Ans. (C)
.............................................................-----------------------------.............................................................
History Practice Solved Test Paper
1. Consider the following statement about Tipu Sultan
1. He made no treaty with the British
2. He had no quarrel with the Marathas
3. He sought French alliance
4. He fell fighting against the British of these statements
(A) 1, 2and3arecorrect
(B) 2, 3 and 4 are correct
(C) 3 and 4 are correct
(D) 1 and 4 are correct
Ans. (C)
2. The Sabha during the Chola period comprised of
(A) Brahmana
(B) Village Elders
(C) Sudras
(D) All of these
Ans. (B)
3. Raushan Akhtar ascended the throne with the title
(A) Jahandar Shah
(B) Shah Jahan II
(C) Mohammad Shah
(D) Alamgir II
Ans. (C)
4. Among the officers of Muhhammad of Ghor, Bihar and part of Bengal were conquered
by
(A) Qutubuddin Aibak
(B) Tajuddin Yajdij
(C) Muhammad Bakhtiyar Khilji
(D) Tughrill Khan
Page 17

ih
Ans. (C)
5. What was the main cause of conflict between Mir Quasim and the East India
Company?
(A) Mir Qasims alliance with the Mughal Emperor and the Nawab of Oudh
(B) Abuse of Dastaks by the English
(C) Mir Quasims conspiracy with the French
(D) Mir Jafars conspiracy with the East India Company
Ans. (B)
6. Kalidas in his works shows a leaning towards worship of
(A) Shiva
(B) Vishnu
(C) Durga
(D) Brahma
Ans. (C)
7. The Founding Charter of the English East India Company was granted by
(A) Henry VIII
(B) Elizabeth I
(C) James I
(D) Charles I
Ans. (B)
8. Marathi Chronicles were known as
(A) Khyat
(B) Bakhar
(C) Burunji
(D) Babi
Ans. (B)
9. Which of the following is correct?
(A) Prayag Assembly Akbar
(B) Expedition to South Rajendra Chola
East Asia
(C) Southern expedition Ashoka
(D) Vaikonta Perumal Nandivarman
Temple
Ans. (B)
10. The founder of the autonomous kingdom of Avadh was
(A) Ahmed Shah Abdali
(B) Safdarjung
(C) Saadat Khan Burhan-ul-Mulk
(D) Zulfiqar Khan
Ans. (C)
11. Who among the following rulers of the Travancore kingdom extended his dominion,
organised a standing army and a rational administration and encouraged foreign
trade in the middle of 18th century?
(A) Rama Varma
(B) Zamorin of Calicut
(C) Martanda Varma
(D) Nanjaraj
Ans. (C)
12. Ashtaelic Gajangals were present in the courts of
Page 18

ih
(A) Devarya II
(B) Sambasivarya
(C) Krishnadevraya
(D) Vaktaka I
Ans. (C)
13. The Maratha who helped the Sayyad brothers in overthrowing Farukh Siyar in 1719
was
(A) Shivaji U
(B) Sahuji
(C) Balaji Vishwanath
(D) Baji Rao I
Ans. (C)
14. Dewan Velu Thampi of Travancore organised the Revolt in
(A) 1800
(B) 1805
(C) 1809
(D) 1811
Ans. (C)
15. Which among the following ruling dynasties, successfully obstructed the efforts
of the Pratihars in establishing a strong empire in North India?
(A) The Palas
(B) The Chalukyas of Badami
(C) The Rashtrakutas
(D) The Senas
Ans. (C)
16. The cavalry of Shivaji was known as
(A) Risala
(B) Sir-i-Naubat
(C) Bergir
(D) Paga
Ans. (D)
17. Consider the following events
1. Girni Kamgar Union
2. Surma valley peasant movement
3. Tuticorin strikes
4. Guruvayur temple entry jatha
5. Jaito Morcha
The correct chronological order of these events is
Codes:
(A) 3, 5,4,2,1
(B) 5, 3,1,4,2
(C) 3, 5,1,4,2
(D) 5, 3,2,4,1
Ans. (C)
18. The Kalyana-Mandapa was notable feature of temple architecture in the kingdom
of
(A) Pahallavas
(B) Cholas
(C) Kadambas
Page 19

ih
(D) Vijaynagar
Ans. (B)
19. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the Lists
List-I List-II
(a) James Outram
1. Delhi
(b) John Nicholson
2. Lucknow
(c) Cohn Campbell
3. Jhansi
(d) Mugh Rose
4. Kanpur
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1
2 3 4
(B) 2
1
4 3
(C) 2 1 3
4
(D) 1 2 4 3
Ans. (B)
20. Ghasiti Begam, Shaukat Jang, Rajballabh and Yar Latif Khan were sore enemies of
(A) Nawab Alivardi Khan
(B) Nanda Kumar
(C) Siraj-ud-daulah
(D) Shuja-ud-daulah
Ans. (C)
21. The head of a guild in ancient and early medieval India was called
(A) Adhipati
(B) Gahapati
(C) Jethaka
(D) Adhikari
Ans. (C)
22. The British East India Company became Zamindar in Bengal after renting the
village of
(A) Govindpur, Sutanati and Kolkata
(B) Chandranagar, Sutanati and Kolkata
(C) Chandranagar, Sutanati and Govindpur
(C) Kolkata, Govindpur and Plassey
Ans. (A)
23. Balwant Singh was the first Raja of
(A) Kanpur
(B) Mewar
(C) Jaisalmer
(D) Banaras
Ans. (D)
24. The Chola ruler who wrested tondaimandalam from the Rashtrakutas was
(A) Parantaka I
(B) Sundrachola
(C) Raja Raja I
(D) Kulottunga I
Ans. (A)
25. Gopis (cowherd girls) became an important part of the Krishna legend in art and
literature in
Page 20

ih
(A) The Sunga period
(B) The Kushana period
(C) The Gupta period
(D) The early Medieval period
Ans. (D)
..............................................---------------------------------.....
.........................................................
History Objective Question Paper
1. The Rajarajeshvar temple was constructed by
(A) Parantaka Chola
(B) Mahendra Vermana Pahallava
(C) Rajaraja Chola
(D) Aditya Cholas
Ans. (C)
2. There was an administrative unit under the Cholas named Kurram. What did it
signify?
(A) A village
(B A province
(C) A district
(D) A group of villages
Ans. (D)
3. University of Vikramsila enjoyed the petronage of
(A) Palas
(B) Senas
(C) Pratiharas
(D) King Yasovarman of Kannauj
Ans. (A)
4. The finest specimen of Pahallavas architecture are
(A). Temples at Madura
(B) Temples of Tanjore
(C) Kailashnath temple of Ellora
(D) Rock-cut Nath temples at Mahabalipuram
Ans. (D)
5. A new addition to social customs during Rajput age was
(A) Sati system
(B) Prostitution
(C) Child marriage
(D) Jauhar
Ans. (D)
6. Asvamedha Yajna from among Chalukya rulers was performed by
(A) Pulkesin I
(B) Kirtivarman I
(C) Pulkesin II
(D) Vikramaditya I
Ans. (A)
7. The Palas of Bengal patronised
(A) Hinduism
(B) Jainism
(C) Hinyana Buddhism
Page 21

ih
(D) Tantrika Buddhism
Ans. (D)
8. Under whose patronage was the Kailash temple of Ellora constructed?
(A) The Chalukayas
(B) The Rashtrakutas
(C) The Pahallavas
(D) The Cholas
Ans. (B)
9. Intercaste marriages, during the Rajput age was possible among
(A) Brahmanas and Kshatriyas
(B) Kshatriyas and Vaisyas
(C) Vaisyas and Sudras
(D) None of these
Ans. (A)
10. Who among the Pala rulers established the University of Vikramsila?
(A) Dharampala
(B) Devapala
(C) Narayan Pala
(D) Mahipala I
Ans. (D)
11. Hazrat Mohammad was born at Mecca in Arabia in
(A) 590 A.D.
(B) 570 A.D.
(C) 520 AD
(D) 500 A.D.
Ans. (B)
12. Hijrat the Muslim era began in
(A) 622 A.D.
(B) 612 A.D.
(C) 630 A.D.
(D) 600 A.D.
Ans. (A)
13. Which one was the Port of Cheras?
(A) Kaveripattanam
(B) Muzisir
(C) Korkai
(D) Tandai
Ans. (B)
14. In the age of Cholas Uraiyur was famous for
(A) Cotton
(B) Ship building
(C) Pearls
(D) Spices
Ans. (D)
15. Match the following
(a) Karle cave 1. Satavahanas
(b) Kailashnath temple at Ellora 2. Rashtrakutas
(c) Raja Raieshwar Temple 3. Raja Raja I
(d) Pillar Edicts 4. Mauryas
Page 22

ih
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 3 2
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 1 2
(D) 3 1 4 2
Ans. (C)
16. Match the following:
(a) Kumaramatayas 1. Guptas
(b) Mahamatayas 2. Mauryas
(c) Nimataras 3. Cholas
(d) Sumant 4. Marathas
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 1 2 4 3
(D) 2 1 3 4
Ans. (B)
17. The East India Company began to use the term Investments in India for
(A) Their bullion imports to purchase Indian goods
(B) The loot from Buxar for purchasing Indian goods
(C) The profits made from duty free inland trade and the surplus from Diwani revenue
(D) The borrowed money from Indian money lenders for purchases in India money
Ans. (C)
18. An Important character of the Chola empire was
(A) Trade with S. E. Asia
(B) Local self-govemment
(C) Elected monarchs
(D) Conquerred the whole of cyclon
Ans. (B)
19. The Ellora caves were built by
(A) Chalukyas
(B) Pratiharas
(C) Rashtrakutas
(D) Palas
Ans. (C)
20. The First English Captain to disembark at Surat and who also visited the court
of
Emperor Jahangir at Agra was
(A) Thomas Stephens
(B) Hawkins
(C) Ralph Fitch
(D) Jon Mildenhall
Ans. (A)
21. The remittance problems from India was initially tackled by the East India
Company government through the
(A) Development of more exports of grains from India
(B) Exports of more cotton and silk goods to Europe
Page 23

ih
(C) Development of indigo and export of opium to China
(D) Development of jute and promotion of its export to Europe
Ans. (A)
22. Under Cholas village administration the land revenue was collected by
(A) Ur
(B) Mahasabha
(C) Uparika
(D) A Special Dal
Ans. (D)
23. The chief ideas of worship during the Rajput age were
(A) Ram and Krishna
(B) Vishnu and Shiva
(C) Brahma and Sun
(D) Brahma and Ganesha
Ans. (B)
24. The chief feature of the temples constructed by the Cholas was their
(A) Gopurams or gateways
(B) Vimanas or Towers
(C) Assembly-halls for the devotees
(D) Massive pillars
Ans. (B)
25. What is the correct chronological order of the following British Officials in
India?
1. Sir John Sore
2. Marquis Cornwallis
3 Earl of Minto
4. Marquess of Wellesley
Select the correct answer using the codes given below
Codes:
(A) 2,1,4,3
(B) 1,2,3,4
(C) 1,2,4,3
(D) 2,1,3,4
Ans. (A)
..............................................................................---------------................................................................
History Solved MCQ Practice Paper
1. The first battle of the American War of Independence took place in the year
(a) 1776, 4 July
(b) 1778, 14 August
(c) 1776, 28 July
(d) 1789, 14 July
Ans. (a)
2. The main effect of the American War of Independence was
(a) establishment of a republic
(b) democracy
(c) socialism
(d) capitalism
Ans. (a)
Page 24

ih
3. The French society was divided into
(a) one group
(b) two groups
(c)Three groups
(d) four groups
Ans. (c)
4. The French Queen, Marie Antonitte, was termed as
(a) empty headed
(b) hot headed
(c) high headed
(d) dumb headed
Ans. (a)
5. The French King Louis XVI ruled according to
(a) socialistic ideas
(b) divine right theory
(c) orthodox method
(d) oligarchy rules
Ans. (b)
6. 18th century has been correctly called the
(a) age of rationalism
(b) age of reason
(c) age of positive thinking
(d) age of experimentation
Ans. (b)
7. The French royal prisonthe (Bastille) was attacked in
(a) 12 July, 1789
(b) 13 July, 1789
(c) 14 July, 1789
(d) 16 July, 1790
Ans. (c)
8. Austria, Russia and Prussia formed an alliance called
(a) the revolutionary alliance
(b) triple alliance
(c) holy alliance
(d) triple entente
Ans. (c)
9. Louis XVI and Marie Antonitte were executed alongwith their children in
(a) l793
(b) 1794
(c) 1795
(d) 1799
Ans. (a)
10. The most important effect of the French Revolution was the birth of the
(a) republic in France
(b) socialism
(c) democracy
(d) capitalism
Ans. (a)
11. Napoleon introduced a new set of laws called
Page 25

ih
(a) Napoleonic code
(b) French laws
(c) Europeon laws
(d) Prussian laws
Ans. (a)
12. Bismarck was called the man who gave Germany the policy of
(a) blood & iron
(b) holy wars
(c) holy alliance
(d) triple alliance
Ans. (a)
13. Sardinia was the strongest state of
(a) Germany
(b) France
(c) Italy
(d) Holland
Ans. (c)
14. Italy was unified with the occupation of the city of Rome in
(a) 1868
(b) 1869
(c) 1870
(d) 1872
Ans. (c)
15. Karl Marx was the first man to introduce
(a) scientific socialism
(b) marxian socialism
(c) democracy
(d) capitalism
Ans. (a)
16. The church was very corrupt and supported
(a) the monarchy
(b) socialism
(c) revolutionaries
(d) kingship
Ans. (a)
17. The great French socialist Babeuf was executed in the year
(a) 1797
(b) 1798
(c) 1799
(d) 1796
Ans. (a)
18. The communist manifesto appeared in the year
(a) 1849
(b) 1848
(c) 1850
(d) 1852
Ans. (b)
19. Prussia was the strongest state of Germany before the unification was dominated
by the
Page 26

ih
(a) monarchs
(b) landlords (Junkers)
(c) lords
(d) industrialists
Ans. (b)
20. An address to the working class was drafted by
(a) Karl Peters
(b) Babeuf
(c) Karl Marx
(d) Stalin
Ans. (c)
21. The first international introduced
(a) socialism
(b) communalism
(c) democracy
(d) dictatorship
Ans. (a)
22. The Paris Commune fought for
(a) workers rights
(b) landlords rights
(c) industrialists rights
(d) people rights
Ans. (a)
23. The Paris Commune took place in the year
(a) 28 March, 1871
(b) 28 March, 1872
(c) 28 March, 1873
(d) 28 March, 1874
Ans. (a)
24. The second international was the 100 years celebration of the
(a) American War of Independence
(b) French Revolution
(c) Italian Unification
(d) German Unification
Ans. (b)
25. The Second International declared 1st May as
(a) workers day
(b) liberation day
(c) socialist day
(d) capitalist day
Ans. (a)
26. The Second International fought against
(a) wars
(b) imperalism
(c) colonialism
(d) exploitation
Ans. (a)
27. In the year 1914 the membership of the German socialist party was
(a) 3 million
Page 27

ih
(b) 2 million
(c) 1 million
(d) 4 million
Ans. (c)
28. The Second International came to an end in
(a) 1910
(b) 1912
(c) 1914
(d) 1916
Ans. (c)
29. Simon Bolivar was a great leader of the
(a) French Revolution
(b) American War of Independence
(c) Latin American Revolution
(d) Central American Revolution
Ans. (c)
30. The French Revolution gave a new meaning to
(a) republic
(b) capitalism
(c) nation
(d) sovereignty
Ans. (a)
...............................................-----------------------------........
.....................................................
MCQ Paper History Objective Test Paper
1. Brihadaranyaka is
(A) ASaxnriti
(B) An Upnishada
(C) A treatise on Political Science
(D) A Mahakavya
Ans. (B)
2. The Philosophy of the Gita is
(A) Primarily that Bhakti God
(B) That of combining Bhakti with Jnan (Gyan)
(C) That of Bhakti with Karma
(D) That of combining of Bhakti, man (Gyan) and Karma
Ans. (D)
3. Who wrote Vasavadatta?
(A) Bhas
(B) Dandin
(C) Subandhu
(D) Kalidas
Ans. (A)
4. The author of Natyashastra was
(A) Vasumitra
(B) Nagarjuna
(C) Bhasa
(D) Asvagbosa
Ans. (D)
Page 28

ih
5. Archaeological evidence from Nagal, Katpalon, Dhradheri & Bhagwanpura indicate
that the late Harrappans & the Painted Grey- ware using people
(A) Never lived together
(B) Came into contact, but never lived together
(C) Came into contact, but lived in different settlements in the same area
(D) Came into contact & lived in the same settlements
Ans. (C)
6. Which one of the following is the largest burnt-brick structure built in the
entire range of the Harrappa culture?
(A) The Greatest Bath
(B) Granary
(C) Assembly Hall
(D) Lothal Dockyard
Ans. (B)
7. The account of the local Administration was written in
(A) Arthashastra
(B) Vishnu Purana
(C) Mudrarakshasa
(D) Account of Magasthanese
Ans. (D)
8. Among the four sites mentioned below, the earliest cultural phase comes from
(A) Banwali
(B) Kotdiji
(C) Surkotda
(D) Mehargarh
Ans. (D)
9. The Kamasutra was written by
(A) Katyayani
(B) Vatsayayan
(C) Bhadrabahu
(D) Patanjali
Ans. (B)
10. The author of Kalpasutra was
(A) Bhadrabahu
(B) Panini
(C) Subandhu
(D) Patanjali
Ans. (A)
11. Dipavamsa was written in
(A) Sanskrit
(B) Prakrit
(C) Pali
(D) Arabic
Ans. (C)
12. Mathematics was treated as a distinct subject by
(A) Braham Gupta
(B) Varahmihira
(C) Vijayanandin
(D) Aryabhatta
Page 29

ih
Ans. (D)
13. Navniketanam is a treatise on
(A) Polity
(B) Economics
(C) Medicine
(D) Philosophy
Ans. (C)
14. The author of Kadambari who was also contemporary of Flarsha was
(A) Banabhatta
(B) Mayur
(C) Divakar
(D) Jayasena
Ans. (A)
15. Rajtarangini was written by
(A) Kaihana
(B) Jona-raja
(C) Halayudha
(D) Jayadeva
Ans. (A)
16. Ramayan in Tamil was written by
(A) Kamban
(B) Kulhan
(C) Jayangondur
(D) Kalladanor
Ans. (A)
17. Consider the following statements regarding the identification with Siva, of a
figure represented on Harrappan seals
1. It is shown in the form of a linga
2. It is shown seated in yogic posture
3. It is surrounded by animals
4. It is shown with a female figure identifiable with Parvati
Which of the above are correct reasons for identifying the figure with Siva?
(A) 1&4
(B) 2&3
(C) 2&4
(D) 3&4
Ans. (B)
18. Indus valley did not maintain trade relation with
(A) Rajasthan
(B) Afghanistan
(C) Iran
(D) Romans
Ans. (C)
19. The Author of Hamir Mahakavya was
(A) Chandvardai
(B) Jaisiugh Suri
(C) Nyayacband Sur
(D) Hemachandra
Ans. (C)
Page 30

ih
20. Rajatarangini describes the history of
(A) Bengal
(B) Gujarat
(C) Kashmir
(D) Maiwa
Ans. (C)
21. Who wrote Vasavdatta-Nalyadhara?
(A) Bhasa
(B) Vakpati
(C) Subaudhu
(D) Vatsyayan
Ans. (C)
22. Give the chronological order
I Kautilya
II Jayadeva
III Banabhatta
IV Harisena
Code:
(A) II, I, III, IV
(B) I, II, III, IV
(C) IV, II, I, III
(D) III, II, I, IV
Ans. (B)
23. The subject matter of Tolkappiam is
(A) Epic story
(B) Drama
(C) Grammar
(D) Battle
Ans. (D)
24. Which one of the following statements about untouchability is not correct?
(A) It was widely practiced in the Indus valley civilization
(B) The Rigveda does not show any ac quaintance with it
(C) It is cleared referred to in the Buddhist Jatakas
(D) It come to be applied to several castes only in the post Gupta period
Ans. (A)
25. Which is the only Indus site with a dockyard?
(A) Amri
(B) Surkotda
(C) Lothal
(D) Kalibanga
Ans. (C)
..............................................----------------------------------------.............................................................
History Practice Model Test Paper
1. Which of the following is incorrect?
(A) Widow marriage was allowed among the Rigvedic Aryans
(B) The Parda system did not exist among the Rigvedic Aryans
(C) Sati custom was common among the Rigvedic Aryans
(D) Rigvedic women had a right to participate in religious ceremonies
Page 31

ih
Ans. (C)
2. Garments of Indus valley people were of
(A) Cotton only
(B) Cotton & silk
(C) Cotton & wool
(D) Cotton, wool & silk
Ans. (C)
3. Which one of the following is a commentary on the Digha Nikaya?
(A) Dipavamsa
(B) Lalitvistara
(C) Nitiprakaranam
(D) Sumangala vilisini
Ans. (A)
4. An anthropomorphic figure of copper has been reported from the Harrappan levels
at
(A) Lothal
(B) Kalibanga
(C) Harrappa
(D) Rojadi
Ans. (C)
5. Which of the following Harrappan crops are believed to have diffused from West
Asia?
1. Wheat
2. Rice
3. Cotton
4. Barley
Choose the correct answer form the & codes given below
(A) 1 &4
(B) 2 &3
(C) 1, 3&4
(D) 1, 2&4
Ans. (A)
6. The Jaina system of thought closely re sembles
(A) Vedanta
(B) Sankhya
(C) Vaisheshik
(D) Yogachar
Ans. (B)
7. The Predominant funerary practice at Harappa was
(A) Cremation
(B) Burying ash kept in an urn
(C) Extended burial of the body along with pottery
(D) Making a memorial to mark the site
Ans. (C)
8. Which one of the following place has yielded archaeological evidence regarding
pit dwellings?
(A) Rakhigarhi
(B) Gufkral
(C) Mehargarh
Page 32

ih
(D) Balakot
Ans. (B)
9. The crops cultivated by the harrapans included
(A) Wheat, Barley, Mustard
(B) Barley, Groundnut, Rice
(C) Wheat, Rice, Sugarcane
(D) Wheat, Cotton, Sugarcane
Ans. (A)
10. Which of the following were among the objects of terracotta fashioned by the
Harrapans?
1. Bullal
2. Toys
3. Votive animals
4. Axe heads
5. Human forms
6. Pipal leaves
(A) 1, 2&4
(B) 2, 3&5
(C) 3, 4&6
(D) 4, 5&6
Ans. (B)
11. Which of the, following Harrapan sites are located in the Kutch region?
(A) Desalpur & Surkotda
(B) Rangpur & Rojadi
(C) Allabadino & Balakot
(D) Lothal & Surkotda
Ans. (A)
12. Match List I with List II
List I
(a) Double burial
(b) Fire altars
(c) Workmens Quarters
(d) Bead Making
List II
1. Chanhudaro
2. Kalibanga
3. Lothal
4. Banwali
5. Harrappa
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
3
2
5
1
(B) 3
4
1
2
(C) 4
2
3
5
(D)
2
3
5
1
Ans. (A)
13. Which one of the following is a site of the Harrappan civilization wherein a
Persian Gulf seal has been unearthed? ,
(A) Mohenjodaro
Page 33

ih
(B) Dholavira
(C) Lothal
(D) Kalibanga
Ans. (B)
14. The largest number of discourses delivered by Buddha were at
(A) Sravasti
(B) Kausambi
(C) Rajgriha
(D) Somnath
Ans. (A)
15. The crop which does not seem to have been known to the people of the Harrappan
culture is
(A) Rice
(B) Cotton
(C) Ragi
(D) Barley
Ans. (C)
16. Which of the following were exported from meluhha sometimes identified as an
Harrappa area?
1. Black wood
2. Ivory
3. Gold
4. Lead
(A) 1, 2&3
(B) 1, 2&4
(C) 1, 3&4
(D) 2, 3&4
Ans. (A)
17. The most common type of Harrappan seals are
(A) Square
(B) Round
(C) Cylindrical
(D) Oval
Ans. (A)
18. Which one of the following cities was most extensive in area?
(A) Mohenjodaro
(B) Harrappa
(C) Dholavira
(D) Kalibanga
Ans. (A)
19. According to a late tradition, the spread of Jainism in Karnataka is attributed
to
(A) Chandragupta maurya
(B) Mahavira
(C) Ashoka
(D) Parashavanath
Ans. (A)
20. Which of the following metal (S) was/were not used by the Harrappans?
(A) Copper
Page 34

ih
(B) Gold & Copper
(C) Iron & Tin
(D) Silver & Bronze
Ans. (C)
21. Match List I with List II & select the correct answer
List I
(a) Harrappa
(b) Lothal
(c) Kalibanga
(d) Mohenjodaro
List II
1. Cemetery R37
2. Dockyard
3. Figure of dancing girl
4. Ploughed field
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
3
4
(B) 2
1
4
3
(C) 3
4
1
2
(D)
1
2
4
3
Ans. (D)
22. Kaivalya means
(A) Omniscience
(B) Followers of Buddhism
(C) Omnipresent
(D) Followers of Jainism
Ans. (A)
23. Which one of the following statements about the Indus culture is the least
possible?
(A) The Indus culture originated from the Kalibanga I culture
(B) The Indus culture originated from the peasant cultures of sind & Bluchistan
(C) The Indus culture is an expression of Sothi culture
(D) The Indus culture sprang directly as an urban culture
Ans. (B)
24. A bronze chariot of Harrappan times yoked to a pair of bullocks & driven by a
nude human figure has been discovered at
(A) Sanghol
(B) Rojadi
(C) Kunal
(D) Daimabad
Ans. (D)
25. A highly advanced water management system of Harrapan times has been unearthed
at
(A) Dholavira
(B) Lothal
(C) Kalibanga
(D) Alamgirpur
Ans. (B)
Page 35

ih
...................................................................------------------------------------..................................
History Solved MCQ Paper for all Exams.
1. After 1880, Railways were built during British rule in India through
(A) Indian merchants or money-lenders
(B) Private enterprise
(C) State Agency
(D) A and B both
Ans. (D)
2. What was the worst part of the permanent settlement of Bengal?
(A) Disintegration of the village communities
(B) Creation of absentee landlords
(C) Sub-infatuation of estates and holdings
(D) Subjection of the cultivator to untold misery
Ans. (D)
3. In which book did, Dadabhai Nauroji presents his Drain of wealth theory?
(A) Poverty and un-British rule in India
(B) Economic problems of India
(C) British Rule and its consequences
(D) None of these
Ans. (A)
4. Dadabhai Nauroji, the greatest exponent of the theory of Drain of wealth called
the economic exploitation of India
(A) Evil of all evils
(B) A continuous fleecing
(C) A continuous British invasion
(D) None of these
Ans. (C)
5. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List-I List-II
(a) Punnapara Vayalar Movement 1. U.P.
(b) Teabags Movement
2. Kerala
(c) Telengana Movement 3. Bengal
(d) Eka Movement
4. Andhra
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A) 4
2
3
1
(B) 3
2
4
1
(C) 2
3
4
1
(D) 2
3
1
4
Ans. (B)
6. The core of the middle class, which emerged in Bengal, was of
(A) Zamindars
(B) Bankers
(C) Merchants
(D) None of these
Ans. (A)
7. The first native state to introduce military training on the European model was
Page 36

ih
(A) Golcanda
(B) Mysore
(C) Oudh
(D) Kashmir
Ans. (B)
8. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List-I List-II
(a) P. S. Sivaswami Iyer
1. Mahatma Gandhis associate
(b) Munnuswami Naidu
2. National Liberal Federation
(c) Madeleine Slade
3. Justice Party
(d) Narasimha Chintamani
4. Industry
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 2 1 4
(C) 2 3 1 4
(D) 4 3 2 1
Ans. (B)
9. In course of time, the dadni merchants in India were found to be too independent
and
Disinclined to comply with their contracts. Who replaced the dadni merchants in
1753?
(A) Gomashtas
(B) Dubashes
(C) Paikars
(D) Baniary
Ans. (A)
10. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List-I List-II
(a) Bardoli Satyagraha 1. Swami Sraddhananda Saraswati
(b) Indian Kisan School 2. Sardar Vallabhbhai Patel
(c) Bengal Praja Party 3. Faziul Huq
(d) Bakasht Struggle
4. N.G.Ranga
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 2 4 3 1
(C) 3 1 2 4
(D) 4 3 2
1
Ans. (C)
11. What was the main reason for the permanent indebtedness of the Peasantry?
(A) Forged signatures
(B) False accounting
(C) High rate of interest on loans
(D) Making the debtor sign for larger amounts than he had borrowed
Ans. (C)
12. Match List-I (Events) with List-II (Years) and select the correct answer using
Page 37

ih
the codes given below the lists
List-I List-II
(a) Lahore session of the Indian National 1. 1928
Congress adopting Puma Swaraj
(b) Formation of Naujawan Eharat Sabha 2. 1931
(c) Karachi session of the Indian National 3. 1927
Congress adopting Fundamental Rights
(d) Brussels conference against Colonialism
4. 1929
and Imperialism
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1
2
3
4
(B) 4
1
2
3
(C) 4
3
2
1
(D) 3
2
4
1
Ans. (C)
13. Match the personalities in List-I with the cases in List-II and select the
Correct answer using the codes given by bellows the lists
List-I List-II
(a) Prafulla Chaki
1. Lahore Conspiracy case
(b) Sukhdev
2. Kakori case
(c) Ashfaqullah Khan
3. Chittagong armoury raid case
(d) Ganesh Ghosh
4. Bomb assault in Muzaffarpur, 1908
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 3 2
(B) 4 1 3 2
(C) 4 1 2 3
(D) 1 4 2 3
Ans. (B)
14. Perhaps the worst famine in Indian history till 1880 occurred in
(A) 1860-61
(B) 1876-78
(C) 1865-66
(D) 1868-70
Ans. (B)
15. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List-I List-II
(a) Tattvabodhini Sabha 1. Devendranath Tagore
(b) DarulUlum Deoband 2. Ganesh Vasudev Joshi
(c) Delhi Urdu Renaissance
3. Rashid Ahmed Ganguli
(d) Sarvajanik Sabha 4. .Zaka Ullah
Codes:
(a)
(b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1
(B) 1 3 4 2
(C) 2 1 4 3
(D) 1 2 3
4
Page 38

ih
Ans. (A)
16. Consider the following individuals
1. N. M. Joshi
2. Dewan Chamanlal
3. Shiva Rao
4. V. V. Gin
Which movement amongst the following were all of the above associated
(A) Communist Movement
(B) Kisan Sabha Movement
(C) Trade Union Movement
(D) State Peoples Movement
Ans. (C)
17. Match List-I with List-II and select the correct answer using the
below the lists
List-I List-II
(Individuals) (Movements)
(a) Baba Ramsingh
1. Satya Mahima Dharma
(b) Mirza Ghulam Ahrned 2. Rahnumai Mazdayasan Sabha
(c) Mukund Das 3. The Namdhari Movement
(d) Nauroji Furdunji
4. The Ahmadiyah Movement
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 4 3 1 2
(C) 4 3 2 1
(D) 3 4 2 1
Ans. (A)
18. Consider the following leaders
1. Balwant Rai Mehta
2. J. N. Sen Gupta
3. Sardool SinghKaveshar
4. SudhakarRao
Who among these were Not the Chief conveners of the All India States
Conference (AISPC)?
Codes:
(A) 2and3
(B) 1,2and4
(C) 1,3and4
(D) 2,3and4
Ans. (D)
19. Match List-I with List-II and select the correct answer using the
below the lists
List-I List-II
(a) Vanchi Iyer 1. Vaikom Satyagraha
(b) T. K. Madhavan
2. Tinneveli Conspiracy case
(c) Srinivas Pillai
3. The Hindu Progressive Improvement Society
(d) E. V. Ramasami Naicker 4. Self-respect movement
Codes:
(a) (b) (c) (d)
Page 39

with?

codes given

People

codes given

ih
(A) 2
4
3
1
(B) 3
2
4
1
(C) 2
1
3
4
(D) 1
2
3
4
Ans. (B)
20. The Anti-Partition movement was initiated on
(A) 7 Aug. 1904
(B) 7 Aug. 1905
(C) 7 Aug. 1906
(D) 7 Aug. 1907
Ans. (B)
21. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List-I List-II
(a) Bhagat Jawahar Mal 1. Wahabi Movement
(b) Vilayat Au 2. Kuka Movement
(c) Sayaid Fadi 3. Mopalah Revolt
(d) Khoodi Mallah
4. Pabna Riots
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 1 2 3 4
(C) 2 1 3 4
(D) 1 2 4
3
Ans. (A)
22. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List-I List-II
(a) Chinnava
1. Gadkari Revolt, 1844
(b) Haji Shariatulla
2. Faraizi Movement, 1888
(c) Alluri Sitaram Raju 3. Rampa Uprising, 1922
(d) Krishna Daji Pandit 4. Kittur Uprising, 1824
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1
(B) 2 3 4 1
(C) 1 4 3 2
(D) 3 2 4 1
Ans. (B)
23. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List-I List-II
(a) Subbarayalu Chetty 1. Veda Samaj
(b) Swami Narayana Gum 2. Upasana Sabha
(c) Raghunathaya
3. Jati Mimamsa
(d) Gajalu Lakshmanarasu Chetty 4. Crescent
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
Page 40

ih
(B) 1 3 2 4
(C) 4 1 2 3
(D) 1 2 4 3
Ans. (A)
24. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List-I List-II
(a) Sayaid Ahmed Bareilvi
1. Dar-ul-ulum Deoband
(b) Muhammad Qasim Nanautawi
2. Barahim
(c) Mirza Gujam ahmed
3. Tariquah-i-Muhammadiyah
(d) Zaka Ullah 4. Delhi Urdu Renaissance
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B)
3
1
2
4
(C)
1
3
2
4
(D)
3
1
4
2
Ans. (B)
25. Match List-I (Authors) with List-II (Books) and select the correct answer using
the codes given below the lists
List-I List-II
(a) Dadabhai Nauroji
1. Satyarath Prakash
(b) Dayanand Saraswati 2. Ananda Math
(c) Bal Gangadhar Tilak 3. Poverty and Un-British Rule in India
(d) Bankim Chandra Chatterji
4. Gita Rahasya
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 2 1 3 4
(C) 1 3 4 2
(D) 3 1 4 2
Ans. (C)
...................................................------------------------------------.............................................................
Free Online History Practice Question Paper
1. After 1880, Railways were built during British rule in India through
(A) Indian merchants or money-lenders
(B) Private enterprise
(C) State Agency
(D) A and B both
Ans. (D)
2. The Bengal Nawab who collected revenue directly from the ryots thought his agents
called ijaradars was
(A) Aliwardi Khan
(B) Murshid Quli Khan
(C) Shujauddin
(D) Sarfaraz Khan
Ans. (B)
Page 41

ih
3. Hyder Au consolidated his position after being, appointed the Faujdar of
(A) Arcot
(B) Budikota
(C) Dindigul
(D) Devanhali
Ans. (C)
4. Clive introduced dual Govemm1t in Bengal because
(A) He was afraid of hostile reaction from the people of Bengal
(B) The authorities of the East India Company in England did not allow him to
establishment of de jure authority of the East India Company in Bengal
(C) The Mughal emperor was opposed to the establishment of de jure authority of the
East India Company in Bengal
(D) He wanted to avoid the responsibility arising out of the establishment of de
jure authority of the East India Company in Bengal.
Ans. (D)
4. On the ruins of which one of the following dynasties was the Chola empire
established?
(A) Chalukyas of Venge
(B) Pahallavas of Kanchi
(C) Pandyas of Madurai
(D) Chalukyas of Kalyani
Ans. (B)
5. Which one of the following European trading groups first established its factory
at Surat?
(A) The Portuguese
(B) The Dutch
(C) The English
(D) The French
Ans. (C)
6. Which of the following pairs are correctly matched? V
1. Rabbeting: Shipbuilding
2. Flintlock: Gun-making
3. Wootz: Textile
4. Filatures: Metallurgy
Choose the correct answer from the codes given below
Codes:
(A) l and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and4
(D) 3and4
Ans. (A)
7. What was the worst part of the permanent settlement of Bengal?
(A) Disintegration of the village communities
(B) Creation of absentee landlords
Page 42

ih
(C) Sub-infatuation of estates and holdings
(D) Subjection of the cultivator to untold misery
Ans. (D)
8. Malacca cannot live without Cambay, or Cambay without Malacca, if they are to be
very rich and very prosperous.
This comment was made in the context of Asian trade by
(A) Tome Pires
(B) Linschoten
(C) Varthemea
(D) Barbosa
Ans. (A)
94. Consider the following leaders
1. Balwant Rai Mehta
2. J. N. Sen Gupta
3. Sardool SinghKaveshar
4. SudhakarRao
Who among these were Not the Chief conveners of the All India States People
Conference (AISPC)?
Codes:
(A) 2and3
(B) 1,2and4
(C) 1,3and4
(D) 2,3and4
Ans. (D)
9. The Treaty of Allahabad was concluded by
(A) Robert Clive, Mir Jafar and Raja Balwant Singh
(B) Robert Clive, Najam-ud-Daula and
Shujaud-Daula
(C) Robert Clive, Siraj-ud-Daulah and Mir Kasim
(D) Shah Alam, Jafar and Shuja-ud-Daula
Ans. (B)
10. In the end, Pala supremacy in Bengal was destroyed by
(A) 1025 A.D.
(B) 1020 A.D
(C) 1017 A.D.
(D) 1027 A.D.
Ans. (D)
11. Who said that the Chola artists conceived like grants and finished like
jewellers. ?
(A) Percy Brawn
(B) Furgusion
(C) Pujarti
(D) Dr. A. K. Mathas
Ans. (B)
Page 43

ih
12. What was the name of the Paramar king, who wielded the pen with no less
dexterity than the sword?
(A) Siddharaja
(B) Bhoja
(C) Vakpati-Munja
(D) Krishnaraja
Ans. (B)
13. In which book did, Dadabhai Nauroji presents his Drain of wealth theory?
(A) Poverty and un-British rule in India
(B) Economic problems of India
(C) British Rule and its consequences
(D) None of these
Ans. (A)
14. What was the name of the Gurjara-Pratihara king who was defeated by the Pala
king Devapala?
(A) Mihirbhoja
(B) Nagabhatta II
(C) Mahipala
(D) Mahendrapala
Ans. (A)
15. Dadabhai Nauroji, the greatest exponent of the theory of Drain of wealth
called the economic exploitation of India
(A) Evil of all evils
(B) A continuous fleecing
(C) A continuous British invasion
(D) None of these
Ans. (C)
16. What was the name of the Chola king who made conquests in Sumatra and Malay
peninsula?
(A) Rajendra I
(B) Rajaraja I
(C) Rajadhiraja I
(D) Vira rajendra I
Ans. (A)
17. The core of the middle class, which emerged in Bengal, was of
(A) Zamindars
(B) Bankers
(C) Merchants
(D) None of these
Ans. (A)
18. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List-I List-II
Page 44

(a)
(b)
(c)
(d)

Bardoli Satyagraha
Indian Kisan School
Bengal Praja Party
Bakasht Struggle

1.
2.
3.
4.

ih
Swami Sraddhananda Saraswati
Sardar Vallabhbhai Patel
Faziul Huq
N.G.Ranga

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 2 4 3 1
(C) 3 1 2 4
(D) 4 3 2
1
Ans. (C)
19. Consider the following individuals
1. N. M. Joshi
2. Dewan Chamanlal
3. Shiva Rao
4. V. V. Gin
Which movement amongst the following were all of the above associated with?
(A) Communist Movement
(B) Kisan Sabha Movement
(C) Trade Union Movement
(D) State Peoples Movement
Ans. (C)
20. The Anti-Partition movement was initiated on
(A) 7 Aug. 1904
(B) 7 Aug. 1905
(C) 7 Aug. 1906
(D) 7 Aug. 1907
Ans. (B)
21. Match the personalities in List-I with the cases in List-II and select the
Correct answer using the codes given by bellows the lists
List-I List-II
(a) Prafulla Chaki
1. Lahore Conspiracy case
(b) Sukhdev
2. Kakori case
(c) Ashfaqullah Khan
3. Chittagong armoury raid case
(d) Ganesh Ghosh
4. Bomb assault in Muzaffarpur, 1908
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 3 2
(B) 4 1 3 2
(C) 4 1 2 3
(D) 1 4 2 3
Ans. (B)
22. This site was granted to French East India Company in 1674 by Shaista Khan, a
Page 45

ih
governor under the Mughal emperor Aurangzeb.
During the seven years war (1756-63) this town was captured (1757) by the John,
company but later (1763) restored to the French.
Recaptured by the English in 1778 after the out break of the American war of
Independence (1776-84) it was restored to the
French by the Treaty of Paris (1785). Wrested again by the British in 1793, on
the outbreak of the revolutionary wars in Europe,
it was finally restored to the French in 1815 and remained part of their overseas
empire until its transfer to the Indian republic in 1951.
The reference here is to
(A) Pondicherry
(B) Karaikkal
(C) Chandernagore
(D) Mahe
Ans. (C)
23. Which of the following is correct?
(A) In the Chola kingdom the royal revenue from
officials appointed by the central govt.
(B) In the Chola kingdom the royal revenue from
village sabha
(C) In the Chola kingdom the royal revenue from
officials appointed by the district government
(D) In the Chola kingdom the royal revenue from
zamindars
Ans. (B)

the peasants was collected by the


the peasants was collected by the
the peasants was collected by the
the peasants was collected by the

24. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List-I List-II
(a) Vanchi Iyer 1. Vaikom Satyagraha
(b) T. K. Madhavan
2. Tinneveli Conspiracy case
(c) Srinivas Pillai
3. The Hindu Progressive Improvement Society
(d) E. V. Ramasami Naicker 4. Self-respect movement
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2
4
3
(B) 3
2
4
(C) 2
1
3
(D) 1
2
3
Ans. (B)

1
1
4
4

25. The ryotwari settlement was primarily introduced by the British government in
(A) Bengal and Madras
(B) The gangetic valley
(C) United provinces
(D) Madras and Bombay
Ans. (D)
Page 46

ih
........................................................-----------------------------------------------------............................
Free Online Indian History Solved Model Test Paper
1. Haidar Ali established a modem arsenal at
(A) Mysore
(B) Srirangpattnam
(C) Dindigal
(D) Arcot
Ans. (C)
2. Work on the Grand Trunk Road from Calcutta to Delhi was begun by the company in
(A) 1839
(B) 1836
(C) 1840
(D) 1843
Ans. (A)
3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List-I List-II
(a) Digdarshan 1. Robert Knight
(b) Mirat-ul-Akhbar
2. Harischandra Maher
(c) Statesman
3. J.C.Marshman
(d) Hindu Patriot
4. Raja Ram Mohan Roy
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A) 3
4
2
1
(B) 4
3
1
2
(C) 3
4
1
2
(D) 4
3
2
1
Ans. (C)
4. Consider the following statements Cornwallis permanent settlement of Bengal:
1. Deprived the zamindars of ownership of their land.
2. Put the ryots under the mercy of the zamindars.
3. Secured a stable income for the company.
4. Made zamindars allies of the East India Company.
Which of these are correct?
Codes:
(A) l and 4
(B) 2, 3 and 4
(C) l, 2 and 3
(D) l and 2
Ans. (A)
5. The first railway engine designed. by George Stephenson was put on rails in
England in
(A) 1816
(B) 1815
(C) 1814
(D) 1813
Ans. (C)
6. Match List-I with List-II and select the correct answer uning the codes given
Page 47

ih
below the lists
List-I List-II
(a) Sardul Singh Kaveeshar
1. Muslim League
(b) Yesuf Meherally
2. Forward Block
(c) T. Prakasam 3. Indian National Congress
(d) Choudhari Khaliquzaman
4. Congress Socialist Party
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2
4
1
3
(B) 4
2
1
3
(C) 2
4
3
1
(D) 4
2
3
1
Ans. (B)
7. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
below the Lists
List-I List-II
(a) Revolt of the Bhils 1. 1855-56
(b) Revolt of the Gujars 2. 18 17-18
(c) Kolhapur Rising 3. 1839-45
(d) Santhal Rebellion 4. 1824
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2
4 1 3
(B) 1
3
2 4
(C) 2 4 3
1
(D) 2 1 3 4
Ans. (C)
8. The drain of wealth from Bengal began in
(A) 1757
(B) 1760
(C) 1765
(D) 1813
Ans. (A)
9. Consider the following persons
1. Sir Attar Singh
2. Bhai Teja Singh
3. Sohan Singh Bhakna
4. Kartar Singh Jhabbar
Who among these were not the organizers of the Singh-Sabha Movement?
(A) 1and4
(B) 3and4
(C) 2 and 3
(D) 1 and 2
Ans. (B)
10. Fakir Azizuddin and Dewan Dina Nath were minister under
(A) Muhammad Shah
(B) Suraj Mal
(C) Muhammad Khan Bangash
(D) Ranjit Singh
Page 48

ih
Ans. (D)
11. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List I List II
(A) Hyderabad
1. Nizarn-ul-MuIk
(B) Bengal
2. Alivardi Khan
(C) Avadh
3. Saadat Khan
(D) Travancore 4. Martanda Varman
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1
2 4 3
(B) 2
1 3 4
(C) 2 1 4 3
(D) 1 2 3 4
Ans. (D)
12. Who among the following were the allies of Mir Qasim in the battle of Buxar in
1764?
(A) Muzaffar Jung and Muhammad Khan Bangash
(B) Shuja-ud-Daulah and Muhammad Ali
(C) Shuja-ud-Daulah and Shah Alam II
(D) Shah Alam II and Muhammad Ali
Ans. (C)
13. Match the individuals given in List-I with the movements given in List-II and
select the correct answer using the codes given below the lists
List-I List-II
(a) Malati Choudhury
1. Surma Valley no-rent struggle
(b) Karuna Sindhu Roy
2. Utkal Provincial Kisan Sabha
(c) Bhagwan Singh Longowalia
3. Patiala Muzara Movement
(d) Yadunandan Sharma
4. Bihar Kisan Sabha
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A) 1
2
3
1
(B) 2
1
4
1
(C) 2
1
4
1
(D) 1
2
1
4
Ans. (C)
14. William Digbey, a British Writer had calculated that the number of who died
during famines from 1854 to 1901 was almost over
(A) 28825000
(B) 30575000
(C) 32853000
(D) 305500
Ans. (A)
15. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List-I List-II
(a) Prati Sarhar and Nyayadan Mandal
1. Quit India Movement in Midnapur
(b) Mohan Singh and Niranjan Singh Gill 2. RIN revolt
(c) B.C.Dutt
3. Indian National Army
Page 49

ih
(d) Jatiya Sarkar and Vidyut Vahini 4. Quit India Movement in Satara
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4
(B) 4 3 2 1
(C) 4 2 3 1
(D) 1 2 3 4
Ans. (B)
16. Which one of the following was well known for the production of indigo during
the seventeenth century?
(A) Balasore
(B) Kalpi
(C) Lahore
(D) Sarkhej
Ans. (D)
17. In which of the following areas was the Mahalwari system introduced by the
English?
(A) North-west provinces
(B) The Gangetic valley
(C) The parts of central India and Punjab
(D) All of the above
Ans. (D)
18. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List I List II
(a) Nana Saheb 1. Delhi
(b) Nawab Hamid Au Khan 2. Kanpur
(c) Maulavi Ahmadullah 3. Avadh
(d) Mani Ram Devan
4. Assam
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1
2 4 3
(B) 1
2 3 4
(C) 2 1 3 4
(D) 2 1 4 3
Ans. (C)
19. Which one of the following pairs of persons was hanged on the charges of
assassinating English officers in England?
(A) Rajguru and Sukhdev
(B) Khudiram Bose and Surya Sen
(C) Madanlal Dhingra and Udham Singh
(D) Kartar Singh Sarabha and Ashfaqullah Khan
Ans. (A)
20. The Bengal Nawab who collected revenue directly from the ryots thought his
agents called ijaradars was
(A) Aliwardi Khan
(B) Murshid Quli Khan
(C) Shujauddin
(D) Sarfaraz Khan
Page 50

ih
Ans. (B)
21. One of the most important facts in the history of India during the 1st century
of British rule is the decay of her flourishing
(A) Trade
(B) Agriculture
(C) Industry
(D) A and B
Ans. (D)
22. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List-I List-II
(a) Rani Lakshmibai
1. Gwalior
(b) Maulavi Ahmadullah 2. Kanpur
(c) Nana Saheb 3. Faizabad
(d) Kunwar Singh
4. Jagdishpur
Codes:
(a)
(b) (c) (d)
(A)
3
4
2
1
(B)
1
3
2
4
(C)
2
3
4
1
(D)
1
2
3
4
Ans. (C)
23. Which one of the following European trading groups first established its factory
at Surat?
(A) The Portuguese
(B) The Dutch
(C) The English
(D) The French
Ans. (C)
24. Malacca cannot live without Cambay, or Cambay without Malacca, if they are to
be very rich and very prosperous.
This comment was made in the context of Asian trade by
(A) Tome Pires
(B) Linschoten
(C) Varthemea
(D) Barbosa
Ans. (A)
25. Who among the following had written a play Neel Darpan in 1860?
(A) Dinbandhu Mitra
(B) Sharat Chand Chatopadhya
(C) Bankim Chandra Chatterji
(D) Rabindra Nath Tagore
Ans. (A)
...................................................------------------------.........
.................................................
UPSC Civil Services Exam Practice test
1. Consider the following passage :
His records proclaim him as a feudatory of the emperor Somesvara III. He was his
capitals at Talakad in the South and Bankpura in
Page 51

ih
the North. It was in A. D. 1137 that he performed the great ceremony of
Tulapurusha.
The above passage refers to
(A) Mayursarman
(B) Ananta Varman Chodaganga
(C) Yayati Mahashivgupta-I
(D) Vishnuvardhana
Ans. (D)
2. Match List-I with List-Il and select the correct answer by using the codes given
below the costs
List-I
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Sir Aurobindo Ghosh
(c) Ravindra Nath Tagore
(d) Mahatma Gandhi
List-II
1. The British rule is a roller formidable in its weight and power having its uses,
but it does not help the said to become fertile.
2. Nationalism is a divinely appointed Sakti of the internal and must do its God
given work before it returns to the bosom of the
universal Energy from which it came.
3. A true Nationalist desires to build an old foundations. We dont want to
anglicise our institutions and denationalise them in the
name of social and political reforms.
4. I am not a visionary; I claim to be a practical idealist.
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 3 2 1 4
(C) 3 1 4 2
(D) 1 2 3 4
Ans. (B)
3 Mallacca cannot live without cambay, nor cambay without Mallacca, If they are to
be very rich and very prosperous. This
comment was made in the context of Asian trade by
(A) Tomes Pores
(B) Linschoten
(C) Varthenra
(D) Barbosa
Ans. (D)
4. Service was his portion in life. This was applicable to
(A) Buddhist Bhikshu
(B) Vaisya Varna
(C) Sudra Varna
(D) Chandala
Ans. (C)
5. Among other nations it is usual, in the contests of war to ravage the soil; among
Indians, the tillers of soil, even when battle is
raging in their neighbourhood, are undisturbed by any sense of danger and remain
Page 52

ih
unmolesteel-This statement was made by
(A) Huien Tsang
(B) Herodotus
(C) Megasthenese
(D) Fa Hien
Ans. (A)
6. Alberuni states that the antyajas, who were not reckened amongst any of the four
varnas, were composed of eight groups or guilds
of craftsman or professionals. Which one of the following did not belong to any of
the eight guilds?
(A) Shoemaker
(B) Weaver
(C) Fisherman
(D) Blacksmith
Ans. (A)
7. Megasthenese States There was no slavery in India. This statement must have
been made because
(A) There was absence of slavery in India
(B) Slavery was not prevalent in India in the extreme from as he be had seen in
Greece
(C) He moved only with the king and elites in the capital
(D) He work this on hearsay
Ans. (B)
8. We have how an open conspiracy to free the country from foreign rule and you.
Comrades, and all our countrymen and
countrywomen are invited to join it.
(A) M.N.Roy
(B) Jayaprakash Narayan
(C) Subhash Chaudray Bose
(D) Jawahar La! Nehru
Ans. (B)
9. So complete was the ruin that not a cat or dog was left among the buildings of
the city, in its palace or its suburbs.
The above statement about the transfer of capital by Sultan Muhammad bin Tughluq was
made by
(A) Amir Khusrau
(B) Isami
(C) Ibn Batuta
(D) Ziauddin Barni
Ans. (D)
10. Amongst his great nobles he (the king) was so predominant that none dare lift
his head too high but with the humble classes he
was benevolent and debonair, willingly giving them audience and hearing their
petitions. He was pleased to accept their presents,
taking them into his hands and holding them to his breast.
Consider the question given above and indicate who it is attributed to and who was
the king referred to in it
(A) Monserrate Akbar
(B) Tavernier Jahangir
Page 53

ih
(C) Fitch Shahjahan
(D) Hawkings Aurangazeb
Ans. (A)
11. The British Government decided and declared to leave India by June 1948 in
(A) 1946A.D.
(B) February 1947A.D.
(C) April 1947A.D.
(D) June 1947 A.D.
Ans. (B)
12. Community Development Project was initiated in the year
(A) 1951 A.D.
(B) 1952A.D.
(C) 1954AD.
(D) 1956A.D.
Ans. (C)
13. The first tri-colour flag was hoisted on
(A) 3lstJanauary, 1928
(B) 31st December, 1929
(C) 26th January, 1950
(D) 15th August, 1947
Ans. (B)
14. The States Reorganisation Act was passed in
(A) 1908 A.D.
(B) 1950 A.D.
(C) 1954 A.D.
(D) 1956 A.D.
Ans. (D)
15. Which Congress President said. I am a socialist ?
(A) J.L.Nehru
(B) Motilal Nehru
(C) Subhash Chandra Bose
(D) M.N.Roy
Ans. (A)
16. Who among the following modern writers of Malyalam Literature, has recieved the
Jnanpeeth (Gyan peeth) Award?
(A) Pallathu Raman
(B) Kuttippurath Kesavan
(C) G. Sankar Kurupa
(D) Krishna Pillai
Ans. (C)
17. Who among the following is the author of the novel, Coolle?
(A) Pallathu Rao
(B) Mulak Raj Anand
(C) R.K. Narayan
(D) Bhabani Bhattacharya
Ans. (B)
18. Which among the fol1owing constituted the novelty of the Art of Painting of Ravi
Verma?
(A) Portraits
Page 54

ih
(B) Frescoes
(C) Use of all colours in painting Indian Mythological
(D) Water Colour Drawings
Ans. (C)
19. All native States who afterwards became part of the Indian Union had agreed to
accede to it by the end of the year
(A) 1947 A.D.
(B) 1948 A.D.
(C) 1949 A.D.
(D) 1950 A.D.
Ans. (B)
20. The principle of Panchsheel was declared by India and China in the year
(A) 1952A.D.
(B) 1953A.D.
(C) 1954A.D.
(D) 1955A.D.
Ans. (C)
21. The Community. Development Project and National Extension Service were
initiated for the welfare of the villagers in
the year
(A) 1951A.D.
(B) 1952A.D.
(C) 1954A.D.
(D) 1956A.D.
Ans. (B)
22. The Indian Independence Act, 1947 came into force on
(A) February 20, 1947
(B) June 3, 1947
(C) July 18, 1947
(D) August 15, 1947
Ans. (D)
23. Which one of the following statement is correct?
(A) The Indian Independence Act, 1947 gave unlimited powers to the Constitution
Assembly of each Dominion to frame
and adopt any Constitution and to repeal any act of the British Parliament
(B) The Indian Independence Act, 1947 came into force on the 15th August, 1947
(C) The Indian Independence Act, 1947 provided that the district of Silhet in Assam
would form part of India
(D) The Indian Independence Act, 1947 made it mandatory that the Constituent
Assemblies of India and Pakish
should consist of members directly exected by the people
Ans. (B)
24. Who among the followiug were associated with Trade Union Movement in India?
1. B. P. Wadia
2. N.M.Joshi
3. Dhundiraj Thengdi
4. K. Kamaraj
5. Vitthal Bhai Patel
Choose the correct answer from the codes given below
Page 55

ih
Codes:
(A) 1 and 2 only
(B) l, 2 and 3
(C) l, 3 and 4
(D) 3, 4 and 5
Ans. (B)
25. We have now an open Conspiracy to free the country from foreign rule and you,
Comrades, and all our countrymen
and countrywomen are imated to join it.
Who among the following made this declaration?
(A) M.N.Roy
(B) Jayaprakash Narayan
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Jawahar Lal Nehru
Ans. (B)
MCQ IN HISTORY - 4
Free Online Sample Solved Questions Indian history for UPSC IAS
Free IAS Online Practice Test: Indian history
1. Which one of the following adumbrated principles and constitutional provisions
which were later incorporated in the MontaguChelmsford Reforms?
(A) Nehru Report
(B) Wavel Plan
(C) Lucknow Pact
(D) Poona Pact
Ans. (C)
2. Nagarjunas Shunyavada is expounded in
(A) Yogachara
(B) Vaibhashika
(C) Madhyamika
(D) Sautrantilca
Ans. (C)
3. The High Courts at Calcutta, Bombay and Madras to replace the Sadar Courts of
Diwali and Nizamat were established in the year
(A) 1793
(B) 1831
(C) 1833
(D) 1865
Ans. (D)
4. The celebrated author Kshemendra lived in
(A) Bengal
(B) Kashmir
(C) Maharashtra
(D) Gujarat
Ans. (B)
5. The earliest-Indian coins are not earlier than
(A) 7th century B.C.
(B) 5thcentury B.C.
(C) 3rdcenturyl3.C.
Page 56

ih
(D) 2nd century A. D.
Ans. (B)
6. Given below are two statements One labelled as Assertion (A) : and the other
labelled as Reason (R):
Assertion (A) : There are instances of rural resistance in early medieval Deccan and
South India.
Reason (R) : Grants of agrahara and devadana rights to brahmanas and temples
respectively undermined the rights of villagers.
In the context of the above two statements, which one of the following correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (k) are true but R is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans. (A)
7. In ancient Indian social structure the term aniravasita related to
(A) BraInnanas and Kshatriyas
(B) Vaisyas and Sudras
(C) Sudras only
(D) People outside the Varna classification
Ans. (C)
8. Which of the following pair is not correctly matched?
(A) Udiyanjeral : Cheraking
(B) Nedunjeliyan
: Pandya king
(C) Senganan
: Chola king
(D) Pan : Pallava king
Ans. (D)
9. Biographies of Jaina Tirthankaras are found in
(A) Bhagavati Sutra
(B) Kalpa Sutra
(C) Niryavali Sutra
(D) Uvasagadasao
Ans. (A)
10. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
below the lists:
List-I List-II
(Sources)
(Information about Chandragupta Maurya, correct or incorrect, given
sources mentioned in List-Il)
(a) Greek source
1. He was born in humble family
(b) Jam source 2. He was the sort of a Kshatriya chief
(c) Buddhist source
3. He was a Sudra
(d) Brahmanical source 4. He was the son of a village head mans daughter
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
5
3
1
(B)
1
3
4
2
(C)
1
4
2
3
(D)
3
5
2
4
Ans. (C)
11. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
Page 57

ih
below the lists:
List-I List-II
(Books) (Authors)
(a) Iyar Danish 1. Abdul Hamid Lahori
(b) Humayunnama 2. Khwafi Khan
(c) Badshahnama 3. Gulbadan Begum
(d) Muntakhab-ul Luhab 4. Abul Fazl
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
1
2
4
3
(B)
4
3
1
2
(C)
4
1
3
2
(D)
1
4
3
2
Ans. (B)
12. The Polygars were
(A) Horse-traders from Afghanistan during the Mughal period
(B) A famous caste of bankers of Marwar
(C) Chiefs subordinate to the nayakas in the Vijayanagar kingdom
(D) Agents of the European companies for purchase of silk and muslin in Bengal
Ans. (C)
13. Which one of the following Sultans extended agricultural loans called sondhars
to the poor peasants for promoting cultivation?
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Mohd. Bin Tughlaq
(D) Firoze Tughlaq
Ans. (C)
14. This site was granted to French East-India Company in 1674 by Shaista Khan, a
governor under the Mughal emperor Aurangzeb,
During the Seven Years War (175663) this town was captured (1757) by the John
Company
but later (1763) restored to the French. Recaptured by the English in 1778,
after the outbreak of the
American war of Independence (177684) it was restored to the French by the
Treaty of Pairs 1785).
Wrested again by the British in 1793, on the outbreak of the revolutionary wars
in Europe,
it was finally restored to the French in I15 and remained part of their overseas
empire until its transfer to the Indian republic in 1951.
The reference here is to
(A) Pondicherry
(B) Karaikkal
(C) Chandernagore
(D) Mahe
Ans. (C)
15. The East-India Company began to use the term Investments in India for
(A) Their bullion imports to purchase Indian goods
(B) The loot from Buxar for purchasing Indian goods
(C) The profits made from duty free inland trade and the surplus from Diwani revenue
Page 58

ih
(D) The borrowed money from India moneylenders for purchases in India
Ans. (C)
16. The Theosophists advocated the revival and strengthening of
(A) Hinduism, Zoroastrianism and Buddhism
(B) Hinduism, Buddhism and Islam
(C) Hinduism, Buddhism and Jainism
(D) Hinduism and Buddhism only
Ans. (D)
17. The Swaraj Party decided to take part in the Reforms Scheme under the Government
of India Act, 1919 because
(A) It wanted to gain political experience by forming government
(B) It wanted to expose the hallow ness of the reforms provided in the Act
(C) It wanted to co-operate with the government
(D) It wanted to curtail the influence of No changers
Ans. (B)
18. Which of the following newspapers advocated revolutionary terrorism during the
freedom struggle?
1. The Sandhya
2. The Yugantar
3. The Kal
Select the correct answer from the codes given below:
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans. (D)
19. What was considered as Varna Samkara?
(A) Illegitimate birth
(B) Revolt against the Varna system
(C) Transgression of Varna boundaries for marriage
(D) Championing the Varnasrama dharma
Ans. (A)
20. Which one of the following rebellions began in 1816 and lasted till 1832?
(A) Kol uprising
(B) Khasi uprising
(C) Kutch rebellion
(D) Naikada rising
Ans. (C)
21. The Factory Act of 1881 was passed with a view to
(A) Prohibit the employment of children below the age of 7 in any factory
(B) Allow the workers to trade unions
(C) Fix the wages of industrial workers
(D) Reduce the working hours for women employees
Ans. (A)
22. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
below the lists:
List-I List-II
(a) Merchants
1. Jithhaka
(b) Craftsmen
2. Setthis
Page 59

ih
(c) Federation of guilds
3. Satthavaha
(d) Caravan chief
4. Bhandagarika
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
1
4
3
(B)
2
1
3
4
(C)
1
2
3
4
(D)
1
2
4
3
Ans. (A)
23. The system of Itlaq a sort of draft enabling a royal soldier to collect his
salary from the state revenue officials was introduced by
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Feroze Shah Tughlaq
Ans. (D)
24. The Vijayanagar rulers are remembered for promoting agriculture by
(A) Building dams, tanks, wells, etc.
(B) Reducing tax on cultivated land
(C) Providing market facilities for agricultural products
(D) Purchasing food grains for the army
Ans. (A)
25. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
below the lists:
List-I List-II
(Nationalist Authors)
(Works)
(a) Krishnaji Prabhakar Khadilkar
1. Jhansi ki Rani
(b) Subhadra Kumari Chauhan
2. Kichaka Vadh
(c) Saadat Husan
3. Kali Salwar
(d) Vallathol Narayana Menon
4. Enpe Gurunathan
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
1
3
2
(B)
3
4
2
1
(C)
2
1
3
4
(D)
2
3
1
4
Ans. (A)
26. Of the four events mentioned below, which one was chronologically the last to
take place?
(A) Simla conference
(B) Election of July 1946
(C) The offer of the Cabinet Mission Plan
(D) Muslim League joining the Interim Government
Ans. (D)
27. In the committee which prepared the Nehru Report (1928) the Liberal Federation
was by
(A) M.R.Jayakar
(B) Tej Bahadur Sapru
(C) V. S. Srinivasa Sastri
Page 60

ih
(D) M.S.Aney
Ans. (B)
28. Which one of the following was the most westerly outpost of the Harappan
culture?
(A) Lothal
(B) Sutkagen Dor
(C) Rangpur
(D) Manda
Ans. (B)
29. Which one of the following places on the Western Coast of India had an English
factory?
(A) Cochin
(B) Tellicherry
(C) Cannanore
(D) Calicut
Ans. (C)
30. Which one of the following statements is correct?
(A) The Permanent Settlement of Bengal, concluded in 1793 by Cornwallis, provided
proprietary rights in the soil to class of aristocratic Zamindars
(B) The Zamindars emerged from the Permanent Settlement operations in a weaker
position
(C) Thomas Munro developed a system of settlement under which the government did not
deal directly with the individual peasant cultivator
(D) The land policy and settlements did not lead to structural changes in control
over land aid in the relations among classes associated with land-cultivation
Ans. (A)
31. The bill to cancel the exemption given to the European community from the
jurisdiction of the Magistrates and the Criminal Courts
established by the East-India Company was proposed in
(A) 1849
(B) 1861
(C) 1879
(D) 1882
Ans. (D)
32. The term Nadukal mentioned in the Sangam literature
(A) Is a reference to a velir chief
(B) Means memorial stone
(C) Was a tax on nadus
(D) Was an item of export in Indo-Roman trade
Ans. (A)
33. According to the Mahasanghikas, a being is composed of
(A). Five Dharmas
(B) Seven Dharmas
(C) Nine Dharmas
(D) Eighteen Dharmas
Ans. (A)
34. Which of the following were important characteristics of early Bhagavatism?
1. Devotion
2. Action
Page 61

ih
3. Knowledge
4. Social rigidity
5. Self-sacrifice (Tyaga)
(A) 1 and3
(B) 1, 2,3and5
(C) 1, 2, 4 and 5
(D) 2,3and5
Ans. (A)
35. During the reign of Bind Sara there was unrest at
(A) Ujjayani
(B) Pushkalavati
(C) Takshasila
(D) Rajagriha
Ans. (C)
36. During the Mauryan period Lakshanadhyaksha was
(A) An officer possessing knowledge of the characteristics of animals
(B) A professional astrologer
(C) An official in charge of road marks
(D) An official in charge of mint
Ans. (D)
37. Which one of following denoted a series of coins?
(A) Gajasataka
(B) Gadhiya
(C) Hiranyadama
(D) Katisama
Ans. (B)
38. Which one of the following statements correctly describes the Dual Government
arrangement made by the East-India Company in Bengal?
(A) Executive and judicial authority were separated
(B) Revenue collection was entrusted to the Deputy Nawab, while military affairs
were retained by the Company
(C) Revenue administration and the administration of criminal justice were separated
and were with the British and the Nawab respectively
(D) The new arrangement was made to encourage agriculture
Ans. (B)
39. Foreign capitalists were attracted by Indian industry for a variety of reasons.
Which one of the following reasons was not one of them?
(A) Labour was extremely cheap
(B) Raw materials were readily and cheaply available
(C) Indian capitalist class wars well developed but unable to compete
(D) For many Indian products there was a ready demand the world over
Ans. (C)
40. The author who described the Revolt of 1857 as the First War of Independence
was
(A) Ashok Mehta
(B) R.C. Mazumdar
(C) S. N. Sen
(D) V. D. Savarkar
Ans. (D)
Page 62

ih
41. The three methods of land revenue assessment-batai, khet batai and long
batai-were related to
(A) Ghallabakshi
(B) Masaq
(C) Kankut
(D) Zabt
Ans. (A)
42. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
below the lists
List-I List-II
(Royal personages)
(Tombs at)
(a) Babur
1. Lahore
(b) Prince Khusrau
2. Kabul
(c) Nur Jahan
3. Allahabad
(d) Rabia-ud-Dauran 4. Aurangabad
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A)
2 3 1 4
(B)
2 1 4 3
(C)
4 2 3 1
(D)
1 4 2 3
Ans. (A)
43. The Mughal emperor who issued a firman to the English East-India Company in 1717
to trade freely in Bengal was
(A) Bahadur Shah
(B) Shah Alam
(C) Farrukh Siyar
(D) Jahandar Shah
Ans. (C)
44. Who among the following were among those who caused major uprisings against
Murshid Quli Khan?
1. Sitaram Ray
2. Udai Narayan
3. Ghulam Muhammad
4. Saadat Khan
Choose the correct answer from the codes given below
(A) 1 and 2
(B) 2 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1 and 4
Ans. (A)
45. With whom was the Rayotwari settlement a made?
(A) Zamindars
(B) Cultivators
(C) Muqqadams
(D) Village Panchayats
Ans. (B)
46. Which of the following is Correct?
(A) The permanent zamindari settlement of Lord Cornwallis vested the ownership of
Page 63

ih
land in the zamindars
(B) The permanent zamindari settlement of Lord Cornwallis vested the ownership of
land in the individual pents
(C) The permanent zamindari settlement of Lord Cornwallis vested the ownership of
land in the villages communities
(D) The permanent zamindari settlement of Lord Cornwallis vested the ownership of
land in the state
Ans. (A)
47. Which agricultural product did not attract the British people?
(A) Indigo
(B) Tea
(C) Cotton
(D) Coffee
Ans. (C)
48. Which one was not a pioneer industry in India during British rule?
(A) Cotton
(B) Iron
(C) Jute
(D) Coal
Ans. (B)
49. Industrial Revolution was started in which country did
(A) England
(B) France
(C) Germany
(D) U.S.A.
Ans. (A)
50. The First census in India was held in
(A) 1861
(B) 1871
(C) 1881
(D) 1891
Ans. (C)
.............................................-----------------------------------....
.........................................................
Free Online Indian History Solved Question Paper for all Exams.
1. The first national news agency of India was
(A) The Indian Review
(B) The Free Press of India
(C) The Hindustan Review
(D) The Associated Press of India
Ans. (D)
2. Which one of the following events helped Gandhi who had returned from South
Africa in 1915
more directly to emerge as the undisputed leader of the Indian National Congress?
(A) Edwin Montagus announcement on 20 August, 1917 in the House of Commons that the
policy of
the British Government would be the gradual development of self governing
institutions with a view to
the progressive realization of responsible government in India
Page 64

ih
(B) Annie Besant became almost overnight a pro-Raj supporter after Montagus promise
of responsible government in India
(C) B. G. Tilak departed for England in September 1918 to fight a libel suit against
Velentine Cherol
(D) The British Raj passed the Rowlett Act on 18 March, 1919 to suppress the
revolutionary movements against it
Ans. (D)
3. The French East India Company was founded in
(A) 1663
(B) 1664
(C) 1665
(D) 1666
Ans. (B)
4. Match List-I with List-Il and select the correct answer
List-I List-II
(a) Bal Gangadhar Tilak 1. The British rule is a roller formidable in its weight
and
Power having its uses, but it does not help the soil to
Become fertile.
(b) Sri Aurobindo Gbose 2. Nationalism is a divinely appointed Shakti of the
Internal and must do its God given work before it
Returns to the bosom of the Universal Energy from
Which it came?
(c) Rabindranath Tagore .3. A true Nationalist desires to build on old foundations.
We dont want to anglicize or institutions and
Denationalize them in the name of Social and Political
Reforms.
(d) Mahatma Gandhi 4. I am not a visionary. I claim to ke a practical idealist.
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 1 2 3 4
(C) 3 2 1 4
(D) 3 4 2 1
Ans. (B)
5. Who among the following were the Indian Liberals who attended the first session
of the Round Table Conference?
1. Tej Bahadur Sapru
2. V. S. Srimvasa Sati
3. M.R.Jayakar
4. C. Y. Chintamani
Choose the correct answer from the codes given below
(A) l, 2and3
(B) l, 2and4
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans. (D)
6. Why did Ranjit Singh avoided military encounter with the English? It was because
(A) Initially he enjoyed cordial relations with the British
Page 65

ih
(B) Ranjit Singh was busy in conquering Multan, Kashmir, Peshwar etc
(C) He was assured by Metcalfe of the British alliance
(D) He understood that hell be of no match to the military power of the British
Ans. (D)
7. Rani Gaidilineu a rebel leader against the British, was from
(A) Tripura
(B) Assam
(C) Nagaland
(D) Manipur
Ans. (D)
8. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given
below the Lists
List-I List-II
(a) Dutch
1. Goa
(b) English
2. Pulicut
(c) Portuguese 3. Hugh
(d) French
4. Chinsura
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3
4 1 2
(B) 1 3 2 4
(C) 2 3 1 4
(D) 2 1 4 3
Ans. (C)
9. In 1751 Alivardi virtually ceded Orissa to
(A) Nanaji Holkar
(B) Raghuji Bhonsle
(C) Mahajadi Sindhia
(D) BajiRao
Ans. (B)
10. Who among the following had set up an association called Mitra Mela?
(A) P. Mitra
(B) V.D. Savarkar
(C) Barindra Kumar Ghosh
(D) Chapekar Brothers
Ans. (A)
11. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
below the Lists
List-I (Events) List-II (Person)
(a) The First Mysore War
1. Cornwallis
(b) The Second Mysore War
2. Lord Hastings
(c) The Third Mysore War
3. Wellesley
(d) The Fourth Mysore War
4. Warren Hastings
5. Col. Smith
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 5
4 1 3
(B) 1 2 3
4
(C) 5 4 3
2
Page 66

ih
(D) 4 3 2 1
Ans. (A)
12. In the elections of 1937 the Muslim Leagues electoral Performance in the Muslim
Majority provinces such as Sindh.
Punjab and North West Frontier had been
(A) Extremely good
(B) Very good
(C) Good
(D) Very poor
Ans. (D)
13. In March 1784 the treaty of Mangalore was concluded mainly at the insistence of
(A) Warren Hastings
(B) Colonel Fullarton
(C) Tipu Sultan
(D) Lord McCartney
Ans. (D)
14. On 3 Feb. 1928, the Simon Commission landed in
(A) Bombay
(B) Calcutta
(C) Madras
(D) Delhi
Ans. (A)
15. Raj Ballabh, Ghasiti Begam, Shaukat Jung were the arch foes of
(A) Alivardi .Khan
(B) Siraj-ud-daulah
(C) Mir Qasim
(D) Nanda Kumar
Ans. (B)
16. Rabindra Nath Tagore gave up his knighthood because of
(A) Jalianwalla Bagh tragedy
(B) Brutal Suppression of Civil Disobedience Movement
(C) Execution of Bhagat Singh
(D) Chauri-Chaura incident
Ans. (D)
17. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
below the Lists
List-I List-II
(Tribes who revolted
(Year of revolt)
against the British)
(a) Khands
1. 1820
(b) Santhals
2. 1846
(c) Kols
3. 1855
(d) Mundas
4. 1895
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3
1 2 4
(B) 3 2 1
4
(C) 2 1 4
3
(D) 1 4 2 3
Page 67

ih
Ans. (B)
18. Modernisation of Muslims in India was initiated by
(A) Sir Syaid Ahmad Khan
(B) Abdul Latif
(C) Badruddin Taiyabji
(D) Syaid Amir Ali
Ans. (A)
19. In the late 17th and early 18th centuries, the export of Indian opium to the
Indonesian archipelago was dominated by the
(A) Gujarati and Marwari mercantile groups
(B) Portuguese
(C) Dutch East India Company
(D) English East India Company
Ans. (C)
20. There was little sympathy in spite of loud professions of loyalty.
Moderate and Extremist alike learnt with satisfaction of German victories.
There was no love for Germany of course. Only the desire to see our rulers
humbled. Who among the following wrote this?
(A) C. R. Das
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Gandhi
(D) Rabindranath Tagore
Ans. (B)
21. Consider the following British officers
1. James Grant
2. John Shore
3. Warren Hastings
4. Macnaughten
Those well-known in connection with the revenue settlement include
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 2 and 3
Ans. (B)
22. In the early decades of Maratha rule the most popular unit of Land revenue
measurement was
(A) Gaj
(B) Kathi
(C) Jarib
(D) Janjir
Ans. (B)
23. Match List-I (Personalities connected with the uprising of 1857) with the
List-II (Places) and
select the correct answer using the codes given below the lists
List-I List-II
(a) Kunwar Singh 1.Delhi
(b) Maulavi Ahmadullah 2.Bihar
(c) Mangal Pandey 3.Faizabad
(d) Zeenat Mahal 4.Barrakpore
Page 68

ih
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A) 3
2
1
4
(B) 2
3
1
4
(C) 2
3
4
1
(D) 3
2
4
1
Ans. (B)
24. Which one of the following correctly describe the function of the Amatya in the
Ashtapradhan System?
(A) The Prime Minister
(B) The Finance Minister
(C) The minister who preserved a daily record of the kings acts and the proceedings
of his court
(D) The minister for ecclesiastical matter
Ans. (B)
25. Who among the following wee associated with Trade Union Movement in India?
1. B.P. Wedia
2. N.M. Joshi
3. Dhundiraj Thengdi
4. K. Kamaraj
5. Vithalbhai Patel
Choose the correct answer from the codes given below
Codes:
(A) 1 and 2 only
(B) l, 2 and 3
(C) 1, 3 and 4
(D) 3, 4 and 5
Ans. (B)
....................................................---------------------------.....
...............................................................
History UPSC , IAS Question papers of Indian History
1. The Central Hindu School at Banaras which served as a nucleus of the Banaras
Hindu University was established by
(A) Madan Mohan Malaviya
(B) Mrs. Annie Besant
(C) Bhagawan Das
(D) Swami Shradhananda
Ans. (B)
2. The first Maratha war took place during the Governor Generalship of
(A) Warren Hestings
(C) Sir Robert Clive
(B) Lord Emherst
(D) Welleslley
Ans. (A)
3. Which one of the following was a new cash crop introduced in India during the
17th century?
(A) Indigo
(B) Red chilly
(C) Groundnut
Page 69

ih
(D) Tobacco
Ans. (B)
4. The Mughal fireman of free trade in Bengal was granted to the English in (A) 1717
(B) 1756
(C) 1650
(D) 1696
Ans. (A)
5. Who among the following were associated with the starting of the Rahnumai Mazdayasan?
1. Nauroji Furdoonji
2. Dadabhai Nauroji
3. S. S. Bangali
Choose the correct answer from the codes given below
(A) land2
(B) land3
(C) 2 and 3
(D) 1,2 and 3
Ans. (C)
6. Which one of the following was a cause for the decline of the textile industry in
Bengal during the 18th century?
(A) Decline in the quality of production
(B) Non-availability of raw material
(C) High tariff rates on export to Britain
(D) Non-availability of craftsman
Ans. (C)
7. Who abolished the dual system of Government Bengal?
(A) Clive
(B) Spencer
(C) Warren Hastings
(D) Comwallis
Ans. (C)
8. The Swaraj Party decided to take part in the Reforms Scheme under the Government
of India Act, 1919 because
(A) It wanted to gain political experience by forming government
(B) It wanted to expose the hollowness of the reforms provided in the Act
(C) It wanted to cooperate with the government
(D) It wanted to curtail the influence of no changers
Ans. (B)
9. The British established their first trading centre at
(A) Surat
(B) Bombay
(C) Madras
(D) Calcutta
Ans. (A)
10. Given below are four Industries that developed during the British rule in India
1. Jute Industry
2. Iron and Steel Industry
3. Textile Industry
Page 70

ih
4. Sugar Industry
Which one of the following shows the correct chronological order in which the
industries developed?
(A) 1,2,3,4
(B) 3,1,2,4
(C) 1,3,2,4
(D) 4,1,2,3
Ans. (C)
11. As part of the Civil Disobedience Movement there was defiance of forest laws in
(A) The Madras Presidency and Orissa
(B) Maharashtra, Karnataka and the Central Provinces
(C) Kerala, Gujarat and Assam
(D) Bengal and Orissa
Ans. (A)
12. The Anglo-Afghan relations in the 19th century were determined because of fear
of expansion towards India of
(A) France
(B) Russia
(C) Persia
(D) Afghanistan
Ans. (B)
13. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Ryotwari settlement: Madras
(B) Permanent settlement: Bengal
(C) Mahalwari settlement: North Western province
(D) Talukadari system: Bombay
Ans. (D)
14. Match List-I with List-il and select the correct answer from the codes given
below the lists
List-I List II
(Congress sessions) (Ideological formulations)
(a) Lucknow session, 1916 1. Full democracy
(b) Lahore session, 1929 2. Congress-League pact
(c) Karachi session, 1931 3. Puma Swaraj resolution
(d) Faizpur session, 1936 4. Adoption of Fundamental Rights
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1
(B) 2 3 4 1
(C) 2 4 1 3
(D) 4 3 2 1
Ans. (D)
15. The Indian Association played an important role in arousing national
consciousness through the formation of the
(A) Indian National Congress
(B) Bengal British Indian Society
(C) Indian National Conference
(D) British India Association
Ans. (C)
Page 71

ih
16. Which act is known as the black Act?
(A) filbert Bill
(B) Rowaltt Act
(C) Hunter Act
(D) Act of 1909
Ans. (B)
17. The East India Company began to use the term investments in India for
(A) Their bullion imports to purchase Indian goods
(B) The loot from Buxar for purchasing Indian goods
(C) The profits made from duty free inland trade and the surplus from Diwani revenue
(D) The borrowed money from Indian money lenders for purchases in India
Ans. (C)
18. The Whitely Commission was concerned with
(A) Labour
(B) Education
(C) Public health
(D) Reorganization of civil service
Ans. (A)
19. Who among the following were associates of Bal Gangadhar Tilak?
1. Vishnu Krishna Chiplunkar
2. Gopal Ganesh Agarkar
3. Madhavrao Namjoshi
4. Rao Bahadur Madhavrao fasudeva Barve
(A) 1,2and4
(B) 1,3and4
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2 and 3
Ans. (D)
20. The Dutch established their first trading centre at
(A) Surat
(B) Calicut
(C) Cochin
(D) Pondicherry
Ans. (A)
21. Tipu Sultan was defeated by the British in
(A) Battle of Wandiwash
(B) Carnatic war
(C) Battle of Buxar
(D) Third Anglo-Mysore war
Ans. (D)
22. Baba Ram Chandra organized peasants in
(A) Oudh
(B) Bihar
(C) Bengal
(D) Andhra
Ans. (A)
23. Who among the following was the first leader to organize labour movement in
India?
(A) B. P. Wadia
Page 72

ih
(B) Lala Lajpat Rai
(C) N. M. Lokhandy
(D) N. G. Ranga
Ans. (A)
24. The remittance problems from India was initially tackled by the East India
Company Government through the
(A) Development of more exports, of grains from India
(B) Exports of more cotton and silk goods to Europe
(C) Development of indigo and export of opium to China
(D) Development of jute and promotion of its export to Europe
Ans. (A)
25. In 1906 the All India Muslim League was founded under the leadership of the
(A) Aga Khan
(B) Nawab of Dhaka
(C) Nawab Mohsin-ul-Mulk
(D) All the above
Ans. (D)
.............................................---------------------------------------------................................................
Free Online History Practice Model Test Paper
1. The Telugu version of the Mahabharata was completed in the thirteenth century by

(A) Pampa
(B) Tikkanna
(C) Kambana
(D) Nanniah
Ans. (B)
2. Which of the following causes was not responsible for the downfall of Tipu?
(A) He was inferior in financial resources to the English
(B) He was inferior in Man-power to the. English
(C) He was not helped by any Indian rulers
(D) He persecuted the Hindus
Ans. (D)
3. Firdausi was the Poet laureate at the court of
(A) Mohd. Ghori
(B) Jaipal
(C) Mahmud Ghaznavi
(D) None of these
Ans. (C)
4. Which was the revenue system introduced in Punjab by British?
(A) Mahaiwari
(B) Mirasdari
(C) Jagirdari
(D) Ryotwari
Ans. (A)
5. The Dutch East India Company was established in the year
(A) 1602
(C) 1600
(B) 1620
Page 73

ih
(D) 1609
Ans. (A)
6. The Brehadeshvara temple was built by
(A) Rajaraja
(B) Rajendra Chola
(C) Vira Rajendra
(D) Kulottunga
Ans. (A)
7. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
below the lists:
List-I List-II
(a) Rudramal temple
1. Khajuraho
(b) Kandariya Mahadeva temple
2. Bhuvaneshwar
(c) Udayeshwara temple 3. Kanchipuram
(d) Lingaraja temple
4. Siddhapur
5. Udaipur
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A) 3 1 4 2
(B) 4 5 3 1
(C)
4 1 5 2
(D) 3 4 5 2
Ans. (C)
8. Indian Economic drain was described in the British Period by
(A) Dadabhai Nauroji
(B) Surendra Nath Beneraji
(C) Balagangadhar Tilak
(D) Annie Besant
Ans. (A)
9. The Britishers did export inainly from India to Britain
(A) Cotton and Iron
(B) Cotton, Spin and wool
(C) Cotton and wool
(D) Cotton and food grains
Ans. (C)
10. Europeans were first interested in
(A) Silk
(B) Indigo
(C) Spices
(D) Leather goods
Ans. (B)
11. Assam was created a separate province when
(A) Curzon Partitioned Bengal in 1905
(B) Mmto announced Bengal the new reform proposals in 1905-1906
(C) Partition of Bengal was annulled in 1911
(D) Montagu-Chamsford reforms were implemented in 1919
Ans. (C)
12. What is the correct chronological sequence of the following Acts?
1. Indian Trade Union Act
Page 74

ih
2. Indian Factories Act
3. The Trade Disputes Act
4. Indian Mines Act
Select the correct answer, from The codes given below
Codes:
(A) 2,4,1,3
(B) 3,1,4,2
(C) 1,3,2,4
(D) 4,2,3,1
Ans. (A)
13. The Poona Sarvajanik Sabha was used by Tilak to popularise
(A) The legal rights of ryots in a famine situation
(B) The Swadeshi Movement in the Bombay Province
(C) Civil Disobedience Movement
(D) The demand for social reforms
Ans. (A)
14. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
below the lists
List-I List-Il
(Legislation)
(Governors General)
(a) Hindu Widows Remarriage Act
1. William Bentick
(b) Prohibition of Sati 2. Lansdowne
(c) Age of Consent Act 3. Ellenborough
(d) Abolition of Slavery
4. Daihousie
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A)
3
4 2 1
(B)
4
2 1 3
(C)
4
1 2 3
(D)
2
1 3 4
Ans. (C)
15. Who among the following could not attend the First meeting of Indian National
Congress?
(A) Dadabhai Nauroji
(B) Surendra Nath Banerjee
(C) Badruddin Tyabji
(D) R.C.Dutt
Ans. (B)
16. Which among the following did not emerge as a new social class during the
British rule in agrarian areas?
(A) Zamindars
(B) Absentee landlords
(C) Tenants under zamindars and absentee landlords
(D) Bourgeoise farm holders
Ans. (B)
17. Of the four events mentioned below, which one was chronologically the last to
Lake Place?
(A) Simla Conference
(B) Election of July 1946
Page 75

ih
(C) The offer of the Cabinet Mission Plan
(D) Muslim League joining the Interim Government
Ans. (D)
18. In the Nineteenth century, there was a phenomenal increase in the pressure of
population on land because the
(A) Introduction of commercial crop attracted the peasantry to agriculture
(B) Rum of handicrafts and village industries drove the population to agriculture
(C) Fall of native governments had reduced the avenues of employment
(D) Urban population began to migrate to the rural areas for reason of security
Ans. (B)
19. The Sardeshmukhi of the Marathas was
(A) A tax levied deshmukhs
(B) A capitation levy r
(C) A share in revenue collected by other authorities
(D) Village lands set aside for the deshmukhs
Ans. (C)
20. Who was the first President of the All India Trade Union Congress?
(A) V.V.Giri
(B) S.A.Dange
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Lala Lajpat Rai
Ans. (D)
21. Tipu Sultan of Mysore was killed in a bloody engagement in
(A) The fourth Mysore War
(B) The third Mysore War
(C) The first Mysore War
(D) The second Mysore War
Ans. (A)
22. Which of the following were the main sources of revenue of the company
government in India?
1. Land revenue
2. Monopoly of salt and opium trade
3. Freight charges
4. Commutation bond
5. Sair (i.e. customs, talls, excise duties-etc.) Choose the correct answer from the
codes given below
(A) 1, 2 and 3
(B) l, 2 and 5
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 3 and 5
Ans. (B)
23. The treaty of Srirangpattnam was signed between the British and
(A) Haider Ali
(B) Tipu Sultan
(C) Dupllix
(D) Nanjaraj
Ans. (B)
24. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
below the lists
Page 76

ih
List-I List-II
(a) Buddhu Bhagat
1. Santhal rebellion (1855)
(b) Sido and Kanhu
2. Bhumij rebellion (1833)
(c) Titu Mir
3. Farozi Movement (1836-37)
(d) Ganganarayan
4. Kol insurrection (1831-32)
(e) Shariatullah
5. Barasat Vidroha (1831)
Codes:
(a) (b) (c) (d) (e)
(A) 4 5 2 1 3
(B) 5 1 3 2 4
(C) 4 1 5 2 3
(D) 3 2 5 4 1
Ans. (C)
25. What is the -correct chronological sequence of the following acts?
1. Indian Trade Unions Act
2. Indian Factories Act 3. The Trade Disputes Act
4. Indian Mines Act Select the correct answer from the codes given below
(A) 2,4,1,3
(B) 3,1,4,2
(C) 1,3,2,4
(D) 4,2,3,1
Ans. (A)
......................................................................---------------------------------------..................................
Indian History MCQ Solved Question Paper For Various Competitive Examination
1. The contemporary source that provides satisfitical data immensely valuable to the
study of economy of the Mughal Empire is the
(A) Tabaqat-i-Akbari
(B) Ain-i-Akbari
(C) Tuhfah-i-Akbarshahi
(D) Badshahnama
Ans. (B)
2. The leaders of 1857 Mutineers who was caught & hanged was
(A) Kunwar Singh
(B) Nana Saheb
(C) Tantya Tope
(D) Rani Laxmibai of Jhansi
Ans. (C)
3. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List I List II
(a) Bhil uprising
1. 1841
(b) Kittur uprising
2. 1844
(c) Satara uprising
3. 1818-31
(d) Gadkari uprising
4. 1824
Codes:
(a) (b) (c) (d)
Page 77

ih
(A) 4
3 1 2
(B) 3
4 1 2
(C) 3 4 2 1
(D) 4 3 2 1
Ans. (B)
4. It is stated that the incidents of Barrack pore were repeated at other places.
The place which remained unperturbed was
(A) Ambala
(B) Meerut
(C) Lahore
(D) Lucknow
Ans. (C)
5. Who propounded the theory of Drain of wealth?
(A) Dadabhai Nauroji
(B) Gandhiji
(C) Nehru
(D) Tilak
Ans. (A)
6. The drain of Wealth from Bengal began in
(A) 1760
(B) 1757
(C) 1765
(D) 1813
Ans. (B)
7. Match List I (Personalities connected with the uprising of 1857) with List II
(Places) and select the correct answer using the codes given below the lists
List I List II
(a) Kunwar Singh
1. Delhi
(b) Maulavi Ahmadullah 2. Bihar
(c) Mangal Pandey
3.Faizabad
(d) Zeenat Mahal
4. Barrack pore
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3
2 1 4
(B) 2
3 1 4
(C) 2 3 4 1
(D) 3 2 4 1
Ans. (C)
8. Which of the following were the social classes which emerged as a result of the
economic and administrative changes between 1765 to 1856?
(A) Landlords
(B) Money-landers
(C) Government servants
(D) Business men
Ans. (A)
9. Consider the following statements:
Alberunis Kitab-ul-Hind is
1. A sympathic study of Indian civilisation.
2. Mainly a political history of India.
Page 78

ih
3. Critical of Mahmud Ghaznavi s plundering raids of India.
4. Mainly a study of Indias cultural, social and intellectual history.
Which of the above statement(s) is/are correct?
(A) 1, 3 and 4
(B) 1 and 4
(C) 2 and 4
(D) Alone
Ans. (A)
10. Which was not one of the storm-centres of the Revolt of 1857?
(A) Jhansi
(B) Bareilly
(C) Arrah (Bihar)
(D) Madras
Ans. (D)
11. Sultan Balban was devoted to
(A) Kaki
(B) Baba Farid
(C) Khwaja Muin-uddin chisti
(D) Shaikh aulia
Ans. (B)
12. In which of the following battles with the Sikhs did the Partisans of the holy
war suffer a terrible defeat in which Sayyaid Ahamed lost his life?
(A) The Battle of Attack
(B) The Battle of Amritsar
(C) The Battle of Balakot
(D) The Battle of Charsadda
Ans. (C)
13. Which of the following were not the new industries introduced by the Britishers?
(A) Cotton
(B) Jute
(C) Iron, steel
(D) Ordinance
Ans. (D)
14. An area which was relatively neglected by the Hindus, but where Muslim writers
showed their skill, was
(A) Logic
(B) Musicology
(C) Astronomy
(D) History
Ans. (D)
15. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Kabir : Surdas
(B) Gurunanak : Ramananda
(C) Chaitanya : Haridas
(D) Ramanuja : Namdev
Ans. (C)
16. Who among the following Sufis advocated the theory of Wahdat-ul-Suahud?
(A) Hazrat Nizamuddin Auliya
(B) Shaikh Ahmad Sarhindi
Page 79

ih
(C) Shaikh Salim Chishti
(D) Maulana Abdul Hai
Ans. (B)
17. Kalilah wa Dimna is an Arabic version of the
(A) Brahma Siddhanta
(B) Mahabharata
(C) Panchtantra
(D) Sursuta Samhita
Ans. (C)
18. Which one of the following pairs is I are not correctly matched?
Persons Institutions Founded
(A) C.R.Reddy
Praja Mitra Mandali
(B) Jyotiba Fule
Saty Shodhak Samaj
(C) B.R.Ambedkat:
All India Depressed Classed Association
(D) Dr. Atmaram Prarthana Samaj
Pandurang
Ans. (A)
19. According to Shankaracharya the Primary means of Salvation was
(A) Knowledge
(B) Worship
(C) Visiting Tirthas
(D) None of these
Ans. (A)
20. The British established their trading centre in the following order
(A) Surat, Calcutta, Bombay, Madras
(B) Surat, Madras, Calcutta, Bombay
(C) Madras, Calcutta, Bombay, Surat
(D) Calcutta, Madras, Surat, Bombay
Ans. (B)
21. The president of the All India Kishan Sabha in 1936 was
(A) N. G.Ranga
(B) Swami Sahajananda Saraswati
(C) Vidya Nanda
(D) Baba Ramchandra
Ans. (B)
22. The Sufis first settled in
(A) Sindh
(B) Gujarat
(C) Punjab
(D) Both (A) and (B)
Ans. (D)
23. Indian people had faced high rate of inflation during 1918-1939 due to
(A) Lack of industries
(B) Exported food grains a lot
(C) First world war
(D) Exported the cotton and wool
Ans. (C)
24. Who among the following were associated with eradication of untouchability?
1. K.RangaRao
Page 80

ih
2. Vitthal Ramji Shinde
3. Gopal Krishna Gokhale
4. Gangu Ram
Choose the correct answer from the codes given below
(A) 1,2and3
(B) 1,2and4
(C) 2and3
(D) 1,3and4
Ans. (B)
25. Who separated centre state finance?
(A) Lord Cornwallis
(B) Lord Mayo
(C) Lord Hardinge
(D) Lord Irwin
Ans. (A)
,.......................................................--------------------------------------------------..................................
Indian History MCQ Solved Question Paper For Various Competitive Examination
1. The contemporary source that provides satisfitical data immensely valuable to the
study of economy of the Mughal Empire is the
(A) Tabaqat-i-Akbari
(B) Ain-i-Akbari
(C) Tuhfah-i-Akbarshahi
(D) Badshahnama
Ans. (B)
2. The leaders of 1857 Mutineers who was caught & hanged was
(A) Kunwar Singh
(B) Nana Saheb
(C) Tantya Tope
(D) Rani Laxmibai of Jhansi
Ans. (C)
3. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List I List II
(a) Bhil uprising
1. 1841
(b) Kittur uprising
2. 1844
(c) Satara uprising
3. 1818-31
(d) Gadkari uprising
4. 1824
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4
3 1 2
(B) 3
4 1 2
(C) 3 4 2 1
(D) 4 3 2 1
Ans. (B)
4. It is stated that the incidents of Barrack pore were repeated at other places.
The place which remained unperturbed was
(A) Ambala
(B) Meerut
Page 81

ih
(C) Lahore
(D) Lucknow
Ans. (C)
5. Who propounded the theory of Drain of wealth?
(A) Dadabhai Nauroji
(B) Gandhiji
(C) Nehru
(D) Tilak
Ans. (A)
6. The drain of Wealth from Bengal began in
(A) 1760
(B) 1757
(C) 1765
(D) 1813
Ans. (B)
7. Match List I (Personalities connected with the uprising of 1857) with List II
(Places) and select the correct answer using the codes given below the lists
List I List II
(a) Kunwar Singh
1. Delhi
(b) Maulavi Ahmadullah 2. Bihar
(c) Mangal Pandey
3.Faizabad
(d) Zeenat Mahal
4. Barrack pore
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3
2 1 4
(B) 2
3 1 4
(C) 2 3 4 1
(D) 3 2 4 1
Ans. (C)
8. Which of the following were the social classes which emerged as a result of the
economic and administrative changes between 1765 to 1856?
(A) Landlords
(B) Money-landers
(C) Government servants
(D) Business men
Ans. (A)
9. Consider the following statements:
Alberunis Kitab-ul-Hind is
1. A sympathic study of Indian civilisation.
2. Mainly a political history of India.
3. Critical of Mahmud Ghaznavi s plundering raids of India.
4. Mainly a study of Indias cultural, social and intellectual history.
Which of the above statement(s) is/are correct?
(A) 1, 3 and 4
(B) 1 and 4
(C) 2 and 4
(D) Alone
Ans. (A)
10. Which was not one of the storm-centres of the Revolt of 1857?
Page 82

ih
(A) Jhansi
(B) Bareilly
(C) Arrah (Bihar)
(D) Madras
Ans. (D)
11. Sultan Balban was devoted to
(A) Kaki
(B) Baba Farid
(C) Khwaja Muin-uddin chisti
(D) Shaikh aulia
Ans. (B)
12. In which of the following battles with the Sikhs did the Partisans of the holy
war suffer a terrible defeat in which Sayyaid Ahamed lost his life?
(A) The Battle of Attack
(B) The Battle of Amritsar
(C) The Battle of Balakot
(D) The Battle of Charsadda
Ans. (C)
13. Which of the following were not the new industries introduced by the Britishers?
(A) Cotton
(B) Jute
(C) Iron, steel
(D) Ordinance
Ans. (D)
14. An area which was relatively neglected by the Hindus, but where Muslim writers
showed their skill, was
(A) Logic
(B) Musicology
(C) Astronomy
(D) History
Ans. (D)
15. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Kabir : Surdas
(B) Gurunanak : Ramananda
(C) Chaitanya : Haridas
(D) Ramanuja : Namdev
Ans. (C)
16. Who among the following Sufis advocated the theory of Wahdat-ul-Suahud?
(A) Hazrat Nizamuddin Auliya
(B) Shaikh Ahmad Sarhindi
(C) Shaikh Salim Chishti
(D) Maulana Abdul Hai
Ans. (B)
17. Kalilah wa Dimna is an Arabic version of the
(A) Brahma Siddhanta
(B) Mahabharata
(C) Panchtantra
(D) Sursuta Samhita
Ans. (C)
Page 83

ih
18. Which one of the following pairs is I are not correctly matched?
Persons Institutions Founded
(A) C.R.Reddy
Praja Mitra Mandali
(B) Jyotiba Fule
Saty Shodhak Samaj
(C) B.R.Ambedkat:
All India Depressed Classed Association
(D) Dr. Atmaram Prarthana Samaj
Pandurang
Ans. (A)
19. According to Shankaracharya the Primary means of Salvation was
(A) Knowledge
(B) Worship
(C) Visiting Tirthas
(D) None of these
Ans. (A)
20. The British established their trading centre in the following order
(A) Surat, Calcutta, Bombay, Madras
(B) Surat, Madras, Calcutta, Bombay
(C) Madras, Calcutta, Bombay, Surat
(D) Calcutta, Madras, Surat, Bombay
Ans. (B)
21. The president of the All India Kishan Sabha in 1936 was
(A) N. G.Ranga
(B) Swami Sahajananda Saraswati
(C) Vidya Nanda
(D) Baba Ramchandra
Ans. (B)
22. The Sufis first settled in
(A) Sindh
(B) Gujarat
(C) Punjab
(D) Both (A) and (B)
Ans. (D)
23. Indian people had faced high rate of inflation during 1918-1939 due to
(A) Lack of industries
(B) Exported food grains a lot
(C) First world war
(D) Exported the cotton and wool
Ans. (C)
24. Who among the following were associated with eradication of untouchability?
1. K.RangaRao
2. Vitthal Ramji Shinde
3. Gopal Krishna Gokhale
4. Gangu Ram
Choose the correct answer from the codes given below
(A) 1,2and3
(B) 1,2and4
(C) 2and3
(D) 1,3and4
Ans. (B)
Page 84

ih
25. Who separated centre state finance?
(A) Lord Cornwallis
(B) Lord Mayo
(C) Lord Hardinge
(D) Lord Irwin
Ans. (A)
...............................................----------------------------------------...........................................
MCQ Online History Practice Test Paper
1. General Windham was defeated by the rebel forces in 1857 near
(A) Gwalior
(B) Agra
(C) Bhopal
(D) Kanpur
Ans. (B)
2. Abul Fazal refers in his writings to the
(A) Methods of distillation
(B) Working of telescope
(C) Principal of Gravitation
(D) Technique of Metal Casting
Ans. (D)
3. Amir Khusraus Khazain-ul-futuh gives an account of the military campaign of
(A) Malik Kafur in South India
(B) Sultan Balban in the Mewat region
(C) Muhammad Tughlaq in Gujarat
(D) Feroze Tughlaq in Orissa
Ans. (A)
4. The unusually excessive proliferation of castes in the early medieval period was
mostly due to
(A) Increasing Varnasamkara
(B) Increasing greater absorption of tribes as castes
(C) Occupational groups turning into castes
(D) Religious sects being converted into castes
Ans. (A)
5. Every pearl in the Royal Crown is but the crystallized drop of blood fallen from
the tearful eyes of the poor peasant.
The above remark about the poverty of the Indian peasant during the Delhi sultanate
was made by
(A) Ziauddin Barani
(B) Ibn Battuta
(C) Minhajuddin Siraj
(D) Amir Khusrau
Ans. (D)
6. The revolt of the Khasis against the British was led by
(A) Surendra Sai
(B) Titu Mir
(C) Birsa Munda
(D) Utirat Singh
Ans. (D)
Page 85

ih
7. Indian war of Independence 1857 was written by
(A) S.N.Sen
(B) R. C. Majurndar
(C) V.D.Savarkar
(D) S. B. Choudhuri
Ans. (C)
8. Evidence regarding Chola paintings has been found at
(A) Uraiyur
(B) Puhar
(C) Thanjaur
(D) Kanchipuram
Ans. (C)
9. The following Sufi Silsilas (orders)
1. Naqshbandi
2. Chisti.
3. Qadiri and
4. Suhrawardi
appeared in India at different times. Their chronological order is
(A) 4, 2, 3, 1
(B) 2, 4, 1, 3
(C) 2, 4, 3, 1
(D) 4, 2, 1, 3
Ans. (C)
10. Which one of the following places is known as its monumental temple
architecture?
(A) Arikkamedu
(B) Amaravati
(C) Gangaikondacholapuram
(D) Uttiramerur
Ans. (C)
11. The Satnamis who rebelled in the time of Aurangazeb and occupied the town of
Narnaul were followers of
(A) Kabir
(B) Dadu
(C) Guru Nanak
(D) Ravidas
Ans. (B)
12. Delhi was seized by the rebels of the revolt of 1857 on
(A) 10th May
(B) 11th May
(C) 12th May
(D) 13th May
Ans. (C)
13. The people of the Santhal rebellion armed themselves with their traditional
weapons of
(A) Bows & arrows
(B) Axes
(C) Swords
(D) All of the above
Page 86

ih
Ans. (D)
14. After the end of the Revolt of 1857 the general formula followed for Bombay &
Madras Presidencies was that the proportion between the European & Indian troops
should be
(A) 1: 2
(B) 1: 3
(C) 2 3
(D) 3 2
Ans. (B)
15. Kunwar Singh was a ruined & discontented Zamindar of
(A) Mirzapur
(B) Jagdishpur
(C) Patna
(D) Muzaffarpur
Ans. (B)
16. The Chola inscriptions are found in the following languages
1. Sanskrit
2. Telugu
3. Tamil
4. Kannada
Their correct sequence in terms of the extent to which they were used (most frequent
first, least frequent last) is
(A) 1, 3, 4, 2
(B) 3, 1, 4, 2
(C) 1, 3, 2, 4
(D) 3, 1, 2, 4
Ans. (D)
17. The first translator of Mahabharata into Tamil was
(A) Perundevanar
(B) Kamban
(C) Sundaramurthi
(D) Bharavi
Ans. (A)
18. Who were the Major Participants in the revolt from Orissa & Chhota Nagpur?
(A) Land owners
(B) Aboriginal tribes
(C) Former rulers
(D) All of the above
Ans. (D)
19. The Ramosi & Gadkari revolts took place in
(A) Maharashtra
(B) Rajasthan
(C) Bengal
(D) Saurashtra
Ans. (A)
20. Yahiya Sirhindi, the author of Tarikh-i-Mubarakshahi, lived during the period of

(A) Lodis
(B) Saiyadas
Page 87

ih
(C) Tughlaqs
(D) Khaljis
Ans. (B)
21. Who was the most trusted Advisor of Emperor Bahaudur Shah during the Revolt of
1857?
(A) Prince Bakht Khan
(B) Haqim Ahsanulla
(C) Queen Zeenat Mahal
(D) Prince Zawan Bakht
Ans. (B)
22. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists:
List-I List-II
(Author) (Works)
(a) Minliaj Siraj 1. Tarikh-Firuz Shah
(b) Amir Khusrau 2. Tajul Masir
(c) Hasan Nizami 3. Khazainul Futuh
(d) Shams-i-Siraj Affif 4. Tabaqat-i-Nasiri
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A) 3 4 2 1
(B) 3 4 1 2
(C) 4 3 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans. (D)
23. The First British officer to be informed of Mangal Pandey firing at the sergeant
major was
(A) Col. Smith
(B) Col. Mitchell
(C) General Hearsay
(D) Lieutenant Baugh
Ans. (D)
24. Which one of the following Sufi Saints saw the rule of seven Sultans but visited
the court of none?
(A) Qutubuddin Bakhtiyar Kaki
(B) Baba Farid-ud-din Chishti
(C) Shaikh Nizamuddin Chishti
(D) Nasiruddin Chiragh Delhvi
Ans. (C)
25. Which of the following was not one of the Rajas of South India to re the banner
of revolt against the British?
(A) King of Travucore
(B) King of Vijianagaram
(C) King Vira Raja of Koorga
(D) Wynaad King Kerla Varma
Ans. (A)
........................................................................----------------------------------...............................................
Indian History Paper for all Competitive Exams.
Page 88

ih
1. Erotic sculpture in the temples are found at
(A) Khajuraho
(B) Konark
(C) Kanchi
(D) (A) & (B)
Ans. (D)
2. Mira-Bai, the most popular female saint of medieval India, believed in the
worship of
(A) Ram
(B) Krishna
(C) Vishnu
(D) Shiva
Ans. (B)
3. The novelty which Kabir added to the Bhakti movement was
(A) Emphasis on Bhakti to Rama
(B) Tradition of family saints
(C) Neglect of Sanskrit language
(D) Efforts to bring about unity among the Hindus and the Muslims
Ans. (D)
4. The chief organiser of the Revolt of 1857 in Bihar was
(A) Khan Bahadur Khan
(B) Maulavi Ahmadullah
(C) Kunwar Singh
(D) Rao Sahib
Ans. (C)
5. The chief feature of the temples constructed by the Cholas was their
(A) Gopurams or gateways
(B) Vimanas or towers
(C) Assembly halls for the devotees
(D) Massive Pillars
Ans. (B)
6. Which of the following is incorrect?
(A) Shankaracharya Bihar
(B) Chaitanya Bengal
(C) MiraBai Rajasthan
(D) Dadu Gujarat
Ans. (A)
7. Zeliongrong Movement was organized in
(A) Nagaland
(B) Manipur
(C) Tripura
(D) Mizorm
Ans. (D)
8. Ramanuja Acharya gave stress on
(A) Bhakti
(B) Dharma
(C) Moksha
(D) None of these
Ans. (A)
Page 89

ih
9. Who said Ram and Rahim are the two different name of the same God?
(A) Kabir
(B) Akbar
(C) Nanak
(D) Ramdas
Ans. (A)
10. In India Wahabi Movements important centre was at
(A) Hyderabad
(C) Calcutta
(B) Madras
(D) Patna
Ans. (D)
11 Pagal Panthis sect was founded by
(A) Syaid Ahamed of Raebareli
(B) Haji Shariatullah
(C) Karam Shah
(D) Shah Waliullah
Ans. (C)
12. Match List I with List II and select the correct answer
List I List II
(a) Lakshmi Bai 1. Deported to Rangoon
(b) Tantya Tope 2. Fled to Nepal
(c) Nana Saheb 3. Captured and executed
(d) Bahadur Shah
4. Killed in battle
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1
2 3 4
(B) 2
3 1 4
(C) 4 3 2 1
(D) 4 2 3 1
Ans. (C)
13. Which of the following was a common feature to all Bhakti Saints?
(A) They composed their verses in languages of the local people
(B) They rejected priestly classes
(C) They attacked caste system
(D) They encouraged participation of women
Ans. (C)
14. V.D. Savarkar published his book the Indian War of Independence in London in
(A) 1908
(B) 1907
(C) 1909
(D) 1910
Ans. (C)
15. Who among the following has his disciples as Ashtchap?
(A) Namdev
(B) Mauluk Das
(C) Vallabhacharya
(D) Chaitanya
Ans. (C)
Page 90

ih
16. What is the correct chronological sequence of the following?
1. The founding of the Ghadar Party
2. The Chauri-Chaura incident
3. The education of Khudiram Bose
4. Moplah Rebellion in Malabar
Codes:
(A) 1,3,2,4
(B) 2,1,4,3
(C) 3,4,1,2
(D) 3,1,4,2
Ans. (D)
17. The Kalyana-mandapa was a notable feature of temple architecture in the kingdom
of
(A) Pahallavas
(B) Cholas
(C) Kadambas
(D) Vijaynagar
Ans. (B)
18. Consider the following statements about Tipu Sultan
1. He made no treaty with the British.
2. He had no quarrel with the Marathas.
3. He sought French alliance.
4. He fell fighting against the British.
Of these statements
Codes:
(A) 1,2and3arecorrect
(B) 2, 3 and 4 are correct
(C) 3 and 4 are correct
(D) 1 and 4 are correct
Ans. (C)
19. In Ancient and early medieval India the uncultivated and untaxed land was called

(A) Sita
(B) Kharvataka
(C) Khilakshetra
(b) Sitadhyaksha
Ans. (C)
20. Which of the following statements regarding the Nath Panthi movement is/are
correct?
1. It was essentially confined to Western India
2. It challenged the superiority of the Brahmanas.
3. It advocated Hindu-Muslim unity.
Select the answer from the codes given below
(A) 1, 2
(B) 1, 3
(C) 2, 3
(D) 2 only
Ans. (C)
21. Svayamvara was a special form of
Page 91

ih
(A) Gandharva marriage
(B) Paisach marriage
(C) Rakshasa marriage
(D) Brahma marriage
Ans. (A)
22. The Author who described the Revolt of 1857 as the First War of Indepen4ence
was
(A) Ashok Mehta
(B) R. C. Majumdar
(C) S. N. Sen
(D) V. D. Savarkar
Ans. (D)
23. The manuscript of Dastan-e-Amir Hamza was illustrated by
(A) Abdus-Samad of Shiraz
(B) Faruq Qalmaq
(C) Mir Sayyad Ali of Tabrez
(D) Miskin
Ans. (A)
24. The founder of the autonomous kingdom of Avadh was
(A) Ahmed Shah Abdali
(B) Safdarjung
(C) Saadat Khan Burhan-ul-Mulk
(D) Zulfiqar Khan
Ans. (C)
25. The famous temple of Kailasha hewnout of the rock, is at?
(A) Elephanta
(B) Ellora
(C) Badami
(D) Mahabalipuram
Ans. (B)
.......................................................-----------------------------------....................................................
Indian History MCQ Test
MCQ on Indian History for UPSC IAS Exam
1. Which one of the following was a cause for the decline of the textile industry in
Bengal during the 18th century?
(A) Decline in the quality of production
(B) Non-availability of raw material
(C) High tariff rates on export to Britain
(D) Charter-availability of Craftsmen
Ans. (C)
2. Given below are four industries that developed during the British rule in India:
1. Jute Industry
2. Iron and Steel Industry
3. Textile Industry
4. Sugar Industry
Which one of the following shows the correct chronological order in which the
industries
developed?
Page 92

ih
(A) 1, 2,3and4
(B) 3, 1,2and4
(C) 1, 3,2and4
(D) 4, l, 2and3
Ans. (C)
3. The Government of India Act of 1919 clearly defined the
(A) Separation of power between the judiciary and the legislature
(B) Jurisdiction of the central and provincial governments
(C) Jurisdiction of the Viceroy and the Governors of the provinces
(D) Powers of the Secretary of State for India and the Viceroy
Ans. (B)
4. The Uprising of 1857 was described as the first-Indian war of independence by
(A) S. N. Sen
(B) R. C. Mazumdar
(C) B. G. Tilak
(D) V. D. Savarkar
Ans. (D)
5. The Valangai (right hand) and Idangai (left hand) division of South Indian
society is first noticed in the
(A) Sangam period
(B) Pallava period
(C) Chola period
(D) Nayaka period
Ans. (B)
6. Mahakachchayana, traditionally the founder of the Theravada sect, hailed from
(A) Simhala
(B) Avanti
(C) Gandhara
(D) Magadha
Ans. (B)
7. Which one of the following was a Buddhist seat which held that constituents of
phenomena were not wholly momentary,
but existed forever in a latent form?
(A) Sautrantilca
(B) Sthviravadin
(C) Sarvastivadin
(D) Saitiihitiya
Ans. (C)
8. Which of the following are true of Jainism?
1. It has affinity with the Vedanta system of Philosophy.
2. It has affinity with the Sankhya system of Philosophy.
3. It completely rejected the concept of the soul.
4. According to it the world consists of two eternal categories, viz:, conscious
(Jiva) and unconscious (Ajiva).
(A) 1 and3
(B) 2 and 3
(C) 3and 4
(D) 2and 4
Ans. (D)
Page 93

ih
9. The historical site wherein an early inscription referring to the five heroes of
the Vrishnis is found is
(A) Ghosundi
(B) Besnagar
(C) Dwaraka
(D) Mathura
Ans. (D)
10. Salaka-Purusha is a concept associated with the
(A) Pasupatas
(B) Jainas
(C) Buddhas
(D) Bhagavatas
Ans. (B)
11. Chandragupta figures prominently in a work of
(A) Bhasa
(B) Visakhadatta
(C) Asvaghosa
(D) Bhavabhuti
Ans. (B)
12. Which of the following were in the Vijita of Ashoka?
1. Yona
2. Satiyaputa
3. Gandhara
4. Bhoja
(A) 1,2 and 3
(B) 1,2and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 2, 3 and 4
Ans. (C)
13. The term Chitrapata used in some historical sources denotes
(A) Painted pots
(B) Textiles from Kamarupa
(C) Canvas for Paintings
(D) Wall Paintings
Ans. (B)
14. That ginger and Cinnamon were produced in large quantities in the Pandya country
is mentioned by
(A) Megasthenes
(B) Ptolemy
(C) Ibn Said
(D) Marco Polo
Ans. (D)
15. What is the correct chronological order of the following British officials in
India?
1. Sir John Shore
2. Marquis Cornwallis
3. Earl of Minto
4. Marquess of Wellesley
Select the correct answer using the codes given below:
Page 94

ih
(A) 2, 1,4 and 3
(B) 1, 2,3 and 4
(C) 1, 2,4 and 3
(D) 2, 1,3 and 4
Ans. (A)
16. The economic policy of the British in India was to
(A) Industrialise India
(B) Bring India to the level of Western countries
(C) Promote the material prosperity of the Indians
(D) Convent India into an agrarian satellite of metropolitan capitalism
Ans. (D)
17. Under the Permanent settlement, the Zamindars share in the collected land
revenue was
(A)
(B) 1/3
(C) 1/11
(D) 1/6
Ans. (B)
18. Who among the following was not a member of the Congress Socialist Party
although he encouraged and blessed its formation?
(A) Achyuta Patwardhan
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Jayaprakash Narayana
(D) Acharya Narendra Dev
Ans. (B)
19. In the Mughal administration, Muhtasib was
(A) A military officer
(B) An ecclesiastical officer
(C) An officer m charge of public morals
(D) The head of the department of correspondence
Ans. (C)
20. According to the estimate of W.H. Moreland the Population of India m A. D. 1600
was
(A) 80 million
(B) 100million
(C) 120 million
(D) 125 million
Ans. (D)
21. The number of the Zamindar retainers in Akbars reign according to Abul Fazi
was(A) About 44 lakhs
(B) About 48 lakhs
(C) About 52 lakhs
(D) About 55 lakhs
Ans. (C)
22. Who among the following was the painter who was given the title Nadir-uz-Zaman
by Jahangir?
(A) Abul Hasan
(B) Mansur
Page 95

ih
(C) Bichitr
(D) Bishandas
Ans. (A)
23. The term Pietra dura refers to
(A) Wall painting
(B) Inlay work
(C) Sculptures in Italian style
(D) A special type of turrets
Ans. (B)
24. Which of the following is/are correctly matched?
1. Portugal Estado da India
2. France Vereenigde Ost-Indische
3. Holland Compagnic des Indes Orientales Compagnic
Choose the correct answer from the codes given below:
(A) l only
(B) 1 and2
(C) 1 and 3
(D) 2 and 3
Ans. (A)
25. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
below the lists:
List-I List-II
(Posts in the Maradha (Functions)
Administration)
(a) Peshwa 1. Foreign affairs
(b) Panditrao
2. Audit and accounts
(c) Pant Amatya 3. Providing grants to scholars
(d) Samant
4. General supervision
5. Military affairs
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A)
2 3 4
5
(B)
4 1 2 3
(C)
4 3 2 1
(D)
3 1 4 2
Ans. (C)
....................................................--------------------------------....................................................
Indian History UPSC IAS Sample Solved Paper
UPSC Civil Services Exam Sample Solved Question Paper : History
1. Who among the following were the Indian liberals who attended the first session
of the Round table Conference?
1. Tej Bahadur Sapru
2. V.S. Srrnivasa Shastri
3. M.R. Jayakar
4. C.Y. Chintamani
Choose the correct answer from the codes given below:
(A) 1,2 and 3
(B) l,2 and 4
Page 96

ih
(C) 2,3 and 4
(D) 2,3 and 4
Ans. (D)
2. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List-I List-II
(Types of spies) (Nature of their work)
(a) Gudhapurushah
1. Courtesans
(b) Samsthah
2. Wandering spies
(c) Sancharah
3. Secret emissaries
(d) Rupajivah
4. Stationary spies
Codes
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 3 4 1 2
(C) 3 4 2 1
(D) 4 3 1 2
Ans. (C)
3. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
below the lists
List-I List-II
(Acts passed for the relief of agriculturalists)
(Year in which Passed)
(a) Punjab Land Alienation Act : 1879
(b) Deccan Agricultural Relief Act : 1904
(c) North-West Provinces Land Alienation Act : 1916
(d) Central Provinces Land Alienation Act : 1900
Codes
(a) (b) (c) (d)
(A)
1
4
2
3
(B)
1
4
3
2
(C)
4
1
3
2
(D)
4
1
2
3
Ans. (D)
4. Which of the following statements about the Indian Councils Mt of 1892 are
correct?
1. It raised the number of additional members to a Maximum of 16 for the Supreme
Council,
20 for the Le Eislative Council of Bombay, Madras and Bengal and 15 for the
North-Western Provinces and Qudh.
2. It conceded the Congress demand of principle of direct election to the
Legislative Councils.
3. It conceded the Members of the Legislative Councils the right of discussing the
Budget.
4. It allowed the Members of the Legislative Councils on matters of public interest.
Choose the answer from the codes given below:
(A) 1,2 and 3
(B) 1,3 and 4
(C) 2,3 and 4
(D) 1,2 and 4
Page 97

ih
Ans. (B)
5. According to Brihaspati the grades of artisans were
(A) Two
(B) Four
(C) Six
(D) Eight
Ans. (C)
6. About the 5th century B. C. the Indian satrapy was paying an annual tribute of
320 talent of gold to
(A) Greece
(B) Persia
(C) Bactria
(D) China
Ans. (B)
7. During the period of Harshavardhana the fields were watered by the pots of the
Ghatiyantra. This is known from the writings of
(A) Hiuen-Tsang
(B) Bana
(C) Subandhu
(D) Dandin
Ans. (A)
8. Which of the following characterized the Tamil Society of Sangam Age?
1. Complex caste system.
2. Prohibition of intermarriage between the kings and the velalas.
3. Vegetarianism among the Brahmanas.
4. Gradual Aryanisation.
Select the correct answer using the codes given below.
Codes:
(A) 1 alone
(B) l and 2
(C) 2and3
(D) 4 alone
Ans. (D)
9. Consider the following statement:
In the second Buddhist Council held at Vaishali, Buddhism was divided into
1. Sthaviravadins
2. Mahasanghikas
3. Vajrayana
4. Kalachakrayana
Of these statement
(A) 1, 2, 3 and 4 are correct
(B) 1,3and4arecorrect
(C) 2, 3 and 4 are correct
(D) 1 and 2 are correct
Ans. (D)
10. That Bhagavatism first grew up around the Yarnuna in Mathura district is evident
from the account of
(A) Justin
(B) Arian
Page 98

ih
(C) Megasthenes
(D) Strabo
Ans. (C)
11.Which of the following hills is/are sacred to the Jainas?
1. Arbudagiri
2. Satrunjayagiri
3. Chandragiri
4. Urjayantagiri
Choose the correct answer from the codes given below:
(A) 1 only
(B) 1 and3
(C) 2and4
(D) 1,23 and 4
Ans. (D)
12. Which of the following were ruling powers in whose records the worship of Skanda
is found mentioned?
1. Satavahanas
2. Yaudheyas
3. Ikshavakus
4. Chedis
Choose the correct answer from the codes given below:
(A) 1 and2
(B) 1 and3
(C) 2and3
(D) 3and4
Ans. (B)
13. Who among the following were the Kushana rulers whose coins bear either Shiva,
Shiva and bull or one of the emblems of Shiva?
1. Huvishka
2. Kanishka I
3. Kujula Kadphises
4. Wima Kadphises
Choose the correct answer from the codes given below:
(A) 1,2and3
(B) 2,3and4
(C) 1,3and4
(D) 1,2and4
Ans. (D)
14. Gopis (cowherd girls) became an important part of the Krishna legend in art and
literature in
(A) The Sunga period
(B) The Kushana period
(C) The Gupta period
(D) The early medieval period
Ans. (D)
15. Which one of the following was an important seaport in the Kakatiya kingdom?
(A) Dharanikota
(B) Mottuppalli
(C) Machilipattanam
Page 99

ih
(D) Nelluru
Ans. (D)
16. The Iqta under the Delhi Sultans was a territorial assignment and its holder was
designated muqti who
(A) Had no claims on the peasant other than the due land tax
(B) Was the owner of the Iqta Land
(C) Was entitled to claim forced labour from the cultivators
(D) Had claim on the person and property of the peasants
Ans. (A)
17. During the 13th and 14th centuries the Indian peasant did not cultivate
(A) Wheat
(B) Barley
(C) Gram
(D) Maize
Ans. (D)
18. Which one of the following di& not happen during the reign of Vijayanagar king
Ramaraya
(A) Admission of Muslim in the army
(B) Intervention in the Muslim states of Deccan
(C) Invasion into far South
(D) Sustained friendly relations with the Portuguese
Ans. (C)
19. The Vijayanagar king who employed skilled archers of the Turkish clan and raised
the fighting capacity of his bowmen was
(A) Bukka I
(B) Devaraya I
(C) Krishnadevaraya
(D) Ramaraya
Ans. (B)
20. The Kalyana-Mandapa was a notable feature of temple architecture in the kingdom
of
(A) Pallavas
(B) Cholas
(C) Kadambas
(D) Vijayanagar
Ans. (C)
21. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
below the lists:
List-I List-II
(a) Sumant
1. Religious affairs
(b) Amatya
2. State correspondence
(c) Sachiva
3. Revenue department
(d) Panditrao
4. Foreign affairs
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
4
3
2
1
(B)
4
2
3
1
(C)
2
4
1
3
(D)
3
1
2
4
Page 100

ih
Ans. (A)
22. The Mausoleum of Rabia-ul Dauran was built at
(A) Lahore
(B) Delhi
(C) Aurangabad
(D) Gulbarga
Ans. (C)
23. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Rabbeting:
Shipbuilding
2. Flintlock: Gun-making
3. Wootz: Textile
4. Filatures: Metallurgy
Choose the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 4
(D) 3 and 4
Ans. (A)
24. The treaty of Allahabad was concluded by
(A) Robert Clive, Mir jafar and Raja Balwant Singh
(B) Robert Clive, Nijam-ud-Daula and Shuja-ud-Daula
(C) Robert Clive, Siraj-ud-Daula and Mir Kasim
(D) Shah Alam, Mir Jafar and Shuja-ud-Daula
Ans. (B)
25. Mangalore, Parambakkam and Porto Navo were places where Major battles took place
during the
(A) First Anglo-Mysore war
(B) Second Anglo-Mysore war
(C) Third Anglo-Mysore war
(D) Fourth Anglo-Mysore wait
Ans. (B)
26. Madras was restored to the English by the French by
(A) The treaty of Aix-Ia-Chapelle (1749)
(B) The Treaty of Pondicherry (1754)
(C) The Treaty of Salbai (1782)
(D) The Treaty of Mangalore (1784)
Ans. (A)
27. The Central Hindu Schoo1 Banaras which served as a nucleus of the Banaras Hindu
University was establisl1ed by
(A) Madan Mohan Malaviya
(B) Mrs. Annie Besant
(C) Bhagawan Das
(D) Swami Shradhananda
Ans. (B)
28. Rand was killed by the militant nationalist
(A) Damodar Chapekar
(B) Barindra Ghosh
(C) Jatindranath Banerjee
Page 101

ih
(D) Prafulla Chaki
Ans. (A)
29. The Congress ministries in the seven provinces of British India resigned in
October 1939 because
(A) Linlithgow declared emergency in India at the outbreak of the Second World War
on 3 September, 1939
(B) Gandhi did not want involvement of India with the violence of war
(C) India as a British colony was automatically committed to belligerency by
Linlithgow
without bothering to consult the provincial congress Ministries or any Indian
leader
(D) The Congress Working Committee which met immediately after the outbreak of the
war failed to elicit a
satisfactory reply from Linlithgow about the war aims of Britain and how these
were going to affect India during and after the war
Ans. (C)
30. As part of the Civil Disobedience Movement there was defiance of forest laws in
(A) The Madras Presidency and Orissa
(B) Maharashtra, Karnataka and the Central Provinces
(C) Kerala, Gujarat and Assam
(D) Bengal and Orissa
Ans. (A)
31. Who among the following stated that there was no slavery in India?
(A) Strabo
(B) Megasthenes
(C) Fa-hien
(D) Hiuen-Tsang
Ans. (B)
32. Consider the following passage:
His records proclaim him as a feudatory of the emperor Somesvara II.
He had his capitals at Talakad in the South and Bankapura in the North.
It was in A. D. 1137 that he performed the great ceremony of Tulapursha.
The above passage refers to
(A) Mayurasarman
(B) Anantavarman Chodaganga
(C) Yayati Mahasivagupta I
(D) Vishnuvardhana
Ans. (D)
33. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
below the lists:
List-I List II
(Tribes who revolted (Year of revolt)
against the British)
(a) Khonds 1. 1820
(b) Santhals
2. 1846
(c) Kols 3. 1855
(d) Mundas
4.1895
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
Page 102

ih
(A)
3
1
2
4
(B)
3
2
1
4
(C)
2
1
4
3
(D)
1
4
2
3
Ans. (B)
34. Which one of following pairs is not correctly matched?
Persons Institutions founded
(A) C. R Reddi : Praja Mitra Mandali
(B) Jyotiba Phule : Satya Shodak Samaj
(C) B.R. Ambedkar : All India Depressed classes Association
(D) Dr. Atmaram : Prarthana Samaj
Ans. (A)
35. The President of the All India Kisan Sabha in 1936 was
(A) N.G.Ranga
(B) Swami Sahajananda Saraswati
(C) Vidyanand
(D) Baba Ramchandra
Ans. (B)
36. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given
below the lists:
List-I List-II
(Legislation)
(Governors General)
(a) Hindu Windows Remarriage Act
1. William Bentick
(b) Prohibition of Sati 2. Lansdowne
(c) Age of Consent Act 3. Ellenborough
(d) Abolition of Slavery
4. Dalhousie
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
3
4
2
1
(B)
4
2
1
3
(C)
4
1
2
3
(D)
2
1
3
4
Ans. (C)
37. The Chalukya capital was shifted from Manyakheta to Kalyani by
(A) Somesvara I Ahavamalla
(B) Vikramaditya VI
(C) Perma Jagadekamalla II
(D) Tailappa III
Ans. (A)
38. Who was the noble serving Sultan Nasiruddin Mahmud who lost the top post due to
the machinations of Balban?
(A) Amir Yaqut
(B) Imaduddin Raihan
(C) Tughril Beg
(D) Zafar Khan
Ans. (B)
39. Qismat-i- khote in the Delhi Sultanate was
(A) A cash payment made by the State to the village headman
(B) A village assigned to a khot
Page 103

ih
(C) A small cess collected by the village headman from the peasants
(D) The revenue assessed on the land cultivated by the khots and Muqaddams
Ans. (C)
40. The Sashgani coin was introduced during the reign of
(A) Alauddin Khalji
(B) Balban
(C) Feroze Shah Tughlaq
(D) Sikandar Lodi
Ans. (C)
41. Which one of the following Vijayanagar rulers was the author of Amuktamalyada?
(A) Bukka I
(B) Harihara II
(C) Krishna Deva Raya
(D) Deva Raya II
Ans. (C)
42. Which one of the following led of the failure of the Cripps Mission?
(A) Indian demand for the full control of national defense
(B) Indian demand for complete control over national finance
(C) Demand for the Indianisation of the Civil Services
(D) Demand for the release of all political prisoners
Ans. (A)
43. Which of the following are correctly matched?
1. Chittoo Pandey : Quit India Movement
2. Lakshmi Swami Nathan : INA
3. Sasibhushan Ray : Non-co-operation Chaudhuri
4. Gurdit Singh : Anushilan Party
Choose the correct answer the codes given below:
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 4
(D) 3 and 4
Ans. (A)
44. The Indian Independence Act, 1947 came into force on
(A) February 20, 1947
(B) June 3, 1947
(C) July 18, 1947
(D) August 15, 1947
Ans. (C)
45. The most important source of information for the municipal administrative system
of the city of Pataliputra in the Mauryan empire is
(A) Indika
(B) Mudrarakshasa
(C) Ashokan inscriptions
(D) Arthasastra
Ans. (A)
46. The immediate cause which led to the launching of the Non-co-operation movement
was the
(A) Khilafat Wrong
(B) Rowlett Act
Page 104

ih
(C) Jallianwalla Bagh Massacre
(D) Dissatisfaction with the Government of India Act 1919
Ans. (A)
47. A concrete outcome of the Wavell Plan was the
(A) Holding of a referendum in the Northwest Frontier Province
(B) Absorption of the State of Hyderabad with the Indian Union
(C) Summoning of the Simla Conference
(D) The Constitution of the Constituent Assembly
Ans. (C)
48. The most common type of Harappan sales is
(A) Square
(B) Round
(C) Cylindrical
(D) Oval
Ans. (A)
49. The Mazhabi Sikhs were originally
(A) Landed magnates
(B) Peasants
(C) Artisans
(D) Menials
Ans. (D)
50. Which one of the following districts was not included in the Zamindari granted
to the East India Company by Mir Qasim?
(A) Burdwan
(B) Muzaffarpur
(C) Midnapore
(D) Chittagong
Ans. (B)
.......................................................--------------------------------..............................................................
Indian History Gk Questions general Knowledge Questions
GK History Objective General Knowledge for UPSC
1. The Jaina temples known for the finest marble carvings in India are situated at
(A) Gwalior
(B) Kiradu
(C) Modhera
(D) Dilwara
Ans. (D)
2. The earliest available work Tamils is
(A) Pattinappalai
(B) Tirumurugarruppadai
(C) Maduraikanchi
(D) Tolkappiyam
Ans. (D)
3. Which one of the following Buddhist sects insists on the necessity of the
monastic life, worship of the relics of Lord Buddha,
attainment of salvation by oneself alone and in the belief that Lord Buddha will
no more be born?
(A) Hinyana
Page 105

ih
(B) Mahayana
(C) Vajrayana
(D) Lamaism
Ans. (C)
4. Match List I with List II and select the correct answer
List I List II
(a) Balarama 1. Battle axe
(b) Rama Dasarathi 2. Dwarf
(c) Kalki 3. Bow and arrow
(d) Vamana 4. Horse and sword
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4
(B) 3 1 2 4
(C) 3 4 2 1
(D) 2 3 4 1
Ans. (c)
5. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given
below the lists
List I List II
(a) Setthi 1. Gold coin
(b) Sreni 2. Bronze and copper coin
(c) Nikkha 3. Chief of a guild
(d) Kamsa 4. Guild
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1
(B) 4 3 1 2
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans. (C)
6. Which of the following are correct about the Sangam or Sangam Literature?
(A) Sangam was held under royal patronage at Madurai.
(B) The didactic works of Sangam Literature are called Kilkanakku
(C) The narrative texts of Sangam Literature are called Melkannakku
(D) None of these
Ans. (D)
7. The first translator of Mahabharata into Tamil was
(A) Perundevanar
(B) Kamban
(C) Sundaramurthi
(D) Bharavi
Ans. (A)
8. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Udiyanjeral: Chera King
(B) Nedunjeliyan: Pandya King
(C) Senganan: Chola King
(D) Pari: Pahallava King
Ans. (D)
9. Consider the following statements
In the second Buddhist council held at Vaishali, Buddhism was divided into
Page 106

ih
1. Sthaviravadins
2. Mahasanghikas
3. Vajrayana
4. Kalachakrayana
Of these statements
(A) l, 2, 3 & 4 are correct
(B) 1, 3 & 4 are correct
(C) 2, 3 & 4 are correct
(D) 1 & 2 are correct
Ans. (D)
10. That Bhagavatism first grew up around the Yamuna in Mathura district is evident
from the account of
(A) Justin
(B) Arian
(C) Megasthenese
(D) Strabo
Ans. (C)
11. Which one of following objects of roman manufacture has been most abundantly
found in India?
(A) Pot-sherds
(B) Bronze-Icons
(C) Lamps
(D) Coins
Ans. (D)
12. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List I List II
(Name of the Territories) (Their capitals)
(a) Uttarapatha 1. Tosali
(b) Avantiratha 2. Patliputra
(c) Prasii 3. Takshashila
(d) Kalinga 4. Ujjayani
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 1
(B) 3 4 2 1
(C) 4 3 2 1
(D) 3 4 1 2
Ans. (B)
13. What is the correct chronological sequence of the following?
1. Geography of Ptolemy
2. Ctesias account of India
3. Christian Topography of cosmos Indico pllustes
4. Plinys Natural History
Select the correct answer using the codes given below
Codes:
(A) 4, 2, 3, 1
(B) 2, 4, 1, 3
(C) 2, 4, 3, 1
Page 107

ih
(D) 4, 2, 1, 3
Ans. (B)
14. Match List I with List B and select the correct answer. using the codes given
below the lists
List I List II
(a) Kurinchi 1. Cattle rearing and food producing
(b) Mullai 2. Fishing and salt manufacturing
(c) Marudarn 3. Hunting and food gathering
(d) Neydal 4. Food producing and hoading
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4
(B) 3 1 4 2
(C) 2 3 1 4
(D) 1 4 2 3
Ans. (B)
15. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List I List II
(a) Shramanas 1. Known for kindness and mercy
(b) Upasakas 2. Space-clad
(c) Digamberas 3. Ascetics of unorthodox sects
(d) Bodhisatavas 4. Lay worshippers
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 3 4 1 2
(C) 3 4 2 1
(D) 4 3 2 1
Ans. (C)
16. Excepting two Jaina Tirthankaras, all the others mentioned in tradition are
mythical. The two exceptions include
(A) Shantinatha and Vardhamana
(B) Parsvanath and Vardhamana
(C) Shantinatha and Adinath
(D) Parsvanath and Adinath
Ans. (B)
17. Which one of the following sculptures does not belong to the Mauryan period?
(A) Sarnath lion capital
(B) Dhauli elephant
(C) Standing Buddha from Mathura
(D) Rampurva bull
Ans. (C)
18. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List I List II
(a) Acharanga Sutra 1. Vedic
(b) Anguttara Nikaya 2. Bhagavata
(c) Pancharatra samhita 3. Jaina
Page 108

ih
(d) Vajasaneyi Samhita 4. Buddhist
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 3 4 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans. (B)
19. Evidence of Roman trade with South India is available from the excavations at
(A) Arikamedu and Kanyakumari
(B) Alagangulam, Arikamedu and Kodungallur
(C) Arikamedu and Alangangulam
(D) Kanyakumari and Kodungallur
Ans. (B)
20. Match List I with List II and select correct answer using the codes given below
the
lists
List I List II
(Ports) (Location)
(a) Barygaza 1. Malabar coast
(b) Muziris 2. Present day Mumbai
(c) Sopara 3. The eastern coast of India
(d) Suvarnabhumi 4. At the mouth of the Narmada river
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3
(B) 1 3 4 2
(C) 3 1 4 2
(D) 4 1 2 3
Ans. (B)
21. Consider the following inscriptions of Harsha
1. Nalanda
2. Gaya
3. Banskheda
4. Damodar
The inscription which record Harshas land grants to religious institutions would
include
(A) 1, 2 & 4
(B) 2 & 3
(C) 1 & 3
(D) 2 & 4
Ans. (A)
22. Which one of the following inscriptions refers to the invasion of the Hunas
during the reign of Skandagupta?
(A) Mathura
(B) Bhitari
(C) Junagarh
(D) Sanchi
Ans. (C)
Page 109

ih
23. With respect to food-discipline of the Buddhists Sramanas, the Buddhist monks
were permitted to
1. Beg
2. Accept invitation for meals
3. Accept offerings sent to the monastery
4. Express their wish for any particular kind of food
Which of the above statements are correct?
(A) l & 2
(B) 3 & 4
(C) 1, 2 & 4
(D) 1, 2 & 3
Ans. (D)
24. The doctrine of the manyness of reality is a characteristic feature of
(A) Buddhism
(B) Jainism
(C) Both Buddhism and Jainism
(D) Pasupata
Ans. (B)
25. An intelligent appreciation of the relative values of different trade-routes in
India is contained in
(A) Arthashastra of Kautilya
(B) Ptolemys Geography
(C) Indica of Megasthenese
(D) Plinys Natural History
Ans. (A)
MCQ IN HISTORY - 3
General Knowledge GK Indian History
Indian History General Knowledge Questions and Answers
1. Among the four dynasties listed below which ones minted coins made of lead?
1. Mauryas
2. Satvahanas
3. Western Kshatriyas
4. Guptas
(A) 1 & 2
(B) 1, 2 & 4
(C) 2, 3 & 4
(D) 3 & 4
Ans. (C)
2. According to the periplus, sea, voyages to India were undertaken in the month of
Epiphi or
(A) October
(B) July
(C) June
(D) December
Ans. (C)
3. Which one of the following is not matched correctly?
(A) Angula: Unit of linear measure
Page 110

ih
(B) Veli: Unit for measuring space
(C) Kamal: Unit for liquid measure
(D) Kalanju: Unit of weight
Ans. (D)
4. Which one of the following is oldest smriti?
(A) Vishnu Dharmashastra
(B) Manu smriti
(C) Yajnavalkya smriti
(D) Narada Smriti
Ans. (B)
5. Match List I with List II and select the correct answer
List I List II
(a) Prattharas 1. Suvarnagiri
(b) Chaulukyas 2. Chandravati
(c) Chahamanas 3. Anahilapataka
(d) Paramaras 4. Kanyakubj
5. Kalyani
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 4 3 1 2
(C) 1 2 4 5
(D) 3 5 2 4
Ans. (D)
6. The name of Ekanta Ramayya is associated with
(A) Srivaishanavism
(B) Kalamukha sect
(C) Virashaivism
(D) Jainism
Ans. (A)
7. Which one of the following regions is known for painting that are manuscript
illustrations
in miniature executed palm-leaf during the period A.D. 1100-1300?
(A) Kerala
(B) Deccan
(C) The Chola kingdom
(D) Western India
Ans. (D)
8. Match List I with List II and select the correct answer
List I List II
(a) Appayya 1. Dwaita
(b) Kasivilasa kriya shakti 2. Adwaita
(c) Vedanta Desika 3. Kalamukha
(d) Vyasaraya 4. Visishtadwaita
5. Kapalika
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 5 4
(B) 4 2 1 3
Page 111

ih
(C) 3 4 2 5
(D) 2 3 4 1
Ans. (C)
9. The term Nadukul mentioned in the sangam literature
(A) Is a reference to a Velir chief
(B) Means memorial stone
(C) Was a tax on nadus
(D) Was an item of export in Indo-Roman
Ans. (A)
10. Mahakachchayana, traditionally the founder of the Theravada sect, hailed from
(A) Simhala
(B) Avanti
(C) Gandhara
(D) Magadha
Ans. (D)
11. Which one of the following was a Buddhist sect which held that constituents of
phenomena were not wholly momentary,
but existed forever in a latent from?
(A) Sautrantika
(B) Sthaviravadins
(C) Sarvastivadin
(D) Sammitiya
Ans. (C)
12. Which of the following are true of Jainism?
1. It has affinity with the Vedanta system of philosophy.
2. It has affinity with the Samkhya system of philosophy.
3. It completely rejected the concept of the
4. According to it the world consists of two eternal categories, viz, conscious
(jiva) and unconscious (ajiva).
(A) 1 & 3
(B) 2 & 3
(C) 3 & 4
(D) 2 & 4
Ans. (D)
13. The historical site wherein and early inscription referring to the five heroes
of the
Vrishnis is found is
(A) Ghoshundi
(B) Besnagar
(C) Dwarka
(D) Mathura
Ans. (D)
14. Salaka-purusha is a concept associated with the
(A) Pasupatas
(B) Jainas
(C) Bauddhas
(D) Bhagvatas
Ans. (B)
15. The Kharosthi script was derived from
Page 112

ih
(A) Pictograph
(B) Cuniform script
(C) Aramaic
(D) Brahmi
Ans. (C)
16. Official stamping of weights and measures and their periodical inspection are
prescribed by
(A) Manu
(B) Narada
(C) Brihaspati
(D) Parasara
Ans. (A)
17. Which one of the following denoted a series of coins?
(A) Gajasataka
(B) Godhiya
(C) Hiranyadama
(D) Katishama
Ans. (B)
18. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Kshauma: Textile
(B) Pada: Coin denomination
(C) Adhaka: Architectural fragment
(D) Drona: Measure of rainfall
Ans. (D)
19. No one is allowed to marry outside his own caste, or to exchange one profession
of trade for another or to follow more than one business.
This observation was made by
(A) Megasthenese
(B) Fa-Hien
(C) Hiuen-Tsang
(D) Ai-Biruni
Ans. (A)
20. Malatimadhava of Bhavabhuti is an important source for the study of the
(A) Digambara jainas
(B) Kapalikas
(C) Buddhist Tantriks
(D) Bhagavatas
Ans. (B)
21. The celebrated author Kshemendra lived in
(A) Bengal
(B) Kashmir
(C) Maharashtra
(D) Gujarat
Ans. (B)
22. Mahakshapatalika was an official in charge of
(A) Chariots
(B) Navy
(C) Accounts
(D) Infantry
Page 113

ih
Ans. (C)
23. Which one of the following statements regarding the stupa is incorrect?
(A) It has an umbrella at the top
(B) It has a sanctum sanctorum
(C) It has a circumambulatory path (Pradakshinapatha)
(D) It has a fence surrounding it
Ans. (B)
24. Who among the following is said to be the founder of the pasupata cult?
(A) Basava
(B) Lakulisa
(C) Kusika
(D) Gorakhnatha
Ans. (B)
25. The early images of the Buddha were made almost simultaneously at
(A) Gandhara and Ajanta
(B) Mathura and Amaravati
(C) Mathura & Gandhara
(D) Ajanta & Amaravati
Ans. (C)
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,----------------------------------------,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Free History Objective Test UPSC Civil Services exam
Online Test Exam Mock Test History of India
1. Match list I with list II
List I List II
(Attributes) (Bodhisattvas)
(a) Pot carrier 1. Vajrapani
(b) Thunderbolt carrier 2. Avalokiteshwar
(c) Lotus-bearer 3. Maitreya
(d) Sword holder 4. Amitabha
5. Manjushri
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 2 3
(B) 3 1 4 5
(C) 3 1 2 5
(D) 4 5 3 1
Ans. (C)
2. Jivaka mentioned in the early Buddhist literature was a
(A) Boddhisatva
(B) Kirg
(C) Merchant
(D) Physician
Ans. (D)
3. Religion-wise the sculptures found at Kankali Tila in Mathura are
(A) Buddhist
(B) Jama
(C) Shakta
(D) Vaishanava
Page 114

ih
Ans. (B)
4. Which one of the following philosophies is associated with Jainism?
(A) Syadvada
(B) Yogachara
(C) Madhyamika
(D) Sunyavada
Ans. (A)
5. Kumarsambhavam describes the story of birth of
(A) Sanatkumara
(B) Kartikeya
(C) Pradyumna
(D) Abhimanyu
Ans. (B)
6. Megasthenese was succeeded as ambassador to the Mauryan court by
(A) Hegesander
(B) Deimachos
(C) Athenaeus
(D) Nearchus
Ans. (B)
7. Which one of the following is a commentary on the Arthashastra?
(A) Aparajitaprachchha of Bhuvanadeva
(B) Samaranganasutradhara of Bhojadeva
(C) Prabandhachintamani of Merutunga
(D) Pratipada Panchasika of Bhattasvamin
Ans. (D)
8. The planning of the capital in the Arthashastra clearly indicates that the
industrial and commercial classes were
(A) Not given any consideration
(B) Provided specific quarters in the township
(C) Allotted space outside the township
(D) Allotted space inside and outside the township
Ans. (B)
9. During the reign of Ashoka Kumaras were stationed at
(A) Takshashila, Tosali and Ujjayani
(B) Takshashila, Ujjayani and Junagarh
(C) Takshashila, Tosali and Sopara
(D) Ujjayani, Mathura and Yerragudi
Ans. (A)
10. Which one of the following is correctly matched?
(A) Uraiyur: Spices
(B) Korkai: Pearl
(C) Vanji: Silk
(D) Kanchi: Ivory
Ans. (B)
11. Which of the following were donated by the term Kutumbin occurring in
epigraphical source?
1. Landowners
2. Artisans
3. Kinsmen of rural officials
Page 115

ih
4. Category of persons sometimes transferred with land
(A) 1 & 3
(B) l, 2 & 3
(C) l & 4
(D) 2, 3 & 4
Ans. (D)
12. In ancient and early medieval India the uncultivated and untaxed land was
called
(A) Situ
(B) Kharvataka
(C) Khilakshetra
(D) Sitadhyaksha
Ans. (C)
13. The term Brahmadeya occurs for the first time in
(A) Early Vedic texts
(B) Early Buddhist texts
(C) Pre-Gupta inscription
(D) Post-Gupta inscription
Ans. (C)
14. Which one of the following inscriptions provides the earliest epigraphical
evidence regarding sati?
(A) Mathura inscription of Huvishka
(B) Allahabad pillar inscription of Samudragupta
(C) Junagarh inscription of Skanda Gupta
(D) Eran Pillar inscription of Bhanu Gupta
Ans. (D)
15. The head of a guild in ancient and early medieval India was called
(A) Acihipati
(B) Gahapati
(C) Jetthaka
(D) Adhikari
Ans. (C)
16. Svayamvara was a special form of
(A) Gandharva marriage i
(B) Paisach marriage
(C) Rakshasa marriage
(D) Bralima marriage
Ans. (A)
17. Which one of the following is a toll, tax mentioned in early Tamil literature?
(A) Paduporul
(B) Iduporul
(C) Ulgu
(D) Uruporal
Ans. (C)
18. Which of the following believed in the worship of the Yakshas and, Yakshinis?
1. Brahmanism
2. The Kalamukha sect
3. Buddhism
4. Jainism
Page 116

ih
(A) 1, 2 & 3
(B) l, 2 & 4
(C) 1, 3 & 4
(D) 2, 3 & 4
Ans. (D)
19. The concept of the Eight fold path forms the theme of
(A) Dharma Chakra Pravartana sutta
(B) Divyavadana
(C) Dipavamsa
(D) Mahaparinibban sutta
Ans. (A)
20. Purvasailas were a branch of
(A) The Sthaviravada sect of Buddhism
(B) The Mahasangbika sect of Buddhism
(C) The Shwetamber sect of Jainism
(D) Purva-Mimamsakas
Ans. (B)
21. Biographies of Jaina Tirthankaras are found in
(A) Bhagvati sutra
(B) Kalpa sutra
(C) Niryavali sutra
(D) Uvasagadasao
Ans. (B)
22. Among the Panchviras who belonged to the Vrisbni clan, samba was the son of
(A) Rohini
(B) Rukmani
(C) Jambavati
(D) Devaki
Ans. (C)
23. Who among the following were the Kushana rulers whose coins bear either Shiva,
Shiva & bull or one of the emblems of Shiva?
1. Huvishka
2. Kanishka I
3. Kujula Kadphisas
4. Wim Kadphises
(A) 1, 2 & 3
(B) 2, 3 & 4
(C) 1, 3 & 4
(D) 1, 2 & 4
Ans. (D)
24. Gopis (cowherd girls) became an important part of the Krishana legend in art and
literature in
(A) The Sutiga period
(B) The Kushana period
(C) The Gupta period
(D) The early medieval period
Ans. (D)
25. The official credited with the construction of the sudarshana lake in saurashtra
during the reign of Chandragupta Maurya was
Page 117

ih
(A) Yavanaraga Tusaspha
(B) Parnadatta
(C) Pallava suviakha
(D) Vaisya Pushya Gupta
Ans. (D)
.................................................................--------------------------------...................................................
History Objective Solved Questions For UPSC Exam
GK Current Affairs Objective General Knowledge for UPSC :history
1. The subject matter of Tol Kappiyam is
(A) Epic story
(B) Drama
(C) Grammar
(D) Battle
Ans. (C)
2. How many incarnations of Vishnu according to Bhagvatism?
(A) 6
(B) 8
(C) 10
(D) 12
Ans. (C)
3. The sung rulers were followers of
(A) Bhagvatism
(B) Saivism
(C) Buddhism
(D Jainism
Ans. (A)
4. The first Christian missionaries came into India in the?
(A) 1st century B.C.
(B) 1st century A.D.
(C) IInd century A.D.
(D) III century A.D.
Ans. (B)
5. Give the chronological order
1. Kautilya
2. Jayadeva
3. Banabhatta
4. Harisena
(A) 2, 1, 3, 4
(B) 1, 2, 3, 4
(C) 4, 2, 1, 3
(D) 3, 2, 1, 4
Ans. (B)
5. Barabar caves are associated with
(A) A Buddhist
(B) Ajivikas
(C) Svetambaras
(D) Digambaras
Ans. (B)
Page 118

ih
6. Whom did Ashoka send for the propagations of Buddhism to foreign countries
(A) Menandra
(B) Mogaliputta tissa
(C) Sanghmitra
(D) None of these
Ans. (C)
7. Dadmani system refers to
(A) Millitary system
(B) Agreement on loans & repayment
(C) Agreements on lands
(D) Repayment of irrigation loans
Ans. (B)
8. Place in correct sequence
(1) Yajnavalkya
(2) Manusmriti
(3) Mitakshara
(A) 1, 2, 3
(B) 3, 2, 1
(C) 2, 1, 3
(D) 2, 3, 1
Ans. (C)
9. Tol Kappiyam is a book on
(A) Politics
(B) Grammar
(C) Religion
(D) Logic
Ans. (B)
10. Uttaramerur inscription refers to
(A) Draw by lots
(B) Village revenue
(C) Devdasi system
(D) Sangam
Ans. (A)
11. Match the following
(A) Ptolemy
(B) Pliny
(C) Arian
(D) Periplus of the Erythrian sea
1. Geography
2. Natural History
3. Indika
4. Unknown
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 3 4
(C) 3 1 2 4
(D) 4 2 3 1
Ans. (A)
Page 119

ih
12. Match the following
(a) Vidisha
(b) Mammalpuram
(c) Ajanta
(d) Sarnath
1. Stupa
2. Garud Pillar
3. Paintings
4. Monolithic structures
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1
(B) 3 4 2 1
(C) 2 4 3 1
(D) 1 2 3 4
Ans. (A)
13. Match the following
(a) Bharukaccha 1. Narmada
(b) Arailcamaidu 2. Pondicherry
(c) Taniralipti 3. Bihar
(d) Muziriz 4. Kerala
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 3 1 2 4
(C) 2 1 3 4
(D) 1 2 3 4
Ans. (D)
14. The Bharukuccha port lies near
(A) Narmada river
(B) Ganga
(C) Indus
(D) Saraswati
Ans. (A)
15. Shankara was . a saint.
(A) Bhakti
(B) Buddhist
(C) Jaina
(D) Sufi
Ans. (A)
16. The date of Sangam age is
(A) 5th century & 6th century B .C.
(B) 400 A.D. to 500 A.D.
(C) 300 B.C.
(D) 600AD.to700AD.
Ans. (B)
17. The fourth Buddhist council held under the patronage of emperor Kanishka in
Kashmir was presided over by
(A) Asanga
Page 120

ih
(B) Nagarjuna
(C) Vasumitra
(D) Aryadeva
Ans. (C)
18. Arrange in Chronological order
1. Harshavardhana
2. Chandragupta Vikramaditya
3. Samudragupta
4. Chandragupta Maurya
(A) 1, 2, 4, 3
(B) 4, 2, 1, 3
(C) 4, 3, 2, 1
(D) 3, 4, 2, 1
Ans. (C)
19. During the Gupta age, the caste system was
(A) Made further rigid
(B) As usual
(C) Further libralised
(D) none of these
Ans. (C)
20. Which of the following books mention Bindusara as an anointed Kshatraya?
(A) Dipavamsa
(B) Mahavamsa
(C) Divyavadana
(D) None of these
Ans. (C)
21. Which of the following was not responsible for the spread of Buddhism?
(A) Language of the people was used
(B) No caste barriers
(C) Non-existence of sound
(D) Too much stress on morality
Ans. (D)
22. Which among the following remained immune from the impact of the invasion of the
Greeks on the North-west of India?
(A) Polity
(B) Economy
(C) Sociality
(D) None of these
Ans. (B)
23. Sangam age literature is in language
(A) Tamil
(B) Hindi
(C) Telugu
(D) Kannada
Ans. (A)
24. Dipavamsa was written in
(A) Prakrit
(B) Pali
(C) Tamil
Page 121

ih
(D) Sanskrit
Ans. (A)
25. During the sangam age the northern boundary of the Tamil country extended upto
(A) Kudoor
(B) Kanchipuram
(C) Vengadam
(D)Yerragudi
Ans. (C)
26. Which of the following is not true of both Buddhism & Jainism?
(A) They are atheist
(B) They are welcomed by the vaishyas
(C) They advocated ahimsa
(D) They believed in rigorous asceticism
Ans. (D)
27. Under which of the following set of ruler were organised the 1st three Buddhist
councils?
(A) Bimbisara, Ashoka, Dasarath
(B) Prasenjit, Bimbisara, Ajatshatru
(C) Ashoka, Kanishka, Harsha
(D) Ajatshatru, Kalashok, Ashok
Ans. (D)
28. Which was the earliest text that tried to explain caste system according to ones
abilities & inclinations?
(A) Manusmriti
(B) Bhagavad-Gita
(C) Ramayana
(D) Yajnavalyakay smriti
Ans. (A)
29. Gandhara art all but one of the following was different from the West. Which was
it?
(A) Foldings of the robe
(B) Depicting the physiognomy
(C) Iconography
(D) Style
Ans. (C)
30. Which of the following is called Yavanpria?
(A) Pepper
(B) Silk
(C) Cotton
(D) Gold
Ans. (A)
31. Which of the following sect of Buddhism was primarily responsible for the spread
of Buddhism outside the frontiers of India?
(A) Vajrayana
(B) Mahayana
(C) Hinyana
(D) None of these
Ans. (B)
32. When Alexander attacked India in the Northwest India there existed?
Page 122

ih
(A) Only republican states
(B) Only monarchical states
(C) Both monarchical & republican states
(D) None of these
Ans. (C)
33. Buddha preached acceptance of existence of four noble truths (Aryasatyas) which
were?
(A) Right speech, right action, right exertion, right mindedness
(B) Right meditation, right resolution, right view & right means livelihood
(C) Dukham (Misery) Dukh samudaya (thirst, attachment etc.) Nirodha (end of worldly
existence) & Marga (Patha)
(D) All of above
Ans. (C)
34. Vidisha was on the bank of river
(A) Chambal
(B) Ganga
(C) Yumuna
(D) Godavari
Ans. (A)
35. The first Tamil sangam is said to have been instituted by
(A) Tiruvalluvar
(B) Parshurama
(C) Mamulanar
(D) Agastya
Ans. (D)
36. Which one of the following pairs of ancient ports & places of their location is
correctly matched?
(A) Arikamedu Choromandal
(B) Nelcynda Malabar
(C) Masalia Konkan
(D) Colchi (Korkai) Pandya country
Ans. (A)
37. Which of the following is/are true regarding Buddhism?
1. It did not reject Varna & Jati
2. It challenged highest social ranking of Brahmana Varna.
3. It regarded certain crafts as low
Choose the correct answer from the codes given below
(A) 1 & 2
(B) 2 & 3
(C) 1, 2 & 3
(D) None
Ans. (A)
38. The term Nirgrantha is associated with
(A) Ajivikas
(B) Charvakas
(C) Jainas
(D) Pashupatas
Ans. (C)
39. The Besnagar inscription of Heliodorus refer to
Page 123

ih
(A) Samkarshana & Vasudeva
(B) Samkarshana, pradyumna & Vasudeva
(C) Vasudeva only
(D) All the panchviras
Ans. (C)
40. What is the significance of Kayavarohan in the history of shaivism?
(A) It is the same as pasupasa simokshana one of the principal characteristics of
the Pasupata sect
(B) It was the birth place of Lakulisa
(C) It was one of the vratas of the Kapalikas
(D) It was a ritual prescribed for those adhering to the Kalamukha sect
Ans. (D)
41. Which of the following terms denote monastic establishments of different
religious
affiliations?
1. Vihara
2. Matha
3. Basadi
4. Mandapa
Choose the correct answer from the codes given below
(A) 1 & 2 only
(B) 2 & 3 only
(C) 3 & 4 only
(D) 1, 2 & 3
Ans. (D)
42. Match list I with list II & select the correct answer by using the codes given
below the lists
List I List II
(a) Nyay 1. Jaimini
(b) Vaisheshik 2. Kapila
(c) Samkhya 3. Kanad
(d) Mimamsa 4. Gautama
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1
(B) 2 3 1 4
(C) 4 3 2 1
(D) 4 1 3 2
Ans. (C)
43. The earliest Indian coins are not earlier than
(A) 7th century B.C.
(B) 5th century B.C.
(C) 3rd century B.C.
(D) 2nd century A.D.
Ans. (B)
44. Which one of the following was not an item of export from India to the west
during the early centuries of the Christian era?
(A) Pearls
(B) Five textiles
Page 124

ih
(C) Precious stones
(D) Silver
Ans. (D)
45. Which one among the following has different. kind of cannotation from the other
three?
(A) Sabha
(B) Nagaram
(C) Bhakti
(D) Ur
Ans. (C)
46. Which one of the following is true regarding apad-dharma mentioned in the
smritis?
(A) It meant dereliction of duty
(B) It was permitted only to the Kshatriyas
(C) It meant special sacrifices done Brahamanas for kings
(D) It meant duties permitted to different varnas at times of distress
Ans. (D)
47. In ancient Indian social structure the term anirvasta related to
(A) Brahmanas & Kshatriyas
(B) Vaisyas & Sudras
(C) Sudras only
(D) People outside the Varna classification
Ans. (C)
48. What was considered as Varna-Samsakara?
(A) Illegitimate birth
(B) Revolt against the Varna system
(C) Transgression of Varna boundaries for marriage
(D) Championing the varnashram dharma
Ans. (A)
49. Which one of the following was not a front during the sangam age?
(A) Arikamedu
(B) Uraiyar
(C) Karkai
(D) Alangulam
Ans. (B)
50. Which one of the following pairs is correctly matched?
Dynasties Rulers
(A) Chera : Karikaia
(B) Chola : Simuka
(C) Pandya : Nedunchezhian
(D) Satavahana : Senguttuvan
Ans. (C)
....................................................................--------------------------------------........................................
Free Online Test Questions Indian History
Free Indian History 25 Questions For UPSC IAS and other Exams Which Contain MCQ
Questions on Indian History
1. Mahatma Gandhi undertook fast unto death in September 1932 because
(A) He wanted to expedite the declaration of complete independence for India
Page 125

ih
(B) There was disidence in the Congress
(C) There was a communal riot
(D) He disapproved of the provision of separate electorates for the depressed
classes in the British Prime Ministers Communal Award
Ans. (D)
2. The Cabinet Delegation consisted of
(A) Lord Pethic Lawrence, Sir Stafford cripps and Mr. Alexander
(B) Lord Wavell, Sir stafford Cripps and Mr. Alexander
(C) Lord Wavell, Lord Pethic Lawrence and Mr. Alexander
(D) Sir stafford Cripps, Lord Wavell and Lord Pethic Lawrence
Ans. (A)
3. Which one of the following events helped Gandhi who had returned from South
Africa in 1915 more directly to emerge as the
undisputed leader of the Indian National Congress ?
(A) Edwin Montagus announcement on 20 August 1917 in the House of Commons that the
policy of the British Government would
be the gradual development of self governing institutions with a view to the
progressive realisation of responsible government in
India
(B) Annie Besant became almost overnight a pro-Raj supporter after Montagus promise
of responsible government in India
(C) B .G. Tilak departed for England in September 1918 to fight a libel suit against
Valentine Chirol
(D) The British Raj passed the Rowlatt Act on 18 March 1919 to suppress the
revolutionary movements against it
Ans. (D)
4. The immediate cause which led to the launching of the Non-co-operation Movement
was the
(A) Khilfat wrong
(B) Rawlatt Act
(C) Jallianwala Bagh Massacre
(D) Dissatisfaction with the Government of India Act, 1919
Ans. (A)
5. The Congress Nationalist Party was formed act as a powerful pressure group within
the Congress by
(A) Motilal Nehru and Tej Bahadur Sapru
(B) Mrs Annie Besant and C.P. Ramaswami Iyer
(C) Madan Mohan Malaviya and M.S. Aney
(D) Surendranath Banerjee and C.R. Das
Ans. (C)
6. What is the correct chronological sequence of the following?
1. The founding of the Ghadar Party
2. The Chauri-Chaura incident
3. The execution of Khudiram Bose
4. Moplah Rebellion in Malabar
Choose the correct answer from the codes given below
(A) 1, 3, 2, 4
(B) 2, 1, 4, 3
(C) 3, 4, 1, 2
Page 126

ih
(D) 3, 1, 4, 2
Ans. (D)
7. Which one of the following adumbrated principles and Constitutional provisions
which were later incorporated in the Montagu
Chelmsford Reforms?
(A) Nehru Report
(B) Wavell Plan
(C) Lucknow Pact
(D) Poona Pact
Ans. (C)
8. In 1946 there was a muting of Indian naval ratings in
(A) Calcutta
(B) Madras
(C) Visakhapatanam
(D) Bombay
Ans. (D)
9. In the elections of 1937 the Muslim Leagues electoral performance in the Muslim
majority provinces such as Sindh, Punjab and
NorthWest Frontier had been
(A) Extremely good
(B) Very good
(C) Good
(D) Very poor
Ans. (D)
10. During the later half of the nineteenth century, the Indian intelligentsia
started protesting against the policies of the colonial rule by
various means. Which one of the following was not a part of that protest?
(A) Writing books and articles on the subject
(B) Publishing newspapers for articulating their views
(C) Forming societies, associations and organisations to voice their grievances
(D) Resorting to armed resistance
Ans. (D)
11. We have now an open conspiracy to free the country from foreign rule and you,
Comrades and all our countrymen and
countrywomen are invited to join it. Who among the following made this declaration?
(A) M.N.Roy
(B) Jayaprakash Narayan
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Jawaharlal Nehru
Ans. (B)
12. Consider the following individuals
1 N.M. Joshi
2. Dewan Chamanlal
3. Shiva Rao
4. V.V. Giri
Which movement amongst the following, were all of the above associated with?
(A) Communist Movement
(B) Kisan Sabha Movement
(C) Trade Union Movement
Page 127

ih
(D) State Peoples Movement
Ans. (C)
13. Consider the following events:
1. August Offer
2. Poona Pact
3. Third Round Table Conference
4. Communal Award
The correct chronological sequence of these events is
(A) 4, 3, 2, 1
(B) 4, 2, 3, 1
(C) 1, 2, 3, 4
(D) 3, 2, 1, 4
Ans. (C)
14. Malfuz is a class literature dealing with
(A) Social life
(B) Economic life
(C) Political life
(D) Kings life
Ans. (D)
15. Who said, The Hindus believed that there is no country like theirs, no nation
like theirs, no king like theirs, no religion
like theirs, no science like theirs.
(A) Alberuni
(B) Firdausi
(C) Farishta
(D) Utbi
Ans. (A)
16. The interests of Mohammad Ghori were not however confined to India. Who said
so?
(A) Dr. Tarachand
(B) Dr. Ishwari Prasad
(C) Dr. V.A. Smith
(D) Moreland
Ans. (C)
17. Which Bhakti Saint is known as the bridge between north and south?
(A) Chaitanya
(B) Kabir
(C) Nanak
(D) None of these
Ans. (A)
18. What was the specific motive of Mahmud Ghaznavis attack on India?
(A) Political
(B) Social
(C) Economic
(D) Religious
Ans. (D)
19. One of the notable early writers of Hindi was
(A) Chandabardai
(B) Amir Khusrau
Page 128

ih
(C) Namadeva
(D) Nanak
Ans. (A)
20. Which of the following is correctly matched?
(A) Mutamid Khan Alamgirnama
(B) Amir Khusrao Shahnama
(C) Shah Jahan Shahjahanama
(D) Iswar Das Muntkhab-ul-labab
Ans. (B)
21. Sufi Saints and the saints of Hindu Bhakti movements differed on
(A) Unity of God
(B) Devotion to God
(C) Need of a Guru or Pir to attain God
(D) Family saint
Ans. (C)
22. Sankara was a .. saint.
(A) Bhakti
(B) Buddhist
(C) Jaina
(D) Sufi
Ans. (A)
23. Which of the following is the chronological order?
1. Vallabhacharya
2. Ramananda
3. Madhvacharya
4. Ramanuja
(A) 3, 2, 1, 4
(B) 4, 3, 2, 1
(C) 2, 4, 1, 3
(D) 4, 1, 3, 2
Ans. (B)
24. Bijak was written by
(A) Dadu
(B) Guru Nanak
(C) Chaitanya
(D) Kabir
Ans. (D)
25. The chief ideas of worship during the Rajput age were
(A) Rama and Krishna
(B) Vishnu and Siva
(C) Brahma and Sun
(D) Brahma and Ganesha
Ans. (B)
,................................................----------------------------------...........................................................
Solved indian history objective test
Indian History General Knowledge Questions and Answers
Indian history solved objective questions
1. Buddhism & Jainism were totally against
Page 129

ih
(a) The caste system
(b) The Vedas
(c) Good old rituals
(d) Supremacy of Brahmins
Ans. (b)
2. Ziggurat was a temple in the city of
(a) Lagash
(b) Ur
(c) Eridu
(d) Akkad
3. Cuneiform script was shaped
(a) Pictographic
(b) Phonetic
(c) Wedged shaped
(d) Calligraphic
Ans. (b)
4. The earliest literate in India was in Sanskrit it was learnt by
(a) Writing
(b) Orally
(c) Memorizing
(d) Singing
Ans. (b)
5. Mesopotamians had the best system of
(a) Canal irrigation
(b) Transport
(c) Boat
(d) Ships
Ans. (c)
6. Vedic Math was highly developed and had the knowledge of an important theorem
(a) Tables
(b) Arithmetic
(c) Pythagoras theorem
(d) Algebra
Ans. (c)
7. The Han dynasty arose in the year
(a) 202 BC
(b) 203 BC
(c) 204 BC
(d) 205 BC
Ans. (a)
8. Mesopotamians were the first to make
(a) Copper ware
(b) Bronze ware
(c) Glass ware
(d) Silver ware
Ans. (c)
9. The greatest Chinese teacher philosopher was
(a) Huien Tsang
(b) Confucius
Page 130

ih
(c) Fa Hem
(d) LaoTse
Ans. (b)
10. Writing had first developed in
(a) Assyria
(b) Akkad
(c) Sumer
(d) Iran
Ans. (c)
11. Scholar officials in Iron age of China were known as
(a) Students
(b) Philosophers
(c) Mandarins
(d) Officers
Ans. (c)
12. Mesopotamians divide the sky into
(a) 16 parts
(b) 12 parts
(c) 10 parts
(d) 9parts
Ans. (d)
13. The Great Wall of China built by the Chinese rulers has the length
(a) 2400 kms and 6 meters
(b) 2500 kms
(c) 2600 kms
(d) 2700 kms
Ans. (a)
14. Mesopotamian civilization ended in
(a) 650 BC
(b) 750 BC
(c) 850 BC
(d) 950 BC
Ans. (a)
14. Taoism was a religion introduced by
(a) Confucius
(b) Lao Tse
(c) Han rulers
(d) Huien Tsang
Ans. (b)
15. The Iron Age Chinese explained the astronomical phenomenon called
(a) Constellations
(b) Eclipses
(c) The solar system
(d) 12 division of the sky
Ans. (b)
16. Chinese contributed to the field of science by giving the world
(a) Seismography
(c) Oceanography
(b) Calligraphy
Page 131

ih
(d) Astronomy
Ans. (a)
17. Mesopotamian maths was called sexagesimal because they counted
(a) Counting by l0s
(b) Counting by 20s
(c) Counting by 30s
(d) Counting by 60s
Ans. (d)
18. The Mesopotamian calendar was
(a) Solar
(b) Lunar
(c) Solar lunar
(d) Gregorian
Ans. (a)
19. Ardashir ruled over the Sassanad Empire in
(a) AD 224
(b) AD 225
(c) AD 226
(d) AD 228
Ans. (c)
20. Iranian learnt the game of chess from
(a) India
(b) China
(c) Egypt
(d) Iraq
Ans. (a)
21. Egypt is called the gift on the Nile because
(a) Without Nile it would be a desert
(b) It would not develop
(c) It would not be fertile
(d) No transport was possible
Ans. (a)
22. The Greeks were also known as
(a) Ionians
(b) Doreans
(c) Hellenes
(d) Corianths
Ans. (a)
23. The Egyptians were religious believing in
(a) Life after death
(b) Soul living after death
(c) Migration of soul
(d) Rebirth
Ans. (c)
24. The military state of Greece was
(a) Athens
(b) Sparta
(c) Thebes
(d) Macedonia
Page 132

ih
Ans. (a)
25. The Egyptian Kings were all called the
(a) Kings
(b) Monarchs
(c) Pharaohs
(d) Czars
Ans. (c)
26. The pyramid of Gizeh was built by
(a) Cheops
(b) Tutankhamen
(c) Rameses II
(d) Thebes
Ans. (a)
27. Egyptians were the first people in the world to build
(a) Temples
(b) Pyramids with mummies
(c) Palaces
(d) Megaliths
Ans. (b)
28. UNESCO uplifted the Abu Simbel Temple in the year
(a) 1930
(b) 1940
(c) 1950
(d) 1960
Ans. (b)
29. The Egyptian calendar was a
(a) Lunar
(b) Solar
(c) Solar lunar
(d) Religious calendar
Ans. (a)
30. The sphinx was carved out of
(a) Rocks
(b) Piece of stone
(c) Minerals
(d) Gold
Ans. (a)
31. Arabs conquered Iran by
(a) AD 657
(b) AD 650
(c) AD 652
(d) AD 658
Ans. (a)
32. The well known literature of Iran was written by
(a) Eyrus
(b) Scylax
(c) Ziathustra
(d) Hamurabi
Ans. (c)
Page 133

ih
33. The temple at Konark has a number of columns
(a) 110
(b) 130
(c) 140
(d) 150
Ans. (b)
34. Homer, the great poet wrote
(a) Illiad
(b) Odefus rex
(c) Electra
(d) Odyssey
Ans. (b)
35. Hieroglyphic script meant
(a) Sacred script
(b) Religious script
(c) Sumerian script
(d) Iraqi script
Ans. (c)
36. The Romans were famous for fights between man-man and man-animal which took
place in
(a) Arenas
(b) Amphy theatres
(c) Open areas
(d) Stadiums
Ans. (a)
37. Egyptians were highly skilled in the art of
(a) Science
(b) Medicine
(c) Surgery
(d) Astronomy
Ans. (b)
38. Egyptian empire came to an end in the
(a) 900 BC
(b) 1000 BC
(c) 2000 BC
(d) 3000 BC
Ans. (c)
39. Chinese made very fine china called
(a) Pottery
(b) Porelain
(c) china-bone-glazed
(d) Lily china
Ans. (c)
40. The city of Athens gave the world
(a) Autocracy
(b) Democracy
(c) Dictatorship
(d) Oligarchy
Ans. (b)
Page 134

ih
41. Chinese script was
(a) Ideographic
(c) Hieroglyphic
(b) Pictographic
(d) Phonetic
Ans. (a)
42. Oracles foretold the
(a) past
(b) Present
(c) Future
(d) Death
Ans. (c)
43. Alexander the great defeated Porus in the year
(a) 324 BC
(b) 325 BC
(c) 326 BC
(d) 327 BC
Ans. (a)
44. The Chinese calendar was
(a) Solar
(b) Lunar
(c) solar-lunar
(d) Gregorian
Ans. (a)
45. Selecus, the general of Alexander, was defeated by
(a) Chandra Gupta Maurya
(b) Samudra Gupta
(c) Chandra Gupta
(d) Ashoka the great
Ans. (c)
46. Herodotus has been called the father of
(a) Arts
(b) History
(c) Geography
(d) Metallurgy
Ans. (b)
47. The Greeks gave the world the idea of
(a) communism
(b) Socialism
(c) Democracy
(d) Oligarchy
Ans. (c)
48. Socrates, the greatest Greek philosopher, was put to death by
(a) Hanging
(b) Drinking poison
(c) Shot dead
(d) None of the above
Ans. (a)
49. Male Spartans lived in military barracks from the age of
Page 135

ih
(a) 7 to 60
(b) 9 to 50
(c) 8 to 70
(d) 10 to 80
Ans. (b)
50. Ptolemy built the best museum in
(a) Palestine
(b) Phoenicia
(c) Alexandria
(d) Egypt
Ans. (b)
..................................................................----------------------------............................................................
Free India History mcq questions test
Indian history Quiz multiple Choice questions
objective questions and answers on indian history
1. The Harappa had trade relations with a number of countries such as
(a) China, Japan
(b) Persia and Afghanistan
(c) Rome, China
(d) Greece, Turkey
Ans. (b)
2. The Huns (barbarians) attacked India in
(a) 3rd century AD
(b) 4th century AD
(c) 5th century AD
(d) 6th century AD
Ans. (a)
3. The Indus valley civilization ended in
(a) 1000 BC
(b) 1200 BC
(c) 1500 BC
(d) 1300 BC
Ans. (c)
4. Agriculture was the main occupation of the
(a) Aryans
(b) Kushans
(c) Guptas
(d) Kushanas
Ans. (a)
5. The great bath was excavated in the great city of
(a) Mohanjodaro
(b) Harappa
(c) Kalibangan
(d) Bhrigukaccha
Ans. (a)
6. The first dockyard in the world was excavated in
(a) Mohanjodaro
(b) Harappa
Page 136

ih
(c) Lothal
(d) Ropar
Ans. (c)
7. Kshatriyas were the people entrusted with
(a) Agriculture
(b) Learning
(c) Fighting
(d) Ruling
Ans. (c)
8. Gautam Buddha was the founder of
(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Hinduism
(d) Sikhism
Ans. (a)
9. By 600 BC important towns developed in India
(a) Magadha
(b) Taxila-Vaishali
(c) Patliputra
(d) Vaishali
Ans. (b)
10. The Indus valley civilization was the first
(a) Urban civilization
(b) Rural civilization
(c) Semi urban
(d) Semi rural as Heading
Ans. (a)
11. Lord Mahavira was the last of the Tirthankaras of
(a) Hinduism
(b) Jainism
(c) Buddhism
(d) Sikhism
Ans. (b)
12. Hammurabi was the greatest king of
(a) Akkad
(b) Agade
(c) Babolon
(d) Iran
Ans. (a)
13. The greatest Sanskrit grammarian was
(a) Vishnu Gupta
(b) Brahma Gupta
(c) Paninu
(d) Aryabhatta
Ans. (c)
14. The moon god, Narnnar was the patron god of the city of
(a) Akkad
(b) Agashe
(c) Ur
Page 137

ih
(d) Lagash
Ans. (a)
15. The earliest language of the Aryans. was
(a) Sanskrit
(b) Prakrit
(c) Pali
(d) Persian
Ans. (a)
16. Shakuntalum was written by
(a) Ka1idasa
(b) Bhasa
(c) Ashvagosha
(d) Kamban
Ans. (a)
17. The first law giver of the world was
(a) Sheba
(b) So1onon
(c) Hamurabi
(d) Nannr
Ans. (b)
18. The Gandhara school of art depicted
(a) Indo-Greek art
(b) Indo-Roman art
(c) Indo-European art
(d) Indo-African art
Ans. (a)
19. The script of Indus valley has been
(a) Deciphered (translated)
(b) Not deciphered
(c) About to be deciphered
(d) Difficult to be deciphered
Ans. (b)
20. Dramas were written in India by 2nd century AD by the greatest poets of India
(a) Ashvagosha
(b) Kalidasa
(c) Bhasa
(d) Kamban
Ans. (b)
21. The word Mesopotamia means the land
(a) Between two rivers
(b) Between two oceans
(c) Between two mountains
(d) Between two islands
Ans. (a)
22. Ancient Indian society was
(a) Matriarchal
(b) Patriarcha1
(c) Rigid
(d) Narrow
Page 138

ih
Ans. (b)
23. Mesopotamian were the first to make
(a) Iron
(b) Copper
(c) Bronze items
(d) Gold
Ans. (c)
24. The great Indian king who helped spreading Buddhism in Asia was
(a) Harsha Vardhan
(b) Chandra Gupta Maurya
(c) Ashoka, the Great
(d) Chandra Gupta I
Ans. (c)
25. The Mesopotamian society was divided into
(a) Three groups
(b) Four groups
(c) Five groups
(d) Six groups
Ans. (a)
..................................................................-------------------------------................................................
For KBC history solved questions
Solved history questions for KBC preparation
History Quiz KBC Quiz
1. The famous conversation between uddalka Aruni & his son Svetaketu regarding the
identity of the Brahman & the Atman figures in the
(A) Svetasvatra upnishad
(B) Chhandogya upnishad
(C) Mundak upnishad
(D) Mandukya upnishad
Ans. (B)
2. To which of the following castes did Gautam Buddha belong?
(A) Brahmana
(B) Kshatriya
(C) Vaisya
(D) None of these
Ans. (B)
3. Nilalohita, a type of earthenware mentioned in the Vedic texts, may be identified
with
(A) Painted grey ware
(B) Redware
(C) Black & Redware
(D) Northern Black polished ware
Ans. (A)
4. Birth place of Buddha is
(A) Lumbini
(B) Bodh-Gaya
(C) Sarnath
(D) Patna
Page 139

ih
Ans. (A)
5. The term used to refer to barren land in the vedic text is
(A) Vraja
(B) Kulya
(C) Suyavas
(D) Khilva
Ans. (B)
6. Yadu & Turvasu referred to the Rigveda were
(A) Two Generals
(B) Two Brothers
(C) Two kings
(D) Two tribes
Ans. (D)
7. Theravada school is associated with
(A) Jams
(B) Lingayatas
(C) Buddhist
(D) Bhagvatas
Ans. (C)
8. Which one of the following is not true regarding the Rigvedic God Indra?
(A) He was fond of feasting & drinking soma juice
(B) He was the destroyer of puras
(C) The largest number of hymns are addressed to Kim
(D) He was the upholder of the cosmic order
Ans. (D)
9. Which of the following is not correct about Mahavira?
(A) Performed rigorous penance
(B) Left house at 40 and became enlightened 20 years later
(C) Believed in non-violence
(D) None of these
Ans. (B)
10. Match List I with List II & select the correct answer
List I List II
(Ancient names of rivers) (Modern Names)
(a) Sarasvati
1. Ravi
(b) Parushni
2. Beas
(c) Shutudri
3. Sutlej
(d) Vipasa
4. Jhelum
5. Ghaggar-Hakra
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A) 3
2
4
1
(B) 5
1
3
2
(C) 3
1
2
4
(D) 5
4
3
1
Ans. (B)
11. Buddhist scriptures were written in
(A) Pali
(B) Sanskrit
Page 140

ih
(C) Kharosthi
(D) Marathi
Ans. (A)
12. A bard am I, my father is a leech & my mother grinds corn. this passage occurs
in the
(A) Rigveda
(B) Yajurveda
(C) Dhammapada
(D) Mrichchhakatilcam
Ans. (A)
13. Buddhist doctrines are contained in
(A) Jatakas
(B) Satapathas
(C) Upanishadas
(D) Dhammapada
Ans. (D)
14. During the period of sutras, the Brahmanas were allowed to marry
(A) Only Brahman girls
(B) Brahman & Kshatriya girls
(C) Brahman, Kshatriya & Vaisya girls
(D) Brahman, Kshatriya, Vaisya & Shudra girls
Ans. (D)
15. The four virtues which Buddha emphasized for practicing were
(A) Truth, non-violence, compassion and toleration
(B) Truth, compassion, toleration and love
(C) Truth, love, sacrifice and generosity
(D) Love, compassion, elation at others success and equanimity towards all beings
Ans. (D)
16. Sudas, the victor of the battle of Ten kings belogned to the tribe of the
(A) Anus
(B) Druhyus
(C) Bharatas
(D) Sivis
Ans. (C)
17. Which among the following was not a cause of the decline of Jainism?
(A) Lack of religious preaches
(B) Absence of royal patronage
(C) The division of Jainism in two strong sects
(D) Attack of foreigners
Ans. (D)
18. The expression anyavrata (following other practices) is used in the Rigveda with
reference to the
(A) Dasas
(B) Dasyus
(C) Mlecchas
(D) Yadus
Ans. (B)
19. Which of the following was not responsible for the spread of Buddhism?
(A) Language of the people was used
Page 141

ih
(B) No caste barriers
(C) Non-existence of sound
(D) Too much stress on morality
Ans. (D)
20. There was no regular tax from land in the early vedic period, because
(A) The people were not settled permanently in one locality
(B) The expenditure of the government was low
(C) The king was not considered as the proprietor of the land
(D) The people were not accustomed to paying land tax
Ans. (A)
21. Kushinagar, where Buddha died was then a part of which Kingdom
(A) Ajatshatrus empire
(B) Hill kingdom
(C) Licchhavi kingdom
(D) Kamarupa kingdom
Ans. (C)
22. The four varnas are mentioned for the first time in the
(A) Prithvi sukta
(B) Purusha sukta
(C) Taittiriya samhita
(D) Vajasaneyi samhita
Ans. (B)
23. Which one of the following is not true of both Buddhism and Jainism?
(A) They were atheists
(B) They were welcomed by the vaisyas
(C) They advocated ahimsa
(D) They believed in rigorous asceticism
Ans. (D)
24. The chief form of property in the Rigveda was
(A) Gold
(C) House
(B) Cattle wealth
(D) Land
Ans. (B)
25. Buddha preached acceance of existence of four noble truths (Aryasatyas) which
were
(A) Right speech, right action, right exertion and right mindness
(B) Right meditation, right resolution, right view and right means of livelihood
(C) Dukham (Misery), Samudaya (Thirst, attachment etc.). Nirodh (End of worldly
existence) and Marg (Path)
Ans. (C)
.................................................................--------------------------------------..........................................
Indian history sample paper
History Sample Paper for IAS exam
SAMPLE QUESTION PAPER OBJECTIVE QUIZ HISTORY
1. The leader who contacted Mahatma Gandhi in connection with the Peasant Unrest in
Bihar at the Lucknow Congress of 1916
was
Page 142

ih
(A) Raj Kumar Shukla
(B) Rajendra Prasad
(C) Ras Bihari Bose
(D) Pt. Nehru
Ans. (A)
2. In October 1943, Subhash Chandra Bose established the Arzee Humimati Hind at
(A) Singapore
(B) Rangoon
(C) Germany
(D) Japan
Ans. (B)
3. The Non-co-operation Movement remained relatively weak in
(A) Gujrat
(B) Punjab
(C) Maharashtra
(D) Andhrapradesh
Ans. (C)
4. Subhash Chand Bose was elected President of the Indian National Congress in
(A) 1937
(B) 1938
(C) 1939
(D) Both (B) & (C)
Ans. (D)
5. In July 1921, the All India Khilafat Committee passed a resolutions declaring
that no Muslim should serve in the
(A) British Indian Army
(B) British Indian Administration
(C) British Indian Navy
(D) All of the above
Ans. (A)
6. Gandhiji was arrested before he could offer Satyagraha and Make salt at the
Government Depot at
(A) Dandi
(B) Dharasana
(C) Khera
(D) Bardoli
Ans. (B)
7. Which writer (s) blame Gandhiji for paralyzing and demoralizing the
Non-co-operation Movement?
(A) Nationalist
(B) Marxist
(C) Imperialist
(D) (A) & (B) Both
Ans. (D)
8. 193233 was perhaps the last year of British rule in India which the flames of
orthodex terrorism leapt high and were then
practically extinguished by repression particularly in
(A) Bihar
(B) Punjab
Page 143

ih
(C) Bengal
(D) Maharashtra
Ans. (C)
10. Who among the following was selected by Gandhiji to be the Ist leader to offer
Individual Civil Disobedience in 1940?
(A) Vinoba Bhave
(B) Sundar Lal Bahuguna
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Acharya Kriplani
Ans. (A)
11. Which was not one of the cardinal principles of Mahatma Gandhis doctrine of
Satyagraha?
(A) Non-violence
(B) Truthfulness
(C) Fearlessness
(D) Abstinence
Ans. (D)
12. Who among the following was/were in a group known as responsivists?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Madan Mohan Malavia
(C) N.C. Kelkar
(D) All of these
Ans. (D)
13. In March 1925, who among the following became the President of the Central
Legislative Assembly?
(A) Motilal Nehru
(B) Madan Mohan Malviya
(C) Jayakar
(D) Vitthal Bhai Patel
Ans. (D)
14. At which place the All India Khilafat Conference was held in 1919?
(A) Delhi
(B) Lucknow
(C) Aligarh
(D) Deoband
Ans. (A)
15. The Quit India Resolution (1942) proposed the starting of a Non-violent Mass
Struggle on the widest possible scale. The Mantra
Do or Die was given by
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Mahatma Gandhi
(C) Sardar Vallabh Bhai Patel
(D) Jawahar Lal Nehru
Ans. (B)
16. Mahatma Gandhi was profoundly influenced by
(A) Leo Tolstoy
(B) Bernard Shaw
(C) Karl Marx
(D) Lenin
Page 144

ih
Ans. (A)
17. Who was elected as President of the All India Khilafat Conference in 1919?
(A) Shaukat Ali
(B) Mahatma Gandhi
(C) M.A. Jinnah
(D) None of these
Ans. (B)
18. Swadeshi Movement started after
(A) Dandi March
(B) Civil Disobedience Movement
(C) Non-co-operation Movement
(D) Partition of Bengal
Ans. (D)
19. Who did not participate in the First Round Table Conference?
(A) The Hindu Mahasabha
(B) The Indian National Congress
(C) The Muslim League
(D) All of these
Ans. (B)
20. Gandhiji started the renowned Dandi March from Sabarmati Ashram on the 12th.
March, 1930, for breaking the salt laws along
with
(A) Seven hundred followers
(B) Seventy-five hundred followers
(C) Seventy-five followers
(D) Seventy-five thousands followers
Ans. (C)
21. The Indian Independence Act, 1947 came into force on
(A) February 20, 1947
(B) June 3, 1947
(C) July 18, 1947
(D) August 15, 1947
Ans. (C)
22. Which of the following are correctly matched?
1. Chittoo Pandey : Quit India Movement
2. Lakshmi Swaminathan : INA
3. Sasibhushan Ray Chudhri : Non-cooperation Movement
4. Gurdit Singh : Anushilan Party
Choose the correct answer from the codes given below
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 4
(D) 3 and 4
Ans. (A)
23. Which of the following were included in Gandhi Irwin Pact?
1. Invitation to Congress to participate in the Round Table Conference
2. Withdrawal of ordinances promulagated in connection with the Civil Disobedience
Movement
3. Acceptance of Gandhis suggestion for inquiry into police excesses
Page 145

ih
4. Release of only those prisoners who were not charged with violence
Select the correct answer from the Codes given belows
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 3 and 4
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4
Ans. (D)
24. Of the four events mentioned below, which one was chronologically the last to
take place?
(A) Simla Conference
(B) Election of July 1946
(C) The offer of the Cabinet Mission Plan
(D) Muslim League joining the Interim Government
Ans. (D)
25. Match ListI with ListII and select the correct answer by using the codes given
below the lists
ListI
(Resolutions of the Indian National Congress and the All Parties Conference)
(a) Attainment of Swaraj by all peaceful and legitimate means
(b) Promotion by constitutional means for the interest and well-being of the people
of the India Empire
(c) Attainment of Dominion Status
(d) Complete National Independene
ListII
(Sessions and Dates of Adoptions)
1. Adopted at Lucknow session in 1899
2. Adopted at the special session in Calcutta, September 1920
3. Adopted in the Madras session, 1927
4. Adopted by the All Parties convention, 1928
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A) 4 3 2 1
(B) 3 4 1 2
(C) 2 1 4 3
(D) 1 2 3 4
Ans. (C)
...................................................--------------------------------------.............................................
Indian history objective test
Free Indian History Online Practice Test
Free Exam Model Paper Indian History Objective Test
1. The Zamindari in Mughal India was not
(A) A saleable right
(B) Hereditary
(C) Ownership of land
(D) Mortgageable
Ans. (A)
2. During the period of the Sutras the brahmanas were allowed to many
(A) Only Brahmana girls
Page 146

ih
(B) Brahmana and Kshatriya girls
(C) Brahmana, Kshatriya and Vaisya girls
(D) Brahmana, Kshatriya, Vaisya and Sudra girls
Ans. (D)
3. Sudas, the victor of the battle of Ten kings belonged to the tribe of the
(A) Anus
(B) Druhyns
(C) Bharats
(D) Sivis
Ans. (C)
4. A very important source far the political structure and social condition of
Gujarat from the 9th to 13th centuries is the text known as
(A) Rajatarangini
(B) Panchtantra
(C) Lekhapaddhati
(D) Sukraniti
Ans. (C)
5. Match the temples in List-I built by the Chola monarchs with the places in
List-II and select the correct answer using the codes given below the lists
List-I List-II
(a) The Koranganatha temple
1. Tiruvalisvaram
(b) The Rajarajeswara temple
2. Dharasuram
(c) The Airavatesvara temple
3. Srinivasanallur
(d) The Shiva temple
4. Tanjore
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 3 4 2
1
(C) 4 3 2
1
(D) 4 3 1
2
Ans. (B)
6. Rigvedic people invoked Indra for
(A) Acquisition of knowledge
(B) A life after death
(C) Release from the cycle, of births and deaths
(D) Material comforts and victory
Ans. (D)
7. Which of the following were epics in early Tamil Literature?
(A) Tolkappiyam and Tirukkural
(B) Ahananuru and Purananuru
(C) Padirruppattu and Maduraikkanchi
(D) Silappadikaram and Manimekhalai
Ans. (D)
8. Which of the following are characteristics ascribed to Buddhism?
1. Rejection of the authority of the Vedas
2. Emphasis on the role of the individual
3. Belief in the categories of Jiva and Ajiva
4. Choose of Prakriti and Purusha
Choose the correct answer from the codes given below:
Page 147

ih
(A) 1and 2
(B) 1,3and4
(C) 2and3
(D) 3and4
Ans. (A)
9. Monopoly of the East India Company to trade with China was abolished by the
Charter Act of
(A) 1793
(B) 1813
(C) 1833
(D) 1853
Ans. (C)
10. Which one of the following Act strengthened the unitary character of the
Government of India by establishing a general control over the finances of India by
the Governor- General?
(A) The regulating Act of 1773
(B) Pitts India Act of 14
(C) The Charter Act of 1813
(D) The Charter Act of 1833
Ans. (D)
11. The system of competitive examination for Civil Service was accepted in
principle in the year
(A) 1833
(B) 1853
(C) 1858
(D) 1882
Ans. (B)
12. Which one of the following Buddhist sects insist on the necessity of the
monastic life, worship of the relics of Lord Buddha, attainment of-salvation by
one-self alone and in the belief that Lord Buddha will no more be born?
(A) Hinayan4
(B) Mahayana
(C) Vajrayana
(D) Lamaism
Ans. (A)
13. Who among the following leaders of the Revolt of 1857 wrote to the French
emperor The acts of injustice and perjury of the English Government blaza on all
sides like the rays of the sun?
(A) Nana Sahib
(B) Bahadur Shah
(C) Tatyan Tope
(D) Birjis Qadr
Ans. (A)
14. Which one of the following events immediately followed the Revolt of the Sepoys
in
1857?
(A) Santhal Insurrection
(B) Kuki Rebellion
(C) Peasant agitation against the indigo planters in Bengal
Page 148

ih
(D) Agitation against reduction of age-limits for entry into Civil Service
Ans. (C)
15. Who was the first President of All India Trade Union Congress?
(A) V.V.Giri
(B) S. A.Dange
(C) Jawahar La! Nehru
(D) Lala Lajpat Rai
Ans. (D)
16. The British Government introduced Portfolio system for the first time in
(A) 1853
(B) 1858
(C) 1861
(D) 1892
Ans. (C)
17. Given below are two statements. One labelled is Assertion (A) and the other
labelled as Reason (R)
Assertion (A): Despite initial victory the Sepoy Mutiny could not succeed in
overthrowing the Raj.
Reason (R): The rising middle class sided with the Raj. In the context of the above
two statements which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans. (B)
18. The Moplah Rebellion (1912) took place in
(A) Telengana
(B) Malabar
(C) Marathawada
(D) Vidarbha
Ans. (B)
19. Baba Ram Chandra organised peasants in
(A) Oudh
(B) Bihar
(C) Bengal
(D) Andhra
Ans. (A)
20. Who among the following defined a sovereign or sovereignty as farr-i izdi in
contrast to the concept of zil al-Allah?
(A) Badauni
(B) Shaikh Ahmad Sirhindi
(C) Abul Fazl
(D) Shaikh Abdul Haq Muhaddis
Ans. (C)
21. Which of the following regions was were well-known during the seventeenth
century for simultaneous production of saltpetre, indigo and opium?
(A) Burhanpur and Sindh
(B) Gujarat
(C) Bengal and Orissa
Page 149

ih
(D) Bihar
Ans. (D)
22. The rulers of which of the following was/ were called tarafdar by the Mughal
Monarchs?
(A) Bijapur and Golconda
(B) Golconda
(C) Gujarat
(D) Ahmadnagar
Ans. (A)
23. Under the supervision of which one of the following European trading companies
the town of Qasimbazar
produced the largest amount of silk yarn during the seventeenth century?
(A) Danes
(B) English
(C) Dutch
(D) French
Ans. (C)
24. Which one of the following iqtas was held by Sultan Iltutmish as its Muqta
immediately before his accession?
(A) Kalpi
(B) Lakhanauti
(C) Kalinjar
(D) Badaun
Ans. (D)
25. The title Sultan-us-Sharq was assumed by the ruler of
(A) Assam
(B) Bengal
(C) Jaunpur
(D) Orissa
Ans. (C)
........................................................--------------------------------------------..................................................
Quiz on Indian History Ancient india rigvedic period
History of India, History of Ancient India objective test
Ancient Indian History Quiz India
1. In reference of ancient India, what was Gandharva?
(A) God
(B) Goddess
(C) A division of vrihattar Bharat
(D) None of these
Ans. (C)
2. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List I
List II
(a) Telugu, Tamil, Kannadas
1. Aryans language family
(b) Kohistani, Lahanda, Pastos
2. Dravidians language family
(c) Muda and Mantmekhar
3. Shabar Pulindas language family
(d) Tibbatians
4. Kiraths language family
Page 150

ih
Codes:
(a)
(A)
(B)
(C)
(D)
Ans. (A)

(b)
2
3
4
1

(c)
1
2
3
2

(d)
3
1
2
3

4
4
1
4

3. Consider the following archaeological sites


(1) Damdama
(2) Kumool caves
(3) Tekkala Kota
(4) Naikunda
Ans. (C)
Their correct sequence in order of their antiquity is
(A) 2,3,3,1
(B) 3,1,2,4
(C) 2,1,3,4
(D) 3,4,2,1
Ans. (C)
4. Excavations at which one of the following sites give evidence of continuous
habitation and cultural evolution from the Stone Age to the Harappan culture?
(A) Kalibangan
(C) Mehargarh
(B) Dholavira
(D) Allahdino
Ans. (C)
5. In Neolithic age, the image of an animal or a plant as a symbol for a clan, or
group of families living together was called?
(A) Jhum
(B) Meglithis
(C) Totem
(D) Microliths
Ans. (C)
1. The original home of the Aryan, according to Lokmanya Balgangadhar Tilak, was
(A) Central Asia
(B) Tibet
(C) Arctic region
(D) Kashmir
Ans. (C)
6. Which of the following is correct?
(A) During the Rigvedic period varnas were hereditary
Page 151

ih
(B) During the Rigvedic period untouchability was common
(C) During the Rigvedic period inter-varna marriages were forbidden
(D) During the Rigvedic period interdining among the varnas was allowed
Ans. (D)
7. Which of the following cultures practiced the use of urns and phallus worship?
(A) Palaeolithic age
(B) Mesolithic age
(C) Neolithic age
(D) Chalcolithic age
Ans. (C)
8. During the later Vedic age the centre of Aryan civilization was
(A) Rajasthan
(B) Maharashtra
(C) Afghanistan
(D) The territory between the rivers Saraswati & Ganga
Ans. (D)
9. Which is not related to prehistoric culture?
(A) Point
(B) Borer
(C) Chopper and Chop1ng tools
(D) Razor
Ans. (D)
10. Which of the following
(A) According to the Vedic
(B) According to the Vedic
(C) According to the Vedic
(D) According to the Vedic
ultimate source of law
Ans. (D)

is correct?
thinkers, monarch was the ultimate source of law
thinkers, People were the ultimate source of law
thinkers, the nature was the ultimate source of law
thinkers, Dharma which sustained the world as the

11. Which one of the following parts of India does not have the signs of
Palaeolithic age?
(A) Indo-Gangetic plan
(B) The Deccan Plateau
(C) North-Eastern India
(D) North-Western India
Ans. (A)
12.
(A)
(B)
(C)
(D)

Which of the following is correct?


The upnishadas deny the existence of
The upnishadas deny the existence of
The upnishadas believe in the theory
The upnishadas believe in the theory

a supreme god
individual souls
of Karma
of rebirth

Page 152

ih
Ans. (C)
13. Which of the following are reasons for the identification of the reflected in
the
later Vedic texts with the painted grey ware culture? Select the correct answer
(1) Material culture of the two corresponds
(2) Geographical distribution of the two corresponds (3) Chronological span of the two corresponds
(4) Both evolved locally
(A) 1, 2, and 3
(C) 1,3and4
(B) 1, 2, and 4
(D) 2,3and4
Ans. (C)
14. In post Vedic period, the republics were known as
(A) Sabha
(B) Jana
(C) Samiti
(D) Ur
Ans. (B)
15. The earliest Man Like Creature which racially differed from Homosapiens is
generally known is
(A) Hominid
(B) Pithe Canthropus
(C) Sinanthropus
(D) Eoanthropus
Ans. (B)
16. Marriage between man & woman of same caste in Ancient India was known as
(A) Pratiloma
(B) Anuloma
(C) Ghandharva
(D) Niyoga
Ans. (B)
17. The term Yavan priya refers to
(A) Peppar
(B) Clove
(C) Muslin
(D) Silk
Ans. (A)
18. Match List I with List II and select the correct answer using by the codes
List I
(a) Pandu Rajar Dhibbi
(b) Ahar
(c) Maski
Page 153

ih
(d) Eran
List II
1. West Bengal
2. Rajasthan
3. Karnataka
4. Madhya Pradesh
Codes:
(a)
(b)
(A)
2
(B)
3
(C)
1
(D)
4
Ans. (C)

(c)
4
4
2
3

(d)
3
2
3
2

1
1
4
1

19. Match List I with List II and select the correct answer using by the codes
List I
(a) Pandu Rajar Dhibbi
(b) Ahar
(c) Maski
(d) Eran
List II
1. West Bengal
2. Rajasthan
3. Karnataka
4. Madhya Pradesh
Codes:
(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
2
4
3
1
(B)
3
4
2
1
(C)
1
2
3
4
(D)
4
3
2
1
Ans. (C)
20. Negrito race is the earliest people of India; this race now survives in the
people of
(A) Andaman Islands
(B) Chhota Nagpur Plateau
(C) Nagaland region
(D) None of the above
Ans. (A)
21. The early Aryans came to India from
(A) Central Asia
(B) Iran
(C) Europe
(D) Asia Minor
Ans. (A)
22. The Mesolithic age is marked by the wide use of small tools known as
Page 154

ih
(A) Megalithic
(B) Microliths
(C) Neoliths
(D) Chalcoliths
Ans. (B)
23. The Battle of Ten Kings was fought on the land
(A) Both the sides of Yamuna
(B) The land between 3anga & Yamuna
(C) Eastern Uttar Pradesh
(D) Punjab
Ans. (B)
24. The paintings of Palaeolithic age have not been found in
(A) Sangapur
(B) Kaimur range
(C) Mirzapur District
(D) Maski
Ans. (D)
25. The Vedic Aryans did not worship
(A) Indra
(B) Maruta
(C) Agni
(D) Kartikeya
Ans. (D)
26. The term Pre-history was first used by
(A) Tournal
(B) Henry Christy
(C) Lewis Henry Morgan
(D) William Robertson
Ans. (A)
27. The Rigvedic god of thunder was
(A) Indra
(B) Marut
(C) Dyaus
(D) Varuna
Ans. (A)
28. What was the normal form of government during the Rigvedic age?
(A) Direct Democracy
(B) Hereditary monarchy
(C) Military dictatorship
(D) Aristocratic republic
Ans. (B)
Page 155

ih
29. Pottery having six fabrics from kot-diji are
(A) Bronze Metal
(B) Copper Metal
(C) Wheel Made
(D) Hand Made
Ans. (C)
30. The name of the king to whom all the early Aryan dynasties traced their origin
was
(A) Krishna-Vasudeva
(B) Mandhata
(C) Manu-Vaivasvat
(D) Yudisthira
Ans. (C)
31. Consider the following pairs
(1) Settlement site: Chirand
(2) Grave site: Porkalam
(3) Settlement and Grave site: Piklihal
Which of these pairs are correctly matched?
(A) 1 and 2
(B) I and 3
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans. (B)
32. Which of the following is incorrect?
(A) Widow marriage was allowed among the Rigvedic Aryans
(B) The Parda system did notxist among the Rigvedic Aryans
(C) Sati custom was common among the Rigvedic Aryans
(D) Rigvedic women had a right to participate in religious ceremonies
Ans. (C)
33. What was the historical name of Ancient India?
(A) Aryavritta
(B) India
(C) Bharat
(D) Bharatvarsha
Ans. (D)
34. Which Technique was known as prepared core technique?
(A) Clactonian Technique
(B) Levalloisean technique
(C) Stratigraphy technique
(D) Tool types technique
Ans. (B)
35. Which of the following is correct?
Page 156

(A) During
(B) During
(C) During
(D) During
Ans. (D)

the
the
the
the

later
later
later
later

Vedic
Vedic
Vedic
Vedic

age
age
age
age

ih
women enjoyed the right to upanayana ceremony
there was no polygamy among aryans
women were allowed to attend political assemblies
the system of sati did not exist

36. The Rigvedic Aryans first used


(A) Rice (Vribhi)
(B) Barley (Vajra)
(C) Wheat (Godhuma)
(D) Maize
Ans. (A)
37. Boghazkai Inscription refers to
(A) Indra & Varuna
(B) Indra, Varuna & Mitra
(C) Indra & Mitra
(D) Indra, Varuna, Mitra, Nats
Ans. (B)
38. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given
below the lists
List I
(a) Madhyadesha
(b) Tamilnadu
(c) Vindhya belt (Mekhla)
(d) North-Eastern Himalayans Ranges
List II
1. Kiraths
2. Aryans
3. Shaber and Pulindas
4. Dravidian
Codes:
(a)
(b)
(c)
(A)
2
4
(B)
1
2
(C)
3
4
(D)
4
3
Ans. (A)

(d)
3
3
2
2

1
4
1
1

39. Which of the following statement is incorrect?


(A) The castes were not hereditary during the later Vedic age
(B) Inter dining among different castes was not forbidden during the later Vedic age
(C) Inter-marriages among these upper castes were in vogue during the Vedic age
(D) Untouchability was common during later Vedic age
Ans. (D)
Page 157

ih
40. Which of the following known as Jnani Manav
(A) Primates
(B) Homeorachy
(C) Homeosapians
(D) Africany
Ans. (C)
Free Online test Indian History Indian National Movement
History of India and Indian national movement objective questions
Free Indian History Online Practice Test
1. Which of the following are the three landmarks of Dalhousies administration?
1. Indian Railways
2. Public Works Department
3. English as a medium of instruction
4. Telegraph
(a) 1,2,3
(b) 1,3,4
(c) 2, 3,4
(d) 1,2,4
Ans:-D

2. Which one of the following is not correctly matched?


(a) Lord Cornwallis -Subsidiary System
(b) Lord Rippon -Local Self Government
(c) Holt Mackenzie -Mahalwari Settlement in Northern India
(d) Thomas Munro-Ryotwari System
Ans:-A
3. Who gave the motto Back to the Vedas?
(a) Ramakrishna Paramhansa
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Swami Dayanand Saraswati
(d) Swami Vivekananda
Ans:-C
Page 158

ih

4. Which of the following is correctly matched?


(a) Kesari B. G. Tilak
(b) New India M. K. Gandhi
(c) Young India Annie Besant
(d) Yugantar Aurobindo Ghosh
Ans:-A

5 The Luck now Pact of 1916 was made between


(a) The moderates and extremists
(b) The British and the Indians
(c) the Hindus and the Muslims
(d) The Congress and the Muslim League
Ans:-D
6. Who was the Chairman of Boundary Commission to define the boundaries of the
dominions under the Indian Independence Act of 1947?
(a) Lord Wavell
(b) Stafford Cripps
(c) Lord Mountbatten
(d) Cyril Radcliffe
Ans:-D
7. Which of the following universities was not established by Lord Dalhousie?
(a)
(b)
(c)
(d)

Bombay
Delhi
Madras
Calcutta

Ans:-B

8. When was the Cooperative Societies Act first passed in India?


(a) 1900
Page 159

ih
(b) 1902
(c) 1904
(d) 1906
Ans:-C
9. The Forward Bloc was formed by
(a) P. C. Joshi
(b) Acharya Narendra Dev
(c) B. R. Ambedkar
(d) Subhas Chandra Bose
Ans:-D
10.
was
(a)
(b)
(c)
(d)

The President of the Indian National Congress at the time of Indian Independence
Maulana Abul Kalam Azad
J. B. Kripalani
Jawahar1a1 Nehru
Rajendra Prasad

Ans:-B
11.
(a)
(b)
(c)
(d)

Non Cooperation Movement started in:


1870
1921
120
1942

Ans:-C

12. Consider the following events:


1. Hunter Commission
2. Charles Woods Despatch
3. Sadler Commission
4. Raleigh Commission
Their correct chronological sequence is
(a) 3, 2,1,4
(b) 2,1,4,3
(c) 1,4,3,2
(d) 4,3,2,1
Ans:-B
Page 160

13.
(a)
(b)
(c)
(d)

ih
Ancient Monuments Preservation Act was passed daring the Viceroyalty of
Ripon
Curzon
Minto
Lansdowne

Ans:-B
14. Who said, I therefore want freedom immediately, this very night, before dawn if
it can be had?
(a) Pt. Jawaharlal Nehru
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Mahatma Gandhi
(d) Annie Besant
Ans:-C
15.
(a)
(b)
(c)
(d)

Who was called by the British rulers as the leader of Indian unrest?
Gopal Krishna Gokhale
Subhas Chandra Bose
Bal Gangadhar Tilak
M. K. Gandhi

Ans:-C
16. Which of the following Acts was described by Jawaharlal Nehru as Charter of
Slavery?
(a) Government of India Act, 1919
(b) Government of India Act, 1935
(c) Regulation Act
(d) Vernacular Press Act.
Ans:-B
17. The British Governor General , who formulated the policy of Subsidiary Alliance
with regard to Indian powers was
(a) Warren Hastings
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Wellesley
(d) Lord William Bentick
Ans:-C
18. Where did Mahatma Gandhi first try the weapon of Satyagraha?
(a) South Africa
(b) Champaran
(c) Bardoli
Page 161

ih
(d) Dandi
Ans:-A

19. Match the following:


A. Karsondas Mulji
Patrika
B. Dadabhai Naoroji
C. Debendernath Tagore
status to Parsi women
D. Henry Vivian Derozio
5. Movement for widow remarriage in
ABC D
(a) 4 2 3 1
(b) 5 3 1 2
(c) 2 3 1 4
(d) 5 1 4 2

1. Tartvabodhini
2. Young Bengal
3. Fight for legal
4. Peasant movement
Gujarat.

Ans:-B

20. Why did Rabindranath Tagore renounce his knighthood?


(a) Hewanted to join the Congress Party and become its President.
(b) He was not satisfied with the constitutional reforms introduced by the Govt. of
India Act, 1919.
(c) His heart lay torn with anguish over the atrocities of the British government in
Pun- jab especially the massacre of innocent people by Dyer at Jallianwala Bagh
massacre.
(d) He wished to participate in the Satyagraha movement started by Mahatma Gandhi.
Ans:-C

........................................................................------------------------------------...................

MCQ IN HISTORY - 2
History practice Questions for IAS prelims of UPSC
UPSC Civil Services history MCQ
History UPSC Exam india Sample Objective test
Sample Paper for IAS Prelims by UPSC : history
Page 162

ih
1. About whose kingdom is it said the dominion of the lord of the universe extended
from Delhi to Palam.?
(A) Qutbuddin Aibak
(B) Nasiruddmin Mahmud Tughlaq
(C) Mohammad Gazni
(D) Alam Shah
Ans. (B)
2. Who was the first Muslim writer to make use of Hindi words and adopt Indian
poetric imagery and themes?
(A) Hasan Nizami
(B) Amir Khusaro
(C) Abul Fazal
(D) Abdul Qadir Badauni
Ans. (B)
3. Which of the following is incorrect?
(A) Guru Nanak did not believe in rebirth
(B) Guru Nanak discarded idol worship
(C) Guru Nanak discarded the caste system
(D) Guru Nanak emphasised devotion to God as the means of attaining Salvation
Ans. (A)
4. Who wrote Tarikh-ul-Hind?
(A) Al-uthi
(B) Alberuni
(C) Hasan-un-Nizami
(D) Minhajuddin-bin-Sirajuddin
Ans. (B)
5. Which Bhakti Saint is known as the bridge between north and south?
(A) Chaitanya
(B) Kabir
(C) Nanak
(D) None of these
Ans. (A)
6. Which one of the following Rashtrakuta kings defeated Pratihara ruler Nagabhatta
I?
(A) Govmda III
(B) Krishna III
(C) Bhoja I
(D) Gopala I
Ans. (A)
7. Asvamedha Yajna from among Chalukya rulers was performed by
(A) Pulkesin I
(B) Kirtivarman I
(C) Pulkesin II
(D) Vikramaditya I
Ans. (A)
8. Which one was the Port of Cheras?
(A) Kaveripattanam
(B) Muzisir
(C) Korkai
Page 163

ih
(D) Tandai
Ans. (B)
9. The first ruler of India who defeated Muhammad of Ghor was
(A) Mularaja II of Gujarat
(B) Prathviraj Chauhan of Delhi
(C) Jayachandra of Kannauj
(D) Parmaldeva of Bundelkhanda
Ans. (C)
10. The head of a guild in ancient and early medieval India was called
(A) Adhipati
(B) Gahapati
(C) Jethaka
(D) Adhikari
Ans. (C)
11. The Gita was complied by
(A) Vedvyas
(B) Krishna Vasudev
(C) Valmiki
(D) Vatsyayan
Ans. (B)
12. Manusmriti regards the reign lying between -the rivers Sarasvati and
Drishadwati as
(A) Aryavarta
(B) Brahanwarta
(C) Brahmashri Desa
(D) Madhya Desa
Ans. (D)
13. Buddhist scriptures were written in
(A) Pali
(B) Sanskrit
(C) Kharosthi
(D) Marathi
Ans. (A)
14. Which, among the following Scholarly works, was not written by Bhavbhuti?
(A) Venisamhara
(B) Mahaveercharita
(C) Uttar Ramcharita
(D) Maltimadhava
Ans. (A)
15. Under whom did Tulsidas write Ramcharitmanasa
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shah-Jahana
(D) Aurangazb
Ans. (A)
16. Where is Kalibangan situated?
(A) Himachal Pradesh
(B) West Bengal
(C) Uttar Pradesh
Page 164

ih
(D) Rajasthan
Ans. (D)
17. Brahmani bull for Indus valley people was
(A) Unknown animal
(B) Well known animal
(C) Sacred animal
(D) Sacrificial animal
Ans. (C)
18. Harrappan people had known to use of
(A) 16 & its multiples
(B) 12 & its multiples
(C) 8 & its multiples
(D) 4 & its multiples
Ans. (A)
19. A hoard of copper images generally assigned to the Harrappan culture phase, has
been found at
(A) Daimabad
(B) Brahamgiri
(C) Inamgaon
(D) Nasik
Ans. (A)
20. The largest number of seals of the Harrappan culture are made of
(A) Terracotta
(B) Faience
(C) Agate
(D) Steatite
Ans. (D)
21. When did China receive Buddhism?
(A) Third century B .C.
(B) First century B.C.
(C) First century A.D.
(D) Third Century AD.
Ans. (C)
22. Who was Bhadrabahu?
(A) He was the first tirthankar of the Jainas
(B) He was a Vedic Rishi
(C) He was a Buddhist monk
(D) He was the sixth guru of the Jainas
Ans. (C)
23. Which of the following is incorrect?
(A) Mahayanism teaches non-reality of phenomenal objects
(B) Mahayanism accepts the conception of countless Buddhas and Bodhisatvas
(C) Mahayanism defies Buddha
(D) Mahayanism rejects worship of god & goddess
Ans. (D)
24. Jain works were compiled in
(A) Ujjain
(B) Vaishali
(C) Ballabhi
Page 165

ih
(D) Vatapi
Ans. (C)
25. How many cities were in existence during Buddhas time?
(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 10
Ans. (A)
26. Which one of the following was the most common occupation for slaves?
(A) Agricultural labor
(B) Working in guilds
(C) Domestic service in Households
(D) Settlement in newly cleared areas
Ans. (C)
27. The theory of the origin of the state not mentioned in the Vedic literature is
(A) The contract theory
(B) The force theory
(C) The evolutionary theory
(D) The divine theory
Ans. (C)
28. The conceusces among historians that the vedic age began earliest in
(A) 12001000 B.C.
(B) 2500800 B.C.
(C) 2500 B.C.
(D) 1000 BC.
Ans. (D)
29. Which was the first book to deal with Music?
(A) Rigveda
(B) Yajurveda
(C) Samaveda
(D) Atharvaveda
Ans. (C)
30. The Neolithic Age dates bark to
(A) 60003000 B.C.
(B) 40003000 B.C.
(C) 5000300CIB.C.
(D) 3000-1000 B.C.
Ans. (A)
31. In ancient times Sectora was situated in
(A) The Mouth of Mediterranean Sea
(B) The Mouth of Indus valley
(C) The Mouth of Narmada River
(D) The Mouth of Red sea
Ans. (D)
32. Prehistoric axes are found at
(A) Attirampakkarn
(B) Adichanallur
(C) Arikamedu
(D) Sanur
Page 166

ih
Ans. (A)
33. The earliest Iron age occupation in India has been associated with
(A) Ochre coloured pottery
(B) Black and red ware
(C) Painted grey ware
(D) Northern black polished ware
Ans. (C)
34. There is evidence of the proto-Australoid, the mediterranean, alpine and
Mongoloid in the skeletal remains at
(A) Mohenjodaro site
(B) Harappan site
(C) Baluchistan
(D) Egypt
Ans. (B)
35. The large hoard of copper comes from Gungeria in
(A) Utter Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Arunachal Pradesh
Ans. (B)
36. The Gupta gold and silver issues were initially based on the coins of the
(A) Romans and the Saka Kshatrapas
(B) Kushanas and Yaudheyas
(C) Kushanas and Saka Kshatrapas
(D) Romans and Kushanas
Ans. (C)
37. The ultimate ownership of land during the post-Gupta period lay with
(A) The cultivation
(B) The village community
(C) The king
(D) The joint family
Ans. (C)
38. Svayamvara was a special from of
(A) Gandharva marriage
(B) Paisacha marriage
(C) Rakshasa marriage
(D) Brahma marriage
Ans. (A)
39. Which one of the following is not matched correctly?
(A) Angula Unit of linear measure
(B) Veli Unit for measuring space
(C) Kalam Unit of liquid measure
(D) Kalanju Unit of weight
Ans. (C)
40. Dhavanyaloka is
(A) An epic poem
(B) A work on poetics
(C) A play
(D) A work on Buddhist epistemology
Page 167

ih
Ans. (B)
41. Gupta ruler revived one of the following religions
(A) Vedic
(B) Bhagvatism
(C) Buddhism
(D) Jainism
Ans. (B)
42. Export-trade in pre-Gupta age was most extensive with
(A) South East-Asia
(B) China
(C) Central Asia
(D) Roman Empire
Ans. (D)
43. The Mughal Emperor, who built the Peacock Throne? (A) Akbar
(B) Aurangazeb
(C) Nadirshah
(D) Shah Jahan
Ans. (D)
44. Aurangzeb face toughest opposition from
(A) Jats
(B) Sultanates
(C) Marathas
(D) Rajputs
Ans. (D)
45. How did Akbar get rid of the authority of the Ulemas?
(A) He founded Din-i-Ilahi
(B) He appointed Hindus to the highest posts in the empire
(C) He invited the representatives of all religions for religious debates at the
Ibadat Khana
(D) He issued an infallibility decree in 1579
Ans. (D)
46. Which of the following officers held the office of minister under the Mughals?
(A) Sipahsalar
(B) Siqdar
(C) Vakil
(D) Kotwal
Ans. (C)
47. Mewar accepted the Suzerainty of the Mughals during the reign of
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shah Jahan
(D) None of these
Ans. (B)
48. Shivaji conqurred many forts. Which was first?
(A) Raigarh
(B) Berar
(C) Purendar
(D) Khandesh
Page 168

ih
Ans. (A)
49. In Mughal period Zamindars were
(A) Land owners
(B) Jagirdars
(C) Labourers
(D) Revenue plunders
Ans. (A)
50. Mahmud Gawan was a Prime Minister of thekingdom.
(A) Sultanate
(B) Bahmani
(C) Mughal
(D) Vijaynagar
Ans. (B)
.................................................-----------------------------------------------..............................................\
Frequently mentioned words in Rigveda : Indian History For Competitions
Frequently mentioned words in Rigveda
Word No. of times
Om 1028
Jana 275
Indra 250
Agni 200
Gau 176
Vish 170
Soma 114
Gan 46
Brahamana 14
Kshatriya 9
Yamuna 3
Shudra 1
Vaishya 1
Rajya 1
Kalpa 1
Ganga 1
Samudra 1
................................................---------------------------------------------........................................
rivers mentioned in the Rigveda : Indian History Study material
Vipasa
Asikafii
Ganga
Suvasta
Jamuna
Vitasta
Sarsuti
Sindhu
Shatudri
Pari,ishni
Page 169

ih
Gomati
Krumi
Kubha
rivers mentioned in the Rigveda
.............................................----------------------------------.....
................................
Southern Kingdoms Online History Quiz For Exams
Free online Objective questions on Indian History
On Kingdoms of south India
Free Test Paper history
1. The Bhakti literature by the Nayanmars and Alva
(a) stressed the rigidities of traditional rituals.
(b) opposed the practice of image worship.
(c) preached personal devotion of God as a means of salvation.
(d) advocated the austerities preached by the Buddhists and Jams.
Ans : (c)
2. Consider the following pairs
Vaishnava saints: Region of strong following
1. Rananuja
South India
2. Chaitanya
Central India
3. Vallabhacharya
Gujarat and Braj
4. Ramanand
. North India
Of these pairs, the correctly matched ones are
(a) l, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) l, 3 and 4
Ans : (c)
3. Indicate the correct chronological order in which the following reformers
undertook their missions.
1. Visveswara
2.Ramanuja 3.
Chaitanya 4.Kabir
(a) 1,2,3,4
(b) 1,2,4,3
(c) 2,1,4,3
(d) 4 2 3 1
Ans : (c)
4. The System of philosophy with which the name of, Kapila is prominently associated
is
(a) Samkhya
(b) Uttara Mimamsa
(c) Nyaya
(d) PurvaMimamsa
Ans : (a)
5. To which Sufi did the famous saint of Bihar, Makhdum Shrouding Maneri belong?
(a) Chisti
(b) Kubrawi
(c) Suhrawardi
(d) Firdausi
Page 170

ih
Ans : (d)
6. Live well, as long as you live. Live well even by borrowing, for once cremated,
there is no return This rejection of after -life is an aphorism of the
(a) Ajivikas
(b) Kapalika Sect
(c)Charvakas
(d) Sunyavada of Nagaijuna
Ans : (c)
7. In the systems of philosophy created by Indians,
we find elements of materialistic philosophy in which of the following systems?
(a) Karm Mimamsa
(b) Yoga
(c) Samkhya
(d) Vaisesika
Ans : (c)
8. Who were the most popular Sufis?
(a) Rabin
(b) Hallaj
(c) Ghazali
(d) None of these
Ans : (a)
9. The birthplace of Swami Vivekananda is in which of the following cities?
(a) Cuttack
(b) Balasore
(c) Calcutta
(d) Kushinagar
Ans : (c)
10. Ajivika sect was founded by
(a) Raghulabhadra
(a) Upali
(c) Makkhli Gosala
(d) Anand
Ans : (c)
11. Who among the following was a Satavahana ruler?
(a) Rudradaman
(b) Nahapana
(c) Vasisthiputra Pulumayi
(d) Maltendravartnan
Ans : (c)
12. Kanchi was the capital of
(a) Pallavas
(b) Rashtrakutas
(c) Chalukyas
(d) Cholas
Ans : (a)
13. Krishnadevaraya was the ruler of
(a) Chota
(b) Babmani
c) Pallava
Page 171

ih
(d) Vijayanagar
Ans : (d)
14. Who was the founder of Sunga dynasty?
(a) Ajatashatru
(b) Bimbisara
(c) Agnimitra
(d) Pushyamitra
Ans : (d)
15. The Chola empire reached its zenith under
(a) Parantakal 1
(b) Raja raja
(c) Rajendra Chola I
(d) Rajendra Chola II
Ans : (c)
16. The capital of Kakatiya dynasty was
(a) Madurai
(b) Hampi
(c)Dwarasamudra
(d) Warangal
Ans : (d)
17. Satavahanas belonged to
(a) Maharashtra
(b) Andhra region
(c) Konkan region
(d) Kalinga
Ans : (b)
18. Which of the following was the lowest unit of Chola administration?
(a)Mandalam
(b) Kottam
(c) Kurram
(d) Valanadu
Ans : (c)
19. Bahmani Kingdom in South India extinguished in the
(a) beginning of 16th century
(b) end of 16th century
(c) beginning of 17th century
(d) later half of 17th century.
Ans : (a)
20. Harihara and Bukka, the founders of the Vijayanagara kingdom shaped the course
of their conduct on the advice of
(a) Tukarain
(b) Ranidas
(c) Tulsidas
(d) Vidyaranya
Ans : (d)
21. The special feature of the financial system of Vijayanagara was
(a) surplus revenue
(b) land tax
(c) revenue from seaports
Page 172

ih
(d) currency system
Ans : (c)
22. The Babmani Kingdom was founded by
(a) Timur
(b) Zain-ul-Abidin
(c) Malilc Kafur
(d) Hasan
Ans : (d)
23. A lot of details regarding the village administration under the Cholas is
provided by the inscriptions at
(a) Thanjavur
(b) Uraiyur
(c) Kanthipuram
(d) Uttaramerrur
Ans : (d)
24. The dynasty that excelled itself as a naval power was that of the
(a) Cheras
(b) Pallavas
(c) Cholas
(d) Hoysalas
Ans : (c)
25. Madurai was the capital of
(a)Cholas
(b) Pallavas
(c) Pandyas
(d) Rashtrakutas
Ans : (c)
26. After the Mauryas the most important kingdom in the Deccan and Central India was
that of the
(a) Vakatakas
(b) Cholas
(c) Satavahanas
(d) Pallavas
Ans : (c)
27. A Pala ruler who was raised to the throne by different sections of people
(a)Gopala
(b) Mahipala
(c) Devapala
(d) Dharmapala
Ans : (a)
28 In the Sangam age, Uraiyur was important for
(a) Its being a great centre of spice trade.
(b) Its being a great centre of cotton trade.
(c) its being a great emporium of foreign trade.
(d) Its being a great centre of indigenous trade.
Ans : (b)
29. The spiritual leader associated with the founding of Vijayanagara kingdom was
(a)Ramdas
(b) Purandaradas
Page 173

ih
(c) Vidyaranya
(d) Appayya Dikshitar
Ans : (c)
30. In Krishnadevarayas court, Ashtadiggajas were the
(a) Eight great poets of his court.
(b) eight great ministers in his court
(c) eight elephants placed at eight corners of his capital.
(d) eight great scholars of his kingdom
Ans : (a)
......................................................---------------------------------------..............................................
ndian history solved quiz Questions Answers for exams
indian history Solved paper
in MCQ Quiz Format
Online Model Test Paper Indian History
1. Which Gupta ruler had led a campaign to the south and was an expert Veena
player?
(a) Chandra Gupta I
(b) Samudragupta
(c) Chandra Gupta Vikramaditya
(d) Skanda Gupta
2. In which century did Ashoka reign?
(a) Second century B.C.
(b) Third century B.C.
(c)Second century AD
(d) Third century AD.
3. Ashokas claim of greatness chiefly lay in the
(a) promotion of welfare of his people
(b) extensive conquests
(c) strengthening of army
(d) exclusive patronage to Buddhism
4. Ashokas invasion of Kalinga resulted in
(a) peaceful relations with Kalinga.
(b) the development of peace and non-violence as policy.
(c) wealth and prosperity Of Mauryan empire.
(d) victory to the policy of war and territorial conquests.
5. Who amongst the following kings defeated Harsha s army on the bank of river
Narmada?
(a) Krishnadeva Raya
(b) Pulakesin II
(c)Rajendra I
(d) Rajendra Chola
6. The achievements of Samudragupta are described in the
(a) Hatigumpha inscription
(b) Allahabad Pillar inscription
(c) Girnar inscription
(d) Sarnath inscription
7. Which one of the following important trade centers of ancient India was on the
Page 174

ih
trade route connecting Kalyana with Vengi?
(a) Tagara
(b) Sripura
(c) Tripuri
(d) Tamralipti
8.Kharavela ruled over
(a) Malwa
(b) Magadha
(c) Gandhara
(d) Kalinga
9. Saka era was founded by
(a)Ashka
(b) Harsha
(c) Kanishlca
(d) Vikramaditya
10. The valleys of Indus, Ganga and Jamuna were brought together for the first time
under one political authority by
(a) Chandragupta Maurya
(b) Ashoka
(c) Chandragupta I
(d) Prithvi Raj Chan ban
11. Indicate the correct chronological order of dynasties in North -west India.
(a) Kushanas, Sakas, Parthians
(b) Sakas, Kushanas, Parthians
(c) Parthians, Sakas, Kushanas
(d) Sakas, Parthians, Kushanas
12. Which of the following was the contemporary Bengal King during the time of
Harsha of Kanauj?
(a)Rhaslcaravarman
(b)Divakaramitra
(c)Devagupta
(d) Sasanka
13. The most famous Saka ruler in India was
(a)Ivienander
(b) Gautarniputra Satakarni
(c)Kadphises II
(d) Rudradaman I
14. Bimbisara was the ruler of
(a)Magadh
(b) Avadh
(c)Kamboja
(d) Gandhara
15. Who among the following rulers held a religious
assembly at Prayag every five years?
(a)Ashoka
(b) Kanishka
(c) Harshavardhana
(d) Chandragupta Vikramaditya
16. The earliest example of a land grant is provided
Page 175

ih
by an inscription of
(a) the Guptas
(b) the Mauryas
(c) the Satavahanas
(d) the Mahameghavahanas
17. Ashoka the Great, died in
(a) 206 B.C
(b) 216 B.C
(c) 226 B.C
(d) 232 B.C
18. Chandragupta Maurya spent his last days at
(a) Ujjain
(b) Nalanda
(c) Sravanabelagola
(d) Patna
19. Kautilya was the Prime Mjnister of which of the following Indian rulers?
(a) Chandragupta Maurya
(b) Chandragupta I
(c) Ashoka
(d) Harshavardhana
20. Which of the following ancient Indian states was an autonomous republic?
(a) Magadh
(b) Kosala
(c) Anga
(d) Sakya
21. Amongst the following, who contributed most to the Bhagvata cult?
(a) Parthians
(b) Indo- Greeks
(c) Kushanas
(d) Guptas
22. Ashoka Pillar at Allahabad provides information about the reign of
(a) Chandragupta Maurya
(b) Chandragupta I
(c) Samudragupta
(d) Chandragupta I
23. King Harshavardhana lived in
(a) 2nd century A.D.
(b) 2nd century B .C.
(c) 7th century A.D.
(d) 7th century B.C.
24. In Ashokas administration, Rajukas looked after
(a) religious matters
(b) collection of taxes
(c) municipal administration
(d) administration of justice
25. Chalukya ruler, Pulakesin II defeated
(a) Dharmpala
(b)Samudragupta
(c) Harshavardhana
Page 176

ih
(d) Chandragupta II
26. King Piyadassi referred to in some ancient Indian inscriptions is identified
with
(a)Samudragupta
(b)Chandragupta Maurya
(c) Bimbisara
(d) Ashoka
27. The Gupta feudatories who became strong and independent in Gujarat were known as
(a) Vakatakas
(b) Maitrakas
(b) Yaudheyas
(d) Vardhanas
28. The Council of the Nine Gems is associated with
(a) Ballala Sena
(b) Harshavardhana
(c) Chandragupta II
(d) Devapala
29. The Asokan inscription which gives an account of the Kalinga war and its effects
is
(a) Girnar Rock Edict
(b) Minor Rock Edict III
(c) Minor Rock Edict IV
(d) Minor Rock Edict XIII
30. Who among the following Mughal rulers has been called as the Prince of
Builders?
(a) Babar
(b) Akbar
(c) Jehangir
(d) Shahjehan
31. The contents of Allahabad Pillar inscription of Samudragupta were written by
(a)Vishakhadatta
(b) Virasen
(c) Kalidas
(d) Harisena
32. Sculptures of the Gandhara School reflect the influence of the
(a) Greeks
(b) Chinese
(c) Romans
(d) Persians
33 Sarnaths Lion Capital is attributed to
(a) Kanishka
(b) Harshavardhana
(c) Ashoka
(d) Chandragupta
34. Which of the following features are associated with the architecture of Tughlaq
period?
1. Sloping walls
2. Deliberate attempt to combine the principles of the arch and the lintel and beam
in the buildings.
Page 177

ih
3. Placing the buildings especially the tombs on a high platform.
(a) 1 only
(b) 1 and3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2
35. Which of the following is a correct chronological sequence?
(a) Qutub Minar, Taj Mahal, Fatehpur Sikri
(b) Qutub Minar, Fatehpur Sikri, Taj Mahal
(c) Fatehpur Sikri, Taj Mahal, Qutub Minar
(d) Ta Mahal, Fatehpur Sikri, Qutub Miner
36. The large Shiva Temple at Thanjavur was built by
(a)Rajendra Chola
(b) Raja raja Chola
(c) Chandeltas
(d) Rashtrakutas
37. The Kirti Stambha (Tower of Victory) at Chittor was built by
(a) Rana Pratap
(b) Rana Sanga
(c) Rana Kumbha
(d) Bappa Raval
38. In the Gandhara sculptures, the preaching mudra associated with the Buddhas
first sermon at Sarnath is
(a) Abhaya
(b) Bhumisparsa
(c) Dhyana
(d) Dharmachakra
39. The Mughal painting reached its zenith during the reign of
(a) Babur
(b) Akbar
(c)
Jehangir
(d) Shahjehan
40. Temples at all the following places are well known for their erotic sculpture
except
(a) Konark
(b) Khajurah
(c) Madurai
(d) Halebid and Belur
41. In the medieval period, Indian painting reached a high degree of perfection
during the reign of
(a)Firoz Tughlaq
(b) Sher Shah
(c) Jehangir
(d) Aurangzeb
42. Fourteen rock edicts of Ashoka have been unearthed at
(a)Sasaram
(b) Kandhar
(c) Girnar
(d) None of these
43. Which sufl saints dargah is at Ajmer?
Page 178

ih
(a) Salim Chishti
(b) Muinudclin Chishti
(c)
Baba Farid
(d) Hazrat Nizamuddin
44. Which of the following is not associated with growth of cave art?
(a)Bagh
(b) Amaranth
(c) Karle
(d) Mahabalipuram
45. Buland Darwaza is situated in
(a)Delhi
(b) Fatehpur Sikri
(c)Lucknow
(d) Meerut
46. The images in the temple of Ankorvat are those of
(a)Buddha
(b) Hindu deities
(c)
Tirthankaras
(d) Cambodian Kings
47. Nishat Garden was built by
(a) Babar
(b) Jehangir
(c) Sher Shah
(d) Shabjehan
48. Who is considered as Timurti (Trinity) of Carnatic Music?
(a) Thyagaraja
(b) Muthuswainiflikshitar
(c) Swati Thininal
(d) Purandaradasa
49. Vakatakas belong to the period of
(a)Mauryas
(b) Guptas
(c)Kushans
(d) Harsha
50. Which of the following schools of paintings developed independently during the
Mughal Period?
(a) The Bijapur School
(b) The Golconda School
(c) The Kangra School
(d) the Rajput School
Answers to the above questions:
1.(a)
2.(d)
3 (b)
4.(a)
5(b)
6(c)
7(b)
8(c)
Page 179

ih
9(d)
10. (a)
11. (d)
12. (d)
13.(d)
14 (a)
15 :c
16 c
17 d
18 c
19 a
20 d
21 d
22 c
23 c
24 d
25 c
26 d
27 b
28 c
29 d
30 . (d)
31 (d)
32 .(a)
33.(c)
34. (d)
35 (b)
36. (b)
37. (c)
38. (c)
39 (b)
40. (d)
41. (c)
42. (c)
43 (b)
44 (b)
45 (b)
46 (b)
47 (b)
48 (b)
49 (b)
50 (a)
........................................................==================..........
......................
test Your Knowledge of Indian history
very useful for those who had history as a Subject at graduation level
Means who are BA or MA in History
All questions in MCQ/Objective format
Useful For UPSC,PSC,KVS and other job exams and competitions
Page 180

ih
1. Sangam is meant for?
(A) Dynasty of South India
(B) Tamil religious literature
(C)Assemblies
of Tamil Scholars
(D) Ancient name of South India
2. Which one among the following is the oldest Stupa?
(A) Stupa of Sanchi
(B) Stupa of Piprawah
(C) Stupa of Bharahut
(D) Stupa of Amaravati
3. Which of the following text refers Chandragupta Maurya as Vrishal ?
(A) Mudrarakshasa
(B) Arthashastra
(C) Indica
(D) Mahavai
4. In which of the following Council Jainism was divided into two?
(A) First Jain Council
(B) Second Jain Council
(C) Third Jain Council
(D) Fourth Jain Council
5. India for the Indians. Who said?
(A) Swami Vivekanand
(B) Madan Mohan Malaviya
(C) Dayanand
(D) Bal Gangadhar Tilak
6. Which one of the following is not correct?
(A) Indian National Congress,Calcutta Session (1887)
(B) Indian National Congress,Lucknow Session (1916)
(C) Indian National Congress,Gaya Session (1922)
(D) Indian National Congress,Tripuri Session (1939)
7. Irani System of Sajda was started by?
(A) Balban
(B) Razia
(C) Iltutmish
(D) Mohammed Tughlaq
8. Mohammed Ghori was assassinated by?
(A) Hazras
(B) Khokkars
(C) Yurtwals
(D) Baluchis
9. Swaraj is my birth right. Who said?
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Netaji Subhash Chandra Bose
(D) BhagatSingh
10.The first Turkish Sultan to cross Vindhyachal ranges was?
(A) Iltutmish
(B) Balban
Page 181

ih
(C) Alauddin Khilji
(D) Firoz Shah Tughlaq
11. Ajanta Paintings are related with?
(A)Jainism
(B) Brahmanism
(C) Shaktism
(D) Buddhism
12. The author of Anandmath was?
(A) Bankim Chandra Chatterjee
(B) Sharat Chandra Chatterjee
(C) Ravindra Nath Tagore
(D) S. C. Bose
13. The author of Poverty and Un- British Rule in India is?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Surendra Nath Banerjee
(D) R. C. Dutt
14. By which Act, Rule of East India Company ended in India?
(A) Regulating Act, 1773
(B) Pitts India Act, 1784
(C) Government of India Act,1858
(D) Morley-Minto Act, 1909
15. In which age Brahmanas were inferior than Kshatriyas?
(A) Vedic age
(B) Buddha age
(C) Maurya age
(D) Post-Mauryan age
16. How many Pitakas are in Buddhist literature?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
17. Rana Sanga is related with?
(A) Malwa
(B) Khajuraho
(C)Mandu
(D) Mewar
18. In which month Quit India Movement of 1942 started ?
(A) January
(B) July
(C)August
(D) December
19. Who is the author of Prithviraj Raso?
(A) Chandabardai
(B) Gunadhya
(C) Amir Khusro
(D) Samdeva
20.Pandyas were centred in?
(A) Madurai
Page 182

ih
(B) Tanjore
(C) Andhra Pradesh
(D) Kaveripattan
21. During the Mauryan age bhaga was
(A) House Tax
(B) Land Tax
(C) Water Tax
(D) Hiranya
22. Who among the following was known as Frontier Gandhi?
(A) Sir Syed Ali khan
(B) Syed Amir Ali
(C) Abul Kalam Azad
(D) Abdul Gaffar Khan
23. The founder of Gadar Party was?
(A) Basudev Balwant Phadke
(B) Vinay Damodar Savarkar
(C) Lala Hardayal
(D) Bhagat Singh
24. The name of the committee to enquire Jallianwala Bagh Massacre was?
(A) Simon Commission
(B) Hunter Commission
(C) Raymond Commission
(D) Linlithgo Commission
25. Which court was considered as the highest criminal court of appeal during East
India Company?
(A) Circuit Court
(B) Provincial Court
(C) Sadar Diwani
(D) Sadar Nizamat
26. Which Mughal Emperor increased more number of Rajput and Maratha Mansabdars in
his reign?
(A)Akbar
(B) Jahangir
(C) Shajahan
(D) Aurangzeb
27. In which Session, Congress demanded Poorna Swaraj?
(A) Lucknow Session 1916
(B) Calcutta Session 1917
(C) Kanpur Session 1925
(D) Lahore Session 1929
28. Which Mauryan ruler was called Amitraghat by Greek writers?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Bindusara
(C) Ashoka
(D) Dasharatha
29. Which foreign traveller visited Vijaynagar Empire during 1420?
(A) Alhanasius Nikitin
(B) Farishta
(C) Abdur Razzaq
Page 183

ih
(D) Nicolo-de-Conti
30. When did Aurangzeb took the title of Alamgir ?
(A) 1658
(B) 1659
(C)1660
(D) 1661
31. During the reign of which of the following did Vijaynagar Empire come into
existence
(A) Ghiyasuddin Tughlaq
(B) Mohammed-bin-Tughlaq
(C) Firoze Shah Tughlaq
(D) Nasiruddin Mahmud Shah
32. The term dastak implies?
(A) Riot
(B) Duty free trade
(C) Post
(D) Market
33. When did Akbar abolish the slavery and protected human rights?
(A)
1582
(B)
1583
(C)
1584
(D)
1585
34. The author of Indian Mussalmans is?
(A) W. W. Hunter
(B) Sir Aga Khan
(C) Atulanand Chakravarti
(D) Rizaul Karim
35. Who was the last Governor General and First Viceroy of
India?
(A) Lord Lawrence
(B) Lord Mayo
(C) Lord Canning
(D) Lord Lytton
36. Which Session of Indian National Congress was presided by Subhash chandra Bose?
(A) Haripura
(B) Nagpur
(C)Lahore
(D) Delhi
37. The statement that the revolt of 1857 was neither the first, nor national, nor
war of independence was made by?
(A) V. D. Savarkar
(B) S. N. Sen
(C)R. C. Majumdar
(D)Benjamin Disraeli
38. In the revenue settlement of Todarmal ,the land never left fallow was known as?
(A)Polaj
(B) Parauti
(C)Chachar
(D) Banjar
Page 184

ih
39. Nagarjuna Stupa was constructed during the age of?
(A)Buddha
(B) Maurya
(C)Gupta
(D) Post Gupta
40. The ancient name of Assam is?
(A)Pawa
(B)Kammp
(C)Pippalivan
(D)Ramgram
41. Which of the following stands for Iqta?
(A) Law of primogeniture
(B) Crown land donated to army officers
(C) States share in the war booty
(D) The grant of revenue from a territory in lieu of salary
42. Every Indian is corrupt. Who said?
(A) Lord Conwallis
(B) Lord Wellesley
(C) Lord Hastings
(D) Lord Dalhousie
43. Vellore Mutiny took place in the year of?
(A)
1764
(B)
1806
(C)
1857
(D)
1935
44. Dilwara Temple is the example of?
(A) Buddhist architecture
(B) Jain architecture
(C) Mughal architecture
(d)) Sultanate architecture
45. The architect of Taj Mahal belonged to?
(A)Italy
(B) France
(C)Turkey
(D) Egypt
46.
(A)
(B)
(C)
(D)
47.
(A)
(C)
(B)
(D)
48.
(A)
(B)

The central feature of Indian society during 800 to 1200 A.D. was?
Feudalism
Liberalism
Egalitarianism
Republic
Ryotwari Settlement was started in?
Madras
Bombay
Bengal
Assam
The author of Parties and Politics in Mughal Court is?
Satish Chandra
Irfan Habib
Page 185

ih
(C) Nurul Hasan
(D) Athar Ali
49. During the Mughals, change in the architectural style is known as?
(A) Hindu Islamic style
(B)Goethic style
(C)Islamic style
(D)Persian style
50. Which one of the following was not included in the Navratnas of
Akbar?
(A)birbal
(B) Todarmal
(C) Mansingh
(D) Badaoni
Answers
1
C
2
B
3
A
4
A
5
C
6
A
7
A
8
B
9
A
10
C
11
D
12
A
13
B
14
C
15
D
16
C
17
D
18
C
19
A
20
A
21
D
22
D
23
C
24
B
25
D
26
D
27
D
28
B
29
D
30
B
31
B
32
B
33
A
34
A
35
C
Page 186

ih
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50

A
C
A
A
B
B
C
B
B
A
B
A
A
A
D

..............................................==============================........
..................................
UGC NET Exam 2010 Sample Test paper History MCQ Test
A question Bank containing 50 questions on Indian history
Useful for
UGC NET exam
KVS PGT
IAS
PCS
anyexams which test knowledge of indian history at degree level
1, Vikramshila University was established by ?
(A) Dharmapal
(B) Devapal
(C) Narayanapal
(D) Mahipal
2. Who among the following directed to throw bomb on Viceroy Lord Hardinge?
(A) Khudiram Bose
(B) Rasbthari Bose
(C) Chandrashekhax Azad
(D) Ramprasad Bismil
3. The author of Tabqat-i-Nasiri is?
(A) Minhai-us Siraj
(B) Ziyauddin Barni
(C) Aniir Khusro
(D) Mehadi Hussain
Page 187

ih
4. During Akbars reign the biggest gold coin was called?
(A) Ilahi
(B) Jalali
(C) Dam
(D) Shamsab
5. Who among the following was a leader of Wahabi Movement?
(A) Mohammed Ali
(B) Ajmal Khan
(C) Syed Ahmad
(D) M. A. Ansari
6. When did Akbar abolish Jaziya?
(A) 1563
(B) 1564
(C) 1565
(D) 1566
7. Rani Jhansi Regiment is related with?
(A) Azad Hind Fauj
(B) Gandhi Brigade
(C) Nehru Bngade
(D) Azad Brigade
8. How many tirthas (Officials) are referred in Arthashastra?
(A) 16
(B) 17
(C) 18
(D) 19
9. Jaunpur was established by?
(A) Balban
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Mohammed-bin-Tughlaq
(D) Firoz Shah Tughlaq
10.
(A)
(B)
(C)
(D)

Agam Siddhant is religious literature of?


Buddhism. .
Jainism
Brahrnanism
Veda

11.
(A)
(B)
(C)
(D)
12.
(A)
(B)
(C)
(D)

The Second Capital of Gupta ruler Chandragupta II was?


Ujjain
Malwa
Saurashtra
Mehrauli
Which one is related with Mahatma Buddha?
Malla
Deva
Shakya
Koliya
Page 188

ih
13. Which one of the following Mauryan rulers was Jaina?
(A) Kunal
(B) Samprati
(C) Dasharatha
(D) Jalauk
14.During whose regime did Albaruni, a scholar of Central Asia visited India?
(A) Mahmud Ghaznavi
(B) Mohammed Ghori
(C) Qutub-ud-din Aibak
(D) Iltutmish
15.
(A)
(B)
(C)
(D)
16.
(A)
(B)
(C)
(D)
17.
(A)
(B)
(C)
(D)

Chola rulers were followers of?


Vaishnavism
Shaivism
Shaktism
Jainism
During Mauryan age, ,Avantipath was?
Northern Provmce
Southern Province
Western Provmce
Eastern Province
Paramaras were residents of?
Maiwa
Rajasthan
Gujarat
Orissa

18. Brahmanical reaction was responsible for the downfall of the Mauryan Empire.
Who said?
(A) Harprasad Shastri
(B) U. N. Ghoshal
(C) D. D. Koshambi
(D) Romila Thapar
19.The grant of Diwani in Bengal, Bihar and Orissa was given to the English East
India Company
by the Treaty in 1765 with?
(A) Shah Alam II
(B) Mir Qasim
(C)Siraj-ud-daula
(D)Francis Joseph Dupleix
20.Vernacular Press Act passed in?
(A)1877
(B) 1878
(C)1879
(D) 1880
21.During whose regime, did Deimachos, the Greek
ambassador, visited India?
(A)Chandragupta Maurya
(B) Bindusar
Page 189

ih
(C) Ashok
(D) Brthadrath
22.Who called British Economic policy as Colonial Economy?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Sardar Vallabh Bhai Patel
(D) Madan Mohan Malaviya
23.When did separate electorate system was established for Muslims?
(A)1908
(B )1909
(C) 1910
(D) 1911
24. The statement of Mahatma Gandhi that it was a post-dated cheaue was related
to?
(A) The Simon Commission
(B) The Cripps Mission
(C) The Cabmet Mission
(D)The Young-Husbands Mission
25 Under which Viceroys tenure Indian National Congress was
formed?
(A) Lord Dufferin
(B) Lord Ripon
(C) Lord Lansdowne
(D) Lord Curzon
26. Fort William was situated in?
(A) Madras
(B) Machalipattnam
(C) Orissa
(D) Calcutta
27. The author of Indian Epigraphy is?
(A) D. C. Sircar
(B) Oldenburg
(C) F.F. Pargitar
(D) H. D. Sankalia
28. Where did Britishers establish their first trade centre ?
(A) Calcutta
(C) Bombay
(B) Surat
(D) Karnatak
29.
(A)
(B)
(C)
(D)
30.
(A)
(B)
(C)

Who was Alara Kalama?


Disciple of Buddha
Prominent Buddhist monk
Teacher of Buddha
Ruler who criticized Buddhism
Which session of the Indian National Congress approved Gandhi-Irwin Pact?
Karachi Session
Lthore Session
Calcutta Session
Page 190

ih
(D) Tripura Session
31. Which Iirdu poet was invited to the Second and Third Round Table Conference?
(A) FaizAhmadFaiz
(B)Mohammad Iqbal
(C)Josh Malihabadi
(D)Firaq Gorakhpuri
32. The author of Historica is?
(A) Justin
(B) Herodotus
(C) Deodorus
(D) Megasthenes
33. Kalibanga is situated in?
(A) Gujarat
(B) Punjab (Pakistan)
(C) Rajasthan
(D) Haryana
34 With reference to the Swadeshi Movement during the Indian Freedom Struggle, which
of the
following statement is not correct?
(A) The theme song of Swadeshi Movement in Bengal was Ravindranaths Amar Sonar
Bangla.
(B) Syed Haider Raza led the Swadeshi Movement in India
(C) The Ganapati and Shivaji festival became a medium of the movement
(D) The Surat split in 1907 weakened the Swadeshi Movement
35. Who among the following was fond of slaves?
(A) Alauddin Khalji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Mohammed-bin-Tughlaq
(D) Firoz Shah Tughlaq
36. Sravanabelgola is associated with?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Ashok
(C) Vihnugupta
(D) Dasharath
37. Who called Samudragupta Napolean of India?
(A) R.K.Mukheijee
(B) R.C.Dutt
(C) R. S. Sharma
(D) V. A. Smith
38. Which language was the State language during the Sultanate
period?
(A) Arabic
(B) Persian
(C)Turkish
(D) Urdu
39. Dahasala system was introduced by Akbar in?
(A) 1575
(C) 1590
(B) 1580
Page 191

ih
(D) 1602
40. Which mughal Emperor introduced Duaspa-Sihaspa method in Mansabdari System?
(A) Akbar
(B) Jabangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb
41. Who among the following recognized important role played by women in family and
society in his preachings?
(A) Guru Nanak
(B) Saint Ravidas
(C) Saint Gyaneshwar
(D) Saint Tukaram
42.
(A)
(B)
(C)
(D)

The Kalinga War conquered by Ashoka is described in?


Rock Edict I
Rock Edict V
Pillar Edict VII
Rock Edict XIII

43.
(A)
(B)
(C)
(D)
44.
(A)
(B)
(C)
(D)

Who was called dvija?


Brahman, Kshatriya,Vaishya
Kshatriya, Vaishya, Shudra
Brahman, Vaishya, Shudra
Shudra, Kshatriya, Brahman
Ibn Batuta, the famous traveller of 14th Century, lived in?
Venice
Geneva
Spain.
North Africa

45. Nizamuddin Aulia and Nasir ud-din Chirag were


(A) Sohrawardi Saint
(B) Chishti Saint
(C) Nakshbandi Saint
(D) Silsilah
46. How many ruling dynasties were there in the Delhi Sultanate?
(A)2
(B)3
(C)4
(D)5
47. Who was the President of 3rd Buddhist Assembly?
(A) Mahakassap
(B) Vasumitra
(C) Ashvaghosha
(D) Moggaliputta Tissa
48. Kharaj was meant by?
(A) Land Tax
Page 192

ih
(B) House Tax
(C)Loan
(D) Law
49. Which one of the following Muslim leaders joined the Home Rule League founded by
Annie Besant?
(A) Mohammed Iqbal
(B) Mohammed Ali Jinnah
(C) Syed Ahmad Khan
(0) Abul Kalam Azad
50. Rowlatt Act wa passed in?
(A)1916
(B) 1917
(C)1918
(D) 1919
Answers:
1
A
2
B
3
A
4
A
5
C
6
B
7
A
8
C
9
Page 193

ih
D
10
B
11
A
12
C
13
B
14
A
15
B
16
C
17
A
18
A
19
A
20
B
21
Page 194

ih
B
22
D
23
B
24
B
25
A
26
D
27
A
28
B
29
C
30
A
31
B
32
B
33
C
Page 195

ih
34
C
35
D
36
A
37
D
38
B
39
B
40
B
41
A
42
D
43
A
44
C
45
B
Page 196

ih
46
D
47
D
48
A
49
B
50
D

Page 197