Test On Polity

Link: http://allexamguru.blogspot.com/2009/05/indian-polity-objective-gkquestions_2001.html
1. Setting up of which one of the following is not stated in the constitution of India ? (A) Planning Commission (B) Finance Commission (C) Election Commission (D) Union Public Service Commission 2. A Money Bill in the Parliament can be introduced only with the recommendation of the² (A) President of India (B) Union Cabinet (C) Speaker of the Lok Sabha (D) Union Finance Minister 3. Panchayats at the intermediate level may not be constituted in a state, having a population less than² (A) Ten Lakhs (B) Fifteen Lakhs (C) Twenty Lakhs (D) Twenty five Lakhs 4. Who has been the only Lok Sabha Speaker to have become the President of India ? (A) Gyani Zail Singh (B) V. V. Giri (C) Neelam Sanjiva Reddy (D) K. R. Narayanan 5. What does the Constitution (Ninety Second Amendment) Act, 2003 deal with ? (A) Creation of a separate National Commission for Scheduled Tribes (B) Cyber Crime (C) Inclusion of Bodo, Dogri, Maithili and Santhali languages in the Eighth Schedule (D) Making right to free and compulsory education a fundamental right 6. Who among the following is the Chairman of the Steering Committee to oversee the functions of the National Authority Chemical Weapons Convention (CWC) ? (A) The President (B) The Prime Minister (C) The National Security Adviser (D) The Cabinet Secretary 7. Who presides over the joint sitting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha ? (A) The Speaker of the Lok Sabha (B) The Vice-President (C) The President (D) The Union Minister of Parliamentary Affairs 8. The electoral college that elects the Vice-President of India consists of² (A) Members of Rajya Sabha only (B) Elected members of both the houses of Parliament (C) Members of both the houses of Parliament (D) Members of the Rajya Sabha and the Legislative Assemblies of states 9. Which one of the following political theories advocates the withering away of the state and ushering in a new society in which there will be no state and no ceasses ? (A) Liberalism (B) Democratic Socialism (C) Marxism (D) Fabian Socialism 10. Recently, who among the following took over as Chief Election Commissioner from N. Gopalaswamy? (A) M. Damodaran (B) Navin Chawla (16th CEC) (C) Y. V. Reddy (D) S. Y. Qureshi 11. When did the United Nations Organization come into existence ? (A) October 24, 1945 (B) October 24, 1943 (C) November 26, 1945 (D) November 26, 1943 12. According to the Preamble of the Constitution, India is a² (A) Sovereign democratic socialist republic (B) Sovereign socialist secular republic (C) Sovereign democratic republic (D) Sovereign socialist secular democratic republic 13. Match list-I with list-II and select the correct answer using the codes given below the lists² List-I List-II (State) (Full statehood granted in) (a) Goa 1. 1966 (b) Haryana 2. 1972 (c) Meghalaya 3. 1975 (d) Sikkim 4. 1987 Codes : (a) (b) (c) (d) (A) 3 1 2 4 (B) 4 2 1 3 (C) 3 2 1 4 (D) 4 1 2 3 14. Consider the following statements² 1. In the Lok Sabha, 12 members are nominated by the President of India. 2. In the Rajya Sabha, a maximum of 2 members of the Anglo-Indian community can be nominated by the President of India. Which of the statements given above is/are correct ? (A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 15. Who among the following has not been a Chief Justice of India ? (A) R. C. Lahoti (B) G. B. Pattanaik (C) S. S. Gill (D) V. N. Khare 16. Who among the following had the longest tenure as the Prime Minister of India ? (A) Morarji Desai (B) Charan Singh (C) V. P. Singh (D) Lal Bhadur Shastri 17. Who presides over the meetings of the Lok Sabha? (A) Speaker (B) Vice President (C) Prime Minister (D) President 18. Where is the headquarters of the UNO ? (A) Geneva (B) The Hague (C) New York (D) Paris 19. What is the maximum time interval permissible between two successive sessions of the Parliament ? (A) Four months (B) Six months (C) Eight months (D) Nine months 20. What is the minimum age laid down for a candidate to seek election to the Lok Sabha ? (A) 18 years (B) 21 years (C) 25 years (D) 30 years 21. Which are the two states (other than UP) having the highest representation in Lok Sabha ?

1

Test On Polity
(A) Bihar and Madhya Pradesh (B) Bihar and Maharashtra (C) Karnataka and Andhra Pradesh (D) Tamil Nadu and Rajasthan 22. What is the period of appointment of the Comptroller and Auditor General of India ? (A) 6 years (B) 6 years or 65 years of age whichever is earlier (C) Upto 65 years of age (D) Upto 64 years of age 23. The Finance Commission is premarily Concerned with recommending to the president about² (A) The principle governing grants in aid to be given to the states (B) Distributing the net proceeds of the taxes between the centre and the states (C) Neither (A) Nor (B) (D) Both (A) and (B) 24. The Parliament can make law for the whole or any part of India for implementing international treaties² (A) With the consent of all the states (B) With the consent of majority of states (C) With the consent of states conerned (D) Without the consent of any state 25. Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of² (A) One month (B) One year (C) Seven days (D) Fourteen days 26. The first day session of the Indian Constituent Assembly was chaired by² (A) Dr. Rajendra Prasad (B) Pandit Jawahar Lal Nehru (C) Dr. B. R. Ambedkar (D) Dr. Sachchidanand Sinha 27. Which one of the following is not a department in the Ministry of Human Resource Development ? (A) Department of elementary education and literacy (B) Department of Secondary and Higher Education (C) Department of technical education (D) Department of women and child development 28. Who is known as the First Law Officer of India ? (A) Chief Justice of India (B) Law Minister of India (C) Attorney General of India (D) Law Secretary 29. The Comptroller and Auditor General is appointed by the President. He can be remvoed² (A) By the President (B) On the address from both Houses of Parliament (C) By the Supreme Court (D) On the recommendation of the President by the Supreme Court 30. Who will decide the office of profit ? (A) President and Governor (B) Union Parliament (C) Supreme Court (D) Union Public Service Commission state policy ? (A) Prohibition of liquor (B) Right to work (C) Equal wage for equal work (D) Right to information 33. Right to education to all children between the age of 6 to 14 years is² (A) Included in the directive principles of state policy (B) A Fundamental Right (C) A Statutory Right (D) None of these 34. How many times has financial emergency been declared in India so far ? (A) 5 times (B) 4 times (C) Once (D) Never 35. Which of the following Motions can the Council of Ministers in India move ? (A) No confidence Motion (B) Censure Motion (C) Adjournment Motion (D) Confidence Motion 36. Which one of the following expenditures is not charged on the consolidated fund of India? (A) Salary and allowances of the President of India (B) Salary and allowances of the Governor of a State of India (C) Salary and allowances of the justice of the Supreme Court of India (D) Salary and allowances of the Speaker of the Lok Sabha 37. Which one of the following is the time limit for the ratification of an emergency period by the Parliament ? (A) 14 days (B) 1 Month (C) 3 Months (D) 6 Months 38. Who among the following is constitutionally empowered to declare a geographic area as a scheduled area ? (A) Governor (B) Chief Minister (C) Prime Minister (D) President 39. Given below are two statements² Assertion (A) : Powers for conducting elections to the Parliament and state legislatures in a free and fair manner have been given to an independent body i.e. the Election Commission. Reason (R) : Power of removal of Election Commissioners is with the executive. In the context of above, which one of the following is correct ? Codes : (A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A (B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A (C) A is true but R is false (D) A is false but R is true 40. Who has given this statement ? ³Man is born free but he is always in chains.´ (A) Locke (B) Rousseaue (C) Benthan (D) Robert Mill 41. A member of the Union Public Service Commission can be removed by the² (A) President (B) Prime Minister (C) Chief Justice of Supreme Court (D) Chairman of the UPSC 42. Match list-I with list-II and select the correct answer from the code given below the lists²

31. To be officially recognised by the speaker of the Lok Sabha as an opposition Group, a party or coalition of parties must have at least² (A) 55 members (B) 60 members (C) 80 members (D) 1/3 of total members of the Lok Sabha 32. Which of the following is not included in the directive principles of

2

Test On Polity
List-I (Names) (a) Hobbes (b) Rouseau (c) Locke (d) Hitler List-II (Events) 1. French Revolution 2. Glorious Revolution 3. Execution of Charles I 4. Second World War Codes : (a) (b) (c) (d) (A) 2 3 1 4 (B) 3 1 2 4 (C) 1 4 2 3 (D) 1 2 4 3 43. The bureaucracy performs² (A) Only administrative functions (B) Only judicial functions (C) Only legislative functions (D) Administrative as well as quasi-judicial and quasi-legislative functions 44. The President of the Union of India has the same constitutional authority as the² (A) British Monarch (B) President of USA (C) President of Pakistan (D) President of France 45. Which organ is the custodian of the National purse ? (A) Executive (B) Judiciary (C) Legislature (D) Civil Servants 46. Which one of the following is not a constitutional body ? (A) Election Commission (B) Finance Commission (C) Planning Commission (D) Union Public Service Commission 47. Who can be the member of the Rajya Sabha but can speak both in Rajya Sabha and Lok Sabha ? (A) The Deputy Chairman of the Rajya Sabha (B) Leader of the House in the Rajya Sabha (C) Nominated members of the Rajya Sabha (D) Ministers who are members of the Rajya Sabha 48. Who was the first Deputy Prime Minister of India ? (A) Morarji Desai (B) Vallabhbhai Patel (C) G. B. Pant (D) Devi Lal 49. The right to vote in elections to a Parliament is a² (A) Fundamental Right (B) Political Right (C) Legal Right (D) Natural Right 50. Under which constitution amendment, 10 fundamental duties of the citizens were included in the constitution ? (A) 24th (B) 38th (C) 42nd (D) 44th 51. µRight to constitutional remedy¶ has been mentioned in which article of the constitution ? (A) 30 (B) 31 (C) 35 (D) 32 52. A motion of no confidence against the Council of Ministers can be moved in Lok Sabha if it is supported by at least² (A) 50 members (B) 55 members (C) 100 members (D) One-fifth of total number 53. The function of the Protem Speaker is to² (A) Conduct the proceedings of Houses in absence of the Speaker and the Deputy Speaker (B) Officiate as Speaker when the Speaker is unlikely to be elected (C) Swear-in members and hold charge till a regular Speaker is elected (D) Checks if the election certificates of the members are in order 54. The Comptroller and Auditor General acts as² (A) The guardian of people¶s liberties (B) The guardian of public money (C) The chief financial adviser of Govt. of India (D) All of the above 55. µVote on Account¶ is a grant voted/passed by Parliament² (A) After the budget and grant has been voted/passed by Lok Sabha (B) Grant to manage the administrative work in Interim period till budget and grant for financial year are passed (C) Passage of account of expenditure is actually done during last year (D) Approval of account of public undertakings 56. The defeat of Government in Rajya Sabha leads to² (A) Its dismissal by the President (B) Resignation by Prime Minister (C) Advice by President to Prime Minister to relinquish office (D) None of these 57. The Parliament or a state legislature can declare a seat vacant if a member absents himself without permission from the sessions for² (A) 30 days (B) 60 days (C) 90 days (D) Does not has this power 58. The tenth schedule of Indian constitution deals with² (A) Anti-defection legislation (B) Panchayati Raj (C) Land Reforms (D) Distribution of powers between the Union and States 59. The 84th Amendment Act has frozen the total number of existing seats in the Lok Sabha on the basis of 1971 census. They shall remain unaltered till the first census to be taken after the year² (A) 2010 (B) 2015 (C) 2021 (D) 2026 60. Match list-I with list-II and select the correct answer using the codes given below the lists² List-I (a) Public Accounts committee (b) Committee on petitions (c) Joint committee on stock market scan (d) Department committees List-II 1. Adhoc committee 2. Standing committees 3. Financial committee 4. Functional committee Codes : (a) (b) (c) (d) (A) 1 4 3 2 (B) 2 3 4 1 (C) 3 4 1 2 (D) 4 2 1 3

Answers with Hints
31. (A) The number of members of the opposition party should be at least one-tenth of the total membership of the Lok Sabha. 32. (D) 33. (B) The Right to Education to all children between the age of 6 to 14

3

Test On Polity
years has been included as a fundamental right in the Article²21A of the constitution through the Constitution Amendment Act, 86 of the year 2002. 34. (D) 35. (D) 36. (B) 37. (B) 38. (D) 39. (B) 40. (B) 41. (A) 42. (B) 43. (D) 44. (A) 45. (C) 46. (C) 47. (D) 48. (B) 49. (B) 50. (C) 51. (D) 52. (A) 53. (C) 54. (B) 55. (B) 56. (D) 57. (B) 58. (A)59. (D) 60. (C) 4. Money bill Considering the above statements. Select the correct answer from the codes given below² Codes : (A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4 (C) 1, 2 and 4 (D) All of the above 67. Which of the following statements about the Vice-President of India are not correct ? 1. In order to be Vice-President a person must be qualified for election as a number of the house of the people. 2. A member of the state legislative can seek election to that office. 3. The term of the office of the Vice-President is the same as that of the President. 4. He can be removed through a formal impleachment. Choose the correct answer from the codes given below. Codes : (A) 1 and 2 (B) 2 and 3 (C) 1 and 4 (D) 3 and 4 68. Given below are two statements² Assertion (A) : The supreme command of the defence forces is vested in the president. Reason (R) : The President¶s power as commander in-chief are in dependent of legislative control. In the context of the above, which one of the following is correct ? (A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) (B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A) (C) (A) is true but (R) is false (D) (A) is false but (R) is true 69. The stages in the normal financial legislation included. 1. Presentation of the budget. 2. Discussion of the budget. 3. Passing of Appropriation bill. 4. Vote on Account. 5. Passing of the finance bill. Select the correct answer from the codes given below. Codes : (A) 1, 2 and 3 (B) 1, 3 and 5 (C) 1, 2, 3 and 4 (D) 1, 2, 3 and 5 70. In case the post of President of India falls vacant and there is also no Vice-President, than who among the following would be the acting President ? (A) Viec-Chairman of Rajya Sabha (B) Attorney General of India (C) Lok Sabha Speaker (D) Chief Justice of Supreme Court 71. Which one of the following describes India a secular state ? (A) Fundamental Rights (B) Preamble to the constitution (C) 9th Schedule (D) Directive principles 72. Which one of the following statements about the state Governors is not true ? (A) He is a part of the state legislature (B) He can pardon a sentence of death (C) He appoints judges of the state High Court (D) He has no emergency powers 73. Which of the following constitutional amendment intergrated Sikkim as a full-fledged state of the Indian union ? (A) 34th (B) 35th (C) 36th (D) 37th

61. The provisions related to official language of India can be amended by² (A) Simple majority (B) Minimum 2/3 majority (C) Minimum ¾ majority (D) Cannot be amended 62. Who among the following can participate in the proceedings of both the Houses of Parliament ? (A) Vice-President (B) Solicitor-General (C) Chief Justice (D) Attorney-General 63. Match list-I with list-II and select the correct answer from the codes given below the lists² List-I (Officers) (a) Vice-President of India (b) Comptroller and Auditor General of India (c) Solicitor General of India (d) Attorney General of India List-II (Institutions) 1. Public Accounts Committee 2. Meeting of Lok Sabha 3. Rajya Sabha 4. Supreme Court 5. Committee on public undertakings. Codes : (a) (b) (c) (d) (A) 3 1 4 2 (B) 2 3 1 4 (C) 4 2 3 1 (D) 1 4 2 3 64. The National Development Council (NDC)² 1. Discusses the progress of the National Plan. 2. Suggests the ways to achieve goals of the National Plan. 3. Gives guidelines to for mulate the National Plan. 4. Suggests plan allocations. Considering the above statements, select the correct answer from the codes given below. Codes : (A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4 (C) 1, 2 and 4 (D) All of the above 65. The Indian Parliament cannot legislate on the subject of state list unless² 1. The President of India directs it to do so. 2. The Rajya Sabha passes a resolution that it is necessary to do so in National interests. 3. The speaker of the Vidhan Sabha certifies that the legislation is necessary. 4. There is National emergency Considering the above statements, select the correct answer from the codes given below² Codes : (A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4 (C) 1 and 2 (D) 2 and 4 66. Prior Sanction of the President of India is required before introducing the bill, in the Parliament on² 1. Formation of a new state. 2. Affecting taxation in which states are interested. 3. Altering the boundaries of the states.

4

Test On Polity
74. Nyaya Panchayats in Panchayati Raj system have no powers of awarding imprisonment except in the state of² (A) Bihar (B) Jammu-Kashmir (C) Maharashtra (D) West Bengal 75. Which of the following Indian states has no Panchayati Raj Institution ? (A) Assam (B) Tripura (C) Kerala (D) Nagaland 76. Which one of the following states has the highest number of reserve seats for the Scheduled Tribes in the Lok Sabha ? (A) Bihar (B) Uttar Pradesh (C) Madhya Pradesh (D) Gujarat 77. Which one of the following is the subject of concurrent list ? (A) Police (B) Criminal matters (C) Radio and Television (D) Foreign affairs 78. Match list-I with list-II and select the correct answer using the codes given below the lists. List-I (a) Article-164 (b) Article-155 (c) Article-75 (d) Article-54 List-II 1. Appointment of the state Chief Minister and Council of Ministers. 2. Appointment of the Governor. 3. Appointment of the Union Prime Minister and Council of Ministers. 4. Election of the President of India. 5. Composition of Legislative Assemblies. Codes : (a) (b) (c) (d) (A) 1 2 3 4 (B) 1 2 4 5 (C) 2 1 3 5 (D) 2 1 4 5 79. Who among the following gave the following statements about the Indian constitution ? ³Indian constitution strikes a good balance between extreme regedity and too much flexibility.´ (A) B. R. Ambedkar (B) M. V. Pylee (C) Alexanderowicz (D) K. C. Wheare 80. Which one of the following is the period for the legislative council to detain the ordinary bills ? (A) 3 Months (B) 4 Months (C) 6 Months (D) 14 days 81. Which one of the following is correct about the Supreme Court regarding its judgement ? (A) It can change the judgement (B) It cannot change the judgement (C) Only the Chief Justice of India can change the judgement (D) Only the ministry of law can change the judgement 82. The Indian constitution borrowed the directive principles of the state policy from the constitution of which of the following countries ? (A) United Kingdom (U.K.) Britain (B) United States of America (USA) (C) Ireland (D) Japan 83. Which among the following is the correct expression of the term µSecular¶ in India ? (A) India has many religious (B) Indians have religious freedom (C) To follow the religion depends upon the will of an individual (D) There is no religion of the state in India 84. Which among the following is/are appointed by the President of India ? 1. Vice-Chairman of the planning commission. 2. Chairman of the finance commission. 3. Chief Ministers of the union territories. Select the correct answer by using the following codes. Codes : (A) 1 and 2 are correct (B) 2 and 3 are correct (C) 1 and 3 are correct (D) Only 1 is correct 85. Which one of the following Indian states does not keep its own High Court ? (A) Orissa (B) Sikkim (C) Himachal Pradesh (D) Manipur 86. Which of the following is not more a Fundamental Right ? (A) Right to equality (B) Right to freedom (C) Right to property (D) Right against exploitation 87. The Indian constitution establishes India as a² (A) Theocracy (B) Republic (C) Democratic Republic (D) None of the above 88. The total number of fundamental duties mentioned is the constitution of India now is² (A) 10 (B) 11 (C) 12 (D) 13 89. Chief Justice of High Court is appointed by² (A) President (B) Governor (C) Chief Justice of India (D) President at the advice of Chief Justice of India and the Governor of the concerned state 90. Monthly salary of President of India is² (A) Rs. 10,000 (B) Rs. 8,000 (C) Rs. 15,000 (D) Rs. 1,50,000

Answers :
61. 69. 78. 79. 88. (A) 62. (D) 63. (A) 64. (A) 65. (D) 66. (D) 67. (C) 68. (C) (D) 70. (D) 71. (B) 72. (C) 73. (C) 74. (B) 75. (D) 76. (C) 77. (B) (A) (D) 80. (A) 81. (A) 82. (C) 83. (D) 84. (B) 85. (D) 86. (C) 87. (C) (B)89. (D) 90. (D)

91. All the following are fundamental rights guaranteed by the Indian constitution except² (A) The right to equality (B) The right against exploitation (C) The right to adequate means of livelihood (D) The right to freedom of religion 92. The total number of members in the legislative council of a state cannot exceed² (A) One-fourth of the total numbers in the legislative Assembly (B) One-third of the total number of members of the legislative five assembly (C) One-sixth of the total number of members of the legislative Assembly

5

Test On Polity
(D) No such limit has been fixed 93. Sikkim was made an integral part of India under the² (A) 42nd Amendment (B) 40th Amendment (C) 39th Amendment (D) 36th Amendment 94. The maximum strength of the Lok Sabha is² (A) 500 (B) 525 (C) 542 (D) 552 95. How many language have been recognised by the constitution ? (A) 13 (B) 18 (C) 15 (D) 22 96. The number of Anglo-Indians who can be nominated by the President to the Lok Sabha is² (A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 5 97. Money bills can be introduced in the state legislature with the prior consent of² (A) The Speaker (B) The Chief Minister (C) The Governor (D) The President 98. To be eligible for election as President of India a person must have completed the age of² (A) 35 years (B) 40 years (C) 30 years (D) 25 years 99. The Planning Commission of India is² (A) A statutory body (B) An advisory body (C) A constitutional body (D) An independent and autonomous body 100. Which of the following states/union territories has a Legislative Assembly consisting of only 30 members ? (A) Puducherry (B) Mizoram (C) Goa (D) All the above 101. The Attorney General of India is appointed by² (A) Chief Justice of India (B) The Prime Minister (C) The President of India (D) The UPSC 102. The President of India can nominate to the Rajya Sabha² (A) 6 members (B) 9 members (C) 12 members (D) 15 members 103. Which of the following states/union territories have a common High Court ? (A) Uttar Pradesh and Bihar (B) Punjab and Jammu and Kashmir (C) Punjab, Haryana and Chandigarh (D) Assam and Bengal 104. The most controversial amendment passed during the emergency was² (A) 43rd (B) 41st (C) 42nd (D) 44th 105. The Union Cabinet is responsible to² (A) The Rajya Sabha and the Lok Sabha (B) The President of India (C) The Lok Sabha only (D) The electorate 106. The Governor of a state in India is² (A) Directly elected by the people of the state (B) Appointed by the Prime Minister (C) Appointed by the President (D) Appointed by the State Chief Minister 107. The total number of members of legislative council can in no case be less than² (A) 40 (B) 60 (C) 50 (D) No minimum strength has been fixed 108. The right to vote in India is given to all people on the basis of² (A) Education (B) Age (C) Property (D) Religion 109. The maximum strength of the Legislative Assembly of a state is² (A) 450 (B) 500 (C) 400 (D) 525

6

Test On Polity
110. Parliamentary system in India has been borrowed from which country ? (A) America (B) Britain (C) Australia (D) Ireland 111. How many members of Rajya Sabha are nominated by the President ? (A) 12 (B) 15 (C) 10 (D) 20 112. Which of the following is not a Fundamental Right ? (A) Right against exploitation (B) Equal pay for equal work (C) Equality before law (D) Right to freedom of religion 113. Panchyati Raj is organised at the² (A) Block level (B) Village and block level (C) Village, block and district level (D) Village, block, district and state level 114. Which of the following courts is responsible for the enforcement of Fundamental Rights ? (A) Supreme Court (B) High Court (C) District Court (D) Both (A) and (B) above 115. Consider the following statements² 1. In Part IX of the constitution of India, there is no provision of reservation for women in any seat to be filled by direct election in every Panchayat. 2. The Eleventh schedule of the constitution of India distributes power between the state legislature and the panchayat just as the seventh schedule distributes powers between the union of India and the states. Which of the statements given above is/are correct ? (A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 116. Consider the following statements± 1. The Governor of a state may reserve a Bill for consideration of the President of India. 2. The Governor of a state is competent to withdraw an ordinace issued in the state at any time. Which of the statements given above is/are correct ? (A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 117. Consider the following statements² 1. In the Parliamentary system of India. If the President of India returns a Bill for reconsideration of the Houses; and both the Houses pass the Bill again without any amendment and the Bill is again presented to the President, the President has the power to with hold his assent from the Bill. 2. As per the constitution of India the union council of ministers is responsible both to the Lok Sabha and the Rajya Sabha. Which of the statements given above is/are correct ? (A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 118. The well-known case of Keshavananda Bharti vs The state of Kerala related to which one of the following issues ? (A) Acquiring private land for Government use (B) Exploitation of women at work place (C) Basic feature of the constitution of India (D) Reservation of jobs for the OBCs in the Government service

119. Assertion (A) : In the Indian system, the executive cannot impose any tax without legislative sanction. Reason (R) : It is expressly laid down by our constitution that no tax can be imposed unless it is authorised by an appropriation Act. Codes : (A) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A (B) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A (C) A is true but R is false (D) A is false but R is true 120. Consider the following statements² 1. The design of the National flag of India was adopted by the Constituent Assembly on 22nd July, 1947. 2. The National Anthem was first sung on 27th December, 1911 at the Calcutta Session of Indian National Congress. Which of the statements given above is/are correct ? (A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2

Answers with Hints
91. (C) 92. (B) 93. (D) 94. (D) According to the constitution, maximum strength of Lok Sabha is 552. States are represented by 530 members and the Union Territories by 20 members. The President nominates two Anglo Indian members if that community does not have sufficient representation in the house. The present strength of Lok Sabha is 545. There are 530 members from states 13 members from Union Territories and two members are nominated by the President. 95. (D) There are 22 languages in the 8th schedule of the constitution. 96. (A) 97. (C) 98. (A) 99. (B) 100. (A) 101. (C) 102. (C) 103. (C) 104. (C) 105. (C) 106. (C) 107. (A) 108. (B) 109. (B) 110. (B) 111. (A) The President nominates 12 members of the Rajya Sabha from the field of Literature, Art, Science and Social Work. 112. (B) The constitution originally classified the fundamental rights into seven groups but with the elimination of right to property (Art. 31) by the 44th Amendment Act, in 1978, there are now only six groups of fundamental rights. Rights of equality (Art. 14-18) Right to freedom (Art. 19-21) Right aginst exploitation (Art. 23 and 24) Right to freedom of religion (Art. 25-28) Cultural and education rights (Art. 29-31) Right to constitutional remedies (Art. 32-35) 113. (C) Panchayati Raj Structure is organised at top level (district), Middle level (Block Tehsil, Taluk) and Base level Village or group villages) Districts²Zila Parishad consists of the president of the Panchayat Samities and other members elected, nominated and coopted. 114. (A) The right to move the Supreme Court for the enforcement of fundamental rights is itself a guaranteed rights as provided for in Art. 32 of the constitution. Thus whenever the state or any other authority encroaches upon a citizen¶s rights. The Supreme Court and the High Courts are empowered to issue directions or orders or writs, whichever may be appropriate for the enforcement of the right. The important writs are² Habeas Corpus, Mandamus Prohibition, Certiorari and Quowarranto. 115. (D) 116. (C) 117. (D) 118. (C) 119. (C)120. (C)

121. Consider the following statements² 1. The Constitution of India classifies the members of the council of union ministers into three ranks. 2. A members of Rajya Sabha can be chosen as a union minister and he enjoys the right to vote in the Lok Sabha. Which of the statements given above is/are correct ? (A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2

7

Test On Polity
(D) None of the above 122. Consider the following statements² 1. The Comptroller and Auditor General of India can be removed only on an address from both Houses of Parliament. 2. In India, the Comptroller and Auditor General has no control over the issue of money from the consolidated fund of India. Which of the statements given above is/are correct ? (A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 123. Consider the following statements² 1. For a person to be eligible for election as the Vice-President of India, he must be qualified for election as a member of the Rajya Sabha. 2. No person has ever been elected as the Vice-President of India for a second term. Which of the statements given above is/are correct ? (A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 124. Which of the following are included in the Constitution of India as the directive principles of state policy ? 1. Separation of judiciary from executive. 2. Participation of workers in management of industry. 3. Equal justice and free legal aid. Select the correct answer using the code given below² (A) 1 and 2 only (B) 2 and 3 only (C) 1 and 3 only (D) 1, 2 and 3 125. Magna Carta in England led to the Development of² (A) Constitutional law (B) International law (C) Labour law (D) Criminal law 126. Which one of the following countries does not follow the West Minster system of Parliament ? (A) Malaysia (B) Singapore (C) Australia (D) Switzerland 127. Who was the protem Chairman of the Constituent Assembly of India ? (A) Dr. B. R. Ambedkar (B) C. Raja Gopalachari (C) Dr. Sachchidanand Sinha (D) Jawaharlal Nehru 128. The idea of Directive principles of state policy has been borrowed from the Constitution of² (A) Japan (B) Canada (C) France (D) Ireland 129. Which of the following states does not bear Panchayati Raj System ? (A) Mizoram (B) Haryana (C) Kerala (D) Karnataka 130. When did the Akali Movement start ? (A) 1901 (B) 1911 (C) 1921 (D) 1931 131. The Panchayati Raj Institution at the block level is known as² (A) Gram Panchayat (B) Panchayat Samiti (C) Zilla Parishad 132. Who was the Chairman of the Constituent Assembly of India ? (A) Dr. B. R. Ambedkar (B) C. Rajagopalachari (C) Dr. Rajendra Prasad (D) Jawaharlal Nehru 133. Which part of the following is described as the soul of Indian Constitution ? (A) Directive principles of state policy (B) The preamble of the Constitution (C) Fundamental rights (D) None of the above 134. The Supreme Court consists of a Chief Justice and² (A) 12 judges (B) 15 judges (C) 20 judges (D) 30 judges 135. Which one of the following is not a constitutional body ? (A) Election Commission (B) Union Public Service Commission (C) Planning Commission (D) Finance Commission 136. The approach paper for the 11th five year plan of India was approved by National Development Council in its meeting held on² (A) 7th November (B) 20th November (C) 9th December (D) 10th January 137. Members of Constituent Assembly were² (A) Elected by provincial assemblies (B) Elected directly by people (C) Nominated by government (D) Represented only by the princely states 138. The Directive Principles of State Policy of India have similarity with² (A) The Constitution of U. K. (B) The Constitution of U. S. A. (C) The Constitution of Ireland (D) None of the above 139. No. of municipal towns in West Bengal, at present² (A) 119 (B) 104 (C) 256 (D) 191 140. Under which article of the Constitution of India can the Indian Parliament make laws under the residuary powers ? (A) Article 248 (B) Article 249 (C) Article 250 (D) Article 251 141. Who, amongst the following, was the Chairperson of the Drafting Committee set up by the Constituent Assembly ? (A) Jawaharlal Nehru (B) Dr. Rajendra Prasad (C) Dr. B. R. Ambedkar (D) None of the above 142. The executive powers of the state are vested in the governor under article of the Constitution² (A) Article 154 (1) (B) Article 155 (C) Article 14 (D) Article 356 143. During which of the following periods did the Constituent Assembly deliberate upon finalization of the Constitution of India ? (A) November, 1946 ± November, 1949 (B) November, 1947 ± November, 1949

8

Test On Polity
(C) December, 1946 ± November, 1949 (D) December, 1947 ± November, 1949 144. Number of districts in West Bengal at present is² (A) 18 (B) 19 (C) 17 (D) 16 145. Number of Panchayat Samities in West Bengal at present is² (A) 341 (B) 344 (C) 333 (D) 334 146. How many members were initially there in the Constituent Assembly of India ? (A) 300 (B) 304 (C) 308 (D) 310 147. The Government of West Bengal introduced democratic elections to the local bodies in² (A) 1977 (B) 1978 (C) 1979 (D) 1980 148. Which of the following was the biggest source for the Constitution of India ? (A) The Government of India Act, 1919 (B) The Government of India Act, 1935 (C) The Indian Independence Act, 1947 (D) None of the above 149. In which year did the Supreme Court of India dismiss the petitions of the cement, fertilizer and sugar industries challenging the jute packing material Act, 1987 ? (A) 1980 (B) 1990 (C) 1993 (D) 1996 150. The union ministers hold office during the pleasure of² (A) The President (B) The Prime Minister (C) The Speaker of the Lok Sabha (D) The Chief Justice of the Supreme Court of India (A) Ram Jethmalani (B) Y. K. Sabharwal (C) Bijubhai Patnaik (D) K. G. Balkrishnan 154. The Finance Commission is constituted under arti-0cle .««....... of the constitution of India. (A) 275 (B) 280 (C) 282 (D) None of the above 155. In which general election did the Congress Party lose majority in the Parliament for the first time ? (A) 1967 (B) 1977 (C) 1980 (D) None of the above 156. Who was the President of India at the time of proclamation of emergency in the year 1976 ? (A) V. V. Giri (B) Giani Zail Singh (C) Fakhruddin Ali Ahmad (D) Shankar Dayal Sharma 157. Assertion (A) : The number of the members of the Union Public Service Commission is prescribed in the constitution of India. Reason (R) : The Union Public Service Commission was constituted under the provisions in the Constitution of India. Codes : (A) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A (B) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A (C) A is true but R is false (D) A is false but R is true 158. Which one of the following statements is not correct ? (A) The Vice-President of India holds office for a period of five years (B) The Vice-President of India can be removed by a simple majority of votes passed in the Rajya Sabha only (C) The Vice-President of India continues to be in office even after the expiry of his term till his successor talkes over (D) The Supreme Court of India has to look into all disputes with regard to the election the Vice-President of India 159. Consider the following statements : 1. A money bill cannot be introduced in the Council of States. 2. The Council of States cannot reject a money bill nor amend it. Which of the statements given above is/are correct ? (A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 160. Which one of the following is not a parliamentary committee ? (A) Demands for grants committee (B) Committee on public accounts (C) Committee on public under takings (D) Committee on estimates 161. Which one of the following is the correct sequence of union territories of India in the increasing order of there area ? (A) Puducherry ± Lakshadweep ± Chandigarh ± Andaman and Nicobar Islands (B) Lakshadweep ± Chandigarh ± Andaman and Nicobar Islands ± Puducherry (C) Lakshadweep ± Chandigarh Puducherry ± Andaman and Nicobar Islands (D) Puducherry ± Chandigarh Andaman and Nicobar Islands ± Lakshadweep 162. What was the scheme to reduce interest burden of the state Government of India through gradual conversion of high cost debt into a low cost debt known as ? (A) Debt ± swap scheme (B) Debt ± write off scheme

Answers with Hints
121. (D) 122. (C) 123. (A) 124. (D) 125. (A) 126. (D) 127. (C) 128. (D) 129. (A) 130. (C) 131. (B) 132. (C) Dr. Rajendra Prasad was the chairman of the Constituent Assembly of India, Dr. B. R. Ambedakar was the chairman of the constitution drafting committee. 133. (B) Preamble is described as the spirit of the Constitution. It constitutes the philosophy embodying the ideals and aspirations to which the National Movement committed it self. 134. (D) 135. (C) 136. (C) 137. (A) 138. (C) 139. (A) 140. (A) 141. (C) 142. (A) 143. (C) 144. (B) 145. (A) 146. (A) 147. (D) 148. (B)149. (C) 150. (A) 151. What was the number of the princely states in India at the time of partition ? (A) 555 (B) 558 (C) 560 (D) 562 152. Which of the following is true for the Indian judicial system ? (A) It is controlled by the Parliament (B) The Supreme Court of India is controlled by the Parliament and the High Courts are controlled by the State Legislative Assemblies (C) It is an independent institution (D) None of the above 153. Who is the 37th Chief Justice of India ?

9

Test On Polity
(C) Grants±in±aid scheme (D) Debt consolidation scheme 163. Which one of the following states/Uts of the country has more than fifty per cent tribal population of the total population ? (A) Andaman and Nicobar Islands (B) Dadra and Nagar Haveli (C) Himachal Pradesh (D) Puducherry 164. The objective of the Eklavya Model Residential Schools is to provide quality education to which of the following ? (A) Scheduled caste students (B) Tribal students (C) Orphan girl students (D) Unorganized women labour 165. Under which article of the Constitution of India can the President of India be impeached ? (A) Article 61 (B) Article 75 (C) Article 76 (D) Article 356 166. Assertion (A) : The council of ministers in the union of India is collectively responsible both to Lok Sabha and the Rajya Sabha. Reason (R) : The members of both the Lok Sabha and the Rajya Sabha are eligible to be the ministers of the Union Government. Codes : (A) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A (B) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A (C) A is true but R is false (D) A is false but R is true 167. Consider the following statements : 1. The judges (inquiry) bill 2006 contemplates to establish a judicial council which will receive complaints against Judges of the Supreme Court including the Chief Justice of India, High Court Chief Justices and Judges. 2. Under the protection of women from Domestic Violence Act, 2005 a woman can file a petition before a Ist class judicial magistrate. Which of the statements given above is/are correct ? (A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 168. Which of the following constitution Amendment Acts seeks that the size of the Councils of Ministers at the centre and in a state must not exceed 15 per cent of the total number of members in the Lok Sabha and the total number of members of the Legislative Assembly of that state respectively ? (A) 91st (B) 93rd (C) 95th (D) 97th 169. Consider the following statements in respect of financial emergency under Article 360 of the Constitution of India : 1. A proclamation of financial emergency issued shall cease to operate at the expiration of two months, unless before the expiration of that period it has been approved by the resolutions of both Houses of Parliament. 2. If any proclamation of financial emergency is in operation, it is competent for the President of India to issue direction for the reduction of salaries and allowances of all or any class of person serving in connection with the affairs of the union but excluding the judges of the Supreme Court and the High Courts. Which of the statements given above is/are correct ? (A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 170. Who was the speaker of the first Lok-Sabha ? (A) Hukam Singh (B) G. V. Mavalankar (C) K. M. Munshi (D) U. N. Dhebar 171. Consider the following statements : 1. The mode of removal of a judge of a High Court in India is same as that of removal of a judge of the Supreme Court. 2. After retirement from the office, a permanent judge of a High Court can not plead or act in any court or before any authority in India. Which of the statements given above is/are correct ? (A) 1 only (B) 2 only (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 172. Which one of the following is the correct chronological order of the formation of the following as full states of the Indian Union ? (A) Sikkim ± Arunachal Pradesh ± Nagaland ± Haryana (B) Nagaland ± Haryana ± Sikkim ± Arunachal Pradesh (C) Sikkim ± Haryana ± Nagaland ± Arunachal Pradesh (D) Nagaland ± Arunachal Pradesh ± Sikkim ± Haryana 173. Under the Constitution, the power to issue a writ of Habeas Corpus is vested in² (A) High Court alone (B) Both Supreme Court and High Courts (C) All courts down to the District Courts (D) None of these 174. What are the residuary powers ? (A) Powers which are enumerated in the state list (B) Powers which are included in the state list (C) Powers which are enumerated in the concurrent list (D) Powers which are not mentioned in any of the lists 175. µDiet¶ is the name of the Parliament of which Nation ? (A) China (B) Japan (C) Vietnam (D) Germany 176. Which of the following is not a Fundamental Right? (A) Right to equality (B) Right to property (C) Right to freedom (D) Right to constitutional remedies 177. The Fundamental Rights in our Constitution are inspired by the Constitution of² (A) United States of America (B) United Kingdom (C) Switzerland (D) Canada 178. Who was the President of the Republic of India who consistently described Indian secularism as µSarve Dharma Samabhav¶ ? (A) Dr. S. Radhakrishnan (B) Dr. Jakir Hussain (C) Dr. Rajendra Prasad (D) Giani Zail Singh 179. How many members of the Rajya Sabha are nominated by the president ? (A) Five (B) Twelve (C) One-fifth of the total members (D) Ten 180. Which Article of the Constitution of India abolishes untouchability and forbids its practice in any form ? (A) Article 16 (B) Article 17 (C) Article 18 (D) Article 15

Answers with Hints
151. (D) 152. (C) 153. (D) 154. (B) 155. (B) 156. (C)

10

Test On Polity
157. (D) The President under Article 318 (a) of Constitution of India determines the number of members of the commission and their conditions of service and make provision with respect to the number of members. 158. (B) 159. (C) 160. (A) 161. (C) 162. (A) 163. (B) 164. (B) 165. (A) Under Article 61 the President can be impeached. Its bill can be introduced in either of both the houses of parliament. 166. (D) According to the Article (75) the Council of Ministers shall be collectively responsible to the house of the people. Ministers may be chosen from among members of either house and a minister who is a member of one house has a right to speak in and to take part in the proceeding of the other house he has no µright¶ to vote in the house of which he is not a member Article (88). 167. (C) 168. (A) 169. (A) 170. (B) 171. (C) 172. (B) 173. (B) 174. (D) 175. (B) 176. (B) Right to property was removed from the list of fundamental rights by the 44th amendment of the Constitution in 1979. 177. (A) 178. (A) 179. (B) 180. (B) Article 15²Any discrimination on the basis of race, caste, birth place or religion is illegal. Article 16²Equality to all citizens in employment. Article 18²Abolition of all titles except military honour or title conferred on the basis of educational accomplishments. 9. In the matter of Money bills, the position of Rajya Sabha is a) Superior b) Inferior c) Same as that of Lok Sabha d) None of these 10. Who appoints the Advocate General? a) Governor of the State b) Chief Minister c) President of India d) Chief Justice of High Court 11. Who is the head of the State Government? a) Governor b) Chief Minister c) Chief Justice of High Court d) President 12. Who appoints the Governors of the State? a) President of India b) Prime Minister c) Chief Minister d) Supreme Court 13. What is the term of office of the governor of a state? a) 4 years b) 5 years c) 6 years d) 7 years 14. How many kinds of emergencies are there according to our constitution? a) three b) four c) two d) five 15. By which amendment was the voting age reduced to 18 from 21? a) 52nd amendment b) 56th amendment c) 61st amendment d) 73rd amendment

Indian Polity 1
1. How many spokes are there in the Ashoka Wheel of the Indian National Flag? a) 24 b) 23 c) 22 d) 18 2. Who was the first Governor General of free India? a) C Rajagopalachari b) Lord Mountbatten c) Rajendra Prasad d) Sardar Vallabhai Patel 3. Who was the first Indian Governor General of free India? a) C Rajagopalachari b) Lord Mountbatten c) Dr S Radhakrishnan d) Rajendra Prasad 4. Which is India¶s national animal? a) Lion b) Tiger c) Elephant d) Cow 5. Which of the following is our National Anthem? a) Jana Gana Mana « b) Vandematharam c) Sare Jahanse Achcha d) Jhanda Uncha Rahe Hamara 6. Who appoints the Chief Election Commissioner of India? a) President of India b) Prime Minister c) Home Minister d) Supreme Court 7. What is the maximum number of members of Lok Sabha? a) 525 b) 535 c) 545 d) 550 8. For how long can President¶s rule be imposed in a state initially? a) One year b) Two years c) Three years d) Six months

Answers
1. 24 2. Lord Mountbatten 3. C Rajagopalachari 4. Lion 5. Jana Gana Mana « 6. President of India 7. 545 8. Six months 9. Inferior 10. Governor of the State 11. Governor 12. President of India 13. 5 years 14. three 15. 61st amendment 1. In which of the following year came the first Constitutional Amendment? a) 1951 b) 1952 c) 1956 d) 1948 2. By which amendment was primary education added to the list of Fundamental Rights? a) 91st amendment b) 92nd amendment c) 93rd amendment d) 94th amendment 3. Who appoints the members of the Union Public Service Commission? a) President b) Prime Minister

11

Test On Polity
c) Chairman of UPSC d) Chief Justice of Supreme Court 4. What is India¶s National bird? a) Swan b) Pigeon c) Nightingale d) Peacock 5. What is India¶s National Flower? a) Rose b) Lotus c) Jasmine d) Hibiscus 6. Which of the following statements tell why India is a democratic republic? a) The head of the state is elected by the people b) There is parliamentary supremacy c) There is independence of judiciary d) None of these 7. How many members can be nominated by the President to the Rajya Sabha? a) 10 b) 12 c) 15 d) 18 8. Who is the Supreme Commander of the Armed Forces of India? a) Defence Minister b) Prime Minister c) President of India d) Chief of Army Staff 9. What is dealt within the Part IV of our Constitution? a) Fundamental duties b) Directive principles of State Policy c) Fundamental rights d) Citizenship 10. From which constitution did our constitution borrow the concept of the Directive Principles of State Policy? a) Canada b) Ireland c) United Kingdom d) Germany a) Mahabharata b) Mundaka Upanishad c) Kathopanishad d) Ramayana 4. The constituent Assembly adopted the design of the National Flag on a) 22nd July, 1947 b) 26th November, 1949 c) 26th January, 1950 d) 15th August, 1947 5. The state of Bombay was split into two states Gujarat and Maharashtra in the year a) 1960 b) 1972 c) 1956 d) 1980 6. Which article of our constitution forms the core of the Chapter on Fundamental Rights? a) Article 19 b) Article 18 c) Article 20 d) Article 21 7. How many categories of freedom can an Indian citizen have? a) 6 b) 8 c) 9 d) 12 8. Which schedule of our constitution deals with the languages approved by the constitution? a) Fourth Schedule b) Eighth Schedule c) Tenth Schedule d) Fifth Schedule 9. Which schedule of our constitution deals with the Anti-Defection law? a) Fourth Schedule b) Eighth Schedule c) Tenth Schedule d) Fifth Schedule 10. Who appoints the Secretary General of the Lok Sabha? a) Speaker b) Prime Minister c) Members of the Lok Sabha d) President 11. For what period can the Vice President hold the office of the President in the event of the death of the President? a) Two months b) Six months c) One month d) Three months 12. A person seeking election to the office of Vice President must have completed what age? a) 35 years b) 30 years c) 25 years d) 18 years 13. Who is the ex-officio Chairman of Rajya Sabha? 2. In which of the following is the residuary powers vested according to our constitution? a) Union Parliament b) Prime Minister c) President d) Supreme Court 3. From which of the following is the word µSatyameva Jayate¶ inscribed in our national emblem taken? a) President b) Vice President c) Speaker d) None of these 14. Who was the first Chairman of the Planning Commission? a) Jawaharlal Nehru b) BR Ambedkar c) C Rangarajan d) KC Pant

Answers
1. 1951 2. 93rd amendment 3. President 4. Peacock 5. Lotus 6. The head of the state is elected by the people 7. 12 8. President of India 9. Directive principles of State Policy 10. Ireland 1. Which writ can be issued by a High Court to direct a public official or the government not to enforce a law which is unconstitutional? a) Certiorari b) Prohibition c) Quo Warranto d) Mandamus

12

Test On Polity
15. The full status of statehood was conferred upon the Union territories of Manipur and Tripura in a) 1956 b) 1960 c) 1985 d) 1972 9. Which of the following qualification is not essential for election as the President of India? a) The candidate must be a citizen of India? b) Must have completed 35 years of age c) Must be a member of Lok Sabha d) Must not be holding an office of profit 10. How many members can be nominated by the President to the Rajya Sabha? a) 10 b) 12 c) 15 d) 18

Answers:
1. Mandamus 2. Union Parliament 3. Mundaka Upanishad 4. 22nd July, 1947 5. 1960 6. Article 19 7. 6 8. Eighth Schedule 9. Tenth Schedule 10. Speaker 11. Six months 12. 35 years 13. Vice President 14. Jawaharlal Nehru 15. 1972 1. Which of the following does not constitute the Electoral College for electing the President of India? a) Elected members of the Legislative Council b) Elected members of the Legislative Assembly c) Elected members of Lok Sabha d) Elected members of Rajya Sabha 2. In which of the following year was the proclamation of Emergency by the President on the ground of internal disturbance made for the first time? a) 1975 b) 1960 c) 1976 d) 1974 3. Within what period from the date of its proclamation will an emergency cease to be in operation, unless approved by resolutions of both Houses of Parliament? a) one month b) two month c) three month d) six month 4. The proclamation of emergency under Article 362 was made for the first time in a) 1975 b) 1962 c) 1976 d) 1960 5. Which of the following is not a financial committee of Parliament in India? a) Public Accounts Committee b) Estimates Committee c) Finance Commission d) Committee on Public Undertakings 6. At which of the following places is the Supreme Court of India located? a) Mumbai b) Madras c) New Delhi d) Calcutta 7. What is the duration of the term of the President of India? a) Four years b) Five years c) Six years d) Seven years 8. For a maximum period of how many days can a Money Bill passed by the Lok Sabha be detained by the Rajya Sabha? a) 14 days b) 30 days c) 90 days d) 60 days

Answers
1. Elected members of the Legislative Council 2. 1975 3. one month 4. 1962 5. Finance Commission 6. New Delhi 7. Five years 8. 14 days 9. Must be a member of Lok Sabha 10. 12 1. Which article of our constitution deals with the amendment of constitution? a) Article 368 b) Article 352 c) Article 356 d) Article 360 2. By which of the following Acts were the High Courts of Bombay, Madras and Calcutta established? a) Indian High Court Act, 1911 b) Indian High Courts Act, 1865 c) Indian High Courts Act, 1861 d) None of these 3. Who was the Prime Minister of India when National Emergency was declared in 1975? a) Indira Gandhi b) Morarji Desai c) Lal Bahadur Shastri d) Jawaharlal Nehru 4. Who was the President of India when National Emergency was declared in 1975? a) Neelam Sanjeeva Reddy b) Fakruddin Ali Ahmed c) VV Giri d) Gyani Sail Singh 5. What is the form of Government which is headed by an elected representative and a not a hereditary monarch called? a) Republican b) Democratic c) Presidential d) Parliamentary 6. Which of the following is a Fundamental right? a) freedom of expression b) Right to Personal Liberty c) Right to move freely within India d) All the above 7. Which of the following is not a Fundamental right? a) right to live b) right to freedom of religion c) right to contest an election d) right to equal protection under the laws 8. Who wrote the National Anthem of India? a) Rabindranath Tagore b) Muhammad Iqbal

13

Test On Polity
c) Bankim Chandra Chatterji d) Mahatma Gandhi 9. By virtue of which Act, did the British government take over the administration from East India Company? a) Act of 1858 b) Act of 1909 c) Act of 1919 d) Act of 1935 10. The position of the President of India is comparable to a) British Monarch b) US President c) Russian President d) German Chancellor 11. Disputes regarding election to the posts of President and Vice President should be brought before a) Supreme Court b) Lok Sabha c) Rajya Sabha d) Election Commission 12. A Bill passed by the Parliament has to be signed by a) Prime Minister b) President c) Cabinet d) Speaker 13. What is the retiring age of the Judges of Supreme Court? a) 60 b) 62 c) 65 d) 68 14. Who among the following has the right to take part in the proceedings of any committee of Parliament without being a member of it? a) Deputy Chairperson of Finance Commission b) Comptroller and Auditor General of India c) The Attorney General of India d) Election Commissioner 15. From which of the following nations did we borrow the doctrine of judicial review? a) Great Britain b) USA c) France d) Switzerland 16. Who is the leader of the majority party in the Lok Sabha? a) Prime Minister b) President c) Vice President d) Speaker of Lok Sabha 17. Under the provisions of which Article of the Constitution is President¶s rule imposed in a state? a) Article 352 b) Article 350 c) Article 356 d) Article 360 18. How many times can a person be elected President of India? a) two times b) three times c) four times d) no limit 19. The President of India can be removed from office by a) Parliament b) The Lok Sabha c) The Prime Minister of India d) The Chief Justice of India 20. What is the normal term of office of the Prime Minister of India? 22. To be eligible for election as a member of Rajya Sabha a candidate must have completed what age? a) 25 years b) 30 years c) 35 years d) 18 years 23. What is the number of writs that can be issued by the Supreme Court or High Court? a) 3 b) 4 c) 6 d) 5 24. Which of the following acts introduced diarchy as the form of Government at the provincial level? a) Govt. of India Act, 1919 b) Minto-Morley reforms c) Montague Chelmsford Reforms d) Govt. of India Act, 1935 25. Which of the following events compelled Gandhiji to launch the Civil Disobedience Movement? a) Jalianwala Bagh massacre b) Chauri Chaura incident c) Rowlatt Act d) Failure of Cripps Mission a) five years b) four years c) six years d) no limit 21. What is the minimum voting age in India? a) 18 years b) 21 years c) 20 years d) 25 years

Answers
1. Article 368 2. Indian High Courts Act, 1861 3. Indira Gandhi 4. Fakruddin Ali Ahmed 5. Republican 6. All the above 7. right to contest an election 8. Rabindranath Tagore 9. Act of 1858 10. British Monarch 11. Supreme Court 12. President 13. 65 14. The Attorney General of India 15. USA 16. Prime Minister 17. Article 356 18. no limit 19. Parliament 20. five years 21. 18 years 22. 30 years 23. 5 24. Govt. of India Act, 1919 25. Rowlatt Act 1. A candidate must have completed what age to be a member of the Lok Sabha? a) 25 years b) 30 years c) 35 years d) 18 years 2. Which amendment to the Constitution deals with the reorganization of states? a) 7th amendment b) 5th amendment c) 6th amendment d) 4th amendment 3. Which Indian state has its own constitution?

14

Test On Polity
a) Punjab b) Delhi c) Jammu and Kashmir d) West Bengal 4. Who among the following gives legal advice to the state government? a) Comptroller and Auditor General b) Advocate General c) Chief Justice of High Court d) Attorney General of India 5. Which amendment to the Constitution deals with the Anti-defection law? a) 42nd Amendment b) 52nd Amendment c) 61st Amendment d) 47th Amendment 6. Which Article of our Constitution forbids child labour? a) Article 18 b) Article 24 c) Article 36 d) Article 28 7. Who is the Supreme Commander of the Armed Forces in India? a) Prime Minister b) Defence Minister c) President d) Chief of Army Staff 8. Who appoints the Judges of the Supreme Court and High Court? a) Prime Minister b) Law Minister c) President d) Speaker of Lok Sabha 9. What is the term of office of the Vice President of India? a) 4 years b) 5 years c) 6 years d) 7 years 10. For a No-Confidence Motion to be introduced in the Lok Sabha it must have the support of at least a) 50 members b) One-third of the total number of members c) 60 members d) 100 members 11. How many Anglo Indians can be nominated by the President to the Lok Sabha? a) 12 b) 6 c) 3 d) 2 12. What is the maximum strength of Rajya Sabha? a) 250 members b) 260 members c) 300 members d) 500 members 13. What is the term of office of a member of Rajya Sabha? a) 5 years b) 6 years c) 4 years d) 7 years 14. Who administers the oath of office to the President of India? a) Prime Minister b) Chief Justice of India c) Speaker of Lok Sabha d) Vice President a) Judiciary b) President c) People d) Parliament 24. Which amendment to the Constitution made it necessary on the part of the President to accept the advice given by the Council of Ministers? a) 24th amendment b) 25th amendment c) 41st amendment d) 42nd amendment 25. From which constitution did we borrow the concept of our Federation? a) Canadian Constitution b) Australian Constitution c) Irish Constitution d) German Constitution a) Canadian Constitution b) Irish Constitution c) US Constitution d) British Constitution 20. Which Constitutional authority is responsible for constituting the Finance Commission periodically? a) Chairman of Rajya Sabha b) Prime Minister c) President of India d) Speaker of Lok Sabha 21. For a period of how many years is the Finance Commission normally constituted? a) four years b) five years c) six years d) three years 22. To whom does the Public Accounts Committee submit its report? a) Prime Minister b) President c) Speaker of Lok Sabha d) Vice President 23. Under our Constitution the sovereign power rests with which of the following? 15. Who holds the office of the President if neither the President nor the Vice President is available? a) Prime Minister b) Chief Justice of India c) Speaker of Lok Sabha d) None 16. Which of the following schedules in the Constitution divides the legislative powers between the Union and the States? a) V schedule b) VI schedule c) VII schedule d) VIII schedule 17. In accordance with the provisions of our constitution new all-India services can be created only by a) the President on the advice of the council of Ministers b) the Parliament c) amendment of the Constitution d) new services cannot be created 18. Under our Constitution Residuary Powers are vested in a) the President b) the Union c) State legislatures d) Both the Union and State Legislatures 19. The vesting of residuary powers under our constitution in the Union follows the precedent of which constitution?

Answers
15

Test On Polity
1. 25 years 2. 7th amendment 3. Jammu and Kashmir 4. Advocate General 5. 52nd Amendment 6. Article 24 7. President 8. President 9. 5 years 10. 50 members 11. 2 12. 250 members 13. 6 years 14. Chief Justice of India 15. Chief Justice of India 16. VII schedule 17. the Parliament 18. the Union 19. Canadian Constitution 20. President of India 21. five years 22. Speaker of Lok Sabha 23. Parliament 24. 42nd amendment 25. Canadian Constitution 1. The vesting of Residuary Powers under our constitution in the Union follows the precedent of which Constitution? a) Canadian constitution b) Irish constitution c) US constitution d) British constitution 2. Which constitutional authority is responsible for constituting the Finance Commission periodically? a) Chairman of Rajya Sabha b) Prime Minister c) President of India d) Speaker of Lok Sabha 3. For a period of how many years is the Finance Commission normally constituted? a) four years b) five years c) six years d) three years 4. To whom does the Public Accounts Committee submit its report? a) Prime Minister b) President c) Speaker of Lok Sabha d) Vice President 5. Under our constitution, the sovereign power rests with which of the following? a) judiciary b) president c) people d) parliament 6. Which amendment to the constitution made it mandatory on the part of the President to accept the advice given by the council of ministers? a) 24th amendment b) 25th amendment c) 41st amendment d) 42nd amendment 7. From which constitution did we borrow the concept of our Federation? a) Canadian constitution b) Australian constitution c) Irish constitution d) German constitution 8. Which of the following is the competent authority to amend the constitution? a) parliament b) state legislatures c) president d) chairman of the Rajya Sabha 9. Which articles of our constitution deals with the cultural and educational rights? 16. A candidate seeking election to a state legislative assembly must have completed what age? a) 30 years b) 25 years c) 21 years d) 20 years 17. Which of the following is not a post mentioned in the Constitution of India? a) The Deputy Speaker of the Lok Sabha b) The Deputy Prime Minister c) The Deputy speaker of the state legislative assemblies d) The Deputy chairman of the Rajya Sabha 18. Who among the following can propose the name of a candidate for the office of President of India? a) any five citizens of India b) any five members of parliament c) any one member of the electoral college d) any ten members of the electoral college 19. Which of the following tax is levied and collected by the union but wholly assigned to the states? a) taxes on railway fares and freights b) stamp duties c) sales tax d) custom duties 20. Who appoints the Attorney General of India? a) Chief Justice of India b) Union Law Minister a) 30 and 31 b) 29 and 30 c) 31 and 32 d) 32 and 33 10. To whom should a notice in writing be given for raising a half an hour discussion in a House of Parliament? a) Presiding officer of the house b) Secretary general of the house c) Secretary of department of parliamentary affairs d) Ministers concerned 11. Who was the last Viceroy of India? a) Lord Mountbatten b) Lord Canning c) Lord Ripon d) Lord Hardinge 12. Who was the first President of the Republic of India? a) Dr Rajendra Prasad b) C Rajagopalachari c) Lord Mountbatten d) Zakir Hussain 13. Who was the first Muslim President of independent India? a) Maulana Abdul Kalam Azad b) APJ Abdul Kalam c) Dr Zakir Hussain d) None of these 14. Who among the following British Prime Ministers issued the infamous µcommunal award¶ which prescribed separate electorates to different communities? a) Ramsay MacDonald b) Clement Atley c) Winston Churchill d) Neville Chamberlain 15. Which of the following is not a language included in the eighth schedule of the constitution? a) English b) Konkani c) Sindhi d) Kashmiri

16

Test On Polity
c) Prime Minister d) President 21. Who among the following presidents of India held the office for two successive terms? a) VV Giri b) Dr S Radhakrishnan c) Dr Zakir Hussain d) Dr Rajendra Prasad 22. The Fundamental Duties were added to the constitution for the first time in a) 1974 b) 1975 c) 1976 d) 1977 23. Of which type is the Indian Constitution? a) Federal b) Unitary c) Parliamentary d) Federal in form and Unitary in spirit 24. Into how many parts has the Indian Constitution been divided? a) 7 b) 11 c) 21 d) 22 25. What is the maximum number of nominated members in the two Houses of Parliament? a) 10 b) 12 c) 14 d) 20

Answers
1. Canadian constitution 2. President of India 3. five years 4. Speaker of Lok Sabha 5. parliament 6. 42nd amendment 7. Canadian constitution 8. parliament 9. 29 and 30 10. Secretary general of the house 11. Lord Mountbatten 12. Dr Rajendra Prasad 13. Dr Zakir Hussain 14. Ramsay MacDonald 15. English 16. 25 years 17. The Deputy Prime Minister 18. any ten members of the electoral college 19. taxes on railway fares and freights 20. President 21. Dr Rajendra Prasad 22. 1976 23. Federal in form and Unitary in spirit 24. 22 25. 14

17

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful