Tulis satu esei tidak kurang daripada 100 patah perkataan yang mengandungi unsur patriotisme.

Soalan: Bagaimanakah sambutan tradisi pelbagai kaum dapat memperkukuhkan dan mengekalkan perpaduan dalam kalangan rakyat Malaysia?

Apa yang dimaksudkan di sini ialah bagaimana sambutan perayaan dapat memperkukuhkan dan mengekalkan perpaduan dalam kalangan rakyat Malaysia? Ternyata sambutan ini dapat mengukuhkan dan mengekalkan perpaduan lalu membentuk insan yang berjiwa cintakan negara dan bangsanya.

Insan yang cintakan negara dan bangsa dapat dibentuk melalui semangat perpaduan seperti menyambut perayaan tradisi kerana melalui sambutan ini, kita dapat menjaga dan mempertahankan maruah bangsa dan agama dengan menyambut dan mengamalkan sambutan ini. Dengan meneruskan dan menperkenalkan amalan ini kepada generasi depan, bermakna mereka juga menyemai perasaan patriotik. Skaligus menunjukkan bahawa kita menghargai dan mengamalkan tradisi dan budaya bangsa. Dalam ertikata lain, melalui sambutan ini, kita dapat menunjukkan bahawa kita bangga dengan sejarah bangsa dan agama.

Melalui sambutan perayaan tradisi seperti Hari Raya AidilFitri, Tahun Baru Cina, Deepavali, dan Hari Wesak. Kita dapat menyemai semangat bersatu padu dan berharmoni di antara masyarakaat majmuk, Sambutan perayaan seperti ini juga mengkehendaki kita bekerjasama dan tolong menolong antara anggota masyarakat.

Perayaan seperti AidilFitri, Deepavali dan sebagainya mempunyai pantang larang dan amalan yang mesti dituruti dan dipatuhi. Untuk melakukan ini individu tersebut haruslah mempunyai kesabaran yang tinggi dalam menempuhinya. Keadaan ini jika disemai berterusan akan melahirkan murid yang mempunyai disiplin yang tinggi terhadap peraturan negara.

Perayaan tradisi juga memerlukan kita menunjukkan sikap berdikari bagi menjayakan sambutan ini. Sikap rajin, tabah dan berdikari ini akan menjadikan warganegara menyemai sikap-sikap ini bgi memajukan Negara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful