You are on page 1of 180

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12


1
Practice 1
(Time allowed: 180 minutes)
A. LISTENING. (15 points)
You are going to hear a radio news broadcast. You will hear the news headlines,
followed by the news in details. Read the questions 1 15.
For questions 1 -4, fill in the missing word in each headline.
For the questions 5 15 tick whether the statements are true or false.
I. Headlines:
1. Fire follows .chemical factory explosion.
2. Serious . crash in South Wales.
3. Narrow escape from ash.
4. 16-year-old gets award as most promising .
II. True or false.
5.
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

The explosion occurred outside High town.


Only two people were injured in the blast.
500 residents had to go to emergency rest centres until the next
morning.
The coach was carrying the Cardiff football team.
After the crash, some roads in the area were closed to traffic.
Special equipment was needed to lift the wreckage.
Yesterday a B. B. Jumbo jet had a narrow escape.
One of the planes exploded when loading.
An emergency landing took place in that area 6 weeks ago.
Twelve awards went to the film.
Susan had not been a film star before.
B. PHONETICS (5 points)

T
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

F
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in
each question.
1
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

16. A. obvious
B. notorious
17. A. dialect
B. diagram
18. A. Europe
B. monument
19. A. obsolete
B. complete
20. A. consent
B. obstinacy
B. VOCABULARY AND GRAMMAR

C. credulous
C. diagonal
C. province
C. compete
C. condolence

D. numerous
D. diamond
D. minority
D. deplete
D. equality

I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. (15 points)
21. The greater ................. increase in population, the harder it is for people to find
adequate housing.
A. of
B. is the
C. the
D. is of the
22. As soon as you buy a car, it starts falling in ..................
A. cost
B. worth
C. value
D. price
23. Thank you very much for your lift !
A. That was all I could do B. I see
C. Delighted I was able to help D.
Thank you.
24. Since they aren't answering their telephone, they................... left
A. must have B. should have
C. need have
D. can have
25. She ..................... $ 20 out of the bank every Monday.
A. pulls
B. draws
C. moves
D. removes
26. The thief was .......................... to six months' imprisonment.
A. given
B. sent
C. sentenced
D. changed
27. Would you rather have wine or coke? .
A. It doesnt matter
B. No problem
C. Sure
D. None,
please.
28. Houses in big cities are expensive because land is in ................... supply.
A. short
B. brief
C. little
D. slight
29. He's not very sensible as far as money ................... are concerned.
A. matters
B. objects
C. things
D. aspects
30. He considers shares to be a good ...................... investment.
A. long-time
B. long-term
C. long-age
D. long-run
31. There's no point in telephoning him. He's certain ..................... by now.
A. to leave
B. to have left
C. left
D. having left
2
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

32. .. Thank you.


A. What a nice house! B. Thanks for coming
C. Please help me with this
D. Sorry
33. Giving up smoking is just one of the ways to ..................... heart disease.
A. push off
B. put off
C. ward off
D. throw off
34. The windows don't fit very well and this makes the room awfully .....................
A. airy
B. draughty
C. breezy
D. ventilated
35. May I go out? .
A. Go ahead
B. It doesnt matter
C. You may
D. Be quick
II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10
points)
36. Doubts about the governments policies are being expressed even by people who
have been .. of the government in the past. ( SUPPORT)
37. Paul is directly .. for the efficient running of the office.
(RESPONSIBILITY)
38. Women often lose when they stop work to have a baby. (CONFIDENT)
39. Students are expected to be quiet and in the classroom. (OBEDIENCE)
40. Children need to feel in order to do well at school. (SECURITY)
41. Ive always thought of Jo as a very person. He is very helpful and
always thinks about what other people feel. (CARE)
42. The English have a reputation for being . (RESERVE)
43. Attempts are being made to .. the problem of waste disposal. (SOLUTION)
44. He wrote a book about the tricks of his ten-year-old daughter.
(MISCHIEF)
45. If you are . to fly at night, you can get a much cheaper ticket. (WILL)
III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one
that is not correct. (5 points)
46.

A good exercise program helps teach people to avoid the habits that might shorten
the lives.
A
B
C
D

47.

Forgery, in law, is the fabrication or altering of a written document with the intent
3

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

to deceive or defraud.
A

D
48.Since rats are destructive and may carry disease, therefore many cities try to
exterminate them.
A
B
C
D
49.In that age of computers, it is difficult to imagine how tedious the work of
accountants and clerks must
A
B
C
have been in the past.
D
50.Made up of more than 150 member countries, the organization known as the United
Nations were established
A
B
C
after World War II to preserve international peace and security.
D
C. READING (20 points)
I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space.
(10 points)
WHALING
Rock carving suggest that Stone Age people were hunting whales for food as early as
2200 B.C. Such (1) ________ hunting is still practiced today in a number of (2)
________ including the Inuit people of Greenland and North America.
Whaling became big business from the seventh century as the (3) ________ for
whalebone and whale oil rose, and humpback and sperm whales were hunted in (4)
________ large numbers. But just as stocks of these species began to fall, the explosive
harpoon-gun was (5) ________. This weapon, together with the development of steampower ships, (6) ________ the whalers to hunt the fast-moving fin and blue whales.

4
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

In 1905 the whaling (7) ________ moved to the waters of Antarctica. The introduction of
massive factory ships enabled the whales to be processed at sea. As a result, the blue
whale had (8) ________ disappeared by the 1950s. In 1946 the International Whaling
Commission was established to maintain the declining whale populations. Quotas were
(9) ________ but these were often (10)________ and numbers continued to fall. Hunting
of many species continued until 1986 when the IWC finally responded to international
pressure and a ban on commercial whaling was introduced.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

A. survival
A. groups
A. demand
A. repeatedly
A. invented
A. managed
A. lines
A. virtually
A. made
A. refused

B. essential
B. societies
B. desire
B. frequently
B. discovered
B. employed
B. troops
B. possibly
B. set
B. denied

C. basic
C. races
C. request
C. continually
C. assembled
C. enabled
C. staff
C. uniquely
C. placed
C. ignored

D. subsistence
D. nationalities
D. reliance
D. increasingly
D. applied
D. empowered
D. fleets
D. commonly
D. done
D. exempted

II. Read the following passage carefully, then choose the ONE best answer to each
question.
Water scarcity is fast becoming one of the major limiting factors in world crop
production. In many areas, poor agricultural practices have led to increasing
desertification and the loss of formerly arable lands. Consequently, those plants species
that are well adapted to survival in dry climates are being looked at for an answer in
developing more efficient crops to grow on marginally arable lands.
Plants uses several mechanisms to ensure their survival in desert environments. Some
involve purely mechanical and physical adaptations, such as the shape of the plants
surface, smaller leaf size, and extensive root systems. Some of the adaptations are related
to chemical mechanisms. Many plants, such as cacti, have internal gums and mucilages
which give them water-retaining properties. Another chemical mechanism is that of the
epicuticular wax layer. This wax layer acts as an impervious cover to protect the plant. It
prevents excessive loss of internal moisture. It also protects the plant from external
5
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

aggression, which can come from inorganic agents such as gases, or organic agents
which include bacteria ant plant pets.
Researchers have proposed that synthetic waxes with similar protective abilities
could be prepared based on knowledge of desert plants. If successfully developed, such a
compound could be used to greatly increase a plants ability to maintain health in such
adverse situations as inadequate water supply, limited fertilizers availability, attacked by
pets, and poor storage after harvesting.
61.This passage deals mainly with
A. desertification
B. decreasing water supply
C. factors limiting crop production
D. developing efficient plants
62. The word arable is closest in meaning to
A. fertile
B. parched
C. barren
D. marsh
63. Which of the following is a mechanical or physical mechanism that desert plants
use?
A. The plants shape B. The small root system
C. The vast leaf size D. The high water system
64. The word extensive is closest in meaning to
A. spongy
B. shallow
C. widespread
D. comprehensive
65. Which is one of the ways in which the epicuticular wax protects the plant?
A. It helps the plant to avoid excessive moisture intake
B. It helps the plant to
attack aggressors.
C. It releases gases against plant pets.
D. It guards against bacteria.
66. The word it refers to
A. another chemical mechanism
B. the epicuticular wax layer
C. an impervious plantlike cover
D. the loss of internal moisture
67. The word aggression is closest in meaning to
A. attack
B. agitation
C. conditions
D. surroundings
68. What is an example of an inorganic agent that may attack plants?
A. Bacteria
B. Insects
C. Gas
D. Pets
69. It can be inferred that synthetic simulated waxes
A. have not been developed yet
B. have not succeeded
C. have been determined to be impervious to organic and inorganic agents.
6
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

D. have the quality of causing bacteria.


70. All of the following are examples of an adverse situation for crops except
A. inadequate water B. insufficient fertilize
C. pest aggression
D. proper storage
D. WRITING (30 points)
I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the
same as the sentence printed before it. (10 points)
71. People say that the president wanted to be a film star.
-> The president is . .
72. In the unlikely event of a fire, please do not use the lift.
-> Should .. .
73. Its impossible for them to have found him in that jungle.
-> He . .
74. I am very much looking forward to seeing my great grandson for the first time.
-> What . .
75. If you want to save your eyesight, we must operate immediately.
-> Only by .
76. It was his own fault that he lost his job. He was lat for work every morning.
-> If . .
77. Attendances at the exhibition have been down this year.
-> The exhibition .. .
78. Im more interested in the people than the job.
-> Its not the .. .
79. They declared war on the pretext of defending their territorial rights.
-> The excuse .. .
80. Although Johnny Brax drives carefully on public roads, he is a terror on the race
track.
-> Johnny Brax is a .
II. Choose the sentence that is closest in meaning to the one in italics. (10 points)
81. The train came suddenly to a stop and some passengers were injured.
A. Coming suddenly to a stop, some passengers were injured.
B. Coming suddenly to a stop, the train made some passengers injured.
7
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

C. Suddenly stopping running, some passengers were injured.


D. Suddenly stopped, some passengers injured themselves.
82. No sooner had Alice registered for the course than she received the scholarship.
A. As soon as Alice registered for the course, she received the scholarship.
B. Registering for the course helped Alice receive the scholarship.
C. Alice registered for the course soon after receiving the scholarship.
D. Rather than receive the scholarship, Alice registered for the course.
83. No one but you and me knows who the robber was.
A. Only you know who the robber was. B. Only I know who the robber was.
C. Only one knows who the robber was. D. Only you and I know who the robber
was.
84. The sport of skiing owes much development to the Norwegians.
A. The sport of skiing depends a lot on the Norwegians for it development.
B. The sport of skiing developed due to the Norwegians.
C. The sport of skiing owes much of its development to the Norwegians.
D. The sport of skiing is developed since the Norwegians.
85. The fare of my airline ticket costs more than the hotel.
A. The fare of my airline ticket costs more than the hotel does.
B. The fare of my airline ticket costs more than any hotel.
C. The fare of my airline ticket costs more than the price of the hotel.
D. The fare which I paid for my airline ticket was more than the hotel.
86. The critics were bore with the play while I found it absorbing.
A. The critics were bored with the play which I found it absorbing.
B. The critics were bored with the play, therefore, I found it absorbing.
C. The critics were bored with the play so I found it absorbing.
D. The critics were bored with the play but I found it absorbing.
87. I wish my English were fluent enough to go for the interview.
A. My English were too fluent to go for the interview.
B. My English is fluent
enough to go for the interview.
C. If only my English were fluent enough for me to go for the interview.
D. My English were fluent enough and I could go for the interview.
88. William runs faster than any boys in his class.
8
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. No one in Williams class can run as fast as him.


B. William is the quickest
boy in his class.
C. William is running faster than anyone else in his class.
D. William runs the
fastest in his school.
89. Id prefer to go swimming rather than go surfing.
A. Swimming is more interesting.
B. I like going swimming to going surfing.
C. I would like to go swimming, not go surfing.
D. Swimming is better
than surfing, in my opinion.
90. In order to settle the matter, I will accept their suggestion.
A. To settle the matter, you should accept their suggestion.
B. Settling the matter, I accept their suggestion.
C. I will accept their suggestion in case the matter is settled.
D. I will accept their suggestion to settle the matter.
III. Write a paragraph (100 120 words) about either the advantages or
disadvantages of computers. ( 10 points)

..

..

9
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

KEYS TO LUYN HSG 2010 2011


Practice 1
(Time allowed: 180 minutes)
A. LISTENING. (15 points)
You are going to hear a radio news broadcast. You will hear the news headlines,
followed by the news in details. Read the questions 1 15.
For questions 1 -4, fill in the missing word in each headline.
For the questions 5 15 tick whether the statements are true or false.
I. Headlines:
1. Fire follows large.chemical factory explosion.
2. Serious coach. crash in South Wales.
3. Narrow escape from volcanic ash.
4. 16-year-old gets award as most promising actress .
II. True or false.
5.
6
7
8
9
10
11
12
13
14

The explosion occurred outside High town. -> in


Only two people were injured in the blast. -> no one
500 residents had to go to emergency rest centres until the next
morning.
The coach was carrying the Cardiff football team. -> a party of
football fans
After the crash, some roads in the area were closed to traffic.
Special equipment was needed to lift the wreckage.
Yesterday a B. B. Jumbo jet had a narrow escape. -> A. A.
One of the planes exploded when loading. -> its engines

T
..
..
*..
..
*..
*..
..
..
*..
.*.

F
*.
*.
.
*.
.
.
*.
*.
.
.
10

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

15 An emergency landing took place in that area 6 weeks ago.


Twelve awards went to the film.
Susan had not been a film star before.
B. PHONETICS (5 points)

..* .

Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in
each question.
16. A. obvious
B. notorious
17. A. dialect
B. diagram
18. A. Europe
B. monument
19. A. obsolete
B. complete
20. A. consent
B. obstinacy
B. VOCABULARY AND GRAMMAR

C. credulous
C. diagonal
C. province
C. compete
C. condolence

D. numerous
D. diamond
D. minority
D. deplete
D. equality

I. Choose the word or phrase which best completes each sentence.


21. The greater ................. increase in population, the harder it is for people to find
adequate housing.
A. of
B. is the
C. the
D. is of the
22. As soon as you buy a car, it starts falling in ..................
A. cost
B. worth
C. value
D. price
23. Thank you very much for your lift !
A. That was all I could do B. I see
C. Delighted I was able to help
D. Thank you.
24. Since they aren't answering their telephone, they................... left
A. must have B. should have
C. need have
D. can have
25. She ..................... $ 20 out of the bank every Monday.
A. pulls
B. draws
C. moves
D. removes
26. The thief was .......................... to six months' imprisonment.
A. given
B. sent
C. sentenced
D. changed
27. Would you rather have wine or coke? .
A. It doesnt matter
B. No problem
C. Sure
D. None,
please.
28. Houses in big cities are expensive because land is in ................... supply.
11
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. short
B. brief
C. little
D. slight
29. He's not very sensible as far as money ................... are concerned.
A. matters
B. objects
C. things
D. aspects
30. He considers shares to be a good ...................... investment.
A. long-time
B. long-term
C. long-age
D. long-run
31. There's no point in telephoning him. He's certain ..................... by now.
A. to leave
B. to have left
C. left
D. having left
32. .. Thank you.
A. What a nice house! B. Thanks for coming
C. Please help me with this
D. Sorry
33. Giving up smoking is just one of the ways to ..................... heart disease.
A. push off
B. put off
C. ward off
D. throw off
34. The windows don't fit very well and this makes the room awfully .....................
A. airy
B. draughty
C. breezy
D. ventilated
35. May I go out? .
A. Go ahead
B. It doesnt matter
C. You may
D. Be quick
II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10
points)
36. Doubts about the governments policies are being expressed even by people who
have been .. of the government in the past. ( SUPPORT) - > SUPPORTERS
37. Paul is directly .. for the efficient running of the office.
(RESPONSIBILITY) -> RESPONSIBLE
38. Women often lose when they stop work to have a baby. (CONFIDENT)
-> CONFIDENCE
39. Students are expected to be quiet and in the classroom. (OBEDIENCE) ->
OBIDIENT
40. Children need to feel in order to do well at school. (SECURITY) ->
SECURE
41. Ive always thought of Jo as a very person. He is very helpful and
always thinks about what other people feel. (CARE) -> CARING
42. The English have a reputation for being . (RESERVE) ->
RESERVED
12
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

43. Attempts are being made to .. the problem of waste disposal. (SOLUTION)
-> SOLVE
44. He wrote a book about the tricks of his ten-year-old daughter.
(MISCHIEF) -> MISCHIEVIOUS
45. If you are . to fly at night, you can get a much cheaper ticket. (WILL)
-> WILLING
III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one
that is not correct. (10 points)
46.

A good exercise program helps teach people to avoid the habits that might shorten
the lives.
A
B
C
D

47.

Forgery, in law, is the fabrication or altering of a written document with the intent
to deceive or defraud.
A
B
C

D
48.Since rats are destructive and may carry disease, therefore many cities try to
exterminate them.
A
B
C
D
49.In that age of computers, it is difficult to imagine how tedious the work of
accountants and clerks must
A
B
C
have been in the past.
D
50.Made up of more than 150 member countries, the organization known as the United
Nations were established
A
B
C
after World War II to preserve international peace and security.
D
13
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

C. READING (35 points)


I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space.
(10 points)
WHALING
Rock carving suggest that Stone Age people were hunting whales for food as early as
2200 B.C. Such (1) ________ hunting is still practiced today in a number of (2)
________ including the Inuit people of Greenland and North America.
Whaling became big business from the seventh century as the (3) ________ for
whalebone and whale oil rose, and humpback and sperm whales were hunted in (4)
________ large numbers. But just as stocks of these species began to fall, the explosive
harpoon-gun was (5) ________. This weapon, together with the development of steampower ships, (6) ________ the whalers to hunt the fast-moving fin and blue whales.
In 1905 the whaling (7) ________ moved to the waters of Antarctica. The introduction of
massive factory ships enabled the whales to be processed at sea. As a result, the blue
whale had (8) ________ disappeared by the 1950s. In 1946 the International Whaling
Commission was established to maintain the declining whale populations. Quotas were
(9) ________ but these were often (10)________ and numbers continued to fall. Hunting
of many species continued until 1986 when the IWC finally responded to international
pressure and a ban on commercial whaling was introduced.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

A. survival
A. groups
A. demand
A. repeatedly
A. invented
A. managed
A. lines
A. virtually
A. made
A. refused

B. essential
B. societies
B. desire
B. frequently
B. discovered
B. employed
B. troops
B. possibly
B. set
B. denied

C. basic
C. races
C. request
C. continually
C. assembled
C. enabled
C. staff
C. uniquely
C. placed
C. ignored

D. subsistence
D. nationalities
D. reliance
D. increasingly
D. applied
D. empowered
D. fleets
D. commonly
D. done
D. exempted

II. Read the following passages carefully, then choose the ONE best answer to each
question
14
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

Water scarcity is fast becoming one of the major limiting factors in world crop
production. In many areas, poor agricultural practices have led to increasing
desertification and the loss of formerly arable lands. Consequently, those plants species
that are well adapted to survival in dry climates are being looked at for an answer in
developing more efficient crops to grow on marginally arable lands.
Plants uses several mechanisms to ensure their survival in desert environments. Some
involve purely mechanical and physical adaptations, such as the shape of the plants
surface, smaller leaf size, and extensive root systems. Some of the adaptations are related
to chemical mechanisms. Many plants, such as cacti, have internal gums and mucilages
which give them water-retaining properties. Another chemical mechanism is that of the
epicuticular wax layer. This wax layer acts as an impervious cover to protect the plant. It
prevents excessive loss of internal moisture. It also protects the plant from external
aggression, which can come from inorganic agents such as gases, or organic agents
which include bacteria ant plant pets.
Researchers have proposed that synthetic waxes with similar protective abilities
could be prepared based on knowledge of desert plants. If successfully developed, such a
compound could be used to greatly increase a plants ability to maintain health in such
adverse situations as inadequate water supply, limited fertilizers availability, attacked by
pets, and poor storage after harvesting.
1. This passage deals mainly with
A. desertification
B. decreasing water supply
C. factors limiting crop production
D. developing efficient plants
2. The word arable is closest in meaning to
A. fertile
B. parched
C. barren
D. marsh
3. Which of the following is a mechanical or physical mechanism that desert plants use?
A. The plants shape
B. The small root system
C. The vast leaf size D. The high water system
4. The word extensive is closest in meaning to
A. spongy
B. shallow
C. widespread
D. comprehensive
5. Which is one of the ways in which the epicuticular wax protects the plant?
A. It helps the plant to avoid excessive moisture intake
B. It helps the plant to
attack aggressors.
15
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

C. It releases gases against plant pets.


D. It guards against bacteria.
6. The word it refers to
A. another chemical mechanism
B. the epicuticular wax layer
C. an impervious plantlike cover
D. the loss of internal moisture
7. The word aggression is closest in meaning to
A. attack
B. agitation
C. conditions
D. surroundings
8. What is an example of an inorganic agent that may attack plants?
A. Bacteria
B. Insects
C. Gas
D. Pets
9. It can be inferred that synthetic simulated waxes
A. have not been developed yet
B. have not succeeded
C. have been determined to be impervious to organic and inorganic agents.
D. have the quality of causing bacteria.
10. All of the following are examples of an adverse situation for crops except
A. inadequate water B. insufficient fertilize
C. pest aggression
D. proper storage
D. WRITING (30 points)
I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the
same as the sentence printed before it. (10 points)
1. People say that the president wanted to be a film star.
-> The president is said to have wanted to be a film star .
2. In the unlikely event of a fire, please do not use the lift.
-> Should there be a fire, please do not use the lift.. .
3. Its impossible for them to have found him in that jungle.
-> He cant have been found in that jungle .
4. I am very much looking forward to seeing my great grandson for the first time.
-> What I am very much looking forward to is seeing my great grandson for the first time
.
5. If you want to save your eyesight, we must operate immediately.
-> Only by operating immediately can we save your eyesight..
6. It was his own fault that he lost his job. He was lat for work every morning.
-> If he hadnt been late for work every morning, he wouldnt have lost his job..
7. Attendances at the exhibition have been down this year.
16
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

-> The exhibition has not been so well attended this year .
8. Im more interested in the people than the job.
-> Its not the job Im interested in: its the people.
9. They declared war on the pretext of defending their territorial rights.
-> The excuse for the declaration of war was the defence of their territorial rights.
10. Although Johnny Brax drives carefully on public roads, he is a terror on the race
track.
-> Johnny Brax is a is a careful driver on public road but a terror on the race track. .
II. Choose the sentence that is closest in meaning to the one in italics. (10 points)
1. The train came suddenly to a stop and some passengers were injured.
A. Coming suddenly to a stop, some passengers were injured.
B. Coming suddenly to a stop, the train made some passengers injured.
C. Suddenly stopping running, some passengers were injured.
D. Suddenly stopped, some passengers injured themselves.
2. No sooner had Alice registered for the course than she received the scholarship.
A. As soon as Alice registered for the course, she received the scholarship.
B. Registering for the course helped Alice receive the scholarship.
C. Alice registered for the course soon after receiving the scholarship.
D. Rather than receive the scholarship, Alice registered for the course.
3. No one but you and me knows who the robber was.
A. Only you know who the robber was. B. Only I know who the robber was.
C. Only one knows who the robber was. D. Only you and I know who the robber
was.
4. The sport of skiing owes much development to the Norwegians.
A. The sport of skiing depends a lot on the Norwegians for it development.
B. The sport of skiing developed due to the Norwegians.
C. The sport of skiing owes much of its development to the Norwegians.
D. The sport of skiing is developed since the Norwegians.
5. The fare of my airline ticket costs more than the hotel.
A. The fare of my airline ticket costs more than the hotel does.
B. The fare of my airline ticket costs more than any hotel.
C. The fare of my airline ticket costs more than the price of the hotel.
17
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

D. The fare which I paid for my airline ticket was more than the hotel.
6. The critics were bore with the play while I found it absorbing.
A. The critics were bored with the play which I found it absorbing.
B. The critics were bored with the play, therefore, I found it absorbing.
C. The critics were bored with the play so I found it absorbing.
D. The critics were bored with the play but I found it absorbing.
7. I wish my English were fluent enough to go for the interview.
A. My English were too fluent to go for the interview.
B. My English is fluent
enough to go for the interview.
C. If only my English were fluent enough for me to go for the interview.
D. My English were fluent enough and I could go for the interview.
8. William runs faster than any boys in his class.
A. No one in Williams class can run as fast as him.
B. William is the
quickest boy in his class.
C. William is running faster than anyone else in his class.
D. William runs the
fastest in his school.
9. Id prefer to go swimming rather than go surfing.
A. Swimming is more interesting.
B. I like going swimming to going surfing.
C. I would like to go swimming, not go surfing.
D. Swimming is better
than surfing, in my opinion.
10. In order to settle the matter, I will accept their suggestion.
A. To settle the matter, you should accept their suggestion.
B. Settling the matter, I accept their suggestion.
C. I will accept their suggestion in case the matter is settled.
D. I will accept their suggestion to settle the matter.
III. Write a paragraph (100 120 words) about either the advantages or
disadvantages of computers. ( 10 points)

18
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

LUYN HSG 2010 2011


Practice 2
(Time allowed: 180 minutes)
A. LISTENING. (15 points)
Listen to a telephone conversation. Look at the questions 1- 15 and fill in the missing
details on the envelope in which the box office puts the callers tickets. You will hear the
piece twice.
Day: (1)
.

Date: (2)
.

Time: (3)

Title of the play: (4) performed by the local (5)


..
Stage
Stalls
A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
B 14 15
C 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15

Stalls

(6)

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

D 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
E 14 15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

F
G
H

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15

(7)

19
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Circle
A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
B 14 15
C 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15

Circle

(8)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15
D 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
E 14 15
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
(9)

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

D
E

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Tickets:
Row: (10)

Numbers: (11)
..

For Mr. (12) . .


Tel. No. Townville (13) .. .
To be collected before: Day: (14) . . Time: (15)
.. .

B. PHONETICS (5 points)
Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in
each question.
20
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

16. A. furniture

B. actual

C. detective

D. consonant

17. A. responsible

B. positive

C. solution

D. exciting

18. A. dependent

B. different

C. interest

D. crocodile

19. A. diplomatic

B. destination

20. A. willingness

B. violence

C. artificial
C. diplomat

D. memorial
D. millionaire

B. VOCABULARY AND GRAMMAR


I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. (15 points)
21. It seem to be your boss who is . fault in this case.
A. under

B. at

C. with

D. for

22. Ill be kind to her . she decides to leave me.


A. in case

B. so that

C. for fear that

D. lest

23. ., the catfish is prized for its taste.


A. With ugly look B. As ugly looking C. Ugly looking as it is
looking

D. As it is ugly

24. What a lovely you have! -


A. No problem
B. I think so C. Thank you. Hope you will drop in.
course not. Its not costly.

D. Of

25. Who broke the window?


A. I am
did. Sorry.

B. Sorry to hear that

C. I did. Excuse me

D. I

26. Janet, make us some tea, will you?


A. No, I wont
cant. Im afraid.

B. Sorry, I dont

C. Dont worry. Go ahead

D. I

27. Would you mind moving your bag from the seat? .
A. Yes, I would like.
shouldnt say that

B. Dont mention it

C. Oh, sorry

D. You

21
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

28. I didnt get the job!


A. Good heavens! B. Bless you!
luck next time!

C. Thats brilliant! D. Never mind, better

29. Mr. Gump supposes, ., that he will retire at 60.


A. like most people did B. as most of people
do most people

C. like most people do

D. as

30. Children can be difficult to teach because of their short attention .


A. limit

B. duration

C. span

D. time

31. It really gets me .. having to work so much overtime.


A. up

B. on

C. by

D. down

32. ., I would give a party.


A. Were she to come next month

B. She were to come next month

A. If she come next month

D. Should she come next month

33. The parcel I sent you by now.


A. is supposed to arrive
D. would arrive

B. should arrive

C. should have arrived

34. You are too old to carry on working. Its time you called it a .. .
A. year

B. month

C. week

D. day

35. On the battle field .


A. the tanks lay

B. did the tanks lie C. lay the tanks

D. lied the

tanks
II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10
points)
36.Its .. when people wont believe things that are obviously true.
(FURY)
37.This statue . The soldiers who died in the war. (MEMORY)
38.The world champion was . by a younger Russian challenger. (THRONE)
22
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

39..., we could still win, but its not very likely. (THEORY)
40.Newts, frogs and toads are . Animals. (AMPHIBIAN)
41.They never dare to leave their only child .. for even a moment.
(ATTEND)
42.The place where you can wash your clothes with coin-operated washing machines is
called . . (LAUNDRY)
43.They live in a remote area, except by car. (ACCESS)
44.He was taken to court for . (PAY)
45.Many countries have agreed on the treaty. (ARM)
III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one
that is not correct. (10 points)
46.If the (A) water level had (B)raised any (C) higher, the dam would (D) probably have
broken.
47.(A) As soon as 8000 B.C, people (B)began to experiment (C) with methods of
helping (D) the sick.
48.(A) The Concorde can fly (B) across the Atlantic without re-fueling and (C) carrying
11 tons of (D) freight.
49.The problem of (A) inadequate salaries for teachers (B) not only exists in a smaller
(C) communities but also (D) in large cities.
50.The American soprano Mary Gardour, (A) who had one of the greatest operatic
voices of her (B) era, retired (C) at the height of (D) the career.
C. READING (20 points)
I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space.
(10 points)
Fun and Games
Do you think computer games are just for kids? Then you should think again. You
might be surprised to learn that the games industry now makes more money than
23
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

Hollywood. (51) . A family buy a new PC, all they really want to do is to
play games.
It is (52) . Surprising that video gaming has become one of the most
popular (53) of entertainment today. A good game is like a good film; it will
hold your (54) , (55) your imagination and play with your
emotions.
The big difference, however, is that watching a movie is a passive (56)
. You have no say in how the (57) . Develops or which
characters dominate the story. With computer games, you direct the action and that is
(58) . Makes them so exciting. Finding the (59) .. game is
likely to signal the beginning of a lasting love affair with the interactive world of makebelieve.
It is wrong to think of gaming as something simply for children and teenagers. In fact,
the (60) . Growth area of the market is the 25-35 age group.
51. A. As soon as B. As well as

C. As far as

D. As long as

52. A. whatever

B. no

C. hardly

D. barely

53. A. makes

B. means

C. sorts

54. A. feelings

B. attention

C. breath

55. A. hold
56. A. pastime

B. capture
B. action

C. grasp

B. content

C. account

58. A. thing

B. which

C. what

B. right

60. A. broadest

B. widest

D. control
D. clutch

C. passion

57. A. event

59. A. accurate

D. forms

D. fun
D. plot
D. part that

C. complete
C. biggest

D. proper
D. farthest

II. Read the following passages carefully, then choose the ONE best answer to each
question (10 points)
Supernovas are the most powerful and spectacular outbursts known in nature. What
is called a Type II supernova is due to the collapse of a massive star, at least eight times
24
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

as massive as the sun, that has used up its main nuclear fuel and produced a nickel-iron
core. When this core can no longer support the pressure of the stars outer layer, it
collapses to form a neutron star of immense density. Over 2,500 million tons of neutron
star packed into a matchbox. Its temperature is around 100,000 million degrees
centigrade. Multitudes of neutrons are produced in the collapsed star, which pass directly
through the star into space, and this release of neutrons causes the core to respond with a
shock wave that moves outward. When it meets the material that is falling inward, the
result is a catastrophic explosion. Sometimes most of the stars material is blown away,
leaving only a small, incredibly dense remnant that may be a neutron star or, in extreme
cases, a black hole.
A supernova is often more than 500 million times as luminous as the sun. A
supernova remnant (SNR) may be detectable as a pulsar, an example of which is the
Crab Nebula, known to be a remnant of the supernova observed in the year 1054. The
1987 supernova in the Large Cloud of Magellan had a low peak luminosity by supernova
standards, only about 250 million times that of the sun. As its brightest the supernova
shone as a star between magnitudes 2 and 3, even though it was 170,000 light-years
away.
61. What is the main topic of the passage?
A. The heat of supernovas

B. The formation and power of a supernova

C. The role of shock waves in a supernova


neutron star.

D. The density of a

62. The word it refers to .. .


A. core of the collapsed
catastrophic explosion

B. neutron star

C. shock wave

D.

63. According to the passage, which of the following is TRUE about the 1987
supernova?
A. It was the brightest supernova

B. It was brighter than the sun

C. It shone as a star between magnitudes 3 and 4


peak luminously

D. It had the lowest

64. The word detectable is closest in meaning to .


25
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. assumed

B. known

C. perceptible

D. audible

65. Which of the following words can best be substituted for remnant?
A. characteristic

B. relic

C. specter

D. remainder

66. The author of this passage is most likely .


A. an astronomer

B. an economist

C. a mathematician D. a botanist

67. The word multitudes is closest in meaning to .. .


A. small numbers

B. groups

C. lots

D. temperatures

68. The word luminous is closest in meaning to .. .


A. powerful

B. bright

C. hot

D. distant

69. What can be inferred from the passage about supernovas?


A. They sometimes result in a black hole
of a supernova
C. They occur when two stars collide

B. The sun is a remnant

D. They only happen to pulsars

70. According to the passage, what marks the beginning of a supernova?


A. The neutrons of a star become very dense
up its main nuclear fuel

B. A massive star uses

C. A star has grown too big


D. A star is born.
D. WRITING (30 points)
I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the
same as the sentence printed before it. (10 points)
71. Youve done really well to pass your driving test so quickly -> She congratulated
.
72. This is the first time that I have seen an eclipse of the sun.-> Never
.
73. No situation is more depressing than being unemployed.-> Being
. .

26
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

74. If you should get caught doing this. You will go to prison. -> Were
..
75. I admit hes clever, but I dont think hell solve this problem.-> However
. .
76. The thinking is that he has been targeted to succeed the president.-> He is
.. .
77. The house collapsed because of faulty building work. -> It was
.
78. They are not going to reach an agreement before its too late.-> By the time
. .
79. Many people died because of the lack of medical facilities. -> It
. .
80. He managed to complete the sculpture although his eyesight was failing.-> Despite
. .
II. Choose the sentence that is closest in meaning to the one in italics. (10 points)
81. Cocaine will destroy more people and the environment as it spreads to other
countries.
A. Cocaine spreads to other countries after destroying people and the environment.
B. Spreading to other countries, cocaine will destroy more people and environment.
C. Cocaine destroys more countries with people and environment.
D. Cocaine will spread to countries and destroy the environment.
82. The clouds covered the moon so thickly that we couldnt find our way back to the
cottage.
A. We couldnt find our way back to the cottage because the clouds covered the moon
thickly.
B. The clouds were too thick to find their way back to the cottage.
C. The moon was covered so thickly that it couldnt find the way out.
D. The way back to the cottage couldnt be found as the clouds were so thickly covered.
27
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

83. Colour is an important facet of nature, influencing the life of almost every creature.
A. Influencing the life of almost every creature in nature, colour is important.
B. As important as every creature in nature, colour influences every facet of nature.
C. Colour, which is an important facet of nature, influences the life of almost every
creature.
D. Colour influences the life of almost every important creature in a facet of nature.
84. She feels happy because of her coming birthday party.
A. Her coming birthday party makes her happy.
born, she feels happy.

B. Because she was

C. She feels happy to come to a birthday party.


will happily come.

D. Her birthday party

85. Only with careful environmental planning can we protect the world in which we live.
A. Careful environmental planning protects the world we live in.
B. We can protect the world we live in only with careful environmental planning.
C. Protecting the world we live in, we plan the environment carefully.
D. Planning the environment carefully, we can protect the world in which we live.
86. My brother and I dressed as quickly as we could, but we missed the school bus and
were late for school today.
A. My brother and I were late for school because we dressed too quickly.
B. My brother and I dressed quickly but we were late for school because we missed the
school bus.
C. My brother and I missed the school bus so we were late for school.
D. My brother and I could dress quickly but could not be in time for school.
87. Doing more than checking out books, the city librarian must help to plan puppet
shows for children.
A. Checking out more books than puppet shows is what the city librarian must do.
B. The city librarian checks out books and puppets for children in the city.
28
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

C. Helping to plan puppet shows for children is the main duty of the city librarian, not
checking out of books.
D. The librarian must help to plan puppet shows for children in addition to checking out
of books.
88. If you are disappointed with an inexpensive bicycle, then save your money for a more
expensive model.
A. You should save up to buy a more expensive bicycle if your inexpensive one
disappoints you.
B. An inexpensive bicycle is disappointing, so buy an expensive one.
C. A more expensive bicycle saves you so much money, so dont buy an inexpensive
model.
D. Youd better buy an inexpensive bicycle to save more money.
89. You should take regular exercises in stead of sitting in front of the television all day.
A. Sitting in front of the television all day and taking exercises are advisable.
B. Dont take regular exercises, just sit in front of the television all day in stead.
C. Sitting in front of the television all day helps you take regular exercises.
D. Taking regular exercises is better than sitting in front of the television all day.
90. Who made you work so hard yesterday?
A. Why did you work so hard yesterday?

B. What made you work so hard yesterday?

C. Who forced you to work so hard yesterday?


D. How could you
work so hard yesterday?
III. Write a paragraph (150 200 words) about the important of family in a
persons life. ( 10 points)
KEYS TO LUYN HSG 2010 2011
Practice 2
(Time allowed: 180 minutes)
A. LISTENING. (15 points)
29
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

Listen to a telephone conversation. Look at the questions 1- 15 and fill in the missing
details on the envelope in which the box office puts the callers tickets. You will hear the
piece twice.
Day: (1)
.

Date: (2)
.

Time: (3)

Title of the play: (4) performed by the local (5)


..
Stage
Stalls
A
B
C

D
E
F
G
H

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13 14 15
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13 14 15

Stalls

(6)

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13 14 15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13 14 15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13 14 15
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13 14 15

(7)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13 14 15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13 14 15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Circle

Circle

30
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A
B
C

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15

(8)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15
D
E

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
(9)

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

D
E

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Tickets:
Row: (10) Numbers: (11)
..
For Mr. (12) . .
Tel. No. Townville (13) .. .
To be collected before: Day: (14) . . Time: (15)
.. .

B. PHONETICS (5 points)
Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in
each question.
16. A. furniture

B. actual

C. detective

D. consonant

17. A. responsible

B. positive

C. solution

D. exciting

18. A. dependent

B. different

C. interest

D. crocodile

19. A. diplomatic

B. destination

20. A. willingness

B. violence

C. artificial
C. diplomat

D. memorial
D. millionaire
31

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

C. VOCABULARY AND GRAMMAR


I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. (15 points)
21. It seem to be your boss who is . fault in this case.
A. under

B. at

C. with

D. for

22. Ill be kind to her . she decides to leave me.


A. in case

B. so that

C. for fear that

D. lest

23. ., the catfish is prized for its taste.


A. With ugly look B. As ugly looking C. Ugly looking as it is D. As it is ugly
looking
24. What a lovely house you have! -
A. No problem
B. I think so C. Thank you. Hope you will drop in.
course not. Its not costly.

D. Of

25. Who broke the window?


A. I am
did. Sorry.

B. Sorry to hear that

C. I did. Excuse me

D. I

26. Janet, make us some tea, will you?


A. No, I wont
cant. Im afraid.

B. Sorry, I dont

C. Dont worry. Go ahead

D. I

27. Would you mind moving your bag from the seat? .
A. Yes, I would like.
You shouldnt say that

B. Dont mention it

C. Oh, sorry

D.

28. I didnt get the job!


A. Good heavens! B. Bless you!
luck next time!

C. Thats brilliant! D. Never mind, better

29. Mr. Gump supposes, ., that he will retire at 60.


A. like most people did B. as most of people
do most people

C. like most people do

D. as

30. Children can be difficult to teach because of their short attention .


32
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. limit

B. duration

C. span

D. time

31. It really gets me .. having to work so much overtime.


A. up

B. on

C. by

D. down

32. ., I would give a party.


A. Were she to come next month

B. She were to come next month

A. If she come next month

D. Should she come next month

33. The parcel I sent you by now.


A. is supposed to arrive
D. would arrive

B. should arrive

C. should have arrived

34. You are too old to carry on working. Its time you called it a .. .
A. year

B. month

C. week

D. day

35. On the battle field .


A. the tanks lay

B. did the tanks lie C. lay the tanks

D. lied the

tanks
II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10
points)
51.Its infuriating.. when people wont believe things that are obviously true.
(FURY)
52.This statue commemorate. the soldiers who died in the war.
(MEMORY) tuong niem
53.The world champion was dethroned. by a younger Russian challenger.
(THRONE) phe truat ngoi vi
54.Theoretically.., we could still win, but its not very likely. (THEORY)
55.Newts, frogs and toads are amphibious.animals.
(AMPHIBIAN)
56.They never dare to leave their only child unattended.. for even a
moment. (ATTEND)

33
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

57.The place where you can wash your clothes with coin-operated washing machines is
called laundrette/ laundromat. . (LAUNDRY)
58.They live in a remote area, inaccessible except by car.
(ACCESS)
59.He was taken to court for non- payment . (PAY)
60.Many countries have agreed on the disarmamemt treaty. (ARM)
III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one
that is not correct. (10 points)
61.If the (A) water level had (B)raised any (C) higher, the dam would (D) probably
have broken. -> risen
62.(A) As soon as 8000 B.C, people (B)began to experiment (C) with methods of
helping (D) the sick. -> by
63.(A) The Concorde can fly (B) across the Atlantic without re-fueling and (C)
carrying 11 tons of (D) freight.
64.The problem of (A) inadequate salaries for teachers (B) not only exists in a smaller
(C) communities but also (D) in large cities.
65.The American soprano Mary Gardour, (A) who had one of the greatest operatic
voices of her (B) era, retired (C) at the height of (D) the career. -> her
C. READING (20 points)
I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space.
(10 points)
Fun and Games
Do you think computer games are just for kids? Then you should think again. You might
be surprised to learn that the games industry now makes more money than Hollywood.
(51) . A family buy a new PC, all they really want to do is to play games.
It is (52) surprising that video gaming has become one of the most popular (53)
of entertainment today. A good game is like a good film; it will hold your (54)
, (55) your imagination and play with your emotions.

34
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

The big difference, however, is that watching a movie is a passive (56) . You have no
say in how the (57) develops or which characters dominate the story. With
computer games, you direct the action and that is (58) . makes them so exciting.
Finding the (59) . game is likely to signal the beginning of a lasting love affair with
the interactive world of make-believe.
It is wrong to think of gaming as something simply for children and teenagers. In fact,
the (60) . growth area of the market is the 25-35 age group.
51. A. As soon as B. As well as

C. As far as

D. As long as

52. A. whatever

B. no

C. hardly

D. barely

53. A. makes

B. means

C. sorts

54. A. feelings

B. attention

C. breath

55. A. hold
56. A. pastime

B. capture
B. action

C. grasp

B. content

C. account

58. A. thing

B. which

C. what

B. right

60. A. broadest

B. widest

D. control
D. clutch

C. passion

57. A. event

59. A. accurate

D. forms

D. fun
D. plot
D. part that

C. complete
C. biggest

D. proper
D. farthest

II. Read the following passages carefully, then choose the ONE best answer to each
question (10 points)
Supernovas are the most powerful and spectacular outbursts known in nature. What is
called a Type II supernova is due to the collapse of a massive star, at least eight times as
massive as the sun, that has used up its main nuclear fuel and produced a nickel-iron
core. When this core can no longer support the pressure of the stars outer layer, it
collapses to form a neutron star of immense density. Over 2,500 million tons of neutron
star packed into a matchbox. Its temperature is around 100,000 million degrees
centigrade. Multitudes of neutrons are produced in the collapsed star, which pass directly
through the star into space, and this release of neutrons causes the core to respond with a
shock wave that moves outward. When it meets the material that is falling inward, the
result is a catastrophic explosion. Sometimes most of the stars material is blown away,
35
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

leaving only a small, incredibly dense remnant that may be a neutron star or, in extreme
cases, a black hole.
A supernova is often more than 500 million times as luminous as the sun. A supernova
remnant (SNR) may be detectable as a pulsar, an example of which is the Crab Nebula,
known to be a remnant of the supernova observed in the year 1054. The 1987 supernova
in the Large Cloud of Magellan had a low peak luminosity by supernova standards, only
about 250 million times that of the sun. As its brightest the supernova shone as a star
between magnitudes 2 and 3, even though it was 170,000 light-years away.
61. What is the main topic of the passage?
A. The heat of supernovas
supernova

B. The formation and power of a

C. The role of shock waves in a supernova


neutron star.

D. The density of a

62. The word it refers to .. .


A. core of the collapsed
catastrophic explosion

B. neutron star

C. shock wave

D.

63. According to the passage, which of the following is TRUE about the 1987
supernova?
A. It was the brightest supernova

B. It was brighter than the sun

C. It shone as a star between magnitudes 3 and 4


peak luminously

D. It had the lowest

64. The word detectable is closest in meaning to .


A. assumed

B. known

C. perceptible

D. audible

65. Which of the following words can best be substituted for remnant?
A. characteristic

B. relic

C. specter

D. remainder

66. The author of this passage is most likely .


A. an astronomer B. an economist

C. a mathematician D. a botanist

67. The word multitudes is closest in meaning to .. .


A. small numbers

B. groups

C. lots

D. temperatures
36

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

68. The word luminous is closest in meaning to .. .


A. powerful

B. bright

C. hot

D. distant

69. What can be inferred from the passage about supernovas?


A. They sometimes result in a black hole
of a supernova
C. They occur when two stars collide

B. The sun is a remnant

D. They only happen to pulsars

70. According to the passage, what marks the beginning of a supernova?


A. The neutrons of a star become very dense
up its main nuclear fuel
C. A star has grown too big

B. A massive star uses

D. A star is born.

D. WRITING (30 points)


I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the
same as the sentence printed before it. (10 points)
71. Youve done really well to pass your driving test so quickly -> She congratulated
me on passing my driving test so quickly.
72. This is the first time that I have seen an eclipse of the sun.-> Never before have I
seen an eclipse of the sun.
73. No situation is more depressing than being unemployed.-> Being unemployed is the
most depressing situation .
74. If you should get caught doing this. You will go to prison. -> Were you to get caught
doing this, you would go to prison.
75. I admit hes clever, but I dont think hell solve this problem.-> However clever he
may be, I dont think hell solve this problem.
76. The thinking is that he has been targeted to succeed the president.-> He is thought to
have been targeted to succeed the president.
77. The house collapsed because of faulty building work. -> It was faulty building work
that caused the building to collapsed of the building .
78. They are not going to reach an agreement before its too late.-> By the time they
reach an agreement, it will be too late
37
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

79. Many people died because of the lack of medical facilities. -> It was the lack of
medical facilities that cause the death of many people/ many people to die.
80. He managed to complete the sculpture although his eyesight was failing.-> Despite
his failing eyesight, he managed to complete the sculture .
II. Choose the sentence that is closest in meaning to the one in italics. (10 points)
81. Cocaine will destroy more people and the environment as it spreads to other
countries.
A. Cocaine spreads to other countries after destroying people and the environment.
B. Spreading to other countries, cocaine will destroy more people and environment.
C. Cocaine destroys more countries with people and environment.
D. Cocaine will spread to countries and destroy the environment.
82. The clouds covered the moon so thickly that we couldnt find our way back to the
cottage.
A. We couldnt find our way back to the cottage because the clouds covered the moon
thickly.
B. The clouds were too thick to find their way back to the cottage.
C. The moon was covered so thickly that it couldnt find the way out.
D. The way back to the cottage couldnt be found as the clouds were so thickly covered.
83. Colour is an important facet of nature, influencing the life of almost every creature.
A. Influencing the life of almost every creature in nature, colour is important.
B. As important as every creature in nature, colour influences every facet of nature.
C. Colour, which is an important facet of nature, influences the life of almost every
creature.
D. Colour influences the life of almost every important creature in a facet of nature.
84. She feels happy because of her coming birthday party.
A. Her coming birthday party makes her happy.
born, she feels happy.

B. Because she was

38
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

C. She feels happy to come to a birthday party.


will happily come.

D. Her birthday party

85. Only with careful environmental planning can we protect the world in which we live.
A. Careful environmental planning protects the world we live in.
B. We can protect the world we live in only with careful environmental planning.
C. Protecting the world we live in, we plan the environment carefully.
D. Planning the environment carefully, we can protect the world in which we live.
86. My brother and I dressed as quickly as we could, but we missed the school bus and
were late for school today.
A. My brother and I were late for school because we dressed too quickly.
B. My brother and I dressed quickly but we were late for school because we missed the
school bus.
C. My brother and I missed the school bus so we were late for school.
D. My brother and I could dress quickly but could not be in time for school.
87. Doing more than checking out books, the city librarian must help to plan puppet
shows for children.
A. Checking out more books than puppet shows is what the city librarian must do.
B. The city librarian checks out books and puppets for children in the city.
C. Helping to plan puppet shows for children is the main duty of the city librarian, not
checking out of books.
D. The librarian must help to plan puppet shows for children in addition to checking
out of books.
88. If you are disappointed with an inexpensive bicycle, then save your money for a more
expensive model.
A. You should save up to buy a more expensive bicycle if your inexpensive one
disappoints you.
B. An inexpensive bicycle is disappointing, so buy an expensive one.

39
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

C. A more expensive bicycle saves you so much money, so dont buy an inexpensive
model.
D. Youd better buy an inexpensive bicycle to save more money.
89. You should take regular exercises in stead of sitting in front of the television all day.
A. Sitting in front of the television all day and taking exercises are advisable.
B. Dont take regular exercises, just sit in front of the television all day in stead.
C. Sitting in front of the television all day helps you take regular exercises.
D. Taking regular exercises is better than sitting in front of the television all day.
90. Who made you work so hard yesterday?
A. Why did you work so hard yesterday?

B. What made you work so hard yesterday?

C. Who forced you to work so hard yesterday?


work so hard yesterday?

D. How could you

III. Write a paragraph (150 200 words) about the important of family in a
persons life. ( 10 points)

40
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

KHO ST HC SINH GII MN TING ANH


THI GIAN 120 PHT
A. LISTENING. (15 points)
41
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

You will listen to a conversation about some customs in some countries. Listen and do
the tasks that follow.
I. Complete the table below:
Festival

Chusok

Setsubun

St. Anthonys Day

Country

(1)
..

(2)
(3)
..

Date

(4)

(5)
.

(6)

II. Mark True (T) or False (F):


7. On Chusok, people often thank their ancestors for a happy year.
8. On Chusok people often have go to their ancestors graves and do some clean up.
9. Setsubun is a time to give thank to the new harvest.
10. On Setsubun, people often throw dried beans around their home.
11. On Setsubun, people often try to take better care of their pets.
12. On St. Anthonys Day, animals are dressed up and taken to church.
13. St. Anthonys day is a time to celebrate the beginning of spring.
14. On Setsubun, people eat rice cakes.
15. People can ask for protection of their animals on St. Anthonys Day.
B. Phonetics (5 points)
Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in
each question.
1. A. essential

B. attention

2. A. education
appropriate

B. comparative

3. A. dominate

B. business

4. A. traditional
convenience

B. appliances

C. appearance

D. photograph

C. receptionist
C. employee

D.

D. grandchildren

C. complicated

D.
42

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

5. A. significant
independence

B. integration

C. conversation

D.

C. VOCABULARY AND GRAMMAR


I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. (15 points)
1. He set on alarm clock for five oclock and the other for five past so as to .. that
he did not oversleep.
A. assure

B. ensure

C. insure

D. reassure

2. The son and the moon are often .. in poetry.


A. personified

B. personalized

C. personal

D. privatized

3. The ceiling fans were on but unfortunately they .. the hot, humid air.
A. stirred up

B. poured through C. turned into

D. cut back

4. The tension was becoming unbearable, .. I wanted to scream.


A. therefore

B. and

C. but

D. then

5. It looks the game will be cancelled .the rain stops.


A. like/ unless

B. that/ as long as C. as/ for fear that D. as if/ unless

6. ? Sorry, he has gone to Japan. But he will be back in two days.


A. Who is Jack
B. May I speak to Jack C. How is Jack today
D.
Whats wrong with Jack
7. Can I get some chalk for you, Mr. Smith?
A. Not at all
B. With pleasure C. No problem
D. Thats very
nice of you
8. Its kind of you to give me a ride to the station? .
A. Not at all. It was a pleasure B. never mind
C. It doesnt matter
D.
Dont mention it
9. Hello, may I speak to John Smith? .
A. Im John Smith B. My name is John Smith C. John Smith is me D. This is
John Smith speaking.
10. . ? Id like to see that red dress.
A. What do you like
B. do you want anything
C. What can I do for you
D. What will you do
11. Its imperative that this letter .. immediately.
A. were sent

B. sent

C. be sent

D. send
43

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

12. Most people in cities should .. cycling instead of using cars.


A. rely on

B. take up

C. set up

D. get round to

13. .further rioting to occur, the government would be forced to use its
emergency powers.
A. Should

B. Did

C. Were

D. Had

14. I was astonished that he turned down the job I .. it would have been
ideal for him.
A. have thought
thinking

B. would have thought

C. am thinking

D. had been

15. It turned out that we .. rushed to the airport as the plane was delayed by several
hours.
A. hadnt

B. should have

C. neednt have

D. mustnt

II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10
points)
1. .is the ongoing process that deepens and broadens the relationships and
interdependence among countries. (globe)
2. These students voluntarily spent their summer vacations helping the .
(advantage)
3. What happened to Harold? I find his behavior quite. . (comprehend)
4. The cost of to the show is reasonable. (admit)
5. .., there are black holes in space.

(theory)

6. parked cars usually get a ticket and sometimes towed away. (legal)
7. It seems to change the timetable so often. (logic)
8. It was a long, slow film. I nearly died of . (bore)
9. He suffered from constant . (sleep)
10.Ill always remember that journey it was an .. experience. (forget)
III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one
44
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

that is not correct. (5 points)


1. To (A)make out the lost time, we (B)booked a (C)direct flight from California
(D)to New York.
2. Among the (A)earliest telescopes (B) were Galilean telescopes, modeled after the
simple instrument (C) built by Galileo, the first person (D) having used telescopes
to study the stars and planets.
3. It was (A) her(B) who suggested that he (C) go to New York in order (D) to get a
direct flight.
4. Malnutrition (A) is a major cause of death (B) in those countries where the
cultivation of rice (C) have been impeded by (D) recurrent drought.
5. Isabella (A)danced in her (B)bare feet and wore loose-fitting (C)clothing garments
that allowed her (D)freedom of movement.
C. READING (20 points)
I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space.
(10 points)
Reports that the government is about to (1) .. the go ahead to plans for the
building of a new run away at Londons Gatwick airport have angered local residents and
raised fears of increased noise and exhaust pollution. The (2) .plans also include
permission for additional night flight and will (3) . the compulsory purchase
of farmland, as well as the demolition of a number of private homes. According to
sources close to the Ministry of Transport, the government is known to be concerned by
the increasing (4) . of traffic at London Heathrow, where there are no plans for
further runaways in the foreseeable (5) .. . Gatwick is widely (6) ..as a
better (7) .for expansion than Londons third airport, Stansted, which is still
suffers from poor transport links. A spokesperson for the Keep Gatwick Quiet
association, (8) . up of local people, accused the government of going back
on promises made before the General Election. We were told then that the airport
authority had no (9) . of building another runaway, and we believe that the
government has duty to (10) ..its pledges. Prominent figures in the
government are also believed to be concerned at the news, although the Prime Minister,
45
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

interviewed last night, is quoted as saying that reports were misleading. However, he
would not give an assurance that plans for building a runaway had definitely been
rejected.
1. A. sign

B. make

2. A. controversial B. debatable
3. A. involve

B. concern

4. A. sum

B. size

5. A. years

B. period

C. give
C. notorious

D. approve
D. doubtful

C. assume

D. need

C. volume

D. length

C. time

D. future

6. A. regarded

B. believed

C. felt

D. held

7. A. potential

B. outlook

C. prospect

D. likelihood

8. A. made

B. set

C. brought

D. taken

9. A. desire

B. intention

C. wish

D. objective

10. A. bear out

B. count on

C. pull off

D. stand by

II. Read the following passages carefully, then choose the ONE best answer to each
question (10 points)
The principle of use and disuse states that those parts of organisms bodies that are used
grow larger. Those parts that are not tend to whither away. It is an observed fact that
when you exercise particular muscles, they grow. Those that are never used diminish. By
examining a mans body, we can tell which muscles he uses and which he does not. We
may even be able to guess his profession or his recreation. Enthusiasts of bodybuilding cult make use of the principle of use and disuse to build their bodies, almost
like a piece of sculpture, into whatever unnatural shape is demanded by fashion in this
peculiar minority culture. Muscles are not the only parts of the body that respond to use
in this kind of way. Walk barefoot and you acquire harder skin on your soles. It is easy to
tell a farmer from a bank teller by looking at their hands alone. The farmers hands are
horny, hardened by long exposure to rough work. The tellers hands are relatively soft.
The principle of use and disuse enable animals to become better at the job of surviving in
their world, progressively better during their lifetime as a result of living in that world.
Humans, through direct exposure to sun light, or lack of it, develop a skin color which
46
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

equips them better to survive in the particular local conditions. Too much sunlight is
dangerous. Enthusiastic sunbathers with very fair skins are susceptible to skin cancer.
Too little sunlight, on the other hand, leads to vitamin-D deficiency and rickets. The
brown pigment melanin which is synthesized under the influence of sunlight make a
screen to protect the underlying tissues from the harmful effects of further sunlight. If a
suntanned person moves to a less sunny climate, the melanin disappears, and the body is
able to benefit from what little sun there is. This can be represented as an instance of the
principle use and disuse: skin goes brown when it is used, and fades to white when it is
not.
1. What does the passage mainly discuss?
A. How principle of use and disuse change peoples concepts of themselves.
B. The way in which people change themselves to conform to fashion.
C. The changes that occur according to the principle of use and disuse.
D. The effects of the sun on the principle of use and disuse.
2. The phrase whither away is closest in meaning to:
A. split

B. rot

C. perish

D. shrink

3. The word those refers to . .


A. organisms

B. bodies

C. parts

D. muscles

4. According to the passage, men who body build .. .


A. appear like sculptures

B. change their appearance

C. belong to strange cults

D. are very fashionable

5. From the passage, it can be inferred that the author views body building
. .
A. with enthusiasm

B. as an artistic form

C. with scientific interest

D. of doubtful benefit

6. The word horny is closest in meaning to . .


A. firm

B. strong

C. tough

D. dense
47

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

7. From the passage, it can be inferred that the principle of use and disuse enable
organisms to
A. change their existence
C. survive in any conditions

B. automatically benefit
D. improve their lifetime

8. The author suggests that melanin. .


A. is necessary for the production of vitamin D
climates

B. is beneficial in sunless

C. helps protect fair-skinned people

D. is a synthetic product

9. In the passage the author mentions sun tanning as an example of .. .


A. humans improving their local condition.
condition.

B. humans surviving in adverse

C. humans using the principle of use and disuse.


skin cancer.

D. humans running the risk of

10. The word susceptible could be best replaced by .. .


A. condemned

B. vulnerable

C. allergic

D. suggestible

E. Writing: I. Choose the best option to complete the sentences. (10 points)
1. George belongs to the . .
A. class of the upper middle

B. upper middle class

C. class from the center up

D. high medium class

2. Jane changed her major from French to business, .


A. with hopes to be able easier to locate employment
get a job.

B. hoping she can easier

C. with the hope for being able to find better a job.


more easily.

D. hoping to find a job

3. He has received several scholarships . .


A. not only because of his artistic but his academic ability.
B. for both his academic ability as well as his artistic.
48
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

C. because of his academic and artistic ability.


D. as resulting of his ability in the art and the academy.
4. Of the two new workers, one is experienced and .. .
A. the others are not
lacks experience

B. another is experienced C. the other is not D. other

5. Deep in the Rio Beck area of Mexicos Yucatan Peninsula .


A. does a 1,250-year-old pyramid lie

B. a 1,250-year-old pyramid lie

C. lies a 1250 -year-old pyramid

D. is a 1,250-year-old pyramid lying

6. ., Luxor did not reach preeminence until about 2,000 B.C.


A. Many centuries earlier it was founded

B. The city founded centuries earlier

C. Although founded many centuries earlier


earlier

D. Founding the city centuries

7. .. often serve as places of public entertainment and festivals, they


can also be places where people can find peace and solitude.
A. Even though city parks
are city parks which

B. City parks

C. City parks that D. There

8. Harvey will wash the clothes, . .


A. iron the shirts, prepare the meal, dusting the furniture
B. ironing the shirts, preparing the meal, and dusting the furniture
C. iron the shirts, prepare the meal, and dust the furniture
D. to iron the shirts, prepare the meal, and dust the furniture
9. The doctor insisted that his patient . .
A. that he not work to hard for three month
C. taking it easy for three months
months

B. take it easy for three months


D. to take some vacations for three

10. Captain Henry, .., crept slowly through the under bush.
49
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. being remote from the enemy

B. attempting to not encounter the enemy

C. trying to avoid the enemy

D. not involving himself in the enemy

II. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the
same as the sentence printed before it. (10 points)
1. What a lovely new Ao dai you are wearing, Mai said her friend. -> Mais friend
.
2. It would have been a super weekend if it hadnt been for the weather. -> But
.. .
3. We werent surprised by his success. -> It came
. .
4. Its a waste of time to try and explain anything to Tony. -> Its not
.
5. Not having heard the weather forecast, John was surprised by the snow. -> As
. .
6. With the exception of Maggies husband, everyone is here. -> Apart
.. .
7. I am absolutely sure he took the money on purpose. -> He couldnt
. .
8. His disabilities did not prevent him from sailing around the world. -> Despite the fact
.. .
9. Her success went beyond her expectation. -> Never
had .
10. You didnt think carefully enough before you decided. -> You ought
.. .
III. Write a paragraph about 150 words to develop this topic sentence: (10 points)
Some Vietnamese family traditions have been lost in the nuclear family nowadays.
.

50
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

..

Keys: kho st hsg


Phonetics:
1. D

2. A 3. C

4. C

5. A

Vocabulary and grammar.


i.

1. B

8. A

2. A

3. A

4. B

5. D

6. B

7. D

9. D

10. C

11. C

12. B

13. C

14. D 15. C

ii. 1. Globalization 2. disadvantaged 3. incomprehensible


Theoretically

4. admission

5.

51
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

6. illegally
unforgetable

7. illogical

III. 1. A. make up for


5. garments

8. boredom 9. sleeplessness

2. D. to have used 3. A. she

10.

4. C. has been

C. Reading:
I. 1. C

2. A

3. A

4. C

5. D

6. A

7. C

8. A

9. B

10. D

II. 1. C

2. D

3. D

4. C

5. D

6. C

7. C

8. C

9. C

10. B

D. Writing:
I. Choose the best option to complete the sentences.
1. B

2. D

3. C

8. C

9. B

10. C

4. C

5. C

6. C

7. B

II.
1. Mais friend complimented her on her lovely new Ao dai./ Mais friend
praised her for her lovely new Ao dai.
2. 2. But for the weather, it would have been a super weekend.. the weeken
would have been super.
3. Its not worth trying to explain anything to Tony.
4. It came as no surprise to us that he was/ had been successful.
5. As John hadnt heard the weather forecast, he was surprised by the snow.
6. Apart from Meggies husband, everyone is here.
7. He couldnt possibly have taken the money by mistakes/ chance/ accident/
coincidence.
8. Despite the fact that he was disabled, he managed to sail around the
world.
9. Never had she expected that she was so successful.
52
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

10.You ought to have thought more carefully before you decided.

LUYN HSG 2010 2011


PRACTICE 3
A. LISTENING. (15 points)
I. Listen to the first recording twice:
Circle the best answer.
1. This is . .
A. a survey

B. an interview

C. a face-to-face conversation D. a small

talk
2. The people talking .. .
A. are co-workers B. are friends
teacher and student

C. do not know each other

D.

3. They are .
A. in an office

B. at an airport

C. at a hotel

D. at school

Complete the information on the form.


Missing Baggage Details
Flight number: (4) . From: (5)
.
Passenger Name: (6) . Mr./ Ms. (7)
.
Number of Bags: (8) .. .Phone (9)
.
Local Address: (10)
...
II. Listen to the second recording and answer the questions:
1. Where was Bill Daniels office in Chicago?

2. Why couldnt they go down when the building was on fire?


..
.
53
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

3. How was he rescued?


..
.
4. What disaster did Martha survive? ...
.
5.

What did she see people doing when the disaster happened?

..
B. PHONETICS (5 POINTS)
Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in
each question.
1. A. education

B. authority

C. achievement

2. A. historian

B. certificate

D. environment

C. academic

D. curriculum

3. A. algebra

B. general

C. disruptive

D. competence

4. A. access

B. behave

C. final

D. video

5. A. scientific

B. systematic

C. particular

D. independent

C. VOCABULARY AND GRAMMAR


I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. (15 points)
1. When he woke up, he realized that the things he had dreamt about could not ..
have happened.
A. possibly

B. likely

C. certainly

D. potentially

2. - Do you think the book is expensive? - Yes, its not what we paid for
it.
A. worthy

B. worth of

C. worth

D. valuable

3. The new system didnt .. expectations.


A. catch up with
come up to

B. bring about

C. come across

D.

4. They are going to make excursion next month.


A. a two-week
weeks

B. two-week

C. two weeks

D. a two-

5. This is a very important decision. All our lives are .. stake.


54
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. on

B. out

C. at

D. out

6. I reckon Martin is of a nervous breakdown.


A. in charge

B. under suspicion C. on the verge

D. indicative

7. It had been announced that the proposed new office block .. because of
the current economic situation.
A. will not be now built B. will now not be built C. will not now be built D.
now will not be built
8. .20th century, technological advances expanded the definition of the book to
include audio books and electronic books or e-books.
A. In the mid- and late
and later

B. In mid-and late C. Mid- and late

D. Middle

9. His life style was that everyone knew he was rich.


A. so much

B. such

C. so

D. like

10. He uses a stick . It would be hard for him to walk.


A. in case

B. for fear that

C. without which D. without it

11. Shall we have a drink when you finish your talk?


A. No, you cant

..

B. All right C. Youre welcome

12. . .

D. You neednt do that

Thanks, I will

A. Wish you a happy journey. B. Give my best wishes to your parents


C. Thank you for your help.

D. You got the first prize. Congratulation!

13. . I lost my wallet on my way to school this morning.


! You must be careful next time.
A. Take care
welcome

B. Excuse me

C. What a pity

D.

Youre

14. Hi, Bob. Hows your family? ..


A. Fine, thank you

B. Its a big one

C. Not at all

D. Theyre having breakfast

15. Could you come, please? I want some help.


A. Yes, I could
right

B. Youre welcome

C. Sure, Im coming now D.

Thats

II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10
points)
1. I was annoyed at his to co-operate. (REFUSE)
55
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

2. The book doesnt say much about prices, but it is very . about everything
else. (INFORM)
3. The noise as the plane got father away. (LESS)
4. He lost in the election because he was a weak and leader. (DECIDE)
5. I couldnt help it. The accident was .. . (AVOID)
6. She was knowledgeable about the history of China. (EXTREME)
7. He was very .. when his cat was run over. (SET)
8. Jackson had another violent .with the referee. (AGREE)
9. Many people were buried . after the earthquake. (LIVE)
10.She studied at university. (ECONOMY)
III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one
that is not correct. (5 points)
1. We insist on (A)you (B) leaving the meeting (C) before any (D)further outburst.
2. Nine of (A) every ten people in the world (B) lives in the country (C) in which
they (D) were born.
3. (A)It is necessary that the doctor (B) will sign all the (C) copies, not just the (D)
top one.
4. Please send me the (A)smallest, most (B)recently published, and (C)less expensive
dictionary that you have (D)available.
5. The (A)carefulness with which she (B)prepared the thesis was (C)evident to the
(D) committee.
I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space.
(10 points)
Earthquakes are amongst the most (1) .natural disasters. They usually (2)
without any warning and result in a great (3) of life and an
enormous demolition of buildings. Additionally, they may cause devastating landslides or
create gigantic tidal waves which, in fact, are colossal walls of water smashing into
seashores with such force that they are (4) of destroying coastal cities.
However, the (5) majority of fatalities and serious injuries come (6)
when buildings (7) . .
Most frequently, the earthquakes lasts 30 to 60 seconds, so usually there is no time
to avert the mortal upshot once the shaking starts. The savage forces of an earthquake
trigger off a complex chain (8) in the building structure when it is shaken,
lifted, pushed or pulled. A buildings height, its shape and construction materials are the
most significant (9) deciding about the survival or collapse of the
structure and, consequently, about the life or death of its (10) . .
56
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

1. A. destruction
destroyed

B. destructive

C. destroying

2. A. assault

B. beat

C. strike

3. A. fatality

B. loss

C. harm

4. A. potential
5. A. wide

B. conceivable
B. broad

D.
D. attack
D. waste

C. capable

C. full

D. possible

D. vast

6. A. in

B. about

C. over

7. A. collapse

B. jumble

C. destroy

D. demolish

8. A. activity

B. motion

C. progress

D. reaction

C. points

D. ingredients

9. A. factors
10. A. settlers

B. phenomena
B. citizens

C. inhabitants

D. on

D. burghers

II. Read the following passage carefully, then choose the ONE best answer to each
question (10 points)
Foot racing is a popular activity in the United States. It is seen not only as a
competitive sport but also as a way to exercise, to enjoy the camaraderie of like-minded
people, and to donate money to a good cause. Though serious runners may spend
months training to compete, other runners and walkers might not train at all. Those not
competing to win might run in an effort to beat their own time or simply to enjoy the fun
and exercise. People of all ages, from those of less than one year (who may be pushed in
strollers) to those in their eighties, enter into this sport. The races are held on city streets,
on college campuses, through parks, and in suburban areas, and they are commonly 5 to
10
kilometers
in
length.
The largest footrace in the world is the 12-kilometer Bay to Breakers race that is
held in San Francisco every spring. This race begins on the east side of the city near San
Francisco Bay and ends on the west side at the Pacific Ocean. There may be 80,000 or
more people running in this race through the streets and hills of San Francisco. In the
front are the serious runners who compete to win and who might finish in as little as 34
minutes. Behind them are the thousands who take several hours to finish. In the back of
the race are those who dress in costumes and come just for fun. One year there was a
group of men who dressed like Elvis Presley, and another group consisted of firefighters
who were tied together in a long line and who were carrying a fire hose. There was even
a bridal party, in which the bride was dressed in a long white gown and the groom wore a
tuxedo. The bride and groom threw flowers to bystanders, and they were actually
married at some point along the route.
1. The main purpose of this passage is to
A. encourage people to exercise

B. describe a popular activity


57

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

C. make fun of runners in costume D. give reasons for the popularity of

footrace
2. The word "activity" is most similar to which of the following?
A. pursuit
B. motion
C. pilgrimage
D. expectation
3. The word "camaraderie" could be best replaced by which of the following?
A. games
B. companionship C. jokes
D. views
4. The phrase "to a good cause" could be best replaced by which of the
following?
A. for an award

B. to reward the winner

C. for a good purpose


D. to protect a wise investment
5. Which of the following is NOT implied by the author?
A. Footraces appeal to a variety of people.
B. Walkers can compete for prizes.
C. Entering a race is a way to give support to an organization.
D. Running is a good way to strengthen the heart.
6. The word "beat" as used in line 6 could be best replaced by which of the
following?
A. incline
B. overturn
C. outdo
7. As used in the passage the word "strollers" refers to

D. undermine

A. cribs
B. wheelchairs
C. wagons
D.
carriages
8. In what lines does the author give reasons for why people enter footraces?
A. Foot racing . . . and exercise.
C. The largest . . . 34 minutes.

B. People of all ages . . . in length.


D. Behind them . . . a fire hose.

9. Which of the following is NOT mentioned in this passage?


A. Some runners looked like Elvis Presley. B. Some runners were ready to put
out a fire.
C. Some runners were participating in a wedding. D. Some runners were serious
about winning.
10. Which of the following best describes the organization of this passage?
A. chronological order
C. cause and result

B. specific to general
D. statement and example

D. WRITING
I. Choose the sentence that is closest in meaning to the one in italics. (10 points)
58
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

1. Is it raining outside? said Mum.


A. Mum told me if it was raining outside.
outside or not.

B. Mum wanted to know it was raining

C. Mum asked me if it was raining outside. D. Mum wanted to know whether it was
raining outside.
2. They stayed for hours, which tired us.
A. We are tired from their staying for hours. B. That they stayed for hours made us
tired.
C. Staying for hours with us them tired. D. We were tired so they stayed for hours.
3. Take advantage of every chance to practise English if you want to make progress.
A. To make progress in English, practise every chance.
B. Every chance to practise English is an Advantage to you.
C. Practise English whenever possible if you want to make progress.
D. The advantage of practising English is the progress of every chance.
4. He took the food eagerly because he had eaten nothing since dawn.
A. He had eaten nothing since dawn although he took the food eagerly.
B. having eaten nothing since dawn, he took the food eagerly.
C. He had eaten something before but he took the food eagerly.
D. The food was taken at dawn and he had nothing to eat then.
5. However hard you work, you will never be promoted.
A. Although you work very hard, you will never be promoted.
B. You will be promoted here because you work hard.
C. You dont work hard. However, you will be promoted.
D. No matter how you work, you will never be promoted.
6. Unlike my friends, I prefer an independent life.
A. I prefer an independent life but my friends do not.
B. I am different from my friends because I dont like an independent life.
C. I dont like my friends to live an independent life.
D. My friends prefer an independent life but I dont.
7. He last met his old classmate s two years ago.
A. Two years have passed and he has met his classmates recently.
59
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

B. He hasnt met his old classmates since two years.


C. His classmates and he didnt meet two years ago.
D. It is two years since he last met his old classmates.
8. You can borrow this book as long as you return it within two weeks.
A. Borrow this book within two weeks.
B. I want to borrow this book within two weeks if possible.
C. You can borrow this book provided that you return it within two weeks.
D. As long as you borrow this book, I will return it soon.
9. You wont have a seat unless you book in advance.
A. If you dont book in advance, you can have a seat.
will have a seat.
C. Have a seat and read a book.
will have a seat.

B. If you book in advance, you

D. Although you dont book in advance, you

10. Theres no point in persuading him to change his optional subject.


A. Theres no use to persuade him to change his optional subject.
B. You should persuade him to change his optional subject.
C. Its a waste of time persuading him to change his optional subject.
D. It is unnecessary to change his optional subject.
II. Finish each of the sentences in such a way that it means exactly the same as the
sentence printed before it. (10 points)
1. They believe the students were educated in Canada.
-> The students .
2. I really like her voice but not her choice of songs.
-> Much as . .
3. Keeping calm is the secret of passing your driving test.
-> As long as . .
4. You think that fat people are always jolly, but you are wrong.
-> Contrary . .
5. Thanks to his aunts legacy of $10,000 he was able to buy the house he wanted.
-> Had his ..
6. This pudding can be cooked in its tin.
60
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

-> You dont have to .. .


7. Phillipss inability to make decisions dates from his accident.
-> Ever .
8. Please dont drive so fast! Ann begged her boy friend.
-> Ann pleaded .
9. The only thing that kept us out of prison was the way he spoke the local dialect.
-> But for his command . .
10.Please check for the damage before signing the contract.
-> Dont .. .
III. Write a paragraph (150 words) about some of the traditions and customs of your
own country or of another that you know.

..

..

...

..

..

..

..
61
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

..

..

.
The end
Try your best. Practice makes perfect!

LUYN HSG 2010 2011


PRACTICE 4
A. LISTENING. (15 points)
Listen to the first recording, a radio program. Mark the statements (T) or false
(F).
1. ..The reporters first name is Sandra.
2 The reporters family name is Johnson.
3. .. Dan remembers disco music.
4. .. A blue mood ring show anger.
5. ..Dan thinks he may have a smile button.
6. ..Skateboards are not popular nowadays.
7. ..People got into fights trying to buy Cabbage Patch dolls.
8. ..The reporter never had a Cabbage Patch dolls.
Listen to the second recording and answer the questions.

62
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

9. Why is education so important in Japan?


..
10. Children must do well at school Why?
..
11. At what age do they start to work hard?
..
12. What do they do in class?
..
13. What do they do in the evening?
..
14. Do they have long holiday?
..
15. How do they spend their weekends and holidays?
..
B. PHONETICS (5 POINTS)
Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in
each question.
1. A. appliance

B. ancestor

C. ancestry

D. absolute

2. A. innocent

B. criminal

C. reaction

D. specialist

3. A. predict

B. surgeon

C. salary

D. perfect

4. A. suspect ion

B. facilitate

C. convey

D. separate

5. A. ambitious

B. assemble

C. equivalent

D. vacancy

C. VOCABULARY AND GRAMMAR


I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. (15 points)
1. Marine reptiles are among the few creatures that are known to have possible life span
greater than .. .
A. man

B. the man

C. the one of the mans D. that of

man
2. They go to the seaside . they should be disturbed by the noise of the city.
A. in order that

B. so that

C. for

D. lest

3. ..that she burst into tears.


A. Such was angry girl
Her anger was such

B. So angry she was

C. She was angry so

D.

4. On .. he had won, he jumped for joy.


63
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. telling

B. he was told

C. being told

D. having

told
5. The company has to . ways of reducing costs.
A. take in

B. think over

C. work out

D. look out

6. She takes great pride her work.


A. in

B. of

C. on

D. with

7. that he passes all his exams first time, hell be qualified in under four
years.
A. Considering

B. Assuming

C. Hoping

D. Speculating

8. I got everyone in the family Janes birthday card before I sent it to her.
A. sign

B. signed

C. to sign

D. having signed

9. Are there any household chores for men are better than women?
A. whose/ suited

B. which/ suit

C. that/ suit

D. which/ suited

10. If hes in trouble, its his own fault, I personally wouldnt .a finger to help
him.
A. lift

B. turn

C. bend

D. raise

11. What is Johnsons family like? .


A. His family is just like me

B. They all like sports and games

C. Oh, its really a big one

D. They are all warm-hearted and helpful

12. . Could you look after my baby while Im away? ..


A. With pleasure B. Its doesnt matter

C. Thats all right D. Thank

you
13. A. Im sorry B. .
A. No problem
doesnt matter

B. Dont be sorry again C. Youre welcome

D.

It

14. ?. yes, a bit cold, though.


A. Cold weather isnt it?
C. Freezing, isnt it

B. Bad weather, dont you think


D. Nice day, isnt it

15. How are things going with you?


A. Quite well, thank you

B. Dont ask me the problem.

C. Good, and you?

D. Please to tell you


64

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10
points)
1. His busy schedule made him completely . to his students. (ACCESS)
2. He works for UNESCO in a purely role. (ADVICE)
3. , he survived the crash without injury. (MIRACLE)
4. Video recorders have .. my life. (REVOLUTION)
5. Are there any rivers left in the world? (POLLUTE)
6. They were brought up to behave in a .way in public.
(CIVILIZATION)
7. Her words are totally ; therefore we could not make out what she really
meant to say. (AUDIBLE)
8. Incredibly one car in five is left . . (LOCK)
9. She is training to become a . . (BEAUTY)
10.Standing among so many strangers, the frightened child began to sob . .
(CONTROL)
III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one
that is not correct. (5 points)
1. (A)Wealthy people have always desired (B) and wear precious stones because (C)
their beauty is (D)lasting.
2. The tongue is the (A)principle organ (B)of taste, and (C) is crucial for chewing,
(D) swallowed, and speaking.
3. (A)Some conifers, (B) that is, (C) tree that have cones, (D) are able to thrive on
poor, thin soil.
4. You should know (A) by now that I cannot (B) stand it when my steak is not (C)
cooked properly as I always have mine (D) well-made.
5. I didnt mean (A)offending her, but she (B) took my comments (C) amiss and now
will not talk (D) to me.
D. Reading
I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space.
(10 points)
Garbage
(1). of the garbage we produce everyday is a major problem in cities around
the world. In the United States, over 160 million tons of garbage are produced every
year. Ten per cent is recycled, the per cent is burned, and the rest is put in landfills.
65
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

But finding (2) .for new landfills is becoming more difficult. A city that has
solved this problem in an unusual way is Michida, in Tokyo, Japan. They have
developed a totally new (3) to garbage disposal. The (4) to the
operation is public cooperation. Families must divide their garbage into six categories:
1. Garbage that can be easily burned (that is, combustible garbage), such as kitchen
and garbage trash.
2. Noncombustible garbage, such as small electrical appliances, plastic tools and
plastic toys.
3. Products that are poisonous or that (5) ..pollution, such as batteries and
fluorescent lights.
4. Bottles and grass containers that can be recycled.
5. Metal containers that can be recycled.
6. Large item, such as furniture and bicycles.
The items in category 1 to 5 are collected (6) .. different days. (Large items
are collected upon request). Then the garbage is taken to a center that looks like a
clean new office building or hospital. Inside the center, special equipment is used to
sort and (7) the garbage. Almost everything can be reused: garden or kitchen trash
become fertilizer; combustible garbage is burned to (8) .electricity; metal
containers and bottles are recycled; and old furniture, clothing, and other useful items
are cleaned, repaired, and resold cheaply or given away. The work provides (9)
. for handicapped persons and gives them (10) to learn new
skills.
Nowadays, officials from cities around the world visit Machida to see whether they
can use some of these ideas and techniques to solve their own garbage disposal
problems.
1. A. Disposing
2. A. land
3. A. method
4. A. answer

B. Dealing
B. soil
B. process
B. solution

C. Contriving

D. Ridding

C. earth

D. position

C. technique

D. approach

C. key

D. way

5. A. produce

B. generate

C. originate

D. cause

6. A. on

B. in

C. by

D. over

7. A. process

B. create

C. manipulate

8. A. cause
9. A. positions
10. A. time

B. exit
B. careers
B. moment

D. mould

C. produce

D. emit

C. situation

D. employment

C. occasion

D. chance
66

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

II. Read the following passage carefully, then choose the ONE best answer to each
question (10 points)
As heart disease continues to be the number-one killer in the United States,
researchers have become increasingly interested in identifying the potential risk factors
that trigger heart attacks. High-fat diets and "life in the fast lane" have long been known
to contribute to the high incidence of heart failure. But according to new studies, the list
of risk factors may be significantly longer and quite surprising.
Heart failure, for example, appears to have seasonal and temporal patterns. A
higher percentage of heart attacks occur in cold weather, and more people experience
heart failure on Monday than on any other day of the week. In addition, people are more
susceptible to heart attacks in the first few hours after waking. Cardiologists first
observed this morning phenomenon in the mid-1980, and have since discovered a
number of possible causes. An early-morning rise in blood pressure, heart rate, and
concentration of heart stimulating hormones, plus a reduction of blood flow to the heart,
may all contribute to the higher incidence of heart attacks between the hours of 8:00
A.M. and 10:00 A.M.
In other studies, both birthdays and bachelorhood have been implicated as risk
factors. Statistics reveal that heart attack rates increase significantly for both females and
males in the few days immediately preceding and following their birthdays. And
unmarried men are more at risk for heart attacks than their married counterparts. Though
stress is thought to be linked in some way to all of the aforementioned risk factors,
intense research continues in the hope of further comprehending why and how heart
failure is triggered.
1. What does the passage mainly discuss?
A. risk factors in heart attacks B. seasonal and temporal patterns of heart attacks
C. cardiology in the 1980s
D. diet and stress as factors in heart attacks
2. In line 3, the word "potential" could best be re-placed by which of the following?
A. harmful
B. primary
C. unknown
D. possible
3. The word "trigger" as used in line 3 is closest in meaning to which of the
following?
A. involve
B. affect
C. cause
D. encounter
4. Which of the following could best replace the word "incidence" as used in line 5?
A. increase

B. rate

C. chance

D. factor

5. The word "temporal" means


A. affected by

B. of a certain date C. expected

D. regularly

6. The phrase "susceptible to" could best be replaced by


A. aware of
B. affected by
C. accustomed
D. prone to
7. According to the passage, which of the following is NOT a possible cause of many
67
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

heart attacks?
A. decreased blood flow to the heart

B. increased blood pressure

C. lower heart rate


D. increase in hormones
8. The word "phenomenon" in line 14 refers to which of the following?
A. habit
B. illness
C. occurrence
D. activity
9. The word "implicated" in line 21 could best be replaced by which of the
following?
A. indicated
B. disregarded
C. investigated
discovered
10. Which of the following does the passage infer?

D.

A. We now fully understand how risk factors trigger heart attacks.


B. We recently began to study how risk factors trigger heart attacks.
C. We have not identified many risk factors associated with heart attacks.
D. We do not fully understand how risk factors trigger heart attacks.
E. WRITING:
I. Choose the best option to complete the sentences. (10 points)
1. All scientists follow the same basic research principles as they pose questions,
consider possible answers, and .. .
A. with gathering evidence
B. evidence is gathered
gathers there
D. gather evidence

C. evidence

2. The grand Canyon, ., is located in Northwestern Arizona.


A. one of the eight wonders of the world
wonder of the world
C. is one of the worlds eight wonder

B. having the eighth

D. is one of the eight wonders of the world.

3. that increasing numbers of compact-disc players will be bought by consumers in


the years to come.
A. They are anticipated
is anticipated

B. In anticipation C. Anticipating D. It

4. According to the conditions of my scholarship, after finishing my degree


. .
A. my education will be employed by the university
B. employment will be given to me by the university
C. the university will employ me
D. I will be employed by the university.
68
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

5. Only after food has been dried and canned . .


A. that it should be stored for later consumption.
consumption.

B. should it be stored for later

C. should be stored for later consumption.


stored for later consumption.

D. it should be

6. The fact that space exploration has increased dramatically in the past thirty years
.. .
A. is an evidence of us wanting to know more of our solar system.
B. indicates that we are very eager to learn all we can about our solar system
C. how we want to learn more about the solar system.
D. is pointing to evidence of our intention to know a lot more about what is called
our solar system.
7. California relies heavily on income from fruit crops, and .. .
A. Florida also

B. Florida as well C. Florida too

D. so does Florida

8. The chairman requested that .. .


A. the members studied more carefully the problem
B. the members study the problem more carefully
C. with more carefulness the problem could be study.
D. the problem was more carefulnessly studied
9. This car has many features including .. .
A. stereo, safety devices, air condition, and it saves gas.
B. good music, safe devices, air conditioning, and gas
C. stereo, safety devices, air conditioned, and good gas
D. stereo, safety devices, air conditioning, and low gas mileage.
10. Public television stations are different from commercial stations . .
A. because they receive money differently and different types of shows.
B. for money and programme types.
C. in the areas of funding and programming
D. because the former receives money and has programs differently from the later.
II. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the
same as the sentence printed before it. (10 points)
1. It was wrong of you to scare your mother like that.
69
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

-> You oughtnt . .


2. I never told anyone about your scheme, he said.
-> He denied .
3. I didnt realise how much he was influenced by his brother.
-> I didnt realise the extent .
4. Although he was tired, he agreed to play tennis.
-> Tired .
5. Ann was afraid the neighbours would despise her for not having a washing machine.
-> Ann was afraid the neighbours would look
.. .
6. It is in my opinion that there is no advantage in further discussion.
-> As I see
.
7. The manager is not to be disturbed.
-> On no account
.. .
8. Although the dog appeared harmless, it was in fact, quite dangerous.
-> Contrary
.
9. If only you had tried harder, you might have passed the exam.
-> If only you had made
. .
10. I wonder if you could possibly open the door for me?
-> Would you
.?
III. Write a passage in about 200 words about the following topic: (10 pts)
Do you agree or disagree with the following statement? Parents are the best
teachers.Use specific reasons and examples to support your answer.

70
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

71
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

LUYN HSG 2010 2011


Practice 5
A. Listening(15 points)
I. Listen to people discussing plans for the weekend. Tick the letter representing the
phrase that describes their plans.
1. Lisa
A. meet a friend at the pool

B. go out on a date C. go out with Cathy

2. Kim
A. go to a movie

B. go to a football game

C. meet some friend

3. Kate
A. meet friends at the airport B. go to a party

C. go to Marys house

4. Jeff
A. study for exams

B. meet Clint

D. go to a movie

5. Jenny
A. paint the kitchen with TonyB. paint Tonys kitchen

C. clean up the kitchen

6. Christy
A. stay in town

B. visit cousins

D. visit friends

II. Listen to some people talking about their jobs and decide these statements are true
or false.
6. Diane is a teacher.
7. Diane is not very happy with her work.
8. Diane eats a lot.
9. Tracy doesnt like the kind of work she does.
10.Tracy likes her boss.
11.Greg is not too busy at work these days.
12.Gregs friend doesnt drive.
13.Joe enjoys working with young people.
14.Joe and his friend are going out for lunch.
72
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

15.Joes friends phone number is 534-2332.


B. Phonetics: Pick out the word whose stress pattern is different from that of the
others in each group.
1. A. romanticism

B. majority

C. attitude

D. contractual

2. A. oblige

B. maintain

C. reject

D. survey

3. A. partnership

B. marriage

C. summary

D. attractive

4. A. protect

B. process

C. polite

D. confide

5. A. ceremony
generation

B. celebration

C. composition

D.

C. Grammar and vocabulary.


I. Choose the word or phrase which best complete each sentence.
1. He traveled . in Europe.
A. effectively

B. exclusively

C. extensively

D. exhaustively

2. I like him very much. He is .


A. so good a man B. quite a good man

C. quite good man

D. A or B

3. Hadnt you watched the movie last night, you . sleepy now.
A. wouldnt have been
have being

B. might have not been C. wouldnt be

D. wouldnt

4. The village had been flooded the year before so it . plenty of green
pasturage then.
A. contained

B. contains

C. has contained

D would have contained

5. When we return home from work, we found the door .. .


A. unlocking

B. unlocked

C. to be unlocked D. have unlocked

6. .. you discover the weakness, the easier the task should become.
A. Quicker

B. The more quickly

C. The fastest

D. The easiest

7. I wish Id this calculator before I bought it. It doesnt seem to be working.


A. tried on

B. tried out

C. worked on

D. worked out

8. He said he was debt and asked me a loan $50.


A. on/ for/ of

B. in/ for/ with

C. on/ by/ of

D. in/ for/ of
73

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

9. It is vital that we .................... a change in people's attitudes.


A. bring down
B. bring back
C. bring about
D. look after
10.
II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10
points)
1. Third time lucky! After two .. attempts, Marks finally passed his driving
test. (success)
2. The new comer is with the area around him or her. (familiar)
3. People usually have hobbies for .. . (enjoy)
4. They imagined that they made the rules, but in , they were mere puppets.
(real)
5. Street noise is one of the ..of living in the city. (advantage)
6. Studies show that smoking is . (health)
7. Some universities in the United States have .dormitories. (co-educate)
8. A person is one who is kind. (think)
9. There are various . for the party. (possible)
10.The author gives three examples of the .. culture shock. (orient)
III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one
that is not correct. (5 points)
1. (A) In warm (B) weather , a caterpillar (C)will spend (D)fewer time in pupa stage.
2. (A)Folding fans arrived in Europe in the sixteenth century from China, where they
(B)had been (C) common used for (D) more than 500 years.
3. Volcanologists (A)make the jot (B) of (C)classifying volcanoes (D)as extinct, dormant,
or active.
4. (A)Artificial sweetened (B)known as cyclamates (C) banned because of evidence that
they caused cancer in (D) laboratory rats.
5. The opossum (A) plays (B) dead, (C) when it is, in fact, (D) live.
D. Reading
I. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space.
(10 points)

74
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

It is the nature of athletic records that they are broken and their place is taken by others.
Yet many in sports (1)., there is a mark which is not significant in itself,
but which becomes a legend as athletes (2) to break it. The most public of
these is the attempt to run a mile in less than four minutes.
In 1945, the mile record was broken down to four minutes, 1.5 seconds. And there, for
nine years, it stuck. Then, in 1954, a medical student (3).. Roger Bannister
decided to try and break the record. He had been (4) .. for this day since running
the mile in 4 minutes, 2 seconds the (5).year.
Two other runners set the pace for him and in 250 yards to go he burst ahead for the
finish. He wrote (6)..: My body had exhausted all its energy, but it (7)
on running the same. Those (8). few seconds seemed neverending. I could see the line of the fishing tapelike a man making a desperate attempt to
save himself from danger...
Bannisters time was three minutes, 59.4 seconds. (9) . This record has been
broken on many (10). since, Bannisters achievement will never be forgotten.
1. A. happenings

B. events

C. games

D. matches

2. A. try

B. try on

C try out

D try for

3. A. entitled

B. called

C nicknamed

D known

4. A. trying

B. studying

C running

D training

5. A. early

B. previous

C past

D. former

C next

D first

C ran

D got

6. A. afterwards

B. then

7. A went

B. continue

8. A large

B. late

C latest

9. A But

B. In spite of

C However

D Although

10. A times

B. opportunities

C occasions

D incidents

D later

II. Read the following passage carefully, then choose the ONE best answer to each
question (10 points)
The air above our head is becoming cleaner. A breath of fresh air has been running
right round the planet for the past five years.. The planet is purging itself of pollution.
Paul Novell of the University of Colorado, the co-author of a report on this phenomenon
says, "It seems as if the planet's own cleansing service has suddenly got a new lease of
life. Suddenly, there are a lot of changes going on up there." Estimates of the death toll
from urban smogs have been steadily rising, so the new cleaner trend could have
significant consequences for life expectancy in cities as well as for the planet itself. The
75
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

sudden and unexpected reversal of several decades of worsening pollution extends from
the air in city streets to the remotest mid-Pacific Ocean and Antarctica. Among the
pollutants which have begun to disappear from the atmosphere are carbon monoxide,
from car exhausts and burning rain forests, and methane from the guts of cattle, paddy
fields and gas fields. Even carbon dioxide, the main gas behind global warming, has
fallen slightly. There are two theories about why pollution is disappearing. First, there is
less pollution to start with due to laws to cut down urban smog and acid rain starting to
have a global impact. Second the planet may be becoming more efficient at cleaning up.
The main planetary clean-up agent is a chemical called hydroxyl. It is present throughout
the atmosphere in tiny quantities and removes most pollutants from the air by oxidizing
them. The amount of hydroxyl in the air had fallen by a quarter in the 1980's. Now, it
may be reviving for two reasons: because the ozone hole has expanded, letting in more
ultraviolet radiation into the lower atmosphere, where it manufactures hydroxyl. Then
the stricter controls of vehicle exhausts in America and Europe may have cut global
carbon monoxide emissions, thereby allowing more hydroxyl to clean up other
pollutants.
1. What is the main topic of the passage?
A. The decreasing pollution of the atmosphere.
the atmosphere.
C. Hydroxyl's influence on the atmosphere. D.
atmosphere.

B. The changing pollutants in


The

oxygenation

of

the

2.The word "purging" is closest in meaning to______


A. destroying

B. refining

C. filtering D. ridding

3.According to the passage, life expectancy partly depends on people having ............... .
A. access to details about atmospheric pollution
from university research
C. improvement in atmospheric conditions

B.

recommendations

D. changes in their lifestyle

4.The word "toll" could best be replaced by .................. .


A. costs

B. count

C. damage

D. loss

5. What does the author suggest is the main cause of pollution reduction?
A. Less impact from burning forest
B. Smaller number of cars

C. Curtailment of chemicals
D. Fewer cattle and gas fields

6. The word "It" refers to________ .


76
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. urban smog

B. a clean-up agent C. acid rain

D. the ozone hole

7. It can be inferred from the passage that the cleansing of the planet is_____ .
A. inexplicable

B. confusing

C. surprising

8. Based on information in the passage,


referring to hydroxyl is true except________.

all

of the

D. predictable
following information

A. The reduction in the ozone layer is beneficial to hydroxyl.


B. Oxidization of pollutants is carried out by hydroxyl.
C. There is difficulty in destroying carbon dioxide by hydroxyl.
D. Ultraviolet radiation increases production of hydroxyl.
9. The word "reviving" is closest in meaning to_____.
A. reappearing

B. refreshing

C. reproducing

D. repeating

10. The passage supports which of the following conclusions?


A. The decrease of methane has enabled ultraviolet radiation to enter the
atmosphere.
B. An expansion in hydroxyl has enlarged the ozone hole.
C. The reduction in carbon dioxide has produced a cleaner atmosphere.
D. The beneficial effect of hydroxyl has aided the cleansing process.
E. Writing:
I. Choose the best option to complete the sentences. (10 points)
1. This is the worst production of this play Ive ever seen.
A. I have never seen so bad a production of this play.
such bad a production of this play.

B. I have never seen

C. I have never seen so bad production of this play.


such bad production of this play.

D. I have never seen

2. It is useless to argue with him.


A. It is no use to argue with him.

B. It is no use arguing with him.

C. It is no use of arguing with him.

D. It is no use for him to argue.

3. Could you wait a second while I get my book? Peter said to Jane.
A. Peter said to Jane to wait a second while he got his books.
B. Peter said to Jane she could wait a second while he got his books.
77
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

C. Peter asked Jane could wait a second while he got his books.
D. Peter asked Jane to wait a second while he got his books.
4. The thief wore gloves so as to avoid leaving any fingerprints.
A. The thief wore gloves so as not to leave any fingerprints.
B. The thief wore gloves in order to not leave any fingerprints.
C. The thief wore gloves in order not to leave any fingerprints.
D. The thief wore gloves so that not leave any fingerprints.
5. Whenever she went to Paris she bought a new dress.
A. She never went to Paris to buy a new dress.
Paris without buying a new dress.

B. She never went to

C. She never bought a new dress without going to Paris. D. She never bought a new dress
when she went to Paris.
6. Our newspaper reporter in Paris sent this report.
A. This report was sent by our newspaper reporter in Paris.
B. This report was sent to Paris by our newspaper reporter.
C. This report was sent for Paris our newspaper reporter.
D. This report was sent to our newspaper reporter in Paris.
7. He tried to explain the problem to his wife.
A. He tried explaining his wife the problem. B. He tried to explain his wife the problem.
C. He attempted to explain his wife the problem.
explain to his wife the problem.

D. He attempted to

8. He failed the test many times but he didnt stop trying.


A. Failing the test never discourages him.
failed the test many times.

B. He didnt stop trying although he

C. He did not stop trying despite his first failure.


pass the test.

D. He never stops trying but fails to

9. I would prefer you deliver the sofa on Sunday.


A. The sofa will be delivered on Sunday.

B. They will deliver the sofa on Sunday.

C. Id rather have the sofa delivered.


on Sunday.

D. I would rather have the sofa delivered


78

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

10. The car was so rusty that it couldnt be repaired.


A. The car was too rusty to be repaired.

B. The car was very rusty to repaired.

C. It was late for the car to be repaired.

D. The car needs repairing.

II. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the
same as the sentence printed before it. (10 points)
1. It is disappointing that we haven't heard from Molly.
We are
2. He wished he had invited her to his birthday party.
He regretted
3. When she saw the dog coming towards her, she quickly crossed the road.
Seeing
4. 'You'd better not waste your time, Betty,' Tom said.
Tom
...
5. 'It was nice of you to invite me to your birthday party. Thanks very much.'
Mike thanked

6. Rita is exhausted today because she didn't get any sleep last night.
Rita would ..
7. I live in the town not far from the capital.
The town
8. I did not know what would happen, and I did not care what would happen.
I neither
.
9. The police think the burglar got in through the bathroom window.
The burglar

10. We cant possibly work in this noise.


Its
79
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

III. Write a passage of about 150 to 200 words about one of the thing that symbolizes
the Vietnamese culture.

..

..
LUYN HSG 2010 2011
Practice 6
A. LISTENING (15 pts)
Listen to the recording and complete the sentences:
1. The purpose of Dr Davids opening remark is to ..all the new students.
2. The deputy is Miss Gray who is . of English.
3. Mrs. Whites job is to student welfare.
4. Dr. East is not at the meeting because he is .
5. Miss Gray is going to tell the new students about the .. .
Listen the second part and decide whether these statements are true (T) or false (F)
6. Students can get a timetable from the college office.
7. The private study rooms close at 6 everyday.
8. Anyone interested in sports should see Mrs. White after the meeting.
9. The common room is closed in the evening.
10. Mrs. White has a brochure explaining accommodation problems.
11. The library is open in the evening.
12. The college has a large number of strict rules.
13. Lectures are compulsory.
14. Smoking is not allowed in any of the study rooms.
15. Cycling is not allowed.
B. PHONETICS: Pick out the word whose stress pattern is different from that of the
others in each group.(5 pts)
1. A. scientist
B. accident
C. cosmonaut
D. engineer
2. A. satisfaction B. approximate
C. uncertainty
D. congratulate
3. A. psychology B. temperature
C. impossible
D. unfortunate
4. A. venture
B. occur
C. precise
D. extreme
5. A. appoint
B. gather
C. threaten
D. vanish
C. GRAMMAR AND VOCABULARY.
I. Choose the word or phrase which best complete each sentence. (10 pts)
80
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

1. BARNEY & FRIENDS gave children..........pleasure.


A. a great deal of
B. a large quantity C. a large deal of
D. a great
number of
2. Despite a lot of hardship, the Green City Project will go...........
A. before
B. forward
C. advance
D. ahead
3. There's a good film.........town.
A. on at
B. in over C. on in
D. in on
4. The policeman explained to us........get to the market.
A. how
B. how could
C. how we could
D.
how could we
5. Please fill in your employment history, including your.......employer as well as any
previous ones you might have had.
A. private
B. daily
C. constant
D. current
6. The woman.........someone had stolen her purse, but although they searched everyone
in the shop, it wasn't found.
A. accused
B. enforced
C. claimed
D. warned
7. On Christmas Eve, the.......family gathers for dinner, usually at my grandmother's
house.
A. mere
B. entire
C. total
D. complete
8. This chemical gives .. a terrible smell.
A. off
B. up
C. out
D. away
9. The Vietnamese Peoples Army took . Hanoi on the 10th of October 1954.
A. over
B. up
C. in
D. back
10. Richard Wright enjoyed success and influence .. among Black American
writers of his era.
A. were unparallel B. are unparallel
C. unparallel
D. the
unparallel
11. spotted owl is now in danger of soon becoming extinct.
A. That
B. The
C. This
D. A
12. Excuse me, which is the way to the post office? Sorry, Im new here.
.
A. Not at all
B. Bad luck C. Thats true
D. Thank you all the
same
13. Hi, Bill! Congratulations! ..
A. All right
B. You are right C. Thats good
D. Thank you
14. How is Johns homework done? .
A. Quite well
B. Good
C. Well, lets wait for a while D.
Do it yourself
81
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

15. May I take a seat here? ..


A. Im not sure
C. Thats a good idea

B. Yes, do it please
D. Im glad you do.

II. Supply the correct form of the word provided in brackets in each sentence. (10
points)
1. Teachers must keep a record of students . (attend)
2. School uniform is no longer in many British schools. (compel)
3. His doctor made an urgent . for a copy of the record. (require)
4. Eating fish and lots of vegetables greatly increases your life . . (expect)
5. Tim spoke .. because he was so excited. (breath)
6. When Jean made up for the play, she was . (recognize)
7. Like oil, gas is a fossil fuel and is thus a source of energy. (renew)
8. You must forgive my . in these matters. (experience)
9. She took the job to be . independent. (finance)
10. Ive never known such a .person. (quarrel)
III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one
that is not correct. (5 points)
1. (A)When the sun bear cubs (B) are born, they are almost (C) completely hairless, (D)
cant bear, and blind.
2. Tucked (A) away (B) in the(C) mountains of Bolivia and Peru (D) are the highest
navigable lake in the world.
3. The (A) invention if the silicon chip in the 1960s (B) has revolutionized (C) the
computer (D) industry.
4. Some tress such as the banksias need (A) to be burned (B) periodically so that the
seeds (C) would open and (D) geminate.
5. The U.S mint (A) makes frequently coins from (B) cheap alloys that are worth (C) far
less than the value(D) stamped on them.
D. READING
I. . Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the best
option for each of the blanks.
The Industrial Revolution in Britain was built on the use of machines in factories. Since
the 1950s, Britain's (1)......industries have replaced machine operators with computers,
and this (2)......has led to a decline in the number of (3).......in many factories. Goods are
bought and used much more than ever before but a lot of these goods are imported. By
the beginning of the 20th century, other industrial countries like the USA were
(4).......with Britain's exports, and countries in the Far East have been able to provide
cheaper (5)......since the 1970s. Areas located with heavy industries are suffering high
82
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

unemployment. During the last 30 years, there has been a constant rise in smaller
industries (6).........as "light industries". These ones use electricity and are not (7) .........on
raw materials such as coal so they are "footloose", i.e. they can be located anywhere.
They produce such things as washing machines or spare (8) .......... Some of these
industries produce nothing at all, but provide services like distribution. The consumer
boom of the 1980s and the increased leisure time of most Britons have led to rapid
(9) ........ in service industries like banking, tourism, retailing and information processing,
and in industries which distribute, maintain, and repair (10).........consumer goods.
1.
A. manufacturing B. big
C. large
D. running
2.
A. replacement
B. change
C. exchange
D.
automation
3.
A. employers
B. employees
C. labors
D.
servers
4.
A. working
B. familiar
C. competing
D. fed up
5.
A. things
B. products
C. produce
D. imports
6.
A. considered
B. regarded
C. known
D. worked
7.
A. dependent
B. reliable
C. dependable
D.
command
8.
A. details
B. parts
C. sections
D. gadgets
9.
A. growth
B. increase
C. expansion
D.
extension
10.
A. everyday
B. home
C. household
D.
expensive
II. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the best
answer to each of the following questions.
Animation traditionally is done by hand-drawing or painting successive frames of an
object, each slightly different than the preceding frame. In computer animation, although
the computer may be the one to draw the different frames, in most cases the artist will
draw the beginning and ending frames and the computer will produce the drawings
between the first and the last drawing. This is generally referred to as computer-assisted
animation, because the computer is more of a helper than an originator.
In full computer animation, complex mathematical formulas are used to produce the
final sequence of pictures.
These formulas operate on extensive databases of numbers that define the objects in the
pictures as they exist in mathematical space. The database consists of endpoints, and
color and intensity information. Highly trained professionals are needed to produce such
effects because animation that obtains high degrees of realism involves computer
techniques for three-dimensional transformation, shading, and curvatures.
83
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

High-tech computer animation for film involves very expensive computer systems
along with special color terminals or frame buffers. The frame buffer is nothing more
than a giant image memory for viewing a single frame. It temporarily holds the image for
display on the screen.
A camera can be used to film directly from the computer's display screen, but for the
highest quality images possible, expensive film recorders are used. The computer
computes the positions and colors for the figures in the picture, and sends this
information to the recorder, which captures it on film. Sometimes, however, the images
are stored on a large magnetic disk before being sent to the recorder. Once this process is
completed, it is repeated for the next frame. When the entire sequence has been recorded
on the film, the film must be developed before the animation can be viewed. If the entire
sequence does not seem right, the motions must be corrected, recomputed, redisplayed,
and rerecorded. This approach can be very expensive and time consuming. Often,
computer-animation companies first do motion tests with simple computer-generated line
drawings before selling their computers to the task of calculating the high-resolution,
realistic-looking images.
1. What aspect of computer animation does the passage mainly discuss?
A. The production process B. The equipment needed C. The high cost D. The role
of the artist
2. According to the passage, in computer-assisted animation the role of the computer is
to draw the........
A. first frame
B. middle frames C. last frame
D. entire sequence
of frames
3. The word "they" in the second paragraph refers to........
A. formulas
B. databases
C. numbers
D. objects
4. According to the passage, the frame buffers mentioned in the third paragraph are
used to............
A. add color to the images
B. expose several frames at the same time
C. store individual images
D. create new frames
5. According to the passage, the positions and colours of the figures in high-tech
animation are determined by....
A. drawing several versions
B. enlarging one frame at a lime
C. analyzing the sequence from different angles
D. using computer calculations
6. The word "captures" in the fourth paragraph is closest in meaning to......
A. separates
B. registers
C. describes
D. numbers
7. The word "Once" in the fourth paragraph is closest in meaning to.....
A. before
B. since
C. after
D. while
8. According to the passage, how do computer-animation companies often test motion?
84
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. They experiment with computer-generated line drawings.


B. They handdraw successive frames.
C. They calculate high-resolution images.
D. They develop
extensive mathematical formulas.
9. The word "task" in the 4th paragraph is closest in meaning to.......
A. possibility
B. position
C. time
D. job
10. Which of the following statements is supported by the passage?
A. Computers have reduced the costs of animation.
B. In the future, traditional artists will no longer be needed.
C. Artists are unable to produce drawings as high in quality as computer drawings.
D. Animation involves a wide range of technical and artistic skills.
E. WRITING.
I. Choose the best answer. (10pts)
Mark the letter A, B, C, or D to indicate the sentence that has the same meaning
as the original one.
1. Without skilful surgery he would not have survived the operation.
A. Had it been for skilful surgery he would not have survived the operation.
B. He wouldn't have survived the operation if he hadn't had skilful surgery.
C. But for skilful surgery he would not have survived the operation.
D. With skilful surgery he would have survived the operation.
2. What Rachael does in her free time doesn't concern me.
A. What Rachael does in her free time is none of my business.
B. What Rachael does in her free time is not my concern.
C. I don't know what Rachael does in her free time.
D. What Rachael does in her free time is not concerned by me.
3. We couldn't have managed without my father's money.
A. Hadn't it been for my father's money, we couldn't have managed.
B. We could have managed with my father's money.
C. If we could managed, my father's money would be there.
D. If we couldn't have managed, we would have had my father's money.
4. I had only just put the phone down when the boss rang back.
A. I put the phone down when the boss rang back.
B. Hardly had I put the phone down when the boss rang back.
C. No sooner had I put the phone down when the boss rang back.
D. Scarcely had I put the phone down than the boss rang back.
5. While I strongly disapproved of your behaviour, I will help you this time.
A. Despite of my strong disapproval of your behaviour, I will help you this time.
85
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

B. Although I strongly disapproved of your behaviour, but I will help you this
time.
C. Because of your behaviour, I will help you this time.
D. Despite my strong disapproval of your behaviour, I will help you this time.
Mark the letter A, B, C, or D to indicate the best sentence built from the given
words or phrases.
6. when 1/ airport/ plane/ already/ leave.
A. When I arrived the airport, the plane had already left. B. When I got to the airport,
the plane had already left.
C. When I reached at the airport, the plane already left. D. When I came the airport, the
plane had already left.
7. If/ weather/ fine/ an excursion/ tomorrow.
A. If the weather will be fine, we will go on an excursion tomorrow.
B. If the weather is fine, we will go on an excursion tomorrow.
C. If the weather is fine, we would go on an excursion tomorrow.
D. If the weather were fine, we would go on an excursion tomorrow.
8. She/ not alone/ when/ shopping/ yesterday.
A. She was not alone when she did shopping yesterday. B. She is not alone when she
go shopping yesterday.
C. She was not alone when she went shopping yesterday. D. She had not been alone
when she went shopping yesterday
9. a pity/ wish/ tell/ about/ this.
A. What a pity! I wish you had told us about this. B. What a pity! I wish you told
us about this.
C. What a pity! I wish you would tell us about this.
D. What a pity! I wish
you have told us about this.
10. Only/ this way/ make/ laws/ effective.
A. Only by this way we can make our laws effective.
B. Only this way we can make
our laws effective.
C. Only by this way can we make our laws effective.
D. Only by this way we can
make it effective our laws.
II. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the
same as the sentence printed before it. (10 points)
1. The train left before he got to the station.
-> By the time .
2. We should spend as little money as possible.
86
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

-> The less .


3. This is my brothers first solo flight in a glider.
-> This is the first .. .
4. We will not see each other again before I go.
-> This will be .. .
5. All that stood between John and a gold medal was Jims greater speed.
-> But for .. .
6. Hell give you a sack if you are late for the meeting. (otherwise)
-> . .
7. If we took effective action now, we could still save the rain forests. (Were)
-> . .
8. He is unlikely to win the competition. (chance)
-> .. .
9. The ban on hunting was only imposed because the minister insisted. ( but)
-> .. .
10. Taking the necessary precautions, you shouldnt have any health problems.
(Provided)
-> .
.
III. Essay (10 pts): Write a passage of about 200 words about the following topic:
Write a passage of about 200 words about the following topic:
Are there any problems in our national curriculum? What should be changed to help
students study better?

87
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

Keys to De luyen HSG practice 6


A. Listening: Tai lieu luyen thi Cambridge Practice test 3.
1. to welcome
routine

2. in charge

3. look after

6. T 7.F

10. F 11. T

12. F

8. T 9. F

4. abroad
13. T

14. F

5. college
15. F
88

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

B. Phonetics:
1. D

2. A

3. B

4. A

5. A

C. Grammar and vocabulary:


1. A

2. D

3. C

4. C

5. D

6. C

7. B

8. A

9. A

10. C

11. B

12. A

13. D

14. A

15. B
II. 1. attendance.
breathlessly

2. compulsory

3. request

4. expectancy

5.

6. unrecognizable 7. nonrenewable
quarrelsome

8. unexperience

9. financially

10.

III. 1. D

4. C

2. D

3. B

5. A

D. Reading

I. 1. A

2.D

3. B

4. C

5. B

6. C

7. A

8. B

9. A

10. C

1. A

2. B

3. D

4. C

5. D

6. B

7. C

8. A

9. D

10. D

I. 1. C

2. A

3. A

4. B

5. D

6. B

7. B

8. C

9. A

10. C

II.

E. Writing

II.
1. By the time he got to the station, the train had left.
2. The less money we spend, the better.
3. This is the first time that my brother has flown solo in a glider.
4. This will be the last time we see each other before I go.
5. But for Jims greater speed, John would have won the gold medal.
6. Dont be late for the meeting, otherwise hell give you the sack!
7. Were we to take effective action now, we could still have save the rain forests.
8. He stands/ has little chance of winning the competitin.
9. But for the ministers insistence, the ban of hunting would not have been imposed.

89
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

10.Provided you take the necessary precautions, you shouldnt have any health
problems.

LUYN HSG 2010 2011


Practice 7
A. Listening (15 pts)
I. Listen and write in the information needed below, (only one word for each blank)
THINGS TO BUY:
1. WEEKEND HILL WALKING.
Essential clothing: - strong (1) .
- (2) pair of socks
- (3) and jacket (waterproof if possible)
- cotton (4) .. .
- two (5) .. .
- (6) and gloves (perhaps)
2. DEEP-SEA DIVING:
Essential clothing: - (7) .swimsuits.
- plenty of large (8) . .
- 2 pairs of (9) .. .
- 1 pair of sandals.
- 1 cotton jumper.
- light weight (10) .. .
II. Listen to the radio programme, and underline the correct answer to each question.
11. What was the first planned capital city? Rome/ Athens/ Washington, D.C.
12. Who was Pierre-Charles LEnfant? An American architect/ A Brazilian engineer/ A
French engineer.

90
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

13. What did Pierre-Charles LEnfant design a special area for? A park/ monuments/
museums.
14. When was a new Parliament House opened in Canberra? 1791/ 1800/ 1961
15. How far is Brasilia from Rio de Janeiro? 600 miles/ 600 km/ 60 miles.
B. Phonetics: Pick out the word whose stress pattern is different from that of the
others in each group.(5 pts)
1. A. material

B. emission

C. optical

D. conjunction.

2. A. stimulate

B. measurement

C. surgical

D. already.

3. A. medical

B. convention

4. A. presidential
recreation.
5. A. disease

C. majority

B. foundation
B. obtain

D. humanity.

C. confidential

C. desert

D.

D. apply.

C. Grammar and vocabulary.


I. Choose the word or phrase which best complete each sentence. (15 pts)
1. The soldier was punished for _____ to obey his commanding officers orders.
A. refusing

B. regretting

C. objecting

D. resisting

2. Nobody seems to be _____ control of those children.


A. under

B. over

C. with

D. in

3. To get a passport, he must send his birth _____ and to photos.


A. certificate

B. license

C. paper

D. card

4. There was no _____ in waiting longer than half an hour, so we left.


A. good

B. use

C. worth

D. point

5. _____ you have no key, youll have to get back before I go out.
A. although

B. provided

C. as

D. unless

6. You should consider the _____ carefully before you make a decision.
A. pros and cons B. safe and sound C. spick and span D. odds and ends
7. Is he _____ enough to take on so much responsibility ?
A. elderly

B. ancient

C. ripe

D. mature

8. We have had the roof of our house _____.


A. to replace

B. replace

C. been replaced

D. replaced

9. Imagine you _____ a flight, would you have gone by train?


91
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. havent booked B. hadnt booked C. dont book

D. wont book

10. They had _____ ashtrays on the table.


A. Two square glass
two glass square

B. glass square two

C. square two glass

D.

11. I think you should try self-hypnosis. .


A. I dont know. I just dont think its for me.

B. No, I dont, but my father

does.
C. Yes, I do.

D. No, not so much

12. Excuse me. Is this the math class? .


A. Yes, they are your math teachers.
C. Not really. Hes the man over there.

B. Yes, it is. And Im your teacher.


D. No, he isnt here.

13. - Something is worrying me. -


A. Well ,what are you doing?

B. Well, tell me whos that?

C. Well, tell me whats worrying you? D. Well, I know.


14. How would you like your steak? ..
A. Yes, sir

B. Very good

C. Not too bad

D. Rare,

please
15. How did you hear about his death? .
A. Its too bad
B. Your mother told me C. I dont know him very well D.
Im not sure why he died
II. Read the text below. Use the word given in bracket to form a word that fits in the
space. (10 points)
Exercise is one of the best ways of keeping (31) __________ (depressed) away. It
improves your body and your mind and (32) __________ (able) you to perform better in
the work place and at home. Proper (33) __________ (breath) is essential if you want to
get the most from exercise and you should also take into (34) __________ (consider)
your heart rate. It can be (35) __________ (harm) to do too much, which is why all good
fitness instructors emphasize the (36) ________(important) of listening to your body.
When you first start you should use good (37) __________ (judge), because its easy to
make the mistake of using the equipment (38) __________ (correct) or doing too much
at one time. Start slowly and build up gradually.
Exercise should not be seen as a (39) __________ (demand) task; it can be as easy as a
quick walk. To increase your fitness (40) __________ (steady), exercise for 20 minutes a
day, 4 to 6 times a week and you will notice a difference in your body and mind in a few
weeks.
92
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one
that is not correct. (5 points)
1. Geothermal energy is energy to obtain by using heat from the Earths interior.
A

2. In general the only kinds of cells that cannot replace itself are nerve cells.
A

3. Historians believe that some forms of advertising must be as old as barter and trade
A

4. Many television newscasters make the public an eyewitness to the news by means of
on-the- spot, alive reports.
A
D

5. Dams are used to control flooding, provide water for irrigation, and generating
electricity for the surrounding area.
A

B
D

D. Reading
I. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the best
option for each of the blanks. (10 pts)
Reduce! Reuse! Recycle! The message hits Canadian consumers through all the
media. As newcomers from Sri Lanka, we compare the situation here the one back home.
We may not be the most (1) citizens in the world, but compared with this, we do
not have a rubbish problem yet.
Like many shoppers in Columbia, my partner Shahid and I used to have a cane
basket we (2) with us to the Sunday market or pola every week. No
environmentalists could have complained about it. You need a good strong basket at the
pola. There are no supermarket trolleys to push around. Most items rice, flour,
vegetables, fruit, biscuits, eggs are bought (3) . Or wrapped in newspaper.
At (4) ., we would carry one plastic bag separately. For eggs we took a reusable
plastic tray with us.
When income (5) . Are low, people need to buy in small quantities. It is
quite normal to ask for a (6) envelope, two eggs or 100 grams of sugar. The (7)
.. is that, for the most part, urban consumers in Sri Lanka cannot afford the
luxury of waste. Most people do not buy more from the grocers than they know they will
93
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

actually consume. They re-use whatever they can and are loath to discard bags, jars, tins,
or boxes that can be put to other uses.
But in recent years Western-style supermarket have begun to spring up in
Colombo. They hold out the (8) of clean, efficient, streamlined service to
customers. A range of imported goods, dressed up in their layers of attractive colourful
(9) .. beckons from the shelves. There are the (10) products that
demand your attention on the TV advertisements. Along with them, Sri Lanka, like so
many other developing countries, may have imported a problem that once never existed.
1. A. qualified

B. concerned

C. worried

2. A. took over

B. took away

C. took along

3. A. free
4. A. maximum

B. in pieces

C. bit by bit

B. most
B. amounts

C. sizes

6. A. simple

B. single

C. singular

7. A. point

B. case

8. A. promise

B. advantage

9. A. packets

B. packs
B. just

D. took up

D. loose
C. highest

5. A. rates

10. A. very

D. experienced

D. best
D. levels

D. sole

C. example
C. evidence

D. question
D. sight

C. packing

D. padding

C. similar

D. likely

II. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the best
answer to each of the following questions. (10 pts)
For many years, scientists have speculated that the cataclysmic impact of ail
asteroid with the earth was responsible for the demise of the dinosaurs approximately 65
million years ago. Previous discoveries and results have hinted that an asteroid two
kilometres in diameter struck the Yucatan peninsula in Eastern Mexico. This impact,
stronger than one thousand nuclear explosions, is speculated to have cast a cloud of dust
and debris into the atmosphere, covering the entire surface of the earth and blocking out
the sun and consequently lowering the surface temperature of the earth. With such a
radical change in the earth environment, scientists believe that over 99% of all animal
and plant species were eradicated. Only after millions of years did plants and animals
ever begin to recover. But the reign of the dinosaurs had ended and the age of mammals
had begun.
The crucial link that has his theory together has been the element iridium. Iridium
is not commonly found on either the surface of the earth or inside the crust. It is more
commonly found in asteroids or meteorites through out the solar system. Scientists have
hypothesized that after the asteroid impacted the earth, an even layer of iridium sediment
settled over the globe and eventually became part of its surface. The theory of course,
has depended on the discovery of such an existing layer of iridium.
94
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

Unfortunately, scientists have never been able to offer absolute proof that this
asteroid impact ever occurred. Recently, however, a discovery may go a long way toward
validating these scientists theories. In 1996, a team of marine biologists excavated
samples of rock from the floor of the Atlantic Ocean just off the coat of Bermuda. Found
thousands of meters below the sea, these samples contain iridium similar to those found
in the Yucatan peninsular thousands kilometers away. At first, scientists were skeptical
whether the samples were from the same time period. But since carbon dating placed
them to 65 million years ago, they doubts were quickly alleviated. Since then many of
the other theories for the demise of the dinosaur have been finally laid to rest.
1. This passage mainly discusses a theory about
A. Which type of dinosaur roamed where.
Mexico and the Atlantic Ocean.

B. archeological evidence from

C. why the dinosaurs turned into birds and reptiles. D. the extinction of the
dinosaurs
2. According to the passage, approximately how large was the asteroid that scientists
believe struck the Earth?
A. 2 kilometers in diameters

B. 65 kilometers in diameters

C. 1000 kilometers in diameters

D. 99 kilometers in diameters

3. The word hinted is closest in meaning to


A. disprove

B. flirted

C. denied

D. implied

C. dispersed

D. excused

4. The word cast is closest in meaning to


A. shone

B. climbed

5. What can be inferred from the passage about asteroid impact in the passage?
A. New plants and animals evolved with the changed environment
B. The gravitational force from the earths core is altered.
C. A planetary defense system formed
D. The climate remained fairly constant.
6. The word reign is closest in meaning to
A. understanding B. dominance

C. denial

D. extremity

7. The word it refers to


A. crust

B. asteroids

C. earth

D. iridium

8. What does the third paragraph of the passage mainly discuss?


A. The major processes that have created the earths crust.
B. The composition of the ocean floor in the Atlantic Ocean.
95
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

C. Recent discoveries that may confirm the asteroid impact hypothesis.


D. The discovery of ancient fossils located far beneath the ocean floor.
9. According to the passage, the iridium found beneath the ocean floor near Bermuda
. .
A. can be refined into fossil fuels
Yucatan peninsula.

B. is similar to the iridium found on the

C. originated from dinosaur remains D. was chemically manufactured by miners.


10. The paragraph following the passage probably discusses
A. the relationship between volcanic activity and dinosaur extinction.
B. why dinosaurs lived where they lived.
C. recent computer imagery of dinosaur movement.
D. the possibility of a future asteroid impact.
E. Writing.
I. Choose the best answer. (10pts)
Mark the letter A, B, C, or D to indicate the sentence that has the same meaning
as the original one.
1. I'd have bought Sam's car if I had known he was selling it.
A. I knew Sam wanted to sell his car.
B. I didn't buy Sam's car.
C. I bought the car without knowing it was Sam's.
D. I'll buy the car as soon as Sam decides to sell it.
2. She doesn't usually stay up late.
A. She's not acquainted with staying up late. B. She's not used to stay up late.
C. She's not familiar to staying up late.

D. She's not used to staying up

late.
3. "Where are you spending your holidays?" Janet asked us.
A. Janet asked us that where we were spending our holidays.
B. Janet asked us where were we spending our holidays.
C. Janet asked us where you were spending your holidays.
D. Janet asked us where we were spending our holidays.
4. "I was not there at the time," he said.
A. He denied that he was there at the time. B. he denied being there at the time.
96
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

C. He denied not being there at the time.


the time.

D. He denied that he wasn't there at

5. He regretted not inviting her to his birthday party.


A. He wished he had invited her to his birthday party.
B. He wished he invited her to his birthday party.
C. He wished he would have invited her to his birthday party
D. He wished to invite her to his birthday party.
6. I would rather have an egg for breakfast.
A. I would eat an egg if I was hungry.

B. I don't want an egg for breakfast.

C. I prefer to have an egg for breakfast.


nothing else.

D. I'll have an egg if there's

7. We played too well to be worried by our defeat.


A. We didn't play well but won the match.
match.

B. We didn't play well and lost the

C. We played well but lost the match.


match.

D. We played well and won the

8. The meeting was put off because of pressure of time.


A. People wanted to get away, so the meeting began early.
B. There was not enough time to hold the meeting.
C. The meeting is planned to start in a short time.
D. The meeting lasted much longer than usual.
9. "Don't forget to phone the office," she told him.
A. She reminded him not to forget to phone the office.
B. She reminded him to forget not to phone the office.
C. She reminded him to phone the office.
D. She reminded him about phoning the office.
10. If I were you, I'd look for another job.
A. I suggest your looking for another job.
another job.
C. I suggest you to look for another job.

B. I suggest that you would look for


D. I suggest that you look for another

job.
II. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same
as the sentence printed before it. (10 points)
97
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

1. The house was so badly damaged in the fire that it couldnt be repaired.
-> The house was too .. .
2. As he grew older, he became more and more forgetful.
-> The .. .
3. You wont reach the station in less than twenty minutes.
-> It will take .
4. What has this experience taught you?
-> What conclusions ?
5. I took my car to the garage last Saturday and they resprayed it.
-> I had .. .
6. When I notice it was formal dress, it was too late. (until)
-> . .
7. I wanted to learn Russian before I visited Moscow. (without)
-> .. .
8. Women are not allowed to enter the inner temple. (let)
-> .
9. The new lecturer was unpopular with his students. (take)
-> . .
10. He is very likely to come. (probability)
-> .. .
III. Essay: Write a passage (250 words) about the following topic: (10 pts)
People attend college or university fro many different reasons (for example, new
experiences, career preparation, increase knowledge ). Why do you think people
attend college or university? Use specific reasons and examples to support you answer.

..

..

.
98
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

..

KEYS TO LUYN HSG 2010 2011


Practice 7
A. Listening (15 pts)
I. Listen and write in the information needed below, (only one word for each blank)
THINGS TO BUY:
1. WEEKEND HILL WALKING.
Essential clothing: - strong (1) boots .
- (2) three pair of socks
- (3) trousers and jacket (waterproof if possible)
- cotton (4) shirts. .
- two (5) sweaters. .
- (6) hat and gloves (perhaps)
2. DEEP-SEA DIVING:
99
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

Essential clothing: - (7) two swimsuits.


- plenty of large (8) towels .
- 2 pairs of (9) shorts. .
- 1 pair of sandals.
- 1 cotton jumper.
- light weight (10) bag .
II. Listen to the radio programme, and underline the correct answer to each question.
11. What was the first planned capital city? Rome/ Athens/ Washington, D.C.
12. Who was Pierre-Charles LEnfant? An American architect/ A Brazilian engineer/ A
French engineer.
13. What did Pierre-Charles LEnfant design a special area for? A park/ monuments/
museums.
14. When was a new Parliament House opened in Canberra? 1791/ 1800/ 1961
15. How far is Brasilia from Rio de Janeiro? 600 miles/ 600 km/ 60 miles.
B. Phonetics: Pick out the word whose stress pattern is different from that of the
others in each group.(5 pts)
6. A. material

B. emission

C. optical

D. conjunction.

7. A. stimulate

B. measurement

C. surgical

D. already.

8. A. medical

B. convention

9. A. presidential
recreation.
10.A. disease

C. majority

B. foundation
B. obtain

D. humanity.

C. confidential

C. desert

D.

D. apply.

C. Grammar and vocabulary.


I. Choose the word or phrase which best complete each sentence. (15 pts)
1. The soldier was punished for _____ to obey his commanding officers orders.
A. refusing

B. regretting

C. objecting

D. resisting

2. Nobody seems to be _____ control of those children.


A. under

B. over

C. with

D. in

3. To get a passport, he must send his birth _____ and to photos.


A. certificate

B. license

C. paper

D. card

4. There was no _____ in waiting longer than half an hour, so we left.


A. good

B. use

C. worth

D. point
100

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

5. _____ you have no key, youll have to get back before I go out.
A. although

B. provided

C. as

D. unless

6. You should consider the _____ carefully before you make a decision.
A. pros and cons B. safe and sound C. spick and span D. odds and ends
(Advantages and dis)
very important)

(binh an)

(neat and clean)

(small and not

7. Is he _____ enough to take on so much responsibility ?


A. elderly

B. ancient

C. ripe

D. mature

8. We have had the roof of our house _____.


A. to replace

B. replace

C. been replaced

D. replaced

9. Imagine you _____ a flight, would you have gone by train?


A. havent booked B. hadnt booked C. dont book

D. wont book

10. They had _____ ashtrays on the table.


A. Two square glass
two glass square

B. glass square two

C. square two glass

D.

11. I think you should try self-hypnosis. .


A. I dont know. I just dont think its for me.

B. No, I dont, but my father

does.
C. Yes, I do.

D. No, not so much

12. Excuse me. Is this the math class? .


A. Yes, they are your math teachers.

B. Yes, it is. And Im your teacher.

C. Not really. Hes the man over there.

D. No, he isnt here.

13. - Something is worrying me. -


A. Well ,what are you doing?

B. Well, tell me whos that?

C. Well, tell me whats worrying you?

D. Well, I know.

14. How would you like your steak? ..


A. Yes, sir
please

B. Very good

C. Not too bad

D. Rare,

15. How did you hear about his death? .


A. Its too bad
B. Your mother told me C. I dont know him very well D.
Im not sure why he died
101
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

II. Read the text below. Use the word given in bracket to form a word that fits in the
space. (10 points)
Exercise is one of the best ways of keeping (31) depression (depressed) away. It
improves your
body and your mind and (32) __ enables __ (able) you to perform better in the work
place and at home.
Proper (33) __ breathing __ (breath) is essential if you want to get the most from
exercise and you
should also take into (34) _ consideration _ (consider) your heart rate. It can be (35) _
harmful _ (harm) to do
too much, which is why all good fitness instructors emphasize the (36) _ importance _
(important) of
listening to your body.
When you first start you should use good (37) _ judgment _ (judge), because its easy to
make the
mistake of using the equipment (38) _ incorrectly _ (correct) or doing too much at one
time. Start slowly and
build up gradually.
Exercise should not be seen as a (39) __ demanding _ (demand) task; it can be as easy as
a quick walk.
To increase your fitness (40) steadily (steady), exercise for 20 minutes a day, 4 to 6
times a week and
you will notice a difference in your body and mind in a few weeks.
III. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one
that is not correct. (5 points)
1. Geothermal energy is energy to obtain by using heat from the Earths interior.
A

2. In general the only kinds of cells that cannot replace itself are nerve cells.
A

3. Historians believe that some forms of advertising must be as old as barter and trade
A

4. Many television newscasters make the public an eyewitness to the news by means of
on-the- spot, alive reports. A
B
C
102
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

D
5. Dams are used to control flooding, provide water for irrigation, and generating
electricity for the surrounding area.
A
B
C
D
D. Reading
I. . Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the best
option for each of the blanks. (10 pts)
Reduce! Reuse! Recycle! The message hits Canadian consumers through all the
media. As newcomers from Sri Lanka, we compare the situation here the one back home.
We may not be the most (1) citizens in the world, but compared with this, we do
not have a rubbish problem yet.
Like many shoppers in Columbia, my partner Shahid and I used to have a cane
basket we (2) with us to the Sunday market or pola every week. No
environmentalists could have complained about it. You need a good strong basket at the
pola. There are no supermarket trolleys to push around. Most items rice, flour,
vegetables, fruit, biscuits, eggs are bought (3) . Or wrapped in newspaper.
At (4) ., we would carry one plastic bag separately. For eggs we took a reusable
plastic tray with us.
When income (5) . Are low, people need to buy in small quantities. It is
quite normal to ask for a (6) envelope, two eggs or 100 grams of sugar. The (7)
.. is that, for the most part, urban consumers in Sri Lanka cannot afford the
luxury of waste. Most people do not buy more from the grocers than they know they will
actually consume. They re-use whatever they can and are loath to discard bags, jars, tins,
or boxes that can be put to other uses.
But in recent years Western-style supermarket have begun to spring up in
Colombo. They hold out the (8) of clean, efficient, streamlined service to
customers. A range of imported goods, dressed up in their layers of attractive colourful
(9) .. beckons from the shelves. There are the (10) products that
demand your attention on the TV advertisements. Along with them, Sri Lanka, like so
many other developing countries, may have imported a problem that once never existed.
1. A. qualified

B. concerned

C. worried

2. A. took over

B. took away

C. took along

3. A. free
4. A. maximum

B. in pieces

C. bit by bit

B. most

D. experienced

D. loose
C. highest

5. A. rates

B. amounts

C. sizes

6. A. simple

B. single

C. singular

D. took up
D. best

D. levels
D. sole
103

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

7. A. point

B. case

8. A. promise

B. advantage

9. A. packets

B. packs

10. A. very

B. just

C. example
C. evidence

D. question
D. sight

C. packing

D. padding

C. similar

D. likely

II. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the best
answer to each of the following questions. (10 pts)
For many years, scientists have speculated that the cataclysmic impact of ail
asteroid with the earth was responsible for the demise of the dinosaurs approximately 65
million years ago. Previous discoveries and results have hinted that an asteroid two
kilometres in diameter struck the Yucatan peninsula in Eastern Mexico. This impact,
stronger than one thousand nuclear explosions, is speculated to have cast a cloud of dust
and debris into the atmosphere, covering the entire surface of the earth and blocking out
the sun and consequently lowering the surface temperature of the earth. With such a
radical change in the earth environment, scientists believe that over 99% of all animal
and plant species were eradicated. Only after millions of years did plants and animals
ever begin to recover. But the reign of the dinosaurs had ended and the age of mammals
had begun.
The crucial link that has his theory together has been the element iridium. Iridium
is not commonly found on either the surface of the earth or inside the crust. It is more
commonly found in asteroids or meteorites through out the solar system. Scientists have
hypothesized that after the asteroid impacted the earth, an even layer of iridium sediment
settled over the globe and eventually became part of its surface. The theory of course,
has depended on the discovery of such an existing layer of iridium.
Unfortunately, scientists have never been able to offer absolute proof that this
asteroid impact ever occurred. Recently, however, a discovery may go a long way toward
validating these scientists theories. In 1996, a team of marine biologists excavated
samples of rock from the floor of the Atlantic Ocean just off the coat of Bermuda. Found
thousands of meters below the sea, these samples contain iridium similar to those found
in the Yucatan peninsular thousands kilometers away. At first, scientists were skeptical
whether the samples were from the same time period. But since carbon dating placed
them to 65 million years ago, they doubts were quickly alleviated. Since then many of
the other theories for the demise of the dinosaur have been finally laid to rest.
1. This passage mainly discusses a theory about
A. Which type of dinosaur roamed where.
Mexico and the Atlantic Ocean.

B. archeological evidence from

C. why the dinosaurs turned into birds and reptiles. D. the extinction of the
dinosaurs
104
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

2. According to the passage, approximately how large was the asteroid that scientists
believe struck the Earth?
A. 2 kilometers in diameters

B. 65 kilometers in diameters

C. 1000 kilometers in diameters

D. 99 kilometers in diameters

3. The word hinted is closest in meaning to


A. disprove

B. flirted

C. denied

D. implied

4. The word cast is closest in meaning to


A. shone

B. climbed

C. dispersed

D. excused

5. What can be inferred from the passage about asteroid impact in the passage?
A. New plants and animals evolved with the changed environment
B. The gravitational force from the earths core is altered.
C. A planetary defense system formed
D. The climate remained fairly constant.
6. The word reign is closest in meaning to
A. understanding B. dominance

C. denial

D. extremity

7. The word it refers to


A. crust

B. asteroids

C. earth

D. iridium

8. What does the third paragraph of the passage mainly discuss?


A. The major processes that have created the earths crust.
B. The composition of the ocean floor in the Atlantic Ocean.
C. Recent discoveries that may confirm the asteroid impact hypothesis.
D. The discovery of ancient fossils located far beneath the ocean floor.
9. According to the passage, the iridium found beneath the ocean floor near Bermuda
. .
A. can be refined into fossil fuels
Yucatan peninsula.

B. is similar to the iridium found on the

C. originated from dinosaur remains D. was chemically manufactured by miners.


10. The paragraph following the passage probably discusses
A. the relationship between volcanic activity and dinosaur extinction.
B. why dinosaurs lived where they lived.
C. recent computer imagery of dinosaur movement.
105
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

D. the possibility of a future asteroid impact.


E. Writing.
I. Choose the best answer. (10pts)
Mark the letter A, B, C, or D to indicate the sentence that has the same meaning
as the original one.
1. I'd have bought Sam's car if I had known he was selling it.
A. I knew Sam wanted to sell his car.
B. I didn't buy Sam's car.
C. I bought the car without knowing it was Sam's.
D. I'll buy the car as soon as Sam decides to sell it.
2. She doesn't usually stay up late.
A. She's not acquainted with staying up late. B. She's not used to stay up late.
C. She's not familiar to staying up late.
up late.

D. She's not used to staying

3. "Where are you spending your holidays?" Janet asked us.


A. Janet asked us that where we were spending our holidays.
B. Janet asked us where were we spending our holidays.
C. Janet asked us where you were spending your holidays.
D. Janet asked us where we were spending our holidays.
4. "I was not there at the time," he said.
A. He denied that he was there at the time. B. he denied being there at the
time.
C. He denied not being there at the time.
the time.

D. He denied that he wasn't there at

5. He regretted not inviting her to his birthday party.


A. He wished he had invited her to his birthday party.
B. He wished he invited her to his birthday party.
C. He wished he would have invited her to his birthday party
D. He wished to invite her to his birthday party.
6. I would rather have an egg for breakfast.
A. I would eat an egg if I was hungry.

B. I don't want an egg for breakfast.


106

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

C. I prefer to have an egg for breakfast.


nothing else.

D. I'll have an egg if there's

7. We played too well to be worried by our defeat.


A. We didn't play well but won the match.
match.

B. We didn't play well and lost the

C. We played well but lost the match.


match.

D. We played well and won the

8. The meeting was put off because of pressure of time.


A. People wanted to get away, so the meeting began early.
B. There was not enough time to hold the meeting.
C. The meeting is planned to start in a short time.
D. The meeting lasted much longer than usual.
9. "Don't forget to phone the office," she told him.
A. She reminded him not to forget to phone the office.
B. She reminded him to forget not to phone the office.
C. She reminded him to phone the office.
D. She reminded him about phoning the office.
10. If I were you, I'd look for another job.
A. I suggest your looking for another job.
another job.

B. I suggest that you would look for

C. I suggest you to look for another job.


another job.

D. I suggest that you look for

II. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same
as the sentence printed before it. (10 points)
1. The house was so badly damaged in the fire that it couldnt be repaired.
-> The house was too badly damaged to be repaired.
2. As he grew older, he became more and more forgetful.
-> The older he grew/ got, the more forgetful he became.
3. You wont reach the station in less than twenty minutes.
-> It will take you at least twenty minutes to reach the station
4. What has this experience taught you?
-> What conclusions have you drawn from this experience?
107
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

5. I took my car to the garage last Saturday and they resprayed it.
-> I had my car resprayed at the garage last Saturday.
6. When I notice it was formal dress, it was too late. (until)
-> I did not notice it was formal dress until it was too late/ It was not until it was too
late that I noticed it was formal dress/ Not until it was too late did I notice it was
formal dress.
7. I wanted to learn Russian before I visited Moscow. (without)
->. I did not want to visit Moscow without learning/ having learned Russian.
8. Women are not allowed to enter the inner temple. (let)
->. They do not let women enter the inner temple.
9. The new lecturer was unpopular with his students. (take)
-> The students did not take to their new lecturer.
10. He is very likely to come. (probability)
-> In all probability he will come/ is coming./ There is a strong probability that he will
come/ of his coming.
III. Essay: Write a passage (250 words) about the following topic: (10 pts)
People attend college or university fro many different reasons (for example, new
experiences, career preparation, increase knowledge ). Why do you think people
attend college or university? Use specific reasons and examples to support you answer.

108
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

LUYN HSG 2010 2011


Practice 8 - 180 minutes
A. Listening (15 pts)
I. Listen to the recording and write the missing words:
1. Marie Gregg and Jack Roberts are the (1).. on the expedition from London
to South (2).. .
2. Lulu McNulty , a fashion designer, is on the trip because her (3).............. told her
about the (4).. .
3. Paola Rossi is an (5). in a big (6) company. Paola likes (7)
but she likes a bit of (8). .
4. Istvan is a student. He is studying (9) at the University of
Budapest. He is on the trip because he wants to do something (10).
.
II. Listen to the conversation and answer the questions:
1. What does Colin do?

2. What does Colin say about his job?


..
109
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

3. What is Sandra doing at Manchester university?


..
4. Does Colin live in Oxford?
.
5. Why does Sandra like cycling?

B. Phonetics: Pick out the word whose stress pattern is different from that of the
others in each group.(5 pts)
1. A. obvious
maximum

B. impolite

C. compliment

D.

2. A. situation
regulation
3. A. install
4. A. marvelous
4. A. informality

B. conversation

C. equivalent

D.

B. attract
C. approach
B. badminton
C. absolute
B. communication C. environmental

D. kidding
D. regretful
D. dissatisfaction

II. VOCABULARY & GRAMMAR (15points)


Part 1: Circle the word or phrase (A, B, C or D) which best completes each
sentence. [15 points]
1. _________ shes got a job that she likes, shes a lot happier.
A. Since when

B. Just as

C. Now that

D. Just now

2. The . woman who is playing the violin is very talented.


A. red hair B. red-headed

C. red haired

D. red head

3. Im _________ aware of the need to obey the rules of the competition.


A. well

B. far

C. much

D. greatly

4. _________ goes the bus; now we will have to walk!


A. On time

B. At once

C. There

D. Early

5. It was impossible for her to tell the truth so she had to _________ a story.
A. invent

B. combine

C. manage

D. lie

6. Dave and I have _________ to meet at the bus station at 9 oclock.


A. confirmed

B. combined

C. appointed

D. arranged

7. A film directed by Steven Spielberg is likely success.


110
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. being a financial
financial

B. to be financially a

C. to be financiallyD. to be a

8. Shall I collect the tickets for you? . .


A. I think you shall

B. In my opinion, you are good

C. That would be a real help

D. No, I dont have tickets.

9. Having considered the problem for a while she thought better _________ her first
solution.
A. to

B. than

C. from

D. of

10. Weve got time for a coffee, havent we?


A. Why not?B. A quick one may be

C. Id prefer tea

D. Ill have tea, please.

11. It turned out that we _________ rushed to the airport as the plane was delayed by
several hours.
A. hadnt

B. should have

C. mustnt have

D. neednt have

C. catch

D. hold

12. Never _________ a gift horse in the mouth.


A. feel

B. look

13. Would you like a salad? .. .


A. Yes, make yourself at home B. May I take your order?
C. Italian, please
D. Its great!
14. Let me drive you home. . .
A. No problem B. Its not me C. No, dont worry. Im all right. D. No, I usually
drive home at five.
15. .. Shes the tall one in jeans.
A. Is she very tall? B. How is she?

C. What is she?

S. Which one is she?

Part 2: In each of the following sentences, four words or phrases have been
underlined. Circle the one word or phrase (A, B, C, or D) that would not be
appropriate. [5 points]
who has ever tried to pick up spilled mercury will agree that this element is
8. Someone
A
C
B

hard to handle
.
D
with
9. Some of the land in that region is soAwet and hot and covered
jungle that
B
a few people
live there
D .
C
111
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

in a few years twelve percents


Canadians
,
of
will be
C
A
B

13. It has been estimated that


senior citizens
.
D

you
such
14. If one had thought about the alternatives, A would not have chosen
C a
B

difficult topic for a

term paper
.
D

15. It is essential that cancer

is diagnosed
as early as
and
treated
possible in order
A
B

to assure
cure
a successful
.
C
D

Part 3: Supply the correct form of the words in brackets. [10 points]
1. I had only a day to visit all the tourist ___________. (ATTRACT)
2. The more ___________ an event is, the better it will be remembered. (SIGNIFY)
3. He didnt pay the bill and now the electricity has been ___________. (CONNECT)
4. What a terrible film. Its really ___________ in my views. (RATE)
5. Theres ___________ dissatisfaction with the governments policies. (WIDE)
6. They all cheered ___________ as their team came out. (ENTHUSIASM)
7. From my ___________, this would not be a very profitable venture. (STAND)
8. Hes so ___________! He just cant make up his mind! (DECIDE)
9. Are all those ___________ they put in food really necessary? (ADD)
10. I apologize for the delay in sending your order but we are ___________ at present.
(STAFF)
III. READING:
Part 1: Use the words in the box to fill in the blanks. [10 points]
settlement
extent

standard
directly

factors
prospering

invasions
civilization

empire
age

Rome and the Roman had a huge impact on Western (1) ____________. Rome had been
(2) ____________ over many centuries, turning from a small (3) ____________ into a
large (4) ____________. It had developed because of its large armies, great rulers, and
excellent engineers. It managed to withstand (5) ____________ from a number of other
empires, such as Persia and the Carthaginians. Rome continued to develop over the
centuries, reaching its greatest (6) ____________ in the third century AD. The two (7)
____________ commonly attributed to the decline of the Roman empire are Christianity
and the military, though some believe these are not (8) ____________ responsible, but
played a secondary role in the empires collapse. Other historians believe that a decline
in the (9) ____________ of living, as well as a decline in morals, caused the eventual
112
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

collapse of the empire. Whatever the reason, the (10) ____________ of the Roman
empire was one of the greatest in human history and is responsible for guiding the way
people think , even to this day.
Part 2: Read the text below and decide which answer (A, B, C, or D) best fits each
space. Circle the letter. [10 points]
Interpreting the feelings of other people is not always easy, as we all know, and we
(1)_____ as much on what they seem to be telling us, as on the actual words they say.
Facial (2)_____ and tone of voice are obvious ways of showing our (3)_____ to
something, and it may well be that we unconsciously utter views that we are trying to
hide. The art of being tactful lies in (4)_____ these signals, realizing what the other
person is trying to say, and acting so that they are not embarrassed in any way. For
example, we may understand that they are above all reluctant to answer our question,
and so we stop pressing them. Body movements in general may also (5)_____
feelings, and interviewers often pay particular attention to the way a candidate for a
job walks into the room and sits down. However, it is not difficult to present the right
kind of appearance, while what many employers want to know relates to the
candidates character mannerisms, and psychological stability. This raises the (6)_____
questions of whether job candidates should be asked to complete psychological tests,
and the further problem of whether such tests actually produce (7)_____ results. For
many people, being asked to take part in such a test would be objectionable (8)_____
into their private lives. Quite (9)_____ from this problem, can such tests predict
whether a person is likely to be a (10)_____ employee or a valued colleague?
1.

A. estimate

2.
A. looks
3.
A. view
4.
A. taking down
5.
A. display
6.
A. awkward
7.
A. faithful
8.
A. invasion
9.
A. different
10. A. pedantic
conscientious

B. rely

C. reckon

D. trust

B. expression
C. image
D. manner
B. feeling
C. notion
D. reaction
B. putting across C. picking up
D. going over
B. indicate
C. imply
D. infer
B. risky
C. unpleasant
D. touchy
B. regular
C. reliable
D. predictable
B. intrusion
C. infringement D. interference
B. apart
C. away
D. except
B. particular
C. laborious
D.

Part 4: Read the passage and circle the best answer (A, B, C, or D) to each
question. [8 points]
In most discussions of cultural diversity, attention has focused on visible, explicit
aspects of culture, such as language, dress, food, religion, music , and social rituals.
Although they are important, these visible expressions of culture, which are taught
113
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

deliberately and learned consciously, are only the tip of the iceberg of culture. Much of
culture is taught and learned implicitly, or outside awareness. Thus, neither cultural
insiders nor cultural outsiders are aware that certain "invisible aspects of their culture
exist.
Invisible elements of culture are important to us. For example, how long we can be
late before being impolite, what topics we should avoid in a conversation, how we show
interest or attention through listening behavior, what we consider beautiful or ugly. These
are all aspects of culture that we learn and use without being aware of it. When we meet
other people whose invisible cultural assumptions differ from those we have learned
implicitly, we usually do not recognize their behavior as cultural in origin.
Differences in invisible culture can cause problems in cross-cultural relations.
Conflicts may arise when we are unable to recognize others behavioral differences as
cultural rather than personal. We tend to misinterpret other peoples behavior, blame
them, or judge their intentions or competence without realizing that we are experiencing
cultural rather than individual differences.
Formal organizations and institutions, such as schools, hospitals, workplaces,
governments, and the legal system are collection sites for invisible cultural differences. If
the differences were more visible, we might have less misunderstanding. For example, if
we met a man in a courthouse who was wearing exotic clothes, speaking a language
other than ours, and carrying food that looked strange, we would not assume that we
understood his thoughts and feelings or that he understood ours. Yet when such a man is
dressed similarly to us, speaks our language, and does not differ from us in other obvious
ways, we may fail to recognize the invisible cultural differences between us. As a result,
mutual misunderstanding may arise.
1. What is the main purpose of the passage?
A. To explain the importance of invisible aspects of culture.
B. To describe cultural diversity.
C. To point out that much of culture is learned consciously.
D. To explain why cross-cultural conflict occurs.
2. The word deliberately in bold in paragraph 1 is closest in meaning to ________.
A. slowly
C. intentionally

B. accurately
D. randomly

3. The phrase the tip of the iceberg in bold in paragraph 1 means that ________.
A. other cultures seem cold to us
B. visible aspects of culture are learned in formal institutions
C. we usually focus on the highest forms of culture
D. most aspects of culture cannot be seen
4. Which of the following was NOT mentioned as an example of invisible culture?
A. What topics to avoid in conversation
B. What food to eat in a courthouse
114
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

C. How late is considered impolite


D. How people express interest in what others are saying
5. The word those in bold in paragraph 2 refers to ________.
A. people from a different culture
B. invisible cultural assumptions
C. people who speak a different language
D. topics that should be avoided
6. It can be inferred from paragraph 3 that conflict results when ________.
A. people think cultural differences are personal
B. people compete with those from other cultures
C. one culture is more invisible than another culture
D. some people recognize more cultural differences than others
7. The author implies that institutions such as schools and workplaces ________.
A. are aware of cultural differences
B. teach their employees about cultural differences
C. reinforce invisible cultural differences
D. share a common culture
8. Which of the following would most likely result in misunderstanding?
A. Learning about our own culture in school
B. Unusual food being cooked by foreign visitors
C. Strange behavior from someone speaking a foreign language
D. Strange behavior from someone speaking our language
E. WRITING
I. Rewrite each sentence, beginning as shown or using the words in bracket, so that the
meaning stays the same. [10 points]
1. Collecting dolls from foreign countries is one of Janes interests.
Jane is

2. My boss works better when hes pressed for time.


The less time

3. Shirley didnt begin to read until she was eight.


It wasnt
.
115
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

4. She discovered eight new comets in the course of her work.


Her work resulted
.
5. We left quietly, so that we wouldnt disturb the children.
So as

6. When I picked up my pen, I found that the nib had broken.


-> On
.
6. Sheila has decided to take driving lessons. (HOW)
Sheila has decided
drive.
7. If I take the job, Ill have to move to London.( MEAN)
Taking the job
London.
8. Without your help, I would have given up years ago. (HADNT)
If it your help, I would have given up
years ago.
9. In her previous job, Maria was a picture restorer. (WORK AS)
-> Maria used .. .
10. She is a far more serious student now than she used to be. (STUDIES)
-> She used to.
11. Which of the two books would you prefer? (RATHER)
-> Which .?
12. Even if we dont like the idea, well have to go with him. (WHETHER)
->

.. .
II. Essay (10 pts): Should smoking be banned in public places?. Write a passage (150
200 words) giving your views. You can use the outline below:
Introduction: Set out the problem in general and state why it is controversial.
Body: Give your opinion, and reasons for it.
Give the other side of the argument and the reasons why it is false.
116
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

Conclusion: strongly restate the problem and your opinion.

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..

..
117
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

..

..

..

..

KEYS TO LUYN HSG 2010 2011


Practice 8 - 180 minutes
A. Listening (15 pts)
I. Listen to the recording and write the missing words: (lifelines- Intermediate
track 1, 2 CD1)
1. Marie Gregg and Jack Roberts are the (1).. on the expedition from London
to South (2).. .
2. Lulu McNulty , a fashion designer, is on the trip because her (3).............. told her
about the (4).. .
3. Paola Rossi is an (5). in a big (6) company. Paola likes (7)
but she likes a bit of (8). .
118
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

4. Istvan is a student. He is studying (9) at the University of


Budapest. He is on the trip because he wants to do something (10).
.
Your answers:
1. guides .
2. Africa
3. father.
place
5. accountant

4.

6. chemical.
psychology

9.

7. travelling
10. unusual

8. adventure

II. Listen to the conversation and answer the questions:


1. What does Colin do?

He is a computer programmer

2. What does Colin say about his job? He says its isnt the most intersting job in the
world, but its quite well- paid.
3. What is Sandra doing at Manchester university? Shes doing an MA in management...
4. Does Colin live in Oxford?

No, he doesnt.

5. Why does Sandra like cycling?

Because it keeps her fit.

B. Phonetics: Pick out the word whose stress pattern is different from that of the
others in each group.(5 pts)
1. A. obvious
2. A. situation
3. A. install
4. A. marvelous
4. A. informality

B. impolite

C. compliment

D. maximum

B. conversation C. equivalent
D. regulation
B. attract
C. approach
D. kidding
B. badminton
C. absolute
D. regretful
B. communication
C. environmental
D. dissatisfaction

II. VOCABULARY & GRAMMAR (15points)


Part 1: Circle the word or phrase (A, B, C or D) which best completes each
sentence. [15 points]
1. _________ shes got a job that she likes, shes a lot happier.
A. Since when

B. Just as

C. Now that

D. Just now

2. The . woman who is playing the violin is very talented.


A. red hair B. red-headed

C. red haired

D. red head

3. Im _________ aware of the need to obey the rules of the competition.


A. well

B. far

C. much

D. greatly

4. _________ goes the bus; now we will have to walk!


119
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. On time

B. At once

C. There

D. Early

5. It was impossible for her to tell the truth so she had to _________ a story.
A. invent

B. combine

C. manage

D. lie

6. Dave and I have _________ to meet at the bus station at 9 oclock.


A. confirmed

B. combined

C. appointed

D. arranged

7. A film directed by Steven Spielberg is likely success.


A. being a financial
financial

B. to be financially a

C. to be financiallyD. to be a

8. Shall I collect the tickets for you? . .


A. I think you shall

B. In my opinion, you are good

C. That would be a real help

D. No, I dont have tickets.

9. Having considered the problem for a while, she thought better _________ her first
solution.
A. to

B. than

C. from

D. of

10. Weve got time for a coffee, havent we?


A. Why not?B. A quick one may be C. Id prefer tea

D. Ill have tea, please.

11. It turned out that we _________ rushed to the airport as the plane was delayed by
several hours.
A. hadnt

B. should have

C. mustnt have

D. neednt have

C. catch

D. hold

12. Never _________ a gift horse in the mouth.


A. feel

B. look

13. Would you like a salad? .. .


A. Yes, make yourself at home B. May I take your order?
C. Italian, please
D. Its great!
14. Let me drive you home. . .
A. No problem B. Its not me C. No, dont worry. Im all right. D. No, I usually
drive home at five.
15. .. Shes the tall one in jeans.
A. Is she very tall? B. How is she?

C. What is she?

D. Which one is she?

Part 2: In each of the following sentences, four words or phrases have been
underlined. Circle the one word or phrase (A, B, C, or D) that would not be
appropriate. [5 points]
120
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

who has ever tried to pick up spilled mercury will agree that this element is
8. Someone
A
C
B

hard to handle
.
D
with
9. Some of the land in that region is soAwet and hot and covered
jungle that
B
a few people
live there
D .
C
in a few years twelve percents
,
of Canadians
will be
C
A
B

13. It has been estimated that


senior citizens
.
D

you
such
14. If one had thought about the alternatives, A would not have chosen
C a
B

difficult topic for a

term paper
.
D

15. It is essential that cancer

is diagnosed
as early as
and treated
possible in order
A
B

to assure
cure
a successful
.
C
D

Part 3: Supply the correct form of the words in brackets. [10 points]
1. I had only a day to visit all the tourist ___________. (ATTRACT)-> attractions
2. The more ___________ an event is, the better it will be remembered. (SIGNIFY)->
significant
3. He didnt pay the bill and now the electricity has been ___________. (CONNECT)-.
disconnected
4. What a terrible film. Its really ___________ in my views. (RATE) ->irrational
5. Theres ___________ dissatisfaction with the governments policies. (WIDE)->
widespread
6. They all cheered ___________ as their team came out. (ENTHUSIASM)->
enthusiastically
7. From my ___________, this would not be a very profitable venture. (STAND) ->
understanding
8. Hes so ___________! He just cant make up his mind! (DECIDE) -> indecisive
9. Are all those ___________ they put in food really necessary? (ADD)-> additives
10. I apologize for the delay in sending your order but we are at present.
(STAFF)-> understaffed

121
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

III. READING:
Part 1: Use the words in the box to fill in the blanks. [10 points]
3. settlement 9. standard
7. factors
5. invasions
4. empire
10. extent
8. directly
2. prospering
1.civilization 6.
age

Rome and the Roman had a huge impact on Western (1) ____________. Rome had
been (2) ____________ over many centuries, turning from a small (3) ____________
into a large (4) ____________. It had developed because of its large armies, great
rulers, and excellent engineers. It managed to withstand (5) ____________ from a
number of other empires, such as Persia and the Carthaginians. Rome continued to
develop over the centuries, reaching its greatest (6) ____________ in the third century
AD. The two (7) ____________ commonly attributed to the decline of the Roman
empire are Christianity and the military, though some believe these are not (8)
____________ responsible, but played a secondary role in the empires collapse. Other
historians believe that a decline in the (9) ____________ of living, as well as a decline
in morals, caused the eventual collapse of the empire. Whatever the reason, the (10)
____________ of the Roman empire was one of the greatest in human history and is
responsible for guiding the way people think , even to this day.
Part 2: Read the text below and decide which answer (A, B, C, or D) best fits each
space. Circle the letter. [10 points]
Interpreting the feelings of other people is not always easy, as we all know, and we
(1)_____ as much on what they seem to be telling us, as on the actual words they say.
Facial (2)_____ and tone of voice are obvious ways of showing our (3)_____ to
something, and it may well be that we unconsciously utter views that we are trying to
hide. The art of being tactful lies in (4)_____ these signals, realizing what the other
person is trying to say, and acting so that they are not embarrassed in any way. For
example, we may understand that they are above all reluctant to answer our question,
and so we stop pressing them. Body movements in general may also (5)_____
feelings, and interviewers often pay particular attention to the way a candidate for a
job walks into the room and sits down. However, it is not difficult to present the right
kind of appearance, while what many employers want to know relates to the
candidates character mannerisms, and psychological stability. This raises the (6)_____
questions of whether job candidates should be asked to complete psychological tests,
and the further problem of whether such tests actually produce (7)_____ results. For
many people, being asked to take part in such a test would be objectionable (8)_____
into their private lives. Quite (9)_____ from this problem, can such tests predict
whether a person is likely to be a (10)_____ employee or a valued colleague?
1.

A. estimate

B. rely

C. reckon

2.
3.
4.

A. looks
A. view
A. taking down

B. expression
C. image
B. feeling
C. notion
B. putting across C. picking up

D. trust
D. manner
D. reaction
D. going over
122

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

5.
A. display
B. indicate
C. imply
D. infer
6.
A. awkward
B. risky
C. unpleasant
D. touchy
7.
A. faithful
B. regular
C. reliable
D. predictable
8.
A. invasion (of) B. intrusion
C. infringement (su pha vo luat)D.
interference (in)
9.
A. different
B. apart
C. away
D. except
10. A. pedantic( too worried about small details or rules )
B. particular
C. laborious
D. conscientious (taking care to do things carefully and
correctly)
Part 3: Read the passage and circle the best answer (A, B, C, or D) to each
question. [8 points]
In most discussions of cultural diversity, attention has focused on visible, explicit
aspects of culture, such as language, dress, food, religion, music , and social rituals.
Although they are important, these visible expressions of culture, which are taught
deliberately and learned consciously, are only the tip of the iceberg of culture. Much of
culture is taught and learned implicitly, or outside awareness. Thus, neither cultural
insiders nor cultural outsiders are aware that certain "invisible aspects of their culture
exist.
Invisible elements of culture are important to us. For example, how long we can be
late before being impolite, what topics we should avoid in a conversation, how we show
interest or attention through listening behavior, what we consider beautiful or ugly. These
are all aspects of culture that we learn and use without being aware of it. When we meet
other people whose invisible cultural assumptions differ from those we have learned
implicitly, we usually do not recognize their behavior as cultural in origin.
Differences in invisible culture can cause problems in cross-cultural relations.
Conflicts may arise when we are unable to recognize others behavioral differences as
cultural rather than personal. We tend to misinterpret other peoples behavior, blame
them, or judge their intentions or competence without realizing that we are experiencing
cultural rather than individual differences.
Formal organizations and institutions, such as schools, hospitals, workplaces,
governments, and the legal system are collection sites for invisible cultural differences. If
the differences were more visible, we might have less misunderstanding. For example, if
we met a man in a courthouse who was wearing exotic clothes, speaking a language
other than ours, and carrying food that looked strange, we would not assume that we
understood his thoughts and feelings or that he understood ours. Yet when such a man is
dressed similarly to us, speaks our language, and does not differ from us in other obvious
ways, we may fail to recognize the invisible cultural differences between us. As a result,
mutual misunderstanding may arise.
1. What is the main purpose of the passage?
A. To explain the importance of invisible aspects of culture.
123
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

B. To describe cultural diversity.


C. To point out that much of culture is learned consciously.
D. To explain why cross-cultural conflict occurs.
2. The word deliberately in bold in paragraph 1 is closest in meaning to ________.
A. slowly
C. intentionally

B. accurately
D. randomly

3. The phrase the tip of the iceberg in bold in paragraph 1 means that ________.
A. other cultures seem cold to us
B. visible aspects of culture are learned in formal institutions
C. we usually focus on the highest forms of culture
D. most aspects of culture cannot be seen
4. Which of the following was NOT mentioned as an example of invisible culture?
A. What topics to avoid in conversation
B. What food to eat in a courthouse
C. How late is considered impolite
D. How people express interest in what others are saying
5. The word those in bold in paragraph 2 refers to ________.
A. people from a different culture
B. invisible cultural assumptions
C. people who speak a different language
D. topics that should be avoided
6. It can be inferred from paragraph 3 that conflict results when ________.
A. people think cultural differences are personal
B. people compete with those from other cultures
C. one culture is more invisible than another culture
D. some people recognize more cultural differences than others
7. The author implies that institutions such as schools and workplaces ________.
A. are aware of cultural differences
B. teach their employees about cultural differences
C. reinforce invisible cultural differences
D. share a common culture
8. Which of the following would most likely result in misunderstanding?
A. Learning about our own culture in school
B. Unusual food being cooked by foreign visitors
C. Strange behavior from someone speaking a foreign language
D. Strange behavior from someone speaking our language
124
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

E. WRITING
I. Rewrite each sentence, beginning as shown or using the words in bracket, so that the
meaning stays the same. [10 points]
1. Collecting dolls from foreign countries is one of Janes interests.
Jane is

2. My boss works better when hes pressed for time.


The less time

3. Shirley didnt begin to read until she was eight.


It wasnt
.
4. She discovered eight new comets in the course of her work.
Her work resulted
.
5. We left quietly, so that we wouldnt disturb the children.
So as

6. When I picked up my pen, I found that the nib had broken.


-> On
.
6. Sheila has decided to take driving lessons. (HOW)
Sheila has decided
drive.
7. If I take the job, Ill have to move to London.( MEANs)
Taking the job means ( that) Ill have to move London.
8. Without your help, I would have given up years ago. (HADNT)
If it your help, I would have given up
years ago.
9. In her previous job, Maria was a picture restorer. (WORK AS)
-> Maria used .. .
10. She is a far more serious student now than she used to be. (STUDIES)
125
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

-> She used to.


11. Which of the two books would you prefer? (RATHER)
-> Which .?
12. Even if we dont like the idea, well have to go with him. (WHETHER)
-> Whether e kile the idea or not, well .... .
II. Essay (10 pts): Should smoking be banned in public places?. Write a passage (150
200 words) giving your views. You can use the outline below:
Introduction: Set out the problem in general and state why it is controversial.
Body: Give your opinion, and reasons for it.
Give the other side of the argument and the reasons why it is false.
Conclusion: strongly restate the problem and your opinion.

..

..

..

..

..

..

..

..
126
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

..

..

..

..

..

..

..

..

127
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

Part 3: Choose from the list A-I the sentence which best summarizes each part (1-7)
of the article. There is one extra sentence which you do not need to use. There
is an example at the beginning (0). [7 points]
A It is worth paying more for less fat.
B Convenience food is often not as good as food cooked at home.
C Added ingredients may improve convenience products.
D Convenience food has some advantages.
E Convenience food is usually an expensive alternative.
F Convenience products are now available which are claimed to be healthier.
G You may often need to serve additional food.
H Some convenience products need careful storage and cooking.
I There is now a greater choice of convenience food.
CONVENIENCE FOOD
0

Technological advances have dramatically increased the quality and range of


convenience meals that are now available. Vacuum-packed or frozen pre-cooked meals
ready for the microwave, packets of soup, cake and sauce mixes, instant mashed potato
and frozen peas are just a few of the time-saving foods that many people now rely on.
1
Although pre-prepared meals save time, they may not always be as nutritious as those
prepared in your own kitchen. This is because each time they are heated they lose some
of their vitamins, and many heat-and-eat meals have already been cooked before they
are reheated. Convenience food also tends to contain more sugar, salt and fat than most
other food.
2
However, there are increasing numbers of so-called healthy meals, usually identified by
healthy eating symbols or the manufacturers own brand name for their low-calorie
products. Some labels mention reduced or controlled sodium, but these may still
contain considerable amounts of salt.
3

128
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A meal in a packet is a useful standby, especially in families who like to eat different
things at different times, and for people who work late. It is often cheaper than a
takeaway and a convenient alternative to cooking from scratch. And it saves on washing
up.
4
The healthy versions of most pre-prepared dishes are more expensive than their
standard equivalents, but may be a better choice if they are lower in fat. Levels of other
ingredients in the standard and healthy varieties are usually similar.
5
Although some ready-made foods are sold as complete meals, they are rarely a good
source of vegetables or starchy foods. It is a good idea, therefore, to add extra vegetables
or a salad along with a starchy food, such as brown rice or a whole meal roll.
6
Despite the fact that food manufacturers and retailers have improved hygiene and food
safety at many stages of the food chain, pre-cooked foods found in chill cabinets may
still be a source of food poisoning. Consumers should keep and prepare these foods with
great care to prevent the spread of bacteria. This means bringing food home as soon as
possible after purchase, keeping it in a refrigerator or freezer, following microwave
guidelines and making sure food is really hot before eating.
7
Although many people view additives with suspicion, they have their advantages. Their
presence is often vital if food is not to spoil, and many result in better taste, texture or
color. All additives are the subject of strict safety checks and allergic reactions are very
rare.

Phonetics:
1C 2D 3A 4B 5C
II. (1p for 1 correct answer x 10 = 10 points)
129
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

Writing:
II. 1.
2.
3..
4. 5.
6. 789. 10.

I. Complete the second sentence so that it has similar meaning to the first one.
71. An announcement of their engagement appeared in the local paper.
Their
engagement ...........................................................................................................................
............
72. The minister was interrupted just after starting his speech.
Hardly ...................................................................................................................................
.....................
73. Allan regretted asking Arthur to lend him 20.
Allan
wished....................................................................................................................................
...........
74. Parking is not permitted here.
You
arent......................................................................................................................................
.............
75. John asked if it was the blue one or the green she wanted.
Which .................................................................................................................................
....................
76. If Mike hadnt been interested, the trip would have been cancelled.
But.........................................................................................................................................
.....................
77. It was so late that nothing could be done.
It was
too..........................................................................................................................................
..........
78. Even though I admire his courage, I think he is foolish.
Much .....................................................................................................................................
.....................
130
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

79. That meal was excellent !


What......................................................................................................................................
.....................
80. Id prefer him not to have said all those embarrassing things about me.
Id
sooner ...................................................................................................................................
................

THI CHN HC SINH GII TRNG


LP 12 - THPT
MN THI: TING ANH
THI GIAN: 180 pht, khng k thi gian
giao
I. PHONETICS ( 1 point )
A. Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from the others.
1. A. great
B. bread
C. break
D. veil
2. A. foreign
B. continent
C. scholarship
D. almost
3. A.painted
B. looked
C. jumped
D. missed
4. A. boot
B. shoot
C. good
D. food
5. A. laugh
B. plough
C. cough
D. enough
6. A. measure
B. occasion
C. decision
D. mission
B. Pick out the word whose stress pattern is different from that of the others in each
group.
7. A. secure
B. caring
C. decent
D. aerial
8. A. confide
B. maintain
C. precede
D. swallow
9. A. curriculum
B. certificate
C. kindergarten
D.
inhabitant
10.A.inflation
B. intervention
C.investment
D.
inhabitant
Tr Li
1

10

II. VOCABULARY AND GRAMMAR


A. Choose the best answer from A , B, C or D to complete the following sentences. ( 3
points )
1. It is difficult for museums to find funds to protect the nations ..........
A. inheritance
B. heritage
C. possessions
D. legacy
131
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

2. Helen is very ........................ going to work in Germany.


A. excited about
B. excited for
C. excited with
D. excited to
3. Then, he...................something that his boss..................some time before.
A. was remembering/ said
B. had remembered/ said
C. remembered/ was saying
D. remembered/ had said
4. I had a good ______ of the exam result when he saw his daughters face.
A. report
B. thought
C. idea
D. news
5. ______ been diverted, they would have arrived early.
A. Had the plane not
B. Hadn't the plane
C. The plane had not
D. The plane not had
6. Harry must pay the money back . He must _________ .
A. pay it again
B. repay it
C. pay it
D. pay it once
more
7. Therere several means of mass communication. The newspaper is one, the television is
___ .
A. another
B. other
C. the other
D. the another
8. His father worked as a driver _____ the war.
A. between
B. among
C. when
D. during
9. My father often does _________with people from other countries in the region.
A. finances
B. business
C. affairs
D. economy
10. Im really sleepy today. I wish I _________ Bob to the airport late last night.
A. werent taking
B. hadnt had to take
C. didnt have to take
D. didnt take
11. Dont start the next page _________ you have finished the last test question.
A. when
B. while
C. until
D. since
12. I dont believe a word he said, I think he just made _________ that story .
A. out
B. off
C. down
D. up
13. Wild animals ______ in their natural habitat will have a better and longer life than
those which are kept in protected areas.
A. live
B. to live
C. living
D. lived
14. She _________ her husbands job for his ill health.
A. accused
B. blamed
C. caused
D. claimed
15. It's time you ________ harder for the next exam.
A. work
B. are working
C. worked
D.have
worked
16. To get a passport, he must send his birth ________ and to photos.
A. certificate
B. licence
C. paper
D. card
17. 'Is Marsha still here?' 'No. She was the first ______.
A. leaving
B. that she left
C. to leave
D.
in
leaving
18. _________you have no key, youll have to get back before I go out.
A. as
B.If
C. although
D. unless
132
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

19. How fast________ when the accident happened?


A. are you driving
B. were you driving
C. did you drive
D. had you driven
20. Their office consisted of three rooms, _____ was used as a conference room.
A. the largest of which
B. larger of which
C. the largest of them
D. largest
21. I'm sure it's not my fault that Peter found out what we were planning.
I don't remember ______ anyone about it.
A. to tell
B. being told
C. having told
D. to be
told
22. Is he _________ enough to take on so much responsibility ?
A. elderly
B. ancient
C. ripe
D. mature
23. Imagine you ________ a flight, would you have gone by train?
A. havent booked
C. dont book
B. hadnt booked
D. wont book
24. They had _________ ashtrays on the table.
A. Two square glass
C. square two glass
B. glass square two
D. two glass square
25. My teachers always encourage _______ hard at school.
A. to work
B. us to work
C. working
D. that we
work
26. John said if he ______ any money he me a drink.
A. had had - would have bought
B. had - would have bought
C. has had - would buy
D. has - will buy
27. I went to Spain on holiday ________, but I made a lot of friends there.
A. single
B. alone
C. lonely
D. free
28. Tom said, Please tell me about it. ________ if Ive heard the story before.
A. I stopped you
C. Ill stop you
B. Ive stopped you
D. Im stopping you
29. In Britain it is _______ for children to attend school between the ages of 5 and 16.
A. compulsory
B. obliged
C. enforced
D. made
30. They explained that they.a slight technical problem.
A. would have
B. were having
C. are having
D. have had
Tr Li
1
2
16

17

10

11

12

13

14

15

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

B. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one
133
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

that is not correct. (0,5 point)


1. Hardly he had entered the office when he realized that he had forgotten his office key.
A
B
C
D
2.There are few areas of human experience that have not been writing about.
A
B
C
D
3.I find that necessary to do something about traffic problems in our city.
A
B
C
D
4. It was in 1971 that transatlantic supersonic transportation became
A
B
C
commercially availability.
D
5.The computer-based tests will test your ability to understand spoken English, to read
A
B
nontechnical language, and writing correctly.
C
D
Tr Li
1
2
3
4
5
C. Write the correct forms of the words in brackets to fill in the gaps:(1point )
1.He .. this morning and was late for school.
(SLEEP)
2.All ... .should go to Room 12.
(APPLY)
3. Theres no .to the problem of the beginning of the universe. (SOLVE)
4. He doesnt agree with the . that there is a life on other planets. (BELIEVE)
5. It was very.. of you to sing so loud so late at night . ( THINK )
Tr Li
1

III. READING ( 3points)


A. Choose the word or phrase - A, B, C or D - that best fits the blank space in the
following passage.
FUN AND GAMES
Do you think computer games is just for kids? Then you should think again. You
might be (1) ______ to learn that the game industry now (2) ______ more money than
Hollywood. (3) ______ a family buys a new PC, all they really want to do is to play
games.
It is hardly surprising that video gaming has (4) ______ one of the most popular (5)
______ of entertainment today. A good game is like a good film; it will hold your (6)
______, capture your imagination and play with your emotions.
134
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

The big (7) ______, however, is that watching a movie is a passive (8) ______. You
have no say in how the plot (9) ______ or which characters dominate the story. With
computer games, you direct the (10) ______ and that is what makes them so exciting.
Finding the (11) ______ game is likely to signal the beginning of a lasting love (12)
______ with the interactive (13) ______ of make-believe.
It is (14) ______ to think of gaming as something simply for children and teenagers.
In fact, the (15) ______ growth area of the market is the 25-35 age group.
1. A. concerned
B. admired
C. startled
D. surprised
2. A. has
B. makes
C does
D. gains
3. A. As soon as
B. as well as
c. As far as
D. As long as
4. A. begun
B. grown
C. become
D. sounded
5. A. makes
B. branches
C. shapes
D. forms
6. A. gaze
B. attention
C. breath
D. control
7. A. gap
B. variety
C. difference
D. direction
8. A. pastime
B. task
C. routine
D. employment
9. A. becomes
B. produces
C. turns
D. develops
10.A. movement
B. change
C. action
D. performance
11.A. accurate
B. right
C. complete
D. proper
12.A. affair
B. story
C. secret
D. match
13.A. region
B. area
C. society
D. world
14.A. immoral
B. wrong
C. false
D. dishonest
15.A. longest
B. widest
C. biggest
D. deepest
Tr Li
1
2

10

11

12

13

14

15

B. Read the passage carefully, then choose the correct answer.


ASIAN GAMES
The Asian Games, also called the Asiad, is a multi-sport event held every four years
among athletes from all over Asia. The games are regulated by the Olympic Council of
Asia (OCA) under the supervision of the International Olympic Committee (IOC).
Medals are awarded in each event, with gold for first place, silver for second and bronze
for third, a tradition which started in 1951. The Asian Games are dominated by the
People's Republic of China.
Competitors are entered by a National Olympic Committee (NOC) to represent their
country of citizenship. National anthems and flags accompany the medal ceremonies,
and tables showing the number of medals won by each country are widely used. In
general only recognized nations are represented, but a few nonsovereign countries are
allowed to take part. The special case of Taiwan was handled by having it compete as
Chinese Taipei, due to the political status of Taiwan.
The 15th Asian Games were held in Doha, Qatar from December 1 to
135
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

December 15, 2006. The 16th Asian Games will be held in Guangzhou, China in 2010.
1. Which of the following is true?
a. The Asian Games are held every year.
b. The International Olympic Committee is the founder of the Asiad.
c. The first gold medals were given to, the winning athletes in 1951.
d. The Olympic Council of Asia organizes the Games.
2. The People's Republic of China _______.
a. is the strongest in the Asian Games
b. is the host of the Asian Games
c. is not allowed to take part in the Games
d. refuse to enter the Games
3. In the medal ceremonies _______.
a. the competitors are entered to represent their country of citizenship.
b. national anthems are played
c. the number of medals won by each country is first announced
d. the winners are given a string of 'flowers
4. Which of the following is not true of the right to participate in the Asian Games?
a. Only recognized nations are allowed to take part.
b. Almost every nation can take part in the Games.
c. Non-sovereign countries are also allowed to participate.
d. All are correct.
5. Which of the following is not true according to the passage?
a. Qata was the host country in the 15th Asian Games.
b. The 16th Asian Games will take place in China.
c. Taiwan was not allowed to take part in the 15th Asian Games because of its
political status.
d. During the Asian Games, athletes from all over Asia come together. to compete.
Tr Li
1

IV. WRITING: Write a second sentence so that it has similar meaning to the first.
(1,5points)
1. It is disappointing that we haven't heard from Molly.
We
are
.
2. He wished he had invited her to his birthday party.
He regretted
...
3. When she saw the dog coming towards her, she quickly crossed the road.
136
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

Seeing

4. 'You'd better not waste your time, Betty,' Tom said.


Tom
...
5. 'It was nice of you to invite me to your birthday party. Thanks very much.'
Mike thanked

6. Rita is exhausted today because she didn't get any sleep last night.
.........
...
7. I live in the town not far from the capital.
The town
8. I did not know what would happen, and I did not care what would happen.
I neither
.
9. The police think the burglar got in through the bathroom window.
The burglar

10. We cant possibly work in this noise.


Its

TRNG
MNG BI

THPT

P N THI CHN HC SINH GII


TRNG
LP 12 - THPT
137

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

MN THI: TING ANH


I. PHONETICS ( 1 point )( mi cu ng 0,1 im)
1
B

2
D

3
A

4
C

5
B

6
A

7
A

8
D

9
C

10
B

II. VOCABULARY AND GRAMMAR


A. Choose the best answer from A , B, C or D to complete the following sentences. ( 3
points ) (mi cu ng 0,1 im)
1
B
16
A

2
A
17
C

3
D
18
A

4
C
19
B

5
A
20
A

6
B
21
C

7
A
22
D

8
D
23
B

9
B
24
A

10
B
25
B

11
C
26
A

12
D
27
B

13
C
28
C

14
B
29
A

15
C
30
B

B.From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one
that is not correct. (0,5 point) (mi cu ng 0,1 im)
1
2
3
4
5
A:hardly had he
D:written
A: find it
D: available
C: to write
C. Write the correct forms of the words in brackets to fill in the gaps:(1point ) (mi cu
ng 0,2 im)
1
overslept

2
applicants

3
solution

4
belief

5
thoughtless

III. READING ( 3points) (mi cu ng 0,15 im)


A.Choose the word or phrase - A, B, C or D - that best fits the blank space in the
following passage.
1
D

2
B

3
A

4
C

5
D

6
B

7
C

8
A

9
D

10
C

11
B

12
A

13
D

14
B

15
C

B. Read the passage carefully, then choose the correct answer.


1
C

2
A

3
B

4
A

5
C
138

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

IV. WRITING: Write a second sentence so that it has similar meaning to the first.
(1,5points) (mi cu ng 0,15 im)
1. It is disappointing that we haven't heard from Molly.
We are disappointed not to hear from Molly
2. He wished he had invited her to his birthday party.
He regretted not inviting/ not having invited her to his birthday party.
3. When she saw the dog coming towards her, she quickly crossed the road.
Seeing the dog coming towards her, she quickly crossed the road.
4. 'You'd better not waste your time, Betty,' Tom said.
Tom advised Betty not to waste her time.
5. 'It was nice of you to invite me to your birthday party. Thanks very much.'
Mike thanked me/ us for inviting him to myI our birthday party.
6. Rita is exhausted today because she didn't get any sleep last night.
Rita wouldn't be exhausted today if she had gotten some sleep last night.
7. I live in the town not far from the capital.
The town which I live in is not far from the capital./The town in which I live is not far
from the capital.
8. I did not know what would happen, and I did not care what would happen.
I neither knew nor cared what would happen.
9. The police think the burglar got in through the bathroom window.
The burglar is thought to have gotten in through the bathroom window (by the police).
10. We cant possibly work in this noise.
Its impossible for us to work in this noise

139
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

I. PHONETICS ( 1 point )
A. Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from the others.
1. A. great
B. bread
C. break
D. veil
2. A. foreign
B. continent
C. scholarship
D. almost
3. A.painted
B. looked
C. jumped
D. missed
4. A. boot
B. shoot
C. good
D. food
5. A. laugh
B. plough
C. cough
D. enough
6. A. measure
B. occasion
C. decision
D. mission
B. Pick out the word whose stress pattern is different from that of the others in each
group.
7. A. secure
B. caring
C. decent
D. aerial
8. A. confide
B. maintain
C. precede
D. swallow
9. A. curriculum
B. certificate
C. kindergarten
D.
inhabitant
10.A.inflation
B. intervention
C.investment
D.
inhabitant
Tr Li
1

10

II. VOCABULARY AND GRAMMAR


A. Choose the best answer from A , B, C or D to complete the following sentences. ( 3
points )
1. It is difficult for museums to find funds to protect the nations ..........
A. inheritance
B. heritage
C. possessions
D. legacy
2. Helen is very ........................ going to work in Germany.
A. excited about
B. excited for
C. excited with
D. excited to
3. Then, he...................something that his boss..................some time before.
A. was remembering/ said
B. had remembered/ said
C. remembered/ was saying
D. remembered/ had said
4. I had a good ______ of the exam result when he saw his daughters face.
A. report
B. thought
C. idea
D. news
5. ______ been diverted, they would have arrived early.
A. Had the plane not
B. Hadn't the plane
C. The plane had not
D. The plane not had
6. Harry must pay the money back . He must _________ .
A. pay it again
B. repay it
C. pay it
D. pay it once
more
7. Therere several means of mass communication. The newspaper is one, the television is
___ .
140
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. another
B. other
C. the other
D. the another
8. His father worked as a driver _____ the war.
A. between
B. among
C. when
D. during
9. My father often does _________with people from other countries in the region.
A. finances
B. business
C. affairs
D. economy
10. Im really sleepy today. I wish I _________ Bob to the airport late last night.
A. werent taking
B. hadnt had to take
C. didnt have to take
D. didnt take
11. Dont start the next page _________ you have finished the last test question.
A. when
B. while
C. until
D. since
12. I dont believe a word he said, I think he just made _________ that story .
A. out
B. off
C. down
D. up
13. Wild animals ______ in their natural habitat will have a better and longer life than
those which are kept in protected areas.
A. live
B. to live
C. living
D. lived
14. She _________ her husbands job for his ill health.
A. accused
B. blamed
C. caused
D. claimed
15. It's time you ________ harder for the next exam.
A. work
B. are working
C. worked
D.have
worked
16. To get a passport, he must send his birth ________ and to photos.
A. certificate
B. licence
C. paper
D. card
17. 'Is Marsha still here?' 'No. She was the first ______.
A. leaving
B. that she left
C. to leave
D.
in
leaving
18. _________you have no key, youll have to get back before I go out.
A. as
B.If
C. although
D. unless
19. How fast________ when the accident happened?
A. are you driving
B. were you driving
C. did you drive
D. had you driven
20. Their office consisted of three rooms, _____ was used as a conference room.
A. the largest of which
B. larger of which
C. the largest of them
D. largest
21. I'm sure it's not my fault that Peter found out what we were planning.
I don't remember ______ anyone about it.
A. to tell
B. being told
C. having told
D. to be
told
22. Is he _________ enough to take on so much responsibility ?
A. elderly
B. ancient
C. ripe
D. mature
23. Imagine you ________ a flight, would you have gone by train?
A. havent booked
C. dont book
B. hadnt booked
D. wont book
141
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

24. They had _________ ashtrays on the table.


A. Two square glass
C. square two glass
B. glass square two
D. two glass square
25. My teachers always encourage _______ hard at school.
A. to work
B. us to work
C. working
D. that we
work
26. John said if he ______ any money he me a drink.
A. had had - would have bought
B. had - would have bought
C. has had - would buy
D. has - will buy
27. I went to Spain on holiday ________, but I made a lot of friends there.
A. single
B. alone
C. lonely
D. free
28. Tom said, Please tell me about it. ________ if Ive heard the story before.
A. I stopped you
C. Ill stop you
B. Ive stopped you
D. Im stopping you
29. In Britain it is _______ for children to attend school between the ages of 5 and 16.
A. compulsory
B. obliged
C. enforced
D. made
30. They explained that they.a slight technical problem.
A. would have
B. were having
C. are having
D. have had
Tr Li
1
2
16

17

10

11

12

13

14

15

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

B. From the four underlined words or phrases (A), (B), (C), or (D), identify the one
that is not correct. (0,5 point)
1. Hardly he had entered the office when he realized that he had forgotten his office key.
A
B
C
D(hardly had
he)
2.There are few areas of human experience that have not been writing about.
A
B
C
D (written)
3.I find that necessary to do something about traffic problems in our city.
A (find it)
B
C
D
4. It was in 1971 that transatlantic supersonic transportation became
A
B
C
commercially availability.
D (available)
5.The computer-based tests will test your ability to understand spoken English, to read
A
B
142
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

nontechnical language, and writing correctly. (to write)


C
D
Tr Li
1
2
3

C. Write the correct forms of the words in brackets to fill in the gaps:(1point )
1.He .. this morning and was late for school.
(SLEEP)
overslept
2.All ... .should go to Room 12.
(APPLY)
applicants
3. Theres no .to the problem of the beginning of the universe. (SOLVE)
solution
4. He doesnt agree with the . that there is a life on other planets. (BELIEVE)
belief
5. It was very.. of you to sing so loud so late at night . ( THINK ) thoughtless
Tr Li
1
2
3
4
5
III.READING ( 3points)
A.Choose the word or phrase - A, B, C or D - that best fits the blank space in the
following passage.
FUN AND GAMES
Do you think computer games is just for kids? Then you should think again. You
might be (1) ______ to learn that the game industry now (2) ______ more money than
Hollywood. (3) ______ a family buys a new PC, all they really want to do is to play
games.
It is hardly surprising that video gaming has (4) ______ one of the most popular (5)
______ of entertainment today. A good game is like a good film; it will hold your (6)
______, capture your imagination and play with your emotions.
The big (7) ______, however, is that watching a movie is a passive (8) ______. You
have no say in how the plot (9) ______ or which characters dominate the story. With
computer games, you direct the (10) ______ and that is what makes them so exciting.
Finding the (11) ______ game is likely to signal the beginning of a lasting love (12)
______ with the interactive (13) ______ of make-believe.
It is (14) ______ to think of gaming as something simply for children and teenagers.
In fact, the (15) ______ growth area of the market is the 25-35 age group.
1.A. concerned
B. admired
C. startled
D. surprised
2.A. has
B. makes
C does
D. gains
3.A. As soon as
B. as well as
c. As far as
D. As long as
4.A. begun
B. grown
C. become
D. sounded
5.A. makes
B. branches
C. shapes
D. forms
6.A. gaze
B. attention
C. breath
D. control
143
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

7.A. gap
8.A. pastime
9.A. becomes
10.A. movement
11.A. accurate
12.A. affair
13.A. region
14.A. immoral
15.A. longest
Tr Li
1
2

B. variety
B. task
B. produces
B. change
B. right
B. story
B. area
B. wrong
B. widest
4

C. difference
C. routine
C. turns
C. action
C. complete
C. secret
C. society
C. false
C. biggest
7

10

D. direction
D. employment
D. develops
D. performance
D. proper
D. match
D. world
D. dishonest
D. deepest
11

12

13

14

15

B. Read the passage carefully, then choose the correct answer.


ASIAN GAMES
The Asian Games, also called the Asiad, is a multi-sport event held every four years
among athletes from all over Asia. The games are regulated by the Olympic Council of
Asia (OCA) under the supervision of the International Olympic Committee (IOC).
Medals are awarded in each event, with gold for first place, silver for second and bronze
for third, a tradition which started in 1951. The Asian Games are dominated by the
People's Republic of China.
Competitors are entered by a National Olympic Committee (NOC) to represent their
country of citizenship. National anthems and flags accompany the medal ceremonies,
and tables showing the number of medals won by each country are widely used. In
general only recognized nations are represented, but a few nonsovereign countries are
allowed to take part. The special case of Taiwan was handled by having it compete as
Chinese Taipei, due to the political status of Taiwan.
The 15th Asian Games were held in Doha, Qatar from December 1 to
December 15, 2006. The 16th Asian Games will be held in Guangzhou, China in 2010.
1.Which of the following is true?
a. The Asian Games are held every year.
b. The International Olympic Committee is the founder of the Asiad.
c. The first gold medals were given to, the winning athletes in 1951.
d. The Olympic Council of Asia organizes the Games.
2.The People's Republic of China _______.
a. is the strongest in the Asian Games
b. is the host of the Asian Games
c. is not allowed to take part in the Games
d. refuse to enter the Games
3.In the medal ceremonies _______.
a. the competitors are entered to represent their country of citizenship.
144
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

b. national anthems are played


c. the number of medals won by each country is first announced
d. the winners are given a string of 'flowers
4.Which of the following is not true of the right to participate in the Asian Games?
a. Only recognized nations are allowed to take part.
b. Almost every nation can take part in the Games.
c. Non-sovereign countries are also allowed to participate.
d. All are correct.
5.Which of the following is not true according to the passage?
a. Qata was the host country in the 15th Asian Games.
b. The 16th Asian Games will take place in China.
c. Taiwan was not allowed to take part in the 15th Asian Games because of its
political status.
d. During the Asian Games, athletes from all over Asia come together. to compete.
Tr Li
1

IV. WRITING: Write a second sentence so that it has similar meaning to the first.
(1,5points)
1. It is disappointing that we haven't heard from Molly.
We are disappointed not to hear from Molly
2. He wished he had invited her to his birthday party.
He regretted not inviting/ not having invited her to his birthday party.
3. When she saw the dog coming towards her, she quickly crossed the road.
Seeing the dog coming towards her, she quickly crossed the road.
4. 'You'd better not waste your time, Betty,' Tom said.
Tom advised Betty not to waste her time.
5. 'It was nice of you to invite me to your birthday party. Thanks very much.'
Mike thanked me/ us for inviting him to myI our birthday party.
6. Rita is exhausted today because she didn't get any sleep last night.
Rita wouldn't be exhausted today if she had gotten some sleep last night.
7. I live in the town not far from the capital.
The town which I live in is not far from the capital./The town in which I live is not far
from the capital.
8. I did not know what would happen, and I did not care what would happen.
I neither knew nor cared what would happen.
9. The police think the burglar got in through the bathroom window.
The burglar is thought to have gotten in through the bathroom window (by the police).
10. We cant possibly work in this noise.
Its impossible for us to work in this noise
145
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

CHNH THC
Mn:
TING ANH - (Vng 1)
Thi gian: 150 pht (khng k thi gian giao )
IM
........................
NHN XT PHCH
...........................
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------I. VOCABULARY & GRAMMAR ( 35 points)
Part 1: Choose the word or phrase which best completes each sentence. Circle the letter
A, B, C or D next to the correct word or phrase.
1. We don't allow ................. in the classrooms.
A. people smoke
B. smoke
C. people to smoke D. to smoking
2. What a dangerous thing to do! You .................. have been killed!
A. may
B. can
C. must
D. might
3. By the time I applied, all the hoilday vouchers ................. used up.
A. had been
B have been
C. were
D. are
4. I felt as if I ................... a confidence.
A. have betrayed B. would betray
C. had betrayed D. am betraying
5. The candidate ..................... to have withdrawn her application.
146
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. claimed
B. said
C. denied
D. reported
6. How could you have .......................... him for your brother?
A. confused
B. considered
C. thought
D. mistaken
7. It is vital that we .................... a change in people's attitudes.
A. bring down
B. bring back
C. bring about
D. look after
8. We'll have to ................... down the options before coming to a decision.
A. slow
B. narrow
C. bring
D. wind
9. The grocer's shop ................... since the supermarket opened.
A. closed
B. has closed
C. has been closing D. is closed
10. In ten year's time the population of the world...................... to 500 million.
A. grows
B. is growing
C. has grown
D. will have grown
Part 2: Read the text below. Use the words given in capitals at the end of each line to
form a word that fits in the space in the same line
My ideal job
One thing I know is that I wouldn't like to have an occupation
OCCUPY
that has anything to do with physics, (1) .................................. or maths;
CHEMIST
I am not the (2) .................................. type at all. In fact at school, I was a
SCIENCE
complete (3) .................................. in these subjects. Neither am I very
FAIL
good at dealing with people, nor am I (4) .................................., so jobs
in
AMBITION
business, administration and (5) .................................. don't really interest
MANAGE
me either. Moreover I find it (6) .................................. to be surrounded by
IRRITATE
a lot of people; I would much rather have a job involving creative
work or (7) .................................. skills of some sort. I'd like to have the
ART
chance to work outdoors (8) .................................. and perhaps do a bit
of
OCCASION
travelling too. I am not (9) .................................. concerned about becoming
PARTICULAR
rich but I would like to have a (10) .................................. income - enough
REASON
to live comfortably.
Part 3: Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only
one word in each space. After each space you are given a clue to the kind of word that is
missing.
Regrets
Most of us (0) are always forgetting important dates, apart
(1).........................................
( preposition) the lucky few (2) .................................. (relative pronoun) are blessed with
a good memory or the ability to organize (3) .................................. (reflexive pronoun) so
they don't forget important obligations. How many times (4) ..................................
(auxiliary verb) we all said, "I wish I had remembered!" How (5) ..................................
(adverb of frequency) have we offended people by failing to remember
147
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

(6) .................................. (pronoun) birthdays or name days?


(7) .................................. (conjunction) they say it doesn't matter, we know, deep down,
that we (8) ..................................(auxiliary verb) hurt their feelings. We can always try to
make it (9) .................................. (preposition) to them next time but unfortunately the
damage has (10) .................................. (auxiliary verb) done and our relationship with
that person (11) .................................. (modal verb, future) never quite be the same again.
On the other hand, we sometimes do (12) .................................. (very or too?) much for
someone else because we want to please them and then feel we have damaged
(13) .................................. (pronoun) own interests in doing so. When friends
(14) .................................. ( auxiliary verb) involved we may find it difficult to say "no"
when they ask us to (15) .................................. ( do or make?) them a favour, but true
friendship should mean that we can say "no" without risk to relationship.
II. READING (35 points)
Part 1: Read the text about booking a flight and put the following sentences in the correct
order. There is one sentence that you don't need to use. Write the letters A, B, C, ... next
to the numbers. Number 1 has been done for you as an example.
When you want to book a flight to a certain place, visit your nearest travel agent.
Tell the travel agent the date when you want to travel and the destination to which you
want to go. The travel agent will then type the information into a small computer. After
checking everything on the computer screen, he/she will send the information to a central
computer. The central computer contains all information about bookings and
destinations, and sends a reply, showing which are the most suitable flights. It also shows
whether the flights are fully booked or not. The information which is now shown on the
small computer screen is continually changing as other bookings are made in other parts
of the world.
The travel agent now types in your booking, then the computer will ask for your
name and address as well as for certain other information. It will also ask how you will
pay for your ticket (by cheque or by credit card). Next the computer confirms the
booking and makes a request for payment. When you have paid for your ticket, the travel
agent types the information into the computer as well. Finally, some computers print out
a ticket before you leave the travel agents.
A. Details about the flights and seats available are sent back.
B. The computer then wants information about the method of payment.
C. The tickets are issued either at that time or later.
D. The computer asks for personal details.
E. Make your request to the travel agent and give him/her all the details.
F. Your request is then checked and sent to the main computer.
G. Go to a travel agent.
H. The computer asks for payment.
I. The computer asks for the flight number.
148
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

J. The travel agent fills your initial request into a small computer.
K. The booking is typed into the small computer.
L. The booking is confirmed.
1. G 2........
3.........
4.........
5.........
6.........
7......... 8.........
9.........
10......... 11.........
Part 2: Read the passage about opinion polls and find which words in the passage can be
replaced by the words below? Write the correct word from the passage in each blank.
Number one has been done for you as an example.
People often laugh at opinion polls and remember the times when they were slightly
incorrect. However, they often forget all the times when they were accurate. A poll
should be conducted very carefully and should sample a cross-section of the population.
The cross-section should be selected very carefully so that the right balance of ages,
sexes and social classes can be achieved. At first it was very difficult for many people to
accept that sample of one or two thousand could reflect accurately the views of millions
but polls have now proved themselves. However, polls should not claim to do what they
are not intended to. The findings should always be examined very carefully before
predictions are made with any degree of certainty.
1. mixture
2. chosen
3. meant
4. a little
5. forecasts
6. represent ....cross-section....
7. carried out
8. results
9. opinions
10. wrong
11. studied ..................................
..................................
..................................
.................................. ..................................
Part 3: Fill in each numbered space with ONE suitable word
The world of dreams
Most people feel that when they dream, they (0) are carried off to another world.
(1)...........................the contrary, dreams are often connected (2) ................... our daily
lives.
(3) ......................... our whole mind (4)........................ filled with something, when we
149
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

are either very upset (5)..................... when we are in good spirit, a dream will represent
(6)...................... reality in symbols. It is often said that we benefit (7) ......................
dreams because they help the spirit to heal itself. when things
(8)...............................wrong. Dreams are therefore (9) ....................... kind of escape,
almost a holiday from (10) ...................... life, with its fears and responsibilities . It is,
(11) ....................., a strange (12) ............................ of holiday because whether we have
a wonderful time or whether it turns (13) .................... to be a nightmare, we quickly
forget it. Most dreams disappear forever, (14) ......................... you are one of those
people disciplined enough to write (15) ........................ down as soon as you wake up.
III. WRITING (30 points)
Part 1: Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first
sentence.
1. I won't be able to go on holiday if my parents don't give me the money.
Unless...
2. Jeanne inherited all her uncle's money because she had looked after him all his life .
As ...
3. The boy wasn't allowed to have any friends, so he became an introvert.
Deprived ...?
4. What a pity these shops close at lunch-time.
I wish ...
5. I read about the closure of the factory only yesterday.
It .........................................................................
6. We didn't go to the theatre. We stayed at home.
We stayed ..
7. I believe the company may well make a profit this year.
I wouldnt be
8. I wasn't surprised when they refused to pay me.
As I ...
9. It probably takes at least six hours to drive to Glasgow from here.
It's ...
10. They estimated the price, including all the costs.
Taking ...
11. He always chairs the meeting because he is the managing director.
As...
12. It was such an appalling sight that we reeled back in horror .
So ...
13 We like pasta but we don't have it everyday.
Although ...?
14. If someone had called the fire-brigade immediately, the tragedy might have been
avoided .
If the ...
150
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

15. It's impossible that we stayed at the same hotel, in that case.
We
Part 2: Read the text below and look carefully at each line. Some of the lines are correct,
and some have a word which should not be there. If a ). If a line has a word which should
not line is correct, put a tick ( be there, write the word.
......... The stadium is only a few minutes away from where I live so I usually 0.......
go to the matches on the foot. I put on my team's colours and set off with a
00.....the........
couple of friends from work. I always feel a sense of excitements as I turn
1....................
to the corner and the tall floodlights come into view at the top of the main 2...................
stand of the stadium. By the time we will get to the stadium, there are big 3...................
enough crowds, all heading in the same direction. As soon as we get
4.................
inside, the chanting begins and the suspense builds up. I have been to a lot
5...................
of games which were utterly boring: the weather was such cold and drizzly
6................... and the game finished in a goal-less draw. After going games like that,
some 7....................
fans expressed their disappointment through acts of violence but I just look ahead
8...............
to the next game. Violence on and off of the pitch is the biggest problem in
9...............
football, but the behaviour of some of the stars also gives the game a bad name.
10..............
If we take Maradona of Argentina: he was, as everyone knows it, a great
11..............
player but he got involved with drugs and was excluded from the 1994 World
12..............
Cup after he failing a drugs test. Another of the greatest players was the
13..............
Englishman George Best, but again the pressure of being a star was too great
14..............
for him. He turned up to drink and retired when he was only twenty-six.
15.............

- THE END S GIO DC V O TO

K THI CHN HC SINH GII TNH


151

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

THA THIN - HU
LP 12 THPT NM HC 2004 - 2005
***
----------------------------------------------------- CHNH THC
Mn:
TING ANH - (Vng 1)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------HNG DN CHM
I. VOCABULARY & GRAMMAR:
35 points
Part 1. (10 points) one point for each correct answer
Q # 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Key C D A C A D C B B D
Part 2.
(10 points)
1. chemistry 3. failure
5. management
7. artistic
2. scientific 4. ambitious
6. irritating
8. occasionally
Part 3. (15 points) one point for each correct answer
1. from 2. who 3. themselves 4. have 5. often 6. their
8. have 9. up 10. been
11. can 12. too 13 our
II. READING: 35 points
Part 1: ( 10 points) one point for each correct answer
2. E
3. J
4. F
5. A
7. D
8. B
9. L
10. H

9. particularly
10. reasonable
7. although
14. are
15. do
6. K
11. C

Part 2.
( 10 points) : 1 point for each correct word
2. selected
3. intended
4. slightly
5. predictions
6. reflect
7. conducted
8. finding
9. views
10. incorrect
11. examined
Part 3
( 15 points) : 1 point for each correct word
1. on
2. to 3. when/if 4. is
5. or 6. this 7. from 8. go 9. a
10. real
11. however
12. type/sort/kind 13 out 14. unless
15. them
III. WRITING (30 points)
Part 1 . (15 points)
1.Unless my parents give me the money, I won't be able to go on holiday.
2. As Jeanne had looked after her uncle all his life, she inherited all his money.
3. Deprived of friends, the boy became an introvert.
4. I wish these shops opened at lunch-time.
5. It was only yesterday that I read about the closure of the factory.
6. We stayed at home instead of going to the theatre
7. I wouldnt be surprised if the company made a profit this year.
8. As I (had) expected, they refused to pay me.
9. It's probably at least a six-hour drive to Glasgow from here.
10. Taking all the costs into account, they estimated the price.
152
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

11. So appalling was the sight that we reeled back in horror.


12. As (he's the) managing director, he always chairs the meeting.
13. Although we like pasta, we don't have it everyday.
14. We can't have stayed at the same hotel, in that case.
15. If the fire brigade had been called immediately, the tragedy might have been avoided.
Part 2.
(20 points)
.........................
9.....of.......................

1...
........................
2....to.........................
10...
3....will............................ 11....it.....................
..............
4.... enough............... 12.....
......................
13.....he....................
5....
...................... .
6.....such........
14.....
7.....going......................... 15.....up....................
.................

8....

Total marks: 100


---------------------------------------------UBND TNH THA THIN HU
S GIO DC V O TO

K THI CHN HC SINH GII TNH


LP 12 THPT NM HC 2004 - 2005

***
----------------------------------------------------- CHNH THC
Mn:
TING ANH - (Vng 2)
Thi gian: 150 pht (khng k thi gian giao )
IM
........................
NHN XT PHCH
............................
----------------------------------------------------------------------------------------------------------153
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

---------I. LISTENING. (20 points)


Part 1: Listen to the phone-in. Number the opinions in the order that you hear them.
Which two opinions are not expressed. You will hear the recording twice.
A. It is difficult to control what children watch.
B. Children can tell the difference between fantasy and reality.
C. Television should show real life.
D. people should be allowed to watch anything they want.
E. There's too much bad language on TV.
F. There's too much unnecessary violence on TV.
G. Only sick people watch violence film.
H. People blame TV for violence so that they can censor it.
I. Children naturally act out scenes from films and TV programmes.
K. Children need to learn that life isn't always pleasant.
Answers:
1.........
2.........
3. .........
7. .........
8. .........
The two opinions not expressed are:

4. .........
9. .........

5. .........

6. .........

10.........

Part 2: Listen to five situations and complete the table. You will hear the recording twice.
Situation Problem Action offered Choice
1
replacement or refund?
2
smoked salmon
3 left gloves behind
4
put in new battery?
5 dented car
III. VOCABULARY & GRAMMAR (25 points)
Part 1: Choose the best answer to complete each sentence. Circle the letter next to the
answer you choose.
1. These figures give you some idea of the cost of .. your car for one year.
A. controlling
B. handling
C. managing
D. maintaining
2. It can take up to three months to .. a man to do this specialist work.
A. guide
B. raise
C. train
D. learn
3. In todays paper it .. that we shall have an election this year.
A. says
B. admits
C. expresses
D. proposes
4. I had to pay .. on a carpet I bought in through the Customs today.
A. taxes
B. rates
C. fines
D. duty
5. Tropical diseases are comparatively .. in Europe.
154
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. scarce
B. rare
C. slight
D. few
6. The .. charged by the architect for the plans of the new building were unusually
high.
A. hire
B. price
C. fees
D. sum
7. It takes a great deal of .. for the class to make a trip abroad.
A. arrangement
B. organisation
C. expense
D. business
8. You shouldnt eat so many sweets. Theyre .. for you.
A. bad
B. unhealthy
C. unsuitable
D. disagreeable
9. I wondered whether you would like to .. to the theatre tomorrow.
A. visit
B. go away
C. go out
D. walk out
10. Do you think he is .. of doing the job?
A. capable
B. competent
C. able
D. suited
Part 2: Use the correct forms of the words in the brackets to complete the passage below.
Centuries ago, when gold coins (1) (exclusive) .. were used as
the money of nations and city-states, the (2) (compare) . value of
each nations money was (3) (determine) ... by the ratio of gold
content of each coin. Today, gold coins are used only by (4) (collect)
. . (5) (nation) money is printed on paper.
Each country has its own currency, with names such as pound, dollar, dong, yuan and so
on. (6) (decide) .. the rate for the international exchange of money
is one of the most complex, and to many (7) (observe) , one of
the most (8) (fascinate) . aspects of international banking. Each
major currency has a par value that is (9) (usual) ... defined, (10)
(office) ., in terms of gold.
Part 3: The following sentences are badly constructed. Rewrite them in better style and
correct any grammatical errors.
1. All students must pay their fees, except foreigners, to the university bursar.
...
2. Swimming is a sport to any healthy person I would recommend.
...
3. The president said that the new education programme was essential addressing a
large audience in the provincial capital yesterday.
...
4. Talks have begun to plan a railway linking the provincial capitals between the
representatives of the provincial assemblies.
...
5. The advertisement said that they wished to employ a secretary for an expanding
company with good shorthand and typing speeds at their head office.
...
155
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

III. READING: (25 points)


Part 1: Read the following passage and choose the most suitable word for each space.
1. It is disappointing that we haven't heard from Molly.
We
are
.
2. He wished he had invited her to his birthday party.
He regretted
...
3. When she saw the dog coming towards her, she quickly crossed the road.
Seeing

4. 'You'd better not waste your time, Betty,' Tom said.


Tom
...
5. 'It was nice of you to invite me to your birthday party. Thanks very much.'
Mike thanked

6. Rita is exhausted today because she didn't get any sleep last night.
.........
...
7. I live in the town not far from the capital.
The town
8. I did not know what would happen, and I did not care what would happen.
I neither
.
9. The police think the burglar got in through the bathroom window.
The burglar

10. We cant possibly work in this noise.


Its
Our classes take place for three hours every morning from Monday to Friday. The
maximum class size is twelve (1) .................... the average is ten. We use modern
methods of (2) .................... and learning, and the school has a language laboratory, a
video camera and recorders. You will only be successful in improving (3) ....................
English, however, if you work hard and (4) .................. speaking English as much as you
can. You will take a short (5) ................... in English as soon as you arrive. In this way,
we can put you in a (6) .................... at the most suitable level.
There are two classes at the Elementary level; one is for complete (7) .....................
and the other is for students who know only a little English, in both classes you will
practise simple conversations. In the class (8) ..................... the intermediate level you
will have a lot of practice in communication in real-life situation because we help you to
156
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

use the English you have previously (9) ................... in your own country, You will also
have the chance to improve your (10) ................... of English grammar and to build up
your vocabulary...
IV. WRITING (30 points)
Part 1: Rewrite each sentence so that it contains the word in capitals and so that the
meaning stays the same.
1. Why don't we go to the cinema tonight?
FILM
Let's ...
2. One of my favourite pastimes is watching plays.
THEATRE
Going ...
3. Americans are usually quite self-confident.
STATES
People ...
4. John is still receiving treatment in the clinic.
HOSPITAL
John...
5. Children don't attend classes on Saturday.
SCHOOL
Children don't ...
6. Andrew said the mistake was my fault.
BLAMED
Andrew...
7. It was raining all evening.
STOP
It ...
8. When he got to the party everyone was chatting and eating.
ARRIVAL
On ... .....
9. They ate dinner and discussed the problem at the same time.
WERE
While...
10. Cats are not as loyal as dogs.
MORE
Dogs ...
Part 2: COMPOSITION (You should spend about 30 minutes on this task.)
In about 250 words, describe a national festival or public holiday in our country,
giving details of the atmosphere as well as the events.
...
...
...
...
...
...
157
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

...
...
.
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
.
...
...
...
...
...
...
...
...
158
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

...
...
...
.
...
...
...
...
...
...
...
...
...

S GIO DC V O TO

K THI CHN HC SINH GII TNH


LP 12 THPT NM HC 2004 - 2005
***
------------------------- CHNH THC
Mn:
TING ANH
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------HNG DN CHM
I. LISTENING:
(20 points )
Part 1: (10 points): one point for each correct answer
1. I 2. D 3. A 4. E
5. H 6. B 7. C
8. F

9. G

10. K

Part 2: (10 points): one point for each correct answer.


Situation Problem Action offered Choice
159
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

1 broken zip on trousers refund


2 salty soup take it away
Choose something else
3
Keep them or send them on? send them on
4 watch has stopped
new battery
5
repair and repaint it today accepts offer
III. VOCABULARY & GRAMMAR:
Part 1.
(10 points)

(25 points )

Q # 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Key D C A D B C B A C A
Part 2.
(10 points) one point for each correct answer
1. exclusively
2. comparative
3. determined
4. collectors
5. national
6. Deciding
7. observers
8. fascinating
9. usually
10. officially
Part 3
(5 points) one point for each correct answer
1. All students, except foreigners, must pay their fees to the university bursar.
2. Swimming is a sport I would recommend to any healthy person.
3. Addressing a large audience in the provincial capital yesterday, the president said that
the new education programme was essential.
4. Talks have begun between the representatives of the provincial assemblies to plan a
railway linking the provincial capitals.
5. The advertisement said that an expanding company wished to employ a secretary with
good shorthand and typing speeds at their head office.
IV. READING (25 points)
Part 1. (15 points) one point for each correct answer
Q # 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Key C A D C B D B C A D A D C B A
Part 2.
(10 points) one point for each correct answer
1. and
3. your
5. test
7. beginners
9. learnt
2. teaching
4. practise
6. class
8. at
10. knowledge
V. WRITING: (30 points)
Part 1.
(10 points) one point for each correct sentence
1. let's go to see/ and see a film.
2. Going to the theatre is something I really enjoy doing.
3. People in/ from the States are usually quite self-confident.
4. John is still in hospital receiving treatment.
160
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

5. Children don't go to school on Saturday.


6. Andrew blamed me for the mistake.
7. It did not stop raining all evening.
8. On his arrival at the party everyone was chatting and eating.
9. While they were eating dinner, they discussed the problem.
10. Dogs are more loyal than cats.
Part 2.
(20 points)
The marks of the essay : 20
(Markers are requested to use the Marking Scheme for writing tasks)
Total marks : 100
---------------------------------------

Trng Hai B Trng


CHN HC SINH GII TNH
LP 12 THPT NM HC 2006-2007
Mn: Ting Anh
SECTION 1: VOCABULARY AND GRAMMAR (42 points)
Part 1: Choose one of the word or phrase marked A, B, C, or D which best completes the
sentence. Circle the correct answer
1. In the hotel lobby the detective caught -------- of the man he had been hired to follow.
A. glance
B. view C. vision
D. sight
2. Most people prefer flying ------------- going by the sea because its too much faster.
A. from
B. than
C. to
D. over
3. Go on, finish the desert. It needs -------- up because it wont stay fresh until
tomorrow.
A. eat
B. eating C. to eat
D. eaten
4. Before he left on his trip to America, the young man promised his parents he ------- to
them regularly
A. is writing
B. will write C. should write D. would write
161
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

5. Andrew couldnt ------------ himself laughing at the expression on Maggies face


A. help
B. stop
C. escape
D. avoid
6. The artist has been ----------- to criticism.
A. tender
B. conscious C. aware
D. sensitive
7. They searched for the number in the telephone -----------.
A. catalogue
B. index C. directory
D. register
8. When they could put ---------- the noise no longer, they banged on their neighbours
door.
A. back
B. in for C. off
D. up with
9. A person of -------- age may suffer from defects of vision.
A. every
B. some C. certain
D. any
10. --------- have settled, one of their first concerns has been to locate an adequate water
supply.
A. Wherever people
B. There are people who
C. whether people
D. People
Part 2: Use the word in capitals at the end of each line to form a word that fits in the
space in the same line. There is an example at the beginning (0).
ITS NEVER TOO LATE TO LEARN
My attempt to teach myself Spanish has been unsuccessful(0) SUCCESS
so far and I am wondering whether I am simply .(1)
ABLE
to learn foreign languages at my age. I am not .(2)
PATIENCE
and neither am I (3), so why have I found it almost
INTELLIGENCE
.. (4) to learn more than just the basics of Spanish after
POSSIBLE
nearly six months of study? My vocabulary is .. (5) beyond
ADEQUATE
very basic expressions and my grammar is . (6) to say the
SATISFY
least. It is not only that my Spanish is . (7) but I suspect
CORRECT
I sound very . (8), too. Recently, I met a Cuban tourist
POLITE
in a caf and ..(9), I must have said something
FORTUNE
(10) because she looked very offended and got up
APPROPRIATE
and sat at another table.
Your answers:
1. 2. .. 3. 4.
5. ... 6. .. 7. 8.
9. ... 10.
Part 3: (13 points)
Read the following letter and fill the spaces with a verb and a suitable tense
Dear Francesca,
162
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

We (0) are having. a wonderful time here in York. We (1) here for three
days now and we (2) . to stay for the rest of the week because we (3)
.. ourselves so much. We (4) the Cathedral and the Castle
Museum and this morning we (5) . around the little-old fashioned streets,
looking at the shops and cafs. Im writing this while we stop for a cold drink before
lunch. We (6) .. much money yet but well get some souvenirs before we leave.
Besides the sightseeing, we (7) some exercise. The countryside
around York is lovely and we (8) . some lovely long walks. Fortunately,
the weather (9) . very good so far. People (10) . It can be very
cold and it often (11) for days! As this is the first time I (12) .. to
England. I (13) . Im just lucky.
See you soon,
Roberta
Your answers:
1. 2. .. 3. 4.
5. ... 6. .. 7. 8.
9. ... 10. 11. .. 12. .
13. ...
Part 4 : (9 points)
Rewrite the sentences replacing the underlined verbs with the correct form of one of the
verbs in the box. One example has been done for you.
carry on
find out
go in for
look back on
own up
Put up with
set off
stand up for
think over
turn down
Example: (0) Im sure well all remember this holiday with great pleasure.
well all look back on this holiday.........
1. The fireworks must be stored safely in order to avoid exploding them accidentally.
.
2. I didnt expect to win the competition. I only entered it for a joke.
.
3. Unless you confess, we shall all be punished.
.
4. Before you accept this offer, please consider it very carefully.
..
5. We cant continue if you dont co-operate.
..
6. When the critics attacked her work, she defended it vigorously.
..
7. He was offered a new job but he refused it because he didnt want to move house.
.
163
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

8. We moved house because we couldnt bear the noise from the motorway any longer.
.
9. He had to leave when his boss discovered what he had been doing.
.
SECTION 2: READING
Part 1: Choose the best options to complete the following passage. Write your answer in
the space provided. (0) has been done as an example.
It is the nature of athletic records that they are broken and their place is taken by (0)
others.
Yet many in sports (1)., there is a mark which is not (2).. in itself,
but
which becomes a legend as athletes (3) to break it. The most (4). of
these is the attempt to run a mile in (5). than four minutes.
In 1945, the mile record was (6) .. to four minutes, 1.5 seconds. And there, for
nine years, it stuck. Then, in 1954, a medical student (7).. Roger Bannister
decided to try and break the record. He had been (8) .. for this day since running
the mile in 4 minutes, 2 seconds the (9).year.
Two other runners set the pace for him and (10) 250 yards to go he burst ahead
for the finish. He wrote (11)..: My body had exhausted all its energy, but it
(12) on running the same. Those (13). few seconds seemed neverending. I could see the line of the fishing tapelike a man making a desperate attempt to
save himself from danger...
Bannisters time was three minutes, 59.4 seconds. (14) . This record has been
broken on many (15). since, Bannisters achievement will never be forgotten.
Example: (0) A others
B other
C one other D another
1. A. happenings B. events C. games D. matches
2. A. central
B. major
C. significant D. considerable
3. A. try
B. try on
C try out D try for
4. A. known
B. public
C noticeable D famous
5. A. smaller
B. less
C lower D under
6. A. broken down B. lessened
C decreased D brought down
7. A. entitled
B. called
C nicknamed D known
8. A. trying
B. studying
C running D training
9. A. early
B. previous
C past
D. former
10. A. on
B. in
C with
D after
11. A. afterwards B. then
C next
D first
12. A went
B. continue
C ran
D got
13. A large
B. late
C latest D later
14. A But
B. In spite of C However D Although
164
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

15. A times

B. opportunities C occasions D incidents

Part 2: (11 points)


The reading passage below has six paragraphs A-F. Choose the correct heading for each
paragraph from the list of headings below. Write the correct number i-ix.
List of Headings
i. Indecision about a name
ii. Current problems with distribution
iii. Uncertainty about financial advantages
iv. The contrasts of cinema today
v. The history of cinema
vi. Integrating other events into cinema
vii. The plans for the future of films
viii. An unexpected advantage
ix. Too true to life?
16. Paragraph A 17. Paragraph B
19. Paragraph D 20. Paragraph E

18. Paragraph C
21. Paragraph F

The end of the silver screen?


Cinema technology has remained much the same for a century, so when will it go digital?
Kelvin Hilton views the projections.
A Cinema is full of contradictions. It is high- tech and old- fashioned at the same time.
Todays films are full of digital sound and computer- generated special effects. Yet they
are still stored on celluloid film, the basis of which is more than 100 years old. They are
also displayed with projectors and screens that seem to belong to our great- grandparents
generation.
B Now that we are in the second century of cinema, there are moves to bring the
medium right up to date. This will involve revolutionising not just how films are made
but also how they are distributed and presented. The aim is not only to produce and
prepare films digitally, but to be able to send them to movie theatres by digital, electronic
means. High- resolution digital projectors would then show the film. Supporters say this
will make considerable savings at all stages of this chain, particularly for distribution.
C With such a major technological revolution on the horizon, it seems strange that the
industry is still not sure what to call itself. This may appear a minor point, but the
choices, digital cinema and electronic cinema (e- cinema), suggest different
approaches to, and aspects of, the business. Digital cinema refers to the physical capture
of images; e-cinema covers the whole chain, from production through post- production
(editing, addition of special effects and construction of soundtrack) to distribution and
projection.
D And what about the effects of the new medium? The main selling point of digital
165
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

cinema is the high resolution and sharpness of the final image. But those who support the
old- fashioned approach to film point to the celluloid mediums quality of warmth. A
recurring criticism of video is that it may be too good: uncomfortably real, rather like
looking through an open window. In 1989, the director of the first full- length American
digital high-definition movie admitted that the picture had a stark, strange reality to it.
E Even the moneysaving aspect of e-cinema is doubted. One expert says that exciting
cinema will have to show the new material and not all of them will readily or rapidly
furnish themselves with the right equipment. E-cinema is seen as a way of saving
money, because print costs a lot, he says. But for that to work, cinemas have to be
showing the films because cinemas are the engine that drives the film industry.
F This view has prompted some pro-digital entrepreneurs to take a slightly different
approach. HD Thames is looking at reinventing the existing cinema market, moving
towards e-theatre, which would use digital video and projection to present plays,
musicals and some sporting events to the public. This is not that different from the largescreen TV system that was set up in New York in 1930 and John Logie Bairds
experiments with TV in the late 1920s and early 30s.
Questions 22-26
Complete the summary below using NO MORE THAN THREE WORDS from the
passage
There are big changes ahead for cinema if digital production takes place and the industry
no longer uses (22). and gets rid of the old-fashioned (23)
.
and used to show movies. The main advantage is likely to be that the final image will be
clearer. However, some people argue that the digital picture will lack (24)
..
In addition, digital production will only reduce costs if cinemas are willing to buy new
(25)..As a result, experiments with what is called (26) ..
may mark a change in the whole entertainment industry.
SECTION 3: WRITING
PART 1: Error Correction
In most lines of the following text, there is one word which is either grammatically
incorrect or does not fit in with the sense of the text. Find this wrong word and then write
in the space given. Some lines are correct. Indicate these lines with a tick (). Two
examples are given (0) and (00).
Example: 0: being
00:
0 Midsummer, the celebration of the turning of the sun, has been being the
00
highlight of the northern summer for centuries- an event full of symbolism,
1 customs, magic and superstitions. In Finland, Midsummer night is so short
166
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

2 as that evening duck flows into morning dawn almost unnoticed. Even in
3 southern Finland, midnight is the best described as strong twilight.
4 Midsummer night was, the most of all, the cerebration of greenery and
5 fruit. Nature is in a full bloom then and the day is never-ending. It was
6 customary throughout Finland to bring branches and greenery to indoors on
7 Midsummer Eve. Houses were so thoroughly cleaned and decorated with
8 birch branches and flower garlands. This indoor forest was complete when
9 leaves on the scrubbed floor gave out a fresh forest aroma. Midsummer is
10 still the Finns most important summer cerebration. They gather together
11 around the bonfire to make dance, play and be with family and friends
12 themselves. In some areas Midsummer poles decorated with flowers garlands
13 and leaves are erected for the festivities. Although some of the old ceremonies
14 are now performed only for fun, Midsummer night, as bathed in the strange
15 white light of the North, is still mysterious.

Part 2: Finish each of the following sentences in such a way that it is as similar as
possible in meaning to the sentence printed before it.
1. Our hotel booking hasnt been confirmed.
We havent received ____________________________________________
2. The salesman told me that my new car would be delivered next Wednesday.
According ____________________________________________________
3. The Yeti has very rarely been seen at this attitude.
There have ____________________________________________________
4. It is not certain that Jones will get the job.
It is open ______________________________________________________
5. Everyone started complaining the moment the announcement was made.
No sooner _____________________________________________________
6. As I get older, I want to travel less.
The older _____________________________________________________
7. A house in that district will cost you at least $ 100,000.
You wont be able ______________________________________________
8. Alan worked too hard at the office, and this led to his illness.
Alans illness __________________________________________________
Part 3: For each of the sentences below, write new sentence as similar as possible in
meaning to the original sentence, but using the word given. This word must not be
altered in any way.
1. Mr. Watson managed to repair the garage roof only because his neighbour helped
him.
without
167
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

___________________________________________________________________
2. Nobody is infallible.
mistakes
___________________________________________________________________
3. The last Olympic Games were held in Seoul.
took
___________________________________________________________________
4. He talked about nothing except the weather.
sole
___________________________________________________________________
5. In the end, I felt I had been right to leave the club.
regrets
__________________________________________________________________
6. It is stupid of you to refuse Richards offer of a loan.
idiot
__________________________________________________________________
7. The company has decided to replace this model.
intention
__________________________________________________________________
8. In the next few years well probably hear a lot more about the environment pollution.
likely
__________________________________________________________________
9. Paula said I had caused the accident.
blamed

P N
SECTION 1: VOCABULARY AND GRAMMAR (42 points)
Part 1. (10 points)
Q # 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Key D B B D B D C D C A
Part 2: (10 points)
1. unable
2. patient 3. intelligent 4. impossible
5. inadequate
6. unsatisfactory 7. incorrect 8. impolite 9. unfortunately
10.inappropriate
168
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

Part 3: (13 points)


1. have been
2. want/are planning/plan/ have decided
3. are enjoying/have been enjoying
4. have visited
5. have been wandering/have been walking
6. havent spent
7. have taken/ have been taking/ have been getting/ have been doing
8. have had
9. has been
10. say
11. rains
12. have been / have come
13. guess/ suppose
Part 4: ( 9 points):
1.setting them off
2. went in for
3. own up
4. think it over
5. carry on
6. stood up for
7. turned it down
8. put up with
9. found out
SECTION 2: READING (26 points):
Part 1. (15 points)
Q # 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Key B C A B B A B D B B A A A D C
Part 2: (11 points)
16. iv
17.vii
18. i
19. ix
20. iii
21. vi
22. celluloid(film)
23. projectors, screens 24. warmth
25. equipment
26. e-theatre
SECTION 3: WRITING (32 points)
Part 1: (15 points)
Q # 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Key as the the a to so make themselves as
Part 2: (8 points)
1.
2.
3.
4.
5.

We havent received confirmation about our booking.


According to the salesman my new car would be delivered next Wednesday.
There have been very few sightings of the Yeti having been seen at this attitude.
It is open to doubt whether Jones will get the job.
No sooner had the announcement been made than everyone started complaining.
169

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

6. The older I get, the less I want to travel.


7. You wont be able to get a house in that district for under $ 100.000.
8. Alans illness was caused by his working hard at the office.
Part 3 (9 points)
1. Without his neighbours help, he wouldnt have managed to repair the garage roof.
2. Everybody can make mistakes.
3. The last Olympic Games took place in Seoul.
4. The sole subject of his conversation was the weather.
5. In the end, I had no regrets about having left the club.
6. You are an idiot to refuse Richards offer of a loan.
7. The company has had an intention to replace this model.
8. In the next few years, we are likely to hear a lot more about the environmental
pollution.
9. Paula blamed me for causing/having caused the accident.

170
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

II. Writing :Do you agree or disagree with the following statement ?Children should
begin learning a foreign language as soon as they start school. Use specific reasons and
examples to support your answer.

171
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

(A)
(B)
(D)
4.

(A)
(B)
(D)
5.

(C)

(C)

(A)
(B)
(C)
(D)
6.

(A)
(B)
(C)
C
(D) 7.
(A)
(B)
(D)
8.

(A)
(D)
9.

(C)

(B)

(C)

(A)
(B)
(C)
(D)
10. Which of the following is NOT cited as a possible risk factor?
(A) having a birthday
(B) getting married
(C) eating fatty foods
(D) being under stress
D
11.

172
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

(A)
(B)
(C)
(D) 12. As used in line 22, which of the following could best
A
replace the word "reveal"?
(A) show
(B) observe
(C) mean
(D) explain

Tsunami is a Japanese word which means habour wave and is used as the scientific term
for seismic sea wave generated by an undersea earthquake or possibly an undersea
landslide or volcanic eruption. When the ocean floor is titled or offset during an
earthquake, a set of waves is created similar to the concentric waves generated by an
object dropped into the water. Most tsunamis originated along the Ring of Fire, a zone of
173
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

volcanoes and seismic activity, 32,500 km long that encircles the Pacific Ocean. Since
1819, about 40 tsunamis have struck the Hawaiian Islands.
A tsunami can have wavelengths , or widths, of 100 to 200 km, and may travel
hundreds of kilometres across the deep ocean, reaching speeds of about 725 to 800
kilometers an hour. Upon entering shallow coastal waters, the wave, which may have
been only about half a meter high out at sea, suddenly grows rapidly. When the wave
reaches the shore, it may be 15 meters high or more. Tsunamis have tremendous energy
because of the great volume of water affected. They are capable of obliterating coastal
settlements.
Tsunamis should not be confused with storm surges, which are domes of water that
rise underneath hurricanes or cyclones and cause extensive coastal flooding when the
storms reach land. Storm surges are particularly devastating if they occur at high tide. A
cyclone and accompanying storm surge killed estimated 500,000 people in Bangladesh in
1970. The tsunami which struck south and southeast Asia in late 2004 killed over 200
thousand people.

174
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

..

Thursday, October 29, 2009


Some special phrases
175
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

I. Study these sentences and do the matching.


1. By and large, I enjoyed my time at school
2. My shoulder is playing me up today. I feel painful.
3. We got up to page 72 last lesson. Let's continue with page 73.
4. To a certain extent, we are all responsible for this tragic situation.
5. He lost confidence and backed out of the deal at the last minute
6. Don't talk anymore. Lets get down to business.
7. The poor weather may have accounted for the small crowd.
8. Finally you've succeeded. I never thought youd pull it off.
9. The other witnesses will bear me out. The other witnesses will bear out what I say.
10. He was lucky to get off with a small fine. A good lawyer might be able to get you off.
11. Weve all been guilty of selfishness at some time in our lives.
12. The new magazine has really taken off. A lot of people are interested in it.
13. Remember to do what I've told and above all, keep in touch.
A
1. above all

2. by and 'large

a. used when you are saying something that is generally, but not
completely, true

3. to extent

b. used to show how far sth is true or how great an effect it has

4. pull sth <->'off

c. most important of all; especially

5. play up or play sb
up

d. to receive no or almost no punishment; to help sb do this.

6. get off (with sth) or


get sb off (with sth)

f. to cause sb problems or pain

e. to succeed in doing sth difficult

7. get up to sth

g. to reach a particular point or to be busy with sth, especially


sth surprising or unpleasant

8. get down to sth

h. to become successful or popular very quickly or suddenly


176

TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

9. take off (of an idea,


a product, etc.)

i. to decide that you are no longer going to take part in sth that
has been agreed

10. back out (of sth)

k. to begin to do sth; to give serious attention to sth

11. guilty (of sth)

l. to be the explanation or cause of sth, to give an explanation,


to be a particular amount or part of sth

12. account for sth


13. bear sb/sth <->out

m. having done sth illegal; being responsible for sth bad that
has happened
n. to show that sb is right or that sth is true

luyn s 11 - 2009
I. Choose the word that has a different stress pattern from the others in the group. (5
points)
1. A. trigonometry

B. explanatory

C. immediately

2. A. legislature

B. repository

C. magnificent

D. mistake

B. psychological C. contributory

D. hypersensitive

3. A. argumentative
4. A. photograph

B. payroll

5. A. majority
investiture
Answers: 1. A

C. accent

B. ceremony
2. A

3. C

4. D

D. democracy

D. regretful

C. astronomy

D.

5. B

II. Choose the word, phrase or expression which best complete each sentence. (15 points)
6. Can we ........... at your house and go to the party together?
A. see

B. meet

C. find

D. come

7. You must decide and ................. up your mind.


A. do

B. get

C. make

D. take

8. Do what you like, I really don't ................... .


A. concern

B. interest

C. dislike

D. mind

9. Please ................. a message on the answering machine.


177
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. make

B. do

C. leave

D. report

10. I like this coat very much because it ................ my shoes, they are the same colour.
A. fits

B. suits

C. matches

D. corresponds

11. I had to keep my daughter home from school today because she had .............. of 39
degrees centigrade.
A. fever

B. headache

C. warth

D. temperature

12. You'd better cut ............ animal fat if you want to lower your cholesterol level.
A. down with

B. off with

C. out in

D. down on

13. I wish my friend would call me first before they drop ............. .
A. in

B. out

C. at

D. off

14. People who don't get ................... their coworkers sometimes don't last long at their
jobs.
A. up with

B. along with

C. onto

D. by with

15. -"Thank you very much for your attention!"


-"..................................".
A. Pardon?

B. You are welcome

C. That's all

D. Don't mention

it.
16. -" ......................................?" - "Oh, it's wonderful."
A. How do you like the film?

B. Do I look alright?

C. What do you think about the film? D. What kind of music is this?
17. - "Can you buy me a newspaper on you way home from work?" - "......................"
A. Of course not

B. Yes, certainly

C. Sorry, I won't

D. I think so

18. The boy was always getting ............. trouble as a youth. Then, to everyone's surprise,
he became a policeman.
A. into

B. onto

C. with

D. on

19. While looking for my nail clipper, I came .................. a knife that I thought I had lost.
178
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

A. at

B. with

C. up

D. across

20. We went by ................... to ................west of England.


A. a /the

B. the/ the

C. #/ the

D. #/ #

Answers:
7. b
8. C
9. C 10. B
B 18. A 19. D 20. C

11. D

12. D

13. A

14. B

15. B

16. C 17.

III. Give the correct form of the words in the brackets.


21. I was surprised by the ...................... of the occasion. All men wore dark suits and
ties. (formal)
22. It is .................. to write by hand instead of using a computer. (efficiency)
23. The unresponsive audience made the lecture somewhat ............. .What a shame!
(heart)
24. The tourists were impressed by the ................... of the jewellery in the museum.
(splendid)
25. Any opposition to the rules is ...................... . (tolerate)
26. Small children are very..................... in their behavior. They just copy what they see.
(imitate)
27. There was a sudden ...................... of clapping and cheering as he rose to receive the
Nobel Peace Prize. (burst)
28. The cost of .......................... to the show is reasonable. (admit)
29. Crimes and violence were ...................... rate until a few years ago. (compare)
30. He works for a(an) ..................... company for investment. (advise)
IV. Choose the underlined word or phrase that needs correcting.
1. The bus was plenty of people who had spent many happy hours in the store doing their
Christmas shopping.
A
B
C
D

179
TH VIN SEN VNG

B SU TP N LUYN HSG TING ANH LP 12

2. Weather and geography conditions may determine the type of transportation used in a
region.
A

3. When you talk to the old man, please remember to speak out as he's hard of hearing.
A

4. In general the only kinds of cells that cannot replace itself are nerve cells.
A

5. Many television newscasters make the public an eyewitness to the news by means of
on-the-pot, alive reports. A
B
C
D
V. Read the following passage and decide which option A, B, C or D best fit each gap.
(10 points)
VI. Read the passage and choose the best answer to the questions.
It is very difficult to succeed in the music business; nine out of ten bands that release a
first record fail to produce a second. Surviving in the music industry requires luck and
patience, but most of all it requires an intricate knowledge of how a record company
functions.The process begins when a representative of a company's Artists and
Repaertoise (A & R) department visits bars and night clubs, scouting for young, talented
bands. After the representative identifies a promosing band, he or she will work to
negotiate a contract with that band. The signing of this

180
TH VIN SEN VNG