Medical Entrance & Engineering Entrance

Model
Examinations Physics

Question 1: In the time-ratio control of a step-down chopper, if the on-time is kept constant at 2 ms, but the chopping frequency is decreased from 200 Hz to 100 Hz, then average output DC voltage will be 1. 2. 3. 4. Be the Become Become Become same half 2 times 2.5 times

Correct Answer: 2. Question 2: On moving a charge of 20 C by 2 cm, 2j of work is done. Then, the potential different between the points is; 1. 2. 3. 4. 0.1 V 8 V 2 V 0.5 V

Correct Answer: 1. Question 3: A thin film of liquid is enclosed between two glass plates. It is difficult to separate the plates on account 1. 2. 3. 4. Viscosity Friction Surface Tension Atmospheric pressure

Correct Answer: 3.

Question 4: The ratio of phasor sum of the emfs induced in all the coils distributed in a number of slots less than one pole to the arithmetic sum of the emfs induced is known as 1. 2. 3. 4. Breadth or distribution factor Coil span factor Pitch factor Winding factor

Correct Answer: 1.

Question 5: In phase shift oscillator, it consists of equal valued capacitors and resistors connected in cascade. Each stage provides a phase shift of 1. 2. 3. 4. 30 45 60 85

Correct Answer: 3. Question 6: Certain neutron starts (extremely dense stars) are believed to be rotating at about 1 rev/s. If such a star has a radius of 20 km, the acceleration of an object on the equator of the star will be 1. 20×103 m s-2 2. 120×103 m s-2 3. 8×105 m s-2 4. 4×103 m s-2 Correct Answer: 3.

Question 7: The energy gap between valence and conduction bands in insulators is about........ 1. 2. 3. 4. 5. Correct ,15eV,1.5eV,Zero,0.5eV, ,15eV,1.5eV,Zero,0.5eV, ,15eV,1.5eV,Zero,0.5eV, ,15eV,1.5eV,Zero,0.5eV, ,15eV,1.5eV,Zero,0.5eV, Answer: 1.

Question 8: The least expensive protection for over-current in low voltage system is 1. 2. 3. 4. rewirable upto 22kv upto 33kv above 33kv

Correct Answer: 1.

Question 9: An air parallel plate capacitor has capacitance C. When a medium of relative permittivity K is introduced between the plates, the capacitance is 1. C+K 2. C-K 3. CK 4. C/K Correct Answer: 3

Question 10: An object is placed at a distance 18 CMs From a convex lens. The image is formed at a distance of 9 CMs. The focal length of the lens is 1. 2. 3. 4. 6 cms 9 cms 10 cms 18 cms

Correct Answer: 1.

Question 11: It takes two seconds for a sound to travel between two fixed points when the day temperature is 10 degree C. If the temperature rises to 30 degree C, the sound wave travels between to same fixed points in 1. 2. 3. 4. 1.9 2.0 2.1 2.2 sec sec sec sec

Correct Answer: 1.

Question 12: A convex lens of focal length 40cm is in contact with a concave lens of focal length 25cm. The power of combination is 1. -1.5D 2. -6.5D 3. 1.5D 4. 6.5D Correct Answer: 3.

Question 13: A ball which is thrown up returns to the ground along a parabolic path. During the motion, its: 1. Total energy is conserved 2. Speed remains constant 3. Horizontal component and Vertical component of the velocity remain constant 4. Vertical component of velocity remains constant Correct Answer: 1.

Question 14: _______________ Connectors utilize interposed optics at the joint in order to expand the beam from the transmitting fiber end before reducing it again to a size compatible with the receiving fiber end 1. 2. 3. 4. Butt jointed Expanded beam Splicing Gel

Correct Answer: 2.

Question 15: ______ is defined as the largest change in input quantity for which there is not output of the instrument 1. Drift 2. Dead zone 3. Fiedlity 4. Accuracy Correct Answer: 2.

Question 16: A wire of resistance 1 ohm is stretched to double its length. The resistance of the wire will become 1. 2. 3. 4. 1 ohm .25 ohm 2 ohm 4 ohm

Correct Answer: 4.

Question 17: Avalanche photo diode bias voltages range are normally from _________ V to several hundred volts 1. 2. 3. 4. 5 3 40 20

Correct Answer: 3.

Question 18: It is a good absorber device as compared to gas tube TR 1. 2. 3. 4. Reflective limiter Circulator Ferrite limiter TR limiter

Correct Answer: 3.

Question 19: What is the correct arrangement of the following alloys in decreasing order of resistivity? 1. 2. 3. 4. German silver - constantan - monel metal German silver - monel metal - constantan Constantan - monel metal - German silver Constantan - German silver - monel metal 11

Correct Answer: 3.

Question 20: A 53Hz reed type frequency meter is polarized with D.C. The new range of frequency meter is 1. 2. 3. 4. 106Hz 116Hz 16Hz 6Hz

Correct Answer: 1.

Question 21: A dynamo is sometimes said to generate electricity. It actually acts as a source of 1. 2. 3. 4. Charge. Magnetism E.m.f. Energy.

Correct Answer: 3.

Question 22: If a radio station transmits a signal of frequency 1500 khz the frequency of the local oscillator to detect the signal in super heterodyne system of radio receiver is 1. 2. 3. 4. 1500 khz 1955 khz 1000khz 1750 khz

Correct Answer: 2.

Question 23: While synchronizing a 3-phase alternator to the bus-bar the paralleling switch should be closed 1. Just before the pointer reaches the vertical position when moving in the fast direction 2. Just after the pointer passes the vertical position when moving in the fast direction 3. When pointer indicates fast position 4. When pointer indicates slow position Correct Answer: 1. Question 24: In a full wave rectifier circuit operating from 50Hz main, the fundamental frequency of ripple would be 1. 2. 3. 4. 100 Hz 50 Hz 25 Hz zero

Correct Answer: 3.

Question 25: In Young’s double slit experiment the central part has 1. 2. 3. 4. Bright band Dark band Partially bright band Partially dark band

Correct Answer: 1.

Question 26: A body that reflects light that is balanced in all visible wavelengths appears to the observer as 1. 2. 3. 4. white black red blue

Correct Answer: 1.

Question 27: Tick out only the wrong statement in the following 1. A rainbow cam be seen only when the sun is on your back 2. Sometimes two rainbows can be seen simultaneously 3. The same rainbow can be observed by two persons if both have normal vision 4. Rainbow is formed due to refraction of light in rain drops. Correct Answer: 1.

Question 28: espacific resistance of in micro ohm of copper 1. 2. 3. 4. 0.1 0.22 0.001 18

Correct Answer: 4.

Question 29: The velocity of heat radiation in vacuum is 1. 2. 3. 4. equal to that of light less than that of light greater than that of light equal to that of sound

Correct Answer: 1.

Question 30: The average power (in watts) used by a 20 to 25 inch home color television is...? 1. 2. 3. 4. 70-100 25-50 500-800 Over 1000

Correct Answer: 1.

Question 31: The force F acting on a body moving in a circle of radius r is always perpendicular to the instantaneous velocity v. The work done by the force on the body in one complete rotation is 1. 2. 3. 4. Fv F.2pr Fr 0

Correct Answer: 4.

Question 32: The inverse filtering approach has a disadvantage that it makes no explicit provision for handling 1. ratio of power spectra should be known 2. restrict difference between blurred image and blurred version of the reconstructed image 3. restrict the smoothness in restored image 4. noise Correct Answer: 4.

Question 33: Assume the earth to be a sphere of uniform density. What is its rotational kinetic energy? Take the radius of the earth to be 6400 km and the mass of the earth to be 6×1024kg 1. 2.6×1029J 2. 2.6×1021J 3. 2.6×1027J 4. 2.6×1024J Correct Answer: 1.

Question 34: If a body looses half of its velocity on penetrating 3 cm in a wooden block, then how much will it penetrate more before coming to rest? 1. 2. 3. 4. 4 1 2 3

Correct Answer: 2.

Question 35: A magnet was found to vibrate at a place with a period of T. A piece of brass of same length, breadth and mass was placed over the magnet. The new time period will be: 1. 2. 3. 4. 2 T 2 T/2 T/2 T

Correct Answer: 3.

Question 36: Mobility is defined as 1. 2. 3. 4. Diffusion velocity per unit field Drift velocity per unit field Displacement per unit field Number of free electrons/number of bound electrons

Correct Answer: 2.

Question 37: The ___ transducer and corresponding field of excitation excites molecules in the traditional “pie-shaped” field. The ___ transducer and corresponding field of excitation excites molecules in the traditional “pie-shaped” field. 1. 2. 3. 4. 1D 2D 3D 4D

Correct Answer: 2.

Question 38: Two pure inductors, each of self inductance L, are connected in parallel but are well separated from each other. The total inductance is 1. 2. 3. 4. L/4 L/2 L 2L

Correct Answer: 2. Question 39: ____________ can increase fiber losses by letting high order modes leaks out of the core 1. Cladding 2. Wave length 3. Bending 4. Core type Correct Answer: 3.

Question 40: The A.C. servo motor is basically 1. 2. 3. 4. Two-phase induction motor Single phase induction motor Three phase induction motor DC motor

Correct Answer: 1.

Question 41: A semiconductor has an electron concentration of 8x10^13 per m3 and hole concentration of 5.5x10^12 per m3. The semiconductor is 1. 2. 3. 4. 5. Correct n-type p-type Intrinsic semiconductor p-n junction None of these Answer: 1.

Question 42: The displacement of a particle at any instant is given by X(t)=X(0)+at+bt^2. The acceleration of the particle is 1. 2. 3. 4. a b 2a 2b

Correct Answer: 4.

Question 43: Which Of The Following Is A slow Process? 1. 2. 3. 4. Isothermal Adiabatic Isobaric None

Correct Answer: 4.

Question 44: Armature winding in A.C machines 1. Is always closed one 2. Is always open one 3. May be either closed one giving delta connections or open one giving star connections 4. Always semi closed Correct Answer: 3.

Question 45: When the motor speed is equal to the reference speed 1. 2. 3. 4. Motor torque is equal to the load torque Shaft torque is equal to the load torque Maximum torque is equal to shaft torque Stating torque is equal to shaft torque

Correct Answer: 1.

Question 46: Ohm's law is not obeyed by......... 1. 2. 3. 4. Electrolytes Discharge tubes Vacuum tubes All of these

Correct Answer: 4.

Question 47: 1 mole of a gas with ã = 7/5 is mixed with 1 mole of a gas with ã = 5/3, then the value of ã for the resulting mixture is 1. 2. 3. 4. 7/5 2/5 24/16 12/7

Correct Answer: 3.

Question 48: Corona has the disadvantages of 1. Introducing the hormonics, pre dominately third hormonics into the transmissionlines 2. works as a safely value for surges 3. power gain 4. in doesnot intenference with neigh bouring communication ckts Correct Answer: 2.

Question 49: The zig-zag moment of camphor The zig-zag moment of camphor on water surface is due to variation of 1. 2. 3. 4. Viscocity Temparature Density Surface tension

Correct Answer: 4.

Question 50: We have two spheres, one of which is hollow and the other solid. They have identical masses and moment of inertia about their respective diameters. The ratio of their radii is 1. 2. 3. 4. 5:7 3:5 route of 3:route of 5 route of 3:route of 7

Correct Answer: 3.

Question 51: The kinetic energy of a body can be increased the most by doubling its: 1. 2. 3. 4. mass weight speed density

Correct Answer: 3.

Question 52: A stone falls freely from rest and the total distance covered by it in the last second of its motion equals the distance covered by it in the first three seconds of its motion.The stone remains in the air for 1. 2. 3. 4. 5 seconds 7 seconds 3 seconds none of the above

Correct Answer: 1.

Question 53: The temperature at which speed of sound in air becomes double its value at 0 degree is 1. 2. 3. 4. 5. Correct 546 degreeC 819 degreeC 273 degreeC 1092 degreeC 2184 degreeC Answer: 2.

Question 54: Germanium an Copper are cooled to 70 K from room temperature, then resistance of 1. 2. 3. 4. Copper increases while that of Germanium decreases Copper decreases while that of Germanium increases Both decreases Both increases

Correct Answer: 2.

Question 55: Which of the following makes of gallium arsenide? 1. 2. 3. 4. zener diode pn junction diode npn transistor light-emitting diode

Correct Answer: 4.

Question 56: In Newton's reflecting telescope the objective is In Newton's reflecting telescope the objective is 1. 2. 3. 4. a concave lens convex lens concave mirror convex mirror

Correct Answer: 3. Question 57: Beam efficiency of an antenna will indicate 1. The lobe 2. The power 3. The power 4. The power amount of power in the side lobe compared to the major amount of power in the minor lobe compared to the total amount of power in the back lobe compared to the total amount of power in the major lobe compared to the total

Correct Answer: 4.

Question 58: Wagner's earth is used with Schering Bridge for 1. 2. 3. 4. grounding divert high current through bridge when specimen fails suppress spikes and high voltages eliminating stray capacitance and coupling

Correct Answer: 4.

Question 59: Two point charges +8Q and -2Q are located at x=0 and x=l respectively. The location of a point on z-axis at which the net electric field due to these two point charges is zero is? 1. 2. 3. 4. 2L 8L L/4 4L

Correct Answer: 3. Question 60: A separately excited DC motor is supplied from a fixed input DC voltage through a step-down chopper system. In which quadrant can the DC motor be operated by this system? 1. 2. 3. 4. Forward Forward Reverse Reverse motoring braking motering braking

Correct Answer: 1.

Question 61: Equal charges each of two coulomb are placed at points x = 0,2,4,8 cm on the x-axis. The force experienced by the charge at x = 2cm 1. 2. 3. 4. 15 N 5 N zero 10 N

Correct Answer: 4.

Question 62: At absolute zero, si acts as 1. 2. 3. 4. non- metal metal insulator none of these

Correct Answer: 3.

Question 63: ___________ is a grid of lines that serves as a scale when making time and amplitude measurement 1. 2. 3. 4. Graticule Aquadag Astigmatism Focusing

Correct Answer: 1.

Question 64: Choose the correct statement 1. Brewsters angle is independent of the wavelength 2. Brewsters angle is independent of the material of the reflecting surface 3. Brewsters angle depends on wave length but not on the nature of the reflecting surface 4. Brewsters angle is different for different wave length Correct Answer: 4.

Question 65: Tuning fork F1 has a frequency of 256 Hz and it produces 6 beats/sec with another tuning fork F2. When F2 is loaded with wax, it still produces 6 beats per second with F1. The frequency of F2 before loading should be 1. 2. 3. 4. 253 250 259 262 Hz Hz Hz Hz

Correct Answer: 4.

Question 66: If a mixture of 28g of Nitrogen, 4g of hydrogen and 8g of Helium is contained in a vessel at temperature 400K and pressure 8.3*10^5 Pa then density of mixture is 1. 2g/L 2. 3g/L 3. 4g/L

4. 5g/L Correct Answer: 1.

Question 67: A bar magnet is placed inside a non-uniform magnetic field. It experiences 1. 2. 3. 4. A force A torque Both force and torque Neither a force and a torque

Correct Answer: 3.

Question 68: Which one of the following statements is not correct for a regenerative steam cycle ? 1. It increases the thermodynamic efficiency 2. It reduces boiler capacity for a given output 3. It reduces temperature stresses in the boiler due to hotter feed 4. The efficiency increases with increased number of feed heaters Correct Answer: 2.

Question 69: A duplex is a device which 1. switches an antenna between transmitter and receiver by means of selective filters 2. switches an antenna between transmitter and receiver by

means of gas switching tubes. 3. neither of the above two 4. connect at a time to transmitter or receivr only 5. Correct Answer: 2.

Question 70: A conducting circular loop of radius r carries a constant current i. It is placed in a uniform magnetic field B perpendicular to the plane of the loop. Then the magnetic force acting on the loop is pi=3.14 1. 2. 3. 4. B*i*r 0 2* pi* r* B pi* r* B

Correct Answer: 2.

Question 71: Coulomb is the unit of 1. 2. 3. 4. 5. Correct Electric current Electric capacity Electric charge Electro motive force Electric power Answer: 3.

Question 72: In an alternator, the use of short pitch coils having pitch of 160? Will eliminate---harmonic component for the emf generated 1. 2. 3. 4. 3rd fifth 7th ninth

Correct Answer: 4.

Question 73: The address bus of Intel 8085 is 16 bit wide and hence the memory which can be assessed by this address bus is 1. 2. 3. 4. Correct 2K Bytes 4K Bytes 16K Bytes 64K Bytes. Answer: 4.

Question 74: When a inductive coil connected to a 200 V, 50Hz ac supply with 10A current flowing through it dissipates 1000 watts then which of the following will have least value in ohms1. 2. 3. 4. Resistance Reactance Impedance None

Correct Answer: 1.

Question 75: An Isolation probe is used more compared to shielded probe because 1. 2. 3. 4. it operates at low frequencies its Q factor is high it avoid the undesirable circuit loading effects its bandwidth is large

Correct Answer: 3.

Question 76: Starting from the origin, a body oscillates simple harmonically with a period of 2 s. After what time will its kinetic energy be 75% of the total energy? 1. 2. 3. 4. Correct 1/12 s 1/6 s 1/4 s 1/3 s. Answer: 2.

Question 77: In the time grade over current protection, which of the following discrimination is incorporated? 1. 2. 3. 4. Time Voltage Current Power

Correct Answer: 1.

Question 78: In the case of an achromatic prism, there is In the case of an achromatic prism, there is 1. 2. 3. 4. deviation without dispersion dispersion without deviation refraction without deviation deviation and dispersion

Correct Answer: 1.

Question 79: The emf set up by the leakage flux due to self induction is called the ------ emf 1. 2. 3. 4. leakage reactance self-induced mutual-induced

Correct Answer: 2.

Question 80: The application of wave length division multiplexing is ________________ of existing point -to -point Fiber optic transmission links 1. 2. 3. 4. Capacity upgrade Interference Wavelength Capacity decrease

Correct Answer: 1.

Question 81: A thin layer of water is pressed between two glass plates so that it spreads over an area A. If d is the distance between the plates and S the surface tension, the normal force required to separate the plates is 1. 2. 3. 4. AS/d 2SA/d Ad/S S/Ad

Correct Answer: 2.

Question 82: The CCIR gives a standard of video intermediate frequency is ________MHz 1. 2. 3. 4. 7 38.9 55 66.8

Correct Answer: 2.

Question 83: 10. A ball released from the top of a tower of height h with zero initial velocity reaches the ground in T seconds. Where was the ball at the time T/2 seconds later? 1. 2. 3. Correct h/4 m from ground 3h/4 m from ground h/3 m from ground. Answer: 1.

Question 84: A tangential force F acts at the rim of a ring of radius R and causes the ring to turn through an angle theta. Th work done by the force will be 1. 2. 3. 4. FR/theta FRtheta FR - 1/theta FR-theta

Correct Answer: 2.

Question 85: An error free compression which attacks inter pixel redundancies that does not require prior knowledge of the probabilities of occurrence of the symbols to be encoded 1. 2. 3. 4. hamming coding arithmetic coding huffman coding LZW coding

Correct Answer: 4.

Question 86: A bar magnet is placed inside a non-function magnetic field. It experiences is ? 1. 2. 3. 4. A force and torque A force but not a torque A torque but not a force Neither a force nor a torque

Correct Answer: 1.

Question 87: Work done from 250cals of heat is 1. 2. 3. 4. 1045 1045 1045 1045 ergs joules watt N

Correct Answer: 2.

Question 88: Absorption is related to the _________ 1. 2. 3. 4. Fiber material Attenuation Scattering Light signal

Correct Answer: 1.

Question 89: The method of neutral grounding affects the 1. 2. 3. 4. Neutral is grounded Galvanized standard steel Zero sequence network Grounding of system neutral

Correct Answer: 3.

Question 90: The unit of universal gas constant is 1. 2. 3. 4. erg/mole/K dyne/mole/ K N/m dyne/cm2

Correct Answer: 1.

Question 91: The time period of a pendulum in stationary lift is ‘T’, if lift starts accelerating in the downward direction, the time period will 1. 2. 3. 4. Increase Decrease No change Nothing certain

Correct Answer: 1.

Question 92: A squall line is a term used to describe a 1. 2. 3. 4. Fault Pattern Planet's Rotation Mountain Formation Weather Front

Correct Answer: 4.

Question 93: A 30 V, 90 W lamps is to be operated on a 120 V.D.C line. For proper glow, a resistor of ...... should be connected in series with the lamp 1. 2. 3. 4. 30 40 10 20 ? ? ? ?

Correct Answer: 1.

Question 94: To measure the power in AC circuits, the following meter is used 1. 2. 3. 4. 5. Correct voltmeter ammeter wattmeter AC bridge Answer: 3.

Question 95: In an orbital motion, the angular momentum vector is 1. 2. 3. 4. along the radius vector parallel to the linear momentum in the orbital plane perpendicular to the orbital plane

Correct Answer: 4.

Question 96: The most penetrating radiation out of the following is 1. 2. 3. 4. 5. Correct X rays alpa rays Beta rays Gamma rays Answer: 1.

Question 97: Two bullets are fired horizontally, simultaneously and with different velocities from the same place. Which bullet will hit the ground earlier? 1. 2. 3. 4. It would depend upon the weights of the bullets The slower one The faster one Both will reach simultaneously

Correct Answer: 4.

Question 98: A spherical conductor of radius R, placed in air, is given a charge Q. Then the potential at a point inside the conductor and at a distance R/2 from its centre is: 1. 2. 3. 4. V= V= V= V= 4pe0 R 4peR 1/4pe0 Q/2R 1/4pe0 Q/R

Correct Answer: 4.

Question 99: 1 Horse power is equal to 1. 2. 3. 4. 5. Correct 746 joule 74.6w 7.46w 746w None of the above Answer: 4.

Question 100: Pure water does not conduct electricity because it is 1. 2. 3. 4. Almost not ionised Low boiling Neutral Readily decomposed

Correct Answer: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful