You are on page 1of 9

S GIO DC V O TO

THANH HA

K THI CHN HC SINH GII TNH

THI CHNH THC

Mn thi: Ting Anh


Lp 12 THPT
Ngy thi: 23 thng 3 nm 2012
Thi gian : 180 pht (khng k thi gian giao )
ny c 06 trang

S bo danh
...............

Nm hc: 2011-2012

Part A : PHONETICS ( 10pts )


I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest
in the same line. ( 5pts )
1. A. eradicate
2. A. straight
3. A. impressed
4. A. penalize
5. A. crossbar

B. astronaut
B. pleasure
B. proposed
B. penetrate
B. discuss

C. standard
C. celebrate
C. increased
C. penalty
C. association

D. fatal
D. break
D. passed
D. penny
D. possession

II. Pick out the word whose main stressed syllable is different from the rest in the
same line. ( 5pts )
1. A. optimistic
2. A. contribute
3. A. regulator
4. A. compete
5. A. administrative

B. unexpected
B. confident
B. adventurous
B. punish
B. productivity

C. environment
C. eternal
C. participant
C. eject
C. agricultural

D. electricity
D. eradicate
D. performance
D. commit
D. economic

Part B : VOCABULARY AND GRAMMAR ( 40 pts )


I. Choose the most suitable word or phrase to complete each sentence. ( 10pts )
1. Jack takes great pride .. never throwing anything He always says that
one day hell find a use for things.
A. on - out
B. of away
C. in - away
D. at - off
2. Domestic chores are now no longer a thanks to the inventions of electric
devices .
A. bound
B. weight
C. burden
D. load
3. She has been working too much recently, I think .......... she should do now is to
take a few days rest.
A. which
B. thing
C. what
D. anything
4. They took .............. his driving license because he was caught drunk while
driving.
C. away
D. over
A. back
B. off
5. Defensive players are not allowed to interfere . an opponents movements
unless the player is holding the ball.
A. to
B. in
C. at
D. with
1/6

6. The two computers for sale were in poor condition, so I didnt buy ..
A. either of them
B. none of them
C. neither of them
D. both of them
7. daily promotes physical as well as emotional well being in people of
all ages.
A. Having exercised
B. Those who exercise
C. Exercising
D. For exercising
8. Peter : I thought your game was much better last night.
Dave : Youve got to be kidding! ..........
A. I myself liked it very much
B. I thought it was terrible
C. Im sure you enjoyed it
D. I supposed it was not bad
9. The architect .......... Mario works is brilliant .
A. whom
B. that
C. with whom
D. with who
10. Every year ......... swimmers attempt to swim across ........... English Chanel.
A. /
B. / the
C. the / the
D. / an
II. Put each verb in brackets into an appropriate form. ( 10pts )
1. We would like ( invite ) ....... to the presidents reception, but we werent.
2. Did you know that Oscar Wilde ( live ) .......... in Paris during his final years?
3. There was no sign indicating that the cottage ( break ) .......... into.
4. Without their valuable assistance we ( never, gather ) ........... enough money for
our sons operation.
5. Her head felt as if it ( burst ) .......... .
6. By the time I go to bed tonight, I ( write ) .......... more than ten pages of the novel.
7. Sam ( not receive ) ........ the parcel the last time I ( speak ) ......... to him.
8. I ( consider ) ............ buying a house but now I ( change ) .......... my mind.
III. Put each word in brackets into an appropriate form. ( 10pts )
Interviews are a/an (1. perfect) .................. method of choosing the best people
for jobs, yet human (2. be) ........... like to examine each other in this way. One of the
many problems of selection as it is commonly practised is that the forms filled by
(3. apply) .................. often fail to show people as they really are. This means that
you can follow all the best (4. advise) .............. when completing your form and still
find that you are (5. succeed) ............... at the next stage - the interview. (6. Similar)
........... , in the rare cases where interviews are automatic, a candidate with an
(7. adequacy) ................. form may do (8. surprise) ............. well. Your form needs
to show that you have (9. confide) .............. in your ability to do the job, but dont
try to turn yourself into someone else - a person you have to pretend to be at the
interview. (10. Real) ............ and honesty are definitely the best approach.
IV. There are 10 mistakes in the passage. Find out and correct them. ( 10pts )
Swimming
Swimming is a very popular sporting activity so that many people have taken
up in order for to keep fit or relax. Some even take part in competitions. Swimming
2/6

may look like simple, however it requires a great deal of practice. There are a
number of different strokes which can to be used while swimming and most people
have their own special preference. The most common stroke is the crawl.
Actually, the crawl wasnt being developed until the early nineteenth century. Its
probably the most easiest stroke. Another one stroke is the back - stroke, which is
used in competition or simply for relaxing. Then there is the butterfly - stroke, which
is quite difficult and used mostly in competition. It resembles the up - and - down
movements of a dolphin. All this, of course, it doesnt mean that it is a sport for the
young only. The elderly and disabled can benefit greatly from swimming. This is
because of minimal strain is put on the limbs and back while are exercising the heart
and lungs at the same time.
Part C :

READING ( 30 pts )

I. Read the following passage and then choose the most suitable word or phrase
for each space. (10 pts )
Vietnamese generally shake hands when getting and parting. Using both
hands shows respect as does a ( 1 ). bow of the head. In rural areas, elderly
people who do not extend their hand are greeted with a bow. Women are more ( 2 )
. to bow the head than to shake hands. Vietnamese names begin with the family
name and are ( 3 ) by a given name. People address ( 4 ) . by their
given names, but add a title that indicates their received ( 5 ) .. to the other
person. These titles are family related rather than professional. Among
colleagues, for example, the ( 6 ) of the two might combine the given name
with the title of Anh ( Older Brother ). A/n ( 7 ) . greeting combined with
the given name and title Xin chao ( Hello ). Classifiers for gender and familiarity
are also combined with the greeting. In formal meetings, business cards are
sometimes ( 8 ) . on greeting.
Vietnamese people have a strong ( 9 ) of hospitality and feel
embarrassed if they cannot show their guests full respect by preparing for their
arrival. Therefore, it is ( 10 ) ..... to visit someone without having been invited. Gifts
are not required, but are appreciated. Flowers, incense, or tea may be proper gifts for
the hosts. Hosts also appreciate a small gift for their children or elderly parents.
1. A. light
B. slight
C. lightly
D. lighted
2. A. certainly
B. possibly
C. mainly
D. likely
3. A. continued
B. chased
C. followed
D. forwarded
4. A. each one
B. one other
C. the other one D. one another
5. A. relation
B. relationship
C. relations
D. relatives
6. A. younger
B. most young
C. youngest
D. young
7. A. easy
B. basic
C. fundamental D. elementary
8. A. changed
B. transferred
C. converted
D. exchanged
9. A. sense
B. sensation
C. sensitivity
D. sensibility
10. A. inactive
B. inaccurate
C. inappropriate D. inexact
II. Supply the most suitable word for each blank. (10 pts)
3/6

After school many British students go to university. They ( 1 ) .. to


several universities through UCAS ( Universities and Colleges Admission Service )
and receive ( 2 ) .. of a place on condition that they achieve certain ( 3 ) ..
in their A levels.
A first degree, which is usually an honors degree, generally takes three years.
Most courses end with ( 4 ) . called finals. Results are given as classes
( = grades ): a first is the highest class, seconds are often split between upper second
and lower second, and below that is a third. ( 5 ) .. may add the letters BA
( Bachelor of Arts ) or BS ( Bachelor of Science ) after their name. Some graduates
go on to study for a ( 6 ) . degree, often a masters degree or a doctorate.
Students in Britain formally had their tuition ( 7 ) . paid by the state
and received a government ( 8 ) . to help pay their living expenses. Now they
receive only a loan towards their expenses, and have to ( 9 ) .. 1000 a year
toward tuitions. The new arrangements have caused a great deal of concern both
among students and among members of the public who believe that education
should be ( 10 ) .............
III. Read the passage and choose the best answers to questions below. ( 10 pts )
Before the mid-nineteenth century, people in the United States ate most foods
only in season. Drying, smoking, and salting could preserve meat for a short time,
but the availability of fresh meat, like that of fresh milk, was very limited, there was
no way to prevent spoilage. But in 1810 a French inventor named Nicolas Appert
developed the cooking-and-sealing process of canning. And in the 1850s an
American named Gail Borden developed a means of condensing and preserving
milk. Canned goods and condensed milk became more common during the 1860s,
but supplies remained low because cans had to be made by hand. By 1880, however,
inventors had fashioned stamping and soldering machines that mass-produced cans
from tinplate. Suddenly all kinds of food could be preserved and bought at all time
of the year.
Other trends and inventions had also helped make it possible for Americans to
vary their daily diet. Growing urban population created demand that encouraged
fruit and vegetable farmers to raise more produce. Railroad refrigerator cars enabled
growers and meat packers to ship perishables great distance and to preserve them
for longer periods. Thus, by the 1890s, northern city dwellers could enjoy southern
and western strawberries, grapes, and tomatoes, previously available for a month at
most, for up to six months of the year. In addition, increased use of iceboxes enabled
families to store perishables. An easy means of producing ice commercially had
been invented in the 1870s, and by 1900 the nation had more than two thousand
commercial ice plants, most of which made home deliveries. The icebox became a
fixture in most homes and remained so until the mechanized refrigerator replaced it
in the 1920s and 1930s.
Almost everyone now had a more diversified diet. Some people continued to
eat mainly foods that were heavy in starches or carbohydrates, and not everyone
could afford meat. Nevertheless, many families could take advantage of previously
unavailable fruits, vegetables, and dairy products to achieve more varied fare.
4/6

1. What does the passage mainly discuss?


A. Causes of food spoilage
B. Commercial production of ice
C. Inventions that led to changes in the American diet
D. Population movements in the nineteenth century
2. The word prevent in line 4 is closest in meaning to
A. estimate
B. avoid
C. correct
D. confine
3. During the 1860s, canned food products were
A. unavailable in rural areas
B. shipped in refrigerator cars
C. available in limited quantities
D. a staple part of the American diet
4. It can be inferred that railroad refrigerator cars came into use
A. before 1860
B. before 1890
C. after 1900
D. after 1920
5. The word them in line 15
refers to
A. refrigerator cars
B. perishables
C. growers
D. distances
6. The word fixture in line 22 is closest in meaning to
A. luxury item
B. substance
C. commonplace object
D. mechanical device
7. The author implies that in the 1920s and 1930s home deliveries of ice
A. decreased in number
B. were on an irregular schedule
C. increased in cost
D. occurred only in the summer
8. Which of the following types of food preservation was NOT mentioned in the
passage?
A. Drying
B. Canning
C. Cold storage
D. Chemical additives
9. Which of the following statements is supported by the passage?
A. Tin cans and iceboxes helped to make many foods more widely available
B. Commercial ice factories were developed by railroad owners
C. Most farmers in the United States raised only fruits and vegetables
D. People who lived in cities demanded home delivery of foods
10. The word fare in line 27 is closest in meaning to
A. starches
B. carbohydrates
C. diet
D. meat
Part D : WRITING ( 20 pts )
I. Complete each of the following sentences in such a way that it means the same
as the sentence printed before it. ( 10pts )
1. Is there any likelihood of their passing the exams?
Are they likely ............................................................?
2. Thanks for reminding me about this meeting - otherwise I would have missed it.
If you ..
3. Under no circumstances should you phone the police.
The last
4. The house seemed to have been unoccupied for several years.
The house looked .....................................................................
5. Im certainly not going to give you any more money.
I have no .....................................................................
6. The number of people who attended the fair exceeded our expectations.
5/6

More people ..........................................................


7. The residents get very angry when bicycles are left in the hallway.
The residents all wish bicycles ..........................................
8. John shouldnt have behaved so badly., said Janet.
Janet objected ....................................................................
9. Anna failed to understand how serious her illness was until she spoke to
the doctor.
Not until ...........................................................................
10. They set off to climb the mountain in spite of the fog.
Although ......................................................................
II. Write a report of about 120 words on a book you have read recently.
(10 pts)
___________________________ The End __________________________

6/6

S GIO DC V O TO
THANH HA

K THI CHN HC SINH GII TNH

Nm hc: 2011-2012
HNG DN CHM MN TING ANH
( chnh thc)

Lp 12 THPT
Ngy thi: 23 thng 3 nm 2012
(Hng dn gm 03 trang)
A. P N
Part A : PHONETICS ( 10pts )
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the
rest in the same line. ( 5pts )
( Mi mt p n ng c 1 point )
1D
2B
3B
4A
5D
II. Pick out the word whose main stressed syllable is different from the rest in
the same line.( 5pts )
( Mi mt p n ng c 1 point )
1C

2B
3A
4B
5A
Part B : VOCABULARY AND GRAMMAR ( 40 pts )
I. Choose the most suitable word or phrase to complete each sentence ( 10pts )
( Mi mt p n ng c 1 point )

1C
2C

3C
4C

5D
6A

7C
8B

9C
10 B

II. Put each verb in brackets into an appropriate form ( 10pts )


( Mi mt ng t ng c 1 point )
1. to have been invited
2. lived
3. had been broken
4. would never have gathered
5. would burst
6. will have written
7. hadnt received / spoke
8. was considering( had been considering ) / have changed
III. Put each word in brackets into an appropriate form. ( 10pts )
( Mi mt t ng c 1 point )
1. imperfect
2. beings
1/3

3. appilcants
4. advice
5. unsuccessful
6. Similarly
7. inadequate
8. surprisingly
9. confidence
10. Realism
IV. There are 10 mistakes in the passage. Find out and correct them.( 10pts )
( Mi mt p n ng c 1 point )
1. so that that
2. in order for to in order to
3. look like simple look simple
4. can to be can be
5. wasnt being developed wasnt developed
6. the most easiest the easiest
7. another one stroke another stroke
8. it doesnt mean doesnt mean
9. because of because
10. while are exercising while exercising
Part C :
READING ( 30 pts )
I. Read the following passage and then choose the most suitable word or phrase
for each space. (10 pts )
( Mi mt p n ng c 1 point )
1B
6A

2D
7B

3C
8D

4D
9A

5B
10 C

II. Supply the most suitable word for each blank (10 pts)
( Mi mt p n ng c 1 point )
1.apply
2. offers
3 . grades
4. exams
5. graduates
6. further / higher
7. fees
8. grant
9. pay
10. free
III. Read the passage and choose the best answers to questions below.
( 10 pts )
2/3

( Mi mt p n ng c 1 point )
1C
2B

3C
4B

5B
6C

7A
8D

9A
10C

Part D : WRITING ( 20 pts )


I. Complete each of the following sentences in such a way that it means the
same as the sentence printed before it. ( 10pts )
( Mi mt cu vit li ng c 1 point )
1. Are they likely to pass the exams ?
2. If you hadnt reminded me about the meeting, I would have missed it.
3. The last thing you should / must / ought to do is ( to ) ring / phone / contact
the police.
4. The house looked as if it had been unoccupied for several years.
5. I have no intention of giving you any more money.
6. More people attended the fair than we had expected.
7. The residents all wish bicycles were not left in the hallway.
8. Janet objected to Johns bad behaviour / to John behaving so badly.
9. Not until she spoke to the doctor did Ann understand how serious her illness
was.
10. Although it was foggy , they ( still ) set off to climb the mountain.
II. (10 pts )
Marking scheme
The impression mark is based on the following scheme :
1. Content : 5pts
The report should have 3 parts
a. introduction ( the title, author, type of book )
b. summary of the books content ( the set of the book, the main theme, the main
character(s), the plot of the book )
c. conclusion ( the writers recommendation and opinion of the book)
2. Language : 3pts ( grammar , vocabulary , structures )
3. Presentation : 2 pts ( coherence , cohesion , style )
B. HNG DN CHM
Bi thi chm theo thang im 20
im bi thi = Tng s points X 0,2

3/3