You are on page 1of 13

Essential University Physics, 3e (Wolfson)

Chapter 28 Alternating-Current Circuits


28.1 Conceptual Questions
1) An ac source of period T and maximum voltage V is connected to a single unknown ideal
element that is either a resistor, and inductor, or a capacitor. At time t = 0 the voltage is zero. At
time t = T/4 the current in the unknown element is equal to zero, and at time t = T/2 the current is
I = -Imax, where Imax is the current amplitude. What is the unknown element?
A) a resistor
B) an inductor
C) a capacitor
D) an inductor or a capacitor
Answer: C
Var: 1

2) A resistor is connected to an ideal ac power supply.


(a) The phase angle between the current and voltage is
A) 0
B) /2 radians.
C) -/2 radians.
D) radians.
E) 3/4 radians.
(b) The current in the resistor
A) leads the voltage across the resistor by 90.
B) lags the voltage across the resistor by 90.
C) is in phase with the voltage across the resistor.
D) the voltage across the resistor by 45.
E) lags the voltage across the resistor by 45.
(c) How does the average power dissipated in the resistor change as the frequency in the ac
power supply decreases?
A) It decreases.
B) It increases.
C) It does not change.
D) It increases or decreases depending on the sign of the phase angle.
Answer: (a) A (b) C (c) C
Var: 1

3) When an LRC series circuit is at resonance, which one of the following statements about that
circuit is accurate? (There may be more than one correct choice.)
A) The impedance has its maximum value.
B) The reactance of the inductor is zero.
C) The reactance of the capacitor is zero.
D) The reactance due to the inductor and capacitor has its maximum value.
E) The current amplitude is a maximum.
Answer: E
Var: 1
1
Copyright 2016 Pearson Education, Inc.

4) In a series LRC circuit, the frequency at which the circuit is at resonance is f0. If you double
the resistance, the inductance, the capacitance, and the voltage amplitude of the ac source, what
is the new resonance frequency?
A) 4 f0
B) 2 f0
C) f0
D) f0/2
E) f0/4
Answer: D
Var: 1

5) Which one of the phasor diagrams shown below best represents a series LRC circuit driven at
resonance?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5
Answer: C
Var: 1

6) When an LRC series circuit is driven at resonance, which of the following statements about
the circuit are correct? (There may be more than one correct choice.)
A) The impedance of the circuit is zero.
B) The impedance of the circuit has its maximum value.
C) The impedance of the circuit has its minimum value.
D) The inductive reactance and the capacitive reactance are both zero.
E) The inductive reactance and the capacitive reactance are exactly equal to each other.
Answer: C, E
Var: 1

2
Copyright 2016 Pearson Education, Inc.

28.2 Problems
1) (a) In an ac circuit, if the peak value of the voltage is 100 V, what is the rms value of the
voltage?
A) 141 V
B) 100 V
C) 210 V
D) 71 V
E) 120 V
(b)
In an ac circuit, if the rms value of the current is 100 mA, what is the peak value of the
current?
A) 141 mA
B) 100 mA
C) 210 mA
D) 71 mA
E) 120 mA
Answer: (a) D(b) A
Var: 1

2) An alternating current is supplied to an electronic component with a warning that the voltage
across it should never exceed
What is the highest rms voltage that can be supplied to this
component while staying below the voltage limit in the warning?
A) 6 V
B) 12 V
C) 144 V
D) 6 V
Answer: A
Var: 11

3) The inductor in a radio receiver carries a current of amplitude 200 mA when a voltage of
amplitude 2.40 V is across it at a frequency of 1400 kHz. What is the value of the inductance?
A) 1.43 H
B) 1.36 H
C) 9.20 H
D) 4.42 H
E) 1.97 H
Answer: B
Var: 1

3
Copyright 2016 Pearson Education, Inc.

4) The 60-Hz ac source of the series circuit shown in the figure has a voltage amplitude of 120 V.
The capacitive reactance is 790 , the inductive reactance is 270 , and the resistance is 500.

(a) What is the capacitance of the capacitor?


(b) What is the inductance of the inductor?
Answer: (a) 3.4 F (b) 720 mH
Var: 1

5) If the voltage amplitude across an 8.50-nF capacitor is equal to 12.0 V when the current
amplitude through it is 3.33 mA, the frequency is closest to:
A) 32.6 MHz
B) 5.20 MHz
C) 32.6 kHz
D) 5.20 kHz
E) 32.6 Hz
Answer: B
Var: 1

6) An ac series circuit consists of a voltage source, an 880- resistor, and an inductance L.


(There is no capacitance in the circuit.) The current amplitude is 0.60 A, and the phase angle
between the source voltage and the current has a magnitude of 41
(a) Does the source voltage lag or lead the current?
(b) What is the voltage amplitude of the source?
Answer: (a) The source voltage leads the current.
(b) 700 volts
Var: 1

7) An LRC series circuit has R = 15.0 , L = 25.0 mH, and C = 30.0 F. The circuit is connected
to a 120-V (rms) ac source with frequency 200 Hz.
(a) What is the impedance of the circuit?
(b) What is the rms current in the circuit?
(c) What is the rms voltage across the resistor?
(d) What is the rms voltage across the inductor?
(e) What is the rms voltage across the capacitor?
Answer: (a) 15.8 (b) 7.61 A (c) 114 V (d) 239 V (e) 202 V
Var: 1

4
Copyright 2016 Pearson Education, Inc.

8) An ac circuit is shown in the figure. The rms current in the circuit is measured to be 1.8 A.
What is the capacitance of the capacitor?

A) 23 F
B) 24 F
C) 21 F
D) 19 F
E) 18 F
Answer: A
Var: 1

9) The 60-Hz ac source of a series circuit has a voltage amplitude of 120 V. The resistance,
capacitive reactance, and inductive reactance are as shown in the figure. What is the rms current
in the circuit?

A) 0.097 A
B) 0.11 A
C) 0.12 A
D) 0.14 A
E) 0.17 A
Answer: A
Var: 1

5
Copyright 2016 Pearson Education, Inc.

10) A series ac circuit consists of an inductor having a reactance of 80 and an inductance of


190 mH, a 40- resistor, a capacitor whose reactance is 100 , and an ac source. The rms
current in the circuit is measured to be 2.2 A. What is the rms voltage of the source?
A) 98 V
B) 96 V
C) 93 V
D) 91 V
E) 88 V
Answer: A
Var: 1

11) A 120-V rms voltage at 1000 Hz is applied to an inductor, a 2.00-F capacitor and a 100-
resistor, all in series. If the rms value of the current in this circuit is 0.680 A, what is the
inductance of the inductor?
A) 34.2 mH
B) 35.8 mH
C) 11.4 mH
D) 17.9 mH
E) 22.8 mH
Answer: B
Var: 1

12) A series LRC circuit has a sinusoidal voltage supplied to it at


with a peak voltage of
a
resistance, a
capacitor, and a
inductance. What is the peak current
for this circuit?
A) 3.5 A
B) 2.3 A
C) 4.2 A
D) 6.6 A
Answer: A
Var: 50+

13) A series circuit consists of a 50-Hz ac source, a 50- resistor, a 0.50-H inductor, and a 60-F
capacitor. The rms current in the circuit is measured to be 3.1 A. What is the voltage amplitude of
the source?
A) 510 V
B) 270 V
C) 220 V
D) 180 V
E) 160 V
Answer: A
Var: 1

6
Copyright 2016 Pearson Education, Inc.

14) A series circuit consists of ac source, a 90- resistor, a 0.80-H inductor, and an 80-F
capacitor. The frequency of the source is adjusted so that the capacitive reactance is equal to
twice the inductive reactance. What is the frequency of the source?
A) 14 Hz
B) 13 Hz
C) 16 Hz
D) 17 Hz
E) 19 Hz
Answer: A
Var: 1

15) An LRC series circuit consists of an 85.0- resistor, a 14.0-F capacitor, a 1.50-mH inductor,
and a variable frequency ac source of voltage amplitude 13.25 V. At what angular frequency will
the inductive reactance be 4.00 times as large as the capacitive reactance?
A) 1.38 104 rad/s
B) 6.90 103 rad/s
C) 3.45 104 rad/s
D) 2.20 104 rad/s
E) 1.10 104 rad/s
Answer: A
Var: 1

16) A series ac circuit consists of a voltage source of frequency 60 Hz and source voltage
amplitude 345 volts, a
resistor, a
capacitor, and an inductor of inductance L.
(a) What must be the value of L for the phase angle to be zero?
(b) When L has the value calculated in part (a), what is the current amplitude in the circuit?
Answer: (a) 4.4 H (b) 0.492 A
Var: 50+

17) A series LRC circuit consists of an ac voltage source of amplitude 75.0 V and variable
frequency, a 12.5-F capacitor, a 5.00-mH inductor, and a 35.0- resistor.
(a) To what angular frequency should the ac source be set so that the current amplitude has its
largest value?
(b) Under the conditions of part (a), what is the maximum current amplitude?
(c) Suppose that the voltage source is set to twice the angular frequency needed in part (a). What
will be the current amplitude in this case?
Answer: (a) 4.00 103 rad/s (b) 2.14 A (c) 1.63 A
Var: 1

7
Copyright 2016 Pearson Education, Inc.

18) An ac circuit is shown in the figure. The rms current in the circuit is 1.3 A. What is the peak
magnetic energy in the inductance?

A) 0.32 J
B) 0.16 J
C) 0.48 J
D) 0.64 J
E) 0.80 J
Answer: A
Var: 1

19) A 120-V rms voltage at 60.0 Hz is applied across an inductor, a capacitor, and a resistor in
series. If the peak current in this circuit is 0.8484 A, what is the impedance of this circuit?
A) 200
B) 141
C) 20.4
D) 120
E) 100
Answer: A
Var: 1

20) A 25.0-mH inductor, a 2.00-F capacitor, and a certain resistor are connected in series across
an ac voltage source at 1000 Hz. If the impedance of this circuit is 200 , what is the resistance
of the resistor?
A) 100
B) 184
C) 200
D) 552
E) 579
Answer: B
Var: 1

21) A series circuit has a resistance of 4.0 , a reactance (due to the capacitance) of 21.0 , and
a reactance (due to the inductance) of 17.0 . Find the impedance of the circuit.
A) 5.7
B) 27
C) 8.0
D) 42
Answer: A
Var: 1
8
Copyright 2016 Pearson Education, Inc.

22) The phase angle of an LRC series circuit with an inductive reactance of 200 and a
capacitive reactance of 100 is 40.0. What is the value of the resistor in this circuit?
A) 100
B) 119
C) 156
D) 200
E) 265
Answer: B
Var: 1

23) The phase angle of an LRC series circuit with an inductive reactance of 200 , a resistor of
200 and a certain capacitor at 1000 Hz is 40.0. What is the value of the capacitance in this
circuit?
A) 1.95 F
B) 2.95 F
C) 3.95 F
D) 4.95 F
E) 5.95 F
Answer: D
Var: 1

24) The phase angle of an LRC series circuit with a capacitive reactance of 40 , a resistor of
100 and a certain inductor at 1000 Hz is 40.0. What is the value of the inductance in this
circuit?
A) 11.8 mH
B) 124 mH
C) 212 mH
D) 61.9 mH
E) 19.7 mH
Answer: E
Var: 1

25) An LRC series circuit has voltage supplied to it at a frequency of 13.0 kHz with a phase
difference between the current and the voltage of magnitude 0.20 rad. If the circuit has a
capacitance of 5.0 F and an inductance of 0.050 H find the resistance of the circuit.
A) 20 k
B) 0.99 k
C) 9.0 k
D) 0.32 k
Answer: A
Var: 1

9
Copyright 2016 Pearson Education, Inc.

26) A series LRC ac circuit has a resistance of 4.0 k, a capacitance of 33.0 F, and an
inductance of 23.0 H. If the frequency of the alternating current is 2.0/ kHz, what is the phase
angle between the voltage and the current?
A) 1.5 rad
B) -1.6 rad
C) 23 rad
D) 3.1 rad
Answer: A
Var: 1

27) An LRC ac series circuit has R = 15 , L = 25 mH, and C = 30 F. The circuit is connected to
a 120-V (rms) ac source with frequency 200 Hz.
(a) What is the average power dissipated by the circuit?
(b) What is the power factor for the circuit?
Answer: (a) 870 W (b) 0.95
Var: 1

28) An LRC ac series circuit with R = 15 , L = 25 mH, and C = 30 F, is attached to a 100-V


(rms) ac power supply. The frequency of the power supply is adjusted so that the circuit is in
resonance.
(a) What is the rms current in the circuit?
(b) What is the power dissipated by the circuit?
Answer: (a) 6.7 A (b) 670 W
Var: 1

29) What is the average power dissipated by a 25- resistor in an LRC series ac circuit for which
the power factor is equal to 0.25 and the maximum voltage of the ac source is 8.0 V?
A) 0.040 W
B) 0.32 W
C) 0.16 W
D) 0.62 W
E) 0.080 W
Answer: E
Var: 1

30) A series LRC ac circuit has a peak voltage of


and a peak current of
current lags the voltage by
what is the average power of the circuit?
A) 91 W
B) 182 W
C) 78 W
D) 156 W
Answer: A
Var: 50+

10
Copyright 2016 Pearson Education, Inc.

If the

31) An LRC ac circuit has a reactance (due to its capacitance) of 17 k, a reactance (due to its
inductance) of 9.0 k, and a resistance of 28 k. What is the power factor of the circuit?
A) 0.96
B) 0.28
C) 1.04
D) 0.48
Answer: A
Var: 1

32) For an RLC ac circuit, the rms current is 10 A. If the impedance is 12 k when the voltage
leads the current by 39, find the average power of the circuit.
A) 930 kW
B) 47 kW
C) 93 kW
D) 190 kW
Answer: A
Var: 1

33) A series LRC ac circuit has a peak current of 1.0 A with a frequency of 54 kHz. If the
resistance of the circuit is 51 k, the capacitance of the circuit is 19 F, and the inductance of the
circuit is 25 H, determine the average power of the circuit.
A) 26 kW
B) 77 kW
C) 7.7 kW
D) 4.1 kW
Answer: A
Var: 1

34) A series circuit consists of a 50-Hz ac source, a 40- resistor, a 0.30-H inductor, and a 60-F
capacitor. The rms current in the circuit is measured to be 1.6 A. What is the power factor of the
circuit?
A) 0.70
B) 0.66
C) 0.63
D) 0.59
E) 0.56
Answer: A
Var: 1

35) An ac series circuit consists of a voltage source of frequency 60 Hz and voltage amplitude V,
a
resistor, and a capacitor of capacitance
What must be the source voltage
amplitude V for the average electrical power consumed in the resistor to be 989 W? There is no
inductance in the circuit.
Answer: 1300 V
Var: 50+

11
Copyright 2016 Pearson Education, Inc.

36) For an LRC series circuit containing a resistance of


a capacitance of
inductance of
what frequency is needed to minimize the impedance?
A) 0.023 kHz
B) 0.14 kHz
C) 10 kHz
D) 1.7 kHz
Answer: A

and an

Var: 50+

37) A series LRC circuit consists of a 100- resistor, a 0.100-F capacitor and a 2.00-mH
inductor connected across a 120-V rms ac voltage source operating at

. At what frequency

will this circuit be in resonance?


A) 70.7 kHz
B) 17.9 kHz
C) 22.5 kHz
D) 35.3 kHz
E) 11.3 kHz
Answer: E
Var: 1

38) An ac source having a maximum voltage output of 30 V is connected in series with a 50-
resistor, a 0.60-H inductor, and a 20-F capacitor. What is the maximum charge on the capacitor
when the frequency of the source is adjusted so that the circuit is in resonance?
A) 1.0 mC
B) 0.00 mC
C) 2.1 mC
D) 4.2 mC
E) 8.4 mC
Answer: C
Var: 1

39) A series LRC circuit consists of a 5.00-pF capacitor, a 7.25-mH inductor, a 75.0- resistor,
and a 50.0-V ac power source of variable frequency. At what frequency will the impedance of
this circuit be equal to 75.0 ?
Answer: 836 kHz
Var: 1

40) A series LRC circuit consists of a 12.0-mH inductor, a 15.0-F capacitor, a resistor, and a
110-V (rms) ac voltage source. If the impedance of this circuit is 45.0 at resonance, what is its
impedance at a frequency twice the resonance frequency?
Answer: 61.8
Var: 1

12
Copyright 2016 Pearson Education, Inc.

41) The primary coil of a transformer has 100 turns and its secondary coil has 400 turns. If the
ac voltage applied to the primary coil is 120 V, what voltage is present in its secondary coil?
A) 100 V
B) 30 V
C) 70 V
D) 480 V
E) 400 V
Answer: D
Var: 1

42) A transformer changes the 10,000 V power line to 120 V. If the primary coil contains 750
turns, how many turns are on the secondary?
A) 3
B) 6
C) 9
D) 63,000
E) 21,000
Answer: C
Var: 1

43) In a transformer, how many turns are necessary in a 110-V primary if the 24-V secondary has
100 turns?
A) 458
B) 240
C) 110
D) 22
E) 4
Answer: A
Var: 1

44) When a current of 2.0 A flows in the 100-turn primary of an ideal transformer, this causes 14
A to flow in the secondary. How many turns are in the secondary?
A) 700
B) 356
C) 114
D) 14
E) 4
Answer: D
Var: 1

45) An ideal transformer consists of a 500-turn primary coil and a 2000-turn secondary coil. If
the current in the secondary is 3.0 A, what is the current in the primary?
A) 0.75 A
B) 1.3 A
C) 12 A
D) 24 A
E) 48 A
Answer: C
Var: 1
13
Copyright 2016 Pearson Education, Inc.