You are on page 1of 15

S GIO DC V O TO KIN GIANG

THPT CHUYN HUNH MN T


-----------

K THI CHN HC SINH GII BSCL


NM HC 2008 - 2009

THI NGH - MN TING ANH


I. LISTENING COMPREHENSION
PART ONE
You will hear a lecturer in a college talking about British history. For each of the
questions 1-4, tick () one of the boxes A, B, C or D to show the correct answer.
1 Which lecture in the series is this?
A first

B third
[
]
C fourth
[
]
D fifth
[
]
2 How long is each lecture?
A 5 minutes
[
]
B 15 minutes
[
]
C 50 minutes
[
]
D 55 minutes
[
]
3 This series of lectures covers British history up to
A the time of Julius Caesar.
[
]
B 410 AD.
[
]
C the time of Henry VIII.
[
]
D the present.
[
]
4 Why does the lecturer pause after saying " .........a long period in British history"?
A He wants to close the door.
[
]
B He loses his notes.
[
]
C There is a lot of noise.
[
]
D Someone comes in late.
[
]
PART TWO
You will hear a discussion on the radio about cable television. For each of the questions
5-12, tick () one of the boxes to show whether the statement is true or false.
True

False

5 Cable TV allows more channels to be broadcast.


6 More people can watch cable TV.
7 TV reception is improved with cable TV.
8
Cable TV companies will be able to transmit anything there is a
market for.
9 It offers better pictures at a higher price.
10 It is agreed that cable TV will improve programmer content.
11 The British are likely to use American technology.
12 British Cable will probably convey more than 100 channels.
PART THREE
You will hear an interview with the author of a new cookery book. For each of the
questions 13-15, tick () one of the boxes A, B, C or D to show the best answer.

13 She says that the main difference between herbs and spices in cooking is that
A herbs enhance the flavor more than spices.
[
B the use of too much spice can spoil the food.
[
C spices are necessary for cooking, but herbs are not.
[
D spices have to be used in combination with oils and essences.
[
14 Why does she advise against using commercially-prepared curry powder?
A It ruins the flavor of the food.
[
B There is too great a variety to choose from.
[
C It contains whole spices.
[
D It has no distinctive flavor.
[
15 What does she say about her recipes?
A She has suggested using a lot of spice in them.
[
B They do not need to be followed strictly.
[
C She recommends steaming curries.
[
D They are the result of a lot of experiment.

]
]
]
]

]
]
]
]
]
]
]

II. GRAMMAR & VOCABULARY: (7ms)


1. Choose the best answer to finish each of the following sentences: (1.4ms)
1. ____________ human beings have relatively constant body temperature.
A. Alike all mammals
B. Alike all mammals
C. Like all mammals
D. Like all mammal
2. So far there is no vaccine ____________ in sight for the common cold.
A. or curing
B. has cured
C. or cure
D. having cured
3. The Louisiana Territory, an area ____________ the size of France, was bought by the
United States from France for $ 15,000,000 in 1803.
A. than more four times
B. more than four times
C. four times than more
D. is four times more than
4. Despite claims that filters and low-tar tobacco make smoking somewhat safer, in fact,
they only marginally reduce, ____________eliminate, the hazards.
A. none
B. no
C. not
D. nor
5. The reservations werent made on time.
Sorry, the computers were down: it____________.
A. couldnt be helped
B. didnt help
C. couldnt help
D. wasnt help
6. William Bonney, ____________ Billy The Kid, was a famous Wild West gunman.
A. bogus
B. vesus
C. alias
D. ergo
7. Our plans to start our own business seem ____________to failure!
A. doomed
B. fated
C. compelled
D. designed
8. No one can visit her because she has a very ____________ disease.
A. intoxicating
B. contagious
C. corporal
D. exasperating
9. Today there are weather satellites that beam down information about the earth
atmosphere. In the last two decades, space exploration ____________ great contributions
to weather forecasting.
A. is making
B. has made
C. made
D. makes

10. He wrapped all his possessions up in a sheet and carried the ____________ on his
back.
A. case
B. rucksack
C. bundle
D. bag
11. Sometimes very young children have trouble ____________ fact from fiction and
may believe that dragons actually exist.
A. to separate
B. separating
C. to be separated
D. for separating
12. You cant talk to him until youre ____________ in the face, but still wont
understand.
A. white
B. blue
C. black
D. pink
13. In the 1950s, many people believed that the more they produced and consumed
____________ .
A. they were the more affluent
B. the more affluent they were
C. were they affluent
D. they were affluent
14. After lunch we ____________ along the sea front for a while and the returned to the
coach.
A. strolled
B. crept
C. shuffled
D. waddled
2. Choose the words or phrases that are not correct in standard English:(1.4ms)
1. Because of different tree species
A
B
C
D
2. adapting to different climates
A
B
C
D
3. and soil types have evolved over millennium.
A
B
C
D
4. many kinds of forests occupied the earth today
A
B
C
D
5.The primitive forests of several hundred million years ago consisted of less kinds of
trees.
A
B
C
D
6. In fact, the earliest trees, which grow nearly 500 million years ago, were like giant
club mosses.
A
B
C
D
7. They lack true roots and consisted of a confused mass of specialized branches
A
B
C
D
8. that climbed at rocky ground.
A
B C
D
9. Fifty millions years later came the dense forests of tree ferns
A
B
C
D
10. that prevailed tropical climates of that era.
A
B
C
D
11. The forerunners of modern conifers-trees that bear cones-were at the scene 300
million years ago,
A
B
C
D
12. when plant life abundant colonized marshly land, building the tremendous coal and
oil reserves so important today.
A
B
C
D
13. By the time the dinosaurs roamed the earth some 180 million years before,
A
B
C
D

14. seed-bearing trees that shed their leaves in winter evolved; from these have sprung
our present deciduous forests.
A
B
C
D
3. Use the correct forms of words in the brackets.(1.4ms)
When you read something in a foreign language, you frequently come across
words you do not (1) ___________ understand. Sometimes you check the meaning in a
dictionary and sometimes you guess. The strategy you adopt depends very much upon the
degree of (2) ___________ you require and the time at your (3) ___________.
If you are the sort of person who tends to turn to the dictionary frequently it is (4)
___________remembering that every dictionary has its limitations. Each definition is
only an (5) ___________ and one builds up an accurate picture of the meaning of a word
only after meeting it in a (6) ___________ of contexts. It is also important to recognize
the special dangers of dictionaries that translate from English into your (7) ___________
language and vice versa. If you must use a dictionary, it is usually far (8) ___________ to
consult an English-English dictionary.
In most exams you are not permitted to use a dictionary. Even if you are allowed
to use one, it is very (9) ___________ to look up words, and time in exams is usually
limited. You are therefore forced to guess the meaning of (10) ___________ words.
When you come across unknown words in an exam text, it is very easy to panic.
However if you develop (11) ___________techniques for guessing the meaning, you will
overcome a number of (12) ___________problems and help yourself to understand far
more of the text than you at first thought (13) ___________
Two strategies which may help you guess the meaning of a word are: using
contextual clues, both within the sentence and outside, and making use of clues derived
from the (14) ___________ of the word.
1. A. full
B. fully
C. fulfill
D. fuller
2. A. accurate
B. accurately
C. accusative
D. accuracy
3. A. dispose
B. disposed
C. disposal
D. disposition
4. A. worthy
B. worth
C. worthless
D. worthlessness
5. A. approximation
B. approximate
C. approximately
D. appropriation
6. A. vary
B. various
C. variously
D. variety
7. A. native
B. nation
C. natively
D. national
8. A. safering
B. safely
C. safer
D. safety
9. A. consuming-time
B. time-consuming
C. time-consumed
D. consumed-time
10. A. infamiliar
B. imfamiliar
C. unfamiliar
D. disfamiliar
11. A. efficiency
B. effectively
C. effect
D. efficient
12. A. possible
B. possibly
C. possibility
D. possibilities
13. A. alike
B. likely
C. likeable
D. likeness
14. A. formation
B. formative
C. format
D. form

4. Use the correct forms of verbs in the brackets.(1.4ms)


Coca-cola (1) ___________ in 1886 by John Pemberton, a 50-year-old chemist
from Atlanta, USA. He (2) ___________ a soft drink to sell as a brain tonic. Working
tirelessly in the back room of his drugstore, he produced a mixture (3) ___________,
among other things, coca leaves, cola nut oil, sugar and caffeine. (The exact recipe is still
a secret, but the tiny cocaine content (4) ___________in 1903.) A few months later, an
assistant served a customer Coca-cola (5) ___________with soda water by mistake. It
was this small addition that (6) ___________to be the vital ingredient that made the drink
a success.
Coke (7) ___________ cleverly marketed. The distinctive design of the bottle (8)
___________in 1915 to prevent imitations and a 1920s advertising campaign even gave
the world Father Christmas as we now know him-with a red and white costume rather
than the blue, yellow or green he has often previously (9) ___________. Coca-cola was a
major sponsor of the 1984 Olympic Games in Los Angeles, as well as being the Games
Official Drink.
The red and white Coca-cola logo (10) ___________at once a powerful symbol
of American way of life. Coke was the most widely distributed mass-produced item in
America when World War II (11) ___________and the war (12) ___________the
opportunity to spread the product into Europe and Asia. When conservative Europeans
(13) ___________ the invasion of modern American values into their ancient cultures,
the act of drinking Coke became for the young a minor form of rebellion against
tradition. Even today, Coke (14) ___________ with the image of youth.
1. A. invented
B. were invented
C. had been invented
D. was invented
2. A. decided to develop
B. decided developing
C. decided to developing
D. deciding to develop
3. A. contains
B. containing
C. contained
D. to be contained
4. A. has been removed
B. had been removed
C. was removed
D. removed
5. A. mixed
B. mixing
C. to be mixed
D. mixes
6. A. turned up
B. turned on
C. turned out
D. turned over
7. A. was always
B. is always
C. had always been
D. has always been
8. A. introduced
B. was introduced
C. were introduced
D. must be introduced
9. A. worn
B. wear
C. wore
D. wearing
10. A. can recognize
B. could be recognized C. can be recognized
D. could be recognized
11. A. break into
B. broke out
C. broke down
D. broke in
12. A. provided
B. provides
C. has provided
D. had been provided
13. A. complaining
B. were complained
C. had complained
D. complained
14. A. still links
B. has still linked
C. is still linked
D. was linked
5. Fill in each blank with an appropriate preposition or article: (1.4ms)
1. The play quite lived ____________ to my expectations.
2. He took it ____________ granted that they were happy.

3. Put ____________ the cigarette, please. I dont like the smell of your tobacco.
4. What time did you turn ____________last night?
5. It never occurred ____________ me to ask him for proof of his identity.
6. You should comply ____________ the school rules.
7. Just smell this meat! Its ____________.
- By this time I had come to (8) ____________ conclusion that he wasnt genuine meter
reader; and (9) ____________ he left (10) ____________ house I rang (11)
____________ police.
- I cant remember (12) ____________ exact date of (13) ____________ storm, but I
know it was (14) ____________Sunday because everybody was at church.

III. READING COMPREHENSION


1. Choose the best option to fill in the blanks.

Charges and Electricity


Atoms, the basic building blocks of matter, are made of three basic components:
protons, neutrons and electrons. The protons and neutrons cluster together to form the
nucleus, the central part of the atom, and the (1) __________ orbit about the nucleus.
Protons and electrons both carry an electrical charge. The charges they carry are opposite
to each other; protons carry a (2) __________ electrical charge while electrons carry a
negative electrical charge. Neutrons are (3) __________ charged - they carry no charge at
all.
Electricity is the movement of charged particles, usually electrons, from one place to
another. Materials that electricity can move through easily are called conductors. Most
metals, such as iron, copper and (4) __________, are good (5) __________ of electricity.
Other materials, such as rubber, wood and glass, block the flow of electricity. Materials
which (6) __________ the flow of electricity are called insulators. Electrical cords are
usually made with both conductors and (7) __________. Electricity flows through a (8)
__________ in the center of the cord. A layer of insulation (9) __________ the conductor
and (10) __________ the electricity from 'leaking' out.
Objects usually have equal numbers of positive and negative charges, but it isn't too hard
to temporarily create an imbalance. One way scientists can create an imbalance is with a
machine called a/ an (11) __________ generator. It creates a large static charge by
placing electrons on a metal dome using a motor and a big rubber band. Since like
charges (12) __________, the electrons push away from each other as they collect on the
dome. Eventually, too many electrons are placed on the dome and they leap (13)
__________, creating a spark that looks like a bolt of lightning.
Have you ever received a (14) __________ after having walked across a carpet? This
shock was caused by extra electrons you collected while walking (15) __________ the
carpet. Your body became like the dome of the Van de Graff generator, full of extra
electrons looking for a way to get away. The path back to the carpet was blocked by the
(16) __________ you were wearing, but they were able to move through your hand and
into the object that you touched, (17) __________ the shock. So, the next time you
shuffle across a carpet and shock your friend on the (18) __________, tell them you were
just trying to be a Van de Graff generator!
1. A. neutrons

B. protons

C. electrons

D. quarks

2. A. negative
3. A. negatively
4. A. wood
aluminum
5. A. keepers
conductors
6. A. allow
7. A. conductors
8. A. conductor
9. A. surrounds
10. A. speeds up
11. A. Rube Goldberg
12. A. jump
13. A. on
14. A. dollar
15. A. along
16. A. freckle
17. A. causing
18. A. eye

B. positive
B. positively
B. paper

C. neutral
C. neutrally
C. nitrogen

D. strong
D. strongly
D.

B. protectors

C. insulators

D.

B. create
B. insulators
B. insulator
B. warms
B. replaces
B. Van de Graf
B. join
B. for
B. book
B. across
B. shirt
B. making
B. nose

C. help
C. metals
C. neutron
C. looks at
C. prevents
C. Big Bad
C. repel
C. off
C. shock
C. on
C. pants
C. preventing
C. ear

D. prevent
D. lugs
D. cord
D. hears
D. allows
D. Einstein
D. attract
D. toward
D. cat
D. onto
D. shoes
D. Creating
D. mouth

2. Choose the best answer for each question.


Since life began eons ago, thousands of creatures have come and gone. Some, such
as the dinosaurs, became extinct due to naturally changing ecologic conditions. More
recent threats to life forms are humans and their activities. Man has drained marshes,
burned prairies, damned and diverted rivers. Some of the more recent casualties of man's
expansion have been the dodo, great auk, passenger pigeon, Irish elk, and Steller's sea
cow. Sadly, we can no longer attribute the increasing decline in our wild animals and
plant species to "natural" processes. Many species are dying out because of exploitation,
habitat alteration or destruction, pollution, or the introduction of new species of plants
and animals to an area. As mandated by Congress, protecting endangered species, and
restoring them to the point where their existence is no longer jeopardized, is the primary
objective of the U.S. Fish and Wildlife Service's Endangered Species Program.
1. In line 1, "eons" most nearly means
A. Ages
B. Particles
C. Animals
D. Conditions
2. Which of the following is a form of man's habitat alteration?
A. Glacial encroachment
B. Hurricanes
C. Damned rivers
D. Snow storms
3. Which of the following have become extinct due to man's destruction?

A. African elephants
B. Irish elk
C. Giant panda
D. White Bengal
4. Which of the following would be a likely theme for the next paragraph?
A. Naturally changing ecological conditions
B. Animals that have become extinct
C. Achievements of the government Endangered Species program
D. Programs that have destroyed natural habitats
5. In the second paragraph, "attribute" most nearly means
A. Assign.
B. Characteristic.
C. Introduce.
D. Change.
6. The tone of this passage is
A. Nationalistic
B. Pro-wildlife
C. Anti-wildlife
D. Feminist
7. "Habitat alteration" as used in this paragraph means
A. Changing clothes.
B. Changing animals' environments.
C. Changing humans' environments.
D. Climate change.
8. According to this passage,
A. Man is the cause of some animal extinction.
B. Animals often bring about their own extinction.
C. Congress can absolutely end extinction of animals.
D. A law is more important than human responsibility.
9. Which of the following is NOT a cause of increasing decline of wild animal
population?
A. Exploitation
B. Pollution
C. Habitat alteration
D. Congressional law

10. The primary objective of the U.S. Fish and Wildlife Service's Endangered Species
Program can be stated as
A. Custodial care of endangered species.
B. Enforcement of Congressional law.
C. Education of the public.
D. Stopping pollution.
3. Read the test and decide whether the statements are TRUE or FALSE.

A BETTER WORLD
Recently a group of Swedish research scientists carried out a survey of childrens
attitudes to the future. They were particularly interested in measuring the relevance of
research to the childrens own fears and fantasies what aspects of the future were
important to them, and what directions should scientific research take? To find answers to
these questions, they worked with 10- and 11-year-old children from ten schools located
in rural and urban areas over the whole of Sweden.
There were two main phases to the project. First, all the children were asked to
write an essay, and illustrate it, on the theme The Future: 2000 AD. Then the scientists
went round to the different schools to talk to the children, basing their discussions on the
general question What will the future be like? and What can we do to ensure that the
future is as we want it to be?
A pattern soon emerged, showing that there was considerable agreement about
which problems were important and how the problems should be dealt with.
Pollution and the environment This was the most important question for many
of the children, and they all agreed that we must do everything in our power to clean up
the mess we have made factories, nuclear wastes, cars and to make sure that we cause
no further damage to our natural surroundings.
Energy and power We must cut down on the use of fossil fuels and nuclear
power, and find new natural ways of producing energy (wind, sun, water, and so on)
Automation Here it was agreed that computers and robots will play and the
increasingly important part in our lives. Man will become lazy, and the resulting
unemployment will make things very difficult for us. However, many of the children
were obviously excited by the prospect of new machines that would perform routine tasks
such as household chores.
Violence and War Many children were frightened by the threat of a third world
war. These were several suggestions for putting an end to war, such as total disarmament
and laws against research into weapons.
The overall view of the world in the future was one of destruction, war, and
natural or unnatural catastrophe. There was a strong feeling of pessimism and
helplessness in the face of adult stupidity. Summing up the results of the project, one of
its leaders, Per Stenson of Lulea Technical University, said, Weve obviously got to pay
more attention to our children. After all, apart from being the scientists of the future, they
are also the people who have got to live in the world we are creating.
TRUE or FALSE?
1. The research scientists were particularly interested in the things the children were
afraid of.
2. They worked with children who lived in the country only
3. The children were asked to draw pictures

4. The scientists drew patterns to describe the problems


5. The children agreed that we must use nuclear power to clean up the environment
6. We must cut down trees to produce energy
7. An increase in the use of robots will cause unemployment
8. The children had seen many new, exciting machines
9. Some children wanted all countries to get rid of their armies and weapons
10. Most children thought the future would be better than the present
11. They felt that adults behaved stupidly
12. Per Stenson thinks that children should be paid, since they are scientists
4/ WRITING
A/ REWRITE THESE SENTENCES AS SUGGESTED:
1. Jenny and Kate grew up happily.
_____________________________________
2. When he was small, Jim used to collect stamps.
_____________________________________
3. If children dont get affection, It is harmful.
_____________________________________
4. I cant understand the way hooligans think.
_____________________________________
5. Was she offended by what I said?
_____________________________________
6. Sue very closely resembles her mother.
_____________________________________
7. Everybody in the office likes Harry.
_____________________________________
8. Jannet hasnt got married yet.
_____________________________________
9. Graham spend all his time working.
_____________________________________
10. Michael and Elaine are very friendly.

UPBRINGING
AS
LACK
MENTALITY
TAKE
ALIKE
POPULAR
SINGLE
DEVOTED
CLOSE

B/ The table below presents the achievements the government and the people of Tango
have gained in some branches of the economy after two decades of their economic
reforms. Write a report of 150 words on the economic development of Tango.
Agriculture
Fishery
Forestry
Industry
Construction
Export

Before 1980
-0.5%
-0.4%
-0.2%
-0.6%
-0.3%
0%

1980
3.5%
3.2%
2.7%
2.3%
4.5%
3.0%

1990
4.5%
4.0%
3.5%
3.4%
5.3%
4.1%

2000
5.4%
5.0%
4.5%
4.5%
6.4%
5.3%

C/ Write a composition ( 250- 300 words) about the following topic: (3)
Unemployment is a problem facing many countries today. Should the government
take an active role in reducing unemployment? Discuss, providing reasons.
--------------THE END----------

S GIO DC V O TO KIN GIANG

THPT CHUYN HUNH MN T


-----------

K THI CHN HC SINH GII BSCL


NM HC 2008 - 2009

P N THI NGH - MN TING ANH

KEY
I. LISTENING COMPREHENSION
PART ONE: BRITISH HISTORY
1A
2B
3C

4D

PART TWO: CABLE TV


5 T
6 F
7 T
8 T
9 F
10 F
11 T
12 F
PART THREE: INDIAN COOKERY
13 B
14 D
15 B
Transcript
PART I
BRITISH HISTORY
Lecturer: Well hello everybody and nice to see you here for the start of this course of
lectures in British history. Um, what I shall be trying to do this week is to, um,
take you in five, fifteen minute lectures from the start.of British history 2000
years ago to, er the period of Henry the eighth which is, er four to five
hundred years ago, and, er and if there is sufficient interest later on in the term
I might, um, follow it up, to bring the history up to the present date. Er, there
is also an exhibition in the library of books, er, that you can look at if you
want to follow up the, er, lectures in your own tune. Um, Roman Britain, as
you can see from the, er, the er listening sheet that I have given you, er,
listening sheet I have given you, er, yes, er, goes from fifty-five BC to AD
four hundred and ten so it is, in fact, quite a long period in British history.
Girl:
Sorry 1"m late.
Lecturer: Oh yes, take a seat, and close the door perhaps.
Girl:
Sorry.
Lecturer: Yes, now then, um. Roman Britain. Yes. yes, the arrival of Julius Caesar in
Britain in 55 and 54 BC is often taken ...
Now you will hear the piece again. [The piece is repeated.]
That is the end of the first part of the test.

PART II
CABLE TV
John Riddle: A keenly awaited report was published recently in the United Kingdom. It is
known as the Hunt Report and is the outcome of art enquiry by Lord Hunt
into cable television. As a result, it is expected that the go-ahead for multichannel cable television will be given within the next few months. Now
there is a scramble by companies keen to enter the business because it's
predicted that cable TV will generate economic activity worth billions. Well
to find out more about how cable television operates and its social and
financial implications, with me ill the studio are Brenda Maddocks of the
Economist Weekly and Rod Allen, former editor of the magazine Broadcast.
Rod, if I could begin with you. What is cable television?
Rod Allen: Well, essentially cable television is just like ordinary television except that it
is delivered to your house through a wire, er, which is connected to your
television set instead of, er, through the air and via an aerial. And that is all
that cable television itself is, but it does have, er, implications, major ones,
the most important of which is that a wire for reasons which we couldn't
possibly go into now - is capable of transmitting more channels than the air
is. There is more room, so to speak, for more television channels in a wire
going from a central transmitting station to your house than there is over the
air.
John Riddle: But, Brenda, is this such a new idea, because we do have forms of cable
television already?
Brenda Maddocks: It's certainly not a new idea. It really started out in the early fifties, er,
when in parts of America, or in, um, Canada and even in parts of Britain
where television reception was poor, it was, has been for a long time, a way
to get a better picture when the over the air reception was really very
scratchy.
John Riddle: So what, what, really is all the fuss, Rod, about this particular news that
cable television is coming to Britain?
Rod Allen: Well the fuss is that the Hunt Committee, er, has said that for the first time
cable television operators can transmit through their wires to your home, er,
things other than the programmer that can already be received over the air.
They will be able to transmit practically anything they like as long as they
can get the people at home to pay for it. The idea is that people would pay a
subscription, probably, for a channel which would, for example, er, play
new movies, er, and there would be other, there are many other proposals
for programmer ideas and, and, the fuss is about the effect it will have on the
existing standard of broadcasting. The promise is that it will offer more
choice to the viewer.
John Riddle: Well, if I can come back to that later Rod. But Brenda they already have
cable television in the United States. Is the system that is likely to be
introduced in Britain very much the same as they have there?
Brenda Maddocks: Yes, I think so. There's a lot of debate going on now, really as to how
futuristic a system may be installed but I think when actual cables come to
be laid, I mean, they don't have an infinite life and people will probably
settle for, er, American technology, which can, and the latest American
systems carry fifty-six or even eighty or a hundred channels, that's probably
going to be enough for any foreseeable uses in Britain right now.

Riddle:

Well you mention there the, the uses, because it's not just going to be for
television is it? These cables do have other uses as well.

Maddocks:

Well that's what the government hopes. I, myself 1 think it's only going to
be used for entertainment. I, I think we're being oversold cable in Britain er,
we're being told that actually it's going to be able to be used for information
services; to bank and to shop from, from home and to do all kinds of things
like that. And I think the Department of Industry is using this industrial
argument, the promise of lots of jobs and lots of exports, really as a way of
overcoming the traditional opposition and the genuine, and, and really quite
worrying fears that it might diminish the quality of the BBC and commercial
broadcasting. Cable can carryall these interactive services as they're called.
but er, most of them, the telephone line can carry as well and I. I think
really, it really helps if you think of it as an entertainment medium not as an
information medium.

John Riddle: Is that how you see it too Rod?


Rod Allen: Well I, it is very much so and I share Brenda's worries that the promises that
are being made to us by the Department. of Industry won't actually bear
fruit.
Now you will hear the piece again. [The piece is repeated.]
That is the end of the second part of the test.
PART THREE
INDIAN COOKERY
Presenter: .. I find cookery books difficult to open, they make me so helplessly hungry.
The one in front of me, for example, duck padre curry, pickled pork curry.
Martinique lamb curry. You'll not 6e surprised to learn that it's called the
Hamlyn Curry Cook Book and its author is Mera Tenega from India who
divides the world currywise into thirteen regions making the point that
curry varies enormously from area to area. Margo Andrews asked Mera
Tenega about the secret of Indian cooking. It seems to lie in the use and
variety of spices.
Mera Tenega: Absolutely. I mean, you imagine a chicken, or you imagine a carrot, you
imagine a cauliflower, it's the world same the world over. But it's the way
it's cooked and the combination of the various spices that make the end
product. Now you imagine something in French cooking, they use a lot of
herbs. Herbs must never be confused with spices. Because you can overherb, if you know what I mean, a dish, but you shouldn't ever overspice a
dish. Because spices are something unique. When you add to them, urn,
add them to a dish, they are going to bring out the essences and the
essential oils as they heat up. And the little seeds are so concentrated in
their flavors that if you over-spice or over-add a particular spice to the
dish you're going to ruin it. So always work with smaller quantities until
your taste buds develop, until your particular taste for that particular dish
develops, Then you can go to town on it.
Margo Andrews: One thing I learnt from reading your book I think, Mera, is that I must
never go into a shop and buy a, a made-up tin of curry.

Mera Tenega: No, let's, let's forget the curry powder that you can buy. I have nothing
against the commercially prepared curry powders. Some of them are very
good. But by using curry powder in all your cooking you are going to be
landing up with the sameness about the variety of dishes you've created for
your guests or for yourself. Imagine having five or six dishes at the table.
And they all look very appetizing but they all taste the same, and the
culprit is the curry powder. So why spend a lot of money on buying pre
prepared curry powders, or pre-prepared ground spices. The importance in
remembering about spices is that don't buy in bulk large quantities of
ground spices because they're going to taste like sawdust after a couple of
months you know that they're going to lose their flavors and essences and
their oils, so buy in small quantities and it doesn't take long to grind it up.
Margo Andrews: If I could ask one question now on behalf of, urn, people who are
listening to us and who are inexperienced curry cooks, what out of your
book would be a good one to start with?
Mer a Tenega: My advice would be experiment, you know, er, my recipes are there as a
guideline, if I say one teaspoon of chili powder and you find my god it's
going to blow your senses and steam coming out of your ears then reduce
the quantity. Spicing is something which is an individual taste.
Now you will hear the piece again. [The piece is repeated.]
That is the end of the third part of the test.
II. GRAMMAR & VOCABULARY: (7ms)
1. Choose the best answer to finish each of the following sentences: (1.4ms)
1. C 2. C 3. B 4. C 5. A 6. C 7. A
8. B 9. B 10. C 11. B 12. B 13. B 14. A
2. Choose the words or phrases that are not correct in standard English:(1.4ms)
1. A. Because of Because
2. A. adapting adapted
3. D.
millennium millennia
4. C. occupied occupy
5.C. less fewer
6. B.
grow grew
7. A. lack lacked
8. B. at over
9. A.
millions million
10. A. prevailed tropical prevailed in tropical
11. C.
at on
12. A. abundant abundantly
13. D. before ago
14. B.
evolved had evolved
3. Use the correct forms of words in the brackets.(1.4ms)
1. B 2. D 3. C 4. B 5. A 6. D 7. A
8. C 9. B 10. C 11. D 12. A 13. B 14. A
4. Use the correct forms of verbs in the brackets.(1.4ms)
1. D 2. A 3. B 4. D 5. A 6. C 7. D
8. B 9. A 10. C 11. B 12. A 13. D 14. C
5. Fill in each blank with an appropriate preposition or article: (1.4ms)
1. up 2. for 3. out 4. in 5. to 6. with 7. off
8. the 9. a
10. the 11. the 12. the 13. the 14. a
III.READING:

1. 1.C

2.B
8. A

3.C
9.A

14.C
15. B
16.D
2.1.A 2.C 3.B 4.C
3. 1.F 2.F 3.F 4.F
IV. WRITING :

4.D
10.C

17.A
18.C
5.A 6.B 7.B
5.F 6.F 7.T

5.D
11.B
8.A
8.F

6.D
12.C
9.D
9.T

7.B
13.C
10.A
10.F 11.T 12.F

KEYS
A/ Vit li cu:
Answers (1)
1. Jenny and Kate had a happy upbringing.
2. As a boy , Jim used to collect stamps.
3. If children lack affection, Its harmful.
4. I cant understand the mentality of football hooligans.
5. Did she take offence at what I said?
6. Sue and her mother are (very much ) alike.
7. Harry is very popular in the office.
8. Janet is still single.
9. Graham is devoted to his work.
10. Michael and Elaine are very close.
B/ Hc sinh vit mt on bo co khong 150 t v tnh hnh pht trin kinh T ca
Tango, bao gm cc chi tit nh sau:
- Tnh hnh kinh t ca Tango trc 1980. (0.5)
- Tnh hnh kinh t ca Tango t 1980 n 2000. (0.5)
- Nhn xt v tnh hnh kinh t, nu ln nhng thnh tu t c sau ci cch kinh
t ca Tango. (1.0)
C/ Vit bi lun ( 3)
tng: 2.0 im : phn tch tnh hnh, l do tht nghip hin nay v vai tr ca
chnh ph trong vic gii quyt vn ny.
K thut vit: 1.0 im.
Phi trnh by di hnh thc vn tranh lun, c phn r b cc ca gm 3 phn,
di t 250- 300 t. Cu vn vit mch lc, lp lun vng chc, ng ng php, dng t
phong ph , chnh xc.
---------------THE END------------------